2021.VIII.18. BL-Play-off: Young Boys – Ferencváros: 3-2

Álomból rémálom, emberelőnyben kapott ki az FTC Bernben

Myrto Uzuni kihagyott büntetője volt a fordulópont • Franck Boli második gólja visszahozta a reményt.
A Ferencváros másfél félidőt emberelőnyben játszhatott a Young Boys otthonában a Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörében, 1–1-nél büntetőt hibázott, majd 3–1-es hazai vezetés után 3–2-re szépített, így teljesen nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

Nyilatkozatok:

David Wagner, a Young Boys vezetőedzője így vélekedett a Ferencváros elleni BL-rájátszás első mérkőzése előtt.

„Nagyon várjuk a Ferencváros elleni mérkőzést, a csapat jól felkészült rá. Örülünk, hogy hazai környezetben léphetünk pályára, a saját rajongóink előtt. Remek hangulatra számítok. Mennyire jelent előnyt nekünk, hogy műfüvön játszunk? Ha van egy olyan elmélet, amely szerint a műfű előnyt jelent nekünk, akkor a valódi fű hátrányba kellene, hogy hozzon minket. Én nem hiszek ebben. Lehetnek előnyei és hátrányai, de a mérkőzés és a párharc sorsa biztosan nem ezen múlik.”

Hozzátette, nincs esélyese a párharcnak, két jó csapatról van szó. A Ferencvárosnak is van BL-tapasztalata, tavaly remekül helytállt benne.

„Azt várom a magyaroktól, hogy kontrákra játsszanak és labdaszerzés után gyorsan menjenek át támadásba. A Bajnokok Ligája rájátszásában vagyunk, itt nincs helye a hibának, az jut a csoportkörbe, aki a két mérkőzésen top teljesítményre lesz képes.

Tokmac Nguen esetleges sérülésével kapcsolatban elmondta, nem foglalkozik a pletykákkal, a Ferencváros felállásából úgyis kiderül majd, hogy játszik-e. A saját teljesítményükkel foglalkoznak, és nagyon jól szeretnének játszani. A kezdőcsapat már megvan a fejében, de nem árulta el.

„Tokmac Nguen nem játszik” – szűkszavúan csak ennyit mondott Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője arra, hogy számíthat-e a Mezőkövesd ellen sérülést szenvedett csatárra. Ezután a kedd esti edzésen magunk is meggyőződhettünk róla, hogy a norvégiai játékos nincs a keretben. 

Nem lép pályára a Wankdorf Stadionban a Slavia Praha ellen kiállított Eldar Civic sem, az ő pótlásáról bővebben beszélt az osztrák mester. Csontos Dominik vagy Botka Endre lehet a megoldás? Konkrétumokat ez esetben sem árult el.

„Természetesen nem fogom elárulni a kezdőcsapatot. Az edzéseken folyamatosan figyeljük Csontos Dominik teljesítményét, nagy fejlődésen ment keresztül, elégedett vagyok a munkájával. Meg kell nézni, fejben érett-e a feladatra, röviddel a meccs előtt fogom eldönteni, hogy mi legyen.”  

Az esélyekről elmondta, mindkét együttes számára fontos meccs lesz a holnapi, mindkét félnek óriási esélyt jelent. Miután a Ferencváros az első körben szállt be a selejtezőkbe, a Young Boys pedig a másodikban, valószínűleg ők az esélyesebbek. De a Slavia Praha is annak számított, mégis az FTC van itt.  

„Agresszív játékot, offenzív védekezést várok a svájciaktól, és azt, hogy a közvetlen utat keresik a kapu felé. Játékban erősek, nagy tempóval futballoznak, főleg a szélsőktől várható nagy nyomás. Valószínűleg a meccs elején eldől, hogyan tudják megvalósítani a saját ötleteiket.”  

Végezetül arról beszélt, hogy ha bejutnának a BL-csoportkörbe, az edzői karrierje legnagyobb sikere lenne.  

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, Play-off kör, 1. mérkőzés:

Young Boys — Ferencváros: 3-2 (2-1)
Bern, Wankdorf stadion, 21:00. 15.652 néző.
Vezette: William Collum (asszisztensek: McGeachie, Connor; tartalékjv.: Robertson – skótok; VAR: Kavanagh; VAR asszisztens: Tierney – angolok)

Young Boys: Faivre — Hefti, Camara, Zesiger, Garcia — Fassnacht (Maceiras, 86.), Sierro (Rieder, 76.), Martins, Ngamaleu — Elia (Mambimbi, 86.), Siebatcheu (Kanga, 58.)
kispad: Zbinden, Laidani, Spielmann, Sulejmani, Jankewitz, Bürgy
vezetőedző: David Vagner

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Blazic, Kovacevic, Botka (R. Mmaee, 68.) — Somália, Haratin, Laidouni — Zubkov (Mak, 79.), Boli, Uzuni (Szánthó, 86.)
kispad: Bogdán, Varga Á., S. Mmaee, Zachariassen, Vécsei, Baturina, Loncar, Redzic, Csontos
vezetőedző: Peter Stöger

Gól: Elia (16.), Sierro (40.), Garcia (65.) illetve Boli (14., 82.)
Sárga lap: Siebatcheu (13.), Zesiger (19.), Elia (26.) illetve Haratin (22.), Laidouni (48.), Blazic (69.)
Kiállítva: Hefti (25.)

Megállás nélkül locsolták a műfüvet. Legalább két óra volt hátra a mérkőzésig, de a Young Boys stadionjának öntözőberendezésből zúgott a víz a pályára. Mi történt, talán elromlott a berendezés? Dehogy, a svájciak nagyon jól tudták, mit miért tesznek. A sok víztől a műfű a szokottnál is gyorsabb játékot tesz lehetővé, ami szerintük az ő játékuknak kedvezhet. Habár a sajtótájékoztatón David Wagner, a hazaiak vezetőedzője kiemelte, a legkevésbé a pályán múlik a mérkőzés alakulása, lehet logikát találni locsolásban, még szerencse, hogy erre a Ferencváros futballistái is igyekeztek felkészülni.

Peter Stöger csapata hétfőn a Telki edzőközpont műfüves pályáján, kedden a Wankdorf Stadionban edzett, egyedül abban nem tudta lemodellezni a kinti körülményeket, hogy bármennyire locsolták a pályát, a hazai kánikulában sokkal gyorsan elpárolgott az a vízmennyiség, ami a berni játéktéren a kezdő sípszó előtt közvetlenül elvégzett „frissítő locsolás” után megmaradt.

Mindez tehát nem feltétlenül segítette a zöld-fehéreket abban, hogy jó eredményt érjenek el a svájci bajnok otthonában, persze ha a Bajnokok Ligája főtáblájára készül egy csapat, az ilyen kellemetlenségeken kötelező felülemelkedni. Márpedig a Ferencváros játékosai azzal a céllal futottak ki a pályára, hogy megismételjék a tavalyi bravúrt, és a selejtezőben négy ellenfelet kiütve ismét bekerüljenek Európa legrangosabb kupasorozatának 32 együttese közé. Peter Stöger a cél érdekében 4–3–3-as felállásban küldte pályára csapatát, elöl a sérült Tokmac Nguent a Mezőkövesd elleni bajnokin duplázó Franck Bolival, a védelem bal oldalán az eltiltását töltő Eldar Civicet Botka Endrével helyettesítette, akinek posztján így Henry Wingo védekezett.

Az első tíz percben a hazaiak mutatkoztak lendületesebbnek, a 3. percben Nicolas Ngamaleu fejese után a labda kevéssel kerülte el a jobb oldali kapufát, kisvártatva Dibusz Dénes bizonytalankodott a kameruni középpályás lövésénél, a vezetést mégis a Ferencváros szerezte meg Franck Boli lövésével. A helyszínen szurkoló maroknyi magyar tábor sajnos nem ünnepelhetett sokáig, a Young Boys egyenlített: Meschack Elia megpattanó lövésénél Dibusz tehetetlen volt.

A pályán ezt követően sem volt megállás, az Olekszandr Zubkov indításával gólhelyzetben kilépő Botkát Silvan Hefti lerántotta, a szabálytalanságért piros lapot kapott, az FTC pedig büntetőt lőhetett. Ha Myrto Uzuni a kapuba talál, a mérkőzés, sőt kis túlzással a továbbjutás szempontjából is hatalmas előnybe kerülhetett volna a Ferencváros, az albán támadó azonban a jobb oldali kapufát találta el, és hiába lőtte be a kipattanó labdát Aissa Laidouni, túl hamar lépett a tizenhatoson belülre, így gólját a VAR segítségével érvénytelenítette a játékvezető. A hideg zuhany pedig csak ezután következett: Vincent Sierro 18 méteres lövése után a labda utat talált Dibusz kapujába, így az emberhátránya ellenére Young Boys vonulhatott elégedettebben az öltözőbe.

Amíg Peter Stöger próbálta tudatosítani futballistáiban, hogyan játsszanak emberelőnyben a folytatásban, a svájciak a biztonság kedvéért még egyszer fellocsolták a pályát. Ennél jóval bosszantóbb volt, hogy a Ferencváros a második félidőben sem igazán tudta érvényesíteni akaratát, és a Young Boys teljesen egyenlő partnere volt mezőnyben. Elia sok gondot okozott sebességével a lassabb középhátvédeket rendre kisegítő Somáliának, és mivel a szélen sem sikerült a hazaiak védelme mögé kerülni, többnyire csak távoli lövésekkel veszélyeztetett az FTC – már amikor át tudott jutni ellenfele jól záró középpályáján. Márpedig erre meglehetősen ritkán volt példa, Dibusznak többször kellett védenie, mint Guillaume Faivrének.

A mérkőzés a 65. percben vált magyar szempontból teljesen kaotikussá, a svájciak ismét góllal fejezték be ellentámadásukat, ezúttal Ulisses Garcia lőtte ki 17 méterről a magyar kapu bal alsó sarkát. A svájci ultrák szinte önkívületben ünnepeltek csapatuk játéka láttán, zengett a Wankdorf Stadion. A zöld-fehérek formán kívül teljesítettek, a labda átvételkor messzire elpattant a játékosoktól, a támadásokból hiányzott a lendület, a céltalanul középre ívelt labdákat rendre elfejelték a hazai védők.

Csakhogy a hajrában Franck Boli ismét villant, parádés lövéssel szépített, és bár az emberelőnyben elszenvedett egygólos vereség nem néz ki jól, sokkal jobban mutat a kétgólosnál.

Maradt esély a BL-csoportkörbe kerülés kicsikarására, a párharc visszavágóját kedden rendezik a Groupama Arénában.

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője a következőket mondta.

Úgy mentünk bele a mérkőzésbe, hogy nyerni akartunk. Ha a körülmények nem ilyenek lettek volna, amilyenek voltak, elégedett lettem volna a három-kettővel, de így nem. Úgy éreztem, három-egy után is megvolt a kellő szenvedély a csapatban. A Young Boys jól védekezett, kevés helyet hagyott, mi nem mentünk teljes rizikóval a játékba. Tudtuk, hogy jó támadójátékosai vannak, nagyszerűen kontráznak, viszont ami a legjobban dühít, hogy három gólt kaptunk, és mindet távolról. A visszavágón szélesen kell védekezni, jól kell szervezni a játékot, a labdákat be kell játszani a tizenhatoson belülre, emellett a védekezésre is oda kell figyelni. Sajnos ma sok mindent nem sikerült megvalósítani, pedig nagyjából minden úgy történt, amire számítottunk. Persze a piros lapra nem. Volt, ami jól működött, az előre megbeszéltek szerint zajlott, hamar megzavartuk az ellenfél labdakihozatalát, mélyebben álltunk, ez működött is, a tizenegyeshez is így jutottunk.

A sajtótájékoztató végén elmondta, Tokmac Nguen biztosan nem fog játszani a visszavágón.

David Wagner, a Young Boys vezetőedzője így értékel.

„Nem mindennapi meccs volt a mai, több kétes pillanat, döntés is született. Mégis nyertünk emberhátrányban, és egygólos előnnyel tudunk Budapestre utazni. Nem akarok mondani semmit a játékvezetőre, felmutatta a piros lapot, ezt el kell fogadnunk. De nem minden esetben hozott jó döntést. Viszont én inkább azzal foglalkozom, hogy a csapatom remek munkát végzett. A visszavágón hibák nélkül kell játszani, az egyéni hibákat ki kell küszöbölni. Ugyanezzel a mentalitással kell Budapesten is pályára lépnünk, hiszen a csapatszellem ma is remekül működött. A Ferencváros semmivel sem tudott minket meglepni, de nyilván a piros lap után megváltozott a játék képe.”

Franck Boli: „Nem veszítettük még el, hiszen vár ránk a visszavágó! A mai mérkőzésen mindent beleadtunk. Mindenki nagyon hajtott előre, különösen a találkozó végéhez közeledve. Van még egy esélyünk és szeretnénk élni vele!”

BL: „Őrült látványosság Bernben” – svájci lapszemle

Blick: „Őrült látványosság Bernben” – szól a cikk címe. A lap szerint minden futballrajongó ilyen mérkőzésre vágyik. Csodaszép gólok, tizenegyesgyanús szituációk és sok egyéb. „A bátor berniek remek helyzetbe kerültek a visszavágóra, annak ellenére, hogy sokáig emberhátrányban voltak.”

Sport: Az oldal szerint az első félidőben futószalagon jöttek az említése méltó események. „A Bern jobban kezdett, ám – mint oly sokszor – ezúttal is a védelme volt a gyenge pontja. Franck Boli hihetetlenül higgadtan használta ki a lehetőségét.” A szerző azt írta, a Young Boys piros lapja előtt Ihor Haratin majdnem a kiállítás sorsára jutott, valamint, hogy a hazaiak az emberhátrány ellenére kézben tartották a meccset. A hajrá a Ferencvárosé volt, ám a harmadik svájci gól eldöntötte a találkozót.

Berner Zeitung: „A bátor Young Boys emberhátrányban legyőzte a Ferencvárost” – állapítja meg a honlap, amely szerint a berni csapat fontos lépést tett a Bajnokok Ligája felé.

24 Heures: „Ez a Young Boys megfelel az európai elvárásoknak” – ezzel a címmel jelent meg az újság összefoglalója a mérkőzésről. A lap szerint a 65 percen át tíz emberrel játszó svájci gárda számára közel a Bajnokok Ligája.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Young Boys hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+4.

    PERC
    A hazaiak 76, a vendégek 84 százalékos pontossággal passzoltak ma.

    90+4.

    PERC
    56 százalékban a Fradié volt a labda.

    90+4.

    PERC
    A hazaiak 11-szer lőttek kapura, 6-szor a kapu felületére, a magyarok mutatója 14/5.

    90+4.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    90+4.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+2.

    PERC
    Stöger nem annyira…

    90+2.

    PERC
    Szánthó ballal 25-ről méterekkel a bal felső fölé vágja, a hazai közönség örül.

    90+1.

    PERC
    Laidouni beadását kifejeli csuka mozdulattal Zesiger, de Kanga löki a 16-os előtt Kangát.

    90.

    PERC
    Négy perc a ráadás.

    90.

    PERC
    Semmit, mondjon le!

    90.

    PERC
    Mmaee elesik az ötös bal sarka előtt… mit mond a VAR?

    89.

    PERC
    Blazic szereli az ötös előtt a lőni akaró Kangát, majd hazasodorja a labdát, Dibusz megfogja. Tovább.

    88.

    PERC
    Nyilván a kapus nem érti, ezzel is elmegy fél perc.

    88.

    PERC
    Wingo beadása a kapusé, de egyébként is kint volt.

    86.

    PERC
    Uzuni le, Szánthó Regő be, szélsőcsere.

    86.

    PERC
    Fassnacht le, Quentin Maceiras be, szélsővédőcsere.

    86.

    PERC
    Meschackot Felix Khonde Mambimbi váltja a hazaiaknál.

    85.

    PERC
    FÖLÉ, Bolit szereli az ötös bal sarka előtt Camara, Wingo beadását Mmaee az ötös bal sarka elől a rövid felső fölé fejeli!

    84.

    PERC
    A Kalandozó magyar labdarúgók című kiváló kötetből megtudhattuk, hogy Fézler László 1933–1934-ben, Sipos Vilmos 1935–1936-ban, Lukács István 1937–1938-ban, a magyar származású svéd Anders Limpar pedig 1988 és 1990 között erősítette a berni csapatot. A Svájcban tizenkét évig dolgozó, a harmincas években világhírű Kürschner Izidor 1934–1935-ben edzősködött a Young Boysnál (ő vitte oda Sipos Vilmost is), Volentik Béla 1942 és 1946 között irányította a csapatot, amelynél 1990-ben fél évig Csernai Pál is edzősködött. A svájci csapat legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014 augusztusában játszott magyar csapat ellen tétmérkőzést, akkor az Európa-liga rájátszásában hazai pályán 3–1-re győzte le a Debrecent, a Nagyerdei Stadionban pedig gól nélküli döntetlennel zárult az összecsapás, míg 2008-ban az UEFA-kupában 7–3-as összesítéssel búcsúztatta a DVSC-t a svájci klub.

    84.

    PERC
    Az utóbbi években viszonylag sok futballista légióskodott Svájcban. Bolla Bendegúz jelenleg a Grasshoppersnél játszik kölcsönben, de az elmúlt tíz évben mások mellett Vécsei Bálint, Kecskés Ákos, Holender Filip (mindhárman a Luganóban), Vanczák Vilmos (Sion) és Vadócz Krisztián (Grasshoppers) is megfordult a svájci ligában. Természetesen a YB történetében is találunk magyar szálakat, bár ehhez igencsak vissza kell menni az időben.

    83.

    PERC
    Laidouni balról jövő emelése magas az ötösre befutó Wingónak.

    82.

    PERC
    NA, EZ KELLETT, Mmaee lapos passzát FRANCK BOLI jobbal a bal felsőbe bombázza 17 méterről, középről. 2–3!

    80.

    PERC
    Űha, Ngamaleu jobbal nem sokkal lő a bal alsó sarok mellé kissé balról, 16 méterről.

    80.

    PERC
    Camara felökleli Mmaee-t, nincs sárga lap, a védőt kell ápolni, nyilván.

    78.

    PERC
    Zubkovnak nagyon nem ment ma, Róbert Mak váltja.

    76.

    PERC
    Köszönjük, Kanga és Meschack kapura tör, előbbi képes az egy szem védőhöz, Wingóhoz passzolni…

    75.

    PERC
    Sierro le, Fabian Rieder be, motorcsere.

    74.

    PERC
    Zubkov ad be balról egy szögletet, Kovavecic nyolcról nagyon a léc fölé fejeli a labdát.

    73.

    PERC
    Uzuni bal oldali beadása a kapusé.

    72.

    PERC
    Garcia 3 éve 800 ezer euróért jött Brémából, svájci felnőtt válogatott kerettag.

    70.

    PERC
    Fassnacht rossz fejese után Boli vezethet kontrát, de csúnyán megbukik labdavezetésből.

    68.

    PERC
    Miha Blazic kap sárga lapot Sierro felrúgásáért. A védő elveszítette a labdát, aztán így tudott csak javítani.

    68.

    PERC
    Botka le, Ryan Mmaee be, védő helyett csatár!

    68.

    PERC
    Uzuni sarokkal passzol Boli elé, akit elnyomnak a védő az ötös bal sarka előtt.

    67.

    PERC
    Wingo jobb oldali beadását Uzuni tízről a bal alsó felé ollózza, Boli majdnem belefejel a labdába, de csak majdnem, Faivre rávetődik arra a bal alsó előtt.

    66.

    PERC
    Garcia csoda könnyedén vitte el Ngamaleu visszapasszát Zubkov mellett, aki nagyot esett, Dibusz ebbe a lövésbe is beleért.

    Blazic
    65.

    PERC
    GÓLVIDEÓ ITT!

    64.

    PERC
    ULISSES GARCIA a bal alsóba lő a 16-os elől, kissé balról, jobbal. Jó 18 méterről, Dibusz nem érte el: 3–1!

    64.

    PERC
    Ő tízszeres svájci válogatott, unokatestvére, Linus Obexer nemrégiben eligazolt a YB-ból a Vaduzba, kétszer is pályára lépett a minap az Újpest ellen!

    62.

    PERC
    A csk. Fassnacht a jobbhátvéd a kiállítás óta.

    62.

    PERC
    Kanga nem Kanga Akalé, a Ligue 1 volt ásza, de nemrég még francia U20-as válogatott volt.

    61.

    PERC
    Zubkov jobb oldali beadását kifejeli Uzuni és a jobb felső előtt Fassnacht.

    59.

    PERC
    Laidouni maradt le a védőről, aztán már hiába csúszott.

    59.

    PERC
    MAJDNEM GÓL, egy jobb oldali szögletet az ötösről Camara elé csúsztat fejjel Zesiger, de a jobblábas, 10 méteres lövésre leér a jobb alsó elé Dibusz.

    56.

    PERC
    Siebatcheu le, Wilfried Kanga be.

    56.

    PERC
    Wingo beadását Botka jobbal 24-ről jócskán a léc fölé lövi.

    56.

    PERC
    Zubkov ballal a bal alsóba lőne, de hatalmas vetődéssel eléri a labdát, a félmagasan szálló labdát Faivre kapus.

    55.

    PERC
    Középen nagy pogó, ahogyan kell.

    55.

    PERC
    Laidounit lerántja Martins, szabadrúgás kissé balról, 27-ről.

    53.

    PERC
    Somália ment a jobb szélen a Fassnacht által indított Elia előtt.

    52.

    PERC
    Boli bal oldali, ballábas beadását Botka 13-ról a jobb felső felé fejeli, de odaér a kapus, Faivre, vetődnie sem kell.

    48.

    PERC
    A beadást kifejeli Blazic, Zesiger 26 méteres lövését blokkolja Haratin.

    48.

    PERC
    Aissal Laidouni kap sárga lapot, odalépett a bal szélen Ngamaleunak.

    46.

    PERC
    Wingo szereli a jobbon Garciát, ápolás.

    46.

    PERC
    Egyik csapat sem cserélt.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Fotók: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    És akkor a „berni csatáról” még nem is szóltunk. Kevesebben tudják, de a nemzetközi szakirodalom így nevezi („The Battle of Berne”) az 1954-es magyar–brazil negyeddöntőt, amelyet ugyancsak itt rendeztek, s amelynek első számú hőse a pályán megint csak Kocsis volt két góljával, majd a meccs utáni bunyóban, amelyet az elkeseredett brazilok kezdtek, Czibor osztotta a pofonokat. Ilyesmire talán most nem lesz szükség, de szeretnénk megint kemény csatát látni, reményeink szerint újabb ferencvárosi hősökkel.

    FÉLIDŐ

    A vb-re készülve egyébként a Young Boys csapatát is alaposan elverte itt az Aranycsapat, amikor 1954 júniusában 9:0-ra győzte le; a leendő vb-gólkirály, Kocsis ez alkalommal is szerzett két gólt, Cziborral (3 gól!) és Budaival együtt pedig összesen hatot vállaltak aznap a válogatott és a nagy Honvéd „fradista klikkjének” tagjai.

    FÉLIDŐ

    De magyarok és ferencvárosiak sok más nagy pillanatot átélhettek itt. Már az 1929-ben 5:4-re megnyert Svájc–Magyarország mérkőzésen gólt lőtt a ferencvárosi Takács József (kettőt) és Toldi Géza, majd volt itt az Aranycsapatnak egy fontos mérkőzése még 1952-ben is, amelyen tulajdonképpen végleg összeállt a klasszikus tizenegy, miután 2:0-s svájci vezetés után Hidegkuti Nándort pályára küldte Sebes Gusztáv, s aztán 4:2-re nyertünk. Kocsis itt is betalált. De nemcsak az Üllői úti Fradi-pálya főbejáratától jobbra – egész alakos szoborként – megörökített Kocsis, hanem a bal kéz felől, csípőre tett kézzel bronzba öntött Albert Flórián is parádézott a Wankdorf Stadionban: 1964-ben az ő két góljával nyert itt a magyar válogatott.

    FÉLIDŐ

    Most csodáról aligha beszélhetünk majd, hiszen sem a hazaiak, sem a vendégek továbbjutása nem lenne csoda, ahogyan David Wagner, a Young Boys edzője fogalmazott, nincs esélyese a párharcnak, ami az elmúlt évtizedek keservei után önmagában siker a magyar futballnak egy BL-rájátszásban. Megemlíthetjük viszont, hogy a vb-döntőn egyik gólszerzőnk Czibor Zoltán, a korábbi Fradi-játékos volt, s ha már itt tartunk, akkor szólhatunk az 1961-ben ugyancsak itt rendezett BEK-döntőről is, amelyen a Guttmann Béla Benficájától 3:2-re kikapó FC Barcelona két gólját Kocsis Sándor és újra csak Czibor szerezte, két szívében örökre fradista világsztár (a harmadik volt FTC-csatár, Kubala László is ott volt a pályán a katalánoknál).

    A berni csata – Szöllősi György jegyzete

    FÉLIDŐ

    Young Boys stadionja, amelyben a Ferencváros szerda este a Bajnokok Ligája főtáblára jutásért játszhat, a Wankdorf Stadion (annak utódja egészen pontosan), amelynek leghíresebb mérkőzése az 1954-es világbajnoki döntő, egyben a futball történetének egyik legdrámaibb, legismertebb meccse volt. Mellesleg a magyar futball eddigi legnagyobb sikere a vb-ezüst, amit ott átvehettek játékosaink, még akkor is, ha a nyugatnémetektől elszenvedett 3:2-es vereség akkor felfoghatatlan keserűséget okozott a magyaroknak. Das Wunder von Bern – A berni csoda, ezzel a névvel lett történelmivé az a júliusi vasárnap este.

    FÉLIDŐ

    A hétvégén 4–1-re győzött a kupában az alsóbb osztályú Littau ellen, a bajnokságban azonban három mérkőzésből csak egyet nyert meg, és a legutóbbi két alkalommal gólt sem szerzett. A Young Boys a BL-selejtezőben veretlen, a két idegenbeli döntetlen után mindig nyert a hazai visszavágón. Ezúttal viszont otthon, Bernben kezd a svájci bajnok, amely a legutóbbi kiírásban harmincegy ponttal (!) előzte meg az Európa-konferencialigában az Újpestet búcsúztató Baselt.

    FÉLIDŐ

    Érdekesség, hogy a támadószekcióban csak légiósok szerepelnek, ám a csapatban nemzetközi mércével nézve elég sok a hazai futballista. A CFR elleni BL-visszavágón kezdőként hat, csereként négy svájci labdarúgó kapott lehetőséget, az azt megelőző, Sion elleni bajnokin pedig hét hazai játékos kezdett. A David Wagner által irányított csapat eddig hullámzóan teljesít. Ma is…

    FÉLIDŐ

    A huszonöt éves csatár az eddigi három mérkőzésen két gólt és egy gólpasszt jegyez a bajnokságban, a BL-selejtezőben pedig három gólnál és egy gólpassznál jár, s mindkét párharcban kulcsszerepe volt a továbbjutásban. A Slovan ellen 3–2-re megnyert hazai találkozón egy-egy góllal és gólpasszal vette ki a részét a sikerből, a CFR ellen pedig duplázott otthon, ahol 0–1-ről fordított és nyert 3–1-re a Young Boys.

    FÉLIDŐ

    A gyakran YB-nek rövidített klub legértékesebbnek tartott játékosa, Jean-Pierre Nsame (7 millió euró) jelenleg Achilles-ín-sérüléssel bajlódik, így az FTC ellen biztosan nem lép pályára. A rangsor második helyén álló Jordan Siebatcheu-ra (5 millió euró) komolyan fel kell készülniük a zöld-fehérek védőinek: a gólerős amerikai támadó a CFR Cluj ellen kétszer is betalált.

    FÉLIDŐ

    A svájci bajnokság legutóbbi négy kiírását megnyerő alakulat kerete a Transfermarkt adatai alapján mintegy 62 millió eurót ér – az Ferencvárosé nagyjából 35 milliót –, ám nagy következtetéseket nem érdemes ebből levonni, hiszen a magyar klubfutball történetének előző éveiben is bőven volt példa arra, amikor a jóval többre értékelt csapat a vártnál rosszabb, az alacsonyabbra taksált pedig jobb eredményre volt képes.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    A Nemzeti Sport exkluzív lehetőséget kapott a Young Boys múzeumának vezetőségétől. Habár a tárlat a mérkőzés idején nem volt látogatható, és egyébként is csak a hazai bajnokik alkalmával nyitják meg néhány órára a közönség előtt, beléphettünk a berni klub féltve őrzött szentélyébe. A múzeumot a svájciak stadionjának egyik nagyobb termében rendezték be, a relikviák többségét üveg mögött tartják, a kiállított darabok között meglepően sok magyar vonatkozásút is találtunk. Az 1954-es világbajnokságról számos ereklyét őriznek, megtalálható a torna egyik bőrlabdája – a rajta lévő írás szerint az 1954. június 17-én rendezett Svájc–Olaszország (2:1) csoportmérkőzést játszották vele –, valamint fénykép is látható a világbajnokság előtt három héttel játszott stadionavató mérkőzésről, amelyen a magyar válogatott 9:0-s győzelmet aratott a Young Boys ellen.

    FÉLIDŐ

    KÉPGALÉRIA: a YB dicsősége

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+4.

    PERC
    Fassnacht lő jobbal a jobb alsó felé 17-ről, de Dibusz vetődve véd, kontra, Zubkov körömpasszát Laidouni jobbal 18-ról, kissé jobbról feladja a kapusnak.

    45+2.

    PERC
    Fassnacht beadását csodásan menti az ötösön Kovacevic, becsúszva.

    45+1.

    PERC
    Boli passza után Botka ismét elesik az ötös bal sarka előtt, Camara ment neki… tovább, a kapusé a labda.

    45.

    PERC
    Négy perc a ráadás.

    45.

    PERC
    A Young Boys legutóbb 2014-ben csapott össze magyar ellenféllel tétmeccsen: az akkori bajnoki címvédő DVSC az Európa-liga rájátszásában, Bernben 3–1-es vereséget szenvedett, míg a Nagyerdei Stadionban rendezett visszavágón gól nélküli döntetlen született.

    45.

    PERC
    Kellene egy ilyen csatár ma is. A sárga-fekete színeket viselő csapat játékosa volt az 1937–1938-as idényben az egykori francia élvonalbeli gólkirály (1934), Lukács István.

    45.

    PERC
    Érdekes: megzavarta a Fradit a kiállítás.

    44.

    PERC
    Éppen csak nem ér el Haratin az ötös bal sarka előtt egy bal oldali, jobblábas Zubkov-szögletet.

    43.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    42.

    PERC
    Botka a gólvonalon állt, nem érte el fejjel, igaz, ideje sem volt felugrani, az ötösön az utolsó pillanatban Martins elugrott a labda elől.

    41.

    PERC
    Nem volt les előtte, kiketyegte a VAR.

    40.

    PERC
    Ó, ilyen nincs… Garcia bal oldali beadását Dibusz kiüti, középre, Laidouni sem figyel, majd elfarol VINCENT SIERRO lövése elől, aki jobbal a bal felsőbe talál, 20-ról, középről. 2–1!

    37.

    PERC

    36.

    PERC
    Laidouni Boli keresztpasszát rosszul veszi át az ötös bal sarkán, oda a helyzet. Kirúgás.

    35.

    PERC
    Mindkét csapatot megfogta ez a sűrű 3 perc, azóta mezőnyjáték.

    35.

    PERC
    A Ferencváros 1995 ősze óta nem találkozott svájci csapattal a nemzetközi porondon, akkor a BL csoportkörében 3–0-ra verte meg a Grasshopperst, majd a hazai visszavágón 3–3-ra végzett. A Young Boys 2008-ban és 2014-ben is megmérkőzött magyar alakulattal, mindkétszer a Debrecen volt az ellenfele, de a hajdúsági együttes egyszer sem fogott ki rajta. A berniek a BL-hez a második selejtezőkörben csatlakoztak, előbb a Slovant ejtették ki (0–0, 3–2), majd a CFR Cluj ellen mentek tovább (1–1, 3–1). A zöld-fehérek a Pristina (3–0, 3–1) és a Zalgiris (2–0, 3–1) ellen is hibátlanul teljesítettek, a Slavia Praha elleni visszavágójukon botlottak meg először (2–0, 0–1).

    31.

    PERC
    Meg nemrégiben a BL-selejtezőben a Zalgiris ellen.

    31.

    PERC
    De kihagyott egyet még Horvátországban, a klasszisígéret Dominik Livakovic ellen…

    31.

    PERC
    Uzuni: az NB I-ben ötből öt büntetőt értékesített.

    30.

    PERC
    Myrto: nagy hiba volt.

    29.

    PERC
    VIDEÓ ITT!

    29.

    PERC
    DE NEM GÓL, Laidouni belépett már a lövés előtt a 16-osra, és ő rúgott össze Camarával, nélküle nincs gól. Jogos.

    29.

    PERC
    … a berobbanó Laidouni Camara lábára sodorja a labdát, az onnan a jobb alsóba csorog.

    27.

    PERC
    MYRTO UZUNI kihagyja, jobbal a jobb alsó felé lő, a kapufa tövére lő, a kipattanó a kapus hátán csattan….

    26.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    25.

    PERC
    Meschack Elia csak reklamált, sárga lappal megúszta.

    25.

    PERC
    Zubkov indítja a 16-os elől, kissé balról a bal szélen felfutó Botkát, akit ellöknek… ÉS KIÁLL AZ ÖTÖS ELŐTT A BOTKÁT LERÁNTÓ SILVAN HEFTI, PIROS LAPPAL!

    25.

    PERC
    BÜNTETŐ!

    23.

    PERC
    Wagner reklamál, mintha a Valkűrök lovaglását vezényelné egy láthatatlan pálcával.

    22.

    PERC
    Sárga lap és eltiltás…

    22.

    PERC
    Ihor Haratin odarúg a felező körül becsúszva Siebatcheunak.

    21.

    PERC
    Zobkov beadása a sorfalé, a kipattanó Zubkové, a beadás Camaráé, Somália jobblábas, kissé jobbról jövő, 22 méteres próbálkozása meg Martinsé.

    20.

    PERC
    Zesiger a vizes füvön játszik a tűzzel, felrúgja Bolit a jobbon is… de csak szabadrúgás.

    19.

    PERC
    Cédric Zesiger odacserdít Boli bal vádlijára, sárga lap ez is.

    16.

    PERC
    De MESCHACK ELIA sem viccel, hanem kiegyenlít, kissé jobbról, jobbal a bal alsóba lő 20 méterről. Heftié a gólpassz, Dibusz vetődik, de csak beleérni tud, a lövés megpattant ugyanis a Kovacevic mellett elhajló hazai csapatkapitányon, Fassnachton. 1–1!

    16.

    PERC
    Jót tett neki a kis száműzetés, kell a kemény kéz minden futballcsapathoz!

    14.

    PERC

    14.

    PERC
    VEZET A FRADI, egy hazai bedobást elszed FRANCK BOLI Camarától, és az ötös bal sarka elől, tíz méterről jobbal nagy erővel a jobb felső sarokba lő. 0–1!

    12.

    PERC
    Theoson-Jordan Siebatcheu kap sárga lapot Kovacevic letalpalásáért.

    10.

    PERC
    Somália arca még mindig vérzik, ápolás, előtte Bolit derékon rúgta, de szó szerint Camara.

    8.

    PERC
    Hűha, Ngamaleau 16-os előtti, jobblábas lövését kiejti Dibusz, éppen Fassnacht elé, aki nem éri el végül a labdát az ötös előterében fejjel, mert a kapus elpaskolja előle azt! Megúszta a Fradi!

    6.

    PERC
    Botka megharcol a labdáért, de Somália lapos passza nem jó a kapu felé futó Zubkovnak.

    5.

    PERC
    Fejben ott van a YB…

    5.

    PERC
    Somália a pályán, most Haratint kell ápolni, Siebatcheutól kapott egyet a fejére.

    4.

    PERC
    A hazai csapatkapitány, Fassnacht adott be jobbal.

    4.

    PERC
    Mellé, egy jobb oldali beadást Siebatcheu az ötös bal sarka elől a kapu jobb alsó sarka mellé fejel.

    3.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    2.

    PERC
    A szűrőt az oldalvonal mellett ápolják.

    2.

    PERC
    Sierróval fejelt össze.

    1.

    PERC
    Somáliát kell ápolni máris, bal szemöldök.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak sárga-fekete mezben és fekete nadrágban, a vendégek zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

    Duzzad az önbizalomtól Myrto Uzuni, aki a Mezőkövesd ellen ezúttal tizenegyesből volt eredményes, miközben újra a Bajnokok Ligája csoportköréről álmodik.

    Kevés helyen látni olyan gyönyörű zöld gyepet, mint Svájcban, a Young Boys mégis műfüves pályán fogadja stadionjában az ellenfeleit, így szerda este a Ferencvárost is. A Wankdorf Stadion jelenlegi játékterét 2019-ben avatták fel, színét úgy választották meg, hogy a televíziós közvetítésben a lehető legélethűbbnek tűnjön, s bár az együttes megelégedéssel használja, a klubnál érdeklődésünkre azt mondták, szívesen játszanának inkább élőfüves pályán. „Szeretnénk füvön futballozni a stadionban – mondta Albert Staudenmann, a Young Boys kommunikációs vezetője. – A városban azonban nincs lehetőség rá, hogy megfelelő minőségű füves pályán tartsuk az edzéseket, ezért a mérkőzéseinket is célszerűbb műfüvön rendezni. Ha tudnánk füves pályán gyakorolni, a stadionban azonnal lecserélnénk a műfüvet.”

    A mérkőzést a skót William Collum vezeti. A 42 éves játékvezető polgári foglalkozása hittantanár, és 2014-ben ő vezette a Románia–Magyarország (1–1) Eb-selejtezőt.

    Egy kis örökmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással tétmérkőzésen.

    JÖTTEK-MENTEK!
    1999-ben Zenun Selimi a Fraditól a YB-hez igazolt, ingyen.

    Eltiltott: Michel Aebischer itt, Eldar Civic ott.

    A hazaiaktól mellette Fabian Lustenberger, Joël Monteiro, Jean-Pierre Nsame, Jordan Leforté, Esteban Petignat, Sandro Lauper és David von Ballmoos sérült, a Fradiból Sigér D. és Nguen maródi.

    A Ferencvárosra kemény meccs vár, az azonban nem hátrány a Young Boys ellen, hogy a svájciak legértékesebb és (egyik) legjobb futballistája biztosan kihagyja a magyar csapat elleni BL-párharcot. Jean-Pierre Nsame május végén szenvedett Achilles-sérülést, és a kameruni csatár kiesése jelentős érvágás a svájci együttesnek. Az előző idényben harminc mérkőzésen tizenkilenc gólt szerzett a bajnokságban, az Európa-ligában pedig nyolc találkozón négyszer volt eredményes, ebből kettőt az olasz Roma ellen szerzett.

    Az Európa-ligában a főtáblán 630 ezret ér a győzelem, 210 ezret a döntetlen. A csoportgyőztesek 1.1 millió eurót kapnak, a második helyezett 550 ezret. A finálé győztesének a jutalma 4 millió euró.

    A BL-ben a győztes találkozók után 2.8 millió eurót utal az európai szövetség (UEFA), a döntetlenért 930 ezret. A csoportból továbbjutó csapatok további 9.6 millió euróval gazdagodnak, a negyeddöntőért 10.6 millió euró, az elődöntőért 12.5 millió, a fináléba kerülésért 15.5 millió euró a pénzdíj. A döntő megnyerése önmagában „csak” 4.5 millió eurót jelent.

    Az Európa-liga főtábláján – ahova az FTC akkor kerül, ha elveszíti a párharcot – lényegesen alacsonyabb ez az összeg, 3.63 millió euró. A most indult Európa-konferencialiga esetében 2.94 milliót kapnak a csoportkörbe jutott csapatok.

    A Ferencváros számára 15.64 millió euró is a tét a Young Boys ellen, ennyi a rajtpénz a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében – írja az MTI.

    FTC: Ha nem sikerül, csalódottak leszünk – Kubatov a BL-csoportkörről.

    Cédric Zesiger, a Young Boys hátvédje a következőket mondta.

    „Nagyon várom a mérkőzést, mindenki motivált, úgy vélem, nagy csatára van kilátás. Nem hiszem, hogy előnyt jelentene vagy abban lenne az erőnk, hogy műfüvön játszunk. Persze, mi ezt megszoktuk, de elsősorban a felkészültségünkkel, a motiváltságunkkal akarunk eredményesek lenni a Ferencváros ellen a saját stadionunkban, a szurkolóink előtt. Remélem, minden úgy működik a mérkőzésen, ahogy azt az edzéseken gyakoroltuk. Mindenkinek ki kell hoznia magából a maximumot.”

    „Azt várom a magyaroktól, hogy kontrákra játsszanak és labdaszerzés után gyorsan menjenek át támadásba. A Bajnokok Ligája rájátszásában vagyunk, itt nincs helye a hibának, az jut a csoportkörbe, aki a két mérkőzésen top teljesítményre lesz képes.”

    „Ha van egy olyan elmélet, amely szerint a műfű előnyt jelent nekünk, akkor a valódi fű hátrányba kellene, hogy hozzon minket” – reagált David Wagner, a Young Boys vezetőedzője arra a felvetésre, előnyt jelenthet-e a Young Boysnak, hogy műfüves pályán fogadja a Wankdorf Stadionban a Ferencvárost a Bajnokok Ligája rájátszásnak első mérkőzésén.

    HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ ITT!

    Nem kell hatvanhét évesnek lenni ahhoz, hogy az ember tudja, milyen fontos szerepet tölt be a magyar labdarúgás történelmében a berni Wankdorf Stadion. Az 1925-ben átadott (a torna előtt 64 ezresre bővített) arénában rendezték többek között az 1954-es világbajnoki döntőt, amelyet az Aranycsapat 3:2-re elveszített az NSZK-val szemben, de az 1961-es BEK-finálét is itt bukta el ugyancsak 3:2-re a Czibor Zoltánnal, Kocsis Sándorral és Kubala Lászlóval felálló Barcelona a Guttmann Béla által edzett Benficával szemben. A stadion 2001 és 2005 között jelentős felújításon esett át, régi Longines gyártmányú óráját viszont megtartották, és a közeli térre helyezték, rajta a „berni csoda” végeredményével. A legendás relikviát sokáig nem bolygatta senki, a járókelők vidáman fotózkodhattak előtte, 2018. április 28-án azonban megtörtént, amire azelőtt 32 évvel volt példa: bajnok lett a Young Boys. Az ünneplésből az óra sem „maradt ki”, azóta a Luzern ellen aratott 2–1-es győzelmet mutatja, a számunkra keserű emléket idéző 1954-es vb-döntőre pedig a hátoldalán látható hatalmas fénykép emlékeztet.

    Adnan Kovacevic, a Ferencváros védője a következőket mondta.

    „Fel vagyunk készülve arra, hogy kemény meccs vár ránk a Young Boys ellen. Igyekszünk a legjobbunkat nyújtani, olyan eredményt szeretnénk elérni, amely kecsegtető lehet a budapesti visszavágóra. Jó a csapat hangulata, az utazás is jól telt Bernbe, bízom benne, hogy az esti tréning után még jobban érezzük majd magunkat. Egy edzésünk volt odahaza műfüvön, illetve a Zalgiris Vilnius elleni visszavágót is azon játszottuk. Reméljük, ezúttal sem okoz majd gondot. A siker eddig is a jó csapatszellemen múlott, ezzel ezúttal sem lesz gond.”

    Az esélyekről elmondta, mindkét együttes számára fontos meccs lesz a holnapi, mindkét félnek óriási esélyt jelent. Miután a Ferencváros az első körben szállt be a selejtezőkbe, a Young Boys pedig a másodikban, valószínűleg ők az esélyesebbek. De a Slavia Praha is annak számított, mégis az FTC van itt.

    „Agresszív játékot, offenzív védekezést várok a svájciaktól, és azt, hogy a közvetlen utat keresik a kapu felé. Játékban erősek, nagy tempóval futballoznak, főleg a szélsőktől várható nagy nyomás. Valószínűleg a meccs elején eldől, hogyan tudják megvalósítani a saját ötleteiket.”

    „Tokmac Nguen nem játszik” – szűkszavúan csak ennyit mondott Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője arra, hogy számíthat-e a Mezőkövesd ellen sérülést szenvedett csatárra. Ezután a kedd esti edzésen magunk is meggyőződhettünk róla, hogy a norvégiai játékos nincs a keretben.

    A tizenötszörös svájci bajnok egylet a BL jelenlegi kiírásának 3. selejtezőkörében a kolozsvári CFR Clujt búcsúztatta, 4–2-es összesítéssel.

    Bemutatjuk a zöld-fehérek ellenfelét!

    A Ferencvárost a Slavia Praha búcsúztatásának köszönhetően mindössze egy lépés választja el attól, hogy ismét főtáblára jusson a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A csoportkör kapuján a svájci Young Boyson keresztül léphet be az FTC.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A YOUNG BOYS–FTC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ