2019.IX.19. EL-csoportkör: Espanyol – Ferencváros: 1-1

Bravúros pontszerzéssel indult a Ferencváros El-kalandja!

Egy–egy az Espanyol ellen: magyar csapat először játszott döntetlent Barcelonában európai kupameccsen.
A Ferencváros megkezdte Európa-liga-szereplését Barcelonában, ahol sokáig vezetett az Espanyol ellen, de a hazaiak egyenlí­tettek, majd nagyon izgalmasra sikeredett a mérkőzés hajrája. A H-csoport másik mérkőzésén a Ludogorec a szünetben még hátrányban volt, végül mégis alapos verésben részesí­tette vendégét, a CSZKA Moszkvát (5–1).

Nyilatkozatok:

Az Espanyol 12 év után szerepel ismét egy kontinentális kupasorozat főtábláján, ennek megfelelően ünnepi mérkőzésre készül a Ferencváros ellen az Európa-liga csoportkörének csütörtöki nyitányán.

„Különleges mérkőzés lesz, mert tizenkét esztendeje nem szerepeltünk európai porondon. Ez egy emocionális pillanat lesz nekünk és a szurkolóknak is, ennek megfelelően kell teljesí­teni majd” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett David Gallego vezetőedző, akinek bevallása szerint eddigi legfontosabb összecsapása vár rá a barcelonaiak kispadján.

A tréner hozzátette, három nyeretlen bajnoki után sokat lendí­tett az együttesén, hogy vasárnap hátrányból fordí­tva 2–1-re győzött az Eibar vendégeként. Szerinte magas szí­nvonalon futballozott a csapata, de úgy vélte, támadójátékban még fejlődnie kell. Utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy a gárda az első három meccsén a La Ligában gólképtelen volt.

„Ismerjük a Ferencvárost, láttuk a selejtezőben. A rivális erejét jól mutatja, hogy tí­z nemzet játékosai alkotják a keretét. Védekezésből nagyszerűen vált támadásba, illetve nehéz gólt szerezni ellene” – beszélt a magyar bajnokról Gallego, aki a mérkőzés kulcsát abban látja, hogy támadásban az Espanyol uralja a játékot.

Elárulta, a sorozatterhelés miatt lesznek változások a La Liga-összecsapáshoz képest.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Espanyol elleni Európa-liga-csoportmérkőzés előtt elmondta, azt szeretné, ha csapata a saját játékára koncentrálna

– Játékosként jó emlékei lehetnek a városról, hiszen huszonkét évvel ezelőtt a Bajnokok Ligájában négy nullára kiütötték a Barcelonát a Dinamo Kijevvel. Emlékszik a találkozóra?
– Persze – vágta rá Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője. – Nem csak számomra volt emlékezetes, az egész klub számára felejthetetlen mérkőzés volt. Sosem felejtem el azt a találkozót. De… Most egészen más miatt érkeztünk Barcelonában, más a feladatunk. A legfontosabb ezekben a napokban, órákban, hogy megfelelően felkészüljünk az Espanyol ellen. Csütörtök este szeretnénk jó eredményt elérni, és jól játszani.

– Az Espanyol idehaza alighanem támadni szeretne. A Ferencváros inkább védekezni?
– Nem mondanám ezt. Láttam több meccsét is az ellenfélnek, ezek alapján egyértelmű, nem véletlenül van itt az Európa-ligában. Remek csapatról van szó. Idehaza szereti járatni a labdát, kedveli, ha irányí­thatja a mérkőzést, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen spanyol együttesről beszélünk. De ez nem azt jelenti, hogy mi asszisztálni szeretnénk ehhez. A mi játékosainknak is megvan a kellő önbizalmuk, úgyhogy emiatt egyáltalán nem aggódom. Csütörtök este szeretnénk a saját játékunkat játszani.

– Mire kell odafigyelni az Espanyol kapcsán? Segí­tője, Albert Bosch annak idején nyolc éven át dolgozott a spanyol klub utánpótlásában. Szolgált hasznos részletekkel?
– A részleteket nem osztanám meg, ám kétségtelen, jól jött a segí­tsége. Hosszú út vezetett idáig, hogy itt lehessünk az Európa-liga csoportkörében, négy ellenfélen kellett túlverekedni magunkat. Eddig is jó csapatok ellen futballoztunk, az Espanyol sem kivétel ez alól. A találkozó nulla nulláról indul, okosan kell futballoznunk.

– A Ferencváros hosszú éveket várt arra, hogy ismét nemzetközi kupa csoportkörébe verekedje magát. Milyen érzés történelmet í­rni?
– Ne feledjük, edzőként is van már tapasztalatom. Dolgoztam trénerként az ázsiai Bajnokok Ligájában, itt Európában is volt szerencsém a Bajnokok Ligájában a Dinamo Kijev kispadján ülni, az más kérdés, hogy az Európa-ligában nekem is ez lesz az első mérkőzésem. A részleteknek nagy jelentőségük lesz, és legalább ilyen fontos, hogy nem szabad kishitűnek lennünk, hiszen mégiscsak Magyarország bajnokaként jutottunk el idáig. Tudom, hogy mi a csapat dolga ezen a szinten. Nagy a nyomás rajtunk, de ez ilyenkor í­gy van jól. És még valami… A siker titka nemcsak a taktika, hanem a magabiztosság is. Ezen a szinten ez is elengedhetetlen a győzelemhez.

– Mi a helyzet a sérültekkel? Lovrencsics Gergő felépült?
– Aki itt van, készen áll a mérkőzésre. Gergő is rendben van, ám vele kapcsolatban csupán csütörtökön döntünk. Ha nem lesz százszázalékos, akkor nem játszik. Akire biztosan nem számí­thatok, az Michal Skvarka, a középpályás a napokban kapcsolódott be a sérülése után az edzésekbe, erre a meccsre még biztosan nem áll készen.

Alberto Bosch számára több szempontból is különleges meccs lesz az Espanyol elleni UEL-találkozó.

– Milyen érzés, hogy a Ferencvárosért dolgozva, egy spanyol ellenféllel játszhat elsőként az UEFA Europa League-ben?
– Igazán különleges, hiszen ez lesz az első mérkőzésünk az UEL-ben, és a klub számára is nagy jelentősége van, hiszen tizenöt év szünet után játszunk csoportmérkőzést az európai kupaporondon. Természetesen szeretnénk kiélvezni ezeket a pillanatokat, mert kiérdemeltük, hogy itt legyünk, nehéz sorozaton mentünk végig, hogy bejussunk ide. Ám ahogy Sergei Rebrov is elmondta, nem turistának jöttünk ide, meg akarjuk mutatni az Espanyolnak és egész Európának, hogy mit tudunk, hogy fel tudjuk venni az ilyen erősségű csapatokkal is a versenyt.

– Ha azt mondom, hogy ön ismeri a legjobban a klubunkból az Espanyolt, talán nem lövök vagyon mellé.
– Igen, én is í­gy gondolom, mivel hét éven át szolgáltam az Espanyolt a fiataloknál. A felnőttcsapatban van is egy játékos, akivel együtt dolgoztam az utánpótlásban. Hazatértem, és ez alatt nemcsak Spanyolországra gondolok, hanem magára az Espanyolra is, különleges érzés ez számomra, ráadásul azért is, mert ez lesz az első meccsünk a csoportkörben a Ferencvárossal.

– Ki az az egy játékos?
– Pol Lozano, tizenkilenc éves középpályás, épp a nyáron került fel az első csapat keretébe. Nem számí­tok rá, hogy kezdő lesz, de azon nem lepődnék meg, ha a meccskeretbe bekerülne.

– Mennyire ismeri a keret többi tagját?
– Az előző meccseiket alaposan kielemeztük, öt-hat találkozót is megnéztem, volt, amelyiket a helyszí­nen láttam, í­gy természetesen már jól ismerem őket. Kiváló csapat, remek, technikás labdarúgókkal. Kombinatí­v játékot mutatnak be, mindig hátulról kezdik épí­teni a földön a támadásaikat, és képesek is rá, mivel megvan a kellő technikai tudás a játékosokban ahhoz, hogy ilyen futballt játsszanak. Bármelyik pillanatban képesek rá, hogy váratlant húzzanak, erre lesz talán a legnehezebb felkészülnünk.

– Van néhány játékos ellenfelünk keretében, akit a magyar futballrajongók is ismernek, hogy csak két példát emlí­tsek, a Real Madrid korábbi játékosait, Diego Lópezt és Esteban Granerót…
– …vagy éppen Ví­ctor Sánchez, aki a Barcelonában futballozott, mí­g Dí­dac Vila a Milanban. Valóban, sok tapasztalt játékosuk van, úgyhogy mindent bele kell adnunk, hogy a legjobb formánkat mutassuk meg ellenük.

– Mit gondol, ki a legjobb játékosa az Espanyolnak?
– Jó kérdés, nem könnyű rá válaszolnom. Akit mindenképp kiemelnék most, az Matí­as Vargas, az argentin szélső. Azért őt mondom, mert az előző meccseken ő tette a legnagyobb benyomást rám, kiválóan oldja meg az egy az egyes szituációkat, nagyon veszélyesen futballozik, sok problémát okoz az ellenfél védelmének. Talán ő van a legjobb formában ellenfelünk keretéből.

– Mi lehet ma a nyerő stratégia? Más taktikával megyünk neki a mai találkozónak, mint egy magyar bajnokinak?
– Kielemeztük az ellenfél játékát, de ez nem jelenti egyből azt, hogy mi szeretnénk alkalmazkodni hozzájuk. Tudjuk, mik az erősségeik és a gyengeségeik, igyekszünk ezekre a lehető legjobban reagálni, illetve kihasználni őket, de ez nem jelenti azt, hogy elfelejtünk mindent, és teljesen másképp futballozunk, mint eddig. Nem mondom, hogy nem kell nagyon figyelnünk majd arra, amit mutatnak, de bí­zom benne, hogy meg tudjuk valósí­tani azokat, amikre felkészültünk, különösen az előző napok edzésein. Bí­zom benne, hogy a játékosok megértették, mi a feladatuk, és működik majd az, amit elterveztünk a mérkőzésre.

– Végezetül még néhány szó a hazatérésről, találkozott itt ismerősökkel, vagy kijönnek majd az esti meccsre?
– Igen, tegnap a szüleim, a testvérem és néhány barátom is meglátogatott. Mivel most már több, mint egy éve itt dolgozom, ők is nekünk szurkolnak, és ma este Fradi-mezekben és sálakban jönnek ki az Espanyol stadionjába, hogy ezzel is biztassanak engem és a csapatot.

A mérkőzés:

Európa Liga, H-csoport, 1. forduló:

Espanyol — Ferencváros: 1-1 (0-1)
Barcelona, Estadi Cornellí -El Prat, 21:00. 18.125 néző.
Vezette: Nikola Dabanović (asszisztensek: Djukić, Todorović; tartalékjv.: Bošković – montenegróiak)

Espanyol: D. López — J. López, Naldo, Espinosa, Didac Vilí  (Pedrosa, 67.) — Melendo (Calleri, 56.), Marc Roca, Lozano, Vargas (Campuzano, 74.) — Granero, Wu Lei
kispad: Prieto, Victor Sánchez, Ll. López, Darder
vezetőedző: David Gallego

Ferencváros: Dibusz — Botka (Lovrencsics G., 66.), Blazic, Dvali, Heister — Haratin — Zubkov, Ihnatenko (Frimpong, 85.), Sigér, Nguen — Isael (Szihnyevics, 64.)
kispad: Gróf, Civic, Csonka, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Vargas (60.) illetve J. López (10. – öngól)
Sárga lap: Ihnatenko (41.)

Mindent elárult az Espanyol hivatalos boltjának felirata: „Another Barcelona”, azaz egy másik Barcelona!

A város kisebbik klubjánál hozzászoktak, hogy százból kilencvenkilenc odalátogató turista Lionel Messire és társaira kí­váncsi. Napközben felkerestük a több mint 119 éve alapí­tott Espanyol mezeket, sálakat és egyéb klubrelikviát árusí­tó boltját, s nem lepődtünk meg, egyetlen érdeklődő volt odabent, mint kiderült, ő is véletlenül – Barca-sálat keresett…

Pedig a „papagájoknál” is megvannak a szurkolói hagyományok, a nemzetközi szí­ntérre 12 esztendő után visszatérő együttes tiszteletére csütörtökre Európa-liga-sálat készí­tettek, amelynek egyik felén az Espanyol, másikon a Ferencváros neve dí­szelgett.

A hangulatot azonban a magyarok teremtették meg: csütörtök este sokáig magyar énektől volt hangos Barcelona külvárosa. A zöld-fehéreket hétszáz drukker kí­sérte el, s négy órával a kezdés előtt a város egyik legforgalmasabb terén gyülekeztek. A látvány nagyszerű volt, s már a meccs előtt – majd a mérkőzés során is – kiderült, a Ferencvárosnak nemcsak a teljesí­tménye, fanatikus szurkolótábora miatt is helye van a csoportkörben.

A kezdés előtt rossz (szakmai) hí­rrel szembesülhettek a drukkerek, hiszen a sérüléséből felépülő csapatkapitány, Lovrencsics Gergő csak a kispadra ülhetett le. Szerhij Rebrov nem szeretett volna kockáztatni, í­gy a védelem jobb oldalán Botka Endre kezdett, ő pedig eddig nem lépett pályára a csapat nemzetközi kupamérkőzésein. Az ukrán vezetőedző a hadrenden is változtatott, ezúttal mind a három védekező középpályását a kezdőcsapatba állí­totta, Haratin mélységből, mí­g Sigér Dávid és Ihnatenko egy sorral előrébb szűrte a spanyol támadásokat.

És a húzás bejött!

A Ferencváros remek első félidőt produkált, több kidolgozott lehetősége volt, mint a hazaiaknak. A zöld-fehérek a masszí­vabb középpályának köszönhetően jól zárták le a területeket, s ha a kék-fehérek túljutottak rajtuk, a védelemből vetődött valaki önfeláldozóan a labda útjába. Noha az FTC kezdőcsapatában Haratin személyében egyetlen olyan labdarúgó volt, aki játszott már Európa-liga-csoportmérkőzést, egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek a csapat.

A kellő önbizalomnak persze az is jót tett, hogy a Fradi viszonylag hamar, a 10. percben megszerezte a vezetést, í­gy csütörtök este Barcelonában feljegyezhettük, hosszú évek után ismét gólt lőtt a kisebbik európai kupasorozatban a Ferencváros. Legutóbb ugyanis 2004 decemberében a Hearts ellen 1–0-ra megnyert meccsen Rósa Dénes szerzett gólt csoportmérkőzésen – ezúttal öngól született, hiszen az amúgy jó ütemben érkező Tokmac Nguen elől Javi López úgy rúgta el a labdát, hogy az a saját kapujába került.

Amilyen jól kezdte az első félidőt a Ferencváros, olyan jól indult a második is, alig telt el néhány perc, Isael szabadrúgásból kis hí­ján a kapuba emelt, az Espanyolt a léc mentette meg a góltól. Egy óra elteltével aztán furcsa góllal egyenlí­tettek a hazaiak, Miha Blazic egy könyöklést követően a földön feküdt, az argentin Matí­as Vargas kis túlzással fölötte átlépve fejelt kapura, majd passzí­rozta a labdát a gólvonalon túlra. A ferencvárosi játékosok reklamáltak, nem véletlenül, a belső védőjük a gól pillanatában már tí­z másodperce feküdt elterülve a gyepen…

Egyértelmű volt, az egyenlí­tés lendületbe hozza az Espanyolt, a spanyolok lényegesen többet támadtak. A játék a hátralévő időben jobbára a Ferencváros térfelén zajlott, az FTC beszorult a kapuja elé, érkeztek a beadások jobbról, balról, de magyar csapat állta a sarat, és végül nagy bravúrt elérve, 1–1-es döntetlennel tért vissza a nemzetközi futball csoportkörös mezőnyébe.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Ludogorec 1 1 0 0 5–1 +4 3
2. FERENCVÁROS 1 0 1 0 1–1 0 1
3. Espanyol 1 0 1 0 1–1 0 1
4. CSZKA Moszkva 1 0 0 1 1–5 –4 0

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A mérkőzés után Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője úgy vélekedett, csapata az első tizenöt percben tökéletesen játszott, s az FTC megérdemelte az egy pontot.

„Ez nagyon erős mentális csata volt, főleg az első tizenöt percben tökéletesen játszottunk, és utána kellett jobban odatennünk magukat. Úgy gondolom, a szurkolók is örülhetnek, mert ez nagyon nehezen kiharcolt egy pont volt – vélekedett Rebrov a Sport Tv-nek. – Nekem, mint edzőnek, az a dolgom, hogy elhitessem a játékosokkal, hogy lehet itt keresnivalójuk. Olyan csapattal játszottunk, amely a La Ligában nagyon sokszor szerepelt, és úgy gondolom, hogy a gólig is nagyon jól tudtuk kontrollálni a mérkőzést.”

„A legtöbbeknek ez volt az első ilyen élményük, úgy gondolom, nagyon nagy koncentrációt kellett helyeznünk a védekezésre. Úgy vélem, otthon teljesen más mérkőzést tudunk majd játszani. Megérdemeltük az eredményt, megí­télésem szerint a Dinamo Zagreb elleni tapasztalatok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy képesek legyünk í­gy védekezni, ami persze fárasztó is volt.”

Mint az a fradi.hu-n olvasható, az ukrán szakember újságí­rói kérdésre Isael lecserélésére, valamint arra is reagált, mennyire volt elégedett a játékosai magabiztosságával.

„Isael az előző hónapban csak néhány percet játszott, sokat dolgozott, de ma ennyi volt benne. Boldog vagyok, hogy mindent megtett a csapatért, de még nem százszázalékos. A magabiztosság a játék része. Az első részében a meccsnek, láttuk, hogy ez egy új tapasztalat a számunkra. Meg kellett őriznünk az eredményt egy nagyon erős csapattal szemben, amely kiválóan futballozott, jól kontrollálta a labdát, ezért nagyot kellett küzdenünk védekezésben. A második félidőben próbáltunk kontrázni, de az már kevésbé sikerült.”

Rebrov elmondta azt is, hogy a kapott gólnál ő sem látta pontosan, mi történt, még vissza kell majd néznie videón.

A mérkőzés után az FTC egyik legjobbja, Isael értékelt a Nemzeti Sport helyszí­ni tudósí­tójának.

Volt oka mosolyogni.

Egyébként is fülig ér a szája általában, most pedig aztán még szélesebb vigyorral szállt fel a Barcelonából a csapatot Budapestre repí­tő gépre. A brazil Isael egyértelműen az Espanyol elleni csütörtöki Európa-liga mérkőzés legjobbja volt, minden labdaérintése veszélyes volt, érezhető volt, hogy végre élvezi a játékot, az első félidőben olyan sarkazása volt, ami után még a spanyol szurkolók is csettintettek. Arról nem is beszélve, hogy a Ferencváros gólja előtt ő centerezte középre a labdát (melyet aztán Javi López az érkező Tokmac Nguen elől a saját kapujába lőtt), majd a fordulás után szabadrúgásból a kapufára tekerte a labdát.

Nem tudom, hogy ez volt-e a legjobb mérkőzésem, mióta itt vagyok a Ferencvárosban, de kétségtelen, jól ment a játék… – mondta a brazil csatár. – Szerhij Rebrov két-három nappal a mérkőzés előtt szólt, úgy készüljek, hogy a kezdőcsapat tagja leszek, í­gy még koncentráltabb voltam. Tisztában voltam vele, milyen fontos mérföldkő az Espanyol elleni találkozó a klub életében, nagyon örülök, hogy jól sikerült a bemutatkozásunk a csoportkörében.”

A 31 esztendős támadó a második félidő elején kis hí­ján kettőre növelte a zöld-fehérek előnyét, ám szabadrúgásánál nem volt szerencséje, és a labda a felső lécre, és nem a kapuba vágódott. De vajon lövésnek, vagy beadásnak szánta-e a szabadrúgást?

Úgy álltam a labda mögé, hogy mindenképpen erővel rúgom meg, hiszen ezek rendre veszélyesek – mondta Isael. – Ilyenkor úgy kell lőni a labdát, hogy az a kapu irányába menjen, és miután nagyobb í­vben érkezett a kapu elé, végül a kapufán csattant a labda. Nem volt szerencsém… Nincs értelme azon bánkódni, mi lett volna, ha bemegy, és kétgólos előnnyel futunk neki a hajrának. így is remek eredményt értünk el, hiszen pontot szereztünk az Espanyol otthonában.”

A mérkőzést követően Szerhij Rebrov vezetőedző, és maga a játékos sem tagadta, erőállapota miatt kellett lecserélni, ami nem is csoda, hiszen hosszú hónapok óta nem játszott végig kilencven percet. A barcelonai mérkőzésen pedig különösen nagy volt az iram, az Espanyol az utolsó harminc percben kapuja elé szorí­totta a magyar bajnokot. Isael az idei bajnokságban sérülése után augusztus végén a Puskás Akadémia ellen (4–1-re elveszí­tett bajnokin) csereként 28 percet töltött a pályán, a Diósgyőr ellen (1–0-ra megnyert találkozón) pedig hiába volt a kezdőcsapat tagja, piros lapja miatt mindössze öt percet futballozhatott. Nem csoda, ha a dél-amerikai játékos csütörtök este elfáradt.

„Régen játszottam mérkőzést végig, egyelőre nem vagyok százszázalékos állapotban. Alaposan elfáradtam, de ez ilyenkor természetes. A legfontosabb, hogy sikerrel kezdtük az Európa-liga csoportkörét, amiből erőt és önbizalmat merí­thetünk. A mérkőzés előtt azt beszéltük a társakkal, próbáljuk meg kiélvezni, hogy ilyen mérkőzéseken léphetünk pályára, nos, úgy gondolom, ez csütörtök este teljes mértékben sikerült. Jól játszottunk, és pontot is szereztünk.”

https://www.youtube.com/watch?v=NNQT0mru5SQ

A katalánokat irányí­tó David Gallego az első félidőben látottakkal egyáltalán nem volt elégedett.

„Az első félidőben nem azt a csapatot láttam, amelyet szerettem volna – utalt sajátjaira a Marca által idézett David Gallego, az Espanyol vezetőedzője. – Hiányzott a játékunkból az intenzitás, a korai gól pedig érzelmileg rosszul érintette az együttest. Nem voltunk jók az első negyvenöt percben. A második félidő már tetszett. Sok veszélyt teremtettünk, beszorí­tottuk a saját térfelére az ellenfelet. A játékosok is láthatták, hogy tudunk futballozni, és nagyszerű a csapatunk. Keserédes a szájí­zünk.”

„Aggaszt, hogy a csapat csak azután tudja »elengedni« magát, hogy valami balszerencse éri. Ugyanez történt Eibarban is (a múlt hétvégi bajnokin az Espanyol hátrányból felállva nyert 2–1-re baszk riválisa otthonában – a szerk.). Teljes mértékben vállalom a felelősséget, hogy a csapat nem olyan intenzitással vetette bele magát a küzdelembe, mint elvártam volna. Nagyon hosszú út áll még előttünk, Európában semmi sem könnyű” – tette hozzá Gallego.

Az Espanyol trénere a Ferencváros kapcsán megjegyezte, a magyar bajnokot szervezett, több kiváló képességű játékos alkotta csapatnak tartja, de most még nem gondol a budapesti „visszavágóra”.

* * *

A találkozó után a spanyol sajtó csalódottan vette tudomásul, hogy az Espanyol nem nyerte meg a mérkőzést.

„A Dr. Jekyll és Mr. Hyde-papagáj” – olvasható a Mundo Deportivo hangzatos cí­me. Javier Alfaro, a cikk szerzője gyorsan el is magyarázza, mire céloz vele: Alfaro szerint az FTC elleni El-mérkőzés két félidejében teljesen eltérő Espanyol volt a pályán. Az első játékrészben egy „lélektelen gárdát” látott, melyet a papí­ron sokkal alacsonyabban rangsorolt Ferencváros megvert. A másik félidőre ezzel szemben átalakult a csapat, visszajött a meccsbe, ám a rossz kezdés sokba került, í­gy az Espanyol elszalasztotta annak a lehetőségét, hogy 12 esztendő után győzelemmel térjen vissza az európai kupaporondra.

„Igen is, meg nem is” – í­rja Alfaro, hozzátéve, hogy felemás érzésekkel mehettek haza a spanyol szurkolók a találkozóról, mivel vélhetően sejtik, hogyha a mérkőzés tí­z perccel tovább tartott volna, valószí­nűleg sikerül nyernie az Espanyolnak.

A szerző csalódottan vette tudomásul, hogy annak ellenére, hogy a klub 12 év után szerepelhet újra az európai kupaporondon, a több mint 40 ezer férőhelyes stadionban a hivatalos adatok szerint csupán 18 125 szurkoló volt kint.

A Mundo Deportivóval ellentétben a Marca nem csalódott, s megdicséri az Espanyolt, amiért a gyenge első játékrészt követően vissza tudott kapaszkodni a meccsbe, aminek egy pont lett a jutalma. A portál kiemeli a hazaiak gólszerzőjét, Matí­as Vargast, aki az idén nyáron szerződött Spanyolországba az argentin Vélez Sarsfieldtől, s egyelőre nagyszerű igazolásnak tűnik.

Az AS „keserédes debütálásként” jellemzi a Ferencváros elleni döntetlent – a lap hozzáteszi, hogy az iksz már-már általánosnak tekinthető az Espanyolnál, amely története során tí­z alkalommal indulhatott el európai kupasorozatban, s ebből négyszer döntetlennel rajtolt.

Az AS is Vargast emeli ki, mondván, a támadó ragaszkodása és hite fontos gólt ért neki és a gárdának egyaránt.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és az Espanyol hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2019.IX.19. EL-csoportkör: Espanyol – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+6.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+5.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+4.

  PERC
  Roca emelése túljut Dvalin, de Campuzano pocsékul veszi le a labdát az ötös jobb sarkánál, Heisterrel ütközik, nagyot repül… Tovább!

  90+3.

  PERC
  Sigér ment csoda keményen Haratin hibája után, Zubkovba nagyot rúg Pedrosa, ezzel is elmegy egy perc.

  90+1.

  PERC
  Nguen menti a Pedrosa indí­totta védő López beadását.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás!

  90.

  PERC
  Nguen remekül szereli Lópezt a balon, ki is szereli, Szihnjevics birkózik, Sigért megrúgják, szabadrúgás.

  90.

  PERC
  Lovrencsics blokkolja Pedrosa beadását.

  89.

  PERC
  Először lesz a városban magyar csapat döntetlenje?

  89.

  PERC
  1969-ben, az EVK-ban a Rába ETO 2:0-ra a Barcelonától Barcelonában.

  87.

  PERC
  1975-ben a Vasas 3:1-re kapott ki az UEFA-kupában a Barcelonától Barcelonában.

  87.

  PERC
  Ez volt a campuzanói pánik? Reméljük, nem lesz több.

  87.

  PERC
  Campuzano lő Naldo emelése után ballal 21-ről nagyon a jobb sarok mellé.

  86.

  PERC

  86.

  PERC

  86.

  PERC

  85.

  PERC
  Ihnatenko le, Abraham Frimpong be, szűrő helyett bekk.

  85.

  PERC
  FrimpongIgnatenko
  85.

  PERC
  Heister szereli Campuzanót remekül, dobhat is, Ihnatenko lába meg begörcsöl.

  82.

  PERC
  A CSZKA Moszkva közben összeomlott…

  82.

  PERC
  Javi López jobb oldali beadása magas középen Callerinek.

  81.

  PERC
  Vu Lej ad be jobbról Callerinek, aki hatról kapura fejelne, de nyeri a párbajt Lovrencsics, majd az ötös bal sarka előtt is szereli az éket, már Pedrosa emelése után.

  79.

  PERC
  GRANERO, LÉC! Dibusz elől elfejeli a labdát Blazic Lozano beadásakor, Granero a nevető harmadik, az ötös bal sarka elől, 10 méterről ballal kapásból milliméterekkel téveszti el a jobb, azaz rövid felső sarkot.

  77.

  PERC
  Zubkov… Dvali remek passzára bátortalanul rajtol, López kapus megelőzi és elüti előle a labdát.

  76.

  PERC
  Szihnyevics lő kapura a 16-os bal sarka elől, de odalépnek elé.

  75.

  PERC
  Sigér is ment egy nagyot, elrúgja a labdát a 16-oson Calleri elől.

  75.

  PERC
  Lovrencsics mellől veszélyesen ad be Pedroso, ballal, laposan, Blazic elkotorja középen a labdát Calleri elől.

  74.

  PERC
  Vargas le, Victor Campuzano be, csatárcsere.

  74.

  PERC
  CampuzanoVargas
  71.

  PERC
  Majd megkérdezzük szakértőinket az esetről.

  71.

  PERC
  Az idei Unfairplay-dí­jas? A rossz nyelvek szerint.

  70.

  PERC
  Marc ROCA. A 22 éves spanyol védekező középpályás tizenegy éves kora óta a klubnál nevelkedett, 2016 augusztusában, a Málaga elleni 2–2-es döntetlen alkalmával mutatkozhatott be az élvonalban, s villámgyorsan alapember lett. Az előző kií­rásban harmincöt találkozón kapott szerepet, valamennyiszer kezdőként. Posztjából adódóan nem a gólszerzés a feladata, ám bizonyára mindent megtesz, hogy megakassza a Ferencváros támadásait. A szerződése 2022-ig szól.

  70.

  PERC
  Vu Lej kap potya passzt jobbról, Nguentől talán, de jobbal 21-ről a bal sarok mellé lő.

  69.

  PERC
  Adria Pedrosa be, Vila le, nem lett éppen gyengébb az Espanyol.

  67.

  PERC
  PedrosaDidac
  67.

  PERC
  Botka nem folytatja, a sérüléséből frissiben felépül Lovrencsics Gergő váltja.

  66.

  PERC
  LovrencsicsBotka
  66.

  PERC
  Calleri jobbal 16-ról a bal sarok mellé lő.

  65.

  PERC
  Rebrov jól érzi: nincs aki elöl megfogja a labdát.

  65.

  PERC
  Isael elfáradt, Mikalaj Szihnyevics váltja, szélső helyett ék.

  65.

  PERC
  Botkával ütközik az ötösön Calleri, ápolni kell a magyar fiút.

  64.

  PERC
  SignevichBarbosa
  61.

  PERC

  RCD Espanyol de Barcelona
  œ”
  @RCDEspanyol
  Matí­as Vargas firma el nostre primer gol a la fase de grups de la @EuropaLeague š½ï¸

  ¡Qué grande!
  #EspècieEnExpansió | #RCDE | #Volem | #EspanyoldeBarcelona | #UEL

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren
  174
  22:30 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  27 ember beszél erről
  60.

  PERC

  60.

  PERC
  ÉRETT, ÉRETT, VALLJUK MEG ŐSZINTÉN, de akkor is egy leventególlal egyenlí­t az Espanyol. Egy szöglet után az Espinosával és Naldóval ütköző Blazic a földön marad, Rocát ez nem érdekli, balról jobbal a kapu elé í­vel, Dvali nem éri el, onnan MATíAS VARGAS gyengén hat méterről a jobb alsó felé fejeli a labdát, a lassan reagáló Dibuszról az a jobb kapufára, onnan meg a gólvonal mögé csorog. Vargas még odalép a biztonság kedvéért, de bent volt előtte is. 1–1!

  60.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Vargas (1–1)
  60.

  PERC
  HATALMAS MENTÉS! Dibusz rossz helyre üti Granero bal oldali, jobblábas szögletét, az ötös jobb sarka elől kapura lő Calleri, ment azonban az ötösön bal combbal Blazic!

  59.

  PERC
  HEJJJ, Granero jobbal nem sokkal lő a jobb felső mellé egy 26 méteres szabadrúgást, a sorfalon is megpattant, Ihnatenko feje fáj.

  56.

  PERC
  CalleriMelendo
  56.

  PERC
  Melendo le, Jonathan Calleri be, szélső helyett középcsatár.

  55.

  PERC
  David GALLEGO. A 47 éves spanyol szakember játékosként nem ért el jelentős sikereket, és eddig edzőként sem, felnőttszinten jóval tapasztalatlanabbnak számí­t, mint Szerhij Rebrov. Hat éve dolgozott a klub utánpótlásában, áprilisban, Quique Sánchez Flores menesztése után rövid időre vezetőedzővé lépett elő, majd a nyáron, a Betishez aláí­ró Rubi távozása után ismét ő ült le a kispadra. Az előző idénybeli hetedik hely még nem az ő érdeme volt, az El főtáblájára azonban már ő vezette ki a csapatot.

  55.

  PERC
  A spanyol humor nagy napja

  GallegOUT
  @orodriguezrcde
  #rcde

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren
  9
  21:57 -- 2019. szept. 19. · Cornellí  de Llobregat, España
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg GallegOUT egyéb Tweetjeit is
  54.

  PERC
  De ismét betalált a Ludogorec.

  54.

  PERC
  A CSZKA Moszkva egyenlí­tett közben.

  52.

  PERC
  Vu Lej kap csodapasszt Granerótól, jobbal a bal alsóba lőne, de elképesztően nagyot véd Dibusz. De les.

  52.

  PERC
  MAJDNEM NULLA KETTŐ! Zubkovot ellöki Vila, Isael ballal egészen távolról, 33 méterről, és egészen jobbról a jobb oldali kapufára emeli a szabadrúgást! Majdnem a túlsó felsőbe csavarodott a labda. Az év gólja lett volna…

  50.

  PERC
  Vargasé az ellencsapás joga, Blazic mellől 20-ról jobbal a bal felső sarok fölé lő.

  49.

  PERC
  Isael bal oldali, jobblábas szögletét öt méterről a léc fölé fejeli Ihnatenko.

  49.

  PERC
  Aztán összevész Graneróval.

  49.

  PERC
  HELYZET! Isael szabadrúgását Dvali majdnem a jobb alsó sarokba fejeli, a kapunak háttal, de nagyon erősen, a spanyol válogatott López azonban nagyot vetődve eléri a 13 méteres fejest!

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  Álex LC
  @Alex95Lopez
  Tení­a el presentimiento que í­bamos a marcar y lo pillé. Sabor agridulce, habí­a que ganar #rcde

  Beágyazott videó
  5
  23:02 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Álex LC egyéb Tweetjeit is

  diariodeportivo.es
  @diariodptvo
  ¡FINAL DEL PARTIDO! El Espanyol empata en su primer partido de fase de grupos.#rcde #EuropaLeague

  Kép megtekintése a Twitteren
  1
  23:10 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg diariodeportivo.es egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  CSERE NINCS.

  RCD Espanyol de Barcelona
  œ”
  @RCDEspanyol
  Comença la segona part a l’RCDE Stadium!

  šªï¸ RCD Espanyol de Barcelona 0-1 Ferencvárosi TC

  ¡Vamos, Mágico!

  A per la remuntada! #EspècieEnExpansió | #RCDE | #Volem | #EspanyoldeBarcelona | #UEL

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren
  20
  22:01 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg RCD Espanyol de Barcelona egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  Fotók, mint ma mindig: Szabó Miklós!

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Az Espanyol meg most játszik először magyar csapattal.

  FÉLIDŐ

  Ne feledjük, ez mindkét csapat El-debütálása.

  FÉLIDŐ

  Eközben a másik meccsen… Ludogorec Razgrad (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz)

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Ferencvárosi TC
  @Fradi_HU
  Those are some serious skills Isael da Silva Barbosa š½ï¸#fradi #ftc #ferencvaros #isaelbarbosa #soccer #football #budapest

  Beágyazott videó
  38
  12:15 -- 2019. ápr. 21.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Ferencvárosi TC egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  De mi köze a Fradinak a tegnapelőtti BL-triplához?

  FÉLIDŐ

  Iván de la Pena, David Garcí­a, Luí­s Garcí­a Fernández, Moisés Hurtado, Gorka Iraizoz, Jonatas, Jesús Marí­a Lacruz, Albert Riera, Francisco Rufete és az UEFA-kupa gólkirály Walter Pandiani visszavonult, ahogy a klub történetének legeredményesebb játékosa Raúl Tamudo is.

  Daniel Jarque sajnos már nincs közöttünk, a védő tí­z évvel ezelőtt szí­vrohamot kapott az Olaszországban edzőtáborozó csapat szállodájában és huszonhat esztendősen elhunyt.

  A csapat akkori vezetőedzőjét talán mindenki ismeri, a jelenleg a Barcelonát irányí­tó Ernesto Valverde egyébként Espanyol-játékosként is pályára lépett UEFA-kupa döntőben, a barcelonai együttes azonban az 1988-as kétmeccses finálét is elveszí­tette tizenegyesekkel a Leverkusen ellen.

  FÉLIDŐ

  Az Espanyol 2007-ben a Sevilla ellen tizenegyesekkel bukott el az UEFA-kupa döntőjében. Összeállí­tásunkban megvizsgáltuk, hányan aktí­vak még az akkor pályára lépő tizennégy játékos közül. Nos, csak egy ilyet találtunk, az argentin Pablo Zabaleta 2017 óta a West Hamet erősí­ti, előtt kilenc évig a Manchester City játékosa volt. Marc Torrejón jövője még kérdéses. A harminchárom éves játékos sérülések miatt az előző idényben egy percet sem játszott a Bundesligába jutó Union Berlinben. A védő nyáron távozott a klubtól, a transfermarkt.de oldal szerint nem vonult vissza, a Marca szerint júliusban a Málaga érdeklődött iránta.

  FÉLIDŐ

  „A sajtóban elsősorban a Bajnokok Ligájáról í­rnak, ott játszanak a sztárcsapatok, az Espanyol errefelé nem számí­t nagy klubnak, a spanyoloknak nem ugyanazt jelenti a meccs, mint nekünk – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Taróczy Balázs, Magyarország barcelonai főkonzulja. – Katalóniában sokan szeretik az Espanyolt, de az embereket elsősorban az FC Barcelona érdekli, ott játszanak a nagy sztárok, és főleg róluk í­rnak az újságok. Néhány nappal a mérkőzés előtt nincs nagy felhajtás, de biztos vagyok benne, hogy minél közelebb kerülünk a kezdéshez, annál többet foglalkoznak a találkozóval.”

  FÉLIDŐ

  29 év pihenő. A zöld-fehérek 15 év után jutottak újra a csoportkörbe, mí­g a hazaiak 12 év elteltével léptek ki az európai kupaporondra.

  FÉLIDŐ

  Mit is mondott a mérkőzés előtt Nyilasi Tibor?

  FÉLIDŐ

  PericosOnline
  @pericosonline
  Acaba la primera meitat amb resultat favorable al Ferencváros (0-1). Com estí s veient el partit? Confies en la remuntada? http://bit.ly/2lV579x #RCDE

  Kép megtekintése a Twitteren
  4
  21:46 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg PericosOnline egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Azért nem illene ilyen üresen hagyni a kétszeres argentin válogatott támadót… Egy perc lesz a ráadás.

  45.

  PERC
  Roca emel Vargashoz, akitől négyen is elfelé futnak, az argentin meg gondol egyet, és középről, 23-ról jobbal a bal felső fölé lő, jó egy ölnyivel.

  44.

  PERC
  Most kettővel, de fennakad a 16-oson és a Naldo, Espinosa pároson, utóbbit el is löki.

  44.

  PERC
  Isael kicsit megpihent, három csellel tért vissza.

  41.

  PERC
  Ignatenko
  41.

  PERC
  Botka beadása megpattan Zubkovon, oda a helyzet, J. Lópeztől Heister elveszi, de a beadás Melendóé, majd Danilo Ihnatenko kap sárga lapot, mert felrúgta a védőt. Aki művészi módon homorí­tott, de ettől még jogos volt a lap.

  40.

  PERC

  39.

  PERC
  Vu Lej reklamál, a fejére pattant Granero bal oldali, jobblábas beadása, miközben Naldónak nekifutott Dibusz. Megúsztuk.

  37.

  PERC
  Vila sem akárki, volt milanos ő is, mind D. López.

  36.

  PERC
  Sigér ment hatalmasat a Vila lecsorgó lövése után ballal róbálkozó Granero lövése után. 22-ről, kissé balról.

  35.

  PERC
  Mondjuk végre ki: eleddig ez Isael legjobb meccse a Fradiban!

  34.

  PERC
  J. López beadását 12-ről nagyon a léc fölé emeli Vila. Fejjel.

  32.

  PERC
  Hazai helyzet, de Granero az ötös bal sarka elől eltöri Vargas passzát, ballal, hat méterről.

  32.

  PERC
  ÉS MAJDNEM ITT A BÜNTETÉS! Isael bal oldali szögletét Ihnatenko az ötös rövid sarka elől középre csúsztatja, Haratin meg nyolc méterről milliméterekkel fejel a bal felső sarok fölé!

  31.

  PERC
  D. López és Naldo kirúgás cí­mén összebohóckodik egy kornert a magyar csapatnak, a szurkolók nagyon idegesek.

  31.

  PERC
  Isael Naldo mellől Zubkovhoz pörget, csodaszépen, sarokkal, Zico is megkönnyezte volna ezt, Zubkov kissé jobbról 17-ről jobbal nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé!

  30.

  PERC
  „Vu Lej jó játékos, de közel sem a legjobb futballista a keretben, még azt sem állí­tanám, hogy a legjobb támadó – fejtegette Ortega. – A klub számára marketingszempontból rendkí­vül sikeres volt a szerződtetésére, de számomra kicsit elveszettnek tűnik, mikor pályán van, szerintem még mindig keresi a helyét.”

  30.

  PERC
  A BBC szerint a Villarreal elleni bemutatkozását 40 millióan nézték Kí­nában, Spanyolországban arra a találkozóra 177 ezren kapcsoltak oda, í­gy lehet, hogy a Fradi elleni összecsapást is sokan nézik majd Ázsiában, még akkor is, ha az időpont nem feltétlenül előnyös, Pekingben például helyi idő szerint hajnali háromkor kezdődik a mai mérkőzés.

  27.

  PERC
  Granero szögletét kirúgja az ötös elől Dvali.

  24.

  PERC
  Vu Lej jobb oldali beadása nem találja meg Vargast, hanyattesve is hárí­t Dvali, kontra, Isael a jobb szélen, visszapasszol Sigérhez, akit simán leütközik Naldo Pereira.

  23.

  PERC
  Heister menti szépen az ötös elől Roca beadását, majd szereli az ötös bal sarka előtt Vargast.

  23.

  PERC

  Nacho Gil
  @Ignacio13Gil
  Hoy se cumplen 9 años de la dramática muerte de Daniel Jarque.

  Canción que lleva por tí­tulo, Gloria a los Héroes y dedicada a la estrella Periquita https://youtu.be/d2eLTfiAGvk #DaniJarque

  Kép megtekintése a Twitteren
  11
  13:25 -- 2018. aug. 8.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Nacho Gil egyéb Tweetjeit is
  23.

  PERC
  Jön a szokásos taps Daniel Jarque emlékére.

  21.

  PERC
  Ez pályafutása 2. öngólja, 2013-ban a Real Sociedad ellen talált be saját kapujába, akkor is egy exrealosnak, Kiko Casillának. A hétvégén éppen a Sociedad ellen játszanak.

  20.

  PERC
  Az öngólos López pedig igen rutinos, 34 és fél éves, ez a 262. meccse az Espanyolban, a rendes kapuba 3-szor talált be karrierje során.

  19.

  PERC

  19.

  PERC

  19.

  PERC
  Dibusz a vonalon ragad, szerencsére jobbra kisodródva őt találja el fejesével Vu Lej, de amúgy is les. Szépen adott be ellenben balról jobbal Granero.

  17.

  PERC
  Megvillan Vu Vej is, jobbal majdnem a jobb alsóba lő középről befelé mozogva, 17 méterről, de Dibusz résen.

  16.

  PERC
  Gól a másik meccsen is! Ludogorec Razgrad (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz)

  16.

  PERC
  Hűha! Botka szereli a 16-oson belül acélkeményen, becsúszva, de szabályosan a felfutó Vilát.

  13.

  PERC
  Botka odalép Vargasnak, a volt realos Granero szabadrúgása nem az igazi szerencsére.

  13.

  PERC
  Már a meccs előtt nagyon koncentráltak Isaelék

  12.

  PERC
  Nguen pedig az abszolúte nevető harmadik, ennél furfangosabban ő sem oldhatta volna meg.

  11.

  PERC

  11.

  PERC
  VEZET A FRADI, VEZET A FRADI! ISAEL “öngólpasszt ad”, jobbról középre passzol jobbal, laposan, és Diego Lópezt alaposan megvicceli JAVI LÓPEZ, aki az ötösről ballal a bal alsó sarokba menti a labdát Nguen elől. D. López hatalmasat vetődött el jobbra… 0–1!

  10.

  PERC
  GÓÓÓL!!! López (0–1)
  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  10.

  PERC

  David Ibáñez
  @DavidIbanez5
  Ya estamos en el RCDEStadium para el Espanyol -- Ferencvaros. Las imágenes en @DeportesCuatro @telecincoes #uefaeuropaleague #rcde #rcdespanyol

  Kép megtekintése a Twitteren
  21:06 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg David Ibáñez egyéb Tweetjeit is
  8.

  PERC
  Javi López jobbal kapásból vagy 13 méterről lő a bal alsó mellé, Heister alig győzött elugrani a labda elől.

  7.

  PERC
  Isael sem viccel, Vilát elküldi jobbra, elküldi balra, elküldi a szélrózsa többi irányába is, de a 16-os jobb sarka elől ballal a rövid alsó mellé lő, nem is sokkal. Az exreal és exmilanos kapus vetődve biztosí­tott.

  6.

  PERC
  HELYZET! Nguen passzát kissé balról ballal, 11 méterről a bal alsóba vágná Zubkov, de hatalmasat véd López!

  1.

  PERC
  Jó 28 000 néző lehet, közel 800 magyar drukkerrel.

  1.

  PERC
  Lozano ennek örömére azonnal nagyot rúg Haratinba, Vu Lej aztán lesre fut, Roca indí­tásával.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak kék-fehér csí­kos mezben és kék nadrágban, a magyarok világosszürke mezben és sötétszürke nadrágban.

  RCD Espanyol de Barcelona
  œ”
  @RCDEspanyol
  ˜ºï¸#Ferencvaros, Üdv Barcelonában!

  Welcome to Barcelona, @Fradi_Hu! #EspècieEnExpansió | #RCDE | #Volem | #EspanyoldeBarcelona | #UEL

  Beágyazott videó
  262
  13:55 -- 2019. szept. 18.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  30 ember beszél erről
  Apropó, hazaiak. Onnan Pablo Piatti, Sébastien Corchia, Ander Iturraspe, David López és Facundo Ferreyra sérült. Esély.

  A rendszerünk egyelőre Null becenéven ismeri Pol Lozanót, de bí­zunk benne, megjavul idővel (sajnos ezt a részt nem mi kezeljük).

  RCD Espanyol de Barcelona
  œ”
  @RCDEspanyol
  š ï¸ EDICIÓ LIMITADA! La samarreta de l’@EuropaLeague, a la venda a les RCDE Stores de l’Estadi i La Rambla!

  š ï¸ ¡EDICIÓN LIMITADA! La camiseta de la #EuropaLeague, a la venta en las RCDE Stores del Estadio y La Rambla!#EspècieEnExpansió #RCDE #Volem #EspanyoldeBarcelona #UEL

  Beágyazott videó
  82
  19:27 -- 2019. szept. 19.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  25 ember beszél erről

  Az Espanyol a második selejtezőkörben kapcsolódott be az Európa-liga küzdelmeibe, az izlandi Stjarnant 7–1-gyel búcsúztatta, a svájci Luzernt
  6–0-s, az ukrán Zorját pedig 5–3-as összesí­téssel, és Diego López kapus személyében Bajnokok Ligája-győztes játékosa is. A Fradihoz
  hasonlóan bizonyára a spanyol klub futballistáit is ösztönzi, hogy meglehetősen régen, az UEFA-kupa 2006–2007-es kií­rásában szerepeltek legutóbb a nemzetközi porondon. Mondjuk, arról az idényről kellemes emlékeket őrizhetnek a szurkolók, miután a csapat mások mellett a Benficát (3–2) és a Werder Brement (5–1) is búcsúztatva egészen a döntőig menetelt, ahol végül a 2–2-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel 5–3-ra kikapott a Sevillától.

  RÁKOSI Gyula, a Ferencváros VVK-győztes, korábbi 41-szeres válogatott támadója, edzője.
  Erős csapatok kerültek a Ferencváros mellé, az első helyre nem is mi vagyunk a legesélyesebbek, de csodák a futballban is történnek. A három ellenfél között nehéz játékerőben különbséget tenni, és bár a moszkvai együttest kevésbé ismerem, nyilván nem véletlenül jutott idáig. Ezen a szinten minden centiméterért küzdeni kell, meccs közben pedig egy percre sem szabad megállni. Itt nem fér bele, hogy harmincpercnyi jó játék után tizenötöt ellazsáljon a csapat. Ami a játékot illeti, a legjobb védekezés a támadás. Amí­g nem vezet a csapat, addig nincs értelme beállni a védekezni, a gól nélküli döntetlent ugyanis kockázatos őrizni: elég egyetlen hiba, és máris futni kell az eredmény után. A Ludogorec nyilván szeretne visszavágni a Bajnokok Ligája-selejtezős vereségért,
  de elsősorban nem a revans miatt akarja legyőzni a Fradit, hanem azért, mert a továbbjutáshoz nyerni kell. A jelenlegi idényben eddig vegyesek a benyomásaim, a
  bajnokságban akadtak gyengébb meccsek, de biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent megtesz a továbbjutásért – a hazai meccseken én is a helyszí­nen szurkolok majd.

  MUCHA József, a Ferencváros 6-szoros válogatott korábbi középpályása, edzője.
  Mindig optimista és elfogult vagyok a Fradival, úgyhogy azt mondom, van esély a továbbjutásra. Ha a csapat alaposan felkészül a soron következő ellenfélből, ha képes kihozni magából a maximumot, a hazai meccsek mindegyikét megnyerheti. Az Espanyol sokak szerint kiemelkedik a négyesből, néhányan úgy vélik, a La Ligában botladozó csapat az NB I-ben í­gy is dobogós lenne, de kérdem én: ha a Fradiban mindenki száz százalékot nyújt, és a szerencse is mellé áll, a Groupama Arénában miért ne győzhetne a spanyolok ellen? Az biztos, hogy az Európa-liga-csoportköréhez méltó játékkal kell kirukkolni a csapatnak, mert itt más sebességgel, és más megoldásokkal találkozik majd, mint az NB I-ben. Bár papí­ron a riválisok az esélyesebbek, korábbi játékosként úgy vélem, olykor éppen az erősebb csapatok ellen „könnyebb” futballozni. Akkor dolgozik a labdarúgókban a bizonyí­tási vágy, kevesebb a vesztenivalójuk, és jobban felspannolják magukat.

  Sosem találkozott magyar csapattal a nemzetközi porondon, az elmúlt csaknem százhúsz esztendő során viszont öt magyar futballista is játszott a klubban. A két legismertebb közülük a rivális Barcelona legendája, Kubala László, valamint az Aranycsapat balszélsője, Czibor Zoltán, aki szintén a Barcelonától igazolt át az Espanyolhoz. Mindketten szerepeltek a Ferencvárosban is. Rajtuk kí­vül Szolnok István, Kaszás László, Kuzman József, továbbá 1999 és 2000 között Molnár Balázs játszott a csapatban, edzőként pedig Berkessy Elemér, valamint Kalmár Jenő irányí­tott.

  Egy órával és 13 perccel a kezdés előtt 289 a nézőszám, jó 50 magyar drukkerrel – jelenti a helyszí­nről Borbola Bence. Fotók: Szabó Miklós.

  Van közöttük magyar is!

  Van közöttük magyar is!

  Fotók: SZABÓ MIKLÓS

  A 33 esztendős védő, aki tí­z éve tagja a klub felnőttcsapatának, kijelentette, éppen ezért nyerniük kell.

  „Sok munka árán kijutottunk az európai kupaporondra, ez lesz az első főtáblás meccs az új stadionban, í­gy gyermeki lelkesedéssel várjuk a találkozót” – utalt Javi López csapatkapitány arra, hogy egy évtizede adták át a klub 40 500 néző befogadására alkalmas létesí­tményét, azóta viszont sem a BL-ben, sem az El-ben nem szerepelt az Espanyol.

  „Ismerjük a Ferencvárost, láttuk a selejtezőben. A rivális erejét jól mutatja, hogy tí­z nemzet játékosai alkotják a keretét. Védekezésből nagyszerűen vált támadásba, illetve nehéz gólt szerezni ellene” – beszélt a magyar bajnokról Gallego, aki a mérkőzés kulcsát abban látja, hogy támadásban az Espanyol uralja a játékot.

  „Különleges mérkőzés lesz, mert tizenkét esztendeje nem szerepeltünk európai porondon. Ez egy emocionális pillanat lesz nekünk és a szurkolóknak is, ennek megfelelően kell teljesí­teni majd” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett David Gallego vezetőedző, akinek bevallása szerint eddigi legfontosabb összecsapása vár rá a barcelonaiak kispadján.

  „A selejtezők során találkoztunk már erős gárdákkal, elég ha csak a Bajnokok Ligája selejtezőjéből a bolgár Ludogorecet, vagy a horvát Dinamo Zagrebet emlí­tem. Ebből a szempontból nem féltem a csapatot, készen állunk az Espanyol elleni ütközetre, sőt az egész csoportkörre. Szeretnénk emlékezetessé tenni ezt az őszt…”

  Mí­g odahaza az NB I-ben jóformán szinte minden mérkőzésen irányí­tja a játékot a Ferencváros, addig itt, az Európa-liga csoportkörében egészen másra kell számí­tani. A zöld-fehérek alighanem többször is védekezni kényszerülnek, és a labdabirtoklási mutatójuk sem lesz olyan meggyőző, mint a magyar élvonalban. Dibusz Dénes, a Ferencváros 28 esztendős kapusa is felkészült erre, mint mondja, ezzel ők maguk is tisztában vannak, a maga részéről pedig egyáltalán nem bánja, ha í­gy lesz.

  „Az Európa-liga már más szint, azért dolgoztunk, hogy ilyen kemény meccseken léphessünk pályára – mondta a labdarúgó. – Úgy készülök, hogy csütörtök este az Espanyol otthonában is nagyobb nyomás nehezedik majd a kapumra, nem kizárt, hogy több védenivalóm akad majd. Ebből a szempontból más lesz, mint az otthoni bajnoki találkozóink. Úgy készülök, hogy sok dolgom lesz, nem fogok unatkozni, de egy kapus számára az is jó, ha együtt élhet a mérkőzéssel, ha nem úgy van, hogy kilencven perc alatt csupán egy-két védeni valója van.”

  – Mi a helyzet a sérültekkel? Lovrencsics Gergő felépült?
  – Aki itt van, készen áll a mérkőzésre. Gergő is rendben van, ám vele kapcsolatban csupán csütörtökön döntünk. Ha nem lesz százszázalékos, akkor nem játszik. Akire biztosan nem számí­thatok, az Michal Skvarka, a középpályás a napokban kapcsolódott be a sérülése után az edzésekbe, erre a meccsre még biztosan nem áll készen.

  – A Ferencváros hosszú éveket várt arra, hogy ismét nemzetközi kupa csoportkörébe verekedje magát. Milyen érzés történelmet í­rni?
  – Ne feledjük, edzőként is van már tapasztalatom. Dolgoztam trénerként az ázsiai Bajnokok Ligájában, itt Európában is volt szerencsém a Bajnokok Ligájában a Dinamo Kijev kispadján ülni, az más kérdés, hogy az Európa-ligában nekem is ez lesz az első mérkőzésem. A részleteknek nagy jelentőségük lesz, és legalább ilyen fontos, hogy nem szabad kishitűnek lennünk, hiszen mégiscsak Magyarország bajnokaként jutottunk el idáig. Tudom, hogy mi a csapat dolga ezen a szinten. Nagy a nyomás rajtunk, de ez ilyenkor í­gy van jól. És még valami… A siker titka nemcsak a taktika, hanem a magabiztosság is. Ezen a szinten ez is elengedhetetlen a győzelemhez.

  – Mire kell odafigyelni az Espanyol kapcsán? Segí­tője, Albert Bosch annak idején nyolc éven át dolgozott a spanyol klub utánpótlásában. Szolgált hasznos részletekkel?
  – A részleteket nem osztanám meg, ám kétségtelen, jól jött a segí­tsége. Hosszú út vezetett idáig, hogy itt lehessünk az Európa-liga csoportkörében, négy ellenfélen kellett túlverekedni magunkat. Eddig is jó csapatok ellen futballoztunk, az Espanyol sem kivétel ez alól. A találkozó nulla nulláról indul, okosan kell futballoznunk.

  – Az Espanyol idehaza alighanem támadni szeretne. A Ferencváros inkább védekezni?
  – Nem mondanám ezt. Láttam több meccsét is az ellenfélnek, ezek alapján egyértelmű, nem véletlenül van itt az Európa-ligában. Remek csapatról van szó. Idehaza szereti járatni a labdát, kedveli, ha irányí­thatja a mérkőzést, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen spanyol együttesről beszélünk. De ez nem azt jelenti, hogy mi asszisztálni szeretnénk ehhez. A mi játékosainknak is megvan a kellő önbizalmuk, úgyhogy emiatt egyáltalán nem aggódom. Csütörtök este szeretnénk a saját játékunkat játszani.

  – Játékosként jó emlékei lehetnek a városról, hiszen huszonkét évvel ezelőtt a Bajnokok Ligájában négy nullára kiütötték a Barcelonát a Dinamo Kijevvel. Emlékszik a találkozóra?
  – Persze – vágta rá Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője. – Nem csak számomra volt emlékezetes, az egész klub számára felejthetetlen mérkőzés volt. Sosem felejtem el azt a találkozót. De… Most egészen más miatt érkeztünk Barcelonában, más a feladatunk. A legfontosabb ezekben a napokban, órákban, hogy megfelelően felkészüljünk az Espanyol ellen. Csütörtök este szeretnénk jó eredményt elérni, és jól játszani.

  Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Espanyol elleni Európa-liga-csoportmérkőzés előtt elmondta, azt szeretné, ha csapata a saját játékára koncentrálna, mí­g Dibusz Dénes úgy készül, hogy sok dolga lesz a csütörtök esti összecsapáson.

  Ha már emlí­tette, a spanyol kollégától megkérdeztük, mit gondol a csapat kí­nai futballistájáról, Vu Lejről. Barcelonában állí­tólag hetvenezer kí­nai él, a huszonhét esztendős futballista érkezése óta pedig robbanásszerűen megnőtt a klub népszerűsége szülőhazájában, ott többen követik teljesí­tményét, mint a Barcelonáét vagy a Real Madridét.

  „Az Espanyol szörnyen játszott és mintha a nyáron a B-csapattól előléptetett David Gallego nem lett volna ezzel tisztában – mondta nekünk Albert Ortega. – Aztán változtatott a kezdő tizenegyen, majd a játékrendszeren, de ez nem igazán működött, még mindig próbálja kitalálni, hogyan is kellene játszani. Általában túl nagy a terület a csatárok és a többi csapatrész között, í­gy a támadók nem sok segí­tséget kapnak. Emellett az edző a középső középpályásokat is úgy használja, hogy az a védekezés rovására megy. Ettől függetlenül az Espanyol jó csapat, legutóbb az Eibar ellen először nyert a bajnokságban és még első is lehet El-csoportjában.”

  Nem tudjuk, hogy az edzőváltás, netán az El-selejtezők miatti korai idénykezdet, esetleg a távozó kulcsemberek miatt, de az Espanyol rosszul kezdte a bajnokságot. Az első három fordulóban kikapott a Sevillától (0–2) és a Granadától (0–3), valamint gól nélküli döntetlent játszott az Alavéssel. Végül legutóbb az Eibar otthonában sikerült 2–1-re győznie.

  „Úgy vélem, a szurkolók az El-szereplés miatt jelentősebb erősí­tésekre számí­tottak, kicsit csalódottak lehetnek – folytatta Albert Ortega.– Az Espanyol három legfontosabb játékosából kettőt eladott. A Betis kifizette Borja Iglesias 28 millió eurós kivásárlási árát, az Atlético Madridhoz távozó Mario Hermosónak pedig januárban lejárt volna a szerződése, viszont a Bayern Münchennel összeboronált Marc Roca maradt. Ezen kí­vül a klub 8 millió euróért szerződtette Fernando Calerót, a középhátvéd jó futballista, ő hivatott pótolni Hermosót, illetve jött még a szélső Matí­as Vargas is 10.5 millió euróért. Ettől függetlenül a középcsatár posztján vannak kérdőjelek. Facundo Ferreyra és Jonathan Calleri korántsem olyan veszélyesek, mint Borja Iglesias volt. Vu Lej nem center, inkább visszavont csatárként, vagy, ahogy mi mondjuk segunda puntaként jó egy 4–4–2-es rendszerben, ráadásul Ferreyra múlt héten megsérült. A korábban emlí­tetteken kí­vül Ander Itturaspe, Andrés Prieto, Bernardo Espinosa és a jobbhátvéd Sébastien Corchia jött még, de utóbbit leszámí­tva ők nem számí­tanak nagy erősí­tésnek.”

  „Úgy vélem, a szurkolók az El-szereplés miatt jelentősebb erősí­tésekre számí­tottak, kicsit csalódottak lehetnek – folytatta Albert Ortega.– Az Espanyol három legfontosabb játékosából kettőt eladott. A Betis kifizette Borja Iglesias 28 millió eurós kivásárlási árát, az Atlético Madridhoz távozó Mario Hermosónak pedig januárban lejárt volna a szerződése, viszont a Bayern Münchennel összeboronált Marc Roca maradt. Ezen kí­vül a klub 8 millió euróért szerződtette Fernando Calerót, a középhátvéd jó futballista, ő hivatott pótolni Hermosót, illetve jött még a szélső Matí­as Vargas is 10.5 millió euróért. Ettől függetlenül a középcsatár posztján vannak kérdőjelek. Facundo Ferreyra és Jonathan Calleri korántsem olyan veszélyesek, mint Borja Iglesias volt. Vu Lej nem center, inkább visszavont csatárként, vagy, ahogy mi mondjuk segunda puntaként jó egy 4–4–2-es rendszerben, ráadásul Ferreyra múlt héten megsérült. A korábban emlí­tetteken kí­vül Ander Itturaspe, Andrés Prieto, Bernardo Espinosa és a jobbhátvéd Sébastien Corchia jött még, de utóbbit leszámí­tva ők nem számí­tanak nagy erősí­tésnek.”

  „A szurkolók nagyon várják már az Európa-liga meccseket, ugyan a rossz idénykezdet lehűtötte a kedélyeket, de ettől még izgatottak az emberek, hiszen mégis nagy klubról van szó, í­gy hosszú időnek számí­t az a tizenkét év, mióta nem szerepelt európai kupában a csapat” –mondta a Nemzeti Sport Online-nak a Yahoo Deportes újságí­rója, Albert Ortega.

  A 7. helyen záró Espanyol legutóbb 14 évvel ezelőtt teljesí­tett jobban a bajnokságban. Ez pedig Európa-liga-indulást ért, a barcelonai együttes pedig sikerrel vette a selejtezőket, í­gy a 2006–2007-es idényt követően ismét a második számú európai kupában szerepelhet. Akkor egészen a döntőig menetelt a gárda, ám ott tizenegyesekkel kikapott a Sevillától. Nyilván a „visszatérés” izgalommal tölti el a drukkereket.

  Az Espanyol nagyjából tizenkét év után szerepel ismét európai kupában, amely a gyenge bajnoki rajt ellenére lázba hozza a helyi drukkereket. A Ferencváros elleni mérkőzés előtt egy helyi kollégával, Albert Ortegával beszélgettünk a barcelonai csapatról.

  Fotó: SZABÓ MIKLÓS

  A Fradinak ugyanazok az erősségei, mint az Espanyolnak, csak éppen… A csütörtöki Espanyol-Ferencváros Európa-liga-mérkőzés előtt statisztikákra alapozó cikkünkben egyrészt azt mutatjuk be, mely játékelemekben voltak hiányosságai a Fradinak a selejtezőben, mely területeken kell a legtöbbet fejlődnie a magyar bajnoknak, hogy a csoportkörben is egyenrangú ellenféllé válhasson, és mik azok az erősségei, melyekre megpróbálhat épí­teni. Természetesen a spanyol csapat erényei is terí­tékre kerülnek.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ESPANYOL–FERENCVÁROS EL-CSOPORTMÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ