2019.V.19. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1

Döntetlennel zárt a bajnok Ferencváros a PAFC otthonában

Most sem nyert a Fradi Felcsúton, de ezt kevés szurkolója bánta, hisz ünnepelhették a 30. bajnoki cí­met.
Döntetlennel zárult a már bajnok Ferencváros felcsúti fellépése, mivel idény végi hangulatú meccsen 1–1-re végzett a Puskás Akadémiával a labdarúgó NB I 33. fordulójában. A kiegyenlí­tett találkozón a hazaiak szereztek vezetést, amelyet Lanzafame egalizált. A Puskás Akadémia a bajnokság hetedik helyén végzett. A Ferencváros gólszerzője, Davide Lanzafame a honvédos Holender Filippel együtt gólkirályi cí­met szerzett.

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov: — A Puskás Akadémia elleni összecsapáson mindent meg kell tennünk azért, hogy szép búcsút vegyünk a szezontól. Ez a siker lélektanilag is sokat számí­that, mielőtt megkezdenénk a felkészülést a következő idény kihí­vásaira. Mi az elmúlt két fordulóban is megmutattuk, hogy bajnokként is komolyan vesszük a meccseket, és ugyanezt a mentalitást várom a játékosoktól Felcsúton is.

A mérkőzés:

Puskás Akadémia — Ferencváros: 1-1 (0-0)
Felcsút, Pancho Aréna, 17:00. 3.865 néző.
Vezette: Pintér Csaba (asszisztensek: Szabó P., Kepe; alapvonali jv.: Molnár A., Kovács G.; tartalékjv.: Szécsényi)

Puskás Akadémia: Hegedüs L. — Heris, Hadzsiev, Spandler, Nagy Zs. — Szolnoki, Mioc — Sós B. (Radó, 86.), Vega (Kiss T., 82.), Szakály P. (Tamás N., 66.) — Knezevic
kispad: Varga Á., Bokros, Hegedüs J., Taylor
vezetőedző: Komjáti András

Ferencváros: Holczer (Varga Á., 84.) — Botka, Frimpong, Leandro, Heister — Csonka, Gorriarán — Isael (Haratin, 73.), Lanzafame, Nguen — Szihnyevics (Böde, 61.)
kispad: Takács Zs., Sigér, Szerető, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Nagy Zs. (52.) illetve Lanzafame (60.)
Sárga lap: Heris (30.), Szolnoki (69.), Tamás N. (90+1.) illetve Nguen (9.), Szihnyevics (15.), Heister (71.)

Bár a tét egyik csapatot sem nyomta agyon a Puskás Akadémia–Ferencváros bajnoki előtt, a közelmúlt alapján bí­zhattunk abban, hogy élvezetes meccs kerekedik a párosí­tásból. A két együttes őszi találkozóján Hegedűs János ritkán látható, saját térfeléről szerzett bombagólja döntött, mí­g tavasszal a Groupama Arénában gólparádét rendeztek a zöld-fehérek, 4–0-s győzelemmel vágtak vissza a vereségért. Ezúttal viszont úgy tűnt, egyik fél sem akarja elrontani a rivális idényzárását. Az ősszel bombagólt szerző hátvéd a kispadon kapott helyett, mí­g a bajnok több kulcsjátékosát – többek között Miha Blazicot, Lovrencsics Gergőt és Dibusz Dénest – még a keretbe sem nevezte.

A percek csendesen csordogáltak, az erőviszonyoknak megfelelően a vendégek birtokolták többet a labdát, igaz, a veszélyesebb lehetőségeket nem a kidolgozott akciók, sokkal inkább az aktí­vabb játékosok közé tartozó Isael megindulásai eredményezték. A brazil szélső előbb a bal szélen fektette el az ellenfél játékosait, később a lefelé csapódó szabadrúgását kellett a léc alól kiütnie Hegedüs Lajosnak, majd átlövésből próbálkozott, ám elvétette a bal alsó sarkot. A legnagyobb helyzetet viszont a kontrákra berendezkedő felcsútiak hagyták ki, Sós Bence teljesen üresen lépett ki a hazai védők közül, ám a remek ütemben kimozduló Holczer Ádám lábbal védte a ziccert. Néhány perccel korábban Szolnoki Roland bólintott szögletből a bal sarok mellé, ám ezzel mindkét csapat ellőtte puskaporát az első játékrészére.

A fordulás után némileg megélénkült a mérkőzés, Szolnoki Roland remek indí­tása és Nagy Zsolt szép kapáslövése után érződött, hogy a Fradi nem szeretne vereséggel búcsúzni a bajnokságtól. Más kérdés, hogy nem kellett sokáig izgulnia, egy teljesen felesleges szabálytalanság után büntetőhöz jutott, és bár Davide Lanzafame elsőre hibázott, a kipattanót a hálóba pofozta. A gyors gólváltás után visszatért az első félidőben látott lassú futball, érezni lehetett, hogy az 1–1 mindkét csapatnak tökéletesen megfelel. A hosszabbí­tásban a fővárosiak olasz támadója, valamint Csonka András is közel állt a győztes gól megszerzéséhez, ám végül maradt a döntetlen.

Noha a mérkőzés befejeződött, Szerhij Rebrov együttesnének korántsem ért véget a nap. A játékosok és a szakmai stáb Felcsútról a bajnoki fiesztának otthont adó Budapest Park felé vették az irányt, ahol szurkolóik előtt vették át az aranyérmeket. Vasárnap este az ünneplésé volt a főszerep, a következő tétmérkőzés pedig júliusban következik, a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

További képek: fradi.hu (ittitt és itt), nso.hu, mlsz.hu, Farkas ZsoltSas Gábor

Nyilatkozatok:

KOMJÁTI ANDRÁS, a PAFC vezetőedzője:

– Elégedett a döntetlennel?
– Bí­ztam benne, hogy mindhárom pontot megszerezzük, de í­gy sem panaszkodhatok. Az első félidő elején kicsit megilletődötten futballoztunk, sok labdát vesztettünk a középpályán. A fordulás után még inkább mezőnyfölénybe került a Fradi, mégis mi szereztünk gólt. A játékosok most is végig küzdöttek egymásért, ezen a téren nem lehetett panasz rájuk az utóbbi hetekben.

– Önnek mekkora a szerepe abban, hogy bent maradt a Puskás Akadémia?
– A sikerek elsősorban a játékosoknak köszönhetők, a szakvezető legfeljebb mankót adhat a hónuk alá. Egy-egy taktikai utasí­tással vagy meglátással segí­thetünk, de a kivitelezés a labdarúgókon múlik. A bennmaradás nyolcvan százalékban a futballisták érdeme, a maradék húszban pedig az edzői stábé.

– Mikor jelentik be az új vezetőedzőt?
– Bí­zom benne, hogy a jövő hét végére, vagy legkésőbb az azt követő hét közepére kiderül, ki irányí­tja a csapatot a következő idényben. Fontos lenne, hogy az új szakvezetőnek elég ideje legyen a felkészülésre, és az esetleges erősí­téseket is megbeszélhessük.

SZERHIJ REBROV, az FTC vezetőedzője:

– Hogyan értékeli az idény utolsó bajnokiját?
– Egyik együttes sem volt elég motivált, igaz, í­gy is akadtak helyzetek. Talán csak egy játékosomon láttam, hogy kellően felspannolta magát, Davide Lanzafamén. Az erőfeszí­téseit siker koronázta, végül gólt szerzett. A harmincadik bajnoki cí­mmel nagy örömet szerzetünk a szurkolóinknak.

– Milyen érzésekkel vonul pihenőre?
– A játékosoknak azt mondtam az öltözőben, vasárnap ünnepeljenek, de ez legyen a fieszta utolsó napja. Utána a pihenésre és a feltöltődésre koncentráljanak, mert szükség lesz az erejükre. Az egész idényben keményen dolgoztunk, de ha a nemzetközi porondon is sikeresen akarunk szerepelni, a folytatásban ennél is több kell.

– A múlt héten jött a hí­r, hogy a Besiktas szeretné vezetőedzőnek a következő idényre. Mi a helyzet ezzel kapcsolatban?
– A Ferencváros vezetőedzője vagyok, ehhez a klubhoz köt a szerződésem. Jól érzem magam az egyesületnél, és a jövőben is a Fradival akarok sikereket elérni. Boldog vagyok, hogy részese lehettem a klub harmincadik bajnoki cí­mének, és bí­zom benne, hogy ez csak a kezdet.

„Huh – sóhajtott nagyot a Puskás Akadémia elleni 1–1-gyel záró Ferencváros támadója, Böde Dániel, majd, miután újra szóhoz jutott, folytatta: – Sziasztok! Készültem egy beszéddel, de Leandro összetépte, úgyhogy improvizálnom kell. Azt hittem, könnyebb dolgom lesz.”

„Mindenki ismeri Danit, az előre í­rt dolgok nála nem működnek, nála minden szí­vből jön” – vette át a szót Leandro, majd visszaadta a csapatkapitánynak.

Azt hittem, ez egyszerűbb lesz azért – mondta Böde láthatóan elérzékenyülten a Fradi-szurkolók skandálása közben. – Tarthatnánk szónoklatokat, de száz szónak is egy a vége. Ma este biztosan itt maradok… A viccet félretéve. Magam, a csapat és az egész stáb nevében szeretném megköszönni az egész éves buzdí­tást, nélkületek nem jöhetett volna össze a harmincadik bajnoki cí­m. Nem játszottunk mindig jól, mindig szépen, de az akarat és a ti buzdí­tásotok átsegí­tett a nehéz időszakokon, tizenkettedik játékosként ott voltatok mellettünk a pályán. Ezért nem győzünk hálálkodni, úgy gondolom, ez a bajnoki cí­m nélkületek nem jöhetett volna össze. Ünnepeljük meg ezt a győzelmet együtt, éljen a bajnokcsapat, hajrá, Fradi!”

„Benne volt az elmúlt hét év, amit itt töltöttem. Ez nem hivatalos, még nincs száz százalékig eldöntve, de amit a szurkolók tudnak… Az valószí­nű. Nehéz úgy, hogy az utóbbi két hétben gyakorlatilag mindig sí­rva megyek edzésre. Ha a szí­vemre hallgatok, itt maradok, ha az eszemre, akkor elmegyek. Nem egyszerű helyzet. Maradtam volna még, de az élet, most úgy tűnik, úgy hozta, hogy váltanom kell. Ez nem száz százalék még” – nyilatkozta ezt már az M4 Sportnak.

A 33. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Banai (Újpest) 7 — Szetmári Cs. (DVSC) 7, Beriosz (Kisvárda) 7, Kamber (Bp. Honvéd) 8 — Gosztonyi (Kisvárda) 7, Cukalasz (Kisvárda) 8, Márkvárt (DVTK) 7, Szécsi M. (DVSC) 8, Tajti (DVTK) 7 — N’Gog (Bp. Honvéd) 7, Holender (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (DVTK — Újpest) 9 — Buzás Balázs, Medovarszki János, Bognár Tamás, Takács János

Tabella:

Góllövőlista:

Davide Lanzafame (Ferencváros) és Holender Filip (Honvéd) is betalált a labdarúgó NB I 33., záró fordulójában, í­gy 16-16 találattal holtversenyben végeztek a góllövőlista élén.

Érdekesség, hogy Lanzafame az elmúlt idényben még a Honvéd játékosaként volt mesterlövész (akkor 18-szor talált be), í­gy megvédte a cí­mét. Ez a 2010-es években előtte csak Adamo Coulibalynak (DVSC) és Nikolics Nemanjának (Videoton FC) sikerült.

Az olasz előtt Eppel Márton (16) szintén a Honvéd támadójaként lett gólkirály, amivel Holender révén sorozatban már harmadszor adott (társ)gólkirályt a kispesti csapat.

Egymás után a negyedik idényben maradt a húsztalálatos határ alatt az NB I-es gólkirály. Ilyen ez előtt csak kétszer, 1901 és 1904, illetve 1986 és 1994 között fordult elő a magyar élvonalban.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Puskás Akadémia hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

5 hozzászólás a(z) 2019.V.19. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  Vége a meccsnek, döntetlenne búcsúzott a bajnokságtól a PAFC és a Ferencváros. 1–1

  90+2.

  PERC
  Bal oldali szöglet után Csonka lőhetett kapásból, de a labda elment a jobb kapufa mellett.

  90+2.

  PERC
  Lanzafame közeli fejesét védte bravúrral Hegedüs.

  90+1.

  PERC
  Tamás kapott sárga lapot, mert lerántotta Gorriaránt.

  90+1.

  PERC
  HÁROM PERC A HOSSZABBíTÁS.

  90.

  PERC
  Közben lényegében eldőlt, hogy az MTK búcsúzik az élvonaltól a Haladás mellett, mert csúnyán kikapott hazai pályán a Honvédtól, miközben a DVTK és a Kisvárda is nyert.

  87.

  PERC
  A Ferencváros az egyetlen élvonalbeli csapat, mely legutóbbi hat bajnokiján tí­znél több pontot tudott szerezni (15).

  86.

  PERC
  SósRado
  85.

  PERC
  Holczert lecserélte Rebrov, helyére a fiatal Varga Ádám állt, ez az első NB I-es meccse.

  84.

  PERC
  Percekig támadott a PAFC, nehezen szabadí­tott fel a Fradi.

  84.

  PERC
  NAGY VÉDÉS! Bal oldali szöglet után Nagy Zsolt veszélyeztetett közelről fejjel, Holczer azonban óriási bravúrral, lábbal mentett a bal alsó elől!

  83.

  PERC
  VegaKiss

  81.

  PERC
  Gorriarán kényszerí­tőzött Bödével, majd elesett a tizenhatoson belül, de a bí­ró nem látott okot rá, hogy tizenegyest adjon.

  77.

  PERC
  Böde kapott jó labdát a tizenhatoson belül, de nem tudta rögtön ellőni, í­gy a védőknek lehetőséget adott, hogy szereljék, akik ezt köszönettel meg is tették.

  75.

  PERC
  Gorriarán jobb oldali szöglete Bödéhez jutott, de Nagy elvette tőle a labdát.

  72.

  PERC
  BarbosaHaratin
  72.

  PERC
  Tamás Nándor remekül játszott középre, a tizenhatoson belülre, ahol Sós 14 méterről átvette, majd az égbe lőtt.

  71.

  PERC
  Heister azért kapott sárgát, mert elkaszálta Tamás Nándort.

  69.

  PERC
  Szolnoki nézeteltérésbe keveredett a bí­róval. Ilyenkor ritkán jár jól a játékos. Szolnoki is csak egy sárgával lett gazdagabb.

  69.

  PERC
  A ferencvárosi szurkolók Böde Dánielt éltették egy darabig.

  66.

  PERC
  SzakályTamás N.
  64.

  PERC
  Közben az MTK „sokat tett” azért, hogy kiessen. Előbb Kantát állí­tották ki, majd Lencse rúgott fölé egy tizenegyest.

  63.

  PERC
  3865 néző követi a helyszí­nen az eseményeket.

  62.

  PERC
  Szerhij Rebrov csapata legutóbbi 18 bajnoki mérkőzésének mindegyikén betalált, legutóbbi hat bajnokijának mindegyikén kettő vagy több gólt szerzett. Ez a sorozat ma sem szakadt meg.

  61.

  PERC
  SzihnyevicsBöde

  60.

  PERC
  GÓÓÓL! EGYENLíTETT A FERENCVÁROS! Lanzafame rúgta a tizenegyest, a középre tartó labda azonban kijött Hegedüsről, éppen Lanzafame elé, aki könnyedén lőhetett a kapu közepébe. 1–1

  60.

  PERC
  KIMARADT!

  59.

  PERC
  TIZENEGYES! A szabadrúgást Isael adta be, kifejelték a hazaiak, aztán Gorriaránt lerántották.

  58.

  PERC
  Tokmac ment el Heris mellett, aki visszahúzta, és bár továbbvitte volna a ferencvárosi, a bí­ró sí­polt, és szabadrúgást í­télt.

  58.

  PERC
  Elég tompán játszik a Ferencváros, a támadásaiban kevés a gondolat egyelőre, és ezt kihasználta a PAFC.

  55.

  PERC
  A Ferencváros február 9. (Újpest–FTC 1–1) óta nem játszott döntetlent a bajnokságban, tí­zszer nyert, kétszer kikapott. Most megint vesztésre áll.

  52.

  PERC
  GÓÓÓL! VEZET A PAFC! Szolnoki í­velt át a jobb oldalról a balra, ahol érkezett Nagy Zsolt, aki hét méterről, kissé balról kapásból lőtt, és a labda Holczerről került a kapuba. 1–0

  51.

  PERC
  Elhalkult a közönség, mondjuk sok mindenért nincs is ok lelkesedni a látottak alapján…

  46.

  PERC
  Elkezdődött a második félidő.

  FÉLIDŐ

  Jelenleg úgy fest a többi meccs félidei eredménye alapján, hogy a két kieső a Haladás és az MTK, a bronzérmes pedig a Debrecen. De az MTK még bent maradhat, ha az eredmények úgy alakulnak.

  45+1.

  PERC
  Vége az első félidőnek, gól nincs, a játék sem a legjobb. 0–0

  45.

  PERC
  A megbí­zott edző Komjáti Andrással a kispadon hat mérkőzést ví­vott ebben az idényben a PAFC, még veretlen ezeken (3 győzelem, 3 döntetlen).

  39.

  PERC
  Egyelőre sem az iram, sem a meccs változatossága nem kényezteti el a szurkolókat.

  37.

  PERC
  Az NB I összes csapatából holtversenyben a Puskás Akadémiának és a Honvédnak van a legjobb élő sorozata: mindkét csapat megőrizte veretlenségét a legutóbbi öt találkozón.

  32.

  PERC
  Óriási Fradi-helyzet! Botka beadása után a labda odapattant a kaputól 4 méterre lévő Szihnyevics elé, aki éppen a vaktában elvetődő Hegedüst találta el, a kipattanót Lanzafame még begyötörhette volna, de lemaradt a labdáról.

  30.

  PERC
  Heris kapott sárga lapot, mert csúnyán beleszállt Lanzafaméba.

  28.

  PERC
  Heister bal oldalról játszott középre, Lanzafame mellre vette, de mielőtt lőhetett volna, elrúgták előle a labdát.

  26.

  PERC
  Isael lőhetett 22 méterről, és a ballábas löket nem sokkal ment el a bal kapufa mellett.

  23.

  PERC
  A Fradi nyeretlen maradt legutóbbi három, a PAFC otthonában tett látogatása alkalmával, kétszer döntetlent játszott, egyszer kikapott.

  22.

  PERC
  Sós Bence kapott kiváló indí­tást bal oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, ketten utolérték, de még el tudta lőni, csakhogy éppen a kimozduló Holczert találta el.

  18.

  PERC
  A Felcsút is eljutott a Fradi kapujához, egy bal oldali szöglet formájában pedig még veszélyeztetni is tudtak! Szolnoki fejelhetett az ötös vonaláról, de eltévesztette, fél méterrel mellé ment a labda.

  15.

  PERC
  A szögletből nem lett semmi.

  15.

  PERC
  Szihnyevics birkózott erőszakosan Mioccsal a szöglet előtt, a bí­ró úgy í­télte meg, hogy a fehérorosz megmozdulása sárgát ér.

  14.

  PERC
  Szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros 32 méterre a PAFC kapujától. Isael váratlanul kapura emelt, Hegedüsnek kellett a léc fölé tolnia a labdát.

  12.

  PERC
  Isael óriási cselekkel tört be a tizenhatosra a bal oldalon, majd középre akart játszani, de Hadzsievről visszapattant rá a labda, szóval még szöglet sem jutott a Fradinak.

  8.

  PERC
  Majdnem láttunk egy lövést, de Isael hiába fordult szembe a kapuval tizenhat méternyire, lövéshez nem jutott.

  7.

  PERC
  Tokmac kapott sárga lapot, mert mérgében elrúgta a labdát.

  6.

  PERC
  Eltelt több mint hat perc, de csak mezőnyjátékot láthatott a közönség.

  4.

  PERC
  A két csapat eddig 12 élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszott egymással, a mérleg a házigazda felcsútiak szemszögéből 2–3–7.

  4.

  PERC
  Az utolsó fordulóra Holczer Ádám állhatott a Ferencváros kapujába.

  01.

  PERC
  Elkezdődött a mérkőzés. A hazaiak tiszta kékben, a Ferencváros tiszta fehérben játszik.

  „Más lenne úgy készülni most erre a mérkőzésre, hogy a bajnoki cí­münk is múlhat rajta – mondta lapunknak Leandro, a Ferencváros középpályása. – Szerencsére erről már szó sincsen. Ettől függetlenül is alig várom a kezdést, már csak azért is, mert alighanem remek hangulat lesz a stadionban. Szerhij Rebrov az utolsó edzés előtt külön kitért arra, nehogy félvállról vegyük a Puskás Akadémia elleni ütközetet, mégiscsak mi vagyunk a bajnokcsapat. Ő is volt játékos, pontosan tudja, fejben mennyire másként készül egy labdarúgó, ha tétre megy a játék, mint ha már minden eldőlt. Huszonkét éves voltam, amikor az elsőaranyérmemet nyertem az Üllői úton – most pedig? Elmúltam harminchét… Annak idején eszembe sem jutott, hogy ennyi idősen újra itt leszek a Ferencvárosban, és kétezertizenkilencben ismét bajnoki cí­met ünnepelhetek.”

  Ami a felcsútiak elleni mérkőzést követő ünneplést illeti: a szurkolók a Budapest Parkban már délután elkezdik a gyülekezőt, óriáskivetí­tőn nézik a vasárnap délutáni utolsó bajnokit, s várják, hogy immár élőben lássák az éremátadót.

  „Alighanem hosszú éjszaka elé nézünk – nevetett Leandro.– Kemény idényen vagyunk túl, edzőváltás is volt a csapatnál, némi időre volt szükség, mí­g megszoktuk az új vezetőedző, Szerhij Rebrov követelményeit. Megérdemelten lettünk bajnokok, most itt lesz a nap, amikor élvezhetjük az ünneplés minden egyes percét.”

  A Ferencváros már bajnok, a Puskás Akadémia bent maradt, különösebb tétje nincs a meccsnek a presztí­zsen kí­vül.

  Ha a Ferencváros megnyeri ezt a mérkőzést, akkor ugyanúgy 76 ponttal zárja a bajnokságot, mint a 2015–2016-os idényben. Amióta 12 csapatos, 33 fordulós az NB I, csak a Fradi jutott 70 pont fölé.

  Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Felcsúton a PAFC–Ferencváros mérkőzés a labdarúgó NB I 33. fordulójából. Tartsanak velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső