2020.XII.8. BL-csoportkör: Dinamo Kijev – Ferencváros: 1-0

Elszállt a remény, a Ferencváros kikapott Kijevben

Egygólos vereséggel búcsúzott a BL-től a több helyzetet is kihagyó magyar bajnok, a Dinamo folytatja az El-ben.
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjának 6. fordulójában a Ferencváros idegenben 1–0-ra kikapott a Dinamo Kijevtől, így a negyedik helyen végzett, az Európa-ligában pedig az ukrán együttes folytathatja a szereplését. A kvartett másik mérkőzésén a Juventus 3–0-ra nyert a Barcelona vendégeként, ezzel megszerezte a csoportelsőséget.

Nyilatkozatok:

Családias légkör fogadta a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként Kijevbe visszatérő Szerhij Rebrovot, aki úgy véli, hiába ismerik nagyon jól egymást Mircea Lucescuval, a Dinamo elleni keddi Bajnokok Ligája-meccset nem a szakemberek, hanem a játékosok döntik el.

Többször leírtuk, Szerhij Rebrov csak a legritkább esetben mutatja ki érzelmeit a külvilág felé. A bajnoki meccseken többnyire rezzenéstelen arccal szemléli a játékot, amikor pedig a Molde elleni, Bajnokok Ligája-csoportkört jelentő hazai döntetlen után játékosai pezsgővel jelentek meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, blazírt arccal intett nekik: Uraim, mégiscsak hivatalos eseményen vagyunk…

A kedd esti, Dinamo Kijev elleni mérkőzésnek otthont adó Olimpiai Stadion sajtótermében viszont egy másik szakember portréja rajzolódott ki előttünk. Régen láttuk ennyire fesztelennek és mosolygósnak a Ferencvárossal két bajnoki címet szerző szakembert, aki játékosként és edzőként is bajnoki címeket ünnepelhetett a Dinamónál, s nem véletlen, hogy az ilyenkor szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is régi barátként köszöntötték az ukrán média munkatársai.

„Úgy látom, történt némi felújítás ebben a teremben azóta, hogy legutóbb itt jártam – mosolygott a 46 éves szakember. – Ezzel együtt azért nehezen tévednék el itt, Kijevben, és ebben az arénában mindig otthon érzem magam. Örülök, hogy visszatérhettem ide, annak még jobban, hogy egy nagyon fontos meccs miatt. Számomra nyilván más lesz a kedd esti találkozó, mint a többi, ugyanakkor a budapesti mérkőzésen már átéltem, milyen érzés a Dinamo ellen játszani. Az a találkozó sem volt egyszerű, de ahogy akkor, most is mindent megteszek, hogy a saját játékosaim a legjobb teljesítményt nyújtsák.”

„Az eddigi meccseken sokat fejlődtek a játékosok, csapatként is minden találkozó után érettebbek lettünk, ám a nagyon fontos utolsó fejezet még hátravan – mondta a sajtóteremben Rebrov, akit arról is kérdeztek, mi kell ahhoz, hogy játékosai félelem nélkül fussanak ki a pályára kedd este. – Játszottunk korábban a Barca és Juve ellen is, inkább azokon a meccseken kellett ilyesmivel foglalkozni. Ám nemcsak nekünk, a Dinamónak is. Nem gondolom, hogy ennél a párharcnál bármelyik együttes is tartana a másiktól.”

Az ellenfél kispadján ülő Mircea Lucescut sem kell bemutatni az FTC vezetőedzőjének, a román szakvezető korábban éppen a legnagyobb hazai riválisnak számító Sahtar kispadján halmozta a trófeákat, igaz, a Rebrov vezette Dinamo Kijev 2015-ben és 2016-ban is elhalászta a bajnoki címet a vetélytárs orra elől. Kedd este ismét találkozik a két szakember.

„Jól ismerem a Dinamo Kijev filozófiáját, a játékosok erősségeit, tisztában vagyok azzal, mire képes a csapat, elsősorban innen közelítek a mostani párharchoz. Lucescu nyári kinevezése óta szervezettebb lett az együttes, mint korábban, tisztelem is a kollégámat, de a meccset nem az edzők, hanem a játékosok döntik el. Bár a Kijev legutóbb három-nullára kikapott a Juventus otthonában, nem nyújtott rossz teljesítményt, a fiatal játékosokon látszik, hogy elszántak és ki vannak éhezve a sikerre. Ilyen tapasztalt edzővel szép jövő várhat rájuk. Annak viszont nincs értelme, hogy összehasonlítsam a mostani csapatot azzal az együttessel, amelyet annak idején én edzettem.”

A körítésből és a sajtóteremben uralkodó hangulatból is egyértelművé vált, hogy a klub történelmének rendkívül fontos és megbecsült alakja tért vissza zöld-fehér melegítőben Kijevbe, ám az ukránok arra is kíváncsiak voltak, vajon a Ferencváros szurkolói körében mennyire népszerű a korábbi kijevi közönségkedvenc.

„A drukkereket nem lehet becsapni. Amikor megérkeztem Budapestre, senki sem nevezett hősnek, kemény és szívós munkával értem el, hogy mostanra némileg elismernek és tisztelnek, és egyre többször szólítanak meg az utcán.”

Ha a Ferencváros kedd este kiharcolja a tavaszi Európa-liga szereplés lehetőségét, tovább nőhet a népszerűsége.

Budapesten mindenképp.

A Dinamo Kijevet irányító Mircea Lucescu és a Ferencváros kispadján ülő Szerhij Rebrov régi ismerősként üdvözölhetik egymást kedd este. Kettejük párharca a 2010-es évek közepén meghatározta az ukrán labdarúgást, akkor a Fradi mostani vezetőedzője a Dinamo, míg román kollégája a Sahtar kispadján ült. Ezúttal a csoport harmadik helye, és a tavaszi Európa-liga szereplés lesz a tét a kedd esti Bajnokok Ligája mérkőzésen, a helyi média pedig a két edző párharcaként is próbálja felvezetni a meccset.

„Hogy Lucescu Rebrov ellen? Ha idehozzák nekem a stoplisomat, ígérem, felhúzom és pályára lépek ellene – mosolygott a kijevi vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – A viccet félretéve, nagyon fontos meccs vár ránk, és ha kihozzuk magunkból a legtöbbet, elérhetjük a célunkat. A két csapat játékerejét viszont nehéz összehasonlítani, a Ferencvárosban a magyar játékosok és a légiósok alkotnak egységes csapatot, mi inkább a fiatal ukrán labdarúgókra támaszkodunk, ám emiatt a taktikai lehetőségeink is szűkösebbek. Az Európa-liga folytatás a tét, ami reális lenne a csapatunkra nézve. Amíg nem tudjuk legyőzni a Barcelonát és a Juventust, addig valóban a második számú európai kupasorozatban van a helyünk.”

A 75 esztendős szakembert a budapesti meccsről is kérdezték, a sajtótájékoztató végén pedig némileg a felbosszantani is „sikerült”.

„A Fradi elleni meccs első félidejében nagyon jól futballoztunk, utána viszont inkább az egyénieskedés került előtérbe és nem a csapatjáték. Ezúttal ilyesmi nem fér bele, mert csak a győzelem számít elfogadható eredménynek. A fiatal játékosoknak fontos lenne, hogy tavasszal is nemzetközi meccseken fejlődhessenek, ehhez pedig nyerni kell – mondta az UEFA-kupa győztes szakember, akit aztán az egyik újságíró arról kérdezett, el tudná-e képzelni Szerhij Rebrovot a szakmai stábjában. – Maga mióta dolgozik a futballban? Szerhij Rebrov sikereket ért el a Dinamo Kijevvel és a Ferencvárossal is, márpedig ilyenkor előrelépni szoktak a szakemberek, nem pedig hátra.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, G-csoport, 6. forduló:

Dinamo Kijev — Ferencváros: 1-0 (0-0)
Kijev, Olimpiai stadion, 21:00. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Andreas Ekberg (asszisztensek: Culum, Hallberg; tartalékjv.: Karlsson – svédek; VAR: Dingert; VAR asszisztens: Siebert – németek)

Dinamo Kijev: Buscsan — Kedziora, Zabarnij, Popov, Mikolenko — Cihankov (Ljednyev, 86.), Szidorcsuk (Andrijevszkij, 90+2.), Saparenko, De Pena (Szuprjaha, 70.) — Harmas (Sepeljev, 70.), Verbic (Rodrigues, 86.)
kispad: Nescseret, Bojko, Baluta, Sabanov, Karavajev, Clayton, Szirota
vezetőedző: Mircea Lucescu

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G. (Botka, 80.), Blazic, Dvali, Heister — Somália, Haratin (Isael, 74.), Laidouni — Uzuni (Baturina, 74.), Nguen (Boli, 86.), Zubkov (Mak, 80.)
kispad: Bogdán, Őri, Frimpong, Kovacevic, Sigér, Csontos
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Popov (60.)
Sárga lap: De Pena (27.), Harmas (37.) illetve Laidouni (45.), Haratin (47.), Blazic (59.), Isael (85.)

Mínusz hét Celsius-fokra és apró pelyhekben szállingózó hóra ébredtek kedd reggel Kijevben a Ferencváros játékosai, és mivel a hőmérő az esti órákban sem mutatott sokkal többet, a zöld-fehér labdarúgók kesztyűben, sálban és sapkában kocogtak ki az Olimpiai Stadion gyepére negyven perccel a Dinamo Kijev elleni utolsó BL-csoportmeccs kezdete előtt.

Miközben Somália lábkörzéssel kezdte a gimnasztikát, Tokmac Nguen pedig laza passzokkal hangolt az előtte álló kilencven percre, vélhetően valamennyi játékos fejében ott motoszkált a gondolat, hogy egyetlen gól is elég lehet a csoport harmadik helyének megszerzéséhez, egyúttal a tavaszi Európa-liga-szerepléshez.

A mérkőzés első lehetősége mégis a hazaiak előtt adódott: miután a hetedik percben megbontották a Fradi jobb oldalát, Dibusz Dénes az utolsó pillanatban ütötte el a labdát a középen érkező Benjamin Verbic fejéről. Szerhij Rebrov nem véletlenül járkált idegesen a technikai zónában. Nem sokkal később Lasa Dvalit látta el néhány jó tanáccsal, igaz, az első negyedórában nem igazán volt miért idegeskednie a grúz bekknek.

Többnyire zavartalanul adogathattak a zöld-fehér védők, a Dinamo a kezdeti rohamok helyett a kivárást választotta. Csak elvétve támadott le a vendégtérfélen, így aztán a magyar bajnok megbecsülhette a labdát, más kérdés, hogy támadásban nehezen talált fogást ellenfelén. Később Aissa Laidouni pöccintése és a kijevi kézen megpattanó labda után néhány másodpercre a játékvezető került a játékosok célkeresztjébe, ám a svéd bíró ellentmondást nem tűrően jelezte, tizenegyesről szó sincs, folytassák a játékot.

A Dinamo idővel egyre inkább átengedte a kezdeményezést a magyar együttesnek, egy ferencvárosi labdaszerzés után Tokmac Nguen a vezetést is megszerezhette volna.

A lövés után azonban gólöröm helyett bosszankodás következett – a norvég támadó eltévesztette a bal felső sarkot. A számos szabálytalansággal tarkított első félidő vége előtt Olekszandr Zubkov lehetősége után mentettek üggyel-bajjal a gólvonal környékéről a kijevi védők, így hiába járt közelebb a gólhoz a magyar bajnok, döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

Bár a fordulás utáni első percekben némileg élénkebb lett a házigazda futballja, a lelkesedés nem tartott sokáig. Főleg, miután Olekszandr Zubkov szép szlalomja után az ősszel többször nyerőembernek előlépő Tokmac Nguen lőtt kapura tiszta helyzetben, ám – sajnos – éppen Heorhij Buscsan keze közé. Rebrov ezzel együtt tapssal jutalmazta a támadást, igyekezett biztatni játékosait, néhány perccel később viszont kérdőn tárta szét a karját: a Dinamo a semmiből megszerezte a vezetést.

Miha Blazic nem ok nélkül legyintett a játékvezetőre, úgy tűnt, a hazaiaknak megítélt szabadrúgás előtt a szlovén hátvédet is meglökték.

A lényegen viszont ez nem változtatott, fél óra alatt két gólra lett volna szüksége a Ferencvárosnak. Az első Myrto Uzuni kísérlete után kis híján megszületett, ám az ukránok kapusa résen volt a lapos lövésnél. A Dinamo az előny birtokában visszaállhatott, a rendületlenül próbálkozó, ám a felállt védelem ellen inkább csak erőlködő zöld-fehérekben ezúttal nem volt meg a kellő átütőerő, így a Kijev ért oda a csoport harmadik helyére. 1–0

A BL-menetelésért elismerést érdemlő Ferencvárosnak a felejthetetlen pillanatok emléke maradt, és a remény, hogy jövőre ismét az európai elitben szerepelhet a magyar bajnokcsapat.

A csoport másik mérkőzésén: Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz) 0–3 (C. Ronaldo 13., 52. – mindkettőt 11-esből, McKennie 20.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Juventus 6 5 1 14–4 10 15
2. Barcelona 6 5 1 16–5 11 15
3. Dinamo Kijev 6 1 1 4 4–13 –9 4
4. FERENCVÁROS 6 1 5 5–17 –12 1

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Dinamo Kijev elleni 1–0-s vereséget követően érhetően bosszúsan és némileg csalódottan értékelt Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a kijevi Olimpiai Stadion sajtótermében.

„Az öltözőben azt mondtam a játékosaimnak, hogy büszkék lehetnek magukra, és nincs miért szégyenkezniük. A mostani meccsen is jól futballoztunk, és a BL-csoportkör egészét tekintve sem vallottunk szégyent. Korábban szinte senkinek sem volt tapasztalata ezen a szinten, ám a meccsek során egyénileg és csapatként is felnőttünk ahhoz a szinthez, amelyet ez a sorozat megkövetel. Ami a Dinamo elleni meccset illeti, nagyon kiélezett kilencven perc volt, az ilyen találkozókon nehéz sok helyzetet kialakítani. Nekünk mégis sikerült három-négy ziccert teremteni, sajnos egyiket sem tudtuk kihasználni. Ugyanakkor visszanéztem az esetet, amikor Aissa Laidouni passza után az ellenfél kezében akadt el a labda, és érzésem szerint azért tizenegyest kellett volna ítélni a javunkra. Összességben jól játszottunk, most már az év hátralévő bajnoki meccseire kell összpontosítanunk.”


Az ukrán edző hozzátette, némileg a fagyos talaj is megnehezítette a Ferencváros helyzetét, rendre három-négy passz kellett azoknál a helyzeteknél, amelyeket alapesetben egy-két átadással old meg a csapata.

„Természetesen nem emiatt kaptunk ki. A Dinamo nagyon zártan védekezett, jól megszervezte a hátsó sorait. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a hazai együttes védekező felállásban futott ki a pályára, szerintem a mi érdemünk volt, hogy az első félidőben nem engedtünk lehetőséget a vetélytársnak. Ez a meccs is jól mutatja a fejlődésünket, csapatként sokkal jobban futballoztunk, mint a Dinamo elleni budapesti meccsen. Érzésem szerint Torinóban és most, Kijevben nyújtottuk a legjobb teljesítményt a csoportkörben.”

BL: 60 percig tartott a sakkjátszma Kijevben – ukrán lapszemle

A Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencvárost 1–0-ra legyőző Dinamo Kijev teljesítménye kapcsán az ukrán sajtóvélemények egyértelműen fogalmaznak: a mérkőzés eredménye volt a lényeg, a mutatott játék másodlagosnak tekinthető.

A legtöbb ukrán lap a mérkőzés tényszerű leírásával kezdi beszámolóját, elismerve, hogy az első félidőben a Ferencváros irányította a találkozó történéseit. A TSN írása szerint „óvatosan kezdtek a csapatok, tudván, hogy a tét az »Euro-tavasz,« ezért a szünetig alig alakítottak ki helyzeteket. A sakkjátszma a 60. percig tartott, s Popov gólja után a Dinamo nem engedte, hogy ellenfele veszélyeztesse Heorhij Buscsan kapuját.

A 112.ua rövid beszámolójában kiemeli a kijeviek hatékony és nyugodt védekezését, valamint, hogy a Ferencváros hátrányban sem tudta igazán megzavarni a hazaiak hátsó alakzatát.

Az rbc.ua híroldal a mérkőzésről szintén röviden számol be, azonban azt is hozzáteszi, hogy a Dinamo a 2007–08-as idény óta – amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt a Kijev – soha ilyen kevés pontot nem szerzett, mint a mostani négy egység.

A lapoknál jóval bővebben számolnak be a találkozóról a Dinamo szurkolói oldalai. Az 1927 című oldal gyors elemzésében rámutat: „az első félidőben a Ferencváros kezdeményezett, és ezzel a két csapat közötti legnagyobb különbség is világosan észrevehetővé vált. Mégpedig az, hogy a zöld-fehérek nem tudták a kijevi hibákat gólra, gólokra váltani.”

A dynamomania.com idézi Ihor Szurkiszt, a klub tulajdonosát, aki szerint a „meccset el kell felejteni, az eredmény volt a lényeg.” Ugyanakkor azt is megemlítik, hogy a tulaj a mérkőzés után ígéretet tett arra, hogy találkozik Mircea Lucescuval, hogy megbeszéljék, mely posztokon kell megerősíteni a csapatot.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Dinamo Kijev hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2020.XII.8. BL-csoportkör: Dinamo Kijev – Ferencváros: 1-0 bejegyzéshez

 • Most gyártsak összeesküvés-elméletet, hogy “érdekes módon” tavaly is, meg idén is a spori 0:0-nál ugyanazt a hibát követte el?
  De az is lehet mindkét esetben, hogy Budapesten fordítva ítélt volna…

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  És a Fradi idei európai kupakalandja.

  90+4.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+1.

  PERC
  Szidorcsuk le, Olekszandr Andrijevszkij be a Kijevben. Frissítés a védelemben a végére.

  90+1.

  PERC
  Eközben a Barcelona és a Juventus…

  90+1.

  PERC
  NINCS BENT EZ SEM, Boli jobbal jócskán a bal felső mellé lő 12-ről, kissé balról. Nagyon lecsúszott.

  90.

  PERC
  Nem tud mit kezdeni a Fradi a többet és gyorsabban futó Kijevvel.

  89.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  89.

  PERC
  Boli kap egy csak igen picit hosszú passzt Maktól, az ötös jobb sarkára.

  89.

  PERC
  Heister bal oldali beadása Szidorcsuké.

  87.

  PERC
  Blazic középre fejeli a labdát, Lednev ballal 22-ről nem sokkal lő a jobb felső sarok mellé!

  86.

  PERC
  Nguennek nagyon nem ment ma, Franck Boli váltja.

  85.

  PERC
  Verbicet Gerson Rodrigues váltja.

  85.

  PERC
  Cihankovot Bohdan Ljednyev váltja.

  85.

  PERC
  Nyújtott lábbal talpalás, adtak ilyenért már pirosat is.

  84.

  PERC
  Sárga lap Isaelnek, akitől elpattant Laidouni passza, aztán odarúg Verbicnek.

  83.

  PERC
  Mikolenko megindulna a balon, Laidouni azonnal ellöki.

  82.

  PERC
  Isael karmesterként szervezne, de eladja.

  80.

  PERC
  Zubkov szintén, őt a DVTK ellen villogó Róbert Mak váltja.

  80.

  PERC
  Lovrencsics elfáradt, Botka Endre váltja.

  78.

  PERC
  Nguen elől fejjel ment az ötös bal sarka előtt Zabarnij, a támadó visszaszerzi, körömpasszát Zubkov ballal nem sokkal tekeri a jobb alsó mellé 17-ről, középről!

  75.

  PERC
  Baturina egyre jobb formában, igaz, eddig főleg a Magyar Kupában villogott.

  73.

  PERC
  Uzuni le, Roko Baturina be, támadócsere.

  73.

  PERC
  Haratint Isael váltja, szűrő helyett szélső!

  72.

  PERC
  Safarenko lőne kapura a 16-osról, de szereli Laidouni!

  72.

  PERC
  Szuprjaha csak válogatott kerettag.

  72.

  PERC
  Sepelev hétszeres válogatott.

  71.

  PERC
  Nguen kézzel löki a levegőben Popovot, aki rosszul ér földet, fáj a bal lába.

  70.

  PERC
  Harmas elfáradt, Volodimir Sepeljev váltja.

  69.

  PERC
  De Pena le, Vladiszlav Szuprjaha be. Szélsőcsere.

  67.

  PERC
  59.5 százalékban a Fradié a labda ma, hatszor lőtt kapura, a Kijev feleennyiszer.

  63.

  PERC
  Nguentól jött a jó passz egy harcos labdaszerzés után.

  61.

  PERC
  Uzuni jobbal 14-ről, kissé jobbról a bal alsóba lőne, de nagyot véd Buscsan!

  60.

  PERC
  A gólvideó ITT!

  60.

  PERC
  Igen rosszkor született meg a Kijev első hazai BL-gólja az idényben… A beadást az ötös bal, azaz rövid sarkán Kedziora csúsztatta még tovább fejjel, övé így a gólpassz.

  60.

  PERC
  ITT A GÓL, ITT A BÜNTETÉS! Balról De Pena adja be a szabadrúgást, ballal, Haratin mellől POPOV a bal alsóba csúsztat fejjel az ötös bal sarkáról a labdát. 1–0!

  58.

  PERC
  Miha Blazic kap sárga lapot kezezésért.

  58.

  PERC
  Mikolenko ad be balról ballal, Cihankov ballal tízről feladja a labdát Dibusznak.

  57.

  PERC
  Laidouni kezd túlpörögni, odalép Szidorcsuknak, de nincs sárga lap.

  57.

  PERC
  Az első fordulóban nyert itt a Juventus, ez volt Lucescu első vesztes meccse a Kijev élén, kilenc győzelem és három iksz után.

  55.

  PERC
  ISMÉT FRADI-HELYZET, Zubkov 16-os előtti lapos kiugratásával Nguen hős lehetne, de az ötös elől jobbal Buscsan kapust találja el! Mintegy 11 méterről.

  53.

  PERC
  Nguen passzát kapura teszi kissé jobbról Zubkov, de ismét blokkolnak a védők, ám most már az ötös előtt!

  51.

  PERC
  Laidouni távoliját elrúgja a 16-oson már Zabarnij.

  50.

  PERC
  Dvali mentett előle, aztán bedobott egy műesést. Jogos a reklamálás, mert sárga lapot érdemelt volna!

  49.

  PERC
  Popov fejesét eléri Harmas, ütközik egy védővel az ötös bal sarka előtt… tovább!

  47.

  PERC
  Ihor Haratin kap sárga lapot Cihankov fellökéséért.

  46.

  PERC
  Passzok száma

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Passzpontosság (Transfermarkt)

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Passzok száma

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  A román edző pályafutása 108. BL-meccsén ül a kispadon, rajta kívül csak öt tréner jutott 100 Bajnokok Ligája meccsig pályafutása során: Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger, Carlo Ancelotti, José Mourinho és Pep Guardiola.

  FÉLIDŐ

  A két mai vezetőedző nem először találkozik majd egymással ellenfélként: Ukrajnában ugyanis nyolc alkalommal csapott össze Rebrov és Lucescu csapata. Rebrov három alkalommal vezette győzelemre a Dinamót a Lucescu irányította Sahtar ellen, a román tréner négyszer győzött a Dinamo ellen, a nyolcadik meccsük döntetlen lett.

  FÉLIDŐ

  ELEMZÉS: a Dinamo abban gyenge, amiben a Ferencváros sem erős.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Rebrov: az ereklyék között.

  FÉLIDŐ

  A nagy D és a magyarok: Kijevben magyarok tették naggyá a futballt!

  FÉLIDŐ

  Szoboszlai és a kijeviek – a top 13 kelet- és közép-európai tehetség.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  44.

  PERC
  Sárga lap a Verbicnek odatalpaló Aissa Laidouninak.

  44.

  PERC
  Popov fejeli hatról a léc fölé De Pena bal oldali szögletét, pontosabban bal karral ütötte a léc fölé a Somália által ráfejelt kornert.

  42.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  42.

  PERC

  41.

  PERC
  De Pena ollózva ment Uzuni pontatlan kornerét követően.

  41.

  PERC
  Blazic előtt éppen csak elcsusszan az ötösön Zubkov bal oldali szöglete, előtte Nguen beadását vágták ki a bal sarok elől.

  38.

  PERC
  HELYZET, Heister labdát szerez a balon, Uzuni beadja, Zubkov ballal hatról, éles szögből a kapusba lő.

  36.

  PERC
  Denisz Harmas kap sárga lapot, odacsúszott Uzininak. Reklamál, Somália tényleg lökte őt előtte.

  33.

  PERC
  Safarenko jobb oldali, jobblábas beadását nyolcról a bal alsó felé fejeli Zabarnij, de nagyon gyengén, ez a kapusé.

  32.

  PERC
  Szidorcsuk főszereplő a Fradi elleni meccseken, Budapesten kiállították a hajrában.

  31.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadását fogja a bal alsó előtt a hazai kapus.

  30.

  PERC
  Harmas is nagyot rúg Zubkovba.

  29.

  PERC
  Haratin a Kijev neveltje, de 2016-ban ingyen elengedték a Zorja Luhanszkhoz, onnan tavaly 600 ezer euróért került a Fradihoz.

  29.

  PERC
  Haratin nem villog, de ma is rengeteget fut.

  26.

  PERC
  Carlos De Pena kap sárga lapot Zubkov bokán cserdítéséért.

  25.

  PERC
  Éppen Szidorcsukot szerelte a Fradi középpályása.

  25.

  PERC
  Uzuni passzát Heister ballal a léc fölé nyesi a 16-os bal sarka elől.

  25.

  PERC
  Ó, Nguen… Laidouni újabb labdaszerzése után a szélső jobbal 17-ről, középről az égbe lő a bal felső sarok helyett.

  23.

  PERC
  A kezezés videója ITT!

  21.

  PERC
  Ó, NEM, A VAR SZERINT EZ NEM 11-ES?!

  21.

  PERC
  Laidouni labdát szerez, remek emelését Szidorcsuk jobb kezével veszi le a 16-oson belül.

  21.

  PERC
  BÜNTETŐŐŐ!

  20.

  PERC
  Videó: amikor a Verebes-csapat majdnem megviccelte a Dinamo Kijevet.

  20.

  PERC
  FFT: a nagyszínpad és a sztár – a Fradi és Tokmac Nguen a BL-ben.

  19.

  PERC
  Blazic is megkapja az UFI-t a svéd játékvezetőtől, Harmas ellökéséért.

  15.

  PERC
  Jelentük, mínusz 6 Celsius-fok van a stadionban, és a hőmérő mutató folyamatosan süllyed…

  14.

  PERC
  Letámad a Fradi, ez nem ízlik a hazaiaknak, hamar hátrajutnak a saját kapusukhoz a felezőtől.

  14.

  PERC
  Blazic tízszeres szlovén válogatott, és az egyetlen ferencvárosi hátvéd, aki a hat csoportmérkőzés mindegyikén kezdőként lépett pályára.

  12.

  PERC
  Eközben a Barcelona és a Juventus…

  12.

  PERC
  Szidorcsuk kap szóbeli figyelmeztetést a Dvali passzát éppen lekezelő Uzuni letalpalásáért.

  10.

  PERC
  Uzuni bal oldali szögletét középre fejeli Blazic, de figyel a Nguent megelőző Szidorcsuk.

  8.

  PERC
  Verbic 34-szeres szlovén válogatott, 5 góllal, a Köbenhavn együttesétől 4 millió euróért vette a Kijev.

  8.

  PERC
  Verbic kapura tör a balon De Pena passzával, de les. Jó öles.

  7.

  PERC
  Dibusz kiüti a kapu és a gólra éhes Verbic elől Cihankov indította Harmas jobb oldali, jobblábas beadását.

  6.

  PERC
  Nagy hazai fölény, de remekül tömörül a Fradi-védelem.

  6.

  PERC
  Laidouni labdát szerez a felezőnél, az ék Verbic azonnal ellöki.

  4.

  PERC
  Az első helyzet a magyaroké volt tehát.

  3.

  PERC
  Heister bal oldali, ballábas beadását fejjel és lábbal sem tudják elé messzire menteni a hazaiak, Lovrencsics jobbal 17-ről, középről a jobb alsó sarok mellé lő.

  3.

  PERC
  Cigankov beadása után kornerre ment Blazic, a támadó beadása rossz aztán, kontra, szintén nem túl jó Nguen-passzal a végén. Pontosabban a támadás végét jelentette Nguen első passza.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a magyar csapat fekete-zöld mezben és fekete nadrágban.

  Egy kis örökmérleg: két meccs, egy három nullás kijevi sikerrel és egy 2–2-vel.

  JÖTTEK-MENTEK!
  Rácz László 1990-ben ingyen került a Dinamóból a Fradiba.

  Eltiltott nincs, de Artem Beszedin doppingolás miatt nem lehet itt.

  Civic nem léphet ma pályára a Fradiban, Vitalij Bujalszkij, Olekszandr Timcsik, Nazarij Ruszin, Volodimir Koszevics és Mikita Burda sérült a hazaiaktól.

  Videó: amikor az FTC és a Dinamo Kijev európai kupatrónért játszott.

  Munkáját kedden partjelzőként Mehmet Culum és Stefan Hallberg, negyedik játékvezetőként Kristoffer Karlsson segíti – mindannyian svédek –, míg a videós szobában a német Christian Dingert lesz a főnök.

  Ekberg 2013-ban a Fehérvárnak az Európa-ligában (OFK Titograd, 2–1), 2017-ben a Budapest Honvédnak a Bajnokok Ligájában (Hapoel Beer-Seva, 1–2) vezetett nemzetközi kupameccset.

  A 35 éves svéd bíró – a selejtezőket is beleszámítva – összességében a 13., ebben az idényben a negyedik BL-meccsére készül, októberben az Istanbul Basaksehir–PSG (0–2), majd novemberben a Marseille–FC Porto (0–2) találkozón is ő fújta a sípot a csoportküzdelmek során.

  A svéd Andreas Ekberg vezeti e meccset.

  „A Dinamo Kijev sem olyan csapat már, mint egykor volt, a Juventustól könnyen kaphatott volna öt-hat gólt. De pillanatnyilag fizikailag, technikailag és tulajdonképpen minden tekintetben jobb a Ferencvárosnál. A mérkőzést árgus szemekkel figyelik a kijevi vezetők is Rebrov miatt, már most mindenki erről a meccsről beszél. Hazai pályán jó esélye van a Kijevnek, hogy megszerezze a harmadik helyet, de ha Rebrovnak végre szerencséje lesz, az FTC meglepetést szerezhet. Én mindenesetre nagyon szorítok a zöld-fehérek sikeréért.”  

  Szabó József lapunknak elmondta azt is, bár a sorozat eddigi részében viszonylag jó képet mutatott magáról a Ferencváros, ezúttal néhány játékosnál képességbeli hiányosságokat látott: „Vannak olyanok a Fradiban, akik nem eléggé jók ahhoz, hogy a Ferencváros mezét viseljék, nincs meg ehhez a szükséges technikai képzettségük.”

  „Ha végre szerencséje is lesz a Ferencvárosnak, továbbjuthat – mondta lapunknak a kárpátaljai, ungvári születésű Szabó József, korábbi 40-szeres szovjet válogatott, a Dinamo Kijev volt játékosa és edzője. – Szerdán az egy időben rendezett két meccs között váltogattam a csatornát, de inkább Rebrov csapatát néztem, hiszen a játékosom volt. Sajnálom Szerhijt, mert ha a Juventustól nem kaptak volna gólt a lefújás előtt, kevés gólos vagy gól nélküli döntetlen is elegendő volna nekik Kijevben.”

  Szabó József, a Dinamo Kijev korábbi játékosa és edzője a Ferencvárosnak szurkol a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában az ukrán együttes ellen rendezendő ki-ki meccsen.

  Egy ikon szavai.

  „Mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adok a győzelemre – mondta lapunknak Valerij Prigornickij, az ukrán KP napilap sportrovatának szakírója. – A többség csalódott lenne, ha a Ferencváros nyerne, túl nagy elvárásokat viszont senki sem támaszt a Dinamóval szemben. A többség szerint az együttes korszerűtlen futballt játszik, a gólerős befejező csatár és a klasszikus karmester egyaránt hiányzik a mostani együttesből. A Fradi elleni idegenbeli meccsen az első félidőben a Dinamo sokkal jobban futballozott, két pontot Budapesten hagyott, és az egész BL-csoportkör alatt jellemző volt rá, hogy legfeljebb negyvenöt percen keresztül volt képes jól futballozni. Meglátjuk, ez kedden változik-e.”

  Valerij Prigornickij ukrán sportújságíró szerint a Dinamo Kijev legnagyobb problémája, hogy a Bajnokok Ligájában csak egy félidőn keresztül képes jól futballozni.

  Kijevi körsétánk ITT!

  Csendes kedd estére készülnek Kijevben (Fotók: Török Attila)

  Magyar csapat legutóbb 16 éve élte meg a tavaszi folytatást a nemzetközi porondon… Részletek és videók itt!

  A 75 esztendős szakembert a budapesti meccsről is kérdezték, a sajtótájékoztató végén pedig némileg a felbosszantani is „sikerült”.

  „A Fradi elleni meccs első félidejében nagyon jól futballoztunk, utána viszont inkább az egyénieskedés került előtérbe és nem a csapatjáték. Ezúttal ilyesmi nem fér bele, mert csak a győzelem számít elfogadható eredménynek. A fiatal játékosoknak fontos lenne, hogy tavasszal is nemzetközi meccseken fejlődhessenek, ehhez pedig nyerni kell – mondta az UEFA-kupa győztes szakember, akit aztán az egyik újságíró arról kérdezett, el tudná-e képzelni Szerhij Rebrovot a szakmai stábjában. – Maga mióta dolgozik a futballban? Szerhij Rebrov sikereket ért el a Dinamo Kijevvel és a Ferencvárossal is, márpedig ilyenkor előrelépni szoktak a szakemberek, nem pedig hátra.”

  Kiváló játékos volt, mégis edzőként lett élő legenda. Feltette Vajdahunyadot a román és Donecket az európai futballtérképre, szövetségi kapitányként is pályára lépett még az élvonalban, és sosem félt egykori csapatai legnagyobb riválisaihoz szerződni. Szerda este a Bajnokok Ligája történetének legidősebb edzőjeként ül majd a Dinamo Kijev kispadján a Ferencváros ellen – Szerhij Rebrovval amúgy is van némi elszámolnivalója. Bemutatjuk Mircea Lucescut.

  „Hogy Lucescu Rebrov ellen? Ha idehozzák nekem a stoplisomat, ígérem, felhúzom és pályára lépek ellene – mosolygott a kijevi vezetőedző a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – A viccet félretéve, nagyon fontos meccs vár ránk, és ha kihozzuk magunkból a legtöbbet, elérhetjük a célunkat. A két csapat játékerejét viszont nehéz összehasonlítani, a Ferencvárosban a magyar játékosok és a légiósok alkotnak egységes csapatot, mi inkább a fiatal ukrán labdarúgókra támaszkodunk, ám emiatt a taktikai lehetőségeink is szűkösebbek. Az Európa-liga folytatás a tét, ami reális lenne a csapatunkra nézve. Amíg nem tudjuk legyőzni a Barcelonát és a Juventust, addig valóban a második számú európai kupasorozatban van a helyünk.”

  A Dinamo Kijevet irányító Mircea Lucescu és a Ferencváros kispadján ülő Szerhij Rebrov régi ismerősként üdvözölhetik egymást kedd este. Kettejük párharca a 2010-es évek közepén meghatározta az ukrán labdarúgást, akkor a Fradi mostani vezetőedzője a Dinamo, míg román kollégája a Sahtar kispadján ült. Ezúttal a csoport harmadik helye, és a tavaszi Európa-liga szereplés lesz a tét a kedd esti Bajnokok Ligája mérkőzésen, a helyi média pedig a két edző párharcaként is próbálja felvezetni a meccset.

  „Ha dolgozik is némi drukk az edzőnkben, felénk ebből semmit sem mutat – felelte a zöld-fehérek 24 éves ukrán támadója, aki a Nemzeti Sport kérdésére a két csapat 2–2-re végződött budapesti meccsének tanulságaira is kitért. – A Groupama Arénában is kiderült, hogy a Bajnokok Ligájában nincs esélyed a győzelemre, ha csak negyvenöt percen keresztül futballozol jól. Akkor rosszul játszottunk az első játékrészben, most az első perctől kezdve száz százalékon kell pörögni, másként nincs esélyünk a győzelemre. Mindenkinek tudása legjavát kell nyújtani a csoport harmadik helyének megszerzéséért, már nincs mire várni, nincs hova tartalékolni. Az eddigi meccsek is felejthetetlenek voltak, elvégre Messi és Cristiano Ronaldo ellen nem mindennap lépünk pályára. Klasszisok ellen mutathattuk meg magunkat, de egy találkozó még hátravan, és nem akarunk csalódást okozni. Meccsről meccsre egyre tapasztaltabbak lettünk, most egyfajta döntő vár ránk a tavaszi Európa-liga folytatásért.”

  A helyi média az ukrán szakvezető mellett helyet foglaló Olekszandr Zubkovot is szembesítette edzője népszerűségével, mondván, az FC Barcelonát és a Juventust sem övezte olyan felhajtás, mint a Ferencvárossal visszatérő Rebrovot.

  „Úgy látom, történt némi felújítás ebben a teremben azóta, hogy legutóbb itt jártam – mosolygott a 46 éves szakember. – Ezzel együtt azért nehezen tévednék el itt, Kijevben, és ebben az arénában mindig otthon érzem magam. Örülök, hogy visszatérhettem ide, annak még jobban, hogy egy nagyon fontos meccs miatt. Számomra nyilván más lesz a kedd esti találkozó, mint a többi, ugyanakkor a budapesti mérkőzésen már átéltem, milyen érzés a Dinamo ellen játszani. Az a találkozó sem volt egyszerű, de ahogy akkor, most is mindent megteszek, hogy a saját játékosaim a legjobb teljesítményt nyújtsák.”

  A kedd esti, Dinamo Kijev elleni mérkőzésnek otthont adó Olimpiai Stadion sajtótermében viszont egy másik szakember portréja rajzolódott ki előttünk. Régen láttuk ennyire fesztelennek és mosolygósnak a Ferencvárossal két bajnoki címet szerző szakembert, aki játékosként és edzőként is bajnoki címeket ünnepelhetett a Dinamónál, s nem véletlen, hogy az ilyenkor szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatón is régi barátként köszöntötték az ukrán média munkatársai.

  Többször leírtuk, Szerhij Rebrov csak a legritkább esetben mutatja ki érzelmeit a külvilág felé. A bajnoki meccseken többnyire rezzenéstelen arccal szemléli a játékot, amikor pedig a Molde elleni, Bajnokok Ligája-csoportkört jelentő hazai döntetlen után játékosai pezsgővel jelentek meg a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, blazírt arccal intett nekik: Uraim, mégiscsak hivatalos eseményen vagyunk…

  A Lobanovszkij-iskolát kijárva lett Rebrov tökéletes Fradi-edző. A Dinamo Kijev, „a nagy D” a legismertebb Dinamo a futball világában (elnézést kérünk a Dinamo Moszkva és a Dinamo Zagreb híveitől), és a legnagyobb ukrán sportegyesület ezer szállal kötődik Magyarországhoz, a magyar futballhoz. BŐVEBBEN ITT!

  A Kijevben tartózkodó tudósítóink Valerij Lobanovszkij síremlékénél jártak. Részletek itt!

  A BL-nyolcaddöntőben a 16-ból még 7 hely kiadó, a forgatókönyvekről (továbbjutók és kiesők) ide kattintva olvashat.

  Legutóbb kettő kettő volt, most elég egy három három…

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DINAMO KIJEV–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső