2020.XI.15. Nemzetek Ligája, Magyarország – Szerbia: 1-1

Átalakult válogatottunk döntetlent játszott idehaza a szerbekkel

Csak egyenlíteni tudtunk most a Puskás Arénában, de meglehet még a csoportelsőség!
Az öt mérkőzés óta veretlen magyar válogatott 1–1-es döntetlent játszott a szerbekkel a Puskás Arénában a labdarúgó Nemzetek Ligája B-divíziójában, a 3. csoport 5. fordulójában. Ez azt jelenti, hogy csapatunk megnyerheti a csoportját, ha a záró körben több pontot szerez Törökország ellen, mint Oroszország Szerbiában!

NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — SZERBIA 1-1 (1-1)
Budapest, Puskás Aréna, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Glenn Nyberg (asszisztensek: Hallin, Söderqvist; tartalékjv.: Al-Hakim – svédek)

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Kecskés, Lang, Botka — Bese (Gyurcsó, 78.), Nagy Á., Sigér (Nego, 57.), Kalmár, Holender (Hangya, 68.) — Nikolics (Könyves, 57.), Szoboszlai (Schafer, 78.)
kispad: Hegedüs L., Cseri, Varga K.
Szövetségi kapitány: a koronavírusos Marco Rossi helyett Gera Zoltán ült a kispadon

SZERBIA: Dmitrovics — Milenkovics, Szpajics, Gudelj — Lazovics (Gacsinovics, 57.), Makszimovics (Grujics, 62.), Lukics, Risztics (Mladenovics, 62.), Radonjics (Vlahovics, 79.) — Tadics (Mlinkovics-Szavics, 79.), Jovics
kispad: D. Nikolics, Rockov, Sz. Pavlovics, S. Mitrovics, Marasz, Randjelovics, Zdjelar
Szövetségi kapitány: az eltiltott Ljubisa Tumbakovics helyett Alekszandar Jankovics ült a kispadon

Gól: Kalmár (39.) illetve Radonjics (17.)
Sárga lap: Sigér (51.) illetve Makszimovics (31.), Lukics (46.), Szpajics (64.)

Mennyire más így készülni…

Belegondolni is rossz, milyen hangulatban hangolt volna a válogatott a szerbek elleni összecsapásra, ha négy nappal ezelőtt Izland ellen nem sikerül a kijutás az Európa-bajnokságra. Ám ehelyett a kijutást euforikusan ünnepelhette az ország, csakhogy vasárnap a Szerbia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt a Puskás Aréna környékén már-már horrorfilmekbe illő kihaltság volt. A járványhelyzet miatt a kezdés előtt másfél órával mindössze néhány autós sietett hazafelé, hogy nyolc órára már mindenki a négy fal között legyen; a Stefánia út irányában is mindössze két-három sétálgató embert láttunk, az arénát körülölelő kerítés mellől pedig fél tucatnyi tinédzser fotózta a piros-fehér-zöld színekben pompázó, egyébként pazar látványt nyújtó létesítményt.

A játékosokat ezen az estén legkevésbé a látkép érdekelte. A szerbek elleni összecsapásra alaposan megfogyatkozott az együttes, heten hiányoztak, úgyhogy a pályára küldött csapat abszolút nem volt összeszokott. Húsz perc sem telt el a találkozóból, a szerbek máris megszerezték a vezetést: az akciónál többen is hibáztak, Lang Ádám fejpárbajt veszített, a válogatottban bemutatkozó Kecskés Ákos futóversenyt, a menteni igyekvő Botka Endre meg a lövőcselre ugrott el – a vendégek tehát az első valamirevaló támadásukból gólt lőhettek.

Ettől függetlenül nem érhette szó a ház elejét, mert a magyar futballistáknál volt többet a labda, többet is kezdeményeztek, és hátrányban lelkesen küzdöttek az egyenlítésért. Elöl a csapatkapitány, Nikolics Nemanja kereste az üres területeket, mellette-mögötte Szoboszlai Dominik próbálta színezni a játékot, vagy szabadrúgásból veszélyeztette a vendégek kapuját. Mégsem rögzített helyzetből, hanem igazán szép akció végén egyenlített nemzeti csapatunk, a szerbek hátsó alakzata hiába tömörült, megvolt a rés. A kispad elől irányító Gera Zoltán is önfeledten tapsolt, ami nem csoda, hiszen Nikolics Nemanja gólpasszához hasonló kiugratásokra annak idején ő volt képes.

A második félidő némileg visszafogottabb tempóban kezdődött, kevesebbet forogtak veszélyben a kapuk, és ebben talán az is közrejátszott, hogy a döntetlen tudatában egyik fél sem akart túlságosan kinyílni. Arról nem is beszélve, hogy a sorozatos cserék alaposan széttördelték a játékot, és az egészségügyi stáboknak is többször a gyepre kellett rohanniuk egy-egy labdarúgót ápolni. Hatalmas magyar vagy akár szerb nyomásról nem lehetett beszélni, ami viszont dicséretes, hogy ha hazai lábon volt a labda, megvolt a becsülete. Az oldalváltások azonban nem igazán sikerültek, az indítások többsége célt tévesztett, a szerb hátvédek rendre visszafejelték a labdát a mezőnybe.

A hangszálakkal ugyanakkor nem volt gond: miután egyetlen szurkoló sem volt a stadionban, a futballisták minden kiáltását jól lehetett hallani, olykor egészen nagy hangzavar kerekedett az arénában. A hajrára a magyar válogatott egész támadószekciója kicserélődött, ekkor már Szoboszlai Dominik sem volt a pályán, aki mintha némileg csalódottan jött volna le a játéktérről, minden bizonnyal újabb gólt szeretett volna lőni – ehhez az első félidőben állt közelebb.

Az utolsó tíz percben mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek, Dibusz Dénesnek is be kellett mutatnia nagy védést, a több jó ütemű mentéssel szolgáló Botka Endrének pedig blokkolnia, ám miután gól nem esett, mindkét gárda kénytelen volt beérni az egy ponttal. A magyar válogatott összességében ezúttal sem okozott csalódást, a papíron erősebb szerbek ellen játszott döntetlent a Nemzetek Ligájában, és a mutatott teljesítményre sem lehetett panasz, még akkor sem, ha hibák azért becsúsztak a játékba.

Szerdán újabb mérkőzés következik a Puskás Arénában – a B-liga tabellájának 3. helyén álló Törökország lesz az ellenfél.

https://www.youtube.com/watch?v=

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Oroszország 5 2 2 1 9–7 +2 8
2. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 5–4 +1 8
3. Törökország 5 1 3 1 6–6 0 6
4. Szerbia 5 3 2 4–7 –3 3

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A szerb kispadon az eltiltott Ljubisa Tumbakovics szövetségi kapitányt Alekszandar Jankovics helyettesítette, így a sajtótájékoztatón is ő vett részt.

„Elég nehéz mérkőzés volt, nemcsak az Eb-re kijutott magyar válogatott ellen, hanem magunk ellen is játszottunk. A skóciai vereség után helyre kellett rázódnunk. Ez egy próbatétel volt, hogy sikerül-e számunkra. Megterhelő volt pszichésen is ez a meccs. A körülményekhez képest elégedettek vagyunk az eredménnyel.″

A szerb szakember végül sok sikert kívánt a magyar válogatottnak a törökök elleni találkozóra.

A koronavírusos megbetegedések miatt a mieinket ezúttal Gera Zoltán irányította, aki a Nemzeti Sport kérésére felelevenítette az elmúlt napok eseményeit.

„Gyorsan történt minden. Meglepődtem, amikor jönni kellett az Izland elleni találkozóra, de örültem nagyon, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű sikernek. Aztán másnap az U21-es válogatottal is volt meccsem, azt is sikerült megnyernünk. Számítottam arra, hogy megint jönnöm kell, arra viszont nem, hogy Cosimo Inguscio is ki fog esni és nekem kell őket képviselnem. Ám örülök a lehetőségnek, nagy élmény volt, megtiszteltetés. Remélem, hasonlóan jó eredmények várnak még rám pályafutásom során.″

A szerbek elleni meccsről elmondta: az első félidőben nagyon jól játszott a magyar válogatott.

„Sorra alakítottuk ki a helyzeteket, a szerbek pedig egyetlen lehetőségükből rúgtak egy gólt. Mi domináltunk, jól játszottunk. A szünetben azt beszéltük meg, hogy ugyanilyen agresszívan kell őket támadni, hogy hibára kényszerítsük őket. A második félidő elején sikerült is, de ahogy telt az idő, fáradt a csapat. A szerbek ellen ez normális, hiszen komoly játékerőt képviselnek. Az utolsó tíz-tizenöt perc hektikus volt, szétszakadt a pálya, nekünk is voltak lehetőségeink, nekik is. Igazságtalan lett volna veszíteni, szerintem közelebb álltunk a győzelemhez. Értékelni kell ezt a pontot és azt, hogy a szerbek egyszer sem tudták megverni az együttesünket. A játékosaink viszont csalódottak voltak, hiszen nyerni akartak.″

NL: közel a C-liga – szerb lapszemle a mieink elleni döntetlen után

A kiváló egyéniségekből álló szerb labdarúgó-válogatott a budapesti 1–1-es döntetlen után karnyújtásnyira került a B-ligából való kieséstől a Nemzetek Ligájában. A szerb lapok többsége az eredményt és a C-liga közelségét közölte a mérkőzésről szóló írások címében.

Szportszki zsurnal: A legnépszerűbb sportnapilap a címében kiemelte, hogy Szerbia egy pontot szerzett Magyarországon, és hogy igen közel került a C-ligához. Ahhoz, hogy Ljubisa Tumbakovics együttesének sikerüljön bent maradnia, Szerbiának Belgrádban le kell győznie Oroszországot, Törökországnak pedig nem szabad pontot szereznie Magyarország ellen.

Blic: „Újabb – ki tudja már, hányadik – gikszer” – olvasható a napilap internetes kiadásában, amely szerint az eredménnyel inkább a magyar válogatott lehet elégedett. Szerbia szerdán az életéért küzd a szerb fővárosban, de ha Törökország pontot szerez, akkor a szerb válogatott búcsúzik a B-ligától.

Danasz: A napilap kiemeli, hogy Szerbia öt forduló után győzelem nélkül sereghajtó a 3-as számú csoportban. Ennek minden bizonnyal az lesz az ára, hogy Szerbia búcsút int a B-ligának, és visszatér a C-be, amelyben korábban is szerepelt. A kiesés azt is eredményezné, hogy a katari világbajnokság sorsolásán Szerbia nem a második, hanem a harmadik kalapban kap helyet.

N1: A portál külön kiemelte, hogy a magyar válogatott célratörőbb volt, s többet is birtokolta a labdát, amely legtöbbször a szerbek térfelén pattogott. Szerbiának már a játék felépítésével is gondja volt, többször is nehezen sikerült előre jutnia. Az N1 szerint a magyar csapatból a legaktívabb Szoboszlai Dominik volt: a Salzburg tehetséges középpályása néhányszor távoli lövéssel próbálkozott.

B92: A hírportál szerint Szerbia későn kapcsolt, hogy támadnia kell – Jovics elpuskázta a győzelmet. A beszámoló szerint a magyarok 75 percig ellenőrzésük alatt tartották a mérkőzést, azonban az utolsó negyedórában görcsösen védekeztek, és végül pontot szereztek. Szerbia a mérkőzés végén vette át az irányítást, amikor bátran játszott, s ekkor az ellenfél tudtára is adta, hogy a három pont megszerzése a célja, azonban Jovics a 81. és a 86. percben is kihagyott helyzetet, így a mérkőzés döntetlennel ért véget.

A Real Madrid csatára a SportKlubnak a mérkőzés után elmondta, hogy nagyon nehéz úgy pályára lépni, hogy három nappal korábban a csapat elveszítette az év legfontosabb mérkőzését: „Mindent beleadtunk, megmutattuk a jellemünket. Úgy gondolom, hogy a döntetlen a legreálisabb eredmény. Voltak lehetőségeink a mérkőzés vége felé, amelyeket kihagytunk. A skótok elleni vereség miatt még mindig szomorúak vagyunk, de a magyarok ellen meg kellett mutatni, hogy profik vagyunk.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100100ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  Csak egyenlíteni tudtunk most a Puskás Arénában, de meglehet még a csoportelsőség!

  90+4.

  PERC
  EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+4.

  PERC
  Kalmár csoda ügyesen megharcol Vlahoviccsal a 16-osunk előtt.

  90+4.

  PERC
  Dibusz szépen lép ki Vlahovics elé.

  90+3.

  PERC
  Ejnye, Könyves bal oldali beadása nyomán a labda Hangya mellkasán csattan, éppen közbelépett egy szerb.

  90+3.

  PERC
  Nyomnak, nyomnak a szerbek, Kalmár fejjel ment, Gacsinovics jobbal 24-ről kapura teszi a labdát, a bal alsó előtt ment Dibusz, vetődve.

  90+1.

  PERC
  Négy perc a ráadás, a szerb szögletet megússzuk.

  90+1.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  90+1.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  90.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  90.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  89.

  PERC
  Lukics emelését kapura szúrja jobbal 12-ről Gacsinovics, ment kornerre, a léc fölé Botka.

  87.

  PERC
  Dibusz! Fogja balra elmozdulva Milinkovics-Szavics emelése után Jovics ballábas, ötméteres lövését.

  85.

  PERC
  Kalmárt szerelik a 16-os előtt, lent marad, Grujics megindul, fellöki őt gyorsan Nagy.

  83.

  PERC
  Könyves ad be balról rosszul kecsegtető helyzetből!

  82.

  PERC
  Hűha, Könyves lő balról jobbal a kapushoz 12-ről, kontra, Jovics a bevetődő Botka lába között 14-ről a jobb sarok mellé lő. Milliméterekkel…

  80.

  PERC
  Gyurcsó hős lehetett volna!

  80.

  PERC
  Ó, Gyurcsó megindul a balon, lőhetne az ötös bal sarka elől, de továbbmegy, és elesik a csele közben a labdában!

  79.

  PERC
  Radonjicsot Goran Vlahovics váltja, akit a nyáron 20 millió euróért sem adott el a Fiorentina.

  79.

  PERC
  Tadicsot Szergej Milinkovics-Szavics váltja. Luxuscsere, aki egymaga többet ér, mint a keretünk…. Legalábbis 70 millióért árulja a Lazio.

  78.

  PERC
  Bese nagyon elfáradt már, Schäfer András váltja.

  78.

  PERC
  Szoboszlait pedig Gyurcsó Ádám…

  78.

  PERC
  Könyves megindul a balon, azonnal ellökik.

  77.

  PERC
  Gudelj lő egy csel után 32-ről Nagyba.

  77.

  PERC
  Kettős magyar csere lesz még a végére.

  76.

  PERC
  Szoboszlai beadását a kapu elé fejeli Bese, de a védőké, majd Szoboszlai beadását Bese most jobbal fejeli balról a kapu elé, de kivetődik Dmitrovics.

  75.

  PERC
  A 9. magyar szöglet következik, az ellen 1-nél jár.

  75.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  75.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  74.

  PERC
  Botka nagyon szépen old meg egy nehéz helyzetet hátul, okosan Kalmárhoz passzol a kapusa helyett, akit indultak éppen letámadni a szerbek.

  72.

  PERC
  Radonjicsért 12 millió eurót adott a Marseille, anno volt a Roma játékosa is, mint Nego, majd játszott a Partizanban is.

  71.

  PERC
  Bese nem figyel, szerencsére Radonjics jobbal 23-ról, középről a bal felső mellé lő.

  70.

  PERC
  Kalmár passza jó lenne Szoboszlainak, de les.

  69.

  PERC
  Nego eladja, Radonjics megindul, Szoboszlai odalép neki, a szélső így Kecskéshez passzol csak.

  68.

  PERC
  Holendert Hangya Szilveszter váltja, szélső helyett védő. Holender ma igen harcosan futballozott.

  68.

  PERC
  Az újonc (!) Kecskés szereli mesterien Radonjicsot, előtte Könyves nem merte ellőni ballal az ötös bal sarka elől Kalmár szép passzát.

  67.

  PERC
  Dibusz az új csk.

  67.

  PERC
  Fotók: Szabó Miklós

  67.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  66.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  64.

  PERC
  Uros Szpajics hatalmasat rúg Negóba, sárga lap.

  64.

  PERC
  Radonjics beadását fejjel menti középen Lang.

  62.

  PERC
  Riszticset Filip Mladenovics váltja, szélső helyén védő.

  62.

  PERC
  Makszimovicsot Marko Grujics váltja, szűrő a pályán. A Liverpool játékosa, kölcsönben a Portónál.

  59.

  PERC
  A szellő a Partizan Beograd légiósa.

  59.

  PERC
  Holender egyre bátrabb, megindul a balon Gudelj mellett, ballábas beadását lábbal kornerre menti Dmitrovics.

  57.

  PERC
  Sigért Loic Nego váltja. Először a 8-as táblát mutatták fel, Nagy le is ment, de 18-as a helyes megoldás. Sigér nem örül.

  57.

  PERC
  Nikolics le, Könyves Norbert váltja.

  56.

  PERC
  Mijat Gacsinovics a lesérülő Lazovics helyén. A keze fáj, rálépett véletlenül Holender.

  54.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  54.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  53.

  PERC
  Radonjics fejel kapura tíz méterről Lukics beadása után, Kecskésről a bal alsó felé pattan a labda, Dibusz résen, mellé.

  51.

  PERC
  Tömeges melegítés magyar oldalon.

  50.

  PERC
  Sigér Ádám kap sárga lapot Makszimovics megbokázásáért.

  50.

  PERC
  Holender a balon odarúg Lazovicsnak. Holender ugyebár szerbiai születésű, mint Nikolics és Könyves.

  49.

  PERC
  Szép magyar támadás, rossz Sigér-beadással a végén.

  48.

  PERC
  Nikolics majdnem elcsíp egy hazaadást, de csak majdnem.

  46.

  PERC
  Szasa Lukics megrúgja Nagyot, sárga lap és eltiltás.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  De csak Botka és Kecskés vívott klasszikus párharcot az ellenféllel (Transfermarkt).

  FÉLIDŐ

  Érdekes: 4 szabálytalanság nálunk, kettő Botkától, 1-1 Kalmártól és Langtól.

  FÉLIDŐ

  Lövések

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Pontos passzok

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Passzok

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  75 százalékos pontossággal találta el lövéssel vagy fejessel a magyar válogatott Szerbia kapuját az októberi mérkőzésen – a szerzett egy gól az 1–0-s győzelmet jelentette.

  FÉLIDŐ

  23. mérkőzését játssza Rossi irányításával a magyar válogatott, amely az idén már 5 győzelmet aratott – a kapitány összesített mérlege: 11 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség.

  FÉLIDŐ

  10 pontot szerzett a magyar válogatott a Nemzetek Ligája előző kiírásában, és ha hazai pályán legyőzi Szerbiát, már az utolsó forduló előtt ennyi állhat a neve mellett.

  FÉLIDŐ

  A 4. alkalommal nem ülhet(ett) a kispadon az olasz szövetségi kapitány, Marco Rossi – kétszer eltiltás, kétszer a koronavírus-fertőzés volt az akadály.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Lazovics jobb oldali beadását jobbal nem meri ellőni Tadics, Radonjics jobbal 17-ről a bal alsó mellé lő. Nem sokkal, de Dibusz rajta volt.

  44.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  44.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  44.

  PERC
  Nikolics keni-vágja mostanában a gólpasszokat.

  41.

  PERC
  „​Gyere, gyere, még nincs vége” – kiabálta valaki a középkezdésnél, sajnos azt nem tudjuk, hogy melyik játékos lehetett.

  40.

  PERC

  39.

  PERC
  GÓLLÁ ÉRETT AZ ERŐFESZÍTÉS, KALMÁR ZSOLT jobbal okosan a bal alsóba lő a tizenegyespontról, miután háromszögezett Nikoliccsal a 16-os elől megindulva. 1–1!

  38.

  PERC
  Fotók: Török Attila

  38.

  PERC

  38.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  37.

  PERC
  Tadics remek passzából Jovics Dibuszba lő az ötös jobb sarka elől, de les.

  36.

  PERC
  Ez a helyzetünk is középpályás labdaszerzésből indult.

  36.

  PERC
  SZOBOSZLAI! Nyolc méterről feladja fejjel a kapusnak, kissé balról Nagy szép, pontos jobb oldali beadását.

  34.

  PERC
  Lukics jobbal 23-ról a bal felső mellé lő, méterekkel.

  34.

  PERC
  Szoboszlai balról jobbal kapura lövi a szögletet is, a kapusé a labda.

  34.

  PERC
  A gépház zúgását hallani, és a játékosokat – jelentik a helyszínről.

  33.

  PERC
  Ezt elérte volna a bal alsó előtt, de Szoboszlai jobblábas, 23 méteres, középről érkező lövése pontatlan.

  33.

  PERC
  A szabadrúgás Lukicsról ment ki, a kapus nem érte volna el. Dmitrovics anno védett az Újpestben is. Ingyen ment a Charltonhoz, ma 10 millió eurót ér a játékjoga.

  32.

  PERC
  Szoboszlai következő lövése nem az igazi.

  31.

  PERC
  NEKÜNK MEG MAJDNEM EGY GÓLUNK, Szoboszlai jobbal kissé balról, 23-ról a jobb alsó mellé lő nem sokkal. Beleért a sorfal is.

  31.

  PERC
  Tadics, Lukics, Mladenovics, Mitrovics, nekik van sárgájuk a szerbektől.

  30.

  PERC
  Úgyhogy sárga lap is.

  30.

  PERC
  Holender passzol balról Kalmár elé, aki jobbal 24-ről kapura lő, Nemanja Makszimovics bevetődve blokkol, kézzel.

  29.

  PERC
  57 százalékban a mienk a labda, 7 lövés itt, 1 ott.

  28.

  PERC
  Bese jobb oldali beadását elszedi Nikolics elől Szpajics.

  27.

  PERC
  Jovics realos formában, Tadics elé gyötri a labdát, de az ék elalszik, Dibusz kivetődik, és fogja a labdát.

  26.

  PERC
  Dmitrovics elegáns lövőcsellel elküldi balra Nikolicsot.

  25.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  24.

  PERC
  KIMARAD! Nikolics szép passzát rosszul találja el az ötös előtt Szoboszlai, belépnek elé, a kapushoz perdül a labda.

  23.

  PERC
  Milenkovics nyakon cserdíti Holendert, szabadrúgás balról, 26-ról, Szoboszlai jobbal a jobb, azaz rövid alsó felé ível, de kapuscsemege.

  21.

  PERC
  Kecskés kifejeli Lukics bal oldali beadását követően a labdát az ötös elől.

  21.

  PERC
  Ejj, Szoboszlai szabadrúgása éppen csak hosszú középen Langnak, az ötös előtt! A szerb kapus a vonalon ragadt pedig.

  20.

  PERC
  Fotó: Balogh László

  20.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  19.

  PERC
  Újabb helyzetecske, de újfent csak helyzetecske.

  19.

  PERC
  Szoboszlai passzát Kalmár jobbal a jobb alsó mellé rúgja kissé balról, 23-ról.

  18.

  PERC

  18.

  PERC
  NEMANJA RADONJICS kicselez mindenkit Jovics fejese után, Kecskést, Botkát is, Dibusz sem akadály, a szerb a 11-espontról jobbal okosan a jobb alsóba lő. 0–1!

  17.

  PERC
  HŰHA, VEZETNEK A SZERBEK!

  16.

  PERC
  Kalmár jobb oldali beadásának mellé sarkaz az ötös rövid sarka előtt Bese, majd Nikolics lő az ötös jobb sarkától, 12-ről jobbal a léc fölé!

  15.

  PERC
  Nikolics beadása kornerre pattan Gudeljről, akinek ez már a 2. meccse itt.

  15.

  PERC
  Sigér lő jobbal 25-ről nem is sokkal a bal felső fölé.

  12.

  PERC
  Kecskés kifejeli középről Lukics jobb oldali beadását.

  11.

  PERC
  Szoboszlai be is adja inkább, Bese elől kifejelik, Sigér 16-os előtti lövése rossz.

  11.

  PERC
  Szoboszlai nem adja be jobbról, Kalmárhoz passzol, a beadását blokkolják. Túlvaria.

  10.

  PERC
  Nikolics passzát jobbról jobbal beadja Botka, de odavetődik elé Risztics, korner.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  7.

  PERC
  Hűha, Lazovics jobbról szépen emel középre, de kissé hosszan Jovicsnak, kirúgás.

  6.

  PERC
  Bese passzol szépen Nikolicshoz, szereli Makszimovics.

  5.

  PERC
  Gudelj általában szűrő a válogatottban és a Sevillában is.

  5.

  PERC
  Szoboszlai szabadrúgását kifejeli Gudelj Holender elől.

  4.

  PERC
  De ott ül a lelátón, jól bebugyolálva. Jó 5 Celsius-fok van a stadionban.

  3.

  PERC
  A vendégek kapitánya sincs a kispad előtt, őt eltiltotta az UEFA, Alekszandar Jankovics helyettesíti.

  2.

  PERC
  Már csak Tadics hiányzik a Fradiból…

  2.

  PERC
  Botka szereli Tadicsot, Sigér hazapasszol Dibuszhoz.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink tiszta fehérben, a vendégek tiszta vörösben.

  Fotók: Szabó Miklós

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Török Attila.

  Nincs elérhető leírás.

  A melegítés után kapott még egy gyors locsolást a pálya.

  Az Izland elleni molinó továbbra is kint van.

  Pech, nemrégiben kidőlt a sorból Lovrencsics Gergő is.

  A svéd bíró októberben töltötte be a harminckettedik életévét, de már négy éve vezet mérkőzéseket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) égisze alatt.

  Válogatott találkozót legutóbb október elején vezetett, Dánia 4–0-ra legyőzte Feröert felkészülési mérkőzésen.

  Nyberg segítői is svédek lesznek, Mikael Hallin és Andreas Söderkvist asszisztensként, Mohammed Al-Hakim negyedik játékvezetőként működik majd közre a meccsen.

  Budapestre Alekszandar Kolarov (Inter), Filip Kosztics (Eintracht Frankfurt), Alekszandar Mitrovics (Fulham) és Alekszandar Katai (Crvena zvezda) sem utazott el. Közülük a csapatkapitány, Kolarov esete a legérdekesebb, ugyanis a skótok elleni vesztes Eb-pótselejtező előtt az Inter edzője, Antonio Conte nem adott engedélyt a játékára, nehogy kiújuljon a sérülése. Mivel Kolarov jelezte, ha nem sikerül kiharcolniuk az Eb-részvételt, akkor nem kíván többet a nemzeti csapatban pályára lépni, úgy tűnik, hogy a védő befejezte válogatottbeli karrierjét. Filip Kosztics szintén sérülés miatt már vissza is tért Németországba, míg Mitrovics Belgrádban maradt, így lehet, hogy ő az Oroszország elleni mérkőzésen pályára lép majd.

  „Az elmúlt tíz évben Magyarországon tervezetten történtek a dolgok, a sikerek nem a véletlen művei. Javult az infrastruktúra, az Eb-n két mérkőzést hazai pályán játszhatunk. Ami a mai meccset illeti, szükségünk van a három pontra, mivel bízunk abban, hogy csoportelsők lehetünk, így megtörténhet, hogy a legerősebb felállításban lépünk pályára Szerbia ellen.”

  A sportnapilap a zentai születésű Nikolics Nemanját, a magyar válogatott csatárát is megszólaltatta, aki szerint a szerb válogatott, ha egyénileg nézzük, akkor egyenrangú Horvátországgal, vagyis minden Eb-n és világbajnokságon ott kellene lennie.

  „Mindent meg kell tennünk, hogy talpra álljunk” – mondta a Magyarország elleni mérkőzés előtt Ljubisa Tumbakovics, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki arra utalt, hogy a csapatban igen rossz a hangulat a skótokkal szemben a pótselejtezőben elszenvedett vereség után. A Szportszki zsurnal sportnapilap vasárnapi száma egy teljes oldalt szentelt a Magyarország elleni mérkőzésnek, s mellette egy oldalon mutatja be, hogy az elmúlt öt Európa-bajnokságról hogyan és miért maradt le a szerb nemzeti együttes. A lap úgy gondolja, hogy Tumbakovics – aki az UEFA büntetése miatt nem ülhet le a kispadra a Puskás Arénában (a Belgrádban megrendezett Szerbia–Magyarország mérkőzésről a hazaiak miatta késtek el, ezért később kezdődött a találkozó) – alaposan átrendezi a csapatot, így a Szportszki zsurnal szerint Szerbia a Dmitrovics – Szpajics, Sz. Mitrovics, Milenkovics – Mladenovics, Makszimovics, Gudelj, Gacsinovics – Milinkovics-Szavics, Tadics – Jovics felállásban kezd.

  Politika: Most pedig jöjjön a harc a bennmaradásért – ezt a címet adta az ország legidősebb napilapja a Magyarország elleni mérkőzés beharangozójának, s az alcímben felteszi a költőinek tűnő kérdést, amely úgy szól: Hogyan lehet motiválni a játékosokat? A cikk szerint, ha Szerbia ma este veszít Budapesten, akkor minimálisra csökken az esélye, hogy bennmaradjon a B-divízióban. Az írás arra is kitér, hogy Magyarország tele van önbizalommal, hiszen kijutott az Európa-bajnokságra, s ezt a magyar csapatot manapság igencsak tisztelni kell.

  Vecsernje novoszti: A napilap szinte meg sem említi, hogy Szerbia ma Budapesten lép pályára, helyette két oldalon azzal foglalkozik, hogy miért nem jutott ki a válogatott az Európa-bajnokságra. Már a cím is sokatmondó: Hogyan ment tönkre a labdarúgás Szerbiában!

  A szerb közvélemény még mindig nem tért magához a csütörtök este kapott pofon óta: húsz éve várják a szerb futball szerelmesei, hogy a labdarúgó-válogatott kijusson az Európa-bajnokságra, s kénytelenek lesznek még négy évet várni, miután Szerbia három nappal ezelőtt Belgrádban a tizenegyespárbaj során kikapott Skóciától az Eb pótselejtezőjében.

  Nemanja MAKSZIMOVICS,
  a szerb válogatott középpályása

  – Hogyan próbáltak lelket önteni egymásba a Skócia elleni mérkőzés után?

  – Nem volt könnyű, mert pályafutásunk egyik legfájdalmasabb csalódását éltük át. Megvolt az esélyünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, de nem tudtunk élni vele. A sportban el kell fogadni a kudarcot, most csak arra szabad gondolni, hogy vasárnap jön a következő mérkőzés. Nem tehetünk mást, mint hogy a legjobb tudásunk szerint felkészülünk, mert erős magyar válogatott vár ránk.

  – Mennyiben befolyásolhatja a meccset, hogy a magyar válogatottból több kulcsember hiányzik?

  – Számunkra ez nem annyira fontos. Ezekben a napokban magunkra kell figyelnünk, nem az ellenfélre. A lényeg, hogy visszataláljunk a helyes útra, és ismét felépítsük önmagunkat.

  – Okozott konfliktusokat az öltözőben a Skócia elleni találkozó?

  – Nem érzem, hogy bármiféle feszültség lenne a csapaton belül. Mindenki kudarcként élte meg a meccset, de mindent megteszünk, hogy ezt minél előbb feldolgozzuk és elfogadható teljesítményt nyújtsunk a pályán.

  „Semmilyen szinten nem érzem veszélyben az állásomat. Sikeres edzői karrier áll mögöttem, most is a legjobb tudásom szerint készítem fel a válogatottat. Majd meglátjuk, hogy vasárnap ez mire lesz elég.”

  „Belgrádban a Norvégia elleni sikeres Eb-pótselejtező után léptünk pályára, és akkor alaposan felforgattam a kezdőcsapatot – folytatta Ljubisa Tumbakovics. – Ezúttal nem tervezek ennyi változtatást. Néhány helyen biztosan eltér majd a kezdőnk a Skócia elleni meccshez képest, de nagy különbség nem lesz. Azon a mérkőzésen egyébként már az újabb Eb-pótselejtező járt a játékosaim fejében, most viszont már nincs lehetőség az álmaink elérésére. Ami Szoboszlai Dominiket illeti, nagyon jó labdarúgónak tartom, ám a magyar együttes futballja nem egyetlen emberre épül, mi sem csak belőle készülünk.”

  „Óriási esélyt szalasztottunk el csütörtökön, mert hazai pályán játszottunk olyan riválissal, amely nem tartozik a szűk európai elithez – mondta a Puskás Aréna sajtótermében a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Ljubisa Tumbakovics.– Le kell vonni a megfelelő következtetéseket, de nem szabad elfelejteni, hogy profi labdarúgók alkotják a keretet, akik egy országot képviselnek. Ennek megfelelően állunk hozzá a Magyarország elleni mérkőzéshez. Természetesen egy ilyen nagy csalódás után még azért is nagy erőfeszítéseket kell tennünk, hogy a játékunk színvonala az erős közepest megüsse, mindenesetre vasárnap este mindent beleadunk, ami ebben az állapotban tőlünk telik. Nincs értelme ígérgetni, a saját csapatomtól mindössze annyit kérek, hogy futballozzunk jobban, mint Skócia ellen, ez nem túl nagy elvárás. A magyar válogatott a sikerélményt követően nyilván nagy lendülettel veti majd bele magát a meccsbe, bizonyára ellenünk is bizonyítani akarja, hogy nem érdemtelenül jutott ki az Európa-bajnokságra.”

  A szerb szövetség honlapjának beszámolója szerint a 68 esztendős szakember egy ideig tűrte a kritikákat, majd visszakérdezett. „Ha kijutottunk volna az Eb-re, az engem az első naptól kritizáló újságírók felmondtak volna?”

  A mérsékeltebb szerb lapok sokkról, a kritikusabbak szégyenről beszéltek a szerb válogatott Skócia elleni produkciója után. Ljubisa Tumbakovics együttese hazai pályán fogadta szigetországi ellenfelét, ám hiába egyenlített Luka Jovics a 90. percben, az 1–1-es végeredmény után a tizenegyespárbajt a vetélytárs nyerte, így Szerbia lemaradt az Európa-bajnokságról. A mérkőzés után Dusan Tadics csapatkapitány a könnyeivel küszködve állt a kamerák elé, az újságírók pedig szinte kizárólag a lemondásáról kérdezték Ljubisa Tumbakovics szövetségi kapitányt.

  A Skócia elleni kudarc után csalódott ellenfél érkezett Budapestre, a mieink elleni, vasárnapi Nemzetek Ligája-mérkőzésre. Ljubisa Tumbakovics, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya ezzel együtt nem fél attól, hogy a magyar csapat elleni meccs után megköszönik a munkáját.

  – Éppen egy esztendeje, hogy az Uruguay elleni stadionavatón súlyos sérülést szenvedett. Ha valaki akkor azt mondja, hogy jövő ilyenkor már Európa-bajnoki résztvevőként játszhat Szerbia ellen, mit szólt volna?
  – Azonnal a tenyerébe csapok. Kemény évem volt a tavalyi, több sérüléssel bajlódtam, nem tagadom, megéltem egy-két nehéz időszakot. A családtagjaim és a barátaim azonban végig mellettem voltak, rendkívül sokat segítettek, és mindig átlendítettek a holtponton. Mindent megtettem, hogy ha visszatérek, olyan formában legyek, amilyet elvárok magamtól. Pluszedzéseket végeztem, sok mindenen változtattam. Örülök, hogy most itt lehetek, hogy az Eb-kvalifikációt ünnepelhetem. Mindeközben szeretném meghálálni Marco Rossi bizalmát is, mert ő azok közé tartozott, akik végig hittek bennem. Öt évvel ezelőtt a Norvégia elleni pótselejtezőről is sérülés miatt maradtam le, remélem, most már elkerülnek a problémák, és a folytatásban is tudom segíteni a válogatottat.

  – Bulgáriában nem játszhatott Szo­boszlai Dominik, akkor ön állt csapat élére, gólt lőtt és gólpasszt adott. Csütörtökön viszont mind a ketten a pályán voltak az első perctől fogva – lehet jövője a párosuknak?
  – Ha összeszokunk, igen. Izland ellen futballoztunk először együtt, hellyel-közzel működött is, amit elképzeltünk. Mindkettőnket támadó felfogás jellemez, igaz, én most kicsit visszavontan szerepeltem, onnan próbáltam szervezni a játékot. Ám nem a mi szerepünk a legfontosabb, hanem az, hogy a szófiai és a budapesti pótselejtezőt is csapatként nyertük meg, és együtt harcoltuk ki az Eb-részvételt.

  – Mi volt a győzelem kulcsa? S mi a csapat titka?
  – Az, hogy mindannyian egy hajóban evezünk, s egyetlen cél lebeg előttünk: minél sikeresebbek legyünk a válogatottal. Kiváló közösséget alkotunk, mindenki pozitívan gondolkodik, jó hatással vagyunk egymásra. Szerintem azok a képek mindent elmondanak, amelyek akkor készültek, amikor nyertünk Bulgáriában, vagy amikor Szoboszlai Dominik megszerezte a második gólt Izland ellen. Egymás nyakában lógtunk. Ezen az úton, ezzel a hozzáállással kell haladnunk, hogy további sikereket érhessünk el.

  A válogatott mögött álló szervezett szurkolói csoport, a Carpa­thian Brigade szívhez szóló levelet írt önöknek az Izland elleni mérkőzés előtt. Milyen hatással volt ez a csapatra?
  – Hatalmas motivációt adott – árulta el a szombat délben egy sajtótájékoztató keretében Telkiből bejelentkező 22-szeres válogatott középpályás, Kalmár Zsolt. – A keret összes tagja kézhez kapta kinyomtatva, lélekemelő volt olvasni. Ezúton is köszönjük a drukkereknek, sokat segítettek vele. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehettek ott a Puskás Arénában, ugyanakkor reméljük, ebben a nehéz időszakban örömöt szereztünk nekik. Óriási eredmény, hogy kijutottunk az Eb-re, bízom benne, az értünk szorítók legalább annyira boldogok, amennyire mi vagyunk. Közösen értük el ezt a sikert!

  Amit korábban elvett a dunaszerdahelyiek középpályásától, Kalmár Zsolttól, most visszaadta az élet: Európa-bajnoki kijutást ünnepelhet társaival a középpályás.

  Szükségből erényt – S. Tóth János jegyzete.

  A vasárnapi koronavírusteszten a magyar U21-es labdarúgó-válogatott egyik fizioterapeutája pozitív eredményt produkált, emiatt a tervezettnél hamarabb véget ért a csapat edzőtábora – jelentette be hivatalos Twitter-oldalán az MLSZ.

  „Ami a keretet illeti, néhány változtatásra szükség lesz a szerbek ellen, egy részére kötelezve vagyunk, a többi pedig az én döntésemen alapul” – mondta Marco Rossi szombat délelőtt a magyar válogatott sajtótájékoztatóján.

  A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
  Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
  Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC)
  Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
  Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

  A szerbek ellen eltiltás miatt Szalai Attila és Fiola Attila sem játszhat, Willi Orbán, Gulácsi Péter (mindketten RB Leipzig) és Sallai Roland (Freiburg) pedig már szombaton visszarepült Németországba kisebb sérülése, illetve a németországi karanténszabályok miatt

  Ugyancsak friss hír a magyar válogatott háza tájáról, hogy Szalai Ádám térdsérülést szenvedett az Izland elleni találkozón, ezért vasárnap reggel visszautazott klubcsapatához, a német Bundesligában sereghajtó Mainzhoz, és biztosan nem lép pályára a Szerbia és a Törökországi elleni NL-meccseken.

  Csütörtök este mindkét válogatottra sorsdöntő mérkőzés várt: a mieink az izlandiakat, míg a szerbek a skótokat fogadták Eb-pótselejtezőn. Egy hónapja a belgrádi NL-mérkőzésen Könyves Norbert góljával nyert a magyar válogatott, amely Törökországból is elvitte a három pontot, Oroszországban gól nélküli döntetlent ért el, Bulgáriában pedig győzött az Eb-pótselejtezőn. Hazai NL-meccsén ellenben kikapott az oroszoktól. Szerbia hosszabbításban nyert Norvégiában az Eb-pótselejtezőn, de a Nemzetek Ligájában botladozik, mert kezdésként Oroszországban veszített, ugye otthon tőlünk is kikapott, a törökökkel meg kétszer ikszelt.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZERBIA–MAGYARORSZÁG NL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.28. 17:30 m4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső