2015.XI.12. EB pótselejtező, Norvégia – Magyarország: 0-1

Bejött Storck húzása: Kleinheisler góljával nyertünk Norvégiában!

Alázatos, harcos játékkal kiküzdött győzelem.
A szerencsével sem hadilábon álló magyar labdarúgó-válogatott rendkí­vül kulturált játékkal, Kleinheisler László góljával 1–0-ra nyert Norvégiában az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén. A mieink ezzel nagy lépést tettek Franciaország felé, a vasárnapi visszavágón a Groupama Arénában kiharcolhatják a részvételt a kontinensbajnokságra.

EB-pótselejtező – első mérkőzés
NORVÉGIA – MAGYARORSZÁG 0-1 (0–1)
Oslo, Ullevaal Stadion, 27.182 néző, vezette: Mark Clattenburg (Beck, Collin – angolok)

NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyonoussi 74.) – Söderlund (Pedersen 61.), Henriksen
kispad: Jarstein, A. Hansen, Strandberg, Aleesami, Linnes, Nordtveit, Ödegaard, Berisha, Veton Berisha
Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Kleinheisler (Nagy Á. 72.), Gera, Elek Á., Dzsudzsák (Lovrencsics 76.) – Németh K., Szalai (Priskin 90+2.)
kispad: Bogdán, Megyeri, Vanczák, Pintér Á., Leandro, Bosnjak, Stieber, Böde, Nikolics
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gól: Kleinheisler (26.)
Sárga lap: Tettey (20.), Elabdellaoui (65.) illetve Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)

VÁRATLAN EDZŐI HÚZÁS

Voltak nagy edzői húzások a futballtörténelemben. Emlékezzünk csak Louis van Gaal 119. perces cseréjére a Costa Rica elleni negyeddöntőben a legutóbbi világbajnokságon: Tim Krul kapust hozta be Jasper Cillessen helyére, majd előbbi több tizenegyest is megfogva „védte tovább” az oranjét.

Nagyjából ilyen sztorikat kellett az emlékezetünkből előásni, hogy optimistán álljunk Bernd Storck váratlan húzásához – a szövetségi kapitány Kleinheisler Lászlót jelölte a magyar kezdőbe a Norvégia elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A Videoton labdarúgója a székesfehérváriak első és második csapatában sem lépett pályára ebben a szezonban. Optimista szemlélet ismét: legalább nem volt fáradt a magyar Paul Scholes.

De tulajdonképpen a harmadik percben talán elvárható lett volna, hogy senki se legyen fáradt, mégis Per Skjelbred olyan üresen lőhetett 12 méterről a kapura, mintha a 92. percben egy ziháló magyar válogatott próbált volna visszazárni mondjuk a világbajnok németek kontrájánál. Szerencsére Király Gábor megmutatta, hogy miért ő Storck bizalmi embere, a 100. válogatottságát ünneplő kapus hatalmasat védett a közeli lövésnél.

AKI TÁMADJA A KAPUT

Aztán az első negyedóra hazai rohamait nemhogy túléltük, de Kleinheisler egy remek labdaátvétel után éles szögből még Örjan Nylandot is tesztelte – elsőre sikertelenül. A meglepetésember viszont a második lehetőségénél is egyből a kapura fordult, s bár lövése nem volt a legjobban helyezett, annyira váratlan volt, hogy a norvég kapus csak beleérni tudott a labdába. A 26. percben megszereztük a vezetést. 0–1.

Ráadásul a magyar válogatott rendkí­vül kulturáltan futballozott, többször remekül megtartotta a labdát, még az ellenfél térfelén is. Elek Ákosnak ráadásul két lehetősége is volt az ellenfél kapuja előtt, de egyszer sem tudott vérbeli csatármegoldást választani. Talán, mert nem vérbeli csatár… De jó volt látni, hogy többször is odaértünk az ellenfél kapuja elé.

GUZMICS, A TANÁR

Eközben hátul Guzmics Richárd úgy olvasta a játékot, mintha a Harry Potter új kötetét csak ő kapta volna meg egy héttel a hivatalos bemutató előtt. A Wisla Kraków védője mindenhol ott volt, több párharcot is megnyert, vagy még erre sem volt szüksége, hisz ő helyezkedett egyedül jól a szélről érkező beadásoknál. Amiből olyan sok nem is volt, hisz a magyar csapat hátát nem törte a kapu, a mieink eléggé fönt kezdték meg a védekezést.

Félidő: 0–1. Ennél szebbre nem is mertünk gondolni.

Ahogy az várható volt, a második félidő elején nekünk estek a norvégok, de egy kontra végén mégis nekünk, pontosabban Dzsudzsák Balázsnak volt helyzete: csapakapitányunk kissé eklektikus (értsd: esetleges) csellel etette meg védőjét, éles szögből leadott lövését azonban Nyland fogta.

11-ES AZ, AMIT A JÁTÉKVEZETŐ MEGAD

Érdekes módon a norvégok legveszélyesebb futballistája ebben az időszakban a jobbhátvéd, Omar Elabdellaoui volt, aki igen érdekes körülmények között esett össze a 16-oson belül: Kádár Tamás jelentősen huzigálta a hazai játékos mezét, de hát Elabdellaoui nem bí­rta a gyűrődést. Mindenesetre Mark Clattenburg játékvezetőre egy rossz szavunk sem lehetett, pláne, hogy nem sokkal később egy újabb tizenegyesgyanús szituációnál még sárgát is adott Elabdellaouinak.

BALSORS? DEHOGYIS!

A hajrá a norvégoké volt, a meccs helyzetével. Ekkor azonban Fortuna megkegyelmezett nekünk. Johansen ziccerét előbb védte Király, majd a kipattanót Helland a lécre fejelte a 88. percben. Pedig üres volt a kapu… Hét perccel később pedig egymás nyakába ugrottak a magyar játékosok – nyertünk Norvégiában.

Igazi ünneplés azonban három nap múlva lehet – vasárnap, úgy 22.40 körül.

További képek: mlsz.hu

Nyilatkozatok:

„Nem vagyunk még ott Franciaországban! – hangsúlyozta Bernd Storck a lefújás után az M4-nek. – Még nagyon hosszú kilencven perc vár ránk vasárnap. Nagy siker ez, de a visszavágóra kell összpontosí­tanunk. Fegyelmezetten játszottunk, az elején szerencsések voltunk, Király Gábor nagyot védett, és aztán belejöttünk a játékba, szép gólt szereztünk. A második félidőben nagy nyomás alá kerültünk, de szervezettek voltunk, néha előre is tudtunk épí­tkezni, fantasztikusan teljesí­tett a csapat!”

„Nem saját magamra gondolok, hanem a magyar labdarúgásra, most a visszavágóra kell figyelnünk” – válaszolta a kapitány arra, mit jelent számára a győzelem.

„Nem lepett meg Kleinheisler teljesí­tménye, láttam az U21-ben, az edzéseken. Nem érdekel, mit tesz a klubjánál, mert nagyszerűen teljesí­tett” – mondta Storck a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

A magyar kapitány elmondta, nem szeretne csak egy embert kiemelni, mert például Gera Zoltán és Király Gábor is nagyszerűen játszott, ahogy a többiek is együtt. A kapitány szerint az egész stáb kiváló munkát végzett, de még nem ért el semmit, mert vasárnap dől el a sorsunk.

„Most is Norvégia az esélyes. Nagyon veszélyes meccs vár ránk, kiváló játékosok ellen. Ugyanennyire jó teljesí­tményre van szükségünk akkor is” – mondta Storck.

A német szakembert a tizenegyesgyanús helyzetről is megkérdezték, de azt mondta, nem látta az esetet. Végül kiemelte a magyar szövetség és a magyar futball elmúlt időszakbeli teljesí­tményét.

„A szövetség és a teljes magyar futball nagyszerű munkát végzett az elmúlt időszakban. Ezt a munkát kell folytatnunk” – zárta a sajtótájékoztatóját Storck.

Per-Mathias Högmo, a vesztes norvég válogatott szövetségi kapitánya meglepően optimistán beszélt.

„Félúton járunk. Nagyon várom a visszavágót. Kiváló meccset játszottunk. Sok helyzetet alakí­tottunk ki, de nem voltunk elég pontosak a befejezéseknél. Pedig gólokat szerezhettünk volna. Az első és a második félidőt is jól kezdtük. Várjuk a magyarországi találkozót” – fogalmazott Högmo.

„Gólt szereztem, szenzációs élmény, nem tudom elhinni – mondta az M4-nek a meccs után Kleinheisler László, aki a vegyes zónában nem jelent meg, í­gy a többi helyszí­nen tartózkodó újságí­ró nem tudta megszólaltatni. – Bernd Storckék egy U21-es mérkőzésen láttak játszani, megadták a lehetőséget, s úgy gondolom, hogy éltem vele. Nagyon szépen köszönöm a stábnak, legfőképp a szövetségi kapitánynak, hogy bí­zott bennem. Amikor lecseréltek, már alig bí­rták a lábaim, de akkor is nagyszerű élmény volt. Gratulálok a csapatnak. Végig küzdöttünk, mindent megtettünk a győzelemért.”

„A kapott gól egyértelműen hatalmas kapushiba volt. A második félidőben Clattenburg játékvezető egyértelmű tizenegyestől fosztott meg minket, ez volt a harmadik súlyos hibája a mérkőzésen. Az is hihetetlen, hogy a segí­tői nem láttak semmit” – értékelt Jakobsen.

„A magyarok pont olyan rosszak voltak, mint amit vártunk. Az viszont minket minősí­t, hogy az égvilágon semmit sem tudtunk kezdeni ezzel. Túl nehézkesek voltunk, túl lassúak. A magyaroknak mindig volt idejük újrarendeződni” – vonta meg a mérleget a volt norvég szövetségi kapitány, Egil „Drillo” Olsen.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt – idézi a fradi.hu a mérkőzést végigjátszó Gera Zoltánt. – A kelleténél kicsit lassabban kezdtünk, de miután az első pár percet sikerült átvészelnünk, jól játszottunk. Ki tudtuk hozni a labdát, helyzeteink voltak, és a vezetést is megszereztük. A második félidő még nehezebb volt, kevesebb energiánk maradt előre menni. Összességében elégedettek lehetünk, hiszen nemcsak fontos idegenbeli gólt lőttünk, hanem nyerni is tudtunk.”

A Ferencváros rutinos játékosa – aki sárga lapjai miatt kénytelen lesz kihagyni a vasárnapi visszavágót – két tényezőben látta a siker kulcsát.

„Ahogy eddig, most is az volt a kulcs, hogy szervezetten játszottunk, ez az erősségünk. Emellett plusz motivációt jelentett a csapat számára az a nagyon rossz hí­r, amit reggel kaptunk szegény Fülöp Marciról. Ilyenkor az ember jobban értékeli az igazán fontos dolgokat az életben. Ma a pályán Marciért is küzdöttünk.”

Nagy Ádám csereként húsz percet töltött a pályán.

„Azt beszéltük a meccs után az öltözőben, hogy biztosan érdekes összefoglalót lehetne készí­teni a meccsből, gyakran forogtak veszélyben a kapuk – mondta Nagy Ádám a zöld-fehérek hivatalos honlapjának. – Ilyen meccsbe kicsit nehéz beszállni, de örülök neki, hogy nekem és Lovrencsics Gerinek is jól sikerült. A visszavágón is a maihoz hasonló taktikus játékra lesz szükség, és akkor meglehet az Eb-részvétel.”

NORVÉG LAPREAKCIÓK

„Lehetetlen küldetés. A norvég válogatottnak olyat kell tennie, amire még senki sem volt képes” – í­rja a Dagbladet, arra utalva, hogy Eb-pótselejtezőn még egy válogatott sem kvalifikálta magát úgy, hogy az első meccset elvesztette hazai pályán.

„Még nincs vége. Még közel sincs vége” – figyelmeztet a norvég Aftenposten a meccs tudósí­tásának cí­mében.

„Katasztrófa, hogy Ödegaard nem játszott egy percet sem!”; „A magyar válogatotthoz hasonló csapatok ellen szükség van egy »konzervnyitóra«, ez pedig Ödegaard lehetne.” Két vélemény a norvég televí­ziós szakértőktől (VG, tv2.no), akik élesen kritizálták Högmo kapitányt. Többen is felrótták neki, hogy nem adott lehetőséget a meccsen Martin Ödegaardnak, a Real Madrid tehetségének. Úgy látják, a kreativitás hiányzott a norvég válogatott játékából, és ennek letéteményese a még csak 16 éves támadó középpályás lett volna.

„A debütáló Kleinheisler szolgáltatta Magyarország győzelmét az első meccsen” – az uefa.com kiemeli, hogy Király Gábor 100. válogatottságán megőrizte kapott gól nélkül a kaput, miközben Norvégia hiába ért el 16:0-s szögletarányt és találta el a lécet, hiányzott belőle az átütőerő.

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2015.XI.12. EB pótselejtező, Norvégia – Magyarország: 0-1 bejegyzéshez

  • Örülök a győzelemnek, azonban úgy érzem, ezt a meccset nem mi nyertük meg, hanem a norvégok vesztették el. Kleinheisler a gólon kí­vül is sok szép megoldást alkalmazott. (Szí­vesen látnám a Fradiban.) Nagyon nehéz lesz a budapesti visszavágó.

  • Előre én sem innék, a visszavágó sokkal nehezebb lesz. Hazai pálya, teltház, óriási várakozás. Az első mérkőzésen nem a mieink leptek meg, hanem a norvégok. Gyengén játszottak, amit sikerült kihasználni. De vajon vasárnap is egy ilyen gyenge norvég válogatottat fogunk látni?
    Kleinheisler meg lufi. Biztos emlékeztek, amikor bemutatkozott a Videotonban, egyből gólt lőtt (ráadásul szépségdí­jast), után ódákat zengtek róla…majd kimaradt, ment is a Puskáshoz kölcsönbe, ott sem váltotta meg a világot, majd visszarendelték, de ez már nem nagyon tetszett neki, ezért száműzték az NB3-ba.
    Jó adottságai vannak, csak az a bizonyos magyaros mentális…De talán most a bizalom visszahoz valamit az elillanni látszó tehetségből.

  • Most a fél világ el van telve Kleinheisler teljesí­tményétől. De hogy valóban egy nagy karrier kezdetét láttuk-e, avagy csak nagyon kijött neki a lépés, mint évtizedekkel ezelőtt az újpesti Aspiránynak -- csak idővel derülhet ki.
    Mindenesetre ez az eredmény biztató, noha ne igyunk előre a medve bőrére. Csak utána…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ