2021.IX.3. FK TSC – Ferencváros: 2-1

A Topolya a Ferencváros legyőzésével avatta fel új stadionját

Elkészült Topolyán az aréna, magyar segítséggel, az átadón Nyilasi Tibor és Kovács István vágta át a szalagot.
A vajdasági magyarok körében a legnépszerűbb magyarországi csapat ellen lépett pályára a Topolyai SC a legmodernebb szerbiai stadion ünnepélyes átadásán, és a TSC 2–1-re legyőzte a Ferencvárost az avatóünnepség csúcspontjaként.

A mérkőzés:

FK TSC — Ferencváros: 2-1 (1-0)
Topolya, 17:00. 4.500 néző.
Vezette: N. Szimovics

FK TSC: N. Filipovics (Jorgics, 46.) — Sztojkovics (Marszenics, 79.), Antonics, Calusic (B. Varga, 11.) — Sztanojev (Milicsevics, 45.), N. Petrovics, (Sztoiljkovics, 67.), Tomanovics (Szantracs, 46.), Bocskay (Csákány, 79.), Banjac (Susnjar, 79.; Svilar, 88.) — Zec (Djakovac, 46.), Sz. Vukics (Ratkov, 66.)
vezetőedző: Mladen Krsztajics

Ferencváros: Szécsi G. (Mergl, 46.) — Könczey, Cubra (Orosz Marcell, 82.), S. Mmaee (Arday, 82.), Cabraja (Vida K., 62.) — Leandro, Somália (Mazzonetto N., 82.), Vécsei — Nagy O., Nguen (Gera Za*, 82.), Jones
vezetőedző: Peter Stöger

Gól: Sztanojev (15.), Djakovac (90+1.) illetve Vécsei (83. – 11-esből)
Sárga lap: B. Varga (23.), Djakovac (65.), Szantracs (66., 81.) illetve S. Mmaee (27.), Cubra (45+1.)
Kiállítva: Szantracs (81.)

Eltévedni nem lehetett: „A szemafornál balra mentek, máris ott vagytok!” – mutatott irányt a sárga mellénybe bújt úriember.

Ennél pontosabb útba igazításra nem is volt szükség, jóllehet anélkül is megtaláltuk volna a Topolya új stadionját: már két órával a kezdés előtt ellepte a tömeg környező utcákat (lásd még: Marsala Tita, Nusiceva, Svetozara Markovica), ha valaki a lehetetlennel akart próbálkozni, nekiállt parkolóhelyet keresni. Na, ja, a házigazdák „három az egyben” programot kínáltak: a város legújabb gyöngyszemét ugyanúgy láthatták a nézők, mint a TSC-t és az errefelé szintén nagy népszerűségnek örvendő Ferencvárost.

Megkockáztatjuk, amikor kilencvennégy éve először fordult meg Topolyán az FTC, a kíváncsiság nem volt ekkora. Bár az is igaz, hogy a helyiek mindmáig jó szívvel lapoznak vissza a históriás könyvekben addig a napig, amikor a zöld-fehérek első ízben jártak itt. Még akkor is, ha – a tempofradi.hu tudósítása szerint – a Bolykovszky – Hungler I, Takács L. – Wilheim, Rázga, Deák I – Laky, Lyka I, Domján, Oberfrank, Deák II összeállításban pályára lépő, csereként még Farkast és Pillist is bevető amatőr FTC 1927. június ötödikén egy hatost rúgott a TSC-nek. Hogy a 6:1-re végződő barátságos mérkőzésen ki szerezte a gólokat? Sajnálatos módon azt nem közölték. Ellenben 2021. szeptember harmadikán megtudtuk, hogy a heves esőzés miatt kis híján elmaradt az akkori meccs…

Ez a veszély ezúttal nem fenyegetett, az alkalomhoz illőn hét ágra sütött a nap. Borús csak az lehetett, akinek nem jutott belépő. Az érdeklődés tudniillik akkora volt, hogy a 4500 férőhelyes aréna akkor is dugig lett volna, ha háromszor ekkorára szabják. Jellemző, hogy jegyek nem is kerültek piacra, a támogatók, a Szerbiából és Magyarországról egyaránt meghívott vendégek, valamint az éves bérletet megvásárlók megtöltötték a nézőteret. Sokan már akkor felállva tapsoltak, amikor az ünnepi felvezetés első felvonásaként a TSC ifjú növendékei kocogtak a pályára labdával a kezükben. A játékszer egyhamar odakerült, ahova való: a gyerkőcök a lábukkal kezdték el bűvölni. Bebizonyosodott, hogy sok ügyes futballista kis helyen is elfér, legalább száz kisgyerek dajkálta a labdát – a kezdőkörön belül. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy Kisbelgrád felől érkezve az első, amit megláttunk Topolyából, az az impozáns akadémia volt, megállapítható, a jövő talán még a jelennél is biztatóbbnak tűnik.

S mostantól már az égieken sem múlhat a siker: a stadiont, amelynek három lelátórészéről is látszik, a Boldogságos Szűz Mária templom tornya, három egyház papja szentelte fel. Lélekemelő pillanatokban a folytatásban sem volt hiány: a Vuk Karadzsics Művelődési Egyesület a szerb, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesület a magyar himnuszt adta elő, majd az egyik oldalsó tribünön magasba emelkedtek a jó előre gondosan kikészített, a két nemzet lobogóját megformáló kartonlapok. A B-közép, azaz a Blue Betyars pedig azzal a lendülettel rázendített az „Itthon vagyunk! Itthon vagyunk!” rigmusra.

Ami azt illeti, a „betyárok” is megérdemelték már, hogy végre szűkebb pátriájukban szurkolhassanak, mert az elmúlt három évben, amíg épült a stadion, imádott csapatukat minden meccsére utazniuk kellett. Tulajdonképpen még otthon is idegenben voltak, hiszen a negyven kilométerre fekvő Zentára kellett elkocsikázniuk, ha el akarták énekelni indulójukat. Márpedig újra és újra dalra fakadtak, ha a vírushelyzet nem engedte, hogy bebocsátást nyerjenek a nézőtérre, a kerítésen kívülről énekelték, hogy „…Harcmező vagy lelátó, a csatát meg kell vívni, károgók hada fog ma is túl gyengének hinni. Nem törődöm velük, nem tudják, hogy én mit érzek, mily hatalmas erő az, mi engem ma vezérel. Ma győzünk, ma nem félünk, ma teljes szívvel élünk, ha jön majd egy boldogabb kor, hogy legyen mit mesélnünk. Büszkén nézi minden vitéz, kinek lelke mennybe szállt, Délvidék lehullt keresztjét felveszi a Kék Betyár”.

S az ünnep folytatódott: a 2012-es Fölszállott a páva vetélkedő győztese, Csizmadia Anna úgy énekelte el a Nélküledet, hogy nyomban megértettük, miért ő nyert a maga kategóriájában. A vajdasági fociért rengeteget tevő, hatalmas tapsot kapó Zsemberi János már nem dalban, hanem szóban mondta el, mit jelent neki ez a nap.

„Először is talán nem árt tisztázni, hogy nem stadion-, hanem pályaavatót tartunk – fogalmazott a TSC elnöke. – Amint láthatják, még nincs teljesen kész, nincs befejezve. Az elképzelés az, hogy sportrekreációs központ legyen, az akadémia centerpályája, itt kapjanak a gyerekek nagy esélyt. Köszönöm a magyar állam támogatását, valamint a Szerb Labdarúgó-szövetség és az önkormányzat együttműködését. A következő bajnoki meccset még Zentán játsszuk, akkor visszaadjuk a zentaiaknak a stadion kulcsát, és azt követően térünk haza. Szeptember végén a Vojvodinát már idehaza fogadjuk, attól fogva leszünk végleg itthon.”

S ha már szóba került a 94 esztendővel ezelőtti találkozó, felelevenítették a városnapi ünnepség keretében 1980. október 14-én lejátszott Topolya–Ferencváros mérkőzést is – két akkori főszereplővel, továbbá olyasvalakivel, aki bármily szomorú, de nem lehetett szemtanúja annak a kilencven percnek.

„Emlékszem arra a meccsre, akkor is ugyanolyan nagy kavarodás volt a városban, mint ma – mondta mosolyogva Zsemberi János. – Mi nem is tudtunk jegyet szerezni, holott édesapám minden mérkőzésen kint volt, a testvérem pedig még játszott is. Azért is hoztunk most sok gyereket a lelátóra, hogy nekik ne kelljen olyan sokat várniuk, mint nekem. S hozzátenném, nagyon örülök annak is, hogy itt vannak velünk olyanok, akik azon a meccsen részt vettek.”

No, igen, egyik oldalról Kovács István, a másik oldalról Nyilasi Tibor karolta át Zsemberi Jánost. A 2–2-re végződő mérkőzés egy-egy gólszerzője. Kovács István, becenevén Haver, 41 évvel ezelőtt a topolyai együttes csapatkapitánya volt. Arra a kérdésre, milyen érzéssel jött a mostani találkozóra, azt felelte, hogy nehezen, elsősorban azért, mert két csapatnak szurkolt egész életében – az egyik a Ferencváros, a másik pedig a Topolya.

„Azon a barátságos mérkőzésen fantasztikus volt a hangulat, mintegy hatezren voltak, és emlékszem, hogy az atlétikapályán is ültek az emberek, onnan nézték a találkozót” – mondta Kovács István, aki nem tagadta, azt szeretné, ha ezúttal is döntetlennel érne véget a meccs, de a labdarúgás nyerne.

Nyilasi Tibor arról beszélt, felemelő neki, hogy ismét itt lehet: „Fergeteges érzés ezen a pályán állni, főleg egy másik gólszerzővel. Emlékeztem a meccsre, de a Népsportban azért utánalapoztam. Barátságos mérkőzés volt, de egyik fél sem engedett a másiknak. A gólom? Én aztán nem tudtam huszonöt méterről nagyot rúgni, de akkor sikerült. Utána jött az egyenlítés, majd békében, barátságban mentünk le a pályáról. Mint mindig, most is Fradi-győzelmet várok, de úgyis döntetlen lesz a vége…”

Békében, barátságban jöttek fel a pályára a TSC és az FTC mai labdarúgói is. Az ünnepi hangulaton talán még az sem rontott volna, ha a negyedik percben Zyen Jones ziccerét nem hárítja bravúrral Nenad Filipovics. A 15. percben viszont már elkönyvelhettük az új pálya első gólját: Jug Sztanojev írta be a nevét a történelemkönyvekbe.

A világhálós lexikonban már az olvasható, hogy nemcsak Lajkó Félix hegedűvirtuóz, Terék Anna költő és Bakay Erzsébet textilművész született a városban, hanem a magyar labdarúgás egyik legendás edzője, Mezey György is. Mindezt azért is említjük, mert ugyan Zomboron látta meg a napvilágot, Topolyán mindenki a szívébe zárta Szabó Zoltánt, aki, fájdalom, már nem élhette meg ezt a napot. A néhai szakember nélkül ma aligha tartana ott a csapat, ahol – sportigazgatóként, illetőleg vezetőedzőként tett nagyon sokat azért, hogy a TSC a legerősebb szerb klubok közé emelkedjen. Nem véletlen, hogy a 2020. december 15-én elhunyt szakvezetőt nem feledik, emlékére és tiszteletére a pályaavatón is felcsendült a „Szabó Zoli a legnagyobb király…” kezdetű dal. Szívszorító volt hallgatni.

A könnyeket aztán felváltotta a mosoly, kiváltképp akkor, amikor a 83. percben Novak Szimovics büntetőt ítélt a vendégek javára. Azt ugyanis Vécsei Bálint értékesítette, így pedig mindenki elkönyvelte, hogy a döntetlent előre „bemondó” Nyilasi Tibor nem csupán a gólszerzéshez ért… Egyvalaki gondolta ezt másképp: az utolsó pillanatban Ifet Djakovac megszerezte a TSC győztes gólját, a tízes skálán a tízesre emelve a hazai örömöt. 2–1

Hiába, így kell hazatérni.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Peter Stöger: — Büszkék vagyunk, hogy a mi csapatunk lehetett az első ellenfél ebben a stadionban. Remek meccs volt, mindkét félnek sok esélye volt a gólszerzésre. Sok fiatalunk játszott itt, ez jó lehetőség volt számukra, összességében elégedett vagyok velük. Az 1-1-es döntetlen természetesen jobb eredmény lett volna, de gratulálok az ellenfélnek a stadionavatón elért győzelméhez. Ez egy nagyszerű stadion, Budapesten talán a miénk nagyobb, de ez is nagyon szép, büszkék lehetnének rá. Sok osztrák csapat szeretne ilyen arénát. Az ellenfélnek megvannak a minőségi játékosai, nem meglepő, hogy a TSC a szerb bajnokság második helyén áll.

Vécsei Bálint: — Jó iramú mérkőzés volt, az volt a célunk, hogy 90 percet játszunk, hogy ne essünk ki a bajnoki ritmusból. Megvoltak a helyzeteink, ezekkel jobban kellett volna gazdálkodnunk, de kiegyenlített volt a mérkőzés. Egy nagyon jó minőségű pályán egy jó csapattal játszottunk.

(A Ferencváros és az FK TSC hivatalos honlapja továbbá az nso.hu és a Nemzeti Sport alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+2. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+1. PERC EZ ELDŐLT, IFET DJAKOVAC jobbal 18-ról irgalmatlan nagy gólt rúg jobb külsővel a bal sarokba, félmagasan. 2–1!

  89. perc Leandro passzával megindul középen Könczey, jobbal 20-ról nem sokkal lő a bal felső sarok mellé!

  83. PERC VÉCSEI BÁLINT ballal a bal felső sarokba lő, a kapus hiába érezte az irányt és a magasságot is, de ezt nem érhette el. 1–1!

  82. perc Büntető, Csákány ellöki Vidát a 16-oson belül, kissé balra, fölöslegesen.

  81. perc PIROS LAP!

  80. perc Sztefan Szantracs kap még egy sárga lapot, fellökte Nguent a balon.

  79. perc Hármas csere a hazai oldalon, beáll Bocskay helyére Csákány Áron.

  Fotó: Tumbász Hédi
  77. perc Nem bizony, az ötös bal sarka előtt lövés helyett elcselezi magát.

  Nem ment ma az amerikai U21-es válogatott, Schalke-nevelés Jones-nak sem.

  73. perc Ez hogyan maradt ki? Djakovac jobb oldali beadását egyszerűen eltöri az ötös bal sarkán Ratkov.

  Fotó: Tumbász Hédi
  70. perc Szép, ballal a léc alá lőne 26-ról, középről Djakovac, Mergl nagyon szépen véd a léc alatt, látványos légi utat követően.

  68. perc Vécsei ballal a lécre vág egy kissé jobbról, 24 méterről járó szabadrúgást, milliméterekkel elvétve a bal felső sarkot!

  66. perc Sztefan Szantracs kap sárga lapot Jones ellökéséért.

  65. perc Ifet Djakovac kap sárga lapot Somália megrúgásáért.

  65. perc Banjac emel jobbra Szantracs elé, Mergl ballal elrúgja előle a labdát, messza a 16-oson kívül.

  63. perc Cubra jobb oldali beadását rosszul éri el középen a formán kívül futballozó Nguen.

  62. perc Vida Kristóf is pályára lép, Cabrajának nem ment ma.

  60. perc Helyzet, Vukics lő kissé balról, 15 méterről ballal a kapus elé.

  Cubra magyar-szerb, a Partizan neveltje, de a Fradiba már a TSC-től került, tavaly.

  58. perc Helyzet, Cubra ad be jobbról jobbal nagyon szépen, az ötösről azonban a kapus ölébe fejeli a labdát Vécsei.

  57. perc Nguen nem figyel, szép passzt kap Somáliától, de túl sokat vár, nem lő 12-ről, középről, ment előle a visszafutó Varga, ráadásul kirúgás!

  55. perc Vukics elmegy a jobb szélen, beadására nincs érkező.

  Fotó: Tumbász Hédi
  Illetve: a jónevű Bocskay a Honvéd kölcsönjátékosa. A 17 éves Mergl Szabolcs pedig remekül mutatkozik be a Fradiban!

  52. perc A volt honvédos Bocskay emel szépen Szantracs elé, aki kicsit hosszan szökteti magát, kilép a kapujából, és fogja is vetődve a labdát akapus. Vécsei meg kioszt egy könyököst Banjacnak, de sárga lap nincs.

  47. perc Vukics fejelne a léc alá egy bal oldali Banjac-beadás után, Mergl véd a léc alatt nagyon szép robinzonáddal!

  46. PERC FOLYTATJUK!

  Fotó: Tumbász Hédi
  Zsemberi János, a TSC elnöke örömét fejezte ki, hogy Sztojkovics ellátogatott Topolyára, s azt is hozzátette, hogy mindazzal, amit sikerült felépíteni, elégedettek, de mostanra megtapasztalták, hogy jó lenne, ha még egy pályával több tartozna az akadémiához.

  „Az akadémia célja, hogy népszerűsítse a labdarúgást Topolyán, és hogy olyan játékosokat neveljen, akik közül néhányan egy nap magukra ölthetik majd a címeres mezt” – mondta Zsemberi, aki megemlítette, hogy Dusan Tadics is Topolyáról indult, s jutott el a szerb válogatottig, de korántsem voltak ilyen jó feltételei, mint az akadémistáknak.

  „Senki nem tudja megmondani, honnan kerül ki egy új sztár, azonban az biztos, hogy Topolyán megteremtették a feltételeket arra, hogy az itt készülő gyerekek egyszer a szerb labdarúgó-válogatott ajtaján kopogtassanak” – nyilatkozta Sztojkovics, aki szerint a TSC akadémiájának példaértékűnek kell lennie az országban, majd viccesen hozzátette, szeretné, ha fiatalabb lenne, és ilyen feltételek mellett készülhetne.

  „Valóban lenyűgözött minden, amit láttam Topolyán, s messzemenően felülmúlja mindazt, amire számítottam. Valamennyi apró részletre figyeltek, semmit nem hagytak figyelmen kívül, s ez egy olyan sportlétesítmény, amelyre a TSC minden tagja, de egész Szerbia büszke lehet” – mondta a sajtónak Sztojkovics, miután körbejárta az épületet. A szövetségi kapitány hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy az akadémisták rendszeresen látogatják az iskolát, ugyanis ennek kiemelt szerepe van a labdarúgó-karrierjük alakulásában.

  A Topolyai SC Labdarúgóklub akadémiáját tekintette meg hétfőn délelőtt Dragan Sztojkovics – Pixi, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki el volt ragadtatva azokkal a feltételekkel, amelyek a szerb labdarúgás fejlődését hivatottak biztosítani.

  45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+1. perc Dragan Cubra kap sárga lapot Banjac fellökéséért.

  45. perc Dejan Milicsevics be, Sztanojev le, lesérült, a jobb lábát mutatja mesterének.

  41. perc Két hazai védő összefutott az esetnél, ápolás.

  40. perc Cabraja megindul a balon, a ballábas beadása rossz, de visszapattan elé a labda Banjacról, Cabraja a 16-os bal sarkán belülről bal külsővel nem sokkal tekeri a labdát a bal sarok mellé.

  34. perc Sztojkovics távolija távolról sem jó. Pixi Sztojkovics anno jobban lőtt…

  32. perc Leandro odarúg Banjacnak véletlenül, ápolás.

  30. perc Jones remekül emel Nguen elé, aki elvinné jobbra a labdát a kapus mellett, de odaér végül bal kezével Filipovics.

  28. perc Zec megvillan, elesik egy jó csel és egy jó háromszögezés után az ötös bal sarka és Mmaee mellett, tovább.

  27. perc Samy Mmaee kap sárga lapot Vukics lekönyökléséért. Vérzik, ápolás a pályán.

  24. perc Mmaee kifejeli az ötös elől Zec jobb oldali beadását, Banjac lő nem sokra rá kapura ballal, 15-ről, ezt meg kirúgja Leandro.

  Varga egyszeres szerb U19-es válogatott.

  23. perc Borisz Varga kap sárga lapot Jones ellökéséért.

  Zsemberi a vendégekkel beszélget a meccs közben (Fotó: Tőke János)

  20. perc Higgadtan passzolgat a gól előtt még megilletődött TSC, nem megy a Fradinak.

  Banjac remek indítása után.

  15. PERC EZ MÁR BENT VAN, JUG SZTANOJEV az ötös jobb sarka elől jobbal okosan, higgadtan a kapus lába között a jobb, azaz túlsó sarokba lő. 1–0!

  15. perc Jones kap jó passzt ismét Leandrótól, kapura törhet, Varga nem éri utol, de a légiós hosszan szökteti magát, jő Filipovics kapus, az MTK és a Videoton egykori légiósa.

  Calusic horvát, egykori U21-es válogatott.

  13. perc Calusic lesérült, Borisz Varga váltja.

  A Topolyai SC az elmúlt néhány évben a felújított zentai Városi Stadionban játszotta a mérkőzéseit: ott harcolta ki a Szuperligába jutást, s a Tisza melletti városban fogadta a román FCSB-t az Európa-liga selejtezőjében. Zsemberi János arra is kitért, hogy a zentai stadiont sem hagyják „magára”, hanem Barna Ákos, a Tisza Automotive igazgatójának a támogatásával működtetik tovább.

  7. perc Zec indítását Petrovics ballal kapura teszi az ötös bal sarka elől, Szécsi jobbra eldőlve fogja a labdát.

  4. perc Helyzet, Jones elmegy Calusic mellett, ballal 11-ről kapura lő, Filipovics eldől jobbra, de bal lábbal véd. BRAVÚR!

  1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  Nyilasi és Kovács végzi el a kezdőrúgást.

  A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek fekete-zöld mezben és fekete nadrágban.

  A nagy pillanat, Kovács István és Nyilasi Tibor (Fotó: Tumbász Hédi)

  Fotó: Tumbász Hédi

  Fotó: Tőke J.

  Fotó: Tőke J.
  A molinót folyamatosan locsolják a pályáról, ilyet sem láttunk még!

  A Blue Betyars hatalmas molinóval, tűzzel és füsttel készült. Betyárosan szép!

  Fotó: Tumbász Hédi
  Itt mindenki érti, miről is szól ez a dal.

  A 2012-es Fölszállott a páva című vetélkedő szólóének és hangszer kategória győztese, Csizmadia Anna elénekli a Nélküled című dalt, majd a tűzijáték után következhet a mérkőzés.

  Kovács István, becenevén Haver 41 évvel ezelőtt a topolyai együttes csapatkapitánya volt, és gólt is lőtt a 2:2-es eredménnyel végződött barátságos mérkőzésen. Arra a kérdésre, hogyan jött a mostani találkozóra, azt mondta, hogy nehezen, elsősorban azért, mert két csapatnak szurkolt egész életében, az egyik a Ferencváros, a másik pedig a Topolya. “Az 1980 októberében lejátszott barátságos mérkőzésen fantasztikus volt a hangulat, mintegy hatezren voltak, és emlékszem, hogy az atlétikapályán is ültek az emberek és nézték a találkozót” – mondta Kovács, aki arra a kérdésre, hogy mit tippel a pályaavató mérkőzésre, azt felelte, azt szeretné, ha döntetlennel érne véget a meccs és a labdarúgás nyerne.

  Nyilasi Tibor megköszöni a meghívást, és elárulja, hogy 25 méterről lőtt gólt azon a bizonyoson. Békében, barátságban mentünk le a pályáról – emelte ki. Következett aztán a szalagátvágás.

  Nyilasi Tibor és Kovács István lép pályára, két ikon arról a híres mérkőzésről.

  A következő mérkőzéseket még Zentán játsszák, a Vojvodina elleni mérkőzéssel azonban kezdetét veszi az új korszak.

  Az elnök kiemeli az utánpótlás és a rekreáció fontosságát, és megköszöni a magyar állam és a szerb szövetség,valamint az önkormányzat támogatását. Magyarul és szerbül is elhangzik a beszéd természetesen.

  Zsemberi János TSC-elnök ünnepi beszéde következik, majd a szalagátvágás.

  Hatalmas TSC-zászlók a pályán.

  Fotó: Tumbász Hédi

  Kellemes idő, napsütés, 25 Celsius-fok. A lelátón felbukkanak zöld-fehér sálas drukkerek.

  A műsorvezető ismertette a két csapat eddigi mérkőzéseinek eredményeit, plusz információkkal színezve.

  Az elmúlt hónapokban kézről kézre adták a kilincset a szerbiai újságírók a 4500 néző befogadására alkalmas topolyai stadionban, hogy megcsodálhassák a magyar kormány támogatásával épült létesítményt, amely annak a sportközpontnak a része, amelyhez tartozik egy szálloda, egy erőnléti és egy asztaliteniszterem, valamint egy squashpálya. A tervek szerint a stadiont közvetlenül összekötik majd az épülő városi fürdővel. A stadionban egy ultrahangos megoldással digitálisan szabályozott locsolórendszer működik majd, amely – az árnyékolástól függően – úgy adagolja a vizet, hogy a nedvesség eloszlása mindig egyforma legyen az egész pálya területén. Emellett a fűtött pálya télen, a leghidegebb napokon is használható lesz.

  ITTHON VAGYUNK! – hirdeti a helyi Betyárok molinója, a helyi B-közép készül még extra dolgokkal a hírek szerint.

  „Ami a stadion környékét illeti, teljesen még nem lesz kész, ahhoz kell még egy év, viszont a pálya játékra alkalmas, az öltöző rendben lesz, és a lelátó is készen áll majd a nézők fogadására” – nyilatkozta a TSC elnöke. Zsemberi hozzátette, a jövő héten kezdik árulni a bérleteket, amelyek tulajdonosainak biztosan jutott hely a stadionavatón.

  Palágyi Szabolcs, vezérigazgató, TSC: „A topolyai labdarúgás és a klubunk számára is nagy pillanat ez. Ami a mérkőzést illeti, egy olyan ellenféllel mérkőzünk, amely megmutatta Európában is, hogy milyen szintet képvisel. Emellett Vajdaságban is nagy szurkolószámmal rendelkezik. Várok egy nagyon jó mérkőzést, egy olyan mérkőzést, amelyen nem az eredmény lesz az első helyen, és egy olyat, amelyen lehetőség lesz mindkét csapat játékosainak megmutatni, hogy valójában mire képesek. Mindez egy ünnepi hangulatban fog zajlani, nagyon fontos számunkra ez a nap, valamint büszkék vagyunk arra, hogy ezt az ellenfelet, a Ferencváros csapatát tudtuk elhívni a megnyitóra.”

  A két csapat elkezdte a melegítést, közben zúg a “TSC, TSC!”.

  Amíg a csapatok bemelegítenek, a topolyai együttes 108 éves múltját felidéző képeket nézhetik meg az érdeklődők.

  Fotó: Tőke János

  Fotó: Tőke János

  Következik a Himnusz és a szerb himnusz. A Kodály Zoltán Művelődési Egyesület előadásában, a háttérben a szerb és a magyar nemzeti színekkel, feledhetetlen!

  A Fradi évtizedekkel ezelőtt szerepelt legutóbb Topolyán, s akkor a vendégek csapatkapitánya Nyilasi Tibor, a hazaiaké pedig Kovács István volt, így szeptember 3-án ők ketten végzik el a kezdőrúgást.

  Miért éppen FTC? A TSC elnöke, Zsemberi János. „Azért esett a Fradira a választás, mert a két klubnak majdnem százéves az együttműködése: az írásos emlékek szerint 1927-ben már megmérkőzött a két csapat, emellett a birtokunkban van egy 1928-as emlékplakett a budapesti klubtól, előtte pedig képeslapokat kapott a TSC a Ferencvárostól. Mi voltunk a zöld-fehér testvéreik, ugyanis akkoriban a topolyai csapat is zöld-fehérben játszott.”

  Fotó: Tumbász Hédi

  Fotó: Tumbász Hédi
  Megható beszédet, dallamos egyházi éneket hallhattunk.

  Következnek az egyházi elöljárók, stadionszentelés követezik. Szakály József főtisztelendő, Dolinszky Gábor lelkész, püspökhelyettes és Szvetiszlav Sztojanov végzik majd el.

  Fotó: Tőke János
  Mintegy 70 gyerek tart bemutatót, cseleznek, tologatnak.

  A helyi akadémisták kezdik a műsort a bemutatójukkal. Tiszta kék öltözetben TSC-feliratot alakítanak ki.

  Lapunk helyszíni riporttal jelentkezik a találkozóról.     

  „A topolyai együttes ezerkilencszázhuszonhétben játszotta első mérkőzését a Ferencvárossal, vagyis ez a barátság már csaknem egy évszázadra nyúlik vissza, ezért is kapta a rendezvény a Száz év barátság nevet. A TSC labdarúgóinak csütörtökön volt az első edzésük az új stadionban, már ők is türelmetlenül várják a Ferencváros elleni mérkőzést”  – mondta a Nemzeti Sportnak Pócs Attila,    a TSC sportreferense, majd hozzátette, a csapat szeptember végén a Vojvodina ellen játssza első bajnokiját az új stadionban.

  Tizenötezer nézőt befogadó stadion is pillanatok alatt megtelne, akkora az érdeklődés a Topolyai SC stadionjának pénteki átadóünnepsége iránt, amelyen az észak-bácskai együttes a Ferencváros ellen lép pályára 17 óra után. A meghívott vendégek és a bérletesek megtöltötték a magyar állam tízmillió eurós támogatásával megépült, 4500 férőhelyes létesítményt, így szabad eladásban nem is lehetett belépőt vásárolni.

  Péntek délután a Ferencváros lesz a szerb élvonalban szereplő Topolyai SC vendége az észak-bácskai együttes stadionavatóján.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A TSC–FTC STADIONAVATÓ LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ