2021.X.12. VB-selejtező, Anglia – Magyarország: 1-1

Micsoda mérkőzés volt: bravúrdöntetlen Angliában!

Sallai Roland góljával egy ideig még vezettünk is, a 6:3 óta most először nem kaptunk ki a Wembleyben.
A katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének I-csoportjában a magyar válogatott 1–1-es döntetlent ért el Anglia ellen a Wembleyben. Az Albánia–Lengyelország mérkőzést az első vendéggól után félbe kellett szakítani, majd folytatták, és a vendégek 1–0-ra nyertek. Andorra simán, 3–0-ra megverte San Marinót idegenben.

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 8. FORDULÓ

ANGLIA — MAGYARORSZÁG 1-1 (1-1)
London, Wembley stadion, 69.380 néző.
vezette: Alejandro Hernández (asszisztensek: Naranjo, Sobrino; tartalékjv.: J.L. Munuera; VAR: J.M. Munuera, VAR asszisztens: X.E. Fernandez – spanyolok)

ANGLIA: Pickford — K. Walker, J. Stones, Mings, Shaw — Foden, Rice, Mount — Sterling (J. Henderson, 76.), Kane (Abraham, 76.; Watkins, 90+2.), Grealish (B. Saka, 62.)
kispad: Johnstone, Ramsdale, Trippier, Coady, Tomori, Chilwell, Sancho, Ward-Prowse
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Kecskés Á., Lang, Szalai At. — Nego (Bolla, 90+2.), Schön (Holender, 68.), Nagy Á., Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. — Szoboszlai (Nikolics, 90+2.), Sallai R. (Hahn J., 79.)
kispad: Bogdán, Balogh B., Sallói, Gazdag, Varga R.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: J. Stones (37.), illetve Sallai R. (24. – 11-esből)
Sárga lap: Shaw (23.) illetve Schäfer (42.)(?), Szoboszlai (90.)

London méltósággal ébredezett. Kedd reggel a Westminster városrészben sétálgatva akár azt is hihettük, visszarepültünk egy évszázadot, egészen addig, amíg a Hyde Parkkal párhuzamosan futó Bayswater Roadra nem értünk, mert ott már felújítási munkálatoktól volt hangos a világ, míg a közeli metróállomás melletti kínai büfében angol sálas fickó bámulta sóvárogva a lassan sülő kacsákat, és az öltözete már jelezte: a metropoliszban este Anglia–Magyarország vb-selejtezőt rendeznek. Délután aztán már a Wembley Stadionnál nagyobb volt a mozgás, de ez is inkább a hétköznapi forgalmat jelentette a legendás arénához vezető egyenes, széles sétányon, az első drukker, akibe belefutottunk magyar volt – és magyar sört kortyolgatott.

Kora este kezdtek el szállingózni a nézők, és velük együtt érkezett a hangulat is, s az egyik jobb kedélyű középkorú angol csalhatatlanul jelezte, innentől fogva már a futball van középpontban: Jadon Sanchóról és Marcus Rashfordról énekelte, hogy csalódást okoztak hazájuknak (a páros is azok között volt, akik az Európa-bajnokság döntőjében tizenegyest rontottak).

A nagy meccsek előtti feszültségnek ezúttal nyoma sem volt, holott a napközbeni híradások szerint fokozott rendőri készültséggel várták a világbajnoki selejtezőt, de őszintén szólva még az sem volt feltűnő, hogy kiemelt figyelemmel követnék a rendfenntartók a drukkerek minden egyes lépését… Volt némi „egymásnak éneklés”, skandálás, felszállt némi vörös füst, ami felkeltette egy-két feszültebb rendőr figyelmét, de ez errefelé szinte említésre sem méltó jelenetnek számít… Korábban is írtunk róla, hogy az MLSZ több mint négyezer jegyet kapott, de ebből tudomásunk szerint nagyjából nyolcszáz talált gazdára, és találkoztunk olyan, Angliában élő magyarokkal, akik a hazai szektorban foglaltak helyet.

A magyar válogatott este hét óra körül indult el a mérkőzés helyszínére, majd tíz perccel nyolc előtt Gulácsi Péter és Bogdán Ádám már a Wembley gyepén melegített. A média képviselői is készülődtek, ismert arcok is feltűntek a sajtóhely környékén, így például a korábbi válogatott Sol Campbell és Stuart Pearce is, a műsorközlő pedig az egyik magyar kollégát arról faggatta, hogyan is kell pontosan kiejteni Szoboszlai Dominik vezetéknevét. Nos, jól mondta be. A csapatok bemutatásánál, s a magyar labdarúgók nevének felolvasásánál szórványos pfujolást lehetett hallani, de a hazai szurkolók inkább a saját kedvencek éltetésére tartogatták energiájukat.

S ha már Anglia – a kezdés előtt elengedhetetlen volt némi tippelgetés: a megkérdezett szimpatizánsok sima győzelemre számítottak, egyetlen óvatoskodóval beszéltünk, aki szerint a hét végén sorra kerülő bajnoki forduló miatt lehetett némi esély a visszafogottabb hazai produkcióra, ám némi gondolkodás után még ő is 3–0-s angol sikert jósolt…

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kezét inkább a kényszer és a sok hiányzó vezette, míg – ahogy arra számítani lehetett – Gareth Southgate kilenc helyen változtatott az Andorrát 5–0-ra legyőző együttesén, így a hét végi meccsen pihenő nagyágyúk közül most többek között Raheem Sterling és Harry Kane is kezdő volt. Természetesen nagy különbséget jelentett, hogy az angolok azzal a tudattal léptek pályára, jó eséllyel csoportelsők lesznek, a magyar válogatott pedig lemarad a katari világbajnokságtól – nos, ennyi felvezetés után „kezdődhetett a tánc”.

Jöttek a himnuszok, a magyart némi fütyülés és újabb pfujolás kísérte. Az első percek elteltével valamiféle felfordulás is volt a magyar szektorban, a rendőrök is bevonultak, a beszámolók szerint összecsaptak a szurkolókkal, de a stadion átellenes végéből nem lehetett látni, hogy pontosan mi történt.

A mérkőzés első negyede nem meglepő módon angol mezőnyfölényt hozott. Emlékezhetünk, Budapesten az első félidő gyakorlatilag nagyobb angol helyzet nélkül telt el, most viszont már a kilencedik percben vezetést szerezhettek volna a hazaiak, ám Nagy Zsolt jó ütemben mentett szögletre a Luke Shaw bal oldali beadására érkező Harry Kane elől.

A megszokott kettő helyett Kalvin Phillips sérülése miatt csak egy „szűrővel”, Declan Rice-szal kiálló angolok kezdeményeztek, többen felzárkóztak a támadásokhoz, a magyar védelem azonban állta a sarat – miként az elöl játszók is, akik próbálták minél inkább lassítani az angol labdakihozatalokat. Látszott, igazából akkor van esély veszélyt teremteni, ha a magyar játékosok minél gyorsabban, pontos passzokkal próbálnak eljutni az angol kapuig. Volt is lehetőség, Sallai Roland egy jobb oldali beadást követően fölé lőtt. A Freiburg támadója nem sokkal később főszereplővé lépett elő. A meccs előtt még oly magabiztos angol drukkereknek talán eszükbe sem jutott ez a forgatókönyv, de Magyarország szerzett vezetést! Luke Shaw szabálytalankodott Loic Negóval szemben, és mivel a videobíró is megerősítette a döntést, tizenegyes következett, amelyet Sallai Roland magabiztosan értékesített – írni sem kell, a néhány száz magyar szurkoló hangja ekkor elnyomta az angolokét.

Sajnos, nem sokáig.

Ugyan a magyar csapat folyamatosan visszaverte az angol támadásokat, még a szünet előtt góllá érett a vendéglátók nyomása. Phil Foden oldalról belőtt szabadrúgásából John Stones közelről a kapuba küldte a labdát (egy perccel később már azért kapott tapsot, mert jó ütemben szerelte Sallai Rolandot), ugyanakkor nem volt rossz látni, hogy döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A fordulás után sem változott számottevően a játék képe, az angolok gépies elszántsággal rohamoztak, viszont látszott, a magyar megindulásokban is van fantázia. A Sallai, Szoboszlai, Schön hármas többször ígéretesen lódult meg, és ha tehette, Nego is csatlakozott a támadásépítéshez.

Előfordult, hogy a hazaiaknál Raheem Sterling és Jack Grealish is meglépett a szélen, de a beadásaikat rendre sikerült így vagy úgy semlegesíteni, Harry Kane ugyan tesztelte Gulácsi Pétert, de gyakorlatilag a magyar kapus kezébe rúgta a labdát. Az első gólt szerző John Stones már közelebb járt a gólhoz, ám szerencsénkre fejese a jobb kapufa mellé szállt. Nem sokkal ezután következett az első változtatás: a jobb oldalra beálló Bukayo Saka váltotta Grealisht, Sterling pedig átkerült a támadósor bal oldalára. A mérkőzés hajrája előtti periódusban egyre kevesebbszer jutottak el a magyar játékosok az angol tizenhatos előterébe, de Anglia sem talált fogást, a felső lelátórészeken néhány szurkoló (talán unalmában) papírrepülők hajtogatásával és dobálásával múlatta az időt. Az viszont látszott, minden apró hiba sokba kerülhet labdaszerzés után, de a veszélyesebb szituációk során Gulácsi Péter jó ütemben lépett ki a kapujából.

Nagy kérdés volt, hogyan alakulnak az utolsó percek, de sikerült átvészelnünk a kritikusabb pillanatokat is, és az ellenfél játékerejét tekintve okkal mondható, hogy válogatottunk bravúros pontszerzéssel vonulhatott le a Wembley gyepéről. Persze, ez a vb-selejtezős reményeket tekintve már nem sokat számít, de a döntetlenre büszkék lehetünk, annak fényében főleg, hogy 1953 óta a magyar válogatott még pontot sem szerzett az angolok vendégeként! 1–1

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 8 6 2 24–  3 +21 20
2. Lengyelország 8 5 2 1 25–  8 +17 17
3. Albánia 8 5 3 11–  7   +4 15
4. MAGYARORSZÁG 8 3 2 3 13–12   +1 11
5. Andorra 8 2 6   7–19 –12   6
6. San Marino 8 8   1–32 –31   0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Úgy vélem, a fiúk az egész meccsen követték a taktikai utasításokat, de közben szívvel-lélekkel küzdöttek és hozzátettek valami pluszt. Kis szerencsénk is volt. Egy olyan angol csapattal játszottunk, amely talán nem volt csúcson. Ez is hozzájárulhatott a döntetlenhez. Ha jól tudom, 1953 után először nem kaptunk ki Wembleyben. Nehéz elfogadni, hogy Magyarországon hős vagy ha nyersz, és idióta ha kikapsz. Három hónapja hihetetlen Eb-t játszottunk, de én már a vb-selejtezők sorsolásakor mondtam, hogy álomszerű lenne kijutni a tornára, ám az álmaink véget értek. Ettől függetlenül mindig bánt, amikor a nem igazi szurkolók leírnak minket egy-egy rossz eredményt követően” – fogalmazott Marco Rossi a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

„Magyarország nagyon jól játszott, a nyáron is láthattuk, hogy még a nagy csapatok is nehezen törik meg az ellenállást, ezért volt meglepő, hogy mintha a budapesti meccsen jobban kinyíltak volna. Most viszont büszkén, jól védekezve, fegyelmezetten játszottak, ezért dicséret illeti őket, megérdemelték az egy pontot.”

Gareth Southgate az angol kollégáknak azt is elárulta, hogy csapata nem egészen azt nyújtotta, amit várt tőle.

„Általánosságban irányítottunk, de mintha kissé izgatottabbak lettünk volna, ami nem megszokott. Nem mindig gyakoroltunk elég nyomást az ellenfélre. Sikerült válaszolnunk a gólra, ám hiába volt több helyzetünk, szerintem mégsem érdemeltünk győzelmet. Próbáltuk a cserékkel felrázni a csapatot, frissíteni, mert nem nagyon voltak nagy helyzeteink, ezért is változtattunk, illetve a szerkezeten is módosítottunk, mert úgy tűnt, a kontráknál sebezhetőek vagyunk. Ez megoldódott, de sajnos elöl így sem váltunk veszélyesebbé.”

Southgate-et a nézőtéren látott incidens kapcsán is kérdezték, de Marco Rossihoz hasonlóan ezt nem akarta kommentálni.

Vb 2022: „Anglia váratlan akadályba ütközött” – lapszemle

The Guardian az „erőszak éjszakája a Wembleyben” címmel indított, hozzátéve, hogy John Stones mentette meg Angliát Magyarország ellen. Ezt követően azzal kezdik a beszámolót, hogy a rendőrök összecsaptak a szurkolókkal. Állításuk szerint egy magyar drukker rasszista megjegyzést tett a mérkőzést segítő egyik rendező felé, ezt követően mentek be a rendőrök a magyar szektorba – ekkor tört ki kisebb balhé. A meccs kapcsán megjegyzik, ez nem olyan este volt, amelyen sok ok lett volna az ünneplésre, hiszen Bukayo Saka hibája után majdnem a győzelmet is megszerezte a vendégcsapat.

Sky Sports is kiemelten foglalkozik a lelátón történt eseményekkel, idézik a helyi rendfenntartók közleményét is.

„Nem sokkal a mérkőzés kezdete után a rendőrök a lelátóra mentek, hogy letartóztassanak egy nézőt, aki faji szempontból súlyos közrendi szabálysértést követett el, egy rendező felé tett megjegyzéssel. A letartóztatáskor kisebb rendbontás tört ki, amely több nézőt érintett. A rend gyorsan helyreállt, további incidensek nem történtek” – írja a helyi rendőrség Twitter-oldala.

A meccs kapcsán – a többi laphoz hasonlóan – kiemelik, hiába uralta a mérkőzést Anglia, nem voltak nagy lehetőségei a gólszerzésre. A döntetlennel pedig már nem teljesen egyértelmű a csoportelsőség, négy pontot kell szerezni a hátralévő két találkozón.

„Anglia váratlan akadályba ütközött” – kezdi a mérkőzésről szóló tudósítását a BBC. Hozzátéve a szövetségi kapitány, Gareth Southgate szavait, aki nagy csalódásnak minősítette a magyar válogatott elleni selejtezőt. A lap szerint nem volt egységes az angol együttes, hiába fogadta támadó felfogással ellenfelét.

Daily Mail szerint megdöbbent a Wembley közönsége, miután megszerezte a vezetést a magyar csapat. Anglia hiába volt fölényben a mérkőzésen, alig okozott gondot jól szervezett ellenfelének.

The Sun szerint ez volt az éjszaka, amikor Gareth Southgate Pep Guardiolává alakul – öt Manchester City-játékost nevezett a kezdőcsapatba. A címben kiemelik, hogy 2012 óta ez volt az első alkalom, hogy Anglia nem nyert hazai pályán vb-selejtezőn. A magyar csapat kapcsán azt írják, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz kellemes edzőpartner ezen az estén.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+5.

    PERC
    Dánia 1–0-ra legyőzte Ausztriát a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének 8. fordulójában, s ezzel kvalifikálta magát a tornára. A skótok a hajrában szerzett góllal nyertek Feröer ellen, így eldőlt, hogy a magyar válogatott számára a Nemzetek Ligája által nyújtott lehetőség elúszott.

    90+5.

    PERC
    Közben véget ért ez a meccs is: nyertek a lengyelek Albániában. Nem érünk oda a második helyre.

    90+5.

    PERC
    Andorra három góllal nyert, a lengyel–albán meccs még tart, egy időre félbeszakadt ugyanis.

    90+5.

    PERC
    Kane 2017 szeptembere óta most először nem talált be vb- és Eb-selejtezőkön, ez sorozatban 15 mérkőzést jelentett.

    90+5.

    PERC
    Andorra három góllal nyert, a lengyel–albán meccs még tart, egy időre félbeszakadt ugyanis.

    90+5.

    PERC
    Southgate nagy tisztelettel gratulál Rossinak.

    90+5.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+5.

    PERC
    Összefutott a lesérült Abrahamet váltó Watkinsszal.

    90+4.

    PERC
    Rice emelése Gulácsié, majd megfájdul a kapus térde, ápolás.

    90+2.

    PERC
    Ollie Watkins be, Abraham le.

    90+3.

    PERC
    Stones elé kilép szépen Gulácsi, Watkins kanalazása után.

    90+2.

    PERC
    Nikolics Nemanja be, Szoboszlai le.

    90+1.

    PERC
    Bolla Bendegúz be, Nego le.

    90+1.

    PERC
    A hazai közönség nem örül ennek.

    90.

    PERC
    Négy perc a ráadás!

    87.

    PERC
    Bukayo Saka gólt lőtt itt legutóbb, a 20. születésnapján, 37 nappal ezelőtt, tehát az angolok előző hazai meccsén, ha ma is betalál (nem kellene), akkor rekorder lesz, mégpedig a nagy Jimmy Greavest megelőzve ebben a kategóriában.

    85.

    PERC
    FÖLÉ! Sakát szereli a 16-os előtt Nagy Zsolt, kissé balra, a passzát Holender jobbal, 15 méterről jó egy méterrel a léc fölé vágja.

    81.

    PERC
    Shaw beadását a kapu felé sorodja Stones, de lökte Negót előtte, az ötösön.

    80.

    PERC
    Vécsei Bálint váltja Schäfert, motorcsere.

    79.

    PERC
    Hahn János be, Sallai le, csatárcsere nálunk.

    79.

    PERC
    Kane 41 válogatott góljából 36 tétmérkőzésen esett, a rekorder e tekintetben Wayne Rooney, 37-tel. De Rooney 154, Kane 120 percenként volt eredményes.

    76.

    PERC
    Jordan Henderson be, Sterling le, szélső helyett középpályás.

    76.

    PERC
    Tammy Abraham be, Kane szerencsére formán kívül futballozott ma.

    74.

    PERC
    KANE… Saka csúsztatását az ötös jobb sarka elől jobbal a rövid felső mellé vágja!

    74.

    PERC
    Szoboszlai bal oldali, jobblábas szögletét kifejeli a rövid sarok elől Kane, Schäfer ad be aztán ballal lágyan, Pickford legnagyobb örömére. A kapusnak nincs kit indítania, mert mindenki az angol 16-os körül tömörült.

    71.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    71.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    71.

    PERC
    DE NAGY VÉDÉS! Lang egyszerűen elesik passz közben, Kane kissé balról jobbal azonnal indítja Sterlinget, laposan, aki a kapussal szemben áll már, de tízről jobbal nem tudja ellőni a labdát a szépen kilépő Gulácsi mellett!

    70.

    PERC
    Az angolok előző 54 selejtezőjükből csak 1-et veszítettek el, 10 iksz mellett. A csehektől kaptak ki, két éve, azóta 41 gólt szereztek, hármat kaptak.

    68.

    PERC
    Holender Filip be, Schönnek nagyon nem ment ma. Szélsőcsere nálunk is, jött a meglepetésember.

    68.

    PERC
    Kecskés végzi el, majd Szoboszlai nekifut Shaw kinyújtott kezének. Ápolás.

    67.

    PERC
    Sterling odalép Szoboszlainak, szabadrúgás.

    66.

    PERC
    93, ill. 83 százalékos pontossággal, a labda 36 százalékban van már csak minálunk.

    65.

    PERC
    473 passz itt, 270 itt.

    65.

    PERC
    Saka megindul, Schäfer harciasan odalép neki, szereli is. De sajnos most is hamar elveszítjük a labdát.

    65.

    PERC
    Szélsőcsere.

    62.

    PERC
    Bukayo Saka be, Grealish le a hazaiaknál.

    62.

    PERC
    MELLÉ! Foden jobb oldali szögletét Kecskés és Nagy Zs. közül öt méterről, kissé jobbról milliméterekkel fejeli a jobb alsó sarok mellé Stones!

    61.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    61.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    57.

    PERC
    Kane jobbal feladja a labdát a 16-os bal sarka elől Gulácsinak, Grealish passza után.

    57.

    PERC
    Schön szereli Stones-t a 16-os előtt, Nagy Á. nem mer lőni 18-ról, Schäfer elé passzol, aki egyszerűen belevezeti a labdát az ötös előtt álló Mingsékbe.

    56.

    PERC
    Lang szereli Kane-t a 16-oson belül, Sterling lapos indítását követően.

    55.

    PERC
    Sterling jobb oldali beadását kiüti vetődve az ötösön Kane elől Gulácsi, Lang és Szalai ment végül, némileg kaotikusan, de csoda hasznosan. Ezt is megúsztuk.

    55.

    PERC
    Az angolok megnyerték előző 21 hazai selejtezőjüket, a sorozat 2012 szeptembere óta tart, az ukránok elleni egy egytől.

    53.

    PERC
    Szoboszlai jobb oldali szöglete elcsorog Lang elé, csak ő nem figyel a labdára. Schäfer jobb oldali beadása meg nagyon csúnyán elpattan az ötös bal sarkán Nagy Zsolt elől! Lőni kellett volna, ballal, kapásból.

    52.

    PERC
    Sallai jobbal az eléugró Mingsbe lő kissé jobbról, 23 méterről.

    52.

    PERC
    Shaw odalép a balon Negónak, szabadrúgás.

    50.

    PERC
    Schön bal oldali beadását kifejeli középről, Nego elől Mings.

    50.

    PERC
    Egészen pontosan Nagy Ádám mentett bevetődve.

    49.

    PERC
    Kecskés kifejeli a rövid sarok elől Shaw ballábas, bal oldali beadását, majd Shaw lő ballal 12-ről, kissé balról egy magyar védőbe.

    49.

    PERC
    Grealish hallgat Wrightra, megindul a jobbon, de Nego odalép neki, szereli, ám szöglet.

    48.

    PERC
    Gulácsi nagyon szépen jön ki Foden jobb oldali, ballábas szögletére, és jó messzire elüti a labdát.

    46.

    PERC
    CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    Az egykori remek csatár, Ian Wright is méltatta a magyarok agresszív futballját, saját részről ő Grealish megindulásaiban bízik.

    FÉLIDŐ

    Stones: a válogatott erőssége. Csak azé…

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Nem tudjuk még, mi történhetett.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    Stones a 2018 vébé óta most lőtt először gólt, 23 mérkőzés után. Még bírhatta volna picit…

    FÉLIDŐ

    Amikor még… Fotó: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+3.

    PERC
    HŰHA! Grealish passzol Shawhoz, aki ballal bead, Nagy Zs. nagyon csúnyán a labda alé fejel csak, Sterling kissé jobbról, három méterről kapura fejeli a labdát, a bal alsó előtt véd a vetődő Gulácsi, a kipattanót ballal az oldalhálóba pazarolja Sterling!

    45+1.

    PERC
    Grealish megindul a balon, szereli Nego, Shaw szögletét és Grealish emelését is kifejeli Kecskés.

    45.

    PERC
    Az előző 16 vb-selejtezőnkből csak egy lett döntetlen!

    44.

    PERC
    Kényelmesen passzolhatnak a háromoroszlánosok, és nem is baj ez nekünk.

    44.

    PERC
    Sterling megindul most, Szalai kilép rá, és szereli is.

    44.

    PERC
    Nagy angol mezőnyfölény, helyzetek nélkül.

    41.

    PERC
    Schäfer András kap sárga lapot, odalépett a jobb szélen Grealishnek. Foden jobb oldali szabadrúgása kapuscsemege.

    41.

    PERC
    Helyzet, de nagy mentés Kecskéstől, aki az ötös bal sarka előtt menti Grealish ballábas, lapos próbálkozását.

    40.

    PERC
    Stones a 3. gólját jegyezte a címeres mezben, az 53. meccsén.

    40.

    PERC
    Nego korábban játszott Angliában, a Charlton Athleticben. Majd kibabrált egyszer a Chelsea-vel.

    39.

    PERC
    Mount jobb oldali, jobblábas beadását több védőnk is elhibázza, az ötös jobb, azaz rövid sarka előtt álló Rice hátán a bal alsó sarok elé pattan a labda, Stones ballal egy méterről a rövid felsőbe lő. 1–1!

    37.

    PERC
    JOHN STONES EZT MÁR NEM HIBÁZZA EL!

    37.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) Stones
    36.

    PERC
    Grealish maradt a jobbon, megindul, azonnal ellöki Schäfer. Szabadrúgás ez is.

    36.

    PERC
    Grealishé volt a korner, jobbról.

    36.

    PERC
    A szöglet után Kane-től Stones elé pattan a labda, de Gulácsié… lenne, a magyar kapus rosszul jön ki, nagyon gyenge az öklözés is, de megússzuk, Mount elől ment az ötös jobb sarkánál Lang.

    35.

    PERC
    Mount jobb oldali beadását elméri Gulácsi, Nego ment fejjel a bal sarok előtt!

    34.

    PERC
    Mount passzol balra Shaw-nak, jön a visszapassz… és egy lökés Nagy Ádámtól. Szögletszerű szabadrúgás balról.

    34.

    PERC
    És 60 százalékos a hazai labdabirtoklási arány.

    33.

    PERC
    A magyar csapat háromszor lőtt ma kapura, az angolok egyszer.

    32.

    PERC
    Nagy Zsolt odalép Grealish elé, aki belerúg a védő bokájába, és hatalmasat esik.

    32.

    PERC
    Ezelőtt a magyarok elleni meccsen utoljára Phil Jagielka talált be az angolok kapujába, még 2010-ben.

    31.

    PERC
    Az angolok 14 meccs óta veretlenek a magyarok ellen, 12-szer nyertek is. Utoljára 1962-ben nyertünk ellenük, Chilében.

    30.

    PERC
    A SkySports szakértőjét, az egykori kemény futballista, Lee Hendrie-t lenyűgözte a Rossi-csapat energikus, harcos futballja.

    28.

    PERC
    Kane gyorsan elesik, de tovább, a futball őshazájában sem jár ezért büntető.

    28.

    PERC
    Szalai szereli Kane-t, akinek Grealish emelése messze elpattant előtte a bal sípcsontjáról, az ötös előtt.

    27.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    27.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    27.

    PERC
    Legendás csata lesz még a végén…

    24.

    PERC
    SALLAI ROLAND koncentrál, majd jobbal a jobb alsó sarokba lő, Pickford balra el. 0–1!

    24.

    PERC
    (0–1)
    24.

    PERC
    Na nézzük! A VAR szerint is gilt.

    24.

    PERC
    Sárga lap is a védőnek.

    23.

    PERC
    BÜNTETŐ, BÜNTETŐ, Luke Shaw eltalálja ballal, félollóval Nego feját a 16-os bal oldalán belül, Schäfer visszapassza után.

    22.

    PERC
    Gulácsi elkap egy kósza angol ívelést.

    20.

    PERC
    JOHN STONES EZT MÁR NEM HIBÁZZA EL!

    20.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    20.

    PERC
    Felzúg a stadionban a Ria, ria, Hungária! kórus.

    20.

    PERC
    Rice megrúgja a felezőnél Sallait, szabadrúgás. Nagyon hamar elszórják a labdákat a felek.

    16.

    PERC
    Helyzet! Szoboszlai passzát Nagy Zs. jobbal a 16-os bal sarkán belülről Stones-ba rúgja.

    15.

    PERC
    HELYZET! Szoboszlai jobb oldali beadását Sallai az ötös jobb sarkáról a rövid felső mellé rúgja!

    11.

    PERC
    Kane löki a szöglet után Langot, szabadrúgás kifelé.

    10.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    10.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    10.

    PERC
    Mellé, a Grealish sarkazása után meginduló Shaw bal oldali beadását Kane elől menti a kapu torkában Nagy Zsolt!

    8.

    PERC
    Grealish jobb oldali beadását rosszul veszi át az ötösön Kane, Kecskés félénken pöccint bele a labdába, de éppen így jó, az ék sípcsontjára rúgta meg a labdát: kirúgás.

    4.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    4.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    4.

    PERC
    Szoboszlai jobb oldali beadása is Rice-é.

    4.

    PERC
    Stones menti Sallai elől Lang ívelését, Rice takarít a 16-os előtt.

    3.

    PERC
    Sallai jobb oldali beadását menti letérdelve Stones.

    2.

    PERC
    Az első pár angol támadást már a felezőnél hatástalanítjuk.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    BÜNTETŐ, BÜNTETŐ, Luke Shaw eltalálja ballal, félollóval Nego feját a 16-os bal oldalán belül, Schäfer visszapassza után.

    A két 1996-os világbajnok, Hunt és Greaves emlékére gyászszünet.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Szeli Mátyás

    Azt hisszük, érik egy 20 fontos összbüntetés az FA-nek!

    A hazai drukkerek egy része simán kifütyülte a Himnuszunkat.

    A mieink tiszta vörösben, a hazaiak fehér mezben és fekete nadrágban.

    De jöjjenek a maiak!

    BŐVEBBEN ITT!

    2021:  A játékosok életét ilyesfajta papírmunka szerencsére nem nehezíti, inkább a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások jelenthetnek akadályt, elsősorban persze a magyar szurkolóknak, akik közül csak a nyugati vakcinával beoltottak utazhatnak (egyébként karanténkötelezettség lenne), nekik is kell tesztelniük, és a hírek szerint nem töltik meg a vendégszektort. Londonban egyébként leginkább a lépten-nyomon kihelyezett kézfertőtlenítők utalnak a járványra. A metróban elvileg kötelező lenne a maszkviselés, de felhívták a figyelmünket, ne ítéljük el, akin nincs maszk, mert elképzelhető, hogy orvosi okból nem viseli.
    Eddigi utazásaink alapján leírható: a metró utazóközönségének nagyjából hetven-nyolcvan százalékának van olyan problémája, ami kizárja a maszkviselést.

    Nemzeti Sport (1990):  „Az az átkozott vízum! Lőrincz Emil talán élete nagy fellépésére készülhetett volna, ha… Ha a megfelelő okmányok a kezében vannak. A Wembleyben Lineker tarkóját nézni közvetlen közelről, s hallgatni az angol szurkolók mámoros énekét, hát nem kis dolog… De Lőrincz számára ebből az egészből nem lett semmi. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány hiába hívta meg a Molenbeek magyar vendégjátékosát, nem sikerült elintézni a papírokat.”

    2021 : A magyar válogatott akkor először lépett pályára az angol fővárosban, igaz, a keddi mérkőzéssel ellentétben nem a Wembleyben, hanem a mára már lebontott Highburyben, ahol 6:2-es vereséget szenvedett a felkészülési mérkőzésen. A mostani találkozó ugyan papíron tétmérkőzés, de mint ismert, számunkra legfeljebb matematikai esély maradt, hogy ott legyünk a jövő évi katari világbajnokságon. A válogatott pedig a kedd reggeli, Telkiben tartott edzés után repülővel érkezett a szigetországba. Ha nem is nosztalgiából, de tudósítónk vonattal érkezett Stockportból Londonba néhány napja, a hangosbemondót kezelő hölgy pedig útközben kedélyesen tudatta velünk, az egyik vagonban hat elítélt utazik, akik napi eltávozásukat töltik, de ne essünk kétségbe, nagyon figyelnek rájuk…

    Nemzeti Sport (1936): „Ma reggel 8.50 perckor a Keleti Pályaudvarról indul el Londonba a válogatott csapatunk…Londonba megy a labdarúgójáték őshazájának fővárosába, hogy elhozza a magyar sportnak az »aranygyapjas« rendet.”

    A szigetországban játszott mérkőzéseket számolva kedden tizen­egyedszerre csap össze egymással Anglia és Magyarország. A magyar válogatott a világraszóló 6:3-as győzelmen kívül azonban eddig mindegyik angliai mérkőzését elveszítette. Ezért is lehet talán érdekes vagy tanulságos, milyen hangulatban és körülmények között készült Magyarország a korábbi találkozókra, így az időben ugrálva lapunk korabeli helyszíni beszámolóiból szemezgetve, a mostani eseményeket kicsit azoknak a riportoknak a szemszögéből is nézve vezetjük fel.

    Eddig tízszer lépett pályára a magyar válogatott Angliában, s a mérleg lehangoló, egy hangzatos győzelem mellett kilenc vereség.

    Fotók: Árvai Károly

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Most olvasták be a magyar játékosok nevét, lájtos (de tényleg lájtos) pfújolás mellett – jelentik a helyszínről.

    Most jöttek ki melegíteni a magyar kapusok, odamentek a vendégszektorhoz megtapsolni a drukkereket.

    Most még nagyon kevesen vannak a stadionban, de feltűnt egy-két ismert arc is, Roy Keane és Sol Campbell – jelentik a helyszínről.

    AZ NS-OLVASÓK ANGLIA ELLENI KEZDŐCSAPATA
    Gulácsi – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Szoboszlai, Schäfer, Nego – Schön, Sallai

    Vb 2022: így szólt a „Ria, ria, Hungária!” Londonban – videó.

    Az elmúlt húsz évben az angolokkal kétszer játszottunk idegenben, mindkétszer felkészülési meccsen. 2006-ban 3–1-re kaptunk ki Manchesterben, legutóbb pedig 2010-ben 2–1-re, Londonban. Utóbbi mérkőzésen, melyen a 62. percben egy öngóllal még vezetett Egervári Sándor legénysége (az volt a szakember első meccse szövetségi kapitányként), de Steven Gerrard duplájával fordítottak a hazaiak, ott volt a pályán a magyar csapatban Marco Rossi mostani egyik segítője, Laczkó Zsolt is.

    A magyar válogatott brit földön legutóbb 2019-ben járt, akkor az Eb-csoportból való továbbjutásról döntő meccsen Marco Rossi együttese 2–0-ra kikapott Cardiffban, Walestől. A szövetségi kapitány később elismerte, a meccs után elgondolkodott azon, hogy lemond posztjáról. A két évvel ezelőtti meccsen pályára lépők közül a jelenlegi keretnek Gulácsi Péter, Lang Ádám, Nagy Zsolt, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Varga Roland és Holender Filip is a tagja.

    Magyar klubcsapat Angliában legutóbb 1969 márciusában győzött tétmérkőzésen, akkor az Újpest Dunai Antal góljával 1:0-ra nyert a Leeds United vendégeként a VVK-negyeddöntőben. Londonban viszont az 1953-as 6:3-at leszámítva sosem született magyar siker – legalábbis a hivatalos felnőttválogatott mérkőzéseket és a klubcsapatok tétmeccseit nézve.

    Magyar csapat Londonban legutóbb 2018 októberében járt, akkor a Vidi Álvaro Morata 70. percben szerzett góljával 1–0-ra kapott ki a Chelsea-től az Európa-ligában a Stamford Bridge-en. Az akkori fehérvári csapatból Loic Nego az angolok elleni vb-selejtezőn is pályára léphet. Fiola Attila is játszott a Chelsea ellen Londonban, de ő sérülés miatt most nem szerepelhet. Egyébként klubcsapatink közül az elmúlt húsz évben, Angliában a DVSC járt kétszer is, a Liverpooltól 1–0-ra (BL-csoportkör, 2009), a Wayne Rooney, Ruud van Nistlerooy, Cristiano Ronaldo támadótrióval (mindhárman gólt szereztek a Loki ellen) felálló Manchester Unitedtől 3–0-ra kapott ki (BL-selejtező, 2005). Előtte, 2002-ben pedig a ZTE szenvedett 5–0-s vereséget az Old Traffordon, azok után, hogy itthon 1–0-ra megverte az MU-t.

    Magyar csapatként legutóbb a Ferencváros járt a szigeteken tavaly augusztusban, és bár a koronavírus miatt zárt kapus meccsen lépett pályára, így is nagy meglepetésnek számított, hogy 2–1-gyel kiverte a Bajnokok Ligájából skót bajnok Celticet. Annak a sikernek három magyar válogatott játékos is a részese volt a pályán, de az angolok elleni, londoni vb-selejtezőn egyikük sem szerepelhet: Botka Endre eltiltás, Dibusz Dénes sérülés miatt került ki a keretből, míg Sigér Dávid, aki a Celtic Parkban gólt szerzett tavaly, már hosszabb ideje sérült.

    A futball őshazájának tekintett Brit-szigeteken mindig különleges élmény futballozni, sajátos miliő veszi körbe a labdarúgást, a szurkolók többségének a meccsnapok szinte ünnepnapnak számítanak, és ilyen légkörben vendégként pontot szerezni, esetleg győzni különösen nagy tett.

    Legutóbb ez a magyar válogatott tudott győzni a Brit-szigeteken – 2008-ban, Észak-Írországban (Forrás: magyarfutball.hu)
    Megfogyva, megtörve – Deák Zsigmond jegyzete.

    A gorilla megtiszteltetése – Malonyai Péter publicisztikája.

    Bogdán Ádám, a magyar válogatott kapusa
    „Örülök, hogy itt vagyok. A Wembley fantasztikus hely. Az eredmények tekintetében két rosszul sikerült mérkőzés után kicsit rossz a szánk íze, de mindenkit fel kell dobnia, hogy a világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára, remélem, hogy kicsit kiszabadulunk ebből a rosszabb hangulatból az angolok ellen és egy jó meccset játszunk az angolokkal.”

    Úgy látszik, ez megkerülhetetlen téma, de a kapitányt az egyik helyi újságíró megkérdezte, mennyire zavarták, hogy az angliai szalagcímek szeptemberben nem a meccsről, hanem a magyar szurkolókról szóltak.

    „Magyarország egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, a bőrszíntől, a szexuális irányultságtól függetlenül. Ami a stadionban történt, az tényleg csak néhány ember, egy kisebbség műve. Közel kilenc éve élek Magyarországon, külföldiként én így látom.”

    „A német klubokkal nem mindig könnyű, próbálunk kompromisszumos megoldásokra jutni. Múlt héten Willi beteg volt, szóval a Leipzig akár otthon is tarthatta volna, végül abban egyeztünk meg, hogy az albánok elleni mérkőzés után vissza kell utaznia – mondta a kapitány Willi Orbánról, majd rátért Balogh Botondra. – Már egy ideje követjük a pályafutását, a közelmúltban sérült volt, de Gera Zoltán azt mondta mostanra felépült. Eredetileg kezdett volna a németek elleni U21-es meccsen, de Zoli elengedte hozzánk. Ő is olyan játékos, aki a jövőben részese lehet a csapatnak.”

    Miután a vb-szereplés már elúszott, Marco Rossi arról is beszélt, hogy a jövőbe is kell tekintenie, persze mindig is törekedett az új játékosok beépítésére, elmondása szerint amióta megérkezett, az akkori játékosoknak nagyjából egyharmada válogatott még. Ennek kapcsán egyébként kitért Balogh Botondra is, akit a hazarendelt Willi Orbán helyére hívott be.

    „Minden edzői pályafutás része, hogy erre fel kell készülnie, ilyenkor két lehetőség áll előtte, rossz eredmények esetén lemond vagy nem adja fel és harcol tovább. Én már játékoskoromtól kezdve is harcoltam és most sem tervezem, hogy ezen változtatok. Érzem a szövetség támogatását, még négy évig él a szerződésem, de a novemberi mérkőzések után átbeszéljük a helyzetet és az emberek felém tanúsított viselkedése is döntő lesz, ám ez még odébb van.”

    „A budapesti mérkőzésen Anglia főleg a második félidőben megmutatta a benne rejlő potenciált, nem csak egyéni szinten erősek, hanem csapatként is rendkívül szervezettek. Nagyon komolyan vették a mérkőzést. Az ötvenötödik percig mélyen védekezve, de tartottuk magunkat, az első gól után kicsit szétestünk, nehéz helyzetbe kerültük. Nekünk és a szurkolóknak is fájt a négy-nullás vereség. Tudjuk, hogy milyen különbségek vannak a két csapat között. Fel kell használni az első meccseken szerzett tapasztalatokat, de nem kell félnünk, viszont a játékosaimnak az utolsó percig be kell tartania a taktikai utasításokat, mert a szervezetlenség nagyon sokba kerülhet az angolok ellen.”

    „Sokat dolgoztunk a pszichológiai aspektuson is, hogyan állhatunk fel – válaszolta lapunknak az olasz szakember. – Persze a taktikai felkészülés is fontos, hiszen mind ismerjük az ellenfelünk játékerejét.”

    Némi késéssel érkezett a Wembley-be a magyar válogatott, de nem a londoni dugók miatt, hanem a határátlépés bizonyult a vártnál hosszabbnak. A csapat először a londoni nemzeti stadion gyepét vette szemügyre (mint írtuk, az edzés még Telkiben volt kedd reggel), majd Marco Rossi szövetségi kapitány és Bogdán Ádám vett részt a válogatott sajtótájékoztatóján. Itt kezdésként lapunk munkatársa arról érdeklődött, hogy mennyire került előtérbe most a mentális felkészítés, hogy egy olyan fájdalmas vereséggel a hátunk mögött látogatunk a csoportunk legerősebb csapatához, amely végképp (rendben, matematikailag még nem) elvette az esélyeinket a kijutástól.

    Mason Mount, az angolok középpályása
    „Bizonyos szempontból a budapesti mérkőzésen volt az egyik legjobb atmoszféra, amelyben játszottam. Úgy értem, tényleg mindenki ellenünk volt, ez pedig motivál minket, játékosokat, és a végeredmény is bizonyítja, mennyire összetartóak voltunk. Az elején nehéz volt helyzeteket kidolgoznunk, a fordulás után sikerült betalálnunk. A magyar válogatott kemény ellenfél volt, de csapatként jól jöttünk ki abból a mérkőzésből.”

    „Amikor elkezdtem a szövetségnek dolgozni, az volt a cél, hogy próbáljuk megváltoztatni az angol játékosokkal kapcsolatos felfogást – folytatta. – Az elmúlt években már más típusú futballisták kerülnek ki az utánpótlásból, technikailag képzettebbek, ami nagyon fontos az olyan zártan védekező ellenfelek ellen, mint Andorra volt. Több külföldi edzővel beszélve az volt az érzésem, hogy tisztelnek minket és ez talán még nagyobb elismerése a munkánknak.”

    A több játékosát nélkülöző Marco Rossival ellentétben Southgate-nek tehát kellemesebb problémái vannak, nevezetesen az, hogy a sok jó játékos közül kell tizenegyet kiválasztania. Ez a helyzet pedig az utánpótlás-képzés eredménye is.

    „Mindig fejfájást okoz, hogy kiket nevezzek a kezdőbe és időnként úgy érzem, bűnt követek el – mondta a szakember. – Ettől függetlenül biztosan lesznek változások az Andorra elleni mérkőzéshez képest. Erős keretünk van, mindenki tisztában van vele, hogy értékes tagja a csapatnak. Nem barátságos meccset játszottunk Andorra ellen és nagyra értékelem az ott látott teljesítményt. A rasszizmus vagy a tolerancia kapcsán nem nagyon tudok mást mondani annál, amit már elmondtam és nem hiszem, hogy a holnapi mérkőzés kapcsán ennek lenne bármilyen jelentősége.”

    Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate sajtótájékoztatót tartott a kedd esti, Magyarország elleni vb-selejtezőre készülve.

    KÉPGALÉRIA ITT!

    Hat sárga cölöp a fűbe szúrva, kék, sárga és piros jelzők gondosan egymás mellé rakosgatva, valamint három kupacban elhelyezett focilabdák – így festett a telki edzőcentrum centerpályájának látképe hétfő délelőtt.

    A Lipcsébe visszarendelt Willi Orbán mellett a kisebb sérüléssel bajlódó Kleinheisler Lászlóra és Dibusz Dénesre sem számíthat Marco Rossi Londonban.

    Miért? Szoboszlai: 0; Sallai: 1; Sallói: 1; Szalai A.: 2 – kapu előtti labdaérintések…

    Az a csapat, amely két meccsből egyszer sem tudja legyőzni Albániát, sőt pontot és gólt sem képes szerezni ellene, nem érdemli meg, hogy megmutathassa magát vb-n.

    Persze csodával határos módon még összejöhet, hovatovább – jó magyar szokás szerint – abban is bízhatunk valamelyest, hogy mások – jelen esetben az osztrákok – kaparják ki nekünk a gesztenyét, vagyis azt, hogy a pótselejtezőn mégiscsak megmérettessék Marco Rossi együttese, de mondjuk ki: ennek a magyar válogatottnak nincs helye a világbajnokságon!

    Harmincnégy nap leforgása alatt kétszer kapott ki a magyar válogatott Albániától, és ezzel gyakorlatilag lemondhat a világbajnoki szereplésről – fájó kijelenteni, de a Marco Rossi vezette csapat nem is érdemelné meg a kijutást.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Szeli Mátyás

    A magyar drukkerek egy csoportja a belvárosban találkozott,és helyi idő szerint fél öt körül érkezett a Wembley-hez. Az Angol Labdarúgó-szövetség korábban azt mondta lapunknak, 800 (részben Angliában élő) magyar nézőre számítanak. Ebben vélhetően nincsenek benne a hazai szektorban ülő magyar szimpatizánsok.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ANGLIA–MAGYARORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ