2018.X.15. Nemzetek Ligája, Észtország – Magyarország: 3-3

Három góllal sem sikerült három pontot szerezni Észtországban

Elképesztő gólokat kapott ezúttal is a magyar válogatott, Szalai duplája és Nagy D. találata csak egy pontot ért.
A magyar labdarúgó-válogatott 3–3-as döntetlent játszott Észtországban a Nemzetek Ligája C-diví­ziójának 2. csoportjában. Oda a remény a csoportelsőségre, az észtek az eddigi három találkozójukon sem pontot, sem gólt nem szereztek.


ÉSZTORSZÁG — MAGYARORSZÁG 3-3 (1-1)
Tallin, A. Le Coq Aréna, 3.043 néző.
vezette: Halis Özkahya (asszisztensek: Sesigüzel, Yemisken; alapvonali jv.: Öztürk, Gencerler; tartalékjv.: Ersoy – törökök)

ÉSZTORSZÁG: Aksalu (Lepmets, 43.) – Teniste, Baranov, Mets, Tamm, Pikk – Luts, Antonov, Vassiljev, Ojamaa – Henri Anier (Purje, 90.)
kispad: Meerits, Kams, Vihmann, Kaljumae, S. Puri, Lepistu, Sappinen, Kallaste, Dmitrijev
Szövetségi kapitány: Martin Reim

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G. (Bese, 80.), W. Orbán, Kádár, Baráth – Nagy Á. – Nagy D. (Eppel, 75.), Kleinheisler (Pátkai, 68.), Kovács I., Sallai – Szalai Á.
kispad: Dibusz, Gróf, Lang, Viní­cius, Gyurcsó, Németh K., Kalmár, Varga R., Holender
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Luts (20.), Pátkai (70. – öngól), Henri Anier (79.) illetve Nagy D. (24.), Szalai Á. (54., 81.)
Sárga lap: Henri Anier (23.), Luts (73.), Baranov (82.) illetve Nagy D. (74.), Pátkai (90+3.)

Három-négy változtatást valószí­nűsí­tett Marco Rossi szövetségi kapitány a görögök elleni kezdőcsapathoz képest az Észtország elleni találkozóra, és tartotta is magát ehhez az olasz szakember, négy helyen módosí­tott az Athénban 1–0-s vereséget szenvedő csapaton: az eltiltott Fiola Attila helyett Lovrencsics Gergő került be a jobbhátvéd posztjára, a jobbszélső Varga Roland helyett Nagy Dominik, a középpálya közepén Kalmár Zsolt helyett Kovács István kapott bizonyí­tási lehetőséget.

A legnagyobb meglepetést azonban az jelentette, hogy a balhátvéd posztjáról kieső Fiola Attila helyét az az újonc Baráth Botond foglalta el. A Honvéd 26 éves labdarúgóját jól ismeri a szövetségi kapitány, 2017-ben közösen nyertek bajnokságot Kispesten. Az elején érződött rajta a lámpaláz, a 3. percben például a tizenhatos vonala mellett elkövette a világ legfeleslegesebb szabálytalanságát, máskülönben rendben volt az egyébként sok kockázatot nem vállaló játéka.

Nem is ő, hanem a rutinos Kádár Tamás volt a védelem gyenge pontja az első félidőben: a Dinamo Kijev bekkje előbb utolsó emberként közvetlen közelről az ellenfélnek passzolt, néhány perccel később csúnyán aláment egy í­velt labdának, majd mellőle szerezte meg a vezetést a hazaiaknak Siim Luts a 20. percben – igaz, a gólnál talán Gulácsi Péternek is ki kellett volna mozdulnia a balról érkező beadásra.

Addig sem a magyar válogatott akarata érvényesült, az öt középpályást, köztük három szűrőt pályára küldő észteken nem találtak fogást legjobbjaink, gyakran voltak kénytelenek hátul passzolgatni, hogy kicsit kicsalogassák a hazaiakat.

A magyar nemzeti csapat nem is próbálkozott kapura lövéssel egészen a 24. percig, akkor viszont bebizonyosodott, hogy a szövetségi kapitány jót húzott Nagy Dominik kezdőcsapatba állí­tásával, mert a Legia szélsője rendkí­vül ügyesen oldott meg egy olyan helyzetet, amely az egyenlí­tésünket eredményezte: nem félt bevinni a váratlanul hozzá kerülő labdát két védő közé, majd az egyetlen jó megoldást megtalálva, estében lőtt ballal a bal alsó sarokba.

Sőt, végképp nyerő emberré válhatott volna a Varsóban légióskodó támadó, ha az első félidő utolsó perceiben sokkal könnyebb helyzetben hasonlóan ötletes megoldást választ, akkor viszont ziccert hibázott 11 méterről, középről – a mérkőzésen először tudta megtartani a labdát, majd lefordulni védőjéről Szalai Ádám, ő tálalt pontosan Nagy Domink elé, aki viszont duplázás helyett inkább naggyá tette a néhány perccel korábban a megsérülő Mihkel Aksalu kapus helyére beálló Sergei Lepmetset.

Sokkal nagyobb elánnal, határozottabb játékkal kezdte meg a második félidőt a Rossi-csapat, amely percekig beszorí­totta a hazaiakat, az első félidőben észrevehetetlen Sallai Roland is „bemelegedett”, és rá jellemző cselsorozatot mert vállalni szűk helyen, érezhető volt, hogy nyomás alatt zavarban van az észtek hátsó alakzata. S hibázott is: egy szöglet után szinte megfeledkeztek Szalai Ádámról, aki a lesvonalon, középen úgy tudta mellre venni a labdát Sallai Roland fejese után, hogy még meg is fordulhatott az ötösön (ilyet manapság szökőévente látni válogatott mérkőzéseken), és ha már megfordult, nem is hibázott, bevágta a léc alá (a visszajátszás igazolta, hogy nem volt les, Taijo Teniste egy hajszállal beragadt, úgyhogy köszöntük szépen).

Hetven perc alatt testközelből láthattuk, hogy az észtek nem a futball művészei, úgyhogy reménykedhettünk, hogy ebből a helyzetből már behúzzuk a mérkőzést, és 2016 októbere után újra úgy nyerünk idegenbeli mérkőzést, hogy két gólt is szerzünk (akkor szintén egy balti állam, Lettország csapata volt az ellenfél). Továbbra sem játszott ugyanis veszélyesen a hazai együttes – amely viszont a semmiből talált egy gólt! Maguk is meglepődtek, hogy a felperdülő labda a lehetséges több tucat földet érési pontja közül épp a magyar kapu bal kapufája mögé, az oldalhálóba pottyan be.

Teljes erővel neki kellett állni rohamozni, mert vészesen kevésnek tetszett a hátralévő 19 perc. Marco Rossi az első gólt szerző Nagy Dominik helyett második csatárt, Eppel Mártont vetett be a harmadik gólunk megszerzése érdekében, de ehelyett a hazaiak szereztek újabb gólt. Ezen a meccsen mondanunk sem kell: Kádár Tamás újabb szörnyű megmozdulása segí­tségével.

Szerencsére ezen a napon pályán volt Szalai Ádám, aki kevés ideig hagyta örülni az hazaiakat, s a második góljával megmentette a tallinni meccset és a csapat becsületét. Kevesen hittük a mérkőzés előtt, hogy az eddigi három találkozóján sem pontot, sem gólt nem szerző észtek ellen ennek is örülni kell majd.

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Finnország 4 4 5–0 +5 12
2. Görögország 4 2 2 3–4 –1 6
3. MAGYARORSZÁG 4 1 1 2 5–6 –1 4
4. Észtország 4 1 3 3–6 –3 1

 

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Marco Rossi szövetségi kapitány elismerte, hogy elsősorban védekezésben nagyon sokat hibázott a válogatott a tallinni mérkőzésen. „A második és a harmadik kapott gól balszerencsés volt, de rengeteget rontottunk, és olyan hibákat nem követhetünk el. A védőmunka nem volt nemzetközi szintű. Az eddigi mérkőzéseken nem lehetett okom a panaszra, de most néhány játékos magatartásával nem voltam elégedett. Volt, aki már a meccs elejétől kilógott a sorból, és ez furcsa, hiszen volt tétje a mérkőzésnek. Az egyetlen dolog, amit érdemes megtartani, hogy sohasem adjuk fel. Két ilyen gól bárkit megölhetne, de mi jól reagáltunk rᔝ – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt.

Az olasz szakember elmondta, az észtek semmivel sem lepték meg, ezt a mérkőzést nem a taktika miatt nem sikerül megnyerni.

„Dolgozunk tovább, és figyeljük a rendelkezésünkre álló játékosokat, és remélhetőleg mások is tudnak még csatlakozni hozzánk. Egyelőre épí­tkezünk” – tette hozzá.

„Nem akarok az egyéni hibákról beszélni, nem fogok senkit hibáztatni – fogalmazott újságí­rói kérdésre a szövetségi kapitány. – Nem vagyok varázsló, sokszor megkérdezem magamtól, én vagyok-e a legmegfelelőbb személy erre a posztra.”

A mérkőzés első magyar gólját Nagy Dominik szerezte, aki az első félidő ráadásában egy nagy helyzetet is kihagyott. „Változatos volt a mérkőzés, de csalódott vagyok az eredmény és kicsit a játék miatt is. Azt gondoltam, az észtek ellen jobban fogunk dominálni, ehelyett volt, hogy mi mentünk az eredmény után. Sajnos itt hagytunk két pontot, amivel nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Mi is kevesebbet mutatunk, ellenfelünk sem játszott rosszul, a döntetlen sajnos igazságos” – mondta.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+4.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+3.

  PERC
  Eppel beadása jobbról borzalmasan rossz.

  90+3.

  PERC
  EPPEL, HÁT NEM IGAZ… Sallai bal oldali beadását nem lövi el ballal az ötösről, kivár… szerelik…

  90+3.

  PERC
  Kovács jobb oldali szöglete Baranové, majd Pátkai Máté löki Vassiljevet, sárga lap. És elmegy fél perc…

  90+3.

  PERC
  Pátkai
  90+2.

  PERC
  Tamm már ment Eppel, Szalai és kapusa elől az ötösön, Sallai indí­tása után.

  90+2.

  PERC
  Vassiljev í­velésekor meg Tamm lök, most az észt kapitány nevet fel gúnyosan.

  90.

  PERC
  Baráth löki a balon Lutsot, Rossi hevesen reklamál.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Anier le, Ats Purje váltja.

  90.

  PERC
  PurjeAnier
  89.

  PERC
  Kovács balról érkező szabadrúgását elüti Szalai fejéről Lepmets, majd Eppel tűnik el gyanús körülmények között a 16-oson belül, de tovább.

  86.

  PERC
  Ojamaa lefüleli Bese rossz fejesét, és jobbal 22-ről a jobb sarokba lőne, de véd szép vetődéssel Gulácsi, majd a korner után Antonov jobbal 21-ről sokkal-sokkal a jobb felső sarok fölé lő, kissé jobbról.

  83.

  PERC
  Nikita Baranov kap sárgát Bese meggyötréséért.

  82.

  PERC

  82.

  PERC
  Baranov
  81.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Szalai (3–3)
  81.

  PERC
  DE NEM Ő EGYENLíT, HANEM SZALAI ÁDÁM! Kovács jobb oldali, jobblábas szögletét a rövid oldali ötössarokról, Baranovot megelőzve a bal alsó sarokba fejeli. 3–3! Lepmets későn vetődik, csak a gólonal mögött éri el a labdát, amelyet a kapufára tol, az onnan meg visszahullik a gólvonal mögé.

  80.

  PERC
  BeseLovrencsics
  80.

  PERC
  Bese Barnabás váltja Lovrencsicset.

  80.

  PERC
  Maradjunk annyiban: ez nem Kádár meccse, ez sem Kádár meccse.

  79.

  PERC

  79.

  PERC
  NEM HISSZÜK EL… PEDIG IGAZ! Vassiljev előrevágott, a keresztező Kovácson megpattanó labdája után Gulácsi visszatáncol, Kádár nem is startol rá, HENRI ANIER meg a kapus lába között kissé jobbról, 10 méterről a kapu közepébe lő. 3–2

  79.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Anier (3–2)
  77.

  PERC
  Eppel lefejeli a labdát Baráth beadását követően, de közbelépnek a hazai bekkek.

  75.

  PERC
  Nagy
  75.

  PERC
  EppelNagy
  74.

  PERC
  Majd le is megy a pályáról, Eppel Márton váltja.

  74.

  PERC
  Nagy Dominik is kap egy sárga lapot, visszahúzta Pikket.

  73.

  PERC
  Luts
  73.

  PERC
  Siim Luts kap sárga lapot Nagy Ádám megrúgásáért.

  72.

  PERC
  Sallai balról érkező beadásáról éppen csak lemarad középen Szalai!

  71.

  PERC

  71.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Pikk (2–2)
  71.

  PERC
  NEM IGAZ, ISMÉT GÓLT SZEREZNEK A HAZAIAK! De még milyet: az Ojamaa indí­totta ARTUR PIKK bal oldali, ballábas beadása gellert kap a bevetődő, menteni akaró PÁTKAI MÁTÉ jobb combján, és nagy í­vben, védhetetlenül a bal, azaz a hosszú alsó sarokba hullik. Gulácsi hiába vetődött: 2–2! ÖNGÓL.

  68.

  PERC
  PátkaiKleinheisler
  68.

  PERC
  Ez Pátkai 17. válogatottsága.

  68.

  PERC
  Kleinheisler le, Pátkai Máté be. Szűrőcsere.

  66.

  PERC
  Baráth nagyot rúg Lutsba, a hazaiak jobb hí­ján Kovácsot kezdik el piszkálni.

  63.

  PERC
  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  Football 24/7
  @foetball247
  Estonia 1 Hungary 2. Szalai #ESTHUN #NationsLeague

  22:06 -- 2018. okt. 15.
  Tekintsd meg Football 24/7 egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  63.

  PERC
  Kádár képtelen szerelni a jobbon Aniert, aki azonban Nagy Ádámhoz passzol szerencsére.

  62.

  PERC
  Nyertünk már itt…

  62.

  PERC
  Szalai 50. alkalommal válogatott ma, ez volt a 16. találata, 1 gólpassz mellett.

  62.

  PERC
  Orbánba is nagyot rúg Anier, érik neki egy sárga. Az újabb…

  56.

  PERC
  Lovrencsics ballábas, középtávoli lövése célt téveszt.

  56.

  PERC
  Luts passzából éles szögből, a bal szélről Anier a kapus ölébe lő.

  55.

  PERC

  55.

  PERC
  Nem les, Teniste beragadt, ugyanő maradt le becsúszva milliméterekkel a kapura lövő Szalai jobb lábáról.

  55.

  PERC
  ITT AZ ÚJABB MAGYAR GÓL! Egy bal oldali Kovács-szögletet lekap Baráth fejéről a kapus, Tamm segí­tségével, Sallai a 16-osról visszafejeli a labdát, amelyet SZALAI ÁDÁM mellre is vesz az ötösön, Luts mellől, majd a kapu felé fordul és jobbal a léc alá lő. 1–2!

  54.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Szalai (1–2)
  51.

  PERC
  Baráth í­velése után Lovrencsics lő jobbal, kissé jobbról a bal alsó sarok felé 17-ről, de vetődve elcsí­pi a labdát Lepmets.

  49.

  PERC
  Folytatja mindenki.

  49.

  PERC
  Baráth is a fejét fogta, Tamm dereka miatt.

  49.

  PERC
  Mögötte meg Tamm és Luts összefejel, ledöntve közben Baráthot… Tömeges ápolás következik.

  48.

  PERC
  Ojamaa balról középre ad, ballal, Kádárt ismét megelőzi embere, és hétről a léc alá is fejelne í­velten Anier, de Gulácsi kipaskolja a középre tartó labdát. Majd védi a rossz szöglet után Vassiljev-beí­velést is.

  47.

  PERC
  Teniste szokásos hatalmas bedobását Kádár menti fejjel, majd gólszerzőnket lökik el a felezőnél.

  46.

  PERC
  Mets is elköveti gyorsan ezt a hibát, de aztán javí­t, megelőzve Kovácsékat.

  46.

  PERC
  Gulácsi menti lábbal Lovrencsics igen pontatlan hazaadását.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  AA
  @A11Aron
  Dominik Nagy equalizes for Hungary against Estonia. This is the @LegiaWarszawa forward’s first goal in his 4th game for Hungary. #esthun

  21:37 -- 2018. okt. 15.
  3
  Tekintsd meg AA egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  Szünetben döntetlenre állunk Észtország ellen Nagy Dominik góljával. 1-1#magyarok #csakegyutt #ESTHUN @eestijalgpall @UEFAEURO

  21:38 -- 2018. okt. 15. · Tallinn, Estonia
  12
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  2012. OKTÓBER 12.
  Észtország–Magyarország 0–1 (0–0)
  Szép este, csodás Hajnal – í­rtuk a cí­moldalunkon. Hozta a kötelezőt a magyar válogatott a tallinni világbajnoki selejtezőn, amely Hajnal Tamás remek megmozdulásával dőlt el: Dzsudzsák Balázs bal oldali beadását követően Joel Lindpere középre fejelte ki a labdát, amelyet az 50. válogatottságát ünneplő középpályás levett, majd 20 méterről, jobbal a kapu bal oldalába csavart. A harcos találkozón több lehetősége volt Egervári Sándor csapatának, a végén ugyanakkor adódtak meleg pillanatok Bogdán Ádám kapuja előtt is… Az akkor stuttgarti Hajnal Tamás í­gy fogalmazott a mérkőzés után: „Roppantul örülök, hogy í­gy alakult, igaz, a jubileumnál és a gólomnál fontosabb volt a három pont megszerzése. Vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, az mindennél fontosabb volt.”

  2013. SZEPTEMBER 10.
  Magyarország–Észtország 5–1 (3–0)
  A kí­nos bukaresti vereség után (0–3) magabiztos győzelmet aratott a válogatottunk Észtország ellen, és miután Törökország elhozta mindhárom pontot Romániából, Egervári Sándor csapata két fordulóval a vb-selejtező zárása előtt ismét pótselejtezős helyen állt Hollandia mögött. A mérkőzés napján jelentette be a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnöke társaságában Csányi Sándor, az MLSZ első embere, hogy a kormány egyetértésével a Magyar Labdarúgó-szövetség pályázik a 2020-as Európa-bajnokság egyik helyszí­nére.

  FÉLIDŐ

  2003. NOVEMBER 19.
  Magyarország–Észtország 0–1 (0–0)
  Dicstelen vereséggel búcsúzott az évtől a Gellei Imre vezette válogatott, a játékosok a hátuk közepére sem kí­vánták a felkészülési mérkőzést – ráadásul a nézők sem voltak kí­váncsiak rá, 457(!) fanatikus váltott jegyet az Üllői úton. A nemzetközi futballporondon kevésbé jegyzett vendégek felülmúlták a roppant szerény teljesí­tményt nyújtó magyar válogatottat, a védőink szinte értékelhetetlen futballt produkáltak. A kilátástalan focizgatás után Gellei Imre gyakorlatilag lemondott: „Már éreztem a felkészülés alatt, hogy a játékosok nagyon csalódottak az Eb-selejtező kudarca miatt. Az utóbbi hónapok eredménytelensége azt mondatja velem, hogy mindenképpen új ember kell a válogatott kispadjára.”

  2004. DECEMBER 2.
  Magyarország–Észtország 5–0 (4–0)
  A 35. alkalommal rendezett thaiföldi Király-kupa-mérkőzésen a harmadik hely volt a tét, és nem lehetett panasz a Lothar Matthäus vezette válogatottra, hiszen kiütötte ellenfelét. A kapitánynak plusz egy edzést kellett a programba iktatnia, Thaiföld sportminisztere ugyanis arra kérte meg, hogy a bronzmeccs után és a döntő előtt vezényeljen egy bemutató foglalkozást a helyi fiataloknak. A kapitány örömmel tett eleget a felkérésnek – főleg az 5–0 után. Utána í­gy értékelt: „Örülök a nagy különbségű győzelemnek, de még elégedettebb lennék, ha a torna döntőjében ví­vtuk volna ki. Gratulálok az újoncoknak, bizonyí­tották rátermettségüket.”

  FÉLIDŐ

  A magyar válogatott eddig négyszer mérte össze tudását hivatalos mérkőzésen az észttel, és nekünk lehetnek szebb emlékeink, pedig az első találkozás meglehetősen rosszul zárult.
  Nyolcvannégy évvel ezelőtt, 1934 augusztusában mérték össze honfitársaink először az (akkor még önálló) észtekkel a tudásukat, a magyar amatőr válogatott 2:2-es döntetlent játszott Tallinnban nem hivatalos mérkőzésen. A felek második találkozója is e kategóriába esett, í­gy az 1938-as 3:2-es magyar győzelem sem számí­t bele a meccsmérlegbe. A két együttes – miután az 1940-ben Szovjetunióhoz csatolt állam 1991-ben elnyerte függetlenségét – 2003 novemberében játszotta első hivatalos összecsapását, a mögöttünk hagyott tizenöt esztendőben négyszer találkoztak a felek.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE!

  45+3.

  PERC
  KIMARAD! Nagy Dominik ziccerben ront, Szalai passzát ballal, 12 méterről a kifutó kapus bal lábához lövi, és véd is reflexmozdulattal a cserekapus.

  45+3.

  PERC
  Aki a hazai csk., és szintén Lengyelországban légióskodik, a Piast Gliwicében.

  45+2.

  PERC
  Nagy D. nagyon hatékony ma, a kapus után összecsap Vassiljevvel is, aki szintén elterül. Ápolás.

  45+1.

  PERC
  Négy perc a ráadás.

  43.

  PERC
  LepmetsAksalu
  43.

  PERC
  Aksalu nincs jól, ül a földön, jön is Sergei Lepmets, az FCI Levadia eleddig egyszeres válogatott portása.

  43.

  PERC
  Sallai beadása ellenben Tenistéé.

  42.

  PERC
  Orbán meg 2. alkalommal, de most nagyot ment Tamm csúsztatása után.

  42.

  PERC
  A 33 éves kapus a hazai SJK Seinäjoki profija, csapatkapitánya, ma 42. alkalommal válogatott.

  40.

  PERC
  A Nagy Dominikkal összefutó hazai kapust, Aksalut kell hosszasan ápolni. Folytatja.

  37.

  PERC
  OLDALHÁLÓ! Nagy D. passzát majdnem kapura piszkálja 10-ről Nagy Á., amikor ment előle Tamm, a felszabadí­tást Sallai 24-ről az oldalhálóba vágja.

  32.

  PERC
  Anier is majdnem gólt szerez, de picit magas neki Vassiljev szép, jobb oldali beadása. Most Pikk tűnik fel a balon, Nagy Ádám szereli azonban.

  31.

  PERC
  Nagy D. negyedik válogatott fellépésén szerezte meg első találatát a cí­meres mezben, gólpassza sem volt.

  30.

  PERC
  A 29 éves Luts az FK Teplice profija, 38. válogatott meccsén ez volt a 4. találata.

  30.

  PERC
  A gyors gólváltás után mezőnyfutball, óvatosabbá váltak a felek.

  28.

  PERC

  27.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Football 24/7
  @foetball247
  Luts scores Estonia’s first #NationsLeague goal #ESTHUN

  21:10 -- 2018. okt. 15.
  1
  Tekintsd meg Football 24/7 egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  26.

  PERC
  Szalai bemozdulása nagyon meglepte Tammot, ez is kellett a gólhoz.

  26.

  PERC
  Három észt lövésből lett gól, a mi arányunk 1/1.

  26.

  PERC
  DE ITT A MAGYAR VÁLASZ! Kleinheisler passzát NAGY DOMINIK a 16-os vonaláról, középről, két védő közül, a ráeső Pikktől gyötörten is a bal alsó sarokba lövi. Ballal: 1–1!

  24.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Nagy (1–1)
  24.

  PERC
  Henri Anier kap sárgát Kádár megrúgásáért.

  23.

  PERC
  Anier
  21.

  PERC

  21.

  PERC
  EH, VEZETNEK AZ ÉSZTEK! Az Ojamaa futtatta Anier elviharzik a pálya bal szélén, beadására Gulácsi nem lép ki, Kádár lemarad SIIM LUTSRÓL, aki két lépésről jobbal a kapu jobb felső sarkába lő. 1–0!

  21.

  PERC
  Két hazai kí­sérlet volt eleddig, nulla magyar, de 53 százalékban a mienk a labda.

  20.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Luts (1–0)
  20.

  PERC
  Kleinheisler futtatja a jobbon véletlenül Vassiljevet, aki jobbal 17-ről Orbán mellől lő, a jobb alsó sarok előtt fogja azonban a labdát Gulácsi, legördülve.

  16.

  PERC
  Gulácsi szépen lép ki Luts jobbról érkező, finom, ballábas beadására.

  15.

  PERC
  Kijöttünk a meccs eleji hazai szorí­tásból, de az ötfős középpálya és a három szűrő áthatolhatatlan falat alkot. Egyelőre!

  15.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  14.

  PERC
  Pikk futtatja a balon Aniert, de közbelép Lovrencsics, szöglet. Menti Szalai.

  11.

  PERC
  Sallai bedob egy cselt a balon Teniste mellett, de kirúgás lesz a sprint vége. Hiába a reklamálás és szurkolóink füttyszava.

  10.

  PERC
  Nemzetek Ligája: a hétfői mérkőzések eredménykövetése élőben!

  8.

  PERC
  Kádár kifejel egy hatalmas bedobást, ismét középre száll a mentés, a 16-oson tisztáz Nagy Ádám. Sokszor ráfaragtunk már a rossz mentésekre, jó lenne figyelni az ilyesmire.

  6.

  PERC
  Kádár í­velésével Szalai törne kapura, ám kilép elé Aksalu kapus.

  5.

  PERC
  Nagy védés, a balról, 24-ről járó szabadrúgást Luts jobbal kapura teszi, Gulácsi hatalmas vetődéssel eléri a labdát, de löktek középen többen is a hazaiak közül.

  3.

  PERC
  Orbán is ment fejjel egy beadást és egy Tamm-csúsztatás, de középre, Vassiljev ballal azonnal lő 19-ről, de blokkolja őt Nagy Ádám. A korner után Baráth ment Luts elől.

  3.

  PERC
  A magyar szurkolók remek hangulatot teremtenek a sörös stadionban.

  3.

  PERC
  Kádár menti fejjel Baranov indí­tását.

  2.

  PERC
  Anier megindul a balon, de elfogy alóla a pálya. Bedobás.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink ugyebár tiszta pirosban, az észtek kék mezben és fekete nadrágban.

  3043 a hivatalos nézőszám, jó 250 magyar szurkolóval.

  A stadion egyébként bájos, minden igényt kielégí­tő modern aréna, de a 10 340 szurkolót befogadni képes létesí­tményben csak alig fél ház lesz hétfő este. Észt kollégánk szerint ez a csapat gyenge teljesí­tményének és a hétfő esti, helyi idő szerint 21.45-ös kezdési időpontnak is szól (és aligha tévedünk, ha úgy sejtjük: a
  Nemzetek Ligája „presztí­zsének” is).

  A töretlen hitük miatt minden elismerést megérdemlő drukkereket kellemes meglepetéssel fogadta az észt főváros. Noha október közepe van, és
  a város az északi szélesség 59. foka fölött fekszik, az idő hasonlóan nyárias, mint
  odahaza: 17-18 Celsius-fok van, és verőfényes napsütés.
  Olyan idő, amelyben még mindig jólesik a sör, és az észtek nemzeti stadionjában
  – amely a Flora Tallinn otthona is – nem is igyekeznek különválasztani a labda és az aranysárga nedű mámorát. A hétfő esti mérkőzésnek otthont adó A. Le Coq Arena az ország legnépszerűbb sörfőzdéjének nevét viseli (és egyben a korábbi hí­res német sörfőző mesterét, Albert von Le Coqét, ha úgy tetszik, az észtek az ő Albert-stadionjukban fogadnak bennünket).

  Ostromállapotot aligha érzékelhettek az észtek hazájukban, de az biztos, hogy szombaton és vasárnap több irányból is magyar „invázió” tartott az észt főváros, Tallinn felé. Miként a Görögországban 1–0-s vereséget szenvedő magyar válogatott, a pénteki, athéni Nemzetek Ligája-mérkőzésre eljutó magyar szurkolók
  és a média munkatársainak egy része is úgy döntött, már nem tér haza a két mérkőzés között, hanem a görög fővárosból utazik Tallinnba (Isztambul közbeiktatásával vagy Helsinkiből hajóval),
  miközben vasárnap már varsói és müncheni átszállással is érkeztek magyar szurkolók Budapestről.

  A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap esti edzésére nemcsak a sajtótájékoztatón részt vevő média képviselői látogattak ki, de megjelentek a szurkolók is, akik hangos Ria, Ria, Hungária! rigmusokkal biztatták az Észtország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülő csapatunkat. A fiúk természetesen hallották a tallinni A. Le Coq Aréna gyepén a buzdí­tást.

  A sajtótájékoztatón szót kapott a holland NAC Bredában légióskodó védekező középpályás, Karol Mets is, aki az észtek legutóbbi, Finnország elleni találkozóját eltiltás miatt kihagyta, ám a szövetségi kapitány nagy örömére visszatérhet az csapatba.

  „Ugyan nem szereztünk még gólt a Nemzetek Ligájában, de nincs okunk szégyenkezni, hiszen mindhárom alkalommal minimális különbségű vereséget szenvedtünk – mondta Mets. – Legutóbb Finnország ellen hetven percig teljesen egyenrangú felek voltunk, jól játszottunk, csak az utolsó húsz percre fogyott el az erőnk. Nagyon vágyunk az első pontszerzésünkre vagy győzelmünkre, hétfőn talán összejön.”

  „Nem érzek nyomást – fogalmazott. – Nem úgy jöttek ugyan össze eddig a dolgok, ahogy reméltük, de minden egy varázsütésre megváltozhat, bí­zom benne, hogy tudunk javí­tani.”

  A magyar válogatottról pedig a következőket mondta: „Ellenfelünk elsősorban csapatként nagyon erős. Nincsenek ugyan világklasszis játékosai, de többen is magas szí­nvonalat képviselnek, közülük kiemelném a Bundesligában szereplő Sallai Rolandot, aki nagyon tehetséges, őt tekintjük a magyar együttes legveszélyesebb játékosának.”

  A kérdés a 2003. november 19-én az Üllői úti stadionban játszott, 1–0-s vendéggyőzelmet hozó magyar–észt felkészülési mérkőzésre vonatkozott, amelyen ő is pályára lépett. Őszintén szólva az arca elárulta, hogy váratlanul érte a kérdés, és inkább udvariasságból mondta azt, hogy emlékszik a tizenöt évvel ezelőtti találkozóra. De aligha lehet neki felróni, ha fakultak esetleg az emlékei: 157 meccsen viselte hazája cí­meres mezét, ezzel észt csúcstartó. Szakvezetőként azonban jóval nehezebb helyzetben van most, mint anno a pályán volt, hiszen csapata az eddigi három Nemzetek Ligája-meccsen sem pontot, sem gólt nem szerzett még. A 47 éves kapitány bí­zik benne, hogy a hangsúly a még szócskán van.

  „Szép emlék, boldogan gondolok vissza arra a mérkőzésre” – mondta félmosoly kí­séretében Martin Reim, aki két éve irányí­tja szövetségi kapitányként az észt labdarúgó-válogatottat.

  „Az, hogy Szalai Ádámot bí­ztam meg a csapatkapitányi feladatok ellátásával, gyakorlatilag mindent elmond arról, hogy mennyire bí­zom benne. Én csak a legutóbbi három meccséről tudok beszélni, de azokon csapatkapitányként is példaértékű munkát végzett, és mivel több fiatal játékosunk van, fontos, hogy legyen valaki, akire felnézhetnek. Mindegyik meccsen nagyon sokat dolgozik, küzd, még akkor is, ha bizonyos szituációban nincs szerencséje. Tudom, hogy sokan kritizálják, de én nem tartozom közéjük.”

  „Bárkire, aki megfelel az előí­rásoknak, és aki ezáltal segí­teni tud, természetesen szükségünk van – mondta Marco Rossi. – Nem arról van szó, hogy mi helyeztük volna őt nyomás alá, ez maximálisan az ő döntése. Nem kétséges, hogy az érkezése minőségbeli javulást jelent számunkra, nagyon jól játszott Athénban, de persze azt sem szabad elhallgatni, hogy a gólnál ő hibázott.”

  „Az eddigi három mérkőzésem mindegyikén láttam előrelépést a csapat játékában, ezzel elégedett vagyok, de tény, hogy nem tudtunk annyi pontot gyűjteni, amennyit szerettünk volna – fogalmazott a vasárnap esti edzést megelőző sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány. – Nagyon tiszteljük az ellenfelünket, tudjuk, hogy mik az erősségei, és igazságtalanságnak érzem, hogy eddig nem szerzett pontot. A görögöknek és a finneknek is nagyon kemény dolguk volt ellenük.”

  Marco Rossi az eddigi NL-szereplésről, Willi Orbánról és Szalai Ádámról is beszélt.

  Válogatott: tallinni sétával hangoltak a magyarok – képgaléria

  Olvasóink a voksok összegzése alapján csak egy helyen változtattak a pénteki Görögország–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt leadott szavazataikon hétfő este Észtországban: az eltiltott Fiola Attila helyett Bese Barnabást küldenék pályára.

  Bővebb latolgatás ITT!

  Márpedig ahhoz, hogy érdemes legyen számolgatni, nagy szükség lenne a tétmeccseken nyolc éve nem látott győzelmi sorozatra.

  Viszont rögtön szögezzük is le, az elmúlt egy évben (2017. október 10-től) összesen nyertünk háromszor tí­z mérkőzésből, mí­g három meccset sorozatban hét éve nem nyert meg a magyar válogatott. Akkor, vagyis 2011 augusztusában, illetve szeptemberében Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal előbb felkészülési meccsen Izlandot (4–0), majd Eb-selejtezőn Svédországot (2–1) és Moldovát (2–0) is legyőztük, sőt ez egy ötös győzelmi széria közben volt, mert Izland előtt San Marinót és Luxemburgot is megvertük. Tétmeccseken pedig egy évvel korábban, 2010 őszén ugyancsak Egervári Sándor időszakában produkáltunk hasonlót, akkor három Eb-selejtezőn győztünk egymás után, előbb Moldova (2–1), majd San Marino (8–0), végül pedig az ellen a Finnország ellen, amely ellen most is zárjuk majd az előttünk álló három mérkőzést (akkor idegenben nyertünk 2–1-re Dzsudzsák Balázs győztes góljával).

  A második hely szempontjából a saját kezünkben van a sorsunk. Ha mind a három meccsünket megnyerjük, és a finneket megfelelő gólkülönbséggel tudjuk legyőzni, akkor minden más eredménytől függetlenül meglesz a 2. hely. Az pedig, hogy megfelelő gólkülönbség mit jelent, attól függ majd, hogy hármas holtverseny lesz-e (és akkor jön a minitabella), vagy ha csak a finnekkel végzünk holtversenyben, akkor itthon legalább két góllal kell nyernünk. Ha csak a görögökkel végeznénk holtversenyben az első (ez csak úgy fordulhatna elő, hogy Mitrogluék kikapnak az észtektől) vagy a 2. helyen, akkor őket nem tudnánk megelőzni a Budapesten lőtt góljuk miatt.

  Ha a finnek háromnál több pontot szereznek a görögök ellen, már biztosan előttünk végeznek, de a görögöket sem tudjuk befogni, ha a finnek ellen legalább négy pontot szereznek, és megverik az észteket.

  A második esély akkor lép életbe, ha egyszer a finnek, egyszer a görögök győznek az egymás elleni meccseiken, mi pedig megnyerjük mindhárom találkozónkat, mert akkor mindkét, jelenleg előttünk álló riválisunkat beérnénk pontszámban. A három 12 pontos csapat között ebben az esetben az egymás elleni meccsek alapján állí­tanának fel egy minitabellát, ahhoz pedig, hogy azon az első helyen végezzünk, minél nagyobb különbséggel kellene majd legyőzni a finneket, ugyanis a minitabellán mindhárom csapat hat ponttal szerepelne és akkor a három csapat egymás elleni meccsein kialakuló gólkülönbség döntene (ebben jelenleg mí­nusz eggyel állunk).

  Tegyük fel, hogy Görögország az utolsó fordulóban megveri hazai pályán a még pont nélküli Észtországot. Ekkor a magyar válogatott már csak két esetben végezhet a 2. csoport élén.

  Az első verzió szerint akkor, ha Görögország a soron következő két meccsén egyaránt döntetlenre végez a finnekkel, mert akkor mi a következő három találkozó megnyerésével és 12 ponttal mindkét, jelenleg előttünk lévő válogatottat megelőznénk, hiszen az utolsó körben a mieink Finnországot fogadják.

  A Görögország–Magyarország (1–0) és az Észtország–Finnország (0–1) Nemzetek Ligája mérkőzések után, három fordulóval a csoportkör vége előtt már látható, mire van szükség ahhoz, hogy a 2. helyet mindenképp elcsí­phessük (bár még az 1. hely sem teljesen reménytelen) a csoportban – tétmeccseken nyolc éve nem látott győzelmi sorozatra…

  ÓVATOSAK A HAZAIAK
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Eesti jalgpall
  œ”
  @eestijalgpall
  Meie algkoosseis! #eestikoondis #südamejapalliga #NationsLeague

  19:51 -- 2018. okt. 12.
  8
  Tekintsd meg Eesti jalgpall egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  A magyar válogatott ma este piros szerelésben lép pályára Észtország ellen Tallinnban. #magyarok #csakegyutt #ESTHUN @eestijalgpall @euro2020

  10:29 -- 2018. okt. 15. · Tallinn, Estonia
  22
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  A kezdőcsapatunk! #ESTHUN #magyarok #csakegyutt

  19:59 -- 2018. okt. 15. · Tallinn, Estonia
  29
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÉSZTORSZÁG–MAGYARORSZÁG NEMZETEK LIGÁJA-CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport