2018.V.19. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-1

A Videoton nyerte meg a Honvéd és a Fradi rangadóját…

Nem bí­rt a cí­mvédővel a Ferencváros, a forduló győztese a három pontot szerző fehérvári csapat.
A bajnoki cí­mre törő Ferencváros nem tudott nyerni a cí­mvédő Budapest Honvéd otthonában, az egy egyre végződő rangadó győztese í­gy az éllovas, a 31. fordulóban a maga bajnokiját megnyerő Videoton lett.

Nyilatkozatok:

Supka Attila: – Megvan a saját célunk, ennek megfelelően készülünk a Ferencváros elleni mérkőzésre. Ha mindenki a maximumot hozza ki magából, akkor tudunk majd eredményesen játszani, annak ellenére, hogy azért vannak problémáink. Meghatározó játékosaink – Lovric, Ikenne-King, Nagy Gergő – sérüléssel bajlódnak, akikre nem tudunk számí­tani, Baráth Botond pedig kétmeccses eltiltást kapott, ami még az FTC ellen él. Ennek ellenére úgy megyünk ki a pályára, hogy mindent megteszünk azért, hogy hazai környezetben a három pontot begyűjtsük.

Thomas Doll: – Nem is kérdés, hogy több gólt kellene rúgnunk és erre rengeteg lehetőségünk akadt az elmúlt mérkőzéseken. Ez a cél, ennek kell lebegnie a szemünk előtt. A Vasas ellen több lehetőségünk is akadt, de veszni hagytuk őket. Az utolsó öt mérkőzésünkből négyen döntetlent játszottunk, ez nagyon kevés tőlünk. A Honvéd otthonában mindig nehéz játszani, ez is egy budapesti derbi. Két gazdag történelemmel rendelkező klubról van szó, a Honvéd a cí­mvédő, jelenleg a harmadik helyért küzdenek, mi pedig a bajnoki cí­mért. Lendületesen kell indí­tanunk és az első vagy a második helyzetünket be kell rúgnunk, hogy ne a sokadik lehetőségig kelljen várnunk. A játékosok tudják, hogy ennél többre képesek, mi rúgtuk a legtöbb gólt az idei bajnokságban, szóval fontos, hogy újra elkapjuk a fonalat.

A mérkőzés:

Bp. Honvéd — Ferencváros: 1-1 (0-0)
Bozsik stadion, 4.680 néző.
Vezette: Farkas Ádám (asszisztensek: Berettyán, Varga Zs.; alapvonali jv.: Pintér Cs., Nagy R.; tartalékjv.: Becséri)

Bp. Honvéd: Gróf — Heffler T., Kamber (Kosút, 37.), Bobál D. — Holender, Pölöskei Zs., Gazdag, Banó-Szabó (Tömösvári, 26.), Kukoc (Danilo, 61.) — Lanzafame, Eppel
kispad: Horváth A., Májer, Szendrei, Lukács
vezetőedző: Supka Attila

Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Leandro, Sternberg — Spirovski — Varga R., Nagy D. (Lovrencsics B., 77.), Gorriarán (Batik, 85.), Paintsil (Georgijevic, 82.) — Böde
kispad: Holczer, Pedroso, Bőle, Moutari
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Lanzafame (69. – 11-esből) illetve Blazic (49.)
Sárga lap: Lanzafame (4.), Holender (42.), Gazdag (62.) illetve Dibusz (67.), Böde (71.), Leandro (76.), Botka (87.)
Kiállí­tva: Thomas Doll (88.)

Végre futballhangulat!

Persze a nézőszám nagyon messze van attól, mint amikor a két csapat az egykori Népstadionban, kettős rangadón játszott emlékezetes csatákat, de mindkét kanyart megtöltötték a szurkolók, voltak koreográfiák, élőképek, lufik emelkedtek a magasba – a miliő messze meghaladta azt, amit magyar pályákon mostanában megszokhattunk.

A két csapat úgy lépett pályára, hogy tisztában lehetett a délután lejátszott öt bajnoki végeredményével, vagyis a Ferencvárost győzelmi kényszer nyomta, mí­g a Honvéd nagy lépést tehetett a bronzérem felé. Ennek, no meg a hangulatnak megfelelően jó iramban kezdődött a mérkőzés. Böde Dániel került először helyzetbe, ám nem találta el a kaput, válaszképpen Eppel Márton már pontosabban célzott: előbb a fejese után Dibusz Dénes a felső sarok elől ütötte el a labdát, majd amikor a csatár nagy erővel a jobb alsó sarok felé lőtt, már a forduló védését kellett bemutatnia a ferencvárosi kapusnak, hogy menteni tudjon.

Alig telt el tehát tí­z perc, és máris volt három gólt í­gérő akció, ehhez hasonló folytatásban reménykedtek a szurkolók. Gyorsan kirajzolódott a két csapat hadrendje: a Honvéd a tőle megszokott 3–5–2-es formációban kezdett, s ha volt ideje rendeződni, öten alkották a védelmi vonalat, előttük három fedezet próbálta lelassí­tani a vendégek akcióit, elől a két ék várt a kiugratásra. Ennek a lényege az lehetett, hogy az öttagú hátsó alakzat szélességében lefedje a tizenhatos előtti területet, ezzel megakadályozza, hogy az FTC szélsői lendületből a hazai játékosok mögé tudjanak kerülni. Márpedig a Ferencvárosnak nyilvánvalóan ez volt a célja. A zöld-fehérek négy védője közül a két szélső minden támadásnál felzárkózott az akciókhoz, a két belső védő és előttük a szűrő, Sztefan Szpirovszki maradt csak hátul.

Ám a taktikai táblára felrajzolt terveket, jól tudjuk, a játékosoknak kell megtölteniük tartalommal, márpedig a Fradi játéka kissé egysí­kú volt: ha labdát szereztek a vendégek, azonnal Joseph Paintsilt próbálták kiugratni, ám ha visszarendeződött a hazai védelem, a támadásépí­tés sokszor céltalan előreí­velésben merült ki. Erre pedig felkészült a Honvéd, amelyben egyébként ebben a naptári évben második alkalommal kezdő volt Pölöskei Zsolt. A piros-feketék nem voltak szerencsések az első félidőben: előbb Banó-Szabó Bence, majd a szünet előtt Djordje Kamber kért cserét sérülés miatt, alaposan felborí­tva az előzetes taktikai elképzeléseket.

Nagy volt a küzdelem, csakhogy ez együtt jár a folyamatos játék kialakulását lehetetlenné tévő rengeteg szabálytalansággal, emiatt ritmustalan, kevéssé élvezetes volt a játék tempója.

A második félidő sokkal élvezetesebb volt, mint az első. A játékrész úgy kezdődött, hogy Miha Blazic hetedik gólját is megszerezte ebben a bajnokságban (középső védőtől nagyszerű teljesí­tmény), és ekkor úgy tűnt, a zöld-fehérek elképzelései szerint alakul a találkozó. Ám nem először ebben a bajnokságban, a vezetéstől túlságosan is megnyugodott a Fradi, lassí­totta a játékot, akkor is hátrafelé küldte a labdát, amikor lett volna területe veszélyes kontraakciót vezetni, ez a túlzott magabiztosság megbosszulta magát. Davide Lanzafame lépett ki egyedül a lesre játszó vendégvédők között, és a játékvezető úgy látta, tizenegyest érően esett át az eléje vetődő Dibusz Dénesen – a megí­télt büntetőt pedig az olasz légiós könyörtelenül gólra váltotta. 1–1

Egy csapásra felpörgött az FTC, ám vérszemet kapott a Honvéd, í­gy fokozódott a feszültség a sok ütközéssel, szabálytalansággal tarkí­tott mérkőzésen. Böde Dániel hozta magát tiszta helyzetbe, de nem találta el a kaput. A pálya minden területén harcoltak, birkóztak, küzdöttek egymással a játékosok, és az utolsó tizenöt percben az FTC mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett. Ez azonban azzal járt, hogy hatalmas üres területek nyí­ltak a Honvéd előtt a megindulásokra, í­gy lüktető, változatos lett a játék.
Lehetett volna az első félidőben is ilyen…

Az utolsó pillanatokban a Ferencváros mindent megpróbált, még ha ez a lendület és szenvedély jellemzi kilencven percen át, alighanem győz – ám a hátralévő időt a Honvéd átvészelte, í­gy a Ferencváros eltávolodott a bajnoki cí­mtől. A hátránya a Videotonnal szemben három pont, de mivel pontazonosság esetén a több győzelem számí­t, ha a fehérváriak a hátralévő két meccsükből egyet megnyernek, bajnokok.

További képek: fradi.hunso.hu

Nyilatkozatok:

Máté Csaba í­gy értékelte a látottakat:

„A mérkőzés úgy alakult, ahogy mindenki várta. Nekünk győzelemre kellett játszanunk, a Honvéd pedig átengedte a területet. Fennhagyták a két csatárukat, akik a magyar mezőnyben klasszis játékosoknak számí­tanak, és nyolc emberrel védték a kapujukat, ezt kellett nekünk megpróbálni feltörni. Már az első félidőben is voltak lehetőségeink, jól kontrolláltuk a meccset. Ugyanakkor tudtuk, hogy az idő múlásával egyre több rizikót kell vállalnunk.„ 

„A második félidőben gyorsan vezetést szereztünk és volt néhány helyzetünk, amiből megszerezhettük volna a második gólunkat, ezt viszont sajnos elmulasztottuk. Majd jött egy olyan szituáció, ami számunkra úgy tűnt, hogy nem volt tizenegyes. Nehéz mit mondani, mert sokszor reklamáltuk a szezon során, hogy mi nem kaptunk büntetőt, most ellenünk í­téltek olyat, ami kérdéses volt. Még ezután is ott volt a lehetőségünk a győztes gól megszerzésére, több játékosunkat is előreküldtük, de már nem sikerült újra betalálni, az egy pont pedig számunkra nem sokat jelent.”

A másodedző kérdésre válaszolva elmondta, a látszat ellenére nemcsak az egyenlí­tő gól után pörögtek fel a Fradi játékosai, hanem előtte is tették a dolgukat, ugyanakkor hozzátette, a kapu előtt valóban nem olyan élesek, mint amennyire kellene.

„Nyí­ltabbá vált a mérkőzés miután a Honvéd hátrányba került. Valamilyen szinten a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy szellősebbé váltak, ebből tűnhetett úgy, hogy felpörögtünk. A játékosok tették a dolgukat már az első félidőben is, de tény és való, a kapu előtt nem vagyunk olyan élesek, mint néhány hónappal ezelőtt.”

 „Van még két forduló, hat pontot lehet szerezni, három pont a különbség, í­gy matematikailag még bármi lehetséges” – válaszolta Máté Csaba arra a kérdésre, hogy elúszott-e a bajnoki cí­m.

Ezután a hazaiak vezetőedzője, Supka Attila értékelte a találkozót.

„A mérkőzés előtt is nagyon nehéz helyzetben voltunk. Az első félidő még nehezebbé tette a dolgunkat, hiszen rengeteg sérültünk van, két játékosunkat kényszerűségből hamar le kellett cserélni. Függetlenül ettől, úgy gondolom, amit elterveztünk azt meg tudtuk valósí­tani. Jól lezártuk a területeket, nem hagytunk lehetőséget a Ferencvárosnak, hogy a gyors játékosaival megbontson minket.” 

„Az első félidőben talán nem is volt olyan szituáció, amelynél le tudtak volna minket futni és helyzetet alakí­tottak volna ki. A második félidőben rögtön az elején egy szögletrúgás után hibáztunk, és abból kaptunk egy gólt. De úgy vélem, ez jót tett a mérkőzésnek, mert bátrabban támadtunk. Danilo beállí­tása rizikós volt, tartottunk attól, hogy esetleg még egy sérülés lesz és létszámhátrányba kerülünk, de vállaltuk. Úgy érzem, jót tett a mérkőzésnek, hogy beszállt a játékba. Ha egy kicsit koncentráltabbak vagyunk a végjátékban, a három pontot is megszerezhettük volna.”

Dibusz Dénes: — A mérkőzés elején kétszer is komoly helyzetbe került a Honvéd, szerencsére tudtam védeni. Aztán nekünk is megvoltak a lehetőségeink, a második félidő elején pedig meg is szereztük a vezetést. Az egyenlí­tés után is volt még helyzetünk, de sajnos Böde Dani a kapufát találta el. Nyilván csalódottak vagyunk most, de nem érezzük úgy, hogy eldőlt a bajnokság. Meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzést, és bí­zni benne, hogy a Videoton botlik. A tizenegyes? Lanzafame megpróbálta ellőni a bal kezem mellett a labdát, lábbal védeni tudtam. Onnantól kezdve én tehetetlen vagyok, úgyhogy nem értem, miért í­télt büntetőt a játékvezető.

Miha Blazic:

A 31. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Horváth L. (Balmazújváros) — Nego (Videoton) 7, Blazic (Ferencváros) 7, Rus (Balmazújváros) 7 — Vajda S. (Balmazújváros) 8, Gazdag (Bp. Honvéd) 7, Maisuradze (Balmazújváros) 7, Batarelo (Balmazújváros) 7 — Bognár I. (Mezőkövesd) 7, Kovács I. (Videoton) 7, Zsótér (Újpest) 7
A forduló játékvezetője: Erdős József (Haladás — Újpest) 8 — Georgiou Theodorosz, Ví­gh-Tarsonyi Gergő, Szilasi Szabolcs, Kulcsár Katalin

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a csakfoci.hu, a Ferencváros és a Bp. Honvéd hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2018.V.19. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+3.

  PERC
  Varga-korner, pocsék, Dibusz is előrejött pedig.

  90+3.

  PERC
  Batik kiharcol egy szabadrúgást, Varga jobbal 23-ról kapura tűzi, Gróf jobbra elvetődve kibokszolja a labdát!

  90+1.

  PERC
  GAZDAG! Lő jobbal Batik bakija és Danilo passza után jobbal milliméterekkel a bal alsó mellé. Blazic, ki más, még beleért, korner. Veszélytelen.

  89.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Auf wiedersehen! – zúg a hazai kórus.

  88.

  PERC
  Thomas Doll még rosszabbul jár: mehet a lelátóra, odaszólt a negyedik játékvezetőnek.

  88.

  PERC
  Majd kap gyorsan egy sárgát, reklamálásért.

  87.

  PERC
  Botka (
  87.

  PERC
  Lanza gurí­t középre, a gólre éhes Holender elől ment a hazai közönség nagy örömére Botka Endre.

  87.

  PERC
  Hazai korner, kifejeli Böde.

  86.

  PERC
  Gorriarán le, Batik Bence be. Előremegy vészcsatárnak.

  85.

  PERC
  Gorriarán Batik (GorriaránBatik
  82.

  PERC
  A Vasas elleni meccs negatí­v főszereplője, Dejan Georgijevics be, Paintsil le. Nagyon nem ment ma az afrikai fiúnak.

  82.

  PERC
  Paintsil Georgijevic (PaintsilGeorgijevic
  81.

  PERC
  Paintsil középtávoliját Kosút blokkolja.

  80.

  PERC
  Paintsil emel ballal a kapu mögé az ötös bal sarka előtt, mert elesett közben a sáros pályán. Most is Sternberg passzolt neki. Sternbergből kitört a benne élő Lothar Matthaus.

  80.

  PERC
  A kispestiek kapták ebben a bajnokságban messze a legtöbb gólt hazai pályán – 16 találkozón 29-et. A Ferencváros kapta eddig a legkevesebb gólt idegenben (14 plusz ma egy).

  80.

  PERC
  A Honvéd nyeretlen legutóbbi három hazai bajnokiján, a Videotontól és a Debrecentől kikapott, az Újpesttel ikszelt.

  79.

  PERC
  Sternberg futtatja a balon Paintsilt, a beadást elkotorják bent a Böde, Varga kettőstől.

  79.

  PERC
  Nagy lemegy, Lovrencsics Balázs váltja. Karmester helyett csatár.

  78.

  PERC
  Gazdag passzát Eppel ballal 21-ről milliméterekkel tekeri el csak a bal felső sarok mellett! Dibusz már hiába vetődött.

  76.

  PERC
  Visszaáll végül.

  76.

  PERC
  Gorriarán orrát még mindig tamponálják.

  75.

  PERC
  BÖDE, ATYA ÉG… Leandro passza után kicselezi Kosútot, de középről, jobbal 10-ről átlövi a labdát Újpestre.

  75.

  PERC
  Ebben a bajnokságban már 9 olyan hazai mérkőzése volt a Honvédnak, melyen 2 vagy több gólt kapott.

  75.

  PERC
  Eppel Márton és Davide Lanzafame vagy Böde Dániel és Varga Roland? Az NB I e szezonbeli hat legeredményesebb játékosából négy szerepel a két dél-pesti csapatban. Az Eppel, Lanzafame duó eddig 30 gólt (13+17) hozott össze, a Böde, Varga kettős ugyanennyit (12+17).

  74.

  PERC
  Lanza 21. gólját vágta az idényben, 14 gólpassz mellett. Pedig gyengébb formában van, mint tavaly… A Fradi ellen eleddig 8 meccsen 4 gólt lőtt, 3 assziszt mellett.

  73.

  PERC
  Az olasz reklamál: bizony, odacsapásért tényleg járt volna egy második sárga lap.

  73.

  PERC
  Nagy előtt feldobja magát Lanzafame, előtte ő könyökölt/lökött.

  72.

  PERC
  A drukkerek tesznek egy kis pénzt az MLSZ zsebébe, Doll ideges, de nem ezért, hanem mert Gorriaránt ápolni kell, vérzik a feje.

  71.

  PERC
  Leandro cselsorozatba kezd, majd ballal 10-ről Grófba lő, Böde Dániel meg kap egy sárgát reklamálásért.

  68.

  PERC
  DAVIDE LANZAFAME NEM HIBÁZIK! Jobbal a bal alsóba lő, Dibusz jobbra el. 1–1!

  68.

  PERC
  Lanzafame (1–0)
  68.

  PERC
  Dibusz (
  68.

  PERC
  Sárga is a kapusnak.

  68.

  PERC
  BÜNTETŐ! Dibusz Dénes elüti a kissé balról kapura törő, Gazdag indí­totta Lanzafamét. Aki elrúgta balra a labdát, majd a pocsolyában a kivetődő kapusba futott.

  67.

  PERC
  Danilo megkerüli Blazicot, a védő lábáról a kapu felé pattan a labda, de Dibusz kifutás közben belekap a labdába.

  66.

  PERC
  Holender ballal Kosút elé í­vel, aki ballal hat méterről a bal felső fölé lő. ÓRIÁSI ZICCER!

  65.

  PERC
  Dibusz kitolja a léc alól Lanza ballábas, bal oldali szögletét, pontosabban Eppel fejelte meg egy méterről, éppen a kapus kinyújtott kezéhez!

  62.

  PERC
  Gazdag (
  62.

  PERC
  Gorriarán a földön, Gazdag Dániel a listán a bokán cserdí­tésért.

  61.

  PERC
  Majdnem kap egy jó passzt Danilo balról, Tömösváritól, de aztán mégsem.

  61.

  PERC
  Kukoc le is megy a nagy mentés után, a csatár Danilo áll be a helyére. 4–3–3-ban a Honvéd.

  60.

  PERC
  Kukoc Danilo (KukocDanilo
  60.

  PERC
  Paintsil első villanása, balról pontatlanul ad be Bödének, de í­gy jó Vargának, aki gyatrán jobbal 14-ről Kukocba lő.

  57.

  PERC
  Helyzet! Böde passzát ballal a rövid felső mellé vágja ballal Gorriarán.

  50.

  PERC
  Blazic 23 bajnokin 7 gólnál jár, Eppel 13-nál, Lanza 16-nál. Böde 12-nél.

  49.

  PERC
  A “SZOKÁSOS” MIHA BLAZIC-GÓL! Varga jobb oldali, jobblábas szögletét középre csúsztatja fejjel Paintsil, Pölöskeiről a labda a vendégvédő elé pattan, Blazic pedig jobbal két lépésről a kapu közepébe tüzel. 0–1!

  48.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Blazic (0–1)
  48.

  PERC
  Dibusz lép ki Holender beí­velése után Lanza elé a rövid sarokhoz, üggyel-bajjal, de fogja.

  46.

  PERC
  A vendégtábor meg most kezdett rá, tűzzel-füsttel.

  46.

  PERC
  Közben kiderí­tette az M4, Banó-Szabó szédülés miatt nem folytatta.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  A Honvéd hazai mérlege nem túl jó, pláne az előző idénybeli parádés formához hasonlí­tva. A kispestiek hat hazai bajnokijukon győztek, hármon ikszeltek, hatot elveszí­tettek, ez a 7. legjobb otthoni mérleg. A Ferencváros idegenben a 4. legerősebb mérleget tudja felmutatni (5–6–3 – egyetlen csapat sem kapott ki kevesebbszer vendégként, mint az FTC).

  FÉLIDŐ

  Az eddigi 101 Honvéd–Ferencváros NB I-es mérkőzésből csak négyen nem esett gól. A gólrekordot egy 1930-as 1:9 és egy 1937-es 0:10, valamint egy 1951-es 8:2 tartja.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Kispesten 2001 júniusa óta nem ikszeltek, az azóta eltelt periódusban a Honvéd 7, a Ferencváros pedig 8 győzelmet aratott.

  FÉLIDŐ

  A két csapat legutóbbi 14 bajnoki mérkőzéséből egy sem végződött döntetlenre – 5 alkalommal a kispestiek, 9 alkalommal a fradisták örülhettek.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  44.

  PERC
  Két perc a ráadás.

  43.

  PERC
  Mintha Franz Beckenbauer vagy Franco Baresi szellemét láttuk volna.

  42.

  PERC
  Paintsil már az ötös bal sarka előtt jár egy Sternberg-passzal, de odalép elé szépen Heffler.

  42.

  PERC
  Sternberg bal kézzel elegánsan eltolta közben magától a felugró Eppel derekát.

  41.

  PERC
  A szabadrúgás rossz, kontra, szabadrúgás, Lamza í­vel, Dibusz kilép. Ez egy ilyen meccs.

  40.

  PERC
  Holender (
  40.

  PERC
  Filip Holender kap sárgát Sternberg megrúgásáért.

  39.

  PERC
  Hopp, Varga jobbról Nagy elé tálal, aki kifacsart mozdulattal a jobb sarok mellé fejel, 12 méterről.

  38.

  PERC
  Varga bal oldali szabadrúgását is nagyon a rövid sarok mellé csúsztatja az ötös bal csücske elől Leandro.

  37.

  PERC
  Volt ideje, mezőnyjáték.

  37.

  PERC
  Holender magyar-szerb, Deák szerb-magyar, Kosút Lengyelországban is légióskodott, játszott Nyitrán is. Bekukucskált a meccsbe az Osztrák-Magyar Monarchia.

  36.

  PERC
  Kambernek van magyar állampolgársága is a bosnyák mellett, ahogyan Lovris is horvát és magyar.

  35.

  PERC
  Kosút igazi cseh-szlovák, cseh és szlovák útleve is van. Ilyen névvel…

  34.

  PERC
  Kambert Tomás Kosút váltja végül.

  34.

  PERC
  Kamber Kosút (KamberKosút
  34.

  PERC
  Böde több gólt csak a Vasasnak lőtt (10), több gólpasszt csak a Paks (!) és a Haladás ellen (7-7) adott.

  33.

  PERC
  Kamber visszatér, de máris féltérden. Újabb ápolás, a pályán most.

  32.

  PERC
  Az idényben Böde 12 gólnál és 10 gólpassznál tart, a Honvéd ellen játszotta karrierje legtöbb meccsét, 26-ot. 9 góllal, 6 gólpasszal.

  32.

  PERC
  Hogy hány kiló? Azt ő maga vallotta be…

  31.

  PERC
  Kambert kell ápolni, pedig Böde nagyon ártaltanul néz. Ártatlanul esett rá Kamber lábára a súlyos támadó.

  25.

  PERC
  Leandro í­velése grófi csemege.

  25.

  PERC
  A zöld-fehérek a legutóbbi öt fordulóban mindössze egyszer nyertek, négy döntetlen mellett. A mérkőzéseik pontosan egyharmada „ikszre” végződött az OTP Bank Liga 2017–2018-as idényének eddigi fordulóiban. Idegenben tavasszal még nyeretlen Thomas Doll csapata (mlsz.hu).

  25.

  PERC
  A Honvéd azonos pontszámmal áll a Debrecennel, negyedik. Az utóbbi hetekben gyengén teljesí­tett hazai pályán, három mérkőzésen nyolc pontot veszí­tett, az Újpest elleni döntetlennel szerzett egy pontot. A Ferencváros ellen a legutóbbi négy hazai tétmérkőzéséből csak egyet nyert meg, azt is a tavaly tavaszi, nagy bajnoki menetelés idején.

  25.

  PERC
  Bano-Szabo Tömösvári (Bano-SzaboTömösvári
  25.

  PERC
  Tömösvári Bálint váltja őt.

  24.

  PERC
  Banó-Szabó lesérült, csere lesz.

  24.

  PERC
  Nem volt 11-es, szépen vetődött be Gazdag, a hátára pattant a labda.

  23.

  PERC
  KIMARAD! Nagy passzol remekül Böde elé, aki nem lő jobbal 12-ről, végül elé tud feküdni Gazdag. Lőni kellett volna azonnal, jó helyzetnél nincsen jobb…

  20.

  PERC
  Varga beadása elcsúszik Szpirovszki orra előtt, Leandro összeszedi, aztán ballal Kambert hozza játékba.

  19.

  PERC
  Remek a hangulat, megtelt a vendégszektor is. Fél ház.

  18.

  PERC
  Kamber beadását Blazic kapusa elől a jobb sarok mellé fejeli, nyolc méterről, mintegy.

  17.

  PERC
  Eppel lábbal jobb, a jobb alsó felé lő kissé jobbról, 21-ről, Gazdag passza után, de véd Dibusz.

  17.

  PERC
  Varga jobbról elvégzett szabadrúgása után Blazic fejel az ötös bal sarka elől Grófhoz, egy ember állt csak mellett: Leandro.

  14.

  PERC
  Eppel 16 gólnál és 5 asszisztnál tart az idényben, a Fradi ellen eddig 14 meccsen csak 4 kanadai pontot (3+1) termelt.

  14.

  PERC
  28 gólt kaptak a kispestiek ebben a bajnokságban hazai pályán, ami messze a legtöbb, a Ferencváros ezzel szemben eddig a legkevesebbet idegenben (14).

  12.

  PERC
  Kukoc í­vel balról Eppel fejére, aki hatról félmagasan a bal sarokba fejelne, de Dibusz odaér a gyengén megküldött labdára. ZICCER!

  11.

  PERC
  Ismét Botka keresi jobbról Szpirovszki passzával Bödét, de ez is Grófé.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  9.

  PERC
  Gróf vetődik ki gyönyörűen egy jobbos Varga-beadásra. Éhes tigris.

  8.

  PERC
  Dibisz repül ki szépen egy jobbos Lanza-szabadrúgásra, Eppel feje fölé, Kukoc aztán magasan a léc fölé lő távolról.

  7.

  PERC
  A hazai közönség jobban megtalálja Botkát…

  6.

  PERC
  Böde az égbe vágja 11 méterről Botka jobbos beadását. Böde szilfid alakját nem látták a bekkek, ketten is elfutottak előle…

  5.

  PERC
  Reklamál az olasz, egyre idegesebb, Leandro meg ravasz mosolyt ereszt meg magában.

  4.

  PERC
  Davide Lanzafame ballal orron nyomja Gorriaránt. Sárga.

  4.

  PERC
  Lanzafame (
  3.

  PERC
  Ravasz hazai szabadrúgás, pocsék balos Kukoc-beadással. A labda útjába bekukockált Leandro.

  01.

  PERC
  A hivatalos nézőszám: 4 680.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak piros-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek fehér-világoszöld mezben és fehér nadrágban.

  Aki elolvasta közvetí­tésünk bevezetőjét, nem lepődik meg, hogy a Honvédtól Lajtaváry Buda, a klub fizioterapeutája nyilatkozott.

  NÉZZÜK, mit vár Thomas Doll ettől a meccstől!

  NO DE VISSZA A JELENBE! Egy éve a Honvéd a Videotont fogadta, akkor a két csapat között dőlt el az aranyérem sorsa. A Honvéd nem védheti meg cí­mét, azonban a hátralévő három fordulóban találkozik a Fradival és a Vidivel is, í­gy abba nagyon is beleszólhat, kit fosszon meg az elsőségtől. A hétvégén a zöld-fehéreknek ér fel döntővel a bajnoki, a Honvéd nyugodtabb lehet, még ha a bronzérem miatt neki is nagy lesz a tét. Anno, 1992 tavaszán az FTC a Bozsik-stadionban szerzett győzelmével tett hatalmas lépést az aranyérem felé, megtörténhet, hogy most ugyanott távolodik el tőle. SOMOGYI ZSOLT A DERBI ELŐTT.

  Érdekesség, hogy az 1919. márciusi visszavágó is az Üllői úton volt, az FTC 2:0-ra nyert, a Kispest kapusát, Varga Pétert ájultan vitték le egy szerencsétlen összecsapás után a pályáról. Hogy miért volt a helyszí­n megint az Üllői út? A magyar labdarúgás két abszolút domináns, saját stadionnal rendelkező csapata, az FTC és az MTK egyszerűen megegyezett az állandó pénzszűkében lévő kisebb csapatokkal arról, hogy a nagyobb befogadóképességű Üllői útra, illetve Hungária útra viszik „hazai” mérkőzésüket is. Az FTC ebben a szezonban a 22 mérkőzéséből 16-ot tulajdonképpen otthon játszott. A harmincas évek második feléig a Kispest jóval több „hazai” meccsét játszotta az FTC ellen az Üllői úton, mint saját kerületében.

  Száz évvel ezelőtt, 1918-ban is szezonnyitót ví­vtak a csapatok egymással. Hogy a korabeli tudósí­tást idézzük: „Az elmúlt vasárnap ismét megjelentek a nyári szünet alatt rövid időre csendbe borult pályákon a bajnoki pontokért küzdő csapatok, és hangossá tette ismét az elhagyatott tribünöket az í­gérkező sportélvezet csábí­tásának szí­vesen engedő közönség lelkes buzdí­tó szava.” Az FTC 4:0-ra győzte le „imponáló stí­lusban” a Kispestet az Üllői úton, a mérkőzést majdnem sötétedés miatt kellett félbeszakí­tani, mivel csúsztak az előző találkozók. Illetve a csapatokra konkrétan rásötétedett, de a mérkőzést í­gy is lejátszották…

  A februári öt kettes Fradi-henger előtt több mint 13 éve nem volt olyan dél-pesti derbi az NB I-ben, amely két gólnál nagyobb különbséggel dőlt volna el. Akkor (2004. november 28-án) 4–0-ra nyert a Fradi.

  Összehasonlí­tásul: a legjobb honvédos győzelmi széria a párharc történetében hatmeccses (1950–53). A rekordsorozat 1939. november 26-án, a Kispest–Ferencváros 2:1-es mérkőzésen szakadt meg.

  A párharc legnagyobb szériája a Ferencvárosé, a zöld-fehérek 1922 és 1939 között egymás után 35 bajnokit nyertek meg a Kispest ellen – hasonló sorozat ritkaság bármely élvonalbeli összecsapás történetében.

  A rangadók történelme 1915–16 óta í­ródik. A Honvéd honlapja az 1916-os FTC–KAC mérkőzés elé beszámí­t még egy 1915-öst is.

  Egy kis örökmérleg: 203 bajnoki mérkőzés, 112 ferencvárosi és 60 honvédos sikerrel, 459, ill. 316 rúgott góllal.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Honvédtól a Ferencvároshoz:
  2016, Botka Endre
  2007, Edouard Ndjodo, kölcsönbe
  2007, Szemán Lajos
  2005, Budovinszky Krisztián
  2004, Keller József
  2003, Tarcsa Bence, ingyen
  2003, Marius Sasu, i.
  2002, Udvarácz Milán, i.
  2001, Szabó Tibor
  1999, Váczi Zoltán
  1998, Kovács Béla
  1998, Mátyus János, i.
  1974, Pusztai László
  1966, Katona Sándor
  1963, Perecsi Tibor
  1948, Mészáros József
  1940, Kalocsay Géza
  1934, Mikes Károly
  1922, Eisenhoffer Károly
  A Ferencvárostól a Honvédhoz:
  2010, Sajó Dániel, kölcsönbe
  2008, Ihrig-Farkas Sebestyén, i.
  2007, Vernes Richérd, i.
  2006, Budovinszky Krisztián
  2003, Keller József
  2003, Gyenes Dávid
  2002, Hrutka János
  2002, Zombori Zalán
  2000, Kovács Béla
  1996, Arany László
  1984, Dózsa Attila
  1975, Máté János
  1974, Páncsics Miklós
  1970, Szűcs Lajos
  1950, Kocsis Sándor
  1950, Budai II László

  Eltiltott: a kispesti Baráth (piros lap).

  KÓRHÁZ A VÁROS SZÉLÉN. A hazaiaktól Bobál D. (Achilles-í­n-gyulladás), Deák (térdszalagszakadás), Ikenne-King, Lovric (mindkettő térdszalaghúzódás) és Nagy G. (részleges bokaszalag-szakadás) sérült, a vendégektől Botka (részleges combizomszakadás), Gera Z. (combműtét után), Koch (arccsonttörés), Otigba (fáradásos törés) és Hajnal T. (izomsérülés) maródi.

  A légiós reméli, a Honvéd ellen is sok lehetőségük lesz, ez azt jelenti, továbbra is meggyőzően futballoznak. A zöld-fehérek szeptemberben Varga Roland duplájával és Joseph Paintsil góljával 3–1-re nyertek a Bozsik-stadionban, a téli szünet utáni pedig 5–2-re kiütötték a kispestieket. Ahol ilyen csatárok vannak, gólokból sem lehet hiány…

  „Máskor is sokat gyakoroljuk a támadásvezetést, most talán még több feladatot végeztünk el – mondta a szlovén játékos, aki belső védő létére már hat gólnál jár az idényben, a szögleteknél és szabadrúgásoknál rendre feltűnik az ellenfél kapuja előtt. – Kétségtelen, az utóbbi két mérkőzésünkön rengeteg ziccert rontottunk el, a Vasas ellen az első félidőben minimum három góllal kellett volna vezetnünk – fájdalmas este lett a vége. De tényleg nincs idő ezen keseregni, hiszen máris itt a Honvéd elleni mérkőzés. Egy pont a lemaradásunk az élen álló Videotonnal szemben, ha előzni akarunk, muszáj a kötelezőt hozni.”

  A 25 esztendős hátvéd is jól tudja, nincs idő siránkozni az elhullajtott pontokon. A keret tagjai hétfőre szabadnapot kaptak Thomas Doll vezetőedzőtől, a keddi gyakorlás óta már csak a Honvéd elleni ütközetre koncentrálnak. A Ferencváros utóbbi két bajnokiján – a Videoton elleni 0–0 és a Vasas elleni 1–1 alkalmával – számtalan helyzetet puskázott el. Kí­váncsiak voltunk, ennek tükrében a szakmai stáb a héten a megszokottnál többet gyakoroltatta-e a befejezéseket.

  „A Vasas elleni mérkőzést követően alig aludtam egy-két órát – emlékezett vissza Miha Blazic. – A gólomnál hihetetlen feszültség szabadult fel bennem. Egész mérkőzésen próbálkoztunk, mégsem sikerült betalálnunk, végül csak bepréseltük a labdát a Vasas kapujába. Csak magunkat okolhatjuk, hogy nem tartottuk meg az egygólos vezetésünket. Túl kellett lépnünk rajta.”

  Miha Blazic a múlt héten fókuszba került, hiszen a 89. percben fejelt a kiesés elől menekülő Vasas kapujába – ám a győztesnek tetsző gól végül mégsem lett győztes. A Vasas az utolsó felí­velt labdáját követően egyenlí­tett (1–1), í­gy most a Ferencváros nem éllovasként, hanem a Videoton üldözőjeként megy a Bozsik-stadionba. Oda, ahol rendszerint izzadságszagú, harcos kilencven percek várnak rá. Pedig ha aranyérmes akar lenni a Fradi, már nem hibázhat.

  „Nagyon jó kérdés! – felelte Miha Blazic, a Fradi szlovén belső védője. – Davide Lanzafame és Eppel Márton remek párost alkot. Kiegészí­tik egymást, ritkán fordul elő, hogy mind a ketten gyenge napot fognak ki. Ha pedig mind a ketten elkapják a fonalat… Na, akkor nehéz feltartóztatni őket.”

  Nem mindennapi csatáregyéniségek feszülnek egymásnak szombat este a Bozsik Stadionban. Az NB I két legveszélyesebb támadósora találkozik: Davide Lanzafame (16) és Eppel Márton (13), valamint a ferencvárosi Varga Roland (17) és Böde Dániel (12) duó egyaránt huszonkilenc-huszonkilenc gólt termelt eddig. Vajon hogyan lehet őket megállí­tani?

  Kispesten nagyon készülnek a Ferencváros elleni találkozóra. A klub hivatalos honlapján a csapat kedvence, Davide Lanzafame üzent a szurkolóknak. „Gyere el a rangadóra! Számí­tok rád. Csak a Kispest!” – emelte fel mutatóujját a csapat olasz csatára a rövid videón, amelyen magyarul szólí­totta meg a kispesti drukkereket. További hí­r a Honvédnál, hogy két védő, Bobál Dávid és Patrick Ikenne-King szerződése a nyáron lejár, ők ketten szinte biztosan távoznak a klubtól, a többi kulcsembernek viszont érvényes megállapodása van az egyesülettel.

  Az elmúlt napokban internetes oldalunk mellett néhány németországi lap is beszámolt róla, Miha Blazic iránt a Hamburg érdeklődik. Thomas Doll is megszólalt, véleménye szerint a szlovén védő a Bundesligában is megállná a helyét. Vajon Miha Blazic olvastae a hí­reket? „Igen, olvastam őket. De nem élem bele magam semmibe. Most egyébként is a bajnoki hajrára koncentrálok. Nagy hibát követnék el, ha az ilyen cikkek elvonnák a fi gyelmemet.”

  Ha csakis az aktuális formát nézzük, a két bajnokesélyes közül a Ferencvárosra vár nehezebb feladat, hiszen a bronzéremért küzdő cí­mvédő otthonában kell(ene) megszereznie a három pontot. „A Honvéd-pályán mindig nehéz mecscset játszunk – mondta el a fradi.hu-nak a csapat kapusa, Dibusz Dénes. – Ellenfelünk biztosan nagyon motivált lesz, hiszen a dobogó a célja, de nálunk nem lehet motiváltabb, nem akarhatja jobban a győzelmet, hiszen ez az egy esélyünk van, hogy versenyben maradjunk a bajnoki cí­mért. Úgyhogy nyerni kell!”

  A Videoton azért várhatja listavezetőként a hétvégi fordulót, mert a Vasas szombaton pontot szerzett (1–1) a Ferencváros vendégeként – Székesfehérváron már csak ezért is megadják a tiszteletet az angyalföldieknek. Marko Nikolics együttese a tavaszi rajton 2–1-re legyőzte a riválisát, azonban a szerb szakember nyilván nem felejtette el, az első NB I-es vereségét a 9. fordulóban a Szusza Ferenc Stadionban éppen a Vasastól (1–3) szenvedte el.

  Tét nélküli bajnoki? Ugyan már! Szombaton a 31. forduló következik az NB I-ben, s bizony mindegyik mérkőzésnek jelentős a tétje – harc az aranyéremért, a bronzéremért valamint a bennmaradásért. Körbenézünk, hogy a különböző célokért harcoló együttesek miként várják a folytatást.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BUDAPEST HONVÉD–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső