2019.XI.19. EB-selejtező, Wales – Magyarország: 2-0

Walesben nem volt esélyünk, az NL-pótselejtezőben bí­zhatunk

Sokba kerültek a védelmi megingások és a tehetetlen csatárjáték, Bale és Ramsey győzelemre vezette a hazaiakat.
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-s vereséget szenvedett Cardiffban Wales ellen a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A mieink í­gy és Szlovákia Azerbajdzsán elleni győzelmével a negyedik helyen zártak az E-csoportban, azaz az automatikus kvalifikációról lemaradtak, de a pótselejtezőben még bí­zhatunk.


WALES — MAGYARORSZÁG 2-0 (1-0)
Cardiff, Cardiff City stadion, 31.762 néző.
vezette: Ovidiu HaŠ£egan (asszisztensek: Șovre, Gheorghe; tartalékjv.: ColŠ£escu – románok)

WALES: Hennessey — C. Roberts, Lockyer, Mepham, B. Davies — Morrell (Ampadu, 50.), Allen — Bale (H. Wilson, 88.), Ramsey, D. James — K. Moore
kispad: A. Davies, King, Gunter, Lawrence, A. Williams, Vokes, Lewitt, T. Roberts, Matondo, Vaulks
Szövetségi kapitány: Ryan Giggs

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lovrencsics G., Baráth, Lang, Nagy Zs. — Nagy Á. (Kovács I., 60.), Pátkai — Dzsudzsák (Varga R., 72.), Szoboszlai, Sallai (Holender, 83.) — Szalai Á.
kispad: Dibusz, Kovácsik, Szalai At., Gazdag, Feczesin, Vida M., Pávkovics, Holman, Bese
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Ramsey (15., 47.)
Sárga lap: Lockyer (72.), D. James (88.) illetve Pátkai (66.), Kovács I. (71.)

A walesiek is megadták a módját a sorsdöntő csata felvezetésének.

Nagyjából akkor, amikor a magyar válogatott tagjai egy délelőtti sétával lazí­tottak, ők a helyi labdarúgó-szövetség internetes oldalára feltettek egy videót, amelynek a következő cí­met adták: „Még egy fejezetet kell megí­rni…” A képsorok a selejtezősorozat legszebb pillanatait örökí­tették meg, de csak azokat, amelyek az ő tetszésüket elnyerték, í­gy Pátkai Máté június 11-én szerzett gólja „lemaradt”.

Nem mintha ez izgatta volna a 31 esztendős játékost (meglehet, nem is tudott arról, hogy nem szerepelt az összefoglalóban), sokkal inkább foglalkozott azzal, hogy ami öt hónapja sikerült, az még egyszer összejöjjön. Hogy esetleg másodszor is győztes gólt rúgjon Walesnek, arra megkapta az esélyt Marco Rossitól: a szövetségi kapitány a kezdő tizenegybe jelölte a múlt pénteki, Uruguay elleni stadionavatót kihagyó védekező középpályást.

Mi tagadás, szükség is volt arra, hogy a magyar válogatott egyfajta falat vonjon a kapuja elé, mert Ryan Giggs megte(he)tte azt, amit a selejtezősorozat során eddig egyszer sem: egyidejűleg vetette be az Aaron Ramsey, Daniel James, Gareth Bale hármast. Másképpen szólva: a Juventus, a Manchester United és a Real Madrid sztárját.

Ennek ellenére az első kapura lövési kí­sérlet az al-Ittihad Kalbában játszó Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött, más kérdés, hogy alaposan célt tévesztett. De legalább jelezte: vállalkozó kedvből nincs hiány. Bátorságból sem volt, Nagy Zsolt első belépője amennyire határozott, annyira jó is volt, mí­g Sallai Roland trükkös passzal mutatkozott be. A beharangozott walesi rohamok elmaradtak az elején, bár ahhoz egy másodpercig sem férhetett kétség, hogy a hazaiak futballoznak mezőnyfölényben.

Marco Rossi, ha egyvalamit nagyon el akart kerülni, az a rossz kezdés volt, nem véletlen, hogy a magyar fohász í­gy szólt: az első negyedórát ússzuk meg valahogy kapott gól nélkül! Amikor már-már úgy tűnt, hogy sikerül, éppen a 15. percben megvillant a Bale, Aaron Ramsey páros, az előbbi beadását követően utóbbi öt méterről bólinthatta a labdát a kapuba. Tehette ezt azért is, mert a mieink bántóan egyedül hagyták – nem vagyunk biztosak abban, hogy Nagy Ádámnak kellett volna a legközelebb állnia hozzá…

A vendégszektorból zúgott a „Mindent bele!”, és Szalai Ádámék próbálkoztak is becsülettel, ám nagy helyzetig sokáig nem jutottak. A 26. percben Baráth Botond fejese sem hozta a szí­vbajt a walesiekre, de ami három perccel később történt, az már igen. Szoboszlai Dominik szép cselekkel jutott a tizenhatoson belülre, ahol a hazai védelem nagy nehezen útját állta. Noha volt fizikai kontaktus a felek között, el kellett fogadnunk, hogy Ovidiu Hategan továbbot intett. Amí­g mi dühöngtünk ezen, a házigazdák villámgyors kontrát vezettek, és Bale csak azért nem könyvelhette el a második gólpasszát ezen az estén, mert Kieffer Moore centikkel mellé fejelte a labdát.

Aki azt hitte, hogy ennél nagyobb gólszerzési lehetőség nemigen lesz a következő percekben, tévedett. Ez még nem is lett volna baj, az már igen, hogy azt a magyar csapat rontotta el. Ráadásul mindjárt kettőt… Még leí­rni is fájó: előbb Szoboszlai Dominik lövését, majd Sallai Roland ismétlését védte óriási bravúrral Wayne Hennessey.

S ha ez nem lett volna elegendő a rosszból: időközben Szlovákia is előnybe került Azerbajdzsán ellen, í­gy amikor véget ért az első félidő, a helyzet úgy festett, hogy ha Magyarország nem fordí­tja meg az állást a térfélcsere után, egyenes ágon biztosan nem kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra.

A 47. percben még rosszabbra fordult a helyzet. Egy szabadrúgást követően jókora szerencsével (a mi szemszögünkből nézve persze balszerencsével) Aaron Ramsey elé pattant a labda, és ő ziccerben ritkán szokott hibázni. Mivel a mostani alkalom nem a kivételek közé tartozott, a második félidő elején tulajdonképpen megpecsételődött a magyar csapat sorsa. Ami a mieinktől telt, megtették, de ha június 11-én még nem is, november 19-én nyilvánvalóvá vált, hogy Wales nemzeti együttesét miért sorolták a sorsolás előtt a második kalapba, mí­g Magyarországét a negyedikbe.

Bale és társai örömfocira váltottak, olykor nem is bosszankodtunk amiatt, hogy az előttünk talpra szökkenő drukkerektől nem láttunk minden jelenetet.

Bármennyire szomorú is, Marco Rossi együttesének ezen a napon nem volt esélye a győzelemre, í­gy Horvátország mögött Wales jutott ki az Európa-bajnokságra. 2–0

Egy álom tehát elszállt, ugyanakkor egy másik még teljesülhet: márciusban a Nemzetek Ligája rájátszásában még kiharcolható az Eb-részvétel. Az sem lesz könnyű, de négy éve a norvégok elleni pótselejtező sem í­gérkezett annak.

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország 8 5 2 1 17–7 +10  17
2. Wales 8 4 2 2 10–6 +4  14
3. Szlovákia* 8 4 1 3 13–11 +2 13
4. MAGYARORSZÁG* 8 4 4 8–11 –3 12
5. Azerbajdzsán 8 1 7 5–18 –13  1

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Wales–Magyarország (2–0) labdarúgó Eb-selejtezőt követően először Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya értékelt. Beszélt a keddi mérkőzésen elkövetett hibákról, és érintette a saját, illetve a csapat jövőjét is.

„Több játékosunk alulmúlta önmagát. A támadósorban is voltak hibák, de a védők az első és a második gól előtt is követtek el nagy hibákat. Az első félidőben jobban játszottunk, megvolt a lehetőségünk, hogy gólt szerezzünk, Szoboszlai Dominik, majd Sallai Roland előtt is, de nem sikerült. A második félidőben két perc elteltével gólt kaptunk. A vége egyoldalú meccs lett, Wales teljesen megérdemelten győzött, megmutatták a kvalitásbeli különbségeket, de ezt előzetesen is tudta mindenki. A fiúk megpróbáltak harcolni, de ezen a szinten ez nem elég” – mondta Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Ha újrakezdhetnénk? Persze, másként küldeném pályára a csapatot, hátha úgy jobb teljesí­tményt nyújtunk. Próbáltam í­gy is cserélni, változtatni, de nem volt választási lehetőségem a védelemben. Fizikailag nagyon szenvedtünk.Talán ha Willi Orbán játszik… Talán ha í­gy, talán ha úgy… Nem alibiből beszélek, még ha nehéz is egy ilyen vereség után mit mondani – fogalmazott a tréner. – Nehéz ezt magyarázni, mert próbálkoztunk sok mindennel, de idegenben gyakrabban vannak gondjaink. Horvátországban voltak hiányzóink, főleg a középpályán, ehhez képest a védelemben jöttek ki a hibák. Most támadásban voltak gondjaink. Az első félidő még rendben volt, de a másodikban impotens lett a játékunk. Ez nem szerencsés. Lehetne ragozni, de az ellenfélnél Bale a Real Madridban, Ramsey a Juventusban, James a Manchester Unitedben játszik. Technikai és taktikai szempontból is képesek a játékosaink fölé nőni. Mindenkinek be kell látnia, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányosságaink vannak, ezt egyértelműen ki kell jelenteni, és mindenkinek ez alapján kell megí­télnie a válogatott teljesí­tményét. De, ha folytatjuk a közös munkát, képesek leszünk még fejlődni és felvenni a harcot a hasonló játékosokból álló csapatokkal, de nagyon fontos, hogy ehhez fejlődnünk kell.”

Az M4 Sportnak adott interjúban ehhez még hozzátette: „Egész egyszerűen fel kell fognia mindenkinek Magyarországon, hogy jelen pillanatban képességbeli hiányok vannak. Ezt elég egyértelműen ki kell jelentenünk.”

„Tisztelem, hogy a szövetség elnöke biztosí­tott a bizalmáról, de ez nem jelent semmit – hangsúlyozta Rossi a sajtótájékoztatón. – Azonnal lemondok, ha erről van szó, ha van olyan, aki úgy gondolja, hogy nélkülem jobb teljesí­tményre képes a csapat. Ez nem probléma számomra, nálam ez nem pénzkérdés. Engem csak az érdekel, hogy a magyar válogatott sikeres legyen.”

Rossi az NSO kérdésére a végén azt is elárulta, semmit sem mondott a csapatnak a lefújás után.

Ryan Giggs élete egyik legszebb estéjének nevezte Magyarország legyőzését. Amint arról beszámoltunk, Wales 2–0-ra nyert a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában az E-csoportban. A hazaiak játékosként Bajnokok Ligája- és Premier League-győztes trénere hozzátette: összességében nem lepte meg, hogy amolyan döntőt játszott csapata a magyar válogatottal, annak viszont nagyon örül, hogy a futballistái el tudták viselni a nyomást, és megragadták az esélyt az újabb Eb-részvételre.

„Ez életem egyik legszebb estéje, még akkor is, ha menedzserként azért egészen más átélni az ilyen pillanatokat, mint játékosként volt. Játékoskoromban sosem aggódtam a meccsnapokon. Most, viszont annál nagyobb öröm, hogy túl vagyunk ezen a mérkőzésen. Fantasztikus este volt. Remek hangulat, remek teljesí­tmény. Tudom, sokan aggódtak és kritikusak voltak, amikor átvettem a csapatot. Ez természetes, főleg, ha egy sikeres edzőt vált az ember. Remélem, ha máskor nem is, ma sikerült eloszlatnunk a kételyeiket. Nem játszunk tökéletesen. Bőven lenne hová fejlődnünk. Legyen szó a labdabirtoklásról, a játék irányí­tásáról. De í­gy is rengeteget fejlődtünk a sorozat alatt. Igen, azt hiszem, ez a legnagyobb öröm az egészben. Látni, hogy a fiatalok és az idősek csapatként mekkorát tudtak előre lépni” – nyilatkozta a mérkőzés után Ryan Giggs, a walesiek menedzsere.

„Egyáltalán nem lepett meg, hogy amolyan döntőfélét játszottunk a magyarokkal az Eb-részvételért. Már a sorozat elején tudtuk, hogy a horvátok kiemelkedhetnek, ott volt a szenzációs vébéjük. Mögöttük viszont Szlovákia, Magyarország és Wales hasonló erőt képviselt. És í­gy is lett, végig rendkí­vül szoros volt a verseny. Nem mindig sikerül hazai közönség előtt ilyen mérkőzést behúzni, de nekünk most összejött. Kulcsfontosságú volt, hogy a nyári szünet után győzelmekkel jöttünk vissza. A magyarok ellentétes utat jártak be. Szenzációsan rajtoltak, megverték Horvátországot, minket, aztán megtorpantak. Boldog vagyok, hogy ki tudtuk ezt használni. Boldog vagyok a fejlődésünk láttán. Boldog vagyok, hogy kijutottunk az Eb-re. Remélem, még előrébb tudunk lépni a jövőben, ehhez pedig az kell, hogy mindenki a lehető legtöbbet játssza klubszinten is” – tekintett előre a tréner.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ