2021.VIII.24. BL-Play-off: Ferencváros – Young Boys: 2-3

Ennyi hiba már nem fért bele, kiesett a BL-ből a Ferencváros

A Young Boys a Groupama Arénában is 3–2-re nyert, a magyar bajnok az Európa-liga csoportkörében folytatja.
A Ferencváros odahaza is kikapott 3–2-re a svájci Young Boystól a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének visszavágóján, így a magyar bajnok az Európa-liga csoportkörében folytatja a szereplést.

Nyilatkozatok:

A Nemzeti Sport arról kérdezte Peter Stögert, nem tart-e attól, hogy a Groupama Aréna vélhetően telt házas közönsége esetleg túlpörgeti kicsit a játékosokat.

„Egyáltalán nem, inkább pluszt fog jelenteni, hogy telt ház előtt játszunk. Az előző mérkőzéseken is rengeteget segített a szurkolás, ez olyan előny nekünk, mint Bernben a svájciaknak volt a műfű.”

Ezután arról esett szó, hogy az elmúlt hetek intenzitása miatt döntöttek úgy, hogy elhalasztják a Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzést.

„A magyar futballnak is fontos dolog, hogy ott lehetünk a BL csoportkörében. Ezt az időt maximálisan fel tudtuk használni a mérkőzések elemzésére, a regenerációra. Az ellenfelek is halasztottak találkozókat, ez is mutatja, mennyire fontos ez a periódus a nemzetközi futballban.”

Az odavágóról beszélve megemlítette: Franck Boli második gólja visszahozta a Ferencvárost a párharcba, így hazai közönség előtt lehet esély a továbbjutásra – akár hosszabbítás vagy tizenegyespárbaj után.

„A mai edzésen gyakorolni fogjuk a büntetőket, de azért ez teljesen más, mint nyomás alatt telt házas mérkőzésen lőni, vagyis a mai gyakorlásnak nem sok hatása lesz a holnapi párbajra.”

Kollégánk megkérdezte a trénert Bolival való kapcsolatáról is (aki egyébként eredetileg szintén részt vett volna a sajtóeseményen, de végül nem érkezett meg).

„Franckkel két és fél héttel ezelőtt volt némi hozzáállásbeli probléma, a testbeszéde nem volt megfelelő, ezért jobbnak láttam kitenni a keretből, mert úgy éreztem, nem tudja segíteni a csapatot. Ugyanakkor megmondtam neki, hogy visszaszerezheti a helyét, ha keményen dolgozik. Úgy látszik, ezek voltak a megfelelő szavak, mert azóta maximálisan teljesít az edzéseket, és gólokat szerez. Remélem, holnap is sikerül betalálnia.”

Egy svájci újságíró arról faggatta Stögert: ha BL-csoportkörbe jutna a Ferencvárossal, az pályafutása legnagyobb sikere lenne-e.

„Valóban nem sok osztrák edzőről mondható el, hogy ott volt a főtáblán a csapatával, a karrierem szempontjából mindenképp ez lenne a legnagyobb eredmény. Ugyanakkor én mindent sikernek tartok, például a Köln feljuttatását is. De ez a csoportkörös szereplés nemcsak nekem lenne nagy dolog, hanem a klubnak és az egész országnak is.”

A Young Boys vezetőedzőjét, David Wagnert svájci újságírók rögtön arról faggatták: mit szól a Groupama Arénához?

„Jó atmoszférájú stadion, biztosan nagy hangulat lesz itt holnap, ami mindkét csapatnak jó lesz. A legfontosabb, hogy a saját játékunkkal foglalkozzunk majd. A továbbjutási esélyeink elég jók az első mérkőzés után, úgyhogy magabiztosan készülünk a visszavágóra.”

A svájci együttes – a Ferencvároshoz hasonlóan – szintén elhalasztotta hétvégi bajnoki mérkőzését.

„Nagyon sokat számít egy ilyen elhalasztott találkozó. A legfontosabb ilyenkor az, hogy minden elmaradt meccsel eggyel kevesebb lesz az esély a sérülésre is. Úgyhogy most maximálisan a regenerációra koncentráltunk.”

Wagner szerint, bár a helyzetük jó, maximális teljesítményre lesz szükségük a továbbjutáshoz.

„A Ferencváros nagyon jó csapat, nem hiába szerepelt a BL csoportkörében, és nyert egymás után háromszor magyar bajnokságot.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, Play-off kör, visszavágó:

Ferencváros — Young Boys: 2-3 (2-1)
Groupama Aréna, 21:00. 20.677 néző.
Vezette: Szergej Karaszjov (asszisztensek: Demeszko, Gavrilin; tartalékjv.: Moskalev – oroszok; VAR: Fritz; VAR asszisztens: Dingert – németek)

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic — Somália (Mak, 86.) — Zachariassen (Loncar, 76.), Laidouni, Uzuni — Boli (Zubkov, 71.), R. Mmaee
kispad: Bogdán, Varga Á., S. Mmaee, Vécsei, Botka, Baturina, Redzic, Csontos, Szánthó
vezetőedző: Peter Stöger

Young Boys: Von Ballmoos — Maceiras, M. Camara, Zesiger, U. Garcia — Fassnacht, Sierro (Aebischer, 63.), C. Martins, Ngamaleu — M. Elia (Lauper, 85.), Siebatcheu (Mambimbi, 85.)
kispad: Zbinden, Faivre, Spielmann, Kanga, Sulejmani, Jankewitz, Bürgy, Rieder
vezetőedző: David Vagner

Gól: Wingo (18.), R. Mmaee (27.), ill. Zesiger (4.), Fassnacht (56.), Mambimbi (90+3.)
Sárga lap: Zachariassen (30.), Laidouni (58., 64.), Kovacevic (66.), Wingo (70.), R. Mmaee (81.) illetve C. Martins (67.)
Kiállítva: Laidouni (64.)

A szurkolók elénekelték a Himnuszt, a kezdés utáni hangrobbanás még el sem csendesedett, alig telt el négy perc a mérkőzésből, amikor…

Amikor a BL-rájátszás visszavágóján máris vezetett a Young Boys.

A svájci csapat vezető gólja – bármilyen furcsán is hangzik alig négypercnyi futballozás után – nem a semmiből jött. Peter Stöger a négy védő elé Somáliát küldte szűrőpozícióba, a brazil előtt három fedezet és két csatár kezdett, ez pedig azt jelentette, hogy a Ferencváros támadni, fölényben lenni, labdát birtokolni szeretne. Ehhez képest a kezdő sípszót követően végig a rivális csapat játékosai passzolgattak, úgy tűnt, a ferencvárosiak nem találják a helyüket (akkor bizony még a labdát sem nagyon), és a berniek első szöglete máris góllal végződött. Pedig még friss volt mindenki, a koncentrációval sem lehetett volna elvileg probléma, de ahogy szállt középre a labda, Franck Boli idegesen mutatta Kristoffer Zachariassennek, hova helyezkedjen, Somália két támadóval ugrott fel, így nem is lehetett esélye menteni. A 23 éves svájci védő, Cédric Zesiger határozott, szép mozdulattal a ferencvárosi kapuba fejelte a labdát.

Aki ferencvárosi rohamokra, erőteljes első percekre számított, bizony csalódott, ugyanakkor a szurkolók továbbra is kitartóan buzdították a csapatot. Rengeteg idő volt még hátra, és a hazai csapat játékosai megpróbálták túltenni magukat a sokkon. Nagyjából tíz perc telt el a mérkőzésből, amikor a játék áttolódott a vendégek térfelére, a magyar bajnokcsapat a tizenhatosa környékére szorította az ellenfelét, és nem kellett sokat várni, hogy a nyomásgyakorlásnak eredménye legyen: az amerikai Henry Wingo érkezett a legjobb ütemben a Young Boys kapuja elé, és egyenlített.

Újabb hangrobbanás rázta meg az arénát, és máris nyílttá vált a küzdelem. Aztán hatalmas sóhaj szakadt ki a magyar futballszurkolókból, amikor Dibusz Dénest a kapufa segítette ki, néhány centin múlt tehát, hogy nem lett 1–2 az állás, és ez annak tükrében volt hihetetlenül fontos, hogy nem sokkal később már 2–1 állt az eredményjelzőn. A Ferencváros továbbra is igyekezett nyomás alatt tartani ellenfelét, a három támadó középpályás mellé a két szélső hátvéd is rendre felzárkózott az akciókhoz, és amikor Eldar Civic és Myrto Uzuni összjátékával a zöld-fehérek megbontották a svájciak jobb oldalát, szöglethez jutott a hazai együttes. És néhány másodperccel később kiderült, hogy a szöglet elhárításával a Young Boysnak is vannak gondjai: a kapu torkában Ryan Mmaee emelkedett a legjobb ütemben, és máris az FTC vezetett. Elemi hangerővel tört fel az örömkiáltás a szurkolókból.

Aztán, akárcsak a mérkőzés elején, a Young Boys kezdte jobban a félidőt. Ha majd higgadtan kielemzik a ferencvárosiak a BL-párharc tanulságait, érdemes lenne választ találni arra a kérdésre, ennek mi lehetett az oka. Az FTC játékosai hosszú percekig nem tudták megtartani a labdát, a felezővonalon sem tudtak átjutni, az első félidő második felében látott dinamikus futballnak, labdabirtoklásnak, mezőnyfölénynek nyoma sem volt.

Sőt, pillanatok alatt rendkívül nehéz helyzetbe került a magyar bajnok, hiszen egyenlítettek a svájciak, s még fel sem eszméltek a ferencvárosiak, amikor hatalmas szerencsével megúszták a harmadik gólt, a kapufa segítette ki a zöld-fehéreket, akik ezután elveszítették Aissa Laidounit. A fedezet előbb „kireklamált” magának egy sárga lapot, majd felelőtlen szerelési kísérletéért kapott még egyet.

A vendégek több lendületes kontrát vezettek, majd büntetőhöz is jutottak – ám Dibusz Dénes óriási bravúrral védett. A hosszabbításban a Young Boys megszerezte a győztes gólt is a nem sokkal korábban beálló Felix Mambimbi révén (2–3). A Ferencváros kiesett a BL-ből – a Young Boys 6–4-es összesítéssel lépett tovább –, és az Európa-liga főtábláján folytathatja, az pedig a pénteki sorsoláson derül ki, hogy milyen ellenfelek társaságában.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A Ferencváros trénere, Peter Stöger elismerte: általában két meccs alatt szerzett 4 góllal ki szokták vívni a csapatok a továbbjutást.

„Viszont most az ellenfél kettővel többet ért el. Az első meccsen három gólt kaptunk a tizenhatoson kívülről, nem volt megfelelő a védekezésünk, és most is volt olyan szituáció, amikor könnyű gólt engedtünk, de az ellenfélnek gyors és jól fejelő játékosai vannak. Alapvetően az összteljesítménnyel elégedett vagyok, de ez sajnos nem volt elég a csoportkörhöz.”

Amikor a Groupama Aréna hangulatáról kérdezték, kijelentette: páratlan, amit átélt ezen a meccsen (is).

„Az első öt perc után a szurkolók visszaadták az energiánkat. A meccs utáni taps és fogadtatás is azt mutatja, hogy látták, mindent beleadtunk. Ez sajnos nem volt elég a BL-főtáblához, de az Európa-ligában ott vagyunk, ezt is sikerként kell megélni, még ha a mai vereség fájó is. Reméljük, az El-ben is hasonló szurkolást tapasztalhatunk.”

Végül a Nemzeti Sport megkérdezte a trénert Aissa Laidouni kiállításáról is.

„Nagy energiákat mozgósítottunk, ilyenkor a sárgák benne vannak a játékban. A játékvezetővel való vitatkozásért kapott lapok viszont nem tartoznak a megengedhető kategóriába. Ismerjük ezt a bírót, szerintem jó szakember, de nem tűri, ha vitatkoznak vele a játékosok, erre külön ki is tértünk az öltözőben.”

A Young Boys vezetőedzője, David Wagner nagyon boldog volt a találkozó után.

„Büszke vagyok a srácokra, akik megérdemelten vívták ki a továbbjutást. Amit otthon kaptunk a szurkolóktól, azt megpróbáltuk meghálálni, reméljük, most ők is boldogok. Ez a klubnak is egy fontos momentum, kicsit feledteti az elmúlt idényt az, hogy ott lehetünk a Bajnokok Ligája csoportkörében. Nagyon megdolgoztunk azért, hogy ez sikerüljön, extrát nyújtottunk ma, elégedett vagyok a srácok teljesítményével.”

„Szerettünk volna bejutni a BL csoportkörébe, nagyon csalódottak vagyunk – mondta Ryan Mmaee, a Ferencváros játékosa. – Korán kaptunk egy gólt, de utána sikerült fordítani, ez megmutatja a csapat motivációját és erejét. Az első félidőben jó mentalitással futballoztunk, de sajnos a második félidőben korán kaptunk egy újabb gólt, majd jött a piros lap, és onnantól kezdve sokkal nehezebb volt a mérkőzés. Ami az Európa-ligát illeti, nagyon jó keretünk van. Meccsről meccsre próbálunk haladni, aztán meglátjuk, mi lesz.”

Dibusz Dénes természetesen csalódott volt a találkozó után.

„Ezt most nehéz megemészteni, mert tényleg nagyon nagy munkát tett bele a csapat ebbe a mérkőzésbe. Az első félidő szerintem szenzációs volt, mondhatom azt is, hogy várakozáson felüli. Nagyon jól játszottunk, meg tudtuk fordítani a mérkőzést, fantasztikus hangulat volt. Igazából úgy jöttünk ki a második félidőre, hogy nincs az a csapat, amelyik elvehetné tőlünk, hiszen tényleg annyira rendben voltunk, a szurkolók támogattak, negyvenöt percünk volt arra, hogy egy-nullára megnyerjük a második félidőt, és bejussunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Sajnos nem kezdtük jól a második játékrészt, ennek nem tudom az okát. Nem tudtuk megtartani a labdákat. Egy rövid kihagyást kihasználva egyenlítettek a svájciak. Ez már ugyanolyan, mintha a BL-ben játszanánk, vagyis minden párharcnak, minden apró mozdulatnak, helyezkedésnek hatalmas jelentősége van, ezt láthattuk ma is. Ezeken a mérkőzéseken gyakorlatilag semmilyen hiba nem fér bele.”

Videónkban beszél még a szurkolók támogatásának jelentőségéről, arról, hogy milyen tervei vannak az Európa-liga csoportkörében, illetve szóba kerül, hogy mostantól a Ferencvárosnak a bajnokságra kell koncentrálnia.

BL: „Pokoli hangulat, mint Zágrábban és Belgrádban” – svájci lapszemle

Blick: „A Young Boys valóra váltotta a Bajnokok Ligája-álmot!” – a lap szerint őrült és drámai mérkőzésen nyert a svájci csapat, amely 2018 után ismét bejutott a BL-csoportkörbe.

Sport: A portál úgy fogalmaz, a Young Boys fordulatos meccsen jutott tovább, s készülhet története második BL-csoportkörére.

Berner Zeitung: „És hirtelen elcsendesedett” – utal a cím a Young Boys harmadik keddi góljára, amely eldöntötte a budapesti összecsapást. A cikk szerint a Groupama Arénában pokoli volt a hangulat. A berni csapat 2018-ban a Dinamo Zagreb, egy évvel később a Crvena zvezda vendége volt a BL-playoffban – ezekhez a találkozókhoz hasonlította a stadionban uralkodó légkört a szerző. „Fontos mérföldkő ez a Young Boys történetében. Akár harmincmillió frankot hozhat ez a siker.” A lap végül arról ábrándozik, milyen lenne, ha a Young Boys a Lionel Messivel felálló Paris Saint-Germainnel, a Robert Lewandowski vezette Bayern Münchennel vagy akár az Ajaxszal kerülne egy csoportba.

24 Heures: „Ráijesztettek a Young Boysra, de ott lesz a Bajnokok Ligájában!”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Young Boys hivatalos honlapja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2021.VIII.24. BL-Play-off: Ferencváros – Young Boys: 2-3 bejegyzéshez

 • Gratulàlok a csapatknak.

  Harcmodoràval és akaràtàval jelesre vizsgàzott.

 • Se nem csoda, se nem tragédia. Végülis az történt, amit a legvalószínűbbnek tartottam. Ez a csapat még nem érett meg a BL-re. Józanabb fejjel, higgadtabban kell játszani.
  Ahoz képest, hogy Stögernek csak bő másfél hónapja volt, ez nagyon szép eredmény. Rebrovnak közel tíz hónapja volt erre. Igazán nincs miért panaszkodnunk.
  A nemzetközi kupák új rendszere -- főleg a “lejjebb sorolt” bajnokságok esetében -- a bajnokoknak jobban kedvez.

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  És a Fradi idei BL-menetelése.

  90+4.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+3.

  PERC
  Felix Mambimbi mesterien lő ballal az ötös bal sarka elől a bal, azaz a hosszú sarokba, félmagasan, Ngamaleu lapos passza után. 2–3!

  90+3.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós.

  90+2.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  90+2.

  PERC
  Loncar löki Laupert, ezzel is elmegy fél perc. Blazic odalép Aebischernek, dettó…

  90+1.

  PERC
  Az Uzuni indította Mak beadása kapuscsemege.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Zubkov újabb beadását kifejeli az ötösön Blazic elől Civic.

  90.

  PERC
  Szöglet. Zubkov adja be, kifejeli Ngamaleu.

  89.

  PERC
  Ó, Von Ballmoos kiejti Mak bal oldali, jobblábas beadását, de mielőtt Mmaee odaérne, elkapja a labdát.

  88.

  PERC
  Dibusz vetődik ki szépen Aebischer beadására, előtte lábbal mentett Mambibi elől a 16-oson.

  87.

  PERC
  Ojvé, a hosszanti lelátón néhányan már feladták, elindultak haza…

  86.

  PERC
  Somália elfáradt, a támadó Róbert Mak jön be helyette.

  85.

  PERC
  Siebatcheut a fiatal Felix Mambimbi váltja, ékcsere.

  84.

  PERC
  Elia le, Sandro Lauper be. Ék helyett középpályás.

  83.

  PERC
  Loncar szereli a jobbon harcosan Eliát.

  82.

  PERC
  Aebischer passzát Fassnacht ballal 14-ről a léc fölé vágja, ballal, kissé balról.

  82.

  PERC
  Camara rossz hazaadását eléri még Von Ballmoos a rárontó Mmaee elől.

  81.

  PERC
  Ryan Mmaee kap sárga lapot Siebatcheu lerántásáért.

  81.

  PERC
  Zubkov nem lő 21-ről, nem is passzol, maga alá tereli a labdát, szereli Martins.

  80.

  PERC
  A Young Boys legutóbb 2014-ben csapott össze magyar ellenféllel tétmeccsen: az akkori bajnoki címvédő DVSC az Európa-liga rájátszásában, Bernben 3–1-es vereséget szenvedett, míg a Nagyerdei Stadionban rendezett visszavágón gól nélküli döntetlen született.

  80.

  PERC
  Kellene egy ilyen csatár ma is. A sárga-fekete színeket viselő csapat játékosa volt az 1937–1938-as idényben az egykori francia élvonalbeli gólkirály (1934), Lukács István.

  77.

  PERC
  Civic beadása a kapusé.

  77.

  PERC
  Uzuni belerúg Zachariassenbe, de szabadrúgás ide.

  76.

  PERC
  Zachariassen le, Stjepan Loncar be.

  76.

  PERC
  Wingo beadását lekezeli Garcia, szabadrúgás kezezésért.

  75.

  PERC
  Uzuni passzát lefüleli Camara Mmaee elől.

  75.

  PERC
  Ha ez nem dobja fel a Fradit, semmi.

  72.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  72.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  72.

  PERC
  DIBUSZ DÉNES eléri a jobb alsó előtt Siebatcheu jobblábas, lapos lövését!!!

  71.

  PERC
  Bolinak abszolúte nem ment ma, Olekszandr Zubkov váltja.

  70.

  PERC
  Henry Wingo meg kap egy sárga lapot… mert összehoz egy büntetőt, abszolúte fölöslegesen felrúgja a 16-osra Blazic mellé betörő Ngamaleut. Sima középre passzolás közben volt a szélső.

  68.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  68.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  67.

  PERC
  Meg Adnan Kovacevic, reklamálásért.

  66.

  PERC
  Christopher Martins Pereira kap sárga lapot Zachariassen felrúgásáért.

  65.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  65.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  65.

  PERC
  AZAZ PIROS LAP.

  64.

  PERC
  Pocsék átvétel után abszolúte fölösleges szabálytalanság, Aissa Laidouni ismét sárga lapot kap.

  64.

  PERC
  MEGÚSZTA ISMÉT A FRADI, Dibusz nem a legjobban jön ki, a csereember passzából Elia jobbal a jobb oldali kapufára lő az ötös bal sarkáról, a kipattanó Siebatcheué, aki nem találja el a labdát Kovaceviccel harcolva a kapu torkában!

  63.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  63.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  62.

  PERC
  Sierro le, az első meccsen eltiltott Michael Aebischer be.

  62.

  PERC
  Uzuni bal oldali, jobblábas szögletét kifejeli az ötösről Martins.

  60.

  PERC
  A futballvilág Spártája.

  60.

  PERC
  Megmondjuk őszintén: néha nagyon fegyelmezetlen a Fradi. Nyilván idehaza belefér, bőven, kamatostól, de ez itt… ha nem is Spárta, de legalább a Bajnokok Ligája.

  58.

  PERC
  Aissa Laidouni kap sárga lapot, lökött, majd elhajította mérgében a labdát.

  58.

  PERC
  De löktek egy kis szenet a VAR-ra… ám nincs 11-es.

  58.

  PERC
  Uzuni szögletét kifejeli Camara, Wingót elnyomják.

  55.

  PERC
  EZ MÁR BENT VAN. Kovacevic eladja a labdát, majd elugrik Elia lövőcsele elől, a jobblábas beadást középről, nyolc méterről jobbal félmagasan a kapu közepébe küldi CHRISTIAN FASSNAHCT. 2–2!

  55.

  PERC
  Nem tud mit kezdeni ezekben a percekben a Fradi a labdával.

  55.

  PERC
  Mit találtak ki vajon a szünetben?

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  54.

  PERC
  Hopp, Fassnacht ad be jobbal Civic bakija után, de Siebatcheu hatról a léc fölé fejel…

  53.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  53.

  PERC
  Ngamaleu nem találja el fejjel a labdát az ötösön, Wingo mellett, Sierro beadását követően. Sierro következő ívelése Kovacevic fején csattan.

  52.

  PERC
  Fassnacht nem figyel, a beadását blokkolta Civic, de aztán nem figyelt Zachariassen, szerencsére a svájci sem, eltöri a labdát az ötös jobb sarkának előteréből…

  46.

  PERC
  Maceiras megindul a jobbon, de jő Dibusz.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  De tízszer ért labdába csak.

  FÉLIDŐ

  Boli: 5 passz, mind jó helyre.

  FÉLIDŐ

  Kovacevic 45-öt passzol ma, ez a csúcs, R. Mmaee 8-at.

  FÉLIDŐ

  Forrás: UEFA

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Szabó Miklós

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  A Kalandozó magyar labdarúgók című kiváló kötetből megtudhattuk, hogy Fézler László 1933–1934-ben, Sipos Vilmos 1935–1936-ban, Lukács István 1937–1938-ban, a magyar származású svéd Anders Limpar pedig 1988 és 1990 között erősítette a berni csapatot. A Svájcban tizenkét évig dolgozó, a harmincas években világhírű Kürschner Izidor 1934–1935-ben edzősködött a Young Boysnál (ő vitte oda Sipos Vilmost is), Volentik Béla 1942 és 1946 között irányította a csapatot, amelynél 1990-ben fél évig Csernai Pál is edzősködött. A svájci csapat legutóbb hét évvel ezelőtt, 2014 augusztusában játszott magyar csapat ellen tétmérkőzést, akkor az Európa-liga rájátszásában hazai pályán 3–1-re győzte le a Debrecent, a Nagyerdei Stadionban pedig gól nélküli döntetlennel zárult az összecsapás, míg 2008-ban az UEFA-kupában 7–3-as összesítéssel búcsúztatta a DVSC-t a svájci klub.

  FÉLIDŐ

  Az utóbbi években viszonylag sok futballista légióskodott Svájcban. Bolla Bendegúz jelenleg a Grasshoppersnél játszik kölcsönben, de az elmúlt tíz évben mások mellett Vécsei Bálint, Kecskés Ákos, Holender Filip (mindhárman a Luganóban), Vanczák Vilmos (Sion) és Vadócz Krisztián (Grasshoppers) is megfordult a svájci ligában. Természetesen a YB történetében is találunk magyar szálakat, bár ehhez igencsak vissza kell menni az időben.

  FÉLIDŐ

  GÓLVIDEÓK ITT!

  FÉLIDŐ

  A Ferencváros 1995 ősze óta nem találkozott svájci csapattal a nemzetközi porondon, akkor a BL csoportkörében 3–0-ra verte meg a Grasshopperst, majd a hazai visszavágón 3–3-ra végzett. A Young Boys 2008-ban és 2014-ben is megmérkőzött magyar alakulattal, mindkétszer a Debrecen volt az ellenfele, de a hajdúsági együttes egyszer sem fogott ki rajta. A berniek a BL-hez a második selejtezőkörben csatlakoztak, előbb a Slovant ejtették ki (0–0, 3–2), majd a CFR Cluj ellen mentek tovább (1–1, 3–1). A zöld-fehérek a Pristina (3–0, 3–1) és a Zalgiris (2–0, 3–1) ellen is hibátlanul teljesítettek, a Slavia Praha elleni visszavágójukon botlottak meg először (2–0, 0–1).

  FÉLIDŐ

  A Ferencváros a BL selejtezőjében a Pristinát és a Zalgiris Vilniust is kettős győzelemmel búcsúztatta, a Slavia Prahát pedig 2–1-es összesítéssel, mert a budapesti két szerzett gól után Prágában csak egyet kapott. Az NB I-ben két hazai meccset játszott le, előbb 2–1-es vereséget szenvedett a Kisvárdától, majd 4–1-re verte meg a Mezőkövesdet. A Young Boys a szlovák Slovan Bratislavát (0–0, 3–2) és a CFR Clujt (1–1, 3–1) ejtette ki a BL-selejtezőben. Ezen kívül három bajnokin (1–1–1) és legutóbb győztes kupameccsen lépett pályára. A hétvégi mérkőzését mindkét gárda elhalasztotta.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Egy perc csak a ráadás.

  45.

  PERC
  Uzuni jobb oldali szabadrúgását Laidouni 14-ról jócskán a léc fölé fejeli.

  44.

  PERC
  Igen, Zesiger nem bántotta.

  44.

  PERC
  Zachariassen emel jobbról Boli elé, aki elesik a párharcban… tovább.

  41.

  PERC
  Ő tízszeres svájci válogatott, unokatestvére, Linus Obexer nemrégiben eligazolt a YB-ból a Vaduzba, kétszer is pályára lépett a minap az Újpest ellen!

  41.

  PERC
  Hűha, Maceiras jobb oldali, ballábas beadását Fassnacht a léc fölé fejeli hatról, Kovacevic mellől!

  40.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  40.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  40.

  PERC
  Sierro szöglete nem jó, Eliát szereli a balon Civic, megindul Mmaee, de két csel után szereli a felezőnél az utolsó védő, Camara.

  39.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  37.

  PERC
  Előtte Laidouni tört volna be a 16-osra, de odalépett elé az utolsó pillanatban Martins.

  36.

  PERC
  Zachariassen kétszer is labdát szerzett egy percen belül, Somália nem figyel, de Elia a jobb sarok mellé lő jobbal 22-ről, méterekkel. Kissé balról.

  36.

  PERC
  Mmaee a 16-oson, de szereli őt Maceiras.

  33.

  PERC
  Ngamaleu lő a léc léc fölé jobbal 21-ről, kissé balról, Uzuni figyelmetlensége és Martins újabb labdaszerzését követően.

  32.

  PERC
  Sierro beadását kifejeli Somália.

  30.

  PERC
  Kristoffer Zachariassen kap sárga lapot Martins felrúgásáért, egyelőre nem megy a Fradi légiósának…

  30.

  PERC
  Elia bal oldali ballábas beadása elsuhan mindenki előtt az ötösön…

  29.

  PERC
  Siebatcheu és Camara nem figyelt a gólnál, de ez legyen a svájciak baja.

  29.

  PERC
  Uzuni adta be a szögletet balról, jobbal.

  27.

  PERC
  DE SZÖGLET, ÉS FEJES GÓL, RYAN MMAEE a kapu közepébe fejel kissé balról, két méterről, két védő és a kapus közül. 2–1!

  27.

  PERC
  Civic bal oldali beadását menti Boli elől az ötösön Camara.

  26.

  PERC
  A VAR is megerősítette, lesen volt Ngamaleu Fassnacht beadása után.

  26.

  PERC
  De les, ezt is megúszta a Fradi és Wingo…

  25.

  PERC
  Most üggyel-bajjal ment az ötös bal sarka előtt, kissé kézzel is… SÍPSZÓ!

  25.

  PERC
  Wingo az első gólját szerezte az európai kupákban.

  24.

  PERC
  Ezt megúszta a magyar bajnok…

  24.

  PERC
  HŰHA, jobbal középről a jobb oldali kapufa tövére lő 18-ról, középről spiccel Garcia.

  23.

  PERC
  Zesigernek ez a 4. gólja klubjában, a 79. meccsén… Wingo a 22. mérkőzésén az első fradis gólját vágta!

  22.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  22.

  PERC
  Laidouni odalép Sierrónak, utolsó szóbeli figyelmeztetés Karaszjovtól.

  21.

  PERC
  Most javít, Somália labdát szerez, Zachariassen indít, Boli elé odalép Zesiger, kivetődik gyorsan Von Ballmoos.

  20.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  20.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  20.

  PERC
  Von Ballmoos most Von Smallhausent játszott…

  20.

  PERC
  A lehető legjobbkor jött az egyenlítés.

  18.

  PERC
  ITT AZ EGYENLÍTÉS, ÉS KI HITTE VOLNA… A Civic indította Mmaee bal oldali beadását Von Ballmoos középre üti ki, HENRY WINGO jobbal a kapu közepébe lő kissé jobbról, öt méterről. Garcia mentene az ötösön, de elmegy a bal lába alatt a labda: 1–1!

  17.

  PERC

  16.

  PERC
  Nagy hazai mezőnyfölény, de nincsenek beadások és jó indítások.

  14.

  PERC
  Von Ballmoos 2018-ban kulcsszereplő volt a Dinamo Zagreb elleni playoffkörös párharcban, amelyet sikerrel vett a Young Boys, így története során először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

  14.

  PERC
  A 26 éves futballista a 2017–2018-as idény óta alapembere a Young Boysnak, amellyel négy bajnoki címet nyert. Von Ballmoos az előző idényben 43 tétmérkőzésen összesen negyven gólt kapott, 19 kapott gól nélküli meccse volt. Az idei BL-selejtezőben három találkozójából egyet úszott meg kapott gól nélkül.

  14.

  PERC
  Bár Faivre teljesítményével elégedett volt a Young Boys szakmai stábja, a combsérüléséből felépült Von Ballmoos nevével kezdődik a vendégcsapat összeállítása kedd este.

  14.

  PERC
  Uzuni jobb oldali beadását a léc alá fejelné tízről Zachariassen, de odaér kényelmesen a svájci kapus.

  10.

  PERC
  Ő sérült volt az első mérkőzésen, ezért nem védett.

  10.

  PERC
  A Laidouni által előretett labdát Boli sarokkal emeli az ötös elé, Zachariassen repül, de jön a kapus, Von Ballmoos.

  8.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  8.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  8.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  6.

  PERC
  A vendégvédő szabadon fejelt kapura, egyszerűen nem volt embere. Somália áll Elia mellett, Blazic, Kovacevic és Laidouni méterekre a gólszerzőtől.

  4.

  PERC
  ITT A GÓL. A hazaiak nem koncentrálnak a bírói szózatokat követően, a jobb oldali, jobblábas Sierro-beadást a jobb alsó sarokba fejeli CÉDRIC ZESIGER az ötösről, középről. 0–1!

  4.

  PERC
  A szöglet előtt nagy pogó az ötösön, Karaszjov rendet rak.

  4.

  PERC
  HELYZET, Sierro passzát az ötös bal sarka elől ballal kapura teszi Ngamaleu, Dibusz vetődve kitolja kornerre a labdát!

  3.

  PERC
  Martins emel az ötösre, Dibusz elöklözi a labdát jó messzire.

  3.

  PERC
  Blazic hazaadását elrúgja jobbal Dibusz a kapu elől.

  1.

  PERC
  Ne feledjük, nem számítanak már az idegenbeli gólok.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek sárga-fekete mezben és fekete nadrágban.

  A szurkolók eléneklik a Himnuszt is.

  Fotók: B. B.

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Az összecsapást az orosz Szergej Karaszjov (42) kapta. A játékvezető nem ismeretlen nálunk, a 2016-os Európa-bajnokságon ő bíráskodott az 1–1-re végződő Izland–Magyarország mérkőzésen, míg az idei kontinensviadalon a Németország–Magyarország találkozót (2–2) vezette.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  A már BL-főtáblás csapatok – Anglia: Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United. Belgium: FC Bruges. Franciaország: Lille, PSG. Hollandia: Ajax. Németország: Bayern München, Dortmund, Leipzig, Wolfsburg. Olaszország: Atalanta, Milan, Internazionale, Juventus. Oroszország: Zenit. Portugália: Porto, Sporting CP. Spanyolország: Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Villarreal. Törökország: Besiktas. Ukrajna: Dinamo Kijev. Ide csatlakozik az a hat klub, amely kedden és szerdán sikerrel veszi az utolsó selejtezőkört.

  Fotó: Szabó Miklós

  Nincs elérhető leírás.

  Lesz élőkép, a kapu mögött mindenki egyenfehérbe öltözött.

  Fél órával a meccs előtt már zeng a szurkolók énekétől a stadion. Többnyire egy telt házas meccsen is találni parkolóhelyet a Groupama Aréne körül egy órával a meccs előtt, de most 8 órakor már csak az tudott megállni, aki bevállalta, hogy tilosban parkol – jelenti a helyszínről Nagy-Pál Tamás.

  Fotó: Szabó Miklós

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Török Attila

  Nincs elérhető leírás.

  Egy kis örökmérleg: egy mérkőzés, azon egy 3–2-es svájci sikerrel.

  JÖTTEK-MENTEK!
  1999-ben Zenun Selimi a Fraditól a YB-hez igazolt, ingyen.

  Eltiltott: Ihor Haratin itt és Hefti ott.

  A hazaiaktól Jean-Pierre Nsame, Fabian Lustenberger, Joël Monteiro, Jean-Pierre Nsame, Jordan Leforté, Esteban Petignat és Sandro Lauper sérült, a Fradiból Sigér Dávid és Nguen Tokmac maródi.

  Telt ház lesz a Groupama Arénában (Fotó: Földi Imre)
  A berniek védője, Ulisses Garcia is a stadionról kapta az első kérdést:

  „Hallottam már a Groupama Aréna hangulatáról, de ettől függetlenül mindkét csapat száz százalékot fog beleadni, hogy elérje egyetlen célját, a továbbjutást. A Ferencváros jó csapat, tele remek játékosokkal, akik nagyon hatékonyak tudnak lenni.”

  „A Ferencváros nagyon jó csapat, nem hiába szerepelt a BL csoportkörében, és nyert egymás után háromszor magyar bajnokságot.”

  „Jó atmoszférájú stadion, biztosan nagy hangulat lesz itt holnap, ami mindkét csapatnak jó lesz. A legfontosabb, hogy a saját játékunkkal foglalkozzunk majd. A továbbjutási esélyeink elég jók az első mérkőzés után, úgyhogy magabiztosan készülünk a visszavágóra.”

  A svájci együttes – a Ferencvároshoz hasonlóan – szintén elhalasztotta hétvégi bajnoki mérkőzését.

  „Nagyon sokat számít egy ilyen elhalasztott találkozó. A legfontosabb ilyenkor az, hogy minden elmaradt meccsel eggyel kevesebb lesz az esély a sérülésre is. Úgyhogy most maximálisan a regenerációra koncentráltunk.”

  A Young Boys vezetőedzőjét, David Wagnert svájci újságírók rögtön arról faggatták: mit szól a Groupama Arénához?

  Egy svájci újságíró arról faggatta Stögert: ha BL-csoportkörbe jutna a Ferencvárossal, az pályafutása legnagyobb sikere lenne-e.

  „Valóban nem sok osztrák edzőről mondható el, hogy ott volt a főtáblán a csapatával, a karrierem szempontjából mindenképp ez lenne a legnagyobb eredmény. Ugyanakkor én mindent sikernek tartok, például a Köln feljuttatását is. De ez a csoportkörös szereplés nemcsak nekem lenne nagy dolog, hanem a klubnak és az egész országnak is.”

  Kollégánk megkérdezte a trénert Bolival való kapcsolatáról is (aki egyébként eredetileg szintén részt vett volna a sajtóeseményen, de végül nem érkezett meg).

  „Franckkel két és fél héttel ezelőtt volt némi hozzáállásbeli probléma, a testbeszéde nem volt megfelelő, ezért jobbnak láttam kitenni a keretből, mert úgy éreztem, nem tudja segíteni a csapatot. Ugyanakkor megmondtam neki, hogy visszaszerezheti a helyét, ha keményen dolgozik. Úgy látszik, ezek voltak a megfelelő szavak, mert azóta maximálisan teljesít az edzéseket, és gólokat szerez. Remélem, holnap is sikerül betalálnia.”

  „Egyáltalán nem, inkább pluszt fog jelenteni, hogy telt ház előtt játszunk. Az előző mérkőzéseken is rengeteget segített a szurkolás, ez olyan előny nekünk, mint Bernben a svájciaknak volt a műfű.”

  Ezután arról esett szó, hogy az elmúlt hetek intenzitása miatt döntöttek úgy, hogy elhalasztják a Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzést.

  „A magyar futballnak is fontos dolog, hogy ott lehetünk a BL csoportkörében. Ezt az időt maximálisan fel tudtuk használni a mérkőzések elemzésére, a regenerációra. Az ellenfelek is halasztottak találkozókat, ez is mutatja, mennyire fontos ez a periódus a nemzetközi futballban.”

  A Nemzeti Sport arról kérdezte Peter Stögert, nem tart-e attól, hogy a Groupama Aréna vélhetően telt házas közönsége esetleg túlpörgeti kicsit a játékosokat.

  Kell a bravúr – Thury Gábor jegyzete.

  BŐVEBBEN ITT!

  Az előny lehet, hogy a korábbi továbbjutásokhoz hasonlóan ezúttal is hazai pályán lesz a második mérkőzés. Csakhogy 1995-ben az Anderlecht ellen az 1–0-ra megnyert belgiumi meccs után a visszavágón az 1–1-es döntetlen is elég volt a továbblépéshez, ahogy tavaly a norvég Molde ellen is jó volt a 0–0 az idegenbeli 3–3 után (akkor még számított az idegenben szerzett több gól, idén már nem fog). A DVSC-nek is elég lett volna egy iksz itthon a Levszki ellen a Szófiában 2–1-re megnyert első találkozó után, más kérdés, hogy a Loki a hazai visszavágón (a budapesti Puskás Ferenc Stadionban) is győzött 2–0-ra.

  Az eddigi tizenötből (lásd a fenti infografikát a képre kattintva) csupán háromszor járt sikerrel a magyar együttes: 1995-ben és 2020-ban a Ferencváros a belga Anderlecht, illetve a norvég Molde kiejtésével jutott be a BL-csoportkörbe, míg 2009-ben a Debreceni VSC a bolgár, szófiai Levszkit búcsúztatta. A Ferencváros tehát most azzal írhatna történelmet, hogy első magyar csapatként egymás után másodszor is a főtáblára jutna, de az említett három győztes magyar párharccal szemben annyival mindenképpen nehezebb helyzetben van most az FTC, hogy a keddi, budapesti visszavágón csak győzelemmel tud továbbjutni a svájci Young Boys ellen a múlt héten, Bernben 3–2-re elveszített első mérkőzés után.

  NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
  A Ferencváros labdarúgócsapatát egyetlen meccs, egyetlen győzelem választja el attól, hogy bejusson a legrangosabb kupasorozat csoportkörébe. 1991 óta eddig 15-ször volt példa arra, hogy az aktuális magyar bajnok a csoportkörbe jutásért lépett pályára, háromszor sikerült a bravúr, kétszer éppen az FTC-nek.

  Mi történt az első mérkőzésen? A Ferencváros másfél félidőt emberelőnyben játszhatott a Young Boys otthonában a Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörében, 1–1-nél büntetőt hibázott, majd 3–1-es hazai vezetés után 3–2-re szépített, így teljesen nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–YOUNG BOSY LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső