2021.III.25. VB-selejtező, Magyarország – Lengyelország: 3-3

Magyarország–Lengyelország: két jó barát, három hármas végeredmény

Inkább félig üres a pohár, mert 2–0 után 3–2-re is vezettünk, de aztán jött Lewandowski…
Megkezdte a magyar válogatott a 2022-es világbajnoki selejtezősorozatot, de hogyan?! A Puskás Arénában három gólt lőttünk a sokkal jobb erőkből álló lengyeleknek, ám a vége 3–3 lett, ugyanis a vendégek 0–2-ről és 2–3-ról is ki tudtak egyenlíteni!

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — LENGYELORSZÁG 3-3 (1-0)
Budapest, Puskás Aréna, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Felix Brych (asszisztensek: Borsch, Lupp; tartalékjv.: Fritz – németek)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Fiola, Orbán, Szalai At. — Lovrencsics G. (Nego, 66.), Kleinheisler, Nagy Á., Kalmár Zs. (Sigér, 81.), Hangya (Lang, 66.) — Szalai Á., Sallai R. (Varga K., 72.)
kispad: Dibusz, Tóth Ba., Cseri, Gazdag, Varga R., Schafer, Botka, Nikolics
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

LENGYELORSZÁG: Szczesny — Bereszynski, Helik (Glik, 58.), Bednarek, Reca (Rybus, 79.) — Moder (Piatek, 59.), Krychowiak — Szymanski (Józwiak, 59.), Milik (Grosicki, 84.), Zielinski — Lewandowski
kispad: Skorupski, Fabianski, Piatkowski, Dawidowicz, Augustyniak, Kozlowski, Placheta
Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

Gól: Sallai R. (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.) illetve Piatek (60.), Józwiak (61.), Lewandowski (83.)
Sárga lap: Fiola (8., 90+4.), Lang (73.), Nagy Á. (80.), Szalai At. (87.) illetve Helik (34.), Bereszynski (49.)
Kiállítva: Fiola (90+4.)

Kinevezése után 1011 nappal Marco Rossi a huszonötödik mérkőzésére készült a magyar labdarúgó-válogatott élén. Magyarország pedig a harmincharmadik meccsére Lengyelország ellen.

Élünk a gyanúperrel, a nemzeti együttes 56 esztendős szakvezetője a kezdés előtt boldogan kiegyezett volna azzal, ha a történelem száz év elteltével ismétli önmagát. Merthogy a két válogatott 1921. december 18-án rendezett első összecsapását a Kiss Gyula vezette csapat Szabó Jenő góljával 1:0-ra megnyerte, és ami 2021. március 25-én még véletlenül sem fordulhatott volna elő, akkor megtörtént: a hazai csapatban pályára lépett a Nemzeti Sport munkatársa, Pluhár István is. Csupán a miheztartás végett, nem a BEAC fedezete (a későbbi legendás rádiós sportriporter – a szerk.) tudósított arról a mérkőzésről, amelyen karrierje során másodszor, egyben utoljára öltötte magára a címeres mezt.

Apropó, mez!

A világbajnoki selejtezősorozat nyitányán „debütált” a már az Európa-bajnokságra készült fehér szerelés. Szűk másfél órával a kezdés előtt vált hivatalossá, kik viselhetik először kezdőként. Marco Rossi tulajdonképpen nagy meglepetést nem szerzett, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a nemzeti együttesben ezt megelőzően 2019. november 19-én kezdőként pályára lépő Lovrencsics Gergőnek is bizalmat szavazott. Erre persze volt logikus magyarázat. No nem az, hogy az éveken át a Lech Poznant erősítő játékos kiválóan beszél lengyelül (noha bizonyos szituációkban ennek is hasznát lehetett venni a meccsen…), hanem az, hogy védekezésben éppúgy hasznos tagja a csapatnak, mint támadásban.

Az pedig váljon a drukkerek dicséretére, hogy bár az ismert okok miatt kénytelenek voltak távol maradni a meccstől, így is megemlékeztek a két nemzet ezeréves barátságáról. Amilyen nagy, olyan szép koreográfiák díszítették a nézőteret, a válogatott mögött álló szervezett szurkolói csoport, a Carpathian Brigade törzshelye piros-fehér-zöldbe, illetve fehér-pirosba borult, a lelátórész tetejét pedig egy Petőfi-idézet fedte be: „Mi ne győznénk? Hisz Bem a vezérünk, A szabadság régi bajnoka! Bosszúálló fénnyel jár előttünk Osztrolenka véres csillaga”.

Mi ne győznénk?! – jutott először az eszünkbe az ötödik percben, amikor Kleinheisler László zörgette meg a hálót. Fájdalom, nem középkezdés, hanem szabadrúgás következett, ugyanis Felix Brych játékvezető úgy ítélte meg, a középpályás előzőleg szabálytalanul vette el a labdát Grzegorz Krychowiaktól – ami azt illeti, a német bírónak volt oka arra, hogy a sípjába fújjon. Sebaj, ami késett, nem múlott: egy perccel később – Fiola Attila remek indítása után – Sallai Roland már szabályos gólt szerzett! Még hat perce sem ment a meccs, és már 1–0 volt ide – korai öröm, de a jobbik fajtából…

A lengyel válogatott gyorsan rendezte a sorait, mezőnyfölényt harcolt ki, ám nagy riadalmat nem okozott Gulácsi Péter kapujánál. Sőt a 19. percben újabb lehetőség adódott a magyar csapat előtt, azonban Lovrencsics Gergő lövését követően Wojciech Szczesny ölében pihent meg a labda. Hogy a méltán rettegett Robert Lewandowksi mit csinált közben? Nos, vezérként viselkedett a pályán, szinte minden támadásból kivette a részét. Külön őrzőt nem kapott, jóllehet arról szó sem volt, hogy szabadon mozoghatott volna. Fiola Attila éppenséggel igencsak keményen bánt vele, nem is úszta meg sárga lap nélkül.

Az első veszélyes lengyel lehetőséget a 27. percben jegyezhettük fel, Arkadiusz Milik fejesét követően mellé szállt a labda. Az okosan, taktikusan és szervezetten játszó, előnye birtokában ellentámadásokra építő magyar csapatnak erre két „válasza” volt, előbb Fiola Attila lőtt mellé, majd Szalai Ádám csúszott le épphogy Lovrencsics Gergő beadásáról, úgyhogy leírható: a magyar válogatott megérdemelten vezetett egy góllal.

Marco Rossinak nem volt oka rá, hogy cseréljen a két félidő között, a lengyel válogatott élére januárban kinevezett kollégájának talán lett volna, de a második játékrészre is ugyanazt a tizenegy futballistát küldte pályára, akit az elsőre. Ennél sokkal fontosabb, hogy a második felvonás ugyanúgy indult, mint az első: magyar góllal! Nem is akárki szerezte, hanem a válogatott csapatkapitánya – érdemes volt Szalai Ádám gólörömét figyelni, arcát a kezébe temetve terült el a gyepen. Boldogsága nyomban érthetővé válik, ha hozzátesszük, hogy legutóbb 2019. november 15-én, az Uruguay elleni Puskás Aréna-avatón volt eredményes címeres mezben.

Ezt már Paulo Sousa sem nézte tétlenül, hármat cserélt, és nyilván ő sem gondolhatta, mennyire belenyúlt a jóba. A pályára küldött játékosai közül előbb Krzysztof Piatek szépített, majd – egy perc múltán! – Kamil Józwiak egyenlített. Ha nem látjuk, el sem hisszük, de sajnos láttuk…

A gödörből gyakorlatilag ötven másodperc alatt kimászó lengyel válogatott ment előre a harmadik gólért. Marco Rossi ezt két változtatással igyekezett megakadályozni, hogy a védelmet stabilizálja: Hangya Szilveszter helyére Lang Ádámot küldte be, míg a második lengyel gól előtt hibázó Lovrencsics Gergő helyét Loic Nego foglalta el. A módosítások elérték céljukat, sőt a 78. percben kiderült, hogy a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya is tud nagyot húzni. Szalai Ádám beadását követően Lang Ádám csúsztatta a labdát Willi Orbán elé, aki másodpercekkel később (gól)örömében már a mezét díszítő magyar címert simogathatta.

Csakhogy még nem volt vége…

A magyar hátvédek a 82. percben hagytak először nagyobb területet Robert Lewandowskinak, akinek ennyi elég is volt , hogy egyenlítsen. Mi több, a 87. percben kevés választotta el, hogy csapata negyedik gólját is megszerezze.

Maradt a 3–3, és az egy-egy pont.

Kezdésnek nem volt rossz, viszont ebben a meccsben több volt, úgyhogy lehetett volna jobb is.

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Íme, így látta a mérkőzést Paulo Sousa, a lengyelek szövetségi kapitánya!

– Ha abból indul ki, hogy a magyar válogatott kettő-nullára, majd három-kettőre is vezetett, elégedett az egy ponttal?
– Nem, mert többet érdemeltünk volna – lepett meg többeket a válaszával a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Paulo Sousa, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya. – Az első félidőben ugyan nem futballoztunk jól, viszont amit a szünet után nyújtottunk, azzal rászolgáltunk volna a győzelemre. Fantasztikus mentalitás jellemezte a csapatot, a játékosok végig hittek abban, hogy megnyerhetjük ezt a meccset, sajnálom, hogy végül nem sikerült.

– Mit gondol, miért nem?
– Hadd mondjam el, hogy a világbajnoki selejtezősorozat is megérdemelné, hogy a VAR segítse a játékvezetők munkáját. Ha ezúttal a bíró rendelkezésére állt volna, több esetben is más ítélet születik – a mi javunkra… Ez azonban a játék része. Ahogyan az is, hogy a magyarok első góljánál hibáztunk. Túlságosan feltoltuk a védekezésünket, amit ellenfelünk könyörtelenül kihasznált. A középpályásoknak többet és jobban kell segíteniük a védőket a jövőben ahhoz, hogy a hasonló szituációkat elkerüljük. Voltak jó és kevésbé jó időszakaink, de úgy vélem, összességében nem lehet panasz a válogatottra. Két különböző félidőt láthattunk, ám a véleményem ettől még nem változott: győzelmet érdemeltünk volna.

– Hogyan látta a magyar csapatot?
– Először is gratulálok neki. Azt játszotta, amit tud, és amire számítottunk. Keményen védekezett, kompakt volt, kereste a párharcok és a kontratámadások lehetőségét egyaránt. Ezen a mérkőzésen azonban mi voltunk azok, akik többet tettek a sikerért. Többet támadtunk, többet kockáztattunk, amikor kétgólos hátrányba kerültünk, akkor is abban a reményben változtattunk, hogy megnyerjük a meccset. Mondom még egyszer, a mentalitásunk remek volt, ennek, no meg a csapatban rejlő minőségnek köszönhető, hogy kétszer is egyenlítettünk.

– A lengyel kollégák szerint akadt egy-két váratlan húzása…
– A kockázatvállalás a munkám része, nem félek attól, hogy fontos döntéseket hozzak. Lehet, hogy nem mindenki játszott úgy, ahogyan sokan szerették volna, de nem kell aggódni, lesz ez még jobb is.

Marco Rossi a következőket mondta a mérkőzésről, amelyen a magyar csapat már 2–0-ra is vezetett, majd 3–2-nél is nála volt az előny.

„Ha azt mondanám, hogy teljesen elégedett vagyok, hazudnék. A mérkőzés előtt azonban simán aláírtam volna a döntetlent. Fájdalom van bennem amiatt, ami a pályán történt, mert ha kettő-nullnál nem követjük el azokat a durva hibákat, akkor most három pontunk lenne. De még erre is jól reagáltunk. Volt olyan időszaka a válogatottnak, amikor ilyen szituációban veszített volna, ám most tudtuk presszionálni az ellenfelet. Aztán jött még egy súlyos hiba… Egész héten azt szajkóztam, hogy sohase veszítsük szem elől Lewandowskit, különösen a tizenhatoson belül ne! Kétszer lőtt kapura, az egyikből gól született. Sajnálom ezt a meccset, azonban a földön kell járnunk, nem vagyunk jelenleg az ő szintjükön. Ha nincs ennyi klasszisuk, akkor miénk a három pont.

Paulo Sousa a mérkőzés után azt mondta, jobban megérdemelték volna a három pontot, mert ők a győzelemre hajtottak. Marco Rossi erre így reagált.

„A kezdést követően öt perc elteltével vezettünk egy olyan játék után, amire készültünk, előre elterveztünk. Az igaz, hogy kicsit magasabban kellett volna védekeznünk, többet birtokolták a labdát. De azt nem mondanám, hogy ők érdemelték volna meg a győzelmet, vagy túlságosan elfogult vagyok Magyarországgal szemben.”

Hozzátette, jobbak is lehettek volna az előrejátékban, csak részben sikerült érvényesíteni, amit elterveztek. Sallai Rolanddal és Szalai Ádámmal nagyon elégedett volt, a középpályától viszont többet várt, nem jött ki a játékosokból az a minőség, amit képviselnek.

„Különösen Kalmártól vártam volna valamivel többet, az első játékrészben nem nagyon érvényesült a játéka a pályán. Jobban meg kellett volna tartanunk a középpályán a labdákat. És igen, a kapu előtt is belementünk kockázatos dolgokba, ahogy mindhárom gólnál nagyot hibáztunk. De a magyar válogatott nem is ellenem meg a két öcsém ellen játszott, helyén kell kezelni az ellenfél értékét. Nem váltunk attól a brazilokká, hogy az elmúlt időkben történelmi sikereket értünk el.”

Vb 2022: „Sousa hibázott.” „A magyar védők nekiugrottak Lewandowskinak.”

A lengyel sajtóban alapvetően két vélemény nyert teret a 3–3-mal záruló Magyarország–Lengyelország vb-selejtező után. Az egyik, hogy a vendégek debütáló szövetségi kapitánya, Paulo Sousa hibázott a kezdőcsapat összeállításában, amit ugyanakkor a második félidőben remek cserékkel kompenzált. A magyar csapattal kapcsolatban pedig meglepően agresszív védekezésről írnak.

„Paulo Sousa elismerte, hogy tévedett” – ezzel a címmel jelentette meg a mérkőzésre visszatekintő, értékelő cikkét a sport.pl.

A sport.pl rögtön azzal indít: elkezdtük keresni a különbségeket a januárban menesztett Jerzy Brzeczek csapatához képest, hogy megállapíthassuk, Zbigniew Boniek (a lengyel szövetség elnöke – a szerk.) jól döntött-e a váltással, hogy Paulo Sousát nevezte ki szövetségi kapitánynak.

„Egy órán keresztül ugyanazt a lengyel válogatottat láttuk, mint korábban: unalmas, kiszámítható, és még egyéni hibák is voltak. Azzal, hogy Paulo Sousa 0–2-nél pályára küldte a védelembe Kamil Gliket, beismerte a hibáját, és a vele együtt beálló Kamil Józwiak, Krzysztof Piatek kettős pedig hamar ki is egyenlített. Utána azonban az őrület újrakezdődött. A 3–3 igazságos, de a magyarok valószínűleg elégedetlenebbek, hiszen 2–0-ra és 3–2-re is vezettek.”     

przegladsportowy.pl már értékelte is egyenként játékosok teljesítményt és az új szövetségi kapitányt, Paulo Sousát is. Tízes skálán a legjobb osztályzatot, hetest a csereként beállva gólt is szerző Kamil Józwiak kapta, őt a harmadik lengyel találatot jegyző Robert Lewandowski követte hatossal.

„Nyolcvan percig ez nem a kapitányunk meccse volt – írták Lewandowskival kapcsolatban. – A magyar védők nekiugrottak, nem hagytak helyet neki, kéz a kézben fogták őt, sokszor még a földön is (mint a második gól előtt), még könyökkel is kapott. De nem adta fel a küzdelmet és végül ő egyenlített, amit értékelni kell” – fogalmaz a lengyel sportlap, amely Paulo Sousát is értékelte szövegesen.

„Olyan csapatot állított fel, amelyre senki sem számított – főleg Michal Helik volt meglepetés. A szünet után, azzal, hogy lecserélte az újonc játékost, beismerte, hogy hibázott, viszont olyan cseréket mutatott be, akik meg tudták változtatni a meccs képét, ami azért mutatja, van hozzá szimata” – írták a portugál edző kapcsán, aki a közepesnek számító ötös érdemjegyet kapta.

A leggyengébb osztályzatot egyébként két védő, Helik és Jan Bednarek kapta, hármast-hármast.

A lap a tudósításában azt emeli ki, hogy a hibák ellenére sikerült fontos pontot szereznie a csapatnak.

A meccs kapcsán megszólalt a 2006-ban vb-n járt lengyel csapat egyik játékosa, Grzegorz Rasiak, aki meglehetősen kritikusan beszélt válogatottjuk budapesti teljesítményéről.

„Az eredmény határozottan kiábrándító. Az elveszített pontok még nagy problémát jelenthetnek – fogalmazott a korábbi csatár. –  Hét pontot terveztünk márciusra, de ehhez most már a Wembleyben kellene nyernünk. Aggódom a védelmünk miatt, az ellenfeleket meg kell állítani a tizenhatoson belül, főleg a harmadik kapott gólnál látszott, hogy gondjaink vannak ezen a téren, de az első két gólt is egyéni hibák előzték meg. A magyar csapat nagyon magasra tolt védekezéssel lepett meg minket, a védők nem engedték labdázgatni a mieinket. Paulo Sousának két rossz választása is volt a kezdőcsapatban, de bizonyította, hogy a meccs alakulásának függvényében képes döntő fontosságú változtatásokra. Kockázatot vállalt azzal, hogy Lewandowski és Milik mellett egy harmadik csatárt is pályára küldött Piatek személyében, de bejött a húzás, ahogy Helik lecserélése is, akit hiba volt a csapatba állítani, ahogy hiba volt Sebastian Szymanski jobb oldalon szerepeltetése is.”

Más kérdés, hogy Sousa aligha ért egyet Rasiakkal, mert a lengyelek portugál szövetségi kapitánya arról beszélt a meccs után, hogy a magyar csapat játéka nem jelentett meglepetést neki.

fakt.pl a csereként beállva, egy percen belül gólt és gólpasszt is elérő Kamil Józwiakot idézi hosszabban a meccs után.

„Az edzőnk azt kérte, hogy vállaljam fel a párharcokat. A gólpasszomnál eredetileg Grzegorz Krychowiaknak szántam a labdát, de aztán Piatek elé került, míg a gólomnál nem volt nehéz dolgom, Piotr Zielinski nagyszerű munkát végzett, én már csak a kapussal álltam szemben. Őrült meccs volt, nem vagyunk elégedettek, mert semmi előjele nem volt annak, hogy ilyen könnyen gólokat kaphatunk. Kár, hogy nem sikerült nyernünk, de ezt az egy pontot értékesnek is tekinthetjük. Nehéz megmondani miért alakult így a meccs, mindenkinek el kell gondolkodnia azon, miben hibázott” – fogalmazott az angol másodosztályú Derby County szélsője.

A Fakt egyébként már a meccsről szóló beszámolójának is azt a címet adta: „Őrült játék Budapesten”.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+4.

  PERC
  PIROS LAP!

  90+3.

  PERC
  Fiola Attila most már kap egy sárga lapot, megrúgja finoman Józwiak bokáját, ellőtt a labda mellett, ezért volt veszélyes.

  90+3.

  PERC
  De jő Kleinheisler, takarít, magyar bedobás.

  90+3.

  PERC
  Sousa mindjárt pályára lép, Varga szerel, Szalai Ádám a balon, megtartja, aztán elesik, szerelik.

  90+1.

  PERC
  Hűha, Józwiak kontrázik, Fiola feldönti a jobbon, megússzuk, nincs újabb sárga lap….

  90+1.

  PERC
  Szalai Ádám jobb oldali beadását elméri a kapus, de elsuhan a labda Varga feje mellett az ötösön!

  90.

  PERC
  Nego kiharcol egy bedobást, 4 perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Zielinski beadását kifejeli Lang, Lewandowski jobbal félfordulatból nem sokkal lő 17-ről a jobb felső mellé!

  86.

  PERC
  Szalai Attila kap sárga lapot, Piatek kiment a bal szélre, védőnk ott ütötte el acélkeményen.

  83.

  PERC
  Milik le, Kamil Grosicki, ék helyett szélső.

  82.

  PERC
  ROBERT LEWANDOWSKI ELSŐ MAI VILLANÁSA, Bereszynski jobb oldali, lapos beadását követően középről ballal szétlövi a bal felső sarkot, 12 méterről. Szalai Attila nem ért oda az emberre: 3–3!

  80.

  PERC
  Nagy Ádám kap sárga lapot Zielinski lerántásáért.

  79.

  PERC
  Előtte megálltak páran, Kalmár elesett, 11-est reklamáltak.

  78.

  PERC
  Reca le, Maciej Rybus be, védőcsere.

  77.

  PERC
  WILLI ORBÁN, WILLI ORBÁN, ITT A GÓÓÓÓL! Szalai Ádám ad be balról, majdnem elszáll a labda középen Lang feje fölött, de a védő csak belecsúsztat picit, Orbán meg két lépésről a bal sarok elől jobb térddel a kapuba teszi a labdát. Ott is a helye, 3–2!

  77.

  PERC
  Kalmár bal oldali beadását kifejeli Glik a kapusa kezéből.

  75.

  PERC
  A szöglet után üggyel-bajjal ment Glik.

  75.

  PERC
  Fotók: Szabó M.

  74.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  74.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  74.

  PERC
  Orbán jön előre, jobb oldali beadását kornerre mentik.

  73.

  PERC
  A 22. válogatott góljával Szalai Ádám a nemzeti csapat történetének 18. legeredményesebb gólszerzője lett, megelőzte az 1912–22 között 24 meccsén 21 alkalommal eredményes Pataki Mihályt, valamint a 2007–19 között 108 meccsén 21-szer betaláló Dzsudzsák Balázst. Egyben a legeredményesebb aktív magyar válogatott labdarúgó lett. Előtte 24 találattal Fazekas László és Avar István az összesített listán (Harmath Á.).

  72.

  PERC
  Lang Ádám lekönyökli Lewandowskit, sárga lap.

  71.

  PERC
  Sallait Varga Kevin váltja, csatár helyett balszélső.

  67.

  PERC
  Gulácsi könnyedén legördül balra Lewandowski 22 méteres, félmagas lövésére.

  67.

  PERC
  Fiola megy ki balhátvédnek, Lang középhátvéd Orbán mellett.

  65.

  PERC
  Lovrencsics le, Loic Nego be, talán ezt érdemes lett volna hamarabb meglépni…

  65.

  PERC
  Hangya elfáradt, Lang Ádám váltja.

  65.

  PERC
  Sousa tud cserélni, fejben ott van most is…

  64.

  PERC
  Sallai beadása a kapusé, előtte kissé balról, 13 méterről Bereszynskibe lőtt.

  61.

  PERC
  Szalai Attila bizony lemaradt.

  61.

  PERC
  Ó, ILYEN NINCS, AJJAJ A KÖBÖN, Lovrencsics bakija után Zielinski passzol laposan és csoda okosan, KAMIL JÓZWIAK pedig az ötös jobb sarka elől jobbal a jobb alsóba lő, higgadtan, könnyedén. Leventególlal 2–2!

  60.

  PERC
  AJJAJ, KRZYSTOF PIATEK jobbal a bal alsóba lő az ötös elől, jobbal, Fiolát megelőzve. Józwiak jobb oldali beadását az ötös jobb sarkán rosszul érte el Krychowiak, de éppen így lett gólpassz. 2–1!

  60.

  PERC
  Kalmár szerez labdát, Szalait indítja, aki elől ment utolsó védőként Zielinski.

  59.

  PERC
  Összeállt a mesés lengyel csatárhármas!

  58.

  PERC
  Szymanski elfáradt, Kamil Józwiak váltja.

  58.

  PERC
  Modert Krzysztof Piatek váltja, szűrő helyén ék!

  57.

  PERC
  Helik le, a rutinos Kamil Glik be, védőcsere.

  57.

  PERC
  Hármas csere.

  57.

  PERC
  Milik lő a léc fölé a 16-os elől.

  57.

  PERC
  Szalai Ádám: 68 meccs a válogatottban, 22 góllal.

  56.

  PERC
  Szalai Ádám nagyot kap a jobb bokájára.

  55.

  PERC
  Nagy szerepe van a gólban Fiolának és Orbánnak, akik közösen szerelték Lewandowskit az akció nyitányaként.

  55.

  PERC
  Az előbbi helyzetnél látszott, Szalai Ádám nem villámléptű, de most harcosan lőtte be az elécsorgó labdát.

  53.

  PERC
  Gólvideó itt!

  52.

  PERC
  EZ MÁR BENT VAN, ÁDÁM, SZALAI ÁDÁM, KETTŐ NULLA IDE!

  52.

  PERC
  Lovrencsics lapos, jobb oldali beadását jobbal kapura teszi 14-ről Sallai, de blokkol Breszynski, ám SZALAI ÁDÁM elé csorog a labda a lengyel bal lábáról, támadónk meg az ötös jobb sarka elől jobbal elegánsan a túlsó, azaz a jobb alsó sarokba emel. Két védő közül: 2–0!

  52.

  PERC
  Kalmárnak magas picit középen Lovrencsics beadása, Nagy és Szalai is lőne, elnyomják.

  51.

  PERC
  Szalai Attila keresztpasszát elrúgja Szalai Ádám elől Szczesny.

  49.

  PERC
  Bartosz Bereszynski nagyot rúg Sallaiba, sárga lap.

  47.

  PERC
  Zielinski pedig egymaga többet ér, mint a komplett magyar kezdő! 46 millió a 45.5 millióval szemben, ennyit a pénzről.

  46.

  PERC
  Zielinski kicselezi Lovrencsicset, majd saját magát is, az oldalvonalon túlra.

  46.

  PERC
  FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS IS!

  FÉLIDŐ

  Hangya folytatja.

  FÉLIDŐ

  Lengyelország legutóbb 2003-ban látogatott hazánkba, a 18 évvel korábbi Eb-selejtezőn a vendégek három pontot szereztek. A két fél azóta kétszer találkozott egymással, 2007-ben a mieink (1–0), 2011-ben lengyelek nyerték meg (2–1) a felkészülési meccset. A 2020-as formát tekintve Marco Rossi szövetségi kapitány csapata önbizalommal várhatja a párharcot. Előző öt tétmeccsén nem kapott ki (3–2–0), ahogy legutóbbi három, budapesti párharcán (2–1–0) sem. Lengyelország hektikus 2020-as évet (4–1–3) hagyott maga mögött.

  FÉLIDŐ

  A 33 esztendős játékost az elmúlt időszakban az átlagosnál jóval többször keresték telefonon, a magyar mellett lengyel újságírók is bombázták kérdéseikkel.

  „Két hullámban kerestek. Először amikor Paulo Sousát kinevezték a válogatott élére, majd most, a mérkőzés közeledtével. Örülök neki, hogy sokan gondoltak rám, jó viszonyban voltam a sajtó munkatársaival, a jelek szerint nem felejtettek el. Szép sikereket értem el Lengyelországban. Kíváncsiak voltak rá, milyen mérkőzést várok, néhány újságíró pedig a magyar válogatott taktikájáról is kérdezgetett, de ezt a témát végül természetesen kihagytuk.”

  FÉLIDŐ

  Vajon megszületik a nyolcadik válogatottbeli gólja? A 2015 júniusától másfél éven át Lengyelországban futballozó Nikolics Nemanja minden gólját fontosnak tartja, ám ha
  összejönne a lengyelek elleni találat, az minden bizonnyal különleges helyet foglalna el a szívében. „Minden gól, amelyet karrierem során szerzek, nagyon fontos, hiszen ez a dolgom, de… – felelte a mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatón a csatár. – Tény, ha Lengyelország ellen sikerülne a kapuba találnom, az mindenféleképpen különleges lenne. Lengyelországnak különleges helye van a szívemben, másfél éven át mégiscsak ott futballoztam.”

  FÉLIDŐ

  De egy magyar cserejátékos sem melegít komolyabban.

  Ahány rendszer, annyi stat… (forrás: uefa.com)

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Hangya bicegve jött le a szünetben, a jobb bokáját fájlalja.

  FÉLIDŐ

  1.63 pont átlagban, nem is rossz, 12 siker, 9 vereség, 31 lőtt és 27 kapott gól.

  FÉLIDŐ

  Rossi alatt a 25. meccsét vívja a válogatottunk.

  FÉLIDŐ

  Paulo Sousa a Puskás Arénában ül először az ellenfél kispadján.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Bővebben itt.

  FÉLIDŐ

  Az eddigi 32 mérkőzésen – közte hat tétmeccs – a javunkra billen a mérleg: 20 győzelem és nyolc vereség mellett négy döntetlen született a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatott összecsapásain. A 87 rúgott gólra csupán 39 érkezett, más kérdés, hogy az 1972-es olimpiai döntőt 2–1-re elvesztettük.

  FÉLIDŐ

  62 százalékban a lengyelenél a labda, de mi négyszer lőttünk kapura, 2-szer a kapu felületére, ők kétszer lőttek, mindannyiszor mellé (ESPN).

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Kell is már a pihenő, Nagy és Szalai Ádám nyugatgatja Kleinheisler, hogy ne legyen a sok kapok után egy nagy, látványos adok.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+1.

  PERC
  Egy perc a ráadás, nagyon nyomnak már a lengyelek…

  44.

  PERC
  Szalai Ádám reklamál, Szczesny sunyít, és gyorsan elvégzi a kirúgást a szöglet helyett….

  44.

  PERC
  Marco Rossi játékosként és edzőként sem maradt még alul Paulo Sousával szemben – sokszor nem találkoztak, ám emlékezetes pillanatokból nincs hiány.

  44.

  PERC
  Lewa reklamál büntetőt a földön ülve, de látszik rajta, maga sem hisz ebben igazán.

  43.

  PERC
  Reca balos beadását kifejeli középről Orbán.

  42.

  PERC
  Sallait ellöki a felezőnél Bereszynski, a balon indult volna pedig Hangya.

  41.

  PERC
  Milik ad középre, Zielinski lő a 16-os elől, ballal, blokkol Fiola!

  41.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  40.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  39.

  PERC
  Labdavesztés a hátsó gurigázás után, Fiolának kell nagyot mentenie az ötös és Lewandowski elől, Bereszynski jobb oldali beívelését követően.

  37.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  37.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  37.

  PERC
  Gulácsi kiindult, azután visszafordult.

  37.

  PERC
  Megúszunk nagy nehezen egy bal oldali beadást, Fiola és Lovrencsics ment közös erővel, nem kis szerencsével.

  35.

  PERC
  MELLÉ, MELLÉ, Lovrencsics remekül ad most be jobbról, laposan, Szalai Ádám ballal a bal alsó mellé lő… lőne, ha nem szerelné bevetődve Helik, de kirúgás. Helyzet volt.

  34.

  PERC
  Ennek örömére az újonc Michal Helik hatalmasat rúg Sallaiba, sárga lap.

  34.

  PERC
  Amikor Sallai Roland betalált a magyar válogatottban, a nemzeti csapatunk mindig legalább két gólt szerzett. Első gólját 2018. szeptember 11-én a görögök ellen szerezte, 2–1-re nyert a magyar válogatott, második gólját Sallai a tavaly szeptember 6-án az oroszok ellen 3–2-re elvesztett meccsen jegyezte (Harmath Á.).

  31.

  PERC
  Sallait kell ápolni, rossz lengyel szöglet közben, Kleinheisler a földön ismét, nem meglepő módon. A fejét fogja, a homlokára tényleg nem kapott még eddig.

  30.

  PERC
  Lovrencsics beadását kifejeli a 16-os és Szalai Ádám elől Szczesny.

  29.

  PERC
  Hangya beadása rossz, Fiola harcosan visszaszerzi, és jobbal 24-ről nem is lő sokkal a bal alsó mellé. Fiola a meccs meglepetésembere!

  28.

  PERC
  Sousa ezért is reklamál 11-est, de elfelejtette, hogy ki tanította szoros emberfogásra a fehérvári védőket.

  27.

  PERC
  Reca Lovrencsicshez passzol, aki azonnal eladja, kontra, szép támadás, Szymanski jobb oldali beadását nagyon a bal sarok mellé fejeli tízről Milik, Fiola értő öleléséből.

  26.

  PERC
  Orbán! Szereli Miliket az ötös jobb sarkán bátran, keményen, férfiasan! Krychowiak most szépen emelt a támadó elé.

  25.

  PERC
  Aki még nem hallott volna az új mezünkről, itt olvashat róla.

  24.

  PERC
  Kalmár labdát szerez a felezőnél, de azonnal elveszíti, Krychowiak bedob egy lövőcselt, majd egy rossz passzt Lewandowski felé.

  24.

  PERC
  Kalmár megrúgja a lengyel 16-oson belül Helik lábát, szabadrúgás, abszolúte jogosan.

  23.

  PERC
  VISSZAVÁGÓ. Az esti ellenfél labdarúgása történelmének legnagyobb sikerét éppen a magyar válogatott ellen érte el, az 1972-es müncheni ötkarikás játékok döntőjében 2–1-re győzött, ezzel olimpiai bajnoki címet szerzett – Kazimierz Deyna duplájával fordítva Váradi Béla gólját követően.

  22.

  PERC
  Lovrencsics emel Sallai elé, de hosszan, jő a kapus.

  21.

  PERC
  Zielinski ellöki Kleinheislert, aki lassan megszokja, hogy többet fekszik, mint passzol.

  20.

  PERC
  Szép támadás, Nagy passzát Hangya adja balról középre, Lovrencsics ballal 17-ről, kissé jobbról feladja azonban a labdát Szczesnynek.

  19.

  PERC
  Sallai: 21 válogatott meccs, 3 góllal, Lewának 116/63, Miliknek 56/15.

  18.

  PERC
  Milik kissé visszább jött, Lewa az egy szem ék elöl.

  17.

  PERC
  Nem állíthatjuk, hogy a legrövidebb világbajnoki selejtezősorozat lesz ez a mostani az európai vb-selejtezők, és a magyar válogatott történetében, de a rövidebbek közé való, hiszen szűk nyolc hónap alatt lejátssza a 10 csoportmeccsét Marco Rossi válogatottja, így november közepén vége is. Az 1978-as világbajnokságig általános volt, hogy az európai vb-selejtezőket 6-8 hónap alatt lezavarták, hiszen jellemzően három, négy csapat került egy csoportba, így maximum 6-8 fordulóra volt szükség.

  14.

  PERC
  Krychowiak adja be balról, Gulácsi kiüti, jó messzire a kaputól, Nagy rutinosan megtartja.

  14.

  PERC
  Fiola ment szögletre Bednarek emelését követően.

  14.

  PERC
  A gól óta mezőnyharc, egy fontos Fiola-mentéssel Szymanski jobbról érlező beadása után.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  9.

  PERC
  Bednarek nagyot eltolja szerencsére a szabadrúgást.

  8.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  8.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  8.

  PERC
  Talán könyökölni kellett volna….

  8.

  PERC
  Fiola Attila odarúg Lewandowski sípcsontjára, sárga lap.

  7.

  PERC
  Helik nem állt a helyzet magaslatán, Szczesny sem erre számított.

  6.

  PERC
  GÓLVIDEÓ ITT!

  6.

  PERC
  VEZETÜNK, EMBEREK, VEZETÜNK, SALLAI ROLAND kapura tör Fiola saját térfélről érkező, lapos passzával, a támadó nem ijed meg, nem lassul le, a 16-osra is betör bátran, és jobbal a bal alsóba lő kissé jobbról, 14 méterről. 1–0!

  5.

  PERC
  Kleinheisler a bal felsőbe lő, de előtte ellökte Krychowiakot.

  5.

  PERC
  Felkészültek a lengyelek az Eszék bombázójából, Brych hordágyért mutat, inkább lapot kellene adni.

  4.

  PERC
  Ismét Kleinheisler a földön, bal könyökkel Milik torokra ment.

  4.

  PERC
  Orbán ad haza Lewa elől, Gulácsi megoldja lábbal, Krychowiak lekönyökli Kleinheislert, de sárga lap nincs…

  3.

  PERC
  Reca elfut a balon, de les. Nehezen indulnak meg a hazai támadások, a jobb oldalon van többet a labda.

  2.

  PERC
  De csak amíg Kleinheisler fel nem rúgja Miliket.

  1.

  PERC
  Higgadtan adogatnak hátul a lengyelek.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A lengyelek előző 9 vb-selejtezőjükből 8-at megnyertek!

  A válogatottunk 6 mérkőzés óta veretlen, 2 iksz és 4 siker a mérleg.

  A magyar válogatott új fehér mezében lép pályára a lengyelek ellen, a vendégek tiszta pirosban. (Fotó: Szabó M.)

  Nincs elérhető leírás.

  „Három edzés alatt kell kitalálnom a felállást, ettől függetlenül remélem, hogy látom majd az egységet, és a játékosok visszaadják majd az elképzeléseimet. A kollégámnak, Marco Rossinak már a huszonötödik meccse lesz a holnapi a magyar válogatott élén, együtt vívták meg az Eb-selejtezőt, hat meccs óta veretlenek. Nekik már erősebb a koncepciójuk, de tudom, hogy a válogatottunk magas minőséget képvisel, úgyhogy szeretnénk megnyerni a mérkőzést.″

  Paulo Sousa szerint a magyar válogatott számára előny, hogy Marco Rossinak a lengyelek elleni lesz a 25. meccse szövetségi kapitányként, ugyanakkor bízik a játékosai minőségében.

  Felvetődött az is, hogy Marco Rossi eddig még veretlen Paulo Sousa ellen, s mi kell ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon.

  „Ha nem játszok többet ellene – válaszolta nevetve, majd komolyra fordítva a szót, a következőket mondta. – Eddig kétszer találkoztunk egymással ellenfélként a pályán, és a sors úgy akarta, hogy én maradjak veretlen vele szemben. Van egy olasz mondás, nincs kettő három nélkül – ez a három a magyar igazság megfelelője –, remélem, hogy harmadszorra is én leszek a boldogabb a lefújáskor. Korábban is borítottuk az aktuális csapatommal a papírformát, lehetne ez most is így. Mindent meg fogunk tenni ezért, s bízunk abban is, hogy szerencsénk lesz.”

  „Nem hiszem, hogy hozzánk alkalmazkodnának, Paulo Sousának megvan a saját elképzelése. Én pedig nem vagyok Nostradamus, hogy kitaláljam, milyen szándékokkal érkezik az ellenfelünk. De két forgatókönyvre is felkészültünk, négy és három védővel is fel tudunk állni, emellett a klasszisaikra, Robert Lewandowskira és Piotr Zielinskire is külön készülünk. A tervünk megvan, kérdés, sikerül-e a pályán megvalósítanunk. Természetesen arra is vannak ötleteink, hogyan állítsuk meg Lewandowskit, de az elmúlt két-három évben másoknak is voltak, nem nagyon sikerült megvalósítaniuk. És nem én vagyok a legjobb edző közülük.”

  Ezzel az eredménnyel ma is elégedetlenek lennénk.

  „Lengyelországban megértették, el kell adni külföldre” – a fejlődés titka
  A csütörtöki Magyarország–Lengyelország vb-selejtező előtt ezúttal a két ország labdarúgásának alakulásával foglalkozunk az elmúlt harminc év alapján – Maciej Kaliszukkal, a lengyel Przeglad Sportowy újságírójával beszélgettünk.

  A teljes interjú ITT!

  – Ha az 1974-es és a mai lengyel válogatott egymás ellen játszana, mi történne?
  – Lehetetlen összehasonlítani a két csapatot. Csak nézzük meg, mennyi volt a százméteres síkfutás világrekordja 1974-ben, és mennyi ma. Teljesen más idők jártak, mint manapság. Egyvalamiben azonban biztos vagyok: akkor a saját posztunkon mindannyian benne voltunk a világ tíz legjobb játékosa között. Most ez nem így van, de a maiak közül sokan a világ legerősebb topligáiban játszanak, amire nekünk akkor nem volt lehetőségünk, és ma is vannak világsztárjaink, mint Robert Lewandowski. Azt hiszem, ha a mai csapatnak Kazimierz Górski lenne a szövetségi kapitánya, Lengyelország világbajnok lenne.

  – Mi volt a titka az 1974-es világbajnokságon bronzérmes lengyel válogatottnak?
  – Mindenekelőtt fenomenális szövetségi kapitányunk volt Górski személyében, aki világszínvonalú csapatot állított össze belőlünk, egyébként tehetséges játékosokból. A siker fontos része volt, hogy a válogatottnál jobb légkör uralkodott, mint a klubcsapatoknál, de a taktika nem annyira különbözött attól, amit a klubcsapatainkban játszottunk. Így könnyű volt átállnunk a válogatott „üzemmódra”. Górski mindig azt táplálta belénk, hogy nem vagyunk mások vagy rosszabbak, mint az ellenfeleink. Minden csapatban ugyanúgy tizenegy játékos van, és csak az számít, hogy az adott meccsen ki nyújt többet. „Ne álljunk be védekezni, hanem menjünk előre. Ha nyernek, ez azt jelenti, hogy ezen a napon jobbak voltak, mint mi” – ez volt a mondása. Az NSZK elleni találkozó előtt mondta először ezt a vb-n. Nem is futballmeccs volt az, inkább vízilabda. Kikaptunk, de világszerte sokan elismerték a teljesítményünket, mivel mindent kiadtunk magunkból a pályán.

  A világbajnoki bronzérmes, 63-szoros válogatott Jan Tomaszewski a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában mesél az 1974-es csapat titkáról, Brian Clough gúnyolódásáról és arról is, mennyire sajnálja, hogy nem láthatja ma játszani Szoboszlai Dominikot.

  Emlékek alkotói – Bobory Balázs publicisztikája.

  Barátság extrákkal – Deák Zsigmond jegyzete.

  A magyar labdarúgó-válogatott csütörtöki, Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőjével kapcsolatban az egyik leggyakrabban elhangzott kérdés, hogy a mieink hogyan tudnák megállítani a világ egyik legjobb támadóját, Robert Lewandowskit. Rózant Janó, az egyéni képzéssel és labdarúgók elemzésével foglalkozó Neofutball vezetőedzője csaknem százoldalas anyagot állított össze a lengyel klasszis játékáról.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG VB-SELEJTEZŐ LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső