2020.XI.18. Nemzetek Ligája, Magyarország – Törökország: 2-0

Nemzetek Ligája: B-ből az A-ba, itt is az európai elitben a válogatottunk!

Ötről a hatra jutottunk, ez most már tagadhatatlan – ki gondolta volna ezt az év elején?
A labdarúgó Nemzetek Ligája B-divíziójának 3. csoportjában a sorozatban hatodik mérkőzésén is veretlenül maradó magyar válogatott hazai pályán Sigér Dávid és Varga Kevin góljával 2–0-ra legyőzte Törökországot, míg Szerbia 5–0-ra kiütötte Oroszországot, így a mieink a csoport élén zártak, és feljutottak az A-ligába.

NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 6. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — TÖRÖKORSZÁG 2-0 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Ivan Kruzliak (asszisztensek: Somolani, Hancko; tartalékjv.: Glova – szlovákok)

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Fiola, Lang, Szalai A. — Nego (Botka, 89.), Nagy Á., Sigér, Kalmár (Cseri, 46.), Hangya (Holender, 74.) — Nikolics (Gyurcsó, 64.), Könyves (Varga K., 46.)
kispad: Hegedüs L., Kecskés Á., Schafer, Bese
Szövetségi kapitány: a koronavírusos Marco Rossi helyett Gera Zoltán ült a kispadon

TÖRÖKORSZÁG: Günok — N. Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin — Tufan (Özcan, 71.), Tekdemir (Ayhan, 88.) — Karaman, Calhanoglu, Kahveci (Yazici, 55.) — Tosun (Türün, 71.)
kispad: Bayindir, Cakir, Yokoslu, Toköz, Müldür, Bayram
Szövetségi kapitány: Senol Günes

Gól: Sigér (57.), Varga K. (90+5.)
Sárga lap: Cseri (54.), Dibusz (77.), Holender (78.), Gyurcsó (90+1.) illetve Tekdemir (48.)

Még az égbolton is ott volt a félhold… A Puskás Aréna fölött mintegy a törökök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés tiszteletére a csillagok között félköríves formát öltött a Hold, hangsúlyozva, ezen az estén a magyar válogatottra milyen nagy csata is vár. A játékosok – már azok, akik megmaradtak a keretben az összecsapásra – lassan hozzászoktak az üresen ásítozó stadion látványához, miközben az egyik térfélen próbálták belőni magukat, a hangfalakból lelkesítő zene szólt. A vendégek közül néhány cserejátékos maszkban labdázgatott, a járványügyi előírásokat minden nemzet csapata komolyan veszi, ám ez a törökökre hatványozottan igaz. Ők mintha a többieknél is jobban odafigyeltek volna mindenre, a személyzet tagjai félholdas emblémával ellátott arcfedőben tették a dolgukat, a találkozót követő sajtótájékoztatóra meg egyetlen újságíró sem mehetett be, mindössze a jogtulajdonos televízió egy-két munkatársa tartózkodhatott a teremben.

A magyar szurkolók sem lehettek ott a lelátókon, ám így sem feledkeztek meg a csapatról, újabb transzparenssel üzentek kedvenceiknek: „Büszke nemzet! Köszönjük, srácok! Grazie Marco, Cosimo, Giovanni”. A szakmai stáb olasz tagjai közül egyedül Giovanni Costantino láthatta testközelből a molinót, miután negatív tesztet produkált, visszatérhetett a kispadra, ám a főnök az oldalvonal mellett ezúttal is Gera Zoltán volt. A szakmai stáb ezúttal is a stabil három belső védős rendszert választotta, és ez az első félidőben működött is. A vendégek ritkán jutottak el Dibusz Dénes kapujáig, mindössze egy-két lehetőségük volt, és még véletlenül sem mondhattuk, hogy a törökök irányították volna az összecsapást. A középpályán Nagy Ádám remekül összefogta a társaságot, elöl Nikolics Nemanja kereste az üres területeket, mellette Könyves Norbert birkózott a török védőkkel, és noha akadt néhány lehetőség, ziccert az első negyvenöt percben a magyar válogatott sem alakított ki. A két szél közül a jobb oldal volt aktívabb, a balon Hangya Szilveszter tartotta pozícióját, ám a támadásokhoz alig-alig lépett fel.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy a szakmai stáb eltervezte. A két friss ember, Varga Kevin és Cseri Tamás is jól szállt be, előbbi többször is zavarba hozta a védelmet, utóbbi pedig a tőle elvárható jó kiugratásokkal dobta támadásba társait. Az 57. percben a vezetést is megszerezte a válogatott: előbb a kapufa hárított, majd a mindig lelkes Sigér Dávid belevetődött a török védő felszabadítási kísérletébe, és a kapuba sodorta a labdát. Miután a liga másik mérkőzésén biztosan vezetett Szerbia Oroszország ellen, egyre közelebb került a csoda, vagyis hogy a magyar válogatott a Nemzetek Ligája csoportja élén végezzen. A török válogatott az eredmények alakulása miatt így már kiesőként vágott neki az utolsó fél órának, és Senol Günes szövetségi kapitány is sorra küldte pályára a friss futballistákat. Jöttek is előre a vendégek, Dibusz Dénesnek is aktivizálnia kellett magát, nemegyszer nagyot mentve tisztázott – de a csapat a hajrában is bírta a török nyomást, sőt Varga Kevin az utolsó pillanatokban fantasztikus sprint után megszerezte a második gólt is!

A magyar válogatott szerda este újabb csodát vitt véghez, a Nemzetek Ligájában jövőre az A-ligában sztárcsapatok ellen szerepelhet – persze a nagyágyúkhoz már az Európa-bajnokságon lesz lehetőség hozzászokni, hiszen a kontinenstornán Németország, Portugália és Franciaország vár a nemzeti csapatra. 2–0

A 3. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 7–4 +3  11
2. Oroszország 6 2 2 2 9–12 –3 8
3. Szerbia 6 1 3 2 9–7 +2 6
4. Törökország 6 1 3 2 6–8 –2  6

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Senol Günes, a török labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a mieinkkel szemben 2–0-ra elveszített Nemzetek Ligája-mérkőzés után azt mondta, csapata nem nyújtotta tudása legjavát, a magyar együttes azonban igen, így megérdemelten nyert.

„Nincsenek kétségeim a játékosaim képességeivel kapcsolatban, de néha előfordul, hogy ezek nem tükröződnek a pályán. Ugyanezzel a játékosállománnyal vágunk neki a következő versenysorozatoknak is, de ez az eredmény biztosan hatással lesz ránk – idézi az UEFA hivatalos honlapja Senol Günest. – Szerettünk volna nyerni és elkerülni a kiesést, azonban nem kezdtük jól a meccset. A második félidőben mi keltettük a jobb csapat benyomását, de nem tudtunk helyzeteket kialakítani. Az ellenfelünk száz százalékon játszott, mi nem. A magyar csapat fizikailag és motivációban is jobb volt, így meg tudta nyerni a mérkőzést és a csoportot is.”

A magyar csapat részéről a koronavírusos Marco Rossit a kispadon helyettesítő Gera Zoltán értékelt.

„Tudtuk, hogyan áll a szerb meccs, de megbeszéltük a szünetben, nem szabad döntetlenre játszani. Még egy lapáttal rátettek a srácok, és így meg is tudtuk nyerni a meccset. Nagyszerű közösség van a csapatnál. Általában, ha egy szövetségi kapitány hiányzik, az gondot okoz. Most azonban mindegy, ki ül a kispadon, mindenki tudja a dolgát. Itt nincsenek cserejátékosok. Mindenki ugyanúgy dolgozik, sikerre éhes, győzni akar, és egymásért is küzdenek. Én ehhez semmit sem tettem hozzá, nekem óriási dolog kezdő edzőként, hogy tanulhatok, itt lehetek. Ez a csapat győzelemre volt ítélve az elmúlt pár meccsen. Kicsit több lettem ezáltal, mint kezdő szakember. Visszamegyek az U21-hez, élvezem a munkát ott, és magammal viszem, mennyire egyszerű ez a játék, ha le vannak fektetve a szabályok. Én csak beugró voltam. Nekünk is lesz egy nagy feladatunk márciusban, az én munkám itt, az első csapatnál lezárult” – fogalmazott Gera.

„Több olyan szituáció is volt ezen a mérkőzésen, amikor, bár azt mondták, hogy maradjak a védelem előtt, annyira elcsúsztunk, hogy maradtak védekezni az elöl levő támadóink is. Emiatt úgy éreztem, hogy ha elöl odaérhetek egy helyzetre, akkor oda kell mennem” – magyarázta el Sigér Dávid, miért hagyta el saját posztját, hogy kiharcolhassa a magyar vezető gólt.

A gólöröm során az FTC játékosa a meze alá helyezte a labdát, ezzel üzent állapotos feleségének és nemsokára megszülető kisfiának.

„Nagyon vártam már erre a  pillanatra, legutóbb ugyanis tavasszal szereztem gólt. Hétfőre volt kiírva a pici, de úgy tűnik, hogy igazi úriember, megvárta ezt a válogatott összetartást. Ezt a gólt nekik szánom.”

A mérkőzést kapott gól nélkül lehozó Dibusz Dénes szerint még a válogatott játékosok sem számítottak arra, hogy a magyar csapat megnyeri a csoportját.

Amikor megtudtuk, kik lesznek az ellenfeleink, a tisztes helytállásban reménykedtünk. A törökországi győzelem viszont megadta az alaphangot, és onnantól kezdve mindenki szeme előtt az lebegett, hogy minden mérkőzésen lehetőleg minél eredményesebbek legyünk – árulta el a kapus, mi jelentette a csapat számára a fordulatot a Nemzetek Ligája-szereplés során.

Dibusz szerint a csapat az első félidőhöz képest nyugodtabban lépett pályára a második játékrészben.

„Tudtuk a másik mérkőzés állását (Szerbia a félidőben 4–0-ra vezetett Oroszország ellen, és 5–0-ra nyert – a szerk.), emiatt nem kellett annyira rohamoznunk. Nyilván a törököknek fontosabb volt, hogy begyűjtsék a három pontot, és ezáltal nyíltak előttünk területek, és ezt kétszer is jól ki tudtuk használni.”

Marco Rossi szövetségi kapitány az egy év alatt történt változásokról, a leküzdött akadályokról és a visszacsempészett légkörről is beszélt a Nemzeti Sportnak.

– Éppen egy éve, hogy a magyar válogatott az utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén kettő nullára kikapott Walesben, amivel eldőlt, hogy egyenes ágon nem juthat ki a kontinenstornára. Ha valaki akkor azzal próbálja vigasztalni, hogy ne búslakodjon, jövő ilyenkor Eb-részvevő, sőt a Nemzetek Ligája A-divíziójába feljutó csapata lesz, hogyan reagált volna?
– Udvariasan megkértem volna az illetőt, hogy keressen fel egy pszichiátert – felelte egy mosoly kíséretében az otthonában utolért, a múlt keddi pozitív vírustesztje után már tünetmentes szövetségi kapitány, Marco Rossi, aki a karantén letelte utánra, jövő hétre ígért hosszabb interjút, de a Nemzeti Sport néhány kérdésére már csütörtökön válaszolt. – A cardiffi meccs előtt már értünk el szép eredményeket, de aznap fájó vereséget szenvedtünk. Elkeserített a vereség is, de az még inkább, ahogy kikaptuk. Nyomban éreztem, változtatnunk kell! Az első lépést én tettem meg, módosítottam az elképzeléseimen. Arra jutottam, mindent meg kell tennünk, hogy ne legyünk ennyire passzívak, jóval agresszívabbnak és bátrabbnak kell lennünk a nálunk erősebb ellenfelekkel szemben is. Ehhez persze kellett az, hogy jobb állapotba kerüljenek a játékosok, fizikálisan és mentálisan egyaránt. Ennek érdekében mertünk változtatni: a csapat alaposan kicserélődött. Olyan futballistákat kerestünk, akiket megfelelő alázat, hozzáállás és harci szellem jellemez. Amint arról az eredmények árulkodnak, meg is találtuk őket. Beálltak a sorba, amit kértünk tőlük, maradéktalanul végrehajtották. Ezen az úton szeretnénk továbbmenni, de előre szólok, nehéz ellenfelek, nehéz napok várnak ránk, úgyhogy nagy ugrásokat ne várjon senki. A földön maradva, lépésről lépésre kell haladnunk.

– Ha visszagondol az elmúlt hónapokra, mit mond, mi volt a siker legfontosabb tényezője?
– Az, hogy a csapat tagjai mindent beleadtak. Együtt harcoltak, együtt szenvedtek, együtt játszottak és a végén együtt örülhettek. Azt kértem tőlük az első perctől fogva, hogy küzdjenek egymásért, a válogatottért, a hazájukért – meg is tették. Azt is mondtam nekik, ha kiteszik a szívüket a pályára, de vereséget szenvednek, a szurkolóknak egy rossz szavuk nem lesz. Elképesztő elszántság dolgozott bennük, összefogtak, összekapaszkodtak, és megmutatták, mire képesek. Ha van egy remek csapategység, az egyéni képességek is jobban kijönnek. Márpedig mostanra az is bebizonyosodott, hogy a magyar válogatott nem csupán kiváló emberekből, hanem remek, sokra hivatott labdarúgókból is áll.

– Mire a legbüszkébb?
– Arra, amit az idei meccseken láthattak tőlünk. Nemigen beszéltünk róla a nyilvánosság előtt, de nehéz időszakot éltünk meg, rengeteg akadályt kellett leküzdenünk. Ráadásul a sorsdöntő napokban én is karanténba kényszerültem. Rettentően szenvedtem, de nem a tünetek miatt, hanem azért, mert nem lehettem a csapatom mellett. Ugyanakkor fejet hajtok a stábom előtt is, mert fantasztikus munkát végzett. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott mottója így hangzik: csak együtt! Mindent együtt értünk el! A játékosokkal, a segítőimmel, a szövetség vezetőivel és természetesen a szurkolókkal együtt! Ami pedig engem illet… A mai, modern világban már a kommunikáció javarésze a világhálón zajlik. Nekem is van Facebook-oldalam, amikor a válogatott kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, az engem is magával ragadott, erről azon a fórumon is írtam. Csodálatos volt látni a piros-fehér-zöldbe bújt szurkolókat, a hömpölygő tömeget az utcákon. Két éve, amikor kineveztek a nemzeti együttes élére, az önöknek adott első interjúmban elmondtam, szeretném visszacsempészni azt a légkört. Talán kijelenthetem, hogy mára ez sikerült. A legtöbb országoz hasonlón Magyarország is nehéz időszakot él meg a vírus miatt, ha az embereknek tudtunk néhány gondtalan napot szerezni, már megérte. Én nagyon boldog vagyok – és Magyarország is az lehet!

NL: „Elkerülhetetlen volt a vereség”; „A magyarok hidegvérrel nyertek” – lapszemle

Lehetséges kapitányváltásról, motiválatlan játékosokról és megérdemelt vereségről is szó esik a török sportsajtóban, miután a helyi labdarúgó-válogatott 2–0-ra kikapott Magyarországtól a Nemzetek Ligája B-divíziójának utolsó fordulójában, ezzel kiesett a C-osztályba.

Feröer, Gibraltár, Luxemburg – hívja fel a figyelmet a haber3.com című sportportál arra, hogy a török válogatott milyen kaliberű ellenfelekkel találkozhat majd a Nemzetek Ligája következő kiírásában, 2022 őszén.

„A csoportelsőségért mentünk, kiestünk” – írja meccstudósításának címében az NTV Spor televíziós csatorna internetes honlapja, amely több szakírót is megkeresett a szerdai meccs kapcsán. Tőlük aztán kapott hideget-meleget a török válogatott és Senol Günes szövetségi kapitány is…

„A magyar csapat különösebb erőfeszítés nélkül állította meg a támadásainkat – kesergett Mehmet Demirkol, a Fanatik újságírója. – Valljuk be, annak ellenére, hogy nálunk volt többet a labda, nem tudtunk kidolgozni egy tervet, hogy hogyan törjünk be az ellenfél tizenhatosán belülre. Mi kínkeservesen támadtunk, ők hidegvérrel nyertek.”

Ugur Meleke, a Hürriyet munkatársa szerint a két szövetségi kapitány taktikai csatáját egyértelműen Marco Rossi (illetve az ő utasításait a játékosok felé tolmácsoló Gera Zoltán) nyerte meg.

„Biztos voltam benne, hogy Senol Günes a szünetben »újrakezdi« és a meccset, és a második félidő első percétől már két szélső lesz a pályán, valamint egy olyan csapatot látok, amelyben mindenki a helyén futballozik, de sajnos tévedtem. A két szakmai stáb közül a magyar hozta meg a jó döntéseket – vélekedett Meleke, aki szerint remek ötlet volt Rossiéktól Cseri Tamás és Varga Kevin beállítása. – Elkerülhetetlen volt a vereség. Megérdemelten kaptunk ki.”

„Az alapszabály, hogy ha nem tudsz nyerni, akkor ne veszíts, de még ezt sem sikerült elérni – bölcselkedett Levent Tüzemen, a Sabah című napilap újságírója, aki nem értette, Senol Günes miért nem változtatott valamit, amikor láthatta, hogy a mieink szinte minden támadásukat a török balhátvédje, Caner Erkin (Fenerbahce) oldalán vezették. – Az volt az álmunk, hogy nyerjünk, és csoportgyőztesként feljussunk az A-ligába.  Rosszul játszottunk, kikaptunk, de ami a legfájdalmasabb, hogy másodszor is csoportutolsók lettünk.”

Bizony, a török válogatott 2018-ban is az utolsó helyen zárt a csoportjában – akkor Svédország és Oroszország mögött a harmadik helyen –, de a Nemzetek Ligája átalakítása miatt két évvel ezelőtt még nem esett ki a C-osztályba.

Serdar Ali Celikler, a Habertürk zsurnalisztája szerint ideje lenne megköszönni Senol Günes munkáját a török szövetségnek. Mint írja, a 68 éves szakember pályafutásában megfigyelhető, hogy miután aktuális csapatával siker(eke)t ért el, visszaesés tapasztalható a gárdák teljesítményében. Úgy véli, pontosan ez történik most a török válogatottal is, amelyet Günes tavaly novemberben kijuttatott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra, most azonban nem tudta bent tartani a Nemzetek Ligája B-divíziójában. A szakíró a játékoskeretben is változásokat sürget, sikerre éhes futballistákat szeretne a pályán látni, mert úgy látja, hogy amíg például Hakan Calhanoglu, Yusuf Yazici és Irfan Kahveci alkotja a keretet, addig nem várható előrelépés a nemzeti csapat életében.

Senol Günes menesztését nemcsak a szakírók, hanem a közösségi médiában a török szurkolók is szorgalmazzák, akik úgy gondolják, hogy a Fenerbahce legendája, az isztambuli klubnál játékosként és edzőként összesen tizenkét évet elöltő Aykut Kocaman az ideális jelölt a szövetségi kapitányi posztra, ő azonban korábban kijelentette, hogy addig nem vállal munkát a labdarúgásban, amíg tart a koronavírus-járvány.

Günes egyébként szerdán az 50. tétmérkőzésén a 10. vereségét szenvedte el a török válogatottal, amely az NL-ben csak a mieinktől kapott ki, a legutóbbi nyolc meccséből viszont csak egyet nyert meg. A korábban négy éven át a Besiktas vezetőedzőjeként dolgozó szakember legutóbb 2019 februárjában vette át a nemzeti együttes irányítását, de 2000 és 2004 között is dolgozott már szövetségi kapitányként, vele szerzett bronzérmet a török válogatott a 2002-es világbajnokságon.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ