2021.IX.26. Ferencváros – Újpest: 3-1

A Ferencváros ismét megnyerte az Újpest elleni derbit!

A Fradi sorozatban kilencedszer nyert odahaza a lila-fehérek ellen.
A hét utolsó napján derbit láthattunk a labdarúgó NB I-ben: a Ferencváros sorozatban a 9. alkalommal verte meg odahaza az Újpestet, pedig a vendégek emberhátrányban sem adták fel.


Nyilatkozatok:

Peter Stöger:Pontosan tudom, hogy a klub életében ez egy kiemelt párharc, nagyon várom az első derbimet, amit ráadásul hazai pályán, a mi közönségünk előtt játszhatunk. A játékosok is meséltek a stadionban uralkodó elképesztő atmoszféráról, illetve volt szerencsém a drukkerekkel is beszélgetni erről a párharcról. Tudjuk mi a dolgunk, jó meccset fogunk játszani az Újpest ellen. Nincs szükség külön motivációra, tudjuk, hogy ez az év egyik kiemelt találkozója lesz.

A mérkőzés:

Ferencváros — Újpest: 3-1 (2-1)
Groupama Aréna, 17:00. 17.349 néző.
Vezette: Bogár Gergő (asszisztensek: Tóth II. V., Georgiou; Videóbíró: Erdős József; VAR asszisztens: Vígh-Tarsonyi; VAR operátor: Takács J.; tartalékjv.: Solymosi)

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic — Laidouni – Zachariassen (Vécsei, 69.), Loncar (Besic, 59.) — Uzuni, R. Mmaee (Botka, 88.), Nguen (Gavric, 59.)
kispad: Bogdán, Kovacevic, Marin, Cabraja, Dvali, Csontos
vezetőedző: Peter Stöger

Újpest: Banai — Bjelos (Croizet, 63.), Kastrati, Kutrumbisz, Diaby, Antonov — Csongvai, Mack, Mitrovic — Tallo (Simon K., 69.), Beridze (Viana, 82.)
kispad: Tomori, Fehér, Máté Zs., Stieber Z., Katona M., Mucsányi, Szakály P., Kovács D.
vezetőedző: Michael Oenning

Gól: R. Mmaee (5. – 11-esből), Nguen (42.), Uzuni (87.) illetve Tallo (45+2.)
Sárga lap: Loncar (46.), Nguen (55.) illetve Banai (4.), Antonov (26.), Kastrati (35.), Mitrovic (45+1.)
Kiállítva: Diaby (14.)

Közel telt ház volt a Groupama Arénában! A magyar labdarúgás egészét tekintve ennek is lehetett örülni vasárnap délután, elvégre hiába a sorozatban elért két Európa-bajnoki részvétel, hiába szerepel magyar klubcsapat immár sorozatban negyedik éve valamelyik európai kupasorozat csoportkörében, a tömött széksorok előtti bajnokikat továbbra is nagyon meg kell becsülni (és éppen a vasárnapi lapszámban megjelent összeállításunkból derült ki, hogy ez még a Fradi–Újpest rangadó esetében is igaz). A kellemes őszi napsütésben hömpölygött is a tömeg az Üllői úti aréna felé, az utóbbi három idényben a bajnoki címet megszerző Ferencváros esetében nem is lehet csodálkozni azon, hogy a zöld-fehér szurkolók megtöltötték a nekik kijelölt szektorokat, az viszont külön dolgozat témája lenne, hogy az újpesti fanatikusok nagy többsége miért csak idegenben buzdítja csapatát…

Bár a párharc európai szinten is rangot vívott ki magának, az utóbbi években meglehetősen egyoldalú volt az ütközet kimenetele. A vasárnapi meccsnek úgy vágtak neki a csapatok, hogy amikor az Újpest legutóbb legyőzte a Ferencvárost (2015 decemberében), a magyar válogatott még csak készült a 2016-os Eb-re, a német válogatott volt a világ-, a spanyol válogatott az Európa-bajnoki címvédő, Gulácsi Péter pedig a német másodosztályban szereplő RB Leipzig cserekapusaként várt a lehetőségre.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Michael Oenning edzette lila-fehérek hat meccs után nyeretlenül, mindössze három ponttal a tarsolyukban, kieső helyről várták a találkozót, akkor nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden a zöld-fehérek mellett szólt. Arra legfeljebb csak találgatni lehet, hogy a német szakvezető ebben a helyzetben milyen haditervvel készült a meccsre, ám akármi is járt a fejében, az ötödik percben már borult az elképzelés: Banai Dávid és Myrto Uzuni tizenhatoson belüli ütközése után a játékvezető a büntetőpontra mutatott, Ryan Mmaee higgadt gurításával pedig máris előnybe került a Ferencváros.

A korai gyomros után próbált magához térni a vendégcsapat, Giorgi Beridze léc fölé szálló fejessel veszélyeztetett, majd következett az újabb pofon, és még az első negyedóra letelte előtt emberhátrányba került az Újpest. Az ítélettel különösképpen vitatkozni sem érdemes, Abdoulaye Diaby keze ott volt a tizenegyest kiharcoló, gólhelyzetben kilépő hazai támadó vállán, a kiállított hátvéd újpesti szereplése viszont megérdemel néhány szót: a nyáron szerződtetett 21 esztendős mali hátvéd a második fordulóban, a DVSC ellen a 14. percben kapott piros lapot, majd négymeccses eltiltását letöltve a derbin visszatért a kezdőbe – ezúttal sem bírta tovább, 118 perc alatt így egy sárga és két piros lap a mérlege.

A kiállítás után úgy tűnt, a vendégek vezetőedzője azonnal változtat, Katona Mátyás már az oldalvonal mellett állt, ám a csere végül elmaradt, és Csongvai Áron lépett hátra a védelembe. Bár az első negyedóra eseményei hazai gólzáport vetítettek előre, szó sem volt arról, hogy innentől kezdve egykapuzott volna az FTC. Tény, a széleken többször is a védelem mögé kerültek a hazaiak, és a laposan, élesen kapu elé lőtt labdáknál olykor csak centiméterekkel maradtak le a berobbanó játékosok, ám amennyire erejéből tellett, a vendégegyüttes is igyekezett tartani a labdát, igaz, a kapu elé többnyire csak a szabadrúgások utáni beíveléseknél jutott. A lila-fehérek mentalitására és küzdőszellemére nem lehetett panasz, látszott, a borzasztó kezdés ellenére sem akarnak beletörődni a vereségbe, és mivel a hazai csapat sem diktált eszeveszett iramot, a meccs a második félidőre is nyitott maradt. Ehhez persze az is kellett, hogy a hazaiak második gólját megszerző Tokmac Nguen találata után a zöld-fehérek lélekben már az öltözőben jártak, és nem figyeltek a szemfüles Junior Tallóra, aki első helyzetét azonnal gólra váltotta.

A fordulás után a szépítő gól szerzője fejelt a kapu fölé, majd Nemanja Antonov életerős lövése halt el Dibusz Dénes kezében. Az Újpest emberhátrányban is igyekezett lapos passzokkal építkezni, a céltalan ívelések helyett a tudatos támadásépítés lehetőségét kereste, majd az 56. percben a VAR-nak köszönhetően az érzelmek széles skáláját járták be a felek, Tokmac Nguen tizenhatoson belüli esését sárga lappal díjazta Bogár Gergő játékvezető, ám a videoszobában közel egy percig nézték vissza az esetet. A feszültség tapintható volt, az újabb hazai tizenegyes alighanem eldöntötte volna a meccset, ám a monitoros ellenőrök megerősítették a játékvezető ítéletét.

Az utolsó jó fél órára érkezett Muhamed Besic, aki a Ferencvárosban már játszott korábban, a Groupama Arénában viszont még nem (a stadion elkészülte előtt a régi Népstadionban rendezte hazai meccseit a Fradi), ám első lövését minden bizonnyal igyekszik hamar elfeledni: a labdát csak az oldalvonalon túl érték utol.

Kapura tartó lövést viszont sokáig a többi futballistától sem láttunk, a Fradi önmagához képest visszafogottabb teljesítménye és az Újpest szervezett futballja pedig nyílt hajrát eredményezett. Bár egy percig úgy tűnt, Myrto Uzuni lövése lezárja a párharcot, a VAR-bírók les miatt érvénytelenítették a gólt, az utolsó tíz percre pedig Hugo Viana becserélésével tizenkilencre lapot húzott Michael Oenning. Végül mégsem az ő, hanem a szintén csereként pályára lépő Simon Krisztián lábában volt az egyenlítés, ám az átvétel nem sikerült jól, az emelését követően az oldalhálóba szállt a labda. Ekkor már némi füttyszó is hallatszott a hazai szektorokból, ám a 87. percben már örömében tomboltak a zöld-fehér hívek, Aissa Laidouni remek egyéni alakítása után Myrto Uzuni elvarrta a szálakat. Az összetörten álldogáló vagy éppen a gyepre rogyó vendégjátékosok testbeszéde is elárulta: ennek a meccsnek érdemben vége.

A bajnokot irányító Peter Stöger megnyerte első derbijét, a Ferencváros pedig sorozatban nyolcadszor győzte le a dicséretesen küzdő, ám továbbra is kieső helyen álló Újpestet. 3–1

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Az Újpest trénere, Michael Oenning szerint ez volt az utóbbi évek egyik legkiélezettebb derbije.

„Már az első percekben hátrányba kerültünk, aztán jött a piros lap is, ami tipikus szituáció volt, a védőknek óvatosabban kell ilyenkor viselkedniük. A második gól előtt nem tudom, hogy volt-e les. De a legfontosabb, hogy ezen a ponton senki sem tett volna rá egy büdös petákot sem, hogy jól alakulhat számunkra a meccs. A félidő utolsó pillanataiban a szépítő találat a legjobbkor jött, és nagyon büszkévé tett, mert azt mutatta, hogy a csapatban még mindig van tartás és eltökéltség. Így is jöttünk ki a pályára a szünet után, presszingeltünk, előre játszottunk, sok helyzetet kialakítottunk. Bíztunk a kedvezőbb eredményben, nem véletlenül nyúltam bele a támadósorba, és hoztam be a csatárokat. A végén még volt egy nagy ziccerünk, ami sajnos kimaradt, így elmaradt a pontszerzés.”

Elmondta: büszke játékosai teljesítményére.

„Nem a tabellát figyelem. A mai eredmény miatt csalódott vagyok, már csak azért is, mert nem először fejeztük be emberhátrányban a meccset. De jó látni, hogy javul a teljesítményünk, még ha továbbra is a tabella alján vagyunk. Talán már nem sokáig. Vesztettünk, ami nem jó, de a játékosaimra büszke vagyok.”

A 3. NB I-es meccsén másodszor kiállított Abdoulaye Diabyról elmondta: messze van még attól, hogy megvonja tőle a bizalmat, mert nagyon tehetséges játékos, aki még fiatal.

Az FTC vezetőedzője, Peter Stöger szerint csapata nagyon fontos győzelmet aratott.

„Roppantul örülök a három pontnak és a hangulatnak is, ami a meccsen volt, köszönjük a szurkolóknak. Jól kezdtünk, aztán az első húsz-huszonöt perc után nem úgy folytattuk: nem voltunk elég gyorsak, túl sokat passzoltunk, másként akartuk megjátszani a labdákat, miközben az ellenfél elég jól helytállt emberhátrányban is.”

A Nemzeti Sport kérdésére válaszolva elárulta: a remek kezdés után nem számított arra, hogy az utolsó percekben még izgulni kell a győzelemért. Kollégánk arról is megkérdezte, hogy milyen volt belülről élete első magyar derbije.

„Belülről is érezni lehetett, hogy ez különleges mérkőzés. Nem végig, de néha azt éreztem: jobban élvezem a hangulatot, mint a pályán mutatott játékot.”

Myrto Uzuni: 

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2021.IX.26. Ferencváros – Újpest: 3-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+2.

  PERC
  Laidouni bírja erővel, de középtávolról ballal a léc fölé lő.

  90.

  PERC
  Laidouni ismét megcsinál egy pimasz cselt az ötös bal sarkán, de most odaér Mack.

  90.

  PERC
  Kutrumbisz odarúg ennek örömére Gavricsnak hátulról.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Botka Endre be, R. Mmaee le. Luxuscsere, ék helyett védő mindenes.

  88.

  PERC
  EZ IS BENT VAN! Vécsei passzol Laidouninak, aki ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, Kastrati mellől, Kutrumbisz nem figyel középen, MYRTO UZUNI a jobb lábával fél méterre az üres kapuval szemben a saját bal lábára rúgja a labdát, de az a támadó sípcsontjáról a kapu közepébe hullik. 3–1!

  87.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (3–1) Uzuni
  85.

  PERC
  Simon nem veszi át jól Mack szép passzát, Civic nem figyelt pedig, a szélső jobbal nagyon a rövid sarok mellé emel végül 8 méterről.

  85.

  PERC
  Viana ment bevetődve Civic ballábas, 18 méteres bombájánál.

  84.

  PERC
  Uzuni kiharcol a jobbon egy szögletet. Beridze nagyon szomorúan ül a kispadon, nagyon nem ment ma neki.

  82.

  PERC
  De nem ér a gól, les volt.

  82.

  PERC
  Videobíró.
  81.

  PERC
  Fernando Viana Beridze
  81.

  PERC
  MYRTO UZUNI alighanem eldönti a meccset, S. Mmaee passza után ballal a jobb sarokba lő a 16-osra betörve!

  80.

  PERC
  Viana: 5 meccs a Fradi ellen, 0 kanadai ponttal.

  80.

  PERC
  Wingo jobb oldali beadása mindenkinek magas középen, Civic balról ballal a túlsó felsőbe emelne, de figyel Banai.

  78.

  PERC
  Michael Oenning eddig tízszer vezette aktuális csapatát a Fradi ellen és erősen negatív az egyenlege: 2 diadal, 2 remi, 6 kudarc. Két, egyaránt 2–1-es sikerét 2016 augusztusában és 2017 áprilisában a Vasassal érte el a Groupama Arénában, míg az Újpesttel két meccs után 0 pont a mérlege, 0–7-es gólkülönbséggel.

  78.

  PERC
  Fotó: Nagy-Pál T.

  78.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  76.

  PERC
  Simon jobbal nagy erővel lő kapura 15-ről, kissé jobbról, Croizet visszapassza után, S. Mmaee kétségbeesetten vetődik közbe.

  75.

  PERC
  Az Újpest az egyetlen a mezőnyben, amely hátrányból még nem tudott pontot szerezni a most futó bajnokságban. Háromszor vezetett a lilák ellenfele, és ezeket a meccseket mind el is vesztette Michael Oenning együttese.

  75.

  PERC
  Az FTC a 2019–2020-as idény rajtja óta 36 bajnokin lépett pályára az Üllői úton, és fővárosi csapattól egyszer sem szenvedett vereséget (csak a Diósgyőrtől és a Kisvárdától).

  73.

  PERC
  Simon ballal feladja a labdát a kapusnak a 16-os előteréből.

  72.

  PERC
  Besic jobbal nagyon a bal sarok mellé lő 18-ról, egy nem túl jó levétel után.

  72.

  PERC
  R. Mmaee előtt éppen csak elsuhan az ötösön Wingo jobb oldali, keményen meglőtt beadása.

  71.

  PERC
  Antonov és Mitrovics a labda mögött, az meg a 16-os jobb sarka előtt, 24 méterre. Előbbi ballal a bal felső fölé emel végül, Dibusz biztosított.

  69.

  PERC
  Simon Krisztián váltja a lesérült, a pályáról lebicegő Tallót.

  68.

  PERC
  Vécsei Bálint be, Zachariassennek nem ment ma.

  67.

  PERC
  R. Mmaee bal oldali beadását elvéti az ötös előtt ballal Zachariassen, ZICCER volt pedig!

  66.

  PERC
  Fotó: Nagy-Pál T.

  66.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  66.

  PERC
  Mack rúg nagyot Laidouniba.

  63.

  PERC
  Yohan Croizet be, Bjelos le, szélsővédő helyett támadó mindenes.

  62.

  PERC
  Uzuni emelését borzalmasan találja el 13-ról kapásból Besic, kirúgás… Uzuni elé szépen jött ki az ötös bal sarka elé Banai, a szélső nem lőtt, aztán inkább beadott.

  61.

  PERC
  TITKOS FEGYVER: Simon az eddigi 18, Fradi elleni meccsén 3 gólt lőtt, 2 assziszt mellett.

  60.

  PERC
  Wingo a jobb szélről jócskán a léc fölé lő.

  59.

  PERC
  Természetesen óriási üdvrivalgás fogadja Besicet – jelentik.

  59.

  PERC
  Rossi helyzete változatlan…

  59.

  PERC
  Zseljko Gavrics meg Nguent váltja.

  58.

  PERC
  Muhamed Besic be, Loncar le.

  58.

  PERC
  Marco Rossi a VIP-ben, bár olyan sok magyar játékost nemigen monitoroz ezen a derbin.

  57.

  PERC
  Az Újpest hat játéknap után is nyeretlen még az NB I-ben – hasonlóra 2011 óta nem volt példa –, az eddigi mérlege 3 döntetlen és 3 vereség. Bajnokin legutóbb az előző pontvadászat záró körében, a Szusza-stadionban a Zalaegerszeget győzte le 5–4-re.

  57.

  PERC
  A Fradi immár négyes győzelmi sorozatban van a bajnokságban – még a nyitányon a Kisvárda bánt el vele a Groupama Arénában. Az előző 19 tétmeccsén 14-szer nyert és 5-ször vesztett, így a lilák elleni lehet sorozatban a 20. olyan találkozója, amely nem zárul döntetlennel. Legutóbb még április közepén, Kisvárdán ikszelt (0–0).

  56.

  PERC
  Szabadrúgás kifelé.

  56.

  PERC
  Vizsgálódás, Kastrati ugyanis tényleg odarúgott picit Nguennek…

  56.

  PERC
  Videobíró.
  55.

  PERC
  Feltámadt a Fradi, nagyjából nála volt a labda az utóbbi 3 percben.

  55.

  PERC
  Tokmac Nguen kap sárga lapot műesésért.

  51.

  PERC
  Kastrati passzát Antonov ballal 26-ról Dibusz ölébe postázza.

  50.

  PERC
  Kastrati emel jobbról középre, Tallo tízről a bal sarok mellé fejeli a labdát.

  50.

  PERC
  Beridze ballal 17-ről Wingóba lő.

  49.

  PERC
  Bjelos lő jobbal az égbe az ötös jobb sarka elől, Kastrati remek emelését előtte Tallo tízről a kifutó Dibuszba pazarolta, úgy pattant Bjelos elé a labda. KÉT ÚJPESTI ZICCER!

  48.

  PERC
  57 százalékban a hazaiaknál a labda, 4-4 kapura lövés volt eddig.

  47.

  PERC
  Kastrati jobb oldali beadását Tallo 11-ről a jobb sarok mellé fejeli.

  47.

  PERC
  Nagy füstköd az újpesti kapu mögött, lángokkal nyitott a hazai tábor.

  46.

  PERC
  Stjepan Loncar kap sárga lapot.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Fotó: Nagy-Pál Tamás

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Az újpestiektől az Üllői úton legutóbb 2019 májusában – a jelenleg Mezőkövesden futballozó – Nagy Dániel talált be a zöld-fehérek kapujába. Azt a meccset 2–1-re nyerte meg a Ferencváros. A lilák így – a hosszabbításokat nem számolva – 591 perce gólképtelenek az FTC ellen.

  FÉLIDŐ

  A Fradi a legutóbbi nyolc hazai NB I-es meccsét megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, sőt, közben csupán egy gólt kapott. Előtte viszont 2015 és 2016 között sorozatban háromszor – rendre Kassai Viktor játékvezetése mellett, aki 2019-ben visszavonult a játékvezetéstől (s azóta már az orosz játékvezetők szakmai vezetője is volt, éppen most nevezték ki az utódját) – képtelen volt legyőzni (0–1, 2–2 és 3–3) a IV. kerületi örök riválisát. Az éppen öt éve, 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló Ferencváros–Újpest mérkőzés óta viszont nem szerzett pontot az Újpest a Groupama Arénában, az NB I-ben.

  FÉLIDŐ

  A Ferencváros már hét derbit nyert meg sorozatban, a legutóbbi haton még gólt sem kapott, ellenben szerzett 12-t. Ennél hosszabb sikersorozata a derbiken csak egyszer, 1905 és 1916 között volt az FTC-nek, igaz, az 15 találkozón keresztül tartott – és az Újpest akkor még nem számított meghatározó csapatnak a magyar mezőnyben. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban nyertek bajnokit a Fradi otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb szériája az volt, amikor 2005 és 2010 között sorozatban öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
  Varga Roland 6
  Rajczi Péter 5
  Dusan Vasziljevics 4
  Kabát Péter 4
  Gera Zoltán 4

  FÉLIDŐ

  Nguen: 14 meccs az idényben, 4 góllal és 3 gólpasszal.

  FÉLIDŐ

  Uzuni: 16 meccs az idényben, 11 góllal és 6 gólpasszal.

  FÉLIDŐ

  MÁR-MÁR GYANÚS, hogy minden a Ferencváros mellett szól, ha csak a tabellát nézzük, kérdés sem férhet a zöld-fehér sikerhez. Az Újpestnek viszont égetően szüksége lenne a jó eredményre. A Groupama Arénában szerzett pontokkal némileg az eddigi bukdácsolást is feledtetni lehetne, emiatt kiélezett, szoros meccsre számítok – amelyet a Fradi nyer meg. BABJÁK Bence a mérkőzés előtt.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  STÖGER RÁÉRZETT, JUNIOR TALLO SZÉPÍT! Amíg Uzuni cipőt köt, felfut Antonov, Mitrovics Tallo elé emel, Blazic és Civic sem figyel, utóbbi a labda mellé ugrik, az ék pedig jobbal a bal sarokba lő hétről, középről, félmagasan. 1–2! GÓLVIDEÓ ITT!

  45+2.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (2–1) Tallo
  45+2.

  PERC
  Kastrati szereli könnyedén a balon R. Mmaee-t, aki elcselezte most magát

  45+1.

  PERC
  Nikola Mitrovics kap sárga lapot reklamálásért.

  45.

  PERC
  Két perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Az Újpest legutóbb 2015. december 12-én, vagyis majdnem hat éve tudta bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – első magyar csapatként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne góljával nyert 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 16 derbin 11 Fradi-siker és 5 döntetlen.

  44.

  PERC
  Nguen gólja videón itt!

  43.

  PERC
  Blazic emelt Uzuni elé, a lesen lévő Nguen bemozdult, majd megállt, Uzuni jobblábas beadásánál Kastrati Nguen elé mentett, aki azonnal lőtt, Kutrumbisz meg már nem tudott tisztázni.

  43.

  PERC
  De nem volt les Uzuni passza után? Nem, gól a gól.

  43.

  PERC
  Videobíró.
  43.

  PERC
  TOKMAC NGUEN ballal a jobb alsó sarokba lő középről, 11 méterről, hiába ért bele a labdába az ötösön Kutrumbisz. 2–0!

  42.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (2–0) Nguen
  42.

  PERC

  Az Újpest legutóbb 2011 őszén kezdett ilyen gyengén bajnoki szezont, akkor a nyolcadik fordulóig nyeretlen volt. Most, hat kör után, három döntetlen és három vereség a mérlege. Mindössze egy mérkőzését, a Bp. Honvéd ellenit úszta meg egyetlen kapott góllal. (mlsz.hu)

  42.

  PERC
  A címvédő Ferencváros a legutóbbi hét mérkőzését megnyerte a lila-fehérek ellen, ráadásul ezek közül az utolsó hat meccsen gólt sem kapott. Az Újpest már 591+42 perce gólképtelen a derbiken, idegenben pedig öt éve csak veszített. Peter Stöger együttese a Kisvárda ellen vereséggel kezdte a bajnoki idényt, de azóta a Mezőkövesdet és a Debrecent is négy gólt szerezve intézte el a Groupama Arénában.

  41.

  PERC
  Büntető? Nem. Nem kéz volt ezek szerint.

  40.

  PERC
  Videobíró.
  40.

  PERC
  Civic ravasz leadását Nguen jobbal 22-ről kapura teszi, blokkol Tallo. De kézzel?

  40.

  PERC
  Zachariassen futtatja szépen a jobbon Wingót, a lapos beadást ketten is elvétik középen, a jobb sarok és az érkező Loncar elől ment Kastrati.

  39.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  39.

  PERC
  Ahol nem fér bele…

  39.

  PERC
  Igaza van Stögernek, az ilyen kényelem és „belefér”-szemlélet szokott visszaütni a nemzetközi porondon.

  38.

  PERC
  Loncar indítja a balon Civicet, a beadást tisztázza a becsúszó Kastrati. Stöger nem elégedett a Fradival, szerinte is túl kényelmesen játszik a bajnok.

  37.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  37.

  PERC

  36.

  PERC
  Civic bal oldali beadására nem jön ki Banai, S. Mmaee nem éri el a labdát fejjel az ötösön, a labda a mellette álló testvére lábára pattan, onnan meg a bal alsó mellé. HELYZET HELYZET UTÁN.

  35.

  PERC
  Lirim Kastrati odalép kőkeményen Loncarnak, majd Laidouninak is, sárga lap.

  35.

  PERC
  Kastrati Sárgalap.
  35.

  PERC
  Laidouni emelését nem éri el rendesen Nguen, az ötös bal sarka mellett tisztáz előle Kastrati.

  33.

  PERC
  Civic bal oldali beadása Bjelosról Zachariassen elé pattan, aki nem lő 18-ről, félti a lábát a kirohanó Kutrumbisztól.

  32.

  PERC
  Bjelos mellett elmegy a balon Nguen, Kastrati eléáll, kirúgás. Az egyszerűség nagyszerűsége.

  31.

  PERC
  Na ja, a magyar élvonal két legtöbb meccset játszó gárdája csap össze. Mindkét együttes több mint 3000 bajnokin van már túl. Vannak sérelmek…

  30.

  PERC
  Mezőnyjáték, közben a lelátóról csordogál szépen a pénz az MLSZ segélyalapjába.

  30.

  PERC
  Az El-csoportkörös, címvédő Ferencváros vereséggel kezdte az új bajnoki idényt, de azóta hibátlan az NB I-ben. Az Újpest elleni derbit tetszetős mérleggel várja, az előző két kiírásban ugyanis 18 pontot szerzett a lilák ellen, 12 gólt lőtt és egyet sem kapott. A 11., kieső helyen álló vendégegyüttes ezzel szemben még nyeretlen az idényben, az előző három bajnokijából kettőt elveszített. Idegenben eddig egy pontot szerzett, a DVSC otthonában ikszelt, illetve kikapott a Paks vendégeként.
  Ferencváros–Újpest 2018–2019: 1–0, 2–1, 1–1, 2019–2020: 1–0, 1–0, 1–0, 2020–2021: 2–0, 4–0, 3–0

  28.

  PERC
  Mitrovics bal oldali, jobblábas szabadrúgására kijön az ötösre szépen Dibusz.

  27.

  PERC
  Civic bal oldali, ballábas beadása Banaié.

  26.

  PERC
  Nemanja Antonov odacsúszik Dibusznak, sárga lap. Abszolúte jogosan.

  25.

  PERC
  A szerb beadását Tallo tízről a jobb felső fölé fejeli végül, jócskán.

  24.

  PERC
  Mitrovics-korner jobbról, kap hideget-meleget. És kisebb-nagyobb szuveníreket a nyakába.

  23.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  23.

  PERC
  Banai: 6 meccs a Fradi ellen, 11 kapott góllal. Egy iksz mellett mindig kikapott az Újpest vele a derbin. ÓMEN?

  22.

  PERC
  Nguen lő jobbal 24-ről gyengén Banai elé. Csemege.

  21.

  PERC
  Antonov kap egy pocsék passzt a jobbon felfutó Bjelostól.

  20.

  PERC
  SZŐKE István, az FTC korábbi támadója: „Hogy mit várok a meccstől? Dózsa-győzelmet nem, attól a kedvem, étvágyam elmenne. Nem lesz probléma, csak a Fradi győzhet. A sok hiányzó nem jelenthet gondot, Székesfehérváron is nyert a csapat, egységesnek tűnik a társaság. Képzettebb, jobb játékosokból áll, és már a középpálya is rendben van. Aissa Laidounit tartom a legtöbbre, de Myrto Uzuni is hasznos, ahogyan Ryan Mmaee is. A nemzetközi meccsek alapján egyre jobb lesz a játékunk, de hiányoznak a magyarok a csapatból. A Fradi azonban így is Fradi, nincs mit tenni. Az Újpest kieső helyen van, valami nem stimmel a liláknál. Jobban örülnék, ha kiélezettebbek lennének a derbik, mert ezúttal is simának tűnik a meccs. Mindenesetre az Albert-kiállítás megnyitóján mondtam a másodedzőnknek, ha baj van, szóljon, és beugrok!”

  19.

  PERC
  R. Mmaee passzol a balon felfutó Loncarhoz, akinek lapos beadását nem éri el a bevetődő Uzuni az ötös előtt…

  17.

  PERC
  Diaby: 3 meccs az NB I-ben, 118 játékperc összesen, 1 sárga és 2 piros lap! Nem unatkozik…

  16.

  PERC
  Uzuni jobbal a jobb felsőbe lőne 19-ről, hatalmasat véd vetődve Banai.

  15.

  PERC
  VÉBER György, az Újpest korábbi középpályása: „Elég borúsan látom az esélyeket, ám valahol éppen ez ad reményt. A párharc történelmében előfordult már, hogy a lesajnált, szinte teljesen esélytelennek vélt csapat feltámadt poraiból, és olyan eredményt produkált, amire senki sem számított. Játékosként én is voltam olyan helyzetben, amikor papíron semmi esélyünk sem volt, ilyenkor a dac és a bátorság sokat segíthet. Más kérdés, hogy vajon a maiak átérzik-e a párharc jelentőségét annyira, mint a húsz-huszonöt évvel ezelőtti játékosok… A meglepetésben most is reménykedhetünk, de ha reálisan nézzük a helyzetet, nemcsak a Ferencváros és az Újpest között van nagy különbség, hanem a Fradi és a magyar élvonal összes többi csapata között is. Ennek ellenére az Újpestnek minden pontra szüksége van, teljesen mindegy, melyik csapat az ellenfél.”

  14.

  PERC
  Igen, marad a piros.

  14.

  PERC
  De a játékvezető elővette a sárga lapot is. Véletlenül csak?

  14.

  PERC
  Videobíró.
  14.

  PERC
  Lerántotta egyértelműen a szélsőt a 16-os bal sarka előtt.

  13.

  PERC
  ABDOULAY DIABY PIROS LAPOT KAP UZUNI LERÁNTÁSÁÉRT!

  13.

  PERC
  Mitrovics emel az ötös bal sarka elé jobbról, Beridze a jobb felső fölé fejel, legalább egyméternyivel, de legalább egy méterrel túlugorva a földön maradó Wingót.

  12.

  PERC
  Banai a mérkőzés előtt:

  12.

  PERC
  Milyen a légkör Újpesten? Bizakodó, netán visszafogott?
  Mondhatni, „csak” egy kupameccset nyertünk meg egy hete Tiszakécskén, de az a győzelem érezhetően jót tett a hangulatunknak. A bajnokságban nem úgy teljesítettünk eddig, ahogy szerettünk volna, még nyeretlenek vagyunk, ezért is volt nagy szükségünk a múlt szombati győzelemre. Hogy választ adjak a kérdésre: bizakodó a légkör.

  11.

  PERC
  De ne középen tegyék ezt, jelzi azonnal Stöger.

  10.

  PERC
  Kastrati rúgja el a labdát Nguen elől a jobbon, zavarban az Újpest, higgadtan gurigázgat a Fradi.

  10.

  PERC
  A hangulat pazar, “jól áll” a derbinek, hogy az újpestiek is nagy létszámban képviseltetik magukat, és szurkolnak – jelentik a helyszínről.

  9.

  PERC
  Fotó: Nagy-Pál Tamás

  9.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  9.

  PERC
  Beridze elmegy a jobb szélen, Loncar szereli, Civic dobhat ráadásul.

  8.

  PERC
  Tallo elől S. Mmaee fejeli el Mitrovics emelését.

  7.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  5.

  PERC
  (1–0)

  5.

  PERC
  RYAN MMAEE jobbal a jobb alsó sarokba lő, Banai balra el. 1–0!

  5.

  PERC
  ÉRVÉNYES AZ ÍTÉLET, JÁR A TIZENEGYES. Uzuni rosszul vette át, Banai meg fölöslegesen ment neki.

  5.

  PERC
  Videobíró.
  5.

  PERC
  BÜNTETŐ? Laidouni elveszíti, majd visszaszerzi a labdát, balról ballal beadja, Diaby elvéti, Uzuni rosszul veszi át, jön Banai, s a szélső nagyot esik, miután kiderül, hogy nem éri el a labdát…

  4.

  PERC
  Banai Dávid hevesen reklamál, nem is hiába! Sárga lap.

  1.

  PERC
  Nguen passzol Loncarhoz, a beadást szögletre tisztázza Diaby.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta lilában.

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Nagy-Pál Tamás

  Egy kis örökmérleg: A zöld-fehérek és a lila-fehérek összecsapása 232 bajnoki mérkőzéses múlttal rendelkezik, és az örökmérleg nagy zöld-fehér fölényt mutat: 109 győzelem, 62 döntetlen, 61 lila-fehér siker. Három találkozót ezek közül félbeszakadt bajnokságokban (1944–1945, 1956) játszottak le, ezek nélkül 229 bajnoki és 109–59–61 a mérleg.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az Újpesthez:
  1928, Aknai János
  1929, Huber Dezső
  1941, Kalocsay Géza
  1950, Deák Ferenc
  1950, Henni Géza
  1984, Kerekes György
  1985, Haaz Ferenc
  1985, Ebedli Zoltán
  1994, Wukovics László
  1998, Mogyorósi József, i.
  1998, Miriuta László
  2002, Kőhalmi András, ingyen
  2005, Balajti Ádám
  2004, Szalai Vilmos
  Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
  2005, Grósz Róbert
  2003, Rósa Dénes, i.
  2003, Csurka Zoltán, i.
  1999, Eszenyi Dénes, i.
  1997, Kun György
  1994, Kecskés Zoltán
  1992, Sorin Cigan
  1985, Ebedli Zoltán
  1985, Palkovics István
  1951, Gulyás Géza
  1944, Szabó Ferenc

  Eltitltott: az újpesti Pauljevics (piros lap).

  A hazaiaktól Sigér D. (térdműtét után) és Somália (combizomhúzódás) sérült, a vendégeknél nincs maródi.

  – Rendkívül egyoldalúak voltak a legutóbbi derbik. Mi lehetett ennek az oka?
  – Azért lehettünk ennyire sikeresek, mert mindennél jobban akartuk a győzelmet. Ezeken a fontos mérkőzéseken kizárólag maximális összpontosítással lehet pályára lépni, nem vonhatja el semmi a figyelmet. Alaposan felkészültünk a vasárnapra, ezúttal is égünk a bizonyítási vágytól!

  – Jól sejtem, tűkön ülve várja az összecsapást?
  – Valóban, hiszen rengeteg érzelem övezi. A srácokkal régóta készülünk a rangadóra, hetek óta beszédtéma az öltözőben. Hiába a Fehérvár a legfőbb riválisunk a pályán, az Újpest elleni meccsek különlegesebbek. Három éve játszom a Fradiban, átérzem, mit is jelent a klubnak, a szurkolóknak, no meg nekünk, játékosoknak, ha legyőzzük a lilákat, ám azzal is tisztában vagyok, hogy a túloldalon is hasonló ambíciókkal várják a meccset.

  – A nyolcadikra készülnek?
  – Az előző hét Újpest elleni meccset megnyertük, úgyhogy más forgatókönyvbe bele sem szeretnénk gondolni, győzni akarunk! – vágta rá Tokmac Nguen, a Ferencváros támadója. – Rengeteget jelent nekünk a derbi, ezért kizárólag egyetlen kimenetel elfogadható: ha megnyerjük.

  MIRE SZÁMÍTHATUNK PETER STÖGERTŐL? Az összeállítás ibusz Dénessel kezdődik, s nem indokolta semmi, hogy változtasson a védelmen. Székesfehérváron Aissa Laidouini remekül ellátta azt a szerepkört, amelyet korábban Ihor Haratin, a védelem és a középpálya közé beékelődve kérte el s játszotta meg előrefelé a labdát. Az is nehezen képzelhető el, hogy középen változtatna Peter Stöger. Muhamed Besic aligha áll készen rá, hogy kilencven percet robotoljon, de megjegyzendő, hogy a ferencvárosi középpálya Kristoffer Zachariassen és Stjepan Loncar hathatós munkájával rengeteg labdát szerzett szerdán a székesfehérvári térfélen – ezúttal is intenzív letámadás várható a Fraditól.

  Noha az utóbbi bajnokikon Tokmac Nguen és Myrto Uzuni visszafogottan teljesít, a vezetőedző aligha ülteti bármelyiküket kispadra. Fontos szerep hárulhat Zseljko Gavricsra a második félidőre vélhetően fáradó újpesti védelem megbontása érdekében, a hajrában sokat érhet a lendülete. Elöl Ryan Mmaee helye megkérdőjelezhetetlen, s nemcsak azért, mert nincs konkurenciája, hanem mert kirobbanó formában van.

  „Pontosan tudom, hogy a klub életében ez egy kiemelt párharc, nagyon várom az első derbimet, amit ráadásul hazai pályán, a mi közönségünk előtt játszhatunk. A játékosok is meséltek a stadionban uralkodó elképesztő atmoszféráról, illetve volt szerencsém a drukkerekkel is beszélgetni erről a párharcról. Tudjuk, mi a dolgunk, jó meccset fogunk játszani az Újpest ellen. Nincs szükség külön motivációra, tudjuk, hogy ez az év egyik kiemelt találkozója lesz” – mondta a fradi.hu-nak Peter Stöger.

  Aki a 2019–2020-as idényben az örmény élvonalban gólkirály lett, egyben a bajnokság legjobb labdarúgójának is megválasztották.

  Az Újpesthez kapcsolódó hír, hogy a klub megvásárolta Mory Konét, az elefántcsontparti középcsatárt az örmény Ararattól.

  Mire számíthatunk Michael Oenningtől? Nikola Mitrovics szavaiból kiindulva (csak a végeredmény számít) az Újpest német szakvezetője aligha próbál váratlan meglepetéssel előállni. Az ellenfél kapuja előtt kezdődő letámadás öngyilkosságnak számítana a Groupama Arénában (ilyesmivel próbálkozott januárban a Mol Fehérvár elleni hazai bajnokin, a vége 5–0-s vereség lett), így a lila-fehérek vélhetően mélyebben visszahúzódnak, és a saját térfelükön kezdik majd megzavarni a Fradi játékosait. A felállás alighanem a meccs nagy részében az 5–3–2 lesz, amelyből labdaszerzés után vált át a csapat 3–5–2-be, és próbálja kihasználni az elöl játszó futballisták kreativitását. Mivel az egyénileg képzettebb futballisták a hazai oldalon szerepelnek, az Újpestnek minél kevesebb húzásból kell eljutnia a kapuig, minél kevesebb időt és lehetőséget adva arra, hogy a vetélytárs visszarendeződjön és labdát szerezzen. Branko Pauljevics piros lapja érzékeny veszteség, az eltiltásból visszatérő Abdoulaye Diaby viszont segíthet a védelem megszilárdításában.

  „A nyeretlenség most már rányomja a bélyegét az öltözői hangulatra, de készülünk tovább becsülettel. Biztos vagyok benne, sokkal több van a csapatban, mint amennyit eddig mutatott a bajnokságban – vélekedett Katona Mátyás. – A Tiszakécske elleni kupameccset is görcsösen kezdtük emiatt, de jót tett nekünk a győzelem, talán energiákat szabadít fel, amire szükségünk lesz a Ferencváros otthonában.”

  Nyomást helyezhet az Újpestre, hogy hat forduló után nyeretlen, és kieső helyről várja a derbit.

  „Nyerni akarunk – mondta a 3–5–2-es rendszerben bal oldali középpályást játszó labdarúgó. – Ha a mérkőzés úgy alakul, természetesen a döntetlennek is tudnánk örülni, ami bármelyik csapattól nagy tett a Groupama Arénában. De a célunk a három pont megszerzése, amire minden esélyünk megvan, mert a támadószekciónkat nagyszerű játékosok alkotják.”

  És milyen mérkőzést vár az Újpest játékosa a címvédő ellen?

  „Ő a Fradinál nevelkedett, én az Újpestnél, de nincs közöttünk emiatt ellenségeskedés, még zrikálni sem nagyon szoktuk egymást – folytatta Katona Mátyás. – Szerintem ezen a meccsen is inkább nekem szurkol, mint a Fradinak.”

  Nemcsak azért különleges ellenfél neki a Ferencváros, mert a zöld-fehérek ellen mutatkozott be az élvonalban, hanem azért is, mert két évvel fiatalabb öccse, Bálint a Ferencváros saját nevelésű játékosa, aki most Kecskeméten szerepel kölcsönben.

  „Még nem tekinthetem magam stabil kezdőjátékosnak, hiszen akkor kerültem be a csapatba, amikor Abdoulaye Diaby el volt tiltva – mondta a Nemzeti Sportnak Katona Mátyás. – Akkor szereztem egy gólt, és hosszabb távon is bizalmat kaptam a vezetőedzőtől, amit igyekszem meghálálni, próbálok élni az eséllyel. Óriási élmény lenne a kezdőcsapat tagjaként kifutni a Groupama Aréna gyepére. Amikor az első meccsemen beállhattam, nagyon meglepődtem; azt nem mondom, hogy lámpalázas voltam, de volt bennem egy kis drukk. Ám amint ott voltam a pályán, már el is múlt, csak arra koncentráltam, hogy jól játsszak.”

  A lila-fehérek saját nevelésű játékosának vélhetően mindig megdobban a szíve, ha a Ferencváros szóba kerül, hiszen 2020. június 20-án éppen az ősi rivális elleni bajnoki mérkőzésen mutatkozott be az NB I-ben. Aznap Zsótér Donát helyére állt be a 83. percben, a februári meccsen pedig ugyancsak csereként, a 89. percben léphetett pályára – vasárnap azonban minden esélye megvan rá, hogy a kezdőcsapatban kapjon helyet. Ebben az idényben mind a hat meccsen játszott, négyszer kezdőként, láthatóan élvezi Michael Oenning vezetőedző és a szurkolók bizalmát is.

  Harmadik derbijére készül Katona Mátyás, az Újpest FC 21 éves labdarúgója.

  „Szerda este legyőztük a Fehérvárt, nagyon fontos három pontot szereztünk a derbi előtt. Szerintem ez mindenkinek újabb lökést és magabiztosságot tudott adni. Remélhetőleg telt ház előtt fogunk játszani hazai pályán, a szurkolóink buzdításának erejét kihasználva tényleg csak a három pont megszerzése lehet a célunk. Szeretnénk közönségszórakoztató játékot nyújtani, de ha nem sikerül, a lényeg, hogy a három pont meglegyen.”

  Az FTC kapusa, Dibusz Dénes szerint egy derbin egyáltalán nem számít a forma. Szeretné, ha közönségszórakoztató futballal szolgálnák ki a telt házas Groupama Aréna közönségét, de a legfontosabb, hogy győzzenek az erőltetett menet közepén az ősi rivális ellen.

  Kapaszkodás a közhelyekbe – Bodnár Zalán jegyzete.

  VISSZATEKINTÉS NAGY CSATÁKRA ITT!

  Jön a derbi! A Ferencváros és az Újpest összecsapása a magyar futballtörténelem emblematikus rivalizálása. Az elmúlt évtizedekben nemegyszer előfordult, hogy egyik vagy másik csapatnak ment jobban, most már jó ideje a zöld-fehéreknek fut a szekere. Az újpestiek legutóbbi bajnoki címe (1998) óta a Fradi hatszor végzett az élen. Az NB I előző három kiírását megnyerő, most is toronymagas esélyesnek számító FTC ráadásul a derbin is jelentős fölényre tett szert, immár tizenhét tétmérkőzés (16 bajnoki és a 2016-os MK-döntő) óta veretlen legnagyobb riválisával szemben. Az elmúlt 25 esztendő emlékezetes összecsapásai azért hoztak hangos újpesti sikereket is, a derbi egyik különlegességét éppen az adja, hogy a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül egyik csapat sem mehet biztosra.

  A kieső helyen álló Újpest az Európa-liga-csoportkörös Ferencváros otthonában próbál talpra állni, ám az egykor kiélezett párharc az utóbbi években meglehetősen egyoldalúvá vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső