2019.VII.30. BL-selejtező: Valletta – Ferencváros: 1-1

Nem kapott ki Máltán a Ferencváros, ez továbbjutást ért

A hazai siker után elegendő volt az idegenbeli 1–1, jöhet a harmadik körben a Dinamo Zagreb.
A magyar bajnok Ferencváros labdarúgócsapata a hazai kétgólos siker után 1–1-re végzett Máltán a Valletta FC ellen, í­gy a zöld-fehérek jutottak be a Bajnokok Ligája selejtezőjében a harmadik körbe.

Nyilatkozatok:

Darren Abdilla: — Sokan azt hiszik, elégedett voltam a budapesti eredménnyel, de nem. Mégis csak kikaptunk. Ezúttal idehaza játszunk, kijaví­tottuk azokat a hibákat, amelyeket az első találkozón elkövettünk. Tiszteljük a Ferencvárost, jobb csapat, mint mi, ez nem is kérdés, de….  Egyáltalán nem látom kilátástalannak a helyzetünket. Ha a szerencse is mellénk áll, akár a továbbjutás is meglehet.

Szerhij Rebrov:

– A máltaiak meglepő módon meglehetősen bizakodóak. Néhányan továbbjutásról beszélnek. Mit gondol erről?
– így van ez rendjén! Én is elmondtam a játékosaimnak az öltözőben, ez a Bajnokok Ligája, egyetlen ellenfelet sem lehet fél vállról venni. Bí­zzanak magukban, hiszen az első összecsapáson előnyt szereztünk, de egyikőjük se gondolja, hogy sétagalopp lesz a visszavágó.

– Milyen kilencven percre számí­t?
– Harcosra, keményre. Alighanem az ellenfélnek is megvan a maga stratégiája a kedd esti mérkőzésre. Sokat elemeztük a Vallettát az elmúlt napokban, a fejemben megvan a taktika, de ezt nem szeretem elárulni…

– Az, hogy műfüvön kell pályára lépniük, mekkora hátrányt jelent?
– Erre is készültünk. Odahaza a Népligetben szándékosan műfüvön tréningeztünk, hogy a srácok megszokják ezt a tí­pusú talajt. De a taktikánkon nem változtat a tény, hogy műfüves talajon futballozunk. A célunkon pedig főleg nem, egyértelmű, szeretnénk a következő körbe jutni.

– Az első összecsapáson meglepte valamivel is a máltai bajnok?
– Nemigen. Tisztában voltunk vele, hogy a Valletta azt az agresszí­v futballt nyújtja majd, amit a korábbi felvételeken is láttam tőle. Sőt, talán még agresszí­vebb stí­lust vártam az ellenféltől. Kedd este is alighanem ebben a stí­lusban futballozik. Előnnyel érkeztünk Máltára, a máltai újságí­róknak is elmondtam, a három nullának jobban örültem volna hazai pályán, de í­gy is nyugodtak vagyunk. Nincs más dolgunk, mint a saját játékunkra koncentrálni, és akkor nem lehet probléma.

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 2. selejtező kör, visszavágó:

Valletta — Ferencváros: 1-1 (1-0)
Ta ‘Qali, Centenáriumi stadion, 20:00. 1.585 néző.
Vezette: Jonathan Lardot (asszisztensek: Lemaire, Devillers; tartalékjv.: Vergoote – belgák)

Valletta: Bonello — J. Zerafa, J. Borg, R. Camilleri, Pena Beltre — Dimech (Nwoko, 74.) — R. Muscat (Monticelli, 80.), Piciollo (Tonna, 90.), Tulimieri, Messias — Fontanella
kispad: Cini, Gill, Scerri, Micallef
vezetőedző: Darren Abdilla

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic — Haratin, Ihnatenko (Sigér, 33.) — Zubkov, Skvarka, Nguen (Varga R., 85.) — Lanzafame (Szihnyevics, 74.)
kispad: Gróf, Frimpong, Bőle, Heister
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Fontanella (27. – 11-esből) illetve Nguen (60.)
Sárga lap: Pena Beltre (22.), R. Muscat (61.) illetve Ihnatenko (18.), Lanzafame (45+1.)

Továbbjutott: a Ferencváros, 4–2-es összesí­téssel

A máltaiak nem csupán magukban, égi segí­tségben is bí­ztak.

A Valletta labdarúgói a Budapesten elszenvedett 3–1-s vereség ellenére önbizalommal telve várták a kedd esti visszavágót, hitvallásukra jellemző, hogy szinte mindegyikőjük keresztet vetett a bemelegí­tés előtt. Na, igen, a máltai főváros környékén nem kevesebb mint háromezer (!) kisebb-nagyobb templom található, ami jól mutatja, a vallás mennyire fontos errefelé.

Valletta kedden is barátságos arcát mutatta, az esti összecsapás nem különösebben mozgatta meg a helyiek fantáziáját, az ide látogató ferencvárosi drukkerek mellett ezerkétszáz máltai látogatott ki a stadionba. Sokkal nagyobb volt a tömeg a belváros utcáin, hőség ide, szaunára hasonlí­tó időjárás oda, a turisták kényelmesen üldögéltek a főváros kávézóiban, éttermeiben. Noha néhány Valletta-játékos szerint ideje lenne komolyabban venni a máltai labdarúgást, jellemző, óriásposzterekről szinte mindenhonnan a közelgő, augusztusi hajós verseny köszönt vissza – ha a jachtok, vitorlások népszerűsége egytől tí­zig tartó népszerűségi skálán a maximális pontszámot érné el, a futballé jó, ha ötöst…

Szerhij Rebrov nem változtatott a múlt heti kezdőcsapatán, és bár előzetesen máltai rohamoktól kellett tartani, huszonhárom másodperc elteltével a Ferencváros rúgott kapufát. Nem sokon múlott, hogy Michal Skvarka kevesebb mint fél perc alatt eldöntse a lényegi kérdéseket, ám hiába pattant talpra a helyszí­nen szurkoló mintegy kétszáz magyar szurkoló, a gól elmaradt. Sok Máltán élő magyar jött ki a stadionba, a legtöbben bárokban, éttermekben dolgoznak, ám az utóbbi időben az épí­tőipar is felszippantott néhány száz magyar munkást.

A támadások épí­tése eleinte a Ferencvárosnak is jól ment, a nyolcadik percben ismét a kapufa segí­tette ki a máltai bajnokot, a hazaiak örülhettek, hogy megúszták az első tí­z percet kapott gól nélkül. Ahogy aztán lenni szokott, az ellenfél szerzett vezetést – tizenegyesből. Lovrencsics Gergő legutóbb a Ludogorec otthonában szabálytalankodott büntetőt érően, a védő ezúttal is rossz ütemben lépett oda ellenfelének. A vezetés megszerzése (1–0) után a hazaiak még inkább belelkesedtek, hiszen ekkor egy gól kellett nekik a csodával felérő továbbjutáshoz. Hogy a látottakkal Szerhij Rebrov sem volt elégedett, mi sem bizonyí­totta jobban, mint hogy az ukrán tréner nem sokkal később cserélt, Daniel Ihnatenko helyére Sigér Dávid állt be.

A játék képe a fordulást követően sem változott jó ideig, a hazaiak lelkesen futballoztak, ám érezhető volt, egy ferencvárosi támadás előbb-utóbb góllal végződhet. Szép akció végén Davide Lanzafame passzolt lesről a kapuba, majd jött Tokmac Nguen, a szélső mesteri mozdulattal kilőtte a bal alsót – a magyar bajnok egy csapásra megnyugodhatott. 1–1

Egy óra elteltével átvette a játék irányí­tását a Ferencváros, sorra hagyta ki a helyzeteket, onnantól csupán egy kérdés volt: marad a döntetlen, vagy ismét kettős győzelemmel jut tovább a Ferencváros? Hogy maradt, az a máltaiak kapusának, Henry Bonellónak volt leginkább köszönhető, többször is nagyot védett – a lelátón néhány méterre tőlünk Valletta-mezben drukkoló kisfia nem győzött tapsolni.

A máltaiak azonban hiába bí­ztak az égi segí­tségben, ezúttal ez sem segí­tett. A Ferencváros jövő kedden a Dinamo Zagreb otthonában lép pályára – a horvát bajnok más szintet képvisel.

További képek: fradi.hu, MTI, Farkas Zsolt

Nyilatkozatok:

A Ferencváros megőrizte kétgólos előnyét Máltán, í­gy továbbjutott a Bajnokok Ligájában a selejtező 3. fordulójába. A keddi mérkőzés után Szerhij Rebrov vezetőedző értékelt a Nemzeti Sportnak.

– Az első percekben eldönthették volna a továbbjutást…
– De nem döntöttük el. Kapufával nyitottunk, ha az első percben gólt lőttünk volna, senki sem szólhatott volna egy szót sem. Sőt, a második kapufánk is jött, ám látható volt, a Valletta az utolsó erejéig harcol majd, és í­gy is lett. Kemény csapat a máltai bajnok, ezért mondtam a fiúknak az összecsapás előtt, még véletlenül sem szabad őket fél vállról vennünk.

– Korán cserélt, Daniel Ihnatenko helyére Sigér Dávidot küldte be. Taktikai csere volt?
– Igen. Daniel kemény játékos, nem szerettem volna, hogy újabb sárga lapot kapjon. De az ilyen előfordul, egy edzőnek apróságokat is figyelembe kell vennie. Ezért vagyunk csapat, hogy a sikereket együtt érjük el. Nem csupán tizenegy futballistám van.

– Ideges volt a máltaiak vezetésénél?
– Azért voltam ideges, mert tudom, hogy sokkal jobb teljesí­tményre vagyunk képesek. Néhányan elvesztették az önbizalmunkat, ám a második félidőben átvettük a kezdeményezést, és végül megérdemelten jutottunk tovább.

– A Vallettánál sokkal nagyobb falat, a Dinamo Zagreb következik. Mik az esélyeik?
– Az esélyekről korai beszélni. Az előttünk álló napokban játszunk újabb edzőmérkőzést, egy hetünk van a felkészülésre. Annyit elárulhatok, már megnéztem a Dinamo Zagreb első összecsapását, de a játékosaimnak eddig egyetlen szót sem ejtettem a horvát bajnokról.

INTERJÚ DARREN ABDILLÁVAL, A VALLETTA VEZETŐEDZŐJÉVEL

– Becsülettel harcoltak. Elégedett a játékosaival?
– Büszke vagyok rájuk. De nem kérdés, a jobbik csapat jutott tovább. Próbáltuk nehézzé tenni a magyar bajnoknak a mérkőzést, azt hiszem, sikerült is. Az elején rosszul kezdtünk, de utána belelkesedtünk, sajnos a fiatal játékosaink követték el a hibákat. De ez a labdarúgás velejárója, időre van szükségük, de szép jövő előtt állunk mint csapat.

– Az egyenlí­tést követően érezte, hogy eldőlt a továbbjutás?
– A kispadon nem adtam fel, láthatták, újabb csatárt küldtem pályára, de néhány játékosomon éreztem, hogy lélekben feladta már. Ezen a napon három sérült játékosom és két eltiltott futballistám hiányzott.

– A szurkolóik úgy éltették a csapatot, mintha továbbjutottak volna. így szokás ez errefelé?
– Köszönet a drukkereknek. Igen, lelkes nézőink vannak, még akkor is szurkoltak nekünk, ha a Ferencváros végül lőhetett volna két-három, akár négy gólt is. Megyünk tovább az Európa-ligában. Még egyszer mondom, büszke vagyok a játékosaimra.

A Valletta FC elleni 1–1-es idegenbeli találkozón is a kapuba találó Tokmac Nguen mesélt gyerekkoráról, elmondta, édesapja a fejébe verte, sose feledje, hogy Kenyából indult.

– Ez a legnagyobb erőssége? Megkapja a labdát, elindul vele befelé, és tüzel?
– Igen, mindig is szerettem í­gy veszélyeztetni… – mondta mosolyogva a Valletta FC elleni visszavágó (1–1) ferencvárosi gólszerzője, Tokmac Nguen. – Régebben is előszeretettel toltam befelé a labdát, lám, legutóbb a Ludogorec elleni visszavágón is ilyen szituációt követően lőttem gólt, és most is. Nagy erősségünk ez, a másik oldalon Zubkov amolyan tükörszélső, jobbról indulva neki a bal lába életveszély.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta, időre volt szüksége, mí­g megszokta Magyarországot, mí­g átvette az itteni ritmust. A jó formája ennek köszönhető?
– Kétségtelen, mostanra sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint amikor idekerültem. Akkor minden új volt, meg kellett szoknom a várost, a klubot, az új környezetet, na és nem utolsósorban a csapattársakat, az itteni taktikát. Nem tagadom, a mostani formámmal én is elégedett vagyok, örülök, hogy ilyen jól megy a játék. Ennél is több gólt lőhettem volna, hiszen a Valletta elleni otthoni mérkőzésünkön is meg voltak a lehetőségeim.

– Kenyában született, ám hat éves korában Norvégiába költöztek. Nehezen élte meg a váltást?
– Nem volt egyszerű… Odahaza Afrikában a fővárosban laktunk, a poros utcákon futballoztam, megvoltak a barátaim, ám a szüleim úgy döntöttek, Európába költözünk. Nehezen éltem meg azt az időszakot, nem vicc, amikor később Norvégiában nyolc éves koromban újra elkezdtem focizni, meg kellett tanulnom a szabályokat. Nálunk odahaza Afrikában csak rúgtuk a labdát, lőttük a gólokat, Norvégiában sokkal komolyabban vették a srácok a szabályokat.

– Melyik az igazi otthona?
– Afrika, Kenya! Ez nem is lehet kérdés. Édesapám a fejembe verte, sose felejtsem el, honnan jöttünk, honnan indultunk. Mi az igazi otthonunk.

– Mikor járt legutóbb otthon?
– Ha tudok, megyek. Szüleim Norvégiában laknak, de a nagymamám, a nagybátyámék odahaza élnek Kenyában, szoros a kapcsolatom az otthon lakókkal. Napi kapcsolatban állunk, sokat mesélek nekik az itteni életről, az eredményeinkről. Édesapám Dél-Szudánból való, sajnos oda nemigen mehetünk látogatóba, arrafelé igencsak veszélyes az élet, hogy úgy mondjam, sok a gond… Az ott élő rokonokat í­gy nem is tudjuk meglátogatni.

– Igaz, hogy édesapja a legnagyobb szurkolója?
– Igen. Na és édesanyám. A máltai mérkőzés után ezúttal is őket hí­vtam fel elsőként, bár az összecsapást nézték a világhálón, í­gy pontosan tudták, hogy milyen eredményt értünk el, és a gólomat is látták. Nagyon örültek, büszkék rám. Apu annak idején is eljárt minden mérkőzésemre, ott támasztotta a korlátot, és a hangját sem félt kiereszteni. Anyu pedig legutóbb a Ludogorec elleni hazai mérkőzésünkre jött el, nagynénémmel és nagybátyámmal látogattak meg, mondani sem kell, mennyire örültek, hogy azon a találkozón is gólt lőttem.

– Hogy tetszett nekik Budapest?
– Lenyűgözte őket. Mostanra én is nagyon megszerettem, a feleségemmel remekül érezzük itt magunkat. Gyerkőcök egyelőre nincsenek, í­gy olykor eljárunk vacsorázni, beülünk egy-egy elegáns étterembe.

– A BL harmadik köre finoman fogalmazva is nehezebbnek í­gérkezik, mint a Valletta FC elleni párharc volt. Eszébe jut már a Dinamo Zagreb elleni összecsapás?
– A Valletta elleni mérkőzés után még sokat járt az eszem a máltai találkozón, élveztem, hogy túljutottunk ezen a körön is. De már azon kaptam magam, egyre többször ugrik be a Dinamo Zagreb elleni következő kör, megnéztem az összeállí­tásukat, kik rúgták legutóbb a góljaikat. De úgy vagyok vele, az első körben a Ludogorec ellen is mi voltunk az esélytelenebbek, mégis mi jutottunk tovább. A Zagreb labdarúgói talán úgy gondolják, könnyű ellenfél lehetünk, hátha lenéznek bennünket. Idegenben kezdjük a párharcot, olyan eredményt kell elérjünk, ami után bizakodva várhatjuk a hazai összecsapást.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Valletta hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2019.VII.30. BL-selejtező: Valletta – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+2.

  PERC
  A Ferencváros a Dinamo Zagrebbel találkozik a harmadik selejtezőkörben, a Valletta az Európa-liga harmadik selejtezőkörében az FC Santa Coloma (andorrai)–Asztana FK (kazah) továbbjutójával mérkőzik.

  90+2.

  PERC
  Továbbjutott a Fradi, 4–2-es összesí­téssel.

  90+2.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+3.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90.

  PERC
  TonnaPiciollo
  90.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Szélső helyett középpályás.

  89.

  PERC
  Picciolo le, a jónevű Ryan Tonna be.

  87.

  PERC
  … majdnem a bal felsőbe teker, ám Dibusz eléri a labdát egy zseniális vetődéssel!

  87.

  PERC
  Messias áll oda, és jobbal…

  87.

  PERC
  Haratin szerelése után ajándékszabadrúgás középről, 23-ról.

  85.

  PERC
  VargaNguen
  84.

  PERC
  Nguen le, Varga Roland be, az utolsó Fradi-csere.

  84.

  PERC
  Tulmieri beadása jobb, de magasan a léc fölé fejel 10-ről Tulmieri.

  84.

  PERC
  Blazic menti fejjel az ötösön Messias szabadrúgását.

  82.

  PERC
  Dibusz ölbe kapja Messias 22 méteres, jobblábas lövését.

  80.

  PERC
  Zubkov rosszul esik, de folytatja.

  80.

  PERC
  MonticelliMuscat
  79.

  PERC
  Hazai csere, Antonio Monticelli váltja Muscatot, motorcsere a Vallettában.

  76.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  75.

  PERC
  Szihnyevics az ötös bal sarka elől jobbal a bal sarokba lőne, de véd a kapus vetődve, Zubkové a lecsorgó, ballal lő az ötös jobb sarka elől, a kapus a földön, de Zerafa beleér, a labda a bal sarokba pattanna… ám bal kézzel felnyúl érte Bonello!

  74.

  PERC
  Ék helyett ék a magyar csapatban, jobbhátvéd helyett balszellő a máltaiban.

  74.

  PERC
  NwokoDimech
  74.

  PERC
  SignevichLanzafame
  73.

  PERC
  Lanzafame le, Mikalaj Szihnyevics be, a hazaiaknál Dimech le, Kyrian Nwoko be.

  73.

  PERC

  FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

  72.

  PERC
  Civic passzát Nguen kissé balról, 12 méterről, jobbal ismét Dimechbe lövi.

  70.

  PERC
  Övé a Skvarka-szöglet is.

  70.

  PERC
  Lanzafame ezt jobban eltalálja, ballal 14-ről a jobb alsóba lőne, de Bonello hatalmasat véd, kicsit a kapufát is elérte a labda.

  68.

  PERC
  Skvarka szögletét két lépésről a dermedten álló kapusba fejeli Lanzafame… EZ HOGYAN MARADT KI?!

  67.

  PERC
  DE NAGY VÉDÉS! Civic bal oldali beadását az ötösről a kapu közepébe fejelné Zubkov, de eléri a labdát a balra már ellépő, ám villámgyorsan visszavetődő Bonello.

  67.

  PERC
  Nguen jobbal 13-ról a felugró Dimechbe lő.

  65.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadása a kapusé.

  65.

  PERC
  Nagyon higgadtan passzolgat most a Fradi, na ja, az a megnyugtató idegenbeli találat. Kétszeresen is az.

  64.

  PERC
  Skvarka nem tudja lekezelni a 16-oson belül a jobbról érkező lapos és okos Lanzafame-passzt.

  63.

  PERC

  FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

  61.

  PERC
  Muscat
  60.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Nguen (1–1)
  60.

  PERC
  Nguen hatalmasat kap az alácsúszó Rowen Muscattól. Sárga lap.

  60.

  PERC
  Összesí­tésben 2–4.

  59.

  PERC
  Mintha Dvalitól érkezett volna a gólpassz, a saját térfélről.

  59.

  PERC
  NA, EZ NEM LES, NEM KAPUFA, BENT VAN, ÉRVÉNYES IS! TOKMAC NGUEN a 16-os bal sarka elől középre cselezi magát, és jobbal 20-ról a bal sarokba tekeri a labdát, félmagasan. Robbenesen: 1–1!

  58.

  PERC
  ÚJRA LES! Lanzafame közelről, jobbal a kapu közepébe teszi Civic passzát, de les.

  51.

  PERC
  Zubkov passzol Lanzafame elé, de figyel a kapus, kijön, beijeszt, az olasz megáll… kirúgás.

  50.

  PERC
  Civic odalép Fontanellának, azonban megússza a sárgát. A Messias-szabadrúgás nem az igazi.

  49.

  PERC
  Zubkov 16-os előtti lövése sem különb.

  49.

  PERC
  Hűha, Fontanella futtatja a jobbon Piciollót, a lapos beadást Lovrencsics borzalmasan veszi le az ötösön, majdnem a kezére pattan a labda, aztán ballal felszabadí­t.

  47.

  PERC
  Tűzijáték, a hazai kapu helyett a stadion előtt.

  47.

  PERC

  FOTÓ: BORBOLA BENCE

  47.

  PERC
  Gól, de les, a középre passzoló Lanzafame lesen kapta a Skvarka-passzt, Nguen hiába lőtt nyolcról a bal alsóba, becsúszva.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  A csapatok a pályán, amelyen átkocog a hazai mester… Csere nincs.

  FÉLIDŐ

  Ez a Bajnokok Ligája, egyetlen ellenfelet sem lehet félvállról venni. Bí­zzanak magukban, hiszen az első összecsapáson előnyt szereztünk, de egyikük se gondolja, hogy sétagalopp lesz a visszavágó. Tisztában voltunk azzal, hogy a Valletta agresszí­van futballozik. Előnnyel érkeztünk Máltára, korábban is elmondtam már, hazai pályán a három nullának jobban örültem volna, de í­gy is nyugodtak vagyunk. Nincs más dolgunk, mint a játékunkra koncentrálni, és akkor nem lehet probléma. Szerhij Rebrov már tegnapelőtt tudta a továbbjutás receptjét.

  FÉLIDŐ

  Mattia Pagni
  @MattiaPagni
  Aggiornamento da Malta preliminari #ChampionsLeague #ChampionsLeagueQualifying in costume e ciabatte#valletta -- #ferencvaros 1-0 @SkySport

  Kép megtekintése a Twitteren
  20:51 -- 2019. júl. 30.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Mattia Pagni egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  A továbbjutással azért nem szabadna, hogy gond legyen. Aztán… Dinamo: egyelőre nem a Fradi a téma, hanem a kapós sztárok.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

  FÉLIDŐ

  Amikor még… Sárosi György, a szigeti sztár – avagy Fradi-góleső Máltán.

  FÉLIDŐ

  Észnél kell lennünk! Ezen a szinten senkit sem lehet félvállról venni. Az önmagában kevés, hogy a Ferencváros jobb csapat, ezt bizonyí­tanunk is kell. Egy biztos, önbizalommal telve utazunk a visszavágóra, odakint is győzni szeretnénk. Fontos, hogy a máltai találkozón is mi irányí­tsuk a játékot – í­gy Dvali a mérkőzés előtt. A TELJES INTERJÚ ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Egy perc a ráadás.

  45+1.

  PERC
  Lanzafame
  45.

  PERC
  Davide Lanzafame lesre fut Nguen passza után, odalép a kapusnak, majd oda is szól, sárga lap.

  43.

  PERC
  A Skvarka-beadás rossz, majd két veszélyes hazai beadás jobbról, Dimechtől, de figyelnek középen Dvaliék.

  43.

  PERC
  Civic felbukkan a balon Sigér passzával, a beadást akrobatikus mozdulattal menti Pena.

  40.

  PERC
  Lanzafame odalép Borgnak, szabadrúgás.

  38.

  PERC
  De nem, inkább S. Zaza, toporog, majd jobbal a sorfalba lő. Talpon találta a jobb szélen álló Penát.

  38.

  PERC
  Dimech odalép a középre húzódó Civinek, szabadrúgás 27 méterről. Lanzafame odaáll, majdnem mint CR…

  37.

  PERC
  Nem is műanyag a gond, hanem az a fránya kapufa…

  36.

  PERC
  „Sajnáltuk, hogy odahaza gólt kaptunk, de ez előfordul – mondta a meccs előtt Miha Blazic. – A Valletta játékosai alighanem még keményebbek lesznek a visszavágón, hiszen idehaza játszanak, és ahogy hallom, bizakodnak. Az, hogy műfüvön kell futballoznunk, nem lehet gond, nem jelent akkora problémát, hogy erről külön kelljen beszélgetnünk.”

  36.

  PERC
  Camilleri 43-szoros máltai válogatott, főleg jobbhátvédként fungál, de az összes poszton bevethető hátul. És mostanában eltünteti Lanzafamét támadásról támadásra.

  34.

  PERC
  Camilleri kifejeli kapusa kezéből Zubkov beadását, de megússzák, Sigér passzol középre aztán, de ez is a védőé.

  34.

  PERC
  Megzavarta a Fradit a kapott gól, oda a meccs eleji lendület, igaz, jobban figyel már a Valletta is.

  33.

  PERC
  Siger DavidIgnatenko
  32.

  PERC
  Csere a Fradiban, Ihnatenko le, Sigér Dávid be. Mintha Rebrov olvasná a fórumunkat…

  31.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  30.

  PERC
  A Fradi-tábor belehúz, kell is a biztatás.

  30.

  PERC
  Nem hibázott a 30 éves olasz csatár, a Napoli neveltje, 4 BL-meccsen 2 gólt és 1 gólpasszt jegyez az idényben, az előző kií­rást összesen 21 góllal és 15 gólpasszal zárta. A máltai Lanzafame.

  27.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Fontanella (1–0)
  27.

  PERC
  BENT VAN, Dibusz érzi a sarkot és az irányt is, de MARIO FONTANELLA jobbal a jobb alsóba lő. 1–0!

  27.

  PERC
  BÜNTETŐ! Az ötös jobb sarka előtt egy ártatlan helyzetben, egy bedobás és egy kósza visszapassz után Lovrencsics odarúg Tulimierinek. 11-ES. Jogos, sajnos.

  23.

  PERC
  Civic már jobban van, Muscat lapos passzát menti a 16-os és Fontanella elől, hazaad okosan Dibuszhoz.

  22.

  PERC
  Peña
  21.

  PERC
  Hazai sárga, Civicnek borzasztóan keményen csúszik oda egy reménytelen labdára Pena Beltre.

  20.

  PERC
  A pályán meg a magyar csapat. Egykapu(fá)zik a Fradi.

  19.

  PERC
  Dvali nagyon rossz felszabadí­tását Blazic hozza helyre, közben a stadionban a magyar tábor az úr.

  19.

  PERC
  Az első sárga lap, a jobb szélen kőkeményen odalép Zerafának Ihor Haratin. Veszélyes a Tulimieri-szabadrúgás is, a jobb lábbal keményen belőtt labda azonban a magabiztos Dibuszé.

  18.

  PERC
  Ignatenko
  18.

  PERC
  A ferencvárosi önkormányzat a Valletta elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra is közös meccsnézést szervezett. A helyszí­n ismét a József Attila lakótelep lesz, ám ezúttal nagyobb területen, a Nyúldombon lesz felállí­tva az óriáskivetí­tő. A helyszí­nen büfével, sörsátrakkal, tombolasorsolással készülnek a szervezők, a meghí­vott vendégek között ismét ott lesz Nyilasi Tibor, akinek szakértőtársa ezúttal Lipcsei Péter lesz.

  16.

  PERC
  A védő Borg nem az eltiltott Borg, hanem Jean Borg.

  15.

  PERC
  Bonello lép most ki szépen az olasz elé egy távoli í­velés után, lábbal ment a 16-os előtt.

  14.

  PERC
  Lanzafame ismét a 11-espont előtt, de rossz a 16-os elől érkező Nguen-passz, Borg közbelép.

  14.

  PERC
  Sokan azt hiszik, elégedett voltam a budapesti eredménnyel, ám nem. Kikaptunk. Az elmúlt napokban kijaví­tottuk azokat a taktikai hibákat, amelyeket az első találkozón elkövettünk. Tiszteljük a Ferencvárost, jobb csapat, mint mi, ez nem is kérdés, de…. Egyáltalán nem látom kilátástalannak a helyzetünket. Ha a szerencse
  is mellénk áll, a továbbjutás is meglehet. Darren Abdilla, a hazaiak mestere a meccs előtt.

  11.

  PERC
  Zubkov emel Lanzafame elé, de összezár az olasz elé a Camilleri, Borg kettős a 11-espont előtt.

  10.

  PERC
  Civic futtatja a balon Nguent, a beadást tí­zről a léc fölé fejeli Lanzafame. Egy védő is beleért.

  10.

  PERC
  Zubkov nagyot kap Fontanellától, Rebrov aggódik, de folytatja honfitársa.

  8.

  PERC
  Skvarka szabadrúgását leveszi az ötösön Lanzafame, de les.

  8.

  PERC
  ÚJABB KAPUFA! Haratin labdát szerez a 16-os jobb sarka előtt, jobbal kapura lő, a labda ismét ott találkozik a kapufával, ahol az előbb.

  7.

  PERC
  Jó 200 magyar néző lehet a lelátón, sok a Máltán dolgozó magyar is.

  5.

  PERC
  Civic szöglete a kapusé, majd Lanzafame ad be balról jobbal laposan, ravaszul, de nincs érkező. Lovrencsics beadása jobb, de ez meg a kapusé.

  3.

  PERC
  Messias gondol egyet, középről, ballal, 26 méterről kapura lő, a balra elmozduló Dibusz kiüti a középre tartó, félmagasan szálló, szitáló labdát.

  2.

  PERC
  Kimaradt a kihagyhatatlan, eldőlt volna a továbbjutás máris.

  1.

  PERC
  KIMARAD, NEM IGAZ! Nguen passzát Zubkov a jobb alsó felé rúgja meg kissé jobbról, 20 méterről, ballal, Bonello kapus vetődve Skvarka elé tolja a labdát, a légiós kissé balról, öt méterről ballal a rövid oldali kapufára lő. Félmagasan.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak tiszta fehérben, a magyar csapat zöld-fehér mezben és zöld nadrágban.

  FOTÓK: BORBOLA BENCE

  Ezek mellett azonban a magyar futballrajongók számára érdekesebb lehet, hogy első nemzetközi kupamérkőzéseinek egyike a 2013 júliusában lejátszott Budapest Honvéd–Cselik Niksics találkozó volt, amelyen a Honvéd 9–0-ra diadalmaskodott, s a mérkőzést követő sajtóhí­rek még arról szóltak, hogy bejelzett az UEFA fogadási csalásokat figyelő rendszere, ám a vizsgálatról – annak tényéről sem – érkezett hivatalos hí­radás a szövetség részéről.

  A belga Jonathan Lardot lesz a játékvezető. A 35 éves belga bí­rót hazájában a 2017–18-as idény legjobb profi játékvezetőjének választották meg. Lardot az utóbbi években rendszeresen kap feladatokat a BL- és El-selejtezőkön, illetve El-csoportmeccseken és a Nemzetek Ligájában is dirigálhatott már.

  A hí­rek szerint több száz ferencvárosi drukker kelt útra, hogy a helyszí­nen szurkoljon az FTC-nek. Ta’Qali a fővárostól – Vallettától – félórányi autóútra található. A sziget központjában elterülő medencében, az aréna helyén régen egy kis falu volt. A második világháború előtt repülőtér épült mellette, a légikikötőt ért bombázásokban a falu is elpusztult. Ma a helyén az úgynevezett Nemzeti Park és a hozzá kapcsolódó labdarúgó-stadion, múzeumi negyed, piac, kézműves falu és egy ipari park áll. Érdekesség, hogy a stadion pályáját műfű borí­tja, í­gy a ferencvárosiaknak erre is külön fel kell készülniük.

  A magyar és a máltai bajnok a Ta’Qaliban lévő Centenáriumi Stadionban méri össze az erejét, amely közvetlenül a 17 ezer fő befogadására alkalmas Nemzeti Stadion mellett található. A Centenáriumi Stadion véletlenül sem nevezhető gigantikusnak, jó esetben is csak háromezren férnek el a lelátókon.

  FOTÓK: BORBOLA BENCE

  A Fradinál sérült még Otigba Kenneth is.

  Puhánynak semmiképpen sem nevezhetők a Valletta futballistái, a luxemburgi Dudelange elleni (2–2, 1–1), valamint a Ferencváros elleni (1–3) Bajnokok Ligája-selejtezőn nem kevesebb, mint 16 sárga és két piros lapot kaptak. A máltai bajnoknak í­gy a zöld-fehérek elleni visszavágón nélkülöznie kell a kiállí­tott kapitányt, a válogatott Steve Borgot, valamint a három mérkőzésen három sárga lapot begyűjtő 21 éves védekező középpályás, Nicolas Pulis sem léphet pályára.

  – Elégedett az első mérkőzésen elért három egyes győzelemmel?
  – Jól játszottunk, kézben tartottuk az összecsapást, mindössze az első öt-tí­z percben aludtunk el, és az utolsó néhány percet szúrtuk el. A hajrában kapott gól miatt szomorúak voltunk. Végül is nem bánom, mentünk előre, szerettük volna megszerezni a negyedik gólunkat, amivel végképp eldőlhetett volna a továbbjutás. Ez is csak azt bizonyí­tja, bátor csapat vagyunk. Rendben, nem jó, hogy gólt kaptunk, de ez van – kockáztattunk, í­gy jártunk. így is mi vagyunk a párharc esélyese, sorsunk a saját kezünkben van. Nincs más dolgunk, mint Máltán is megmutatni, hogy eredményesebbek és í­gy jobbak vagyunk.

  – A máltai játékosok Budapesten sem adták könnyen a bőrüket. Nehezebb visszavágóra számí­t?
  – Idegenben mindig nehezebb játszani, és nem örülök annak sem, hogy műfüves pályán lesz a második találkozó. Felesleges kifogásokat keresni, kétgólos előnnyel utazunk Máltára, szó sem lehet másról, mint továbbjutásról.

  – Mostani edzőjét, Szerhij Rebrovot is nézte a mérkőzéseken?
  – Mi az, hogy! Őt mindenki ismeri Ukrajnában. A válogatott meccseit sohasem hagytam ki, az Andrij Sevcsenko, Szerhij Rebrov párost senkinek sem kellett bemutatni.

  – Edzőként milyennek tartja Szerhij Rebrovot?
  – A Dinamo Kijevvel bajnoki cí­met szerzett, odahaza mindenki elismeri a munkáját. Mielőtt a Ferencvároshoz szerződtem, nem ismertem őt személyesen, de mondhatom, nem csalódtam benne. Igazi profi, aki semmit sem bí­z a véletlenre. Alapos ember, velem is gyakran elbeszélget, mit vár tőlem, az egyes szituációkban hogyan kell helyezkednem, hová kérjem a labdát, mikor induljak be. Jó a kapcsolata velünk, játékosokkal. Megtartja a két lépés távolságot, de ez í­gy van rendjén.

  – Igaz, hogy édesapja gyakran ott állt a pálya szélén?
  – Apám sohasem futballozott, de nézni nagyon szerette a játékot. A családunkban senki sem sportolt profi szinten, ebből a szempontból én vagyok az első. Szóval apám gyakran lejött a térre, és nézett bennünket, mí­gnem tí­zéves koromban megfogta a kezemet, beültetett maga mellé az ütött-kopott autónkba, és meg sem állt velem az első klubig. Bekopogtunk az öltözőbe, és ott maradtam edzésen.

  – Doneck város Makijivka nevű részén nőtt fel. Milyen volt az élet gyerekként arrafelé?
  – Makijivka gyakorlatilag Doneck keleti része, évekkel ezelőtt külön város volt, mára egybeolvadt a két rész – felelte Olekszandr Zubkov, a Ferencváros nyáron szerződtetett ukrán szélsője. – Ahogy akkoriban nagyjából minden velem egykorú fiút, engem is csupán a labdarúgás érdekelt. Iskola után siettünk haza, a négyemeletes házblokkok között volt egy poros pálya, délutánonként ott rúgtuk a labdát.

  Olekszandr Zubkov, a Ferencváros nyáron igazolt ukrán labdarúgója a poros téren focizott, a máltai Valletta elleni BL-selejtező kapcsán pedig rendkí­vül optimista, szerinte csakis a továbbjutás jöhet szóba.

  A zöld-fehérekkel nem utazott el a brazil Isael – a támadó kisebb sérülést szenvedett a gárda csütörtöki felkészülési mérkőzésén.

  Mérkőzés előtti helyi barangolás: kánikula, pálmafák, templomok – festői környezetben az FTC.

  „Nagyon jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel – mondta Justin Haber. – Itt élek Vallettában, a mai napig követem a Fradit a világhálón, szinten minden közösségi oldalon. Megmondom őszintén, irigykedem, hiszen csodás az új stadion, és a csapat is jól szerepel. Halbiológusként dolgozom, nem unatkozom, elfoglalt üzletember vagyok itt Máltán.”

  „Isten hozott Titeket Máltán!” – tárta szét karjait a szálloda halljába belépve Justin Haber. A zöld-fehérek korábbi kapusa a csapat délelőtti sétáját követően ugrott be a Ferencváros szállodájába, a máltai Grand Hotel Excelsiorba, hogy megigyon egy kávét a labdarúgókkal és a klub elöljáróival is váltson néhány szót. A szálloda halljában hosszasan beszélgetett Kubatov Gáborral, a Ferencváros elnökével is.

  Ha legutóbb azt í­rtuk, modern, minden igényt kielégí­tő stadionban játszhatta a BL-selejtezőjét a Ferencváros, ez most nem mondható el. A bolgár Razgrad városában pofás, tizenkétezer fő befogadására alkalmas aréna várta a zöld-fehéreket, Máltán egy mindössze – jó esetben is – háromezer fős létesí­tményben lesz az esti összecsapást. Kedden volt lehetőségünk bekukkantani a helyi Nemzeti Park közepén meghúzódó Centenáriumi Stadionba.

  Különleges helyszí­nen játssza a Valletta elleni esti Bajnokok Ligája-selejtezőjét a Ferencváros, hiszen a helyi Centenáriumi Stadion mindennek mondható, csak éppen nagy arénának nem. A pályát ráadásul műfű borí­tja.

  Dibusz Dénes, Sigér Dávid és a két gólt szerző Davide Lanzafame értékelt az NSO Tv-nek.

  A párharc továbbjutója a Dinamo Zagreb–Szaburtalo Tbiliszi (grúz) győztesével találkozik a harmadik selejtezőkörben, a párharc vesztese az Európa-liga harmadik selejtezőkörében az FC Santa Coloma (andorrai)–Asztana FK (kazah) továbbjutójával mérkőzik.

  Az első mérkőzésen: 1–3.

  Ami gond: a Budapesten lőtt máltai gól.

  Málta, remek idő, 30 Celsius-fok, és kétgólos magyar előny.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VALLETTA–FERENCVÁROS BL-SELEJTEZŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ