2021.X.9. VB-selejtező, Magyarország – Albánia: 0-1

Broja ismét lecsapott, az albánok Budapesten is legyőzték a Rossi-csapatot

Már csak a csoda segíthet: alighanem elbukta válogatottunk a 2022-es vb-szereplést.
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Albániától a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött. Ezzel a vereséggel már csak a csoda segítheti hozzá Marco Rossi csapatát a 2022-es világbajnoki szerepléshez.

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 7. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — ALBÁNIA 0-1 (0-0)
Puskás Aréna, zártkapus mérkőzés.
vezette: Carlos del Cerro Grande (asszisztensek: R.A. Fernánder, Prieto; tartalékjv.: G.C. Fernández; VAR: J.M. Sánchez, VAR asszisztens: Cabanero – spanyolok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Botka (Lang, 83.), Orbán, Szalai At. — Nego (Hahn J., 83.), Nagy Á. (Kleinheisler, 71.), Schäfer, Nagy Zs. — Sallai R. (Vécsei, 71.), Szoboszlai — Sallói D. (Schön, 59.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Kecskés Á., Bolla, Gazdag, Varga R., Nikolics
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ALBÁNIA: Berisha — Kumbulla, Ismajli, Djimsiti (Veseli, 30.) — Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi (Iván Balliu, 85.) — Uzuni (Broja, 66.), Cikalleshi (Manaj, 66.), Cekici (Bajrami, 46.)
kispad: Selmani, Strakosha, Lenjani, Mihaj, Cokaj, Ramadani, Roshi
Szövetségi kapitány: Edoardo Reja

Gól: Broja (80.)
Sárga lap: Botka (45+2.), Kleinheisler (89.) illetve Cekici (45+1.), Gjasula (61.), Veseli (69.), Trashi (73.)

Ha valamikor jól jött volna a szurkolók biztatása, akkor ez a szombat esti meccs lett volna… Noha az edzők és játékosok ki nem állhatják a sorsdöntő összecsapás jelzőt, az albánok elleni mérkőzést minden túlzás nélkül lehetett ebbe a kategóriába sorolni – a győztes harcban maradt, a vesztes kiszállt a világbajnokságra kijutásért vívott csatából.

Ezért (is) nyújtott lehangoló látványt a kihalt Dózsa György út; itt az igazi futballhangulatban piros-fehér-zöld zászlókat lobogtató drukkerek tömött sorokban ballagtak volna a Puskás Aréna irányába, ehelyett… Sem kiabálás, sem tömeg, sem zászlók… Alighanem Marco Rossi sem bánta volna, ha 60 ezer őrjöngő magyar szurkoló előtt léphet pályára a válogatott, már csak azért sem, mert a szövetségi kapitány az összeállítást illetően a megszokottnál is több problémára panaszkodott… Szalai Ádám és Fiola Attila hiányában a védelem és a támadósor összeállítása okozott fejtörést, így kérdés volt az is, hogy Marco Rossi marad az általa az utóbbi időben favorizált három belsővédős rendszernél, vagy átáll a négyhátvédes hadrendre.

Nos, egy óra negyven perccel a kezdő sípszó előtt kiderült, marad a három belső védő. A tengelyben nem volt gond, míg a jobb oldalon Loic Nego kapott lehetőséget, az igazi problémát a bal szél jelentette, ott végül a kétszeres válogatott, felcsúti Nagy Zsolt került be – némi meglepetésre – a kezdőcsapatba. Szalai Ádám hiányában a szakmai stáb három veszélyesnek ítélt támadót küldött pályára, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik előtt középen Sallói Dániel várta a labdákat.

Eleinte hiába.

Az első néhány percben a vendégek kezdtek agresszívebben, a ferencvárosi Myrto Uzuni és (honfi)társai a magyar térfél közepén elindították a letámadást, és próbálták zavarba hozni a védőket. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan alábbhagyott, és kirajzolódott, amit ezen a mérkőzésen várni lehetett – mindkét csapat a biztonságot szem előtt tartva próbált akciókat felépíteni.

Az első fél órában a magyar csapat jobb szárnya volt némileg veszélyesebb, ha Loic Nego pontosabban centerez, Sallói Dániel ziccerbe kerülhetett volna, a másik oldalon Nagy Zsolt inkább a védekezéssel volt elfoglalva. A védők türelmesen passzolgattak egymáshoz, majd ha valamelyik középpályáshoz került a labda, igyekezett felpörgetni a ritmust. Nagy Ádám próbálkozott néhány ritmusváltással, kis területen háromszögelni társaival, ám érdemben ezekből sem jutott előrébb a válogatott. Az albánok a félidő derekán sérülés miatt voltak kénytelenek változtatni, kapu előtti ütközésnél Berat Djimsiti esett nagyot, a csendben hallani lehetett, ahogy a hátvéd felkiáltott. Kiugrott a bal válla, hordágyon vitték a mentőbe, onnan a kórházba.

Bő fél óra elteltével aztán Marco Rossi utasítására változott a támadósor helyezkedése, az addig előretolva futballozó Sallói Dániel jobbra lépett vissza, befejező csatárnak pedig Sallai Roland lépett előre. A kapitány talán abban bízott, a fürge, Amerikában, a Sporting Kansas csapatában remeklő, és gólérzékeny szélső jobbról indulva több veszélyt jelenthet, Sallai Roland pedig egyébként is érzi a kaput, ha helyzetbe kerülne, nem jönne zavarba.

A félidőig nem derült ki, a Freiburg légiósa értékesítené-e az előtte adódó helyzetet, hiszen a szünet előtti percekben sem igazán alakított ki helyzetet a csapat. A labda (olykor) lábról lábra járt, ám a kapu előteréből lehetetlen volt kicsalogatni a vendégeket.

A szünet előtti pillanatokban Botka Endre kapott sárga lapot, ami azt jelentette, Marco Rossi ráncai az angliai mérkőzés előtt még mélyebbek lesznek, hiszen a hátvédnek eltiltása miatt ki kell hagynia a keddi összecsapást. Az első félidő nagyon kevés szép jelenetet hozott, azt kell írni, hogy se színe, se íze meccset játszottak a pályán szó szerint is inkább küzdő, semmint futballozó csapatok.

A második félidőt helyzettel kezdte a nemzeti csapat. Ezúttal is a jobb oldal jelentett veszélyt, Loic Nego és Botka Endre összjátékának végén Sallói Dániel vághatta volna a labdát a kapuba, ám a helyzet kimaradt. A gond az volt, hogy nem sokkal később Uzuni vezette egyedül Gulácsi Péterre a labdát – és ez a helyzet előrevetítette, hogy az albán támadókkal lesz még gond…

Szerencse, hogy a válogatott csapatkapitánya óriási bravúrral védett. A szövetségi kapitány nem sokat várt az első változtatással, Sallói Dániel helyét Schön Szabolcs foglalta el.

A probléma azonban a pályán maradt: a kreativitás hiányzott a válogatott futballjából. Szoboszlai Dominik láthatóan továbbra is messze van a csúcsformájától, Sallai Roland gyengébb napot fogott ki, és egyre több hiba csúszott a játékunkba. Több veszélyes helyen eladott labdát láthattunk, és azt, hogy Uzuni került ismét helyzetbe, a 74. percben mégis a magyar együttes állt közelebb a gólszerzéshez, oldalról beívelt szabadrúgást követően Szalai Attila pörgette bevetődve kapufára a labdát – centimétereken múlott…

Néhány percig úgy tűnt,a válogatott valóban képes lehet a gólszerzésre, és némileg magához tért a magyar együttes – Nagy Zsolt próbálkozott távoli lapos lövéssel –, ám a túloldalon az albánok nem rontottak. Ahogyan Elbasaban, úgy Budapesten is Armando Broja villant meg és szerzett gólt, szinte a teljes védelem asszisztálása mellett, az albánok cserejátékosa újfent fontos gólt szerzett, mesterien lőtt a jobb alsó sarokba. Miközben a vendégek egymás nyakába ugráltak a szögletzászlónál, lehajtott fejű magyar játékosok sétálgattak a pályán – érezni lehetett, innen nem lesz visszaút.

A vereséggel a magyar válogatott búcsút inthet a világbajnoki álmának (mondjuk, a meccs előtt sem volt több ez a remény álmodozásnál), jön az Anglia elleni idegenbeli mérkőzés, Marco Rossi szövetségi kapitánynak varázsolnia kellene, hogy a gyenge produkciót nyújtó társaságot a keddi meccsre csapattá formálja.

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 7 6 1 23–  2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11–  6   +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24–  8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11   +1 10
5. Andorra 7 1 6   4–19 –15   3
6. San Marino 7 7   1–29 –28   0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Mit válaszoljak arra, hogyan befolyásolja a karrieremet, hogy az Albánia elleni két meccset elvesztettünk? – ismételte meg a pillanatokkal korábban elhangzott újságírói kérdést Marco Rossi a Magyarország–Albánia vb-selejtezőt követő sajtótájékoztató első perceiben. – Többször mondtam, Albánia veszélyes ellenfél. Itt ez a mai is: egyik oldalon a kapufa, a másikon a helyzet, amit Broja kialakított és értékesített. Remek játékos. Nálunk az ellenfél tizenhatosánál hiányzott a minőség, a befejezéseknél, a passzoknál, a lövéseknél. Ez érezhető volt. Ami a teljesítményt illeti, nézzünk rá a statisztikákra, azok alapján nem maradtunk alul, a különbség, ami mégis kialakult, a játékosok minőségbeli különbségéből jött. Ha önök másként látják, elfogadom… elfogadom az észrevételüket.”

Marco Rossi újságírói kérdésre arról is beszélt, mennyire lehet nehéz motivációt találni a selejtezősorozat hajrájára. Mivel tudja felpörgetni a keretet Angliába, a Wembleybe készülve?

„Egyszerűen azzal a ténnyel, hogy minden mérkőzésükön a hazájuk mezéért, a magyar trikolórért küzdenek. Magyarországot a lehető legméltóbb, legtisztesebb módon kell képviselnünk. Ha az a kérdés, eljutunk-e a pótselejtezőkre? Nem, biztosan nem. Az a lényeg, hogy Angliában úgy lépjünk pályára, hogy emelt fővel jöhessünk le.”

A kapitány ismét célzott arra, nem ragaszkodik a magyar kispadhoz. Vállalja a felelősséget a kudarcokért, ugyanakkor nem gondolja azt, hogy ne lenne meg az eredménye a magyar kispadon eltöltött eddigi időszakának.

„Hogy az Eb után mi történt? Mindenképpen történt egy teljesítménybeli visszaesés. De ez általánosságban igaz. Van ilyen a labdarúgásban. Nagyban befolyásolja a játékosokat az elért eredmény. Összességében nem érzem, hogy ma rosszul játszottunk volna, voltak ki nem kényszerített hibáink, igen, az első félidőben is eladtunk két-három labdát, de ezzel együtt az utolsó negyedóráig rendben voltunk, elöl hiányzott a minőség. Hiányoznak játékosok a különböző csapatrészekből. Lehet, csak én vagyok, aki nem látom, de nehézségbe ütköztünk azzal, hogy felfejlesszünk olyan játékosokat, akik magas szinten tudnak játszani.”

„Sokadszorra mondom, lehet, hogy Albániának hívják az ellenfelünket, de jó csapat. Olyan csapat, amely eredményeit illetően mögöttünk áll, de minőségében nagyon jó csapat. Nem vagyok Jézus Krisztus. Ahogy nálam sokkal sikeresebb edzők is mondták, olyan az edző, mint a borász, csak abból készíthet bort, amit szüretelni tud. 2019 óta vagyok itt, menet közben a C-ből az A-ligába jutottunk a Nemzetek Ligájában, kijutottunk az Európa-bajnokságra, jobb ellenfelekkel találkozunk, mint korábban, nem csak Andorrával. Andorrától is ki tudtunk kapni korábban. Természetesen vállalom a felelősséget, én meccselek, én cserélek, de a játékosállomány nem csak rajtam múlik. Ha bárki, akár privátban is ajánl játékosokat, örömmel veszem” – tette hozzá, hangsúlyozva, nem baráti alapon bedobott neveket vár.

Edoardo Reja albán szövetségi kapitány arról beszélt, továbbra sem változtak a céljai, a Magyarország és Lengyelország elleni mérkőzésből négy pontot remélt, és látva a jó csapatjátékot, a megfelelő mentalitást, hisz abban, hogy a lengyelek elleni hazai meccsen egy pontot megcsíphetnek.

„Persze evés közben jön meg az étvágy. Jó látni a csapaton, hogy végre kezdeményezünk, korábban sokszor csak reagáltunk, védekeztünk, most viszont megvan a magunk támadójátéka is. Szeretnénk nyerni Lengyelország ellen, de ha egy pontunk van, azzal is elégedett leszek a Magyarország elleni sikert követően.”

Vb 2022: tovább él az álom – albán lapszemle

„Armando Broja jóvoltából tovább él a világbajnoki pótselejtezős álom” – kezdi cikkét az albán Sport Express.

„Néhány játékos nem a maximumot nyújtotta, de még játékban vagyunk a világbajnoki álomért. Jobbak voltunk, mint a magyar válogatott, több lehetőségünk volt. Armando Broja két magyarok elleni győztes góllal fog bevonulni a történelembe. A legtöbb játékos visszafogta magát az öltözőben, majd a Lengyelország elleni meccs után kell ünnepelnünk”  – idézi a helyi szövetség első emberének, Armand Dukának a szavait a lap.

Edoardo Reja, az albán válogatott szövetségi kapitánya szerint is a földön kell maradni az újabb győzelmet követően.

„Természetesen örülük, hogy mindkét mérkőzést megnyertük a magyar válogatott ellen. Védekezésben nagyon jól teljesítettünk, de összeségében nem vagyok teljesen elégedett a mutatott játékkal” 
– mondta el a mérkőzés másnapján a 76. életévét betöltő kapitány.

„A tehetséges fiú ismét megmutatta, hogy más szintet képvisel, a padról beállva lett ismét hős”  –  dicsőíti a portál a Southampton győztes gólt szerző támadóját, Armando Broját.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • 90+6.

  PERC
  Nagyon győztek az angolok és a lengyelek is, öt nullára. Marad az NL-es reménykedés, lásd lentebb.

  90+6.

  PERC
  A gólvideó ITT!

  90+6.

  PERC
  A másik albán cserecsatár a Sampdoria neveltje, onnan került az Interbe, majd megvette a Barcelona. Differencia.

  90+6.

  PERC
  Egyébként a Chelsea neveltje, a Southamptonnak a nyáron adták kölcsön.

  90+6.

  PERC
  Nemrégen még azt sem tudtuk, ki fia Broja, ma végleg eltemette a magyar vb-álmokat.

  90+6.

  PERC
  Albán csapás. Második rész.

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+6.

  PERC
  Tudják: NL-es kiskapu.

  90+6.

  PERC
  De legalább győzött Ausztria, a skótoknak és az izraelieknek kellene még sok vereséget szenvednie. Szóval ismét a csodavárás marad nekünk…

  90+5.

  PERC
  Még egy rossz beadás Hahntól.

  90+5.

  PERC
  Broja megy hátra szerelni Szoboszlait.

  90+4.

  PERC
  Szoboszlai oldalra tolja, Schön hátrafelé.

  90+4.

  PERC
  Lang jobb oldali beadása rossz.

  90+3.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  90+2.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  90+2.

  PERC
  Orbán felrúgja Broját, ápolás, nyilván. A pályán, naná…

  90+2.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  89.

  PERC
  Kleinheisler László nem ússza meg sárga lap nélkül. Legyintett egyet, Bare meg elterül halálra váltan…

  87.

  PERC
  Fotó: Árvai Károly

  87.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  85.

  PERC
  Iván Balliu be, Trashi le az albánoknál.

  83.

  PERC
  Hahn János be, Nego le.

  83.

  PERC
  Lang Ádám be, Botka le.

  83.

  PERC
  Uzuni ziccere videón ITT!

  82.

  PERC
  Bare adta a gólpasszt, ez volt talán élete legkönnyebb gólpassza.

  79.

  PERC
  … aztán jobbról éles szögből a jobb, azaz a kapu túl alsó sarkába lő. Az ötös sarka elől, tíz méterről, Nagy és Orbán is csak nézte őt. Előbbi ellökni sem tudta: 0–1!

  79.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (0–1) Broja
  79.

  PERC
  Broja nagyon megveri a jobbon Szalait, háromszor is…

  78.

  PERC
  Nagy lövése a kapus ölébe tartott. Kissé balról, 21-ről, ballal lőtte el.

  76.

  PERC
  Kleinheisler ballal feladja a kapusnak a labdát 22-ről, középről.

  75.

  PERC
  Szalai bal oldali beadása a kapusé.

  75.

  PERC
  KAPUFA! Szoboszlai adja be jobbról a szabadrúgást, egy albán az ötös bal sarkára csúsztatja fejjel a labdát, majd Szalai bevetődve a bal oldali kapufára teszi jobbal Orbán kapu elé küldött fejesét két lépésről, középről.

  73.

  PERC
  Lorenc Trashi kap sárga lapot Nego felrúgásáért.

  72.

  PERC
  Kleinheisler lőhetne 17-ről, középről, de meggondolja magát.

  71.

  PERC
  Csatár helyett szűrő, illetve motorcsere.

  70.

  PERC
  Kleinheisler László be, Nagy Ádám nem villogott.

  70.

  PERC
  Vécsei Bálint be, Sallai le.

  69.

  PERC
  Frédéric Veseli kap sárga lapot Sallai megrúgásáért.

  69.

  PERC
  Nem kellene hátul minden albánnak “gjasulálni”…

  68.

  PERC
  Hűha, Bare szereli könnyedén Nagy Zsoltot a 16-oson, passzát Gjasula jobbal nem sokkal vágja a jobb alsó mellé középről, 17-ről.

  68.

  PERC
  Broja a Southampton légiósa, a magyarok “réme”.

  67.

  PERC
  Manajt a nyáron adta kölcsön a Barcelona a Serie A-ba.

  66.

  PERC
  Armando Broja be, Uzuni le.

  66.

  PERC
  Rey Manaj be, Cikalleshi le – nem lett gyengébb az ellenfél…

  65.

  PERC
  UZUNI… Trashi bal oldali, jobblábas beadását Nagy Zs. mellől az ötösről Gulácsi ölébe fejeli!

  65.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  65.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  64.

  PERC
  Trashi beadása szerencsére a védőké.

  64.

  PERC
  Nego és Schäfer összehoz egy bedobást. Az albánoknak.

  63.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  63.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  62.

  PERC
  Cikalleshi lövése magas, de les. Les miatt lefújták.

  62.

  PERC
  Djimsiti nem játszik már, Cikalleshinek van sárgája az albánoknak korábbról.

  61.

  PERC
  Klaus Gjasula ellöki Schönt, sárga lap.

  60.

  PERC
  Szalai nem figyel, szereli Bare, de Bajrami jobb oldali beadása kapuscsemege. Lecsúszott.

  59.

  PERC
  Tiszta Amerika! Schön Szabolcs be, Sallóinak abszolúte nem ment ma.

  59.

  PERC
  Trashi ballal 22-ről, kissé balról nem sokkal vágja a jobb felső fölé a szöglet után hozzá pattanó labdát, de Gulácsi biztosított.

  59.

  PERC
  GULÁCSI EZT IS MEGFOGJA: Bajrami passzát Uzuni elviszi Botka, majd Orbán mellett is, jobbal a bal alsót veszi célba középről, 14-ről, de hatalmas vetődéssel ment a kapus!

  57.

  PERC
  Sallai passza jó lett volna a 16-osra befutó Szoboszlainak, de ment egy pazar becsúszással Bare, még a 16-os előtt. Kontra, de Szalai megállítja Bajramit.

  55.

  PERC
  A meccs jelenete.

  55.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  55.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  54.

  PERC
  Nagy Zs. megbukik a balon labdakezelésből, Rossi nagyon mérges.

  53.

  PERC
  Hysaj megindul Uzuni átadásával, jobbról ballal ad be, ment fejjel az ötös bal sarkán Nego.

  52.

  PERC
  Nem is olyan régen még ő is svájci U21-es válogatott volt.

  52.

  PERC
  Bajramival jó lesz vigyázni, az idényben 7 bajnokin 4 kanadai pontig jutott… Az Olasz Kupában 1/1-gyel áll.

  51.

  PERC
  Bajrami lett a karmester, Bare szűrőként fungál most. Előbbi az Empoli, utóbbi az Espanyol légiósa.

  50.

  PERC
  Nem ízlik az albánoknak a letámadás. Botka ad egy kötényt, de szereli aztán Bare.

  46.

  PERC
  MELLÉ, MELLÉ… Nego indítja a jobbon Botkát, a lapos beadást Sallói jobbal hat méterről, kissé jobbról a bal, azaz a rövid alsó sarok mellé pazarolja!

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Nedim Bajrami be, Cekici le.

  FÉLIDŐ

  A 44-szeres válogatott Vincze István elsősorban szélső volt, de mint elmondta, szerette azt is, ha csatárként játszatták, és szerinte Sallói Dániel is könnyen át tudna állni arra, hogy a válogatottban ne a bal szélen, hanem igazi csatárként futballozzon. Ugyanakkor úgy gondolja, Sallai Roland is képes lenne átvenni Szalai Ádám helyét.

  „Jól ismerem Rolit, sokáig voltam az edzője a Puskás Akadémián, biztos vagyok benne, hogy meg tudná oldani a feladatot. Olaszországban, a Palermóban is sokszor játszott centert, meg tudja tartani a labdát. Úgy gondolom, a kapitánynak nem kell változtatnia a bevált szerkezeten, nálam Sallai Roland játszana Szalai Ádám helyén, a csatártársa Szoboszlai Dominik lenne. A két fiatal nagyon jól kijönne egymással elöl. Egyébként pedig… Nem is kell csatár! Láthattuk a spanyolokat a kétezertizenkettes Eb-n: négy hat nullában álltak fel, Cesc Fabregas, a középpályás volt legelöl.”

  FÉLIDŐ

  A 63-szoros válogatott Priskin Tamás úgy látja: „Szalai Ádámot azért is nehéz helyettesíteni, mert csapatkapitányként nemcsak a pályán, hanem azon kívül is a válogatott vezéregyénisége. Felvette az ellenfél védőivel a küzdelmet, mellette pedig ott volt elsősorban Sallai Roland, akinek próbálta lekészíteni a labdát. Sallói Dániel nagyszerűen futballozik az idényben, de inkább szélső támadó, szóval a szövetségi kapitány feladata, hogy melyik poszton számít a Kansas légiósára, mert abban szinte biztos vagyok, hogy az eddig megszokott hadrenden nem változtat.”

  FÉLIDŐ

  Jó 50 albán lehet a stadionban, jelentik a helyszínről.

  FÉLIDŐ

  Eközben az éllovas angolok…

  FÉLIDŐ

  Nézzük, hogyan állnak a lengyelek!

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Schäfer a párharcainak harmadát nyerte csak meg, Szalai a felét.

  FÉLIDŐ

  Sallói: 10-ből 10 passz jó, Schäfer, Szalai és Botka 80 százalék alatti pontossággal passzolt.

  FÉLIDŐ

  Mi egyszer lőttünk kapura, az albánok háromszor.

  FÉLIDŐ

  A magyarok 82 százalékos pontossággal passzolnak, a vendégek 74-gyel.

  FÉLIDŐ

  62 százalékban a mienk a labda ma, 400 labdaérintés itt, 289 ott.

  FÉLIDŐ

  Ki léphet a jövőben Szalai Ádám örökébe a válogatottban? – tettük fel nemrég a kérdést az NSO-n, s arra jutottunk, hogy a legígéretesebb tehetségnek jelenleg a 2002-es születésű Németh András tűnik. Miután az U21-es válogatottban két gólt is lőtt a lengyelek elleni, 2–2-re végződő Eb-selejtezőn, feltettük neki a kérdést, egyetért-e a felvetésünkkel.

  FÉLIDŐ

  U21: „Én lehetnék Szalai Ádám utódja a válogatottnál? Ezt szeretném elérni!”

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+4.

  PERC
  Trashi jobb oldali kornere Szoboszlai fején csattan.

  45+3.

  PERC
  Szabadrúgás 23 méterről, középről, a sértett jobbal a sorfalba lő.

  45+3.

  PERC
  Szalai és Sallai bír sárga lappal még tőlünk.

  45+2.

  PERC
  Botka Endre is kap egy sárga lapot, nem játszik az angolok ellen. Odacsúszott keményen oldalról Cekicinek.

  45+1.

  PERC
  A Schäfernek odalépő Endri Cekici kap sárga lapot, eltiltás.

  45.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Hűha, Schäfer passza borzalmas, albán bedobás.

  44.

  PERC
  Uzuni most a jobbon, Sallai nem tudta szerelni előtte Hysajt. Orbán ment végül fejjel Cikalleshi elől, Gjasula beadását követően.

  43.

  PERC
  Illetve erősen lesgyanús helyzetből indult.

  43.

  PERC
  Uzuni megindul, Gulácsiba lő azonban ziccerből, de les.

  42.

  PERC
  Jól induló támadás, de Sallai visszapassza rossz Szoboszlainak.

  41.

  PERC
  Ismajli 26-ról az ötös előtt tömörülő védőkbe lő jobbal.

  40.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  40.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  39.

  PERC
  Szalai ment most ugyanott Bare elől.

  39.

  PERC
  Szoboszlai passza rossz, Gjasula megindul, elmenne Szalai mellett, aki fellöki őt a bal szélen.

  39.

  PERC
  Ha már izgalmak.. Szeptember elején történelmi vereséget szenvedett a magyar válogatott Albániától. Három nappal később Marco Rossi csapata az Andorra elleni sikerrel tudott szépíteni, ezzel hatmeccses nyeretlen szériáját is megszakította. Az albánok a mieink legyőzése után San Marino ellen is ünnepelhettek, 5–0-ra ütötték ki a miniállam gárdáját. A vendégek így feljöttek a második helyre (4–0–2), de csak két ponttal előzik meg a negyedik pozíciót elfoglaló magyar együttest (3–1–2).

  38.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  38.

  PERC
  Nincs nagy iram, és túl sok izgalom sem.

  36.

  PERC
  A válogatottat 1990 és 1994 között tizenkét mérkőzésen szolgáló  Eszenyi Dénes is a Sallai Roland, Sallói Dániel csatárkettősre voksolna.

  „Nagyon jól ismerem a kis »Salecet«, figyelemmel követem a pályafutását, nagyszerű formában van, nemcsak a gólokat ontja, jól is játszik, őt mindenképpen kipróbálnám a két csatár egyikeként   – mondta lapunknak Eszenyi Dénes.   – Amikor valakivel így fut a szekér, meg kell adni neki a lehetőséget. Hátul nagyon szervezettek vagyunk, az olasz szakvezető kiválóan összerakta a védelmet, és a középpálya is jól muzsikál, az előző meccseken is elöl adódtak gondok, amelyek Szalai kiesésével szaporodtak. Úgy gondolom, a rendszer rendben van, de hazai pályán Albánia ellen a szokottnál támadóbb szellemben kell futballozni, mert csak a győzelemmel marad meg a második hely megszerzésének esélye. A Sallai, Sallói kettőst jó lenne a szélről is nagyobb támogatásban részesíteni.”

  35.

  PERC
  A Szoboszlai indította Sallai ballal a kapu elé lő, 12-ről, kapuscsemege.

  35.

  PERC
  Seferovic, G. Xhaka, R. Rodríguez is vb-aranyérmes lett Veseli vezetésével anno 2009-ben.

  33.

  PERC
  Botka jobb oldali beadása jó lövésnek, de Berisha elkapja a labdát a léc alatt.

  33.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  32.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  31.

  PERC
  Másrészt sokszoros svájci U-válogatott, volt U17-es világbajnok, ráadásul csapatkapitányként!

  31.

  PERC
  Veseli a Man. City neveltje, a jelenlegi albán keret legkevésbé értékes játékosa.

  30.

  PERC
  Felzúg a lelátón az albán kórus.

  29.

  PERC
  Frédéric Veseli váltja, a Salernitana profija. Djimsiti az Atalanta erőssége.

  29.

  PERC
  Djimsiti jobb válla kiment, csere lesz.

  28.

  PERC
  Ismajlit is ápolták, ő is odakeveredett.

  28.

  PERC
  A védőnek a jobb válla fáj, Orbán meglökte őt, így ütköztek az albánok.

  27.

  PERC
  Aztán ütközik Djimsitivel, és nagyot esik. És igen rosszul, hordágy!

  26.

  PERC
  Nego jobb oldali beadását az ötösre fejeli Szalai, de jő Berisha.

  26.

  PERC
  Bare ellöki a balon Schäfert, kellett, mert a szűrő már éppen megállt, és nem tudott kinek passzolni, a többieknek háttal állva.

  25.

  PERC
  Helyzet lehetne, de Szoboszlai passza nagyon pontatlan Sallai felé, aki megindult a 16-osról a kapu felé.

  24.

  PERC
  A védelem legkevésbé ismert tagja, az Empoli profija.

  24.

  PERC
  Nagy Zsolt bal oldali beadását elrúgja a 16-oson belül Sallói elől Ismajli.

  24.

  PERC
  Klausz László  szerint Szalai Ádám szimpla személycserével nem pótolható.

  „Egy ilyen típusú csatárt nem lehet egyik percről a másikra leakasztani valahonnan    – fogalmazott a 27-szeres válogatott támadó. – Alkatilag Nikolics Nemanja lehetne a helyettese, de ő nemzetközi szinten nem tudja már elvégezni azt a munkát, amelyre a Mainz játékosa képes a védők gyűrűjében. Mindenképpen változtatni kellene, és eddig mindig jól is sültek el Marco Rossi taktikai változtatásai, de egy ilyen fontos meccs előtt talán túlságosan is nagy váltás lenne átalakítani a szisztémát. Én elmozgó rendszerben két kisebb, ám gyors csatárt játszatnék, úgy gondolom, Sallai Rolandot és Sallói Dánielt, mindketten sokat futnak, és ha kell, vissza is tudnak zárni.”

  23.

  PERC
  Fotó: Árvai Károly

  23.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  20.

  PERC
  Sallai passza remek jobbra Negónak, aki jobbal azonnal középre ad, Sallói elől ment azonban a becsúszó Ismajli.

  19.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  19.

  PERC
  Nézzük, hogyan állnak a lengyelek!

  19.

  PERC
  Trashi egyébként Kuvaitban légióskodik.

  18.

  PERC
  Nego aláfekszik Trashinak, aki ennek nem örül. Nego a Roma játékosa is volt. Kitalálják, ugye?

  16.

  PERC
  Cekici megindulna, kontrázna, ha Schäfer el nem lökné azonnal. Na ja, Serie A-iskola.

  16.

  PERC
  Nego jobb oldali beadását elhalássza a kapu torkában Sallai elől, az utolsó pillanatban Djimsiti! Szalai remekül indított előtte.

  15.

  PERC
  Nagy Zs. megindul a balon egy jó csellel, Hysaj azonnal ellöki. Na ja, Serie A-iskola.

  14.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  14.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  14.

  PERC
  Eközben az éllovas angolok…

  14.

  PERC
  Nézzük, hogyan állnak a lengyelek!

  13.

  PERC
  „Az idényben mutatott formája alapján Sallói Dánielnek a válogatottban a helye, ez nem is lehet kérdés, remélhetőleg a teljesítményét a válogatott meccseire is átmenti! – így a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor, a Mol Fehérvár másodedzője.  – Ugyanakkor nem mindegy, hogy középről vagy a szélről indul. Természetesen a szövetségi kapitány feladata a megfelelő taktika kialakítása, de célszerű lenne, ha a játékos képességeihez megfelelően állnánk fel, Sallói Dániel ugyanis nem centeralkat. Szalai Ádám a pálya közepén rendre háttal a kapunak próbálja megtartani a labdát, esetleg fejjel továbbcsúsztatni vagy szabadrúgást kiharcolni, míg Sallói Dániel a szélről indulva befelé cselez, illetve gyorsaságát kihasználva rávezeti a védelemre a labdát. Nagy kérdés, hogy Marco Rossi változtat-e az általa favorizált három öt kettes felálláson.”

  13.

  PERC
  Per pillanat nem is volt középcsatárunk…

  13.

  PERC
  Botka folytatja, jobb oldali, jobblábas beadását kifejeli az ötösről Djimsiti.

  11.

  PERC
  Ah, Botka rosszul lép, kiment a jobb bokája? Ápolás a gyepen, Berisha kirúgta előtte a labdát.

  10.

  PERC
  Nagy Zs. megindul a balon, de rossz a visszapassz Szoboszlaitól. Kontra, Bare 18 méteres, kissé balról jövő lövését blokkolja Szalai.

  9.

  PERC
  Schäfer passza után azonnal ellökik Sallait, aki pedig jó messzire visszajött labdáért.

  6.

  PERC
  Orbán! Hysaj emel jobbról szépen középre Cikalleshi elé, nem jó a levétel, ennyi éppen elég védelmünk fejének a felszabadításra.

  5.

  PERC
  Szoboszlai emelése után Botka ellöki a 16-oson belül Uzunit.

  5.

  PERC
  Nagy Zsolt a földön, ő lökte el pedig Ismajlit előtte.

  4.

  PERC
  Szalai fejese ellenfélhez megy, de az albánok főleg oldalra passzolnak, Trashi emelése pedig Orbáné.

  2.

  PERC
  Hysaj rárúgja Schäferre a labdát, albán bedobás, Ismajli indítása a mienk.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek fekete-szürke mezben és fekete nadrágban.

  Del Cerro Grande vezeti a mai meccset. A 45 esztendős szakember még sohasem kapott feladatot a magyar válogatott meccsein. Tavaly ő vezette a Molde–FTC Bajnokok Ligája-selejtezőt (3–3), 2018-ban pedig a BATE–Fehérvár Európa-liga-találkozót (2–0). Szeptemberben többek között a Svájc–Olaszország vb-selejtezőn (0–0) és a Paris Saint-Germain–Manchester City BL-összecsapáson (2–0) dirigált.

  Érdekesség, hogy a spanyol bíró idén a Bajnokok Ligájában és az Európa-bajnokságon is tartalék játékvezető volt a döntőben. Az Eb-n a mi csoportunkban is kapott feladatot: a francia–német meccsen (1–0) fújta a sípot.

  Fotó: Árvai Károly

  Nincs elérhető leírás.

  Egy kis örökmérleg: 7 mérkőzés, 5 magyar és 1 albán sikerrel, 19, ill. 1 rúgott góllal.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Borbola B.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Borbola B.

  Dzsudzsákból Szoboszlai-effektus, rendezetlen védekezés – válogatott kihívások.

  Korábban, az albánok elleni szeptemberi vereség után már összegeztük azokat a statisztikai mutatókat az uefa.com számai alapján, amelyekben az Európa-bajnoksághoz képest az első két szeptemberi vb-selejtezőn egyértelműen visszaesett a magyar válogatott játéka. Azóta az InStat Football is készített egy 17 oldalas összefoglalót a legutóbbi három meccs tapasztalatairól.

  Az Empoliban légióskodó Nedim Bajrami szerint nehéz mérkőzés vár Albániára Budapesten, de magabiztosak, hiszen a legutóbbi két mérkőzésüket megnyerték.

  Ermir Lenjani ezzel szemben azt mondta, hogy örül annak, hogy nem telt ház előtt kell játszaniuk a Puskás Arénában.
  „A magyar válogatottnak nagyon lelkes szurkolói vannak, mindig telt ház előtt játszanak. Úgy vélem, nagyon jó nekünk, hogy ezúttal nem lehetnek nézők a stadionban, csak magunkra kell koncentrálnunk a céljaink elérése érdekében” – mondta el a svájci Grasshopper Club Zürich balhátvédje.

  „A magyar válogatottnak nagyon lelkes szurkolói vannak, mindig telt ház előtt játszanak. Úgy vélem, nagyon jó nekünk, hogy ezúttal nem lehetnek nézők a stadionban, csak magunkra kell koncentrálnunk a céljaink elérése érdekében” – mondta el a svájci Grasshoppers balhátvédje.

  „Pályafutásom legjobb formájában érzem magam. A nemzeti csapatban összpontosítanunk kell, nem az számít, ki játszik, hanem az, hogy elérjük a céljainkat. Minden mérkőzésen szeretnék pályára lépni és a tudásom legjavát nyújtani. Jól ismerem a magyar válogatottat, hiszen az országban élek, és több játékossal is együtt edzek a klubomban. Nagyon jó mérkőzést várok, az a csapat fog nyerni, amelyik kevesebbet hibázik. Nem előny számunkra, hogy nem lehetnek szurkolók a stadionban, hiszen Magyarország így is ért már el jó eredményeket, amikor pedig voltak nézők, akkor rosszabbakat is. Háromesélyes a találkozó, nem kedvez nekünk a zárt kapu” – idézi Uzunit az albán szövetség honlapja. A támadó hozzátette, hogy mindig a győzelem a célja, így nem elégedne meg az egy ponttal.

  Uzuni győzni szeretne Budapesten is (Fotó: fshf.org)
  Idénybeli formája alapján kézenfekvőnek is tűnhet, hogy Sallói Dániel pótolja a sérült Szalai Ádámot, de a helyzet ennél bonyolultabb, nem utolsósorban azért, mert a támadó más szerepkörben futballozik amerikai klubjában.

  BŐVEBBEN ITT!

  KIÚT A GÖDÖRBŐL 2.: SZERKEZETVÁLTÁS ÉS EGY HATALMAS SZOBOSZLAI-GÓL

  Az észtek elleni győzelem akkor megalapozta a három nappal későbbi, finnek elleni sikert is, és bár a következő év legelején Szlovákiában veszítettünk 2–0-ra, utána a horvátok elleni 2–1-gyel bizonyította a válogatott, hogy a hullámzó játék ellenére alapvetően jó úton jár Marco Rossi vezetésével. Abban az időszakban éppen a fent már említett Pátkai vált nyerő emberré, a horvátok, majd 2019 júniusában a walesiek ellen is győztes gólt szerzett.

  KIÚT A GÖDÖRBŐL 1.: ELŐSZÖR HÁRMAT KAPTUNK AZ ÉSZTEKTŐL, UTÁNA EGYET SEM – ÖSSZEÁLLT A VÉDELEM

  Az első mélypont rögtön az elején jött. Rossi 2018-ban eleve nagyon nehéz helyzetben vette át a társaságot, hiszen az abban az évben még nyeretlen volt három vereség és egy döntetlen mellett, és rögtön tétmérkőzésen, Finnországban debütált, amelyet 1–0-ra elveszítettünk. Ezután jött ugyan a görögök elleni, gyönyörű gólokat hozó, 2–1-es hazai siker – zárt kapuk mögött jók vagyunk, tavaly nyolc ilyen meccsből ötöt megnyertünk –, de utána kikaptunk Athénban, az észtországi, októberi 3–3-mal (amely során kétszer is vezettek az észtek) pedig úgy tűnt, elúszott az az esély is, hogy a Nemzetek Ligájából harcolhassuk ki az Eb-szereplést. Az esztendő utolsó két találkozójára aztán összekapta magát a gárda, itthon az észteket, majd az NL-csoportunkat megnyerő finneket is 2–0-ra vertük meg, és mivel az észtek csodák csodájára győztek Görögországban, maradt sanszunk az NL-ből kijutni az Eb-re, amivel aztán éltek is Szalai Ádámék.

  ELEMZÉS.

  Amióta Marco Rossi vezeti a magyar labdarúgó-válogatottat, két olyan kritikus időszaka volt az olasz szakembernek, amikor elbizonytalanodhatott a folytatást illetően, 2018 és 2019 őszén. Az idén szeptemberi két vereség után megvizsgáljuk, hogyan tudott átlendülni a csapat a korábbi hullámvölgyeken, mi volt a sikeres folytatás kulcsa.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Borbola B.

  AZ NS-OLVASÓK ALBÁNIA ELLENI KEZDŐCSAPATA
  Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer – Sallai, Szoboszlai – Sallói

  A kétszeres válogatott Hoxhallari csereként tizenhárom percet játszott a szeptemberi Albánia–Magyarország (1–0) világbajnoki selejtezőn.

  Erion Hoxhallarinak, a KF Tirana 25 esztendős védőjének és Arzen Voci fizioterapeutának egyaránt pozitív lett a koronavírustesztje így azonnal elhagyták az edzőtábort és karanténba kerültek. Albán hírek szerint a két fertőzöttnek nem voltak tünetei.

  Két koronavírusteszt is pozitív lett a Magyarország és Lengyelország ellen készülő albán labdarúgó-válogatottnál.

  A Mol Fehérvár FC játékosa, Fiola Attila nem épült fel olyan mértékben sérüléséből, hogy pályára tudjon lépni a magyar válogatottban Albánia és Anglia ellen a soron következő vb-selejtezőkön.

  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Szabó Miklós

  A Slask Wroclaw hátvédje szeptemberben, Andorra ellen mutatkozott be Marco Rossi együttesében – következő játéklehetőségére egyelőre várnia kell. Tamás Márk sérüléséről részleteket nem közölt az MLSZ.

  Tamás Márk egy korábbi sérülés miatt nem tud pályára lépni a magyar válogatott Albánia és Anglia elleni vb-selejtezőjén, így elhagyta a nemzeti csapat edzőtáborát.

  Fotó: Szabó Miklós
  A TELJES INTERJÚ ITT!

  – Mik az erősségei?
  – Kemény, amilyennek egy jó védőnek lennie kell. Nagy a szíve, a végsőkig harcol, ez a mentalitás közel áll hozzám. Az ember akkor sem lehet biztos benne, hogy kicselezte, ha már túljutott rajta. Sohasem adja fel, a semmiből is képes feltűnni.

  – Szeret a Ferencváros edzésén Botka Endre ellen játszani?
  – Kemény csatákat vívunk – felelte lapunknak adott interjújában Myrto Uzuni, aki 2020 júliusában szerződött a Ferencvároshoz, eddigi 33 NB I-es mérkőzésén 14 gólt szerzett, egyértelmű erőssége a magyar bajnoknak. – Endivel abban mindenképpen hasonlítunk egymásra, hogy egyetlen tréninget sem veszünk félvállról. Minden egyes feladatnál, mindegyik egymás közti játéknál a legjobb tudásunkra törekszünk.

  – A Ferencváros edzésén ki nyeri a Botka Endre–Myrto Uzuni párharcot?
  – A legtöbbször, hála istennek, együtt vagyunk – felelte nevetve a 15-szörös magyar válogatott védő. – Nem is rémlik, hogy az elmúlt időszakban összecsaptunk-e. Az igazság az, általában egy csapatban szerepelünk az egymás közti játék során, ha netán ellenfélként találkozunk, Myrto többnyire a másik oldalon bukkan fel. Maradjunk annyiban, ha alkalomadtán mégis szembekerülünk egymással, enyém lesz a labda…

  – Albán csapattársa jó játékos?
  – Igen. Nagy lehetőség rejlik benne, ráadásul gólérzékeny. Valahogy mindig odakeveredik a kapu elé, a helyzetkihasználása kifejezetten jó. Arról nem beszélve, hogy a védekezésbe is sokszor besegít.

  Myrto Uzuni és Botka Endre (középen) a Fradi meccsein együtt küzd és ünnepel (Fotó: Árvai Károly)
  Ketten együtt 184 mérkőzésen játszottak a Ferencvárosban, 33 alkalommal voltak válogatottak, értékük pedig együttvéve négymillió euró, és hozzászokhattak ahhoz, hogy együtt, egy csapatért harcolnak. Ám szombaton – rövid időn belül másodszor – ellenfelek lesznek. Párhuzamos interjú a magyar válogatott védőjével, Botka Endrével, illetve az albán nemzeti együttes támadójával, Myrto Uzunival.

  „Akkor mi voltunk otthon, meg akartuk nyerni mindenáron a meccset. Igyekeztem megismerni a honfitársam, Marco Rossi stílusát. Próbál majd támadni a csapatával, biztosan meg akarják határozni a játék képét, mi meg szeretnénk lekontrázni őket. Biztos beleadnak majd valami pluszt is. Megpróbálják lezárni a tereket. A magyar válogatott okosan játszik, nekünk pedig okosan kell erre reagálnunk.”

  Edoardo Reja szövetségi kapitánytól azt kérdezte egy albán újságíró, hogy döntőként tekintenek-e a mérkőzésre.

  „Igaz, hogy amelyik csapat veszít, az elkönyvelheti, hogy nem jut tovább. Nagyon jól ismerjük a magyar válogatott erősségeit. Nálunk jó a hangulat, a játékosaink magabiztosak. Szeretnénk jó focit mutatni és jó eredménnyel hazatérni. Szeretnénk megtartani esélyünket a második helyre, mert az az álmunk, hogy ott végezzünk. Vannak még kérdőjelek a kezdőcsapatban, de csak egy-két helyen. Meglátjuk, ki milyen állapotban van, hogy aki pályára lép, a maximumot tudja beleadni. A magyar válogatott nagyon erős fizikai szempontból, meg kell találnunk a megfelelő játékrendszert ellene.”

  Az albán válogatott és a Torino kapusa, Etrit Berisha kijelentette: azért érkeztek Budapestre, hogy három ponttal távozzanak.

  „A magyar válogatottnak vannak jó játékosai, de úgy hiszem, a legnagyobb erősségük a csapategység. Nincs nagy sztárjuk, de a csapatjátékukkal szép eredményeket értek el. Más meccs lesz, mint szeptemberben, Albániában. Nehéz lesz, de győzni szeretnénk, csak erre gondolunk. Igyekszünk az Albániában látott színvonalat hozni, ahol jól védekeztünk, jól támadtunk, szép mérkőzést játszottunk.”

  Edoardo Reja szerint okosan kell reagálniuk a magyar válogatott okos játékára (Fotó: Árvai Károly)

  Az utolsó szalmaszál – Bodnár Zalán jegyzete

  Végül arról is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy korábbi stábtagját, Giovanni Costantinót menesztették az MTK-tól, dolgozhatnak-e még valamikor együtt. Rövid, de annál többet mondó választ adott:

  „Nem ismerek ilyen nevű embert.”

  Rossi ezután szóba hozta a már a kinti mérkőzés előtt is ismert tényt, hogy az albán keretben 12 topligás játékos szerepel, míg a magyarban csupán 4.

  „Most ez azt jelenti, hogy biztosan veszítünk vagy meg leszünk szeppenve? Egyáltalán nem. Bízom a csapatomban, és tudom, hogy esélyesként állunk ki. De nem azért, mert a FIFA-ranglistán előrébb helyezkedünk el, hanem az elmúlt három év sikerei miatt. Egyenlő felek leszünk, félelem nem lesz bennünk, aztán meglátjuk, mi lesz az eredmény. Agresszívabban, dinamikusabban kell játszanunk, mint a kinti mérkőzésen. Jobban fel kell építenünk a védekezést, több egyéniségre lesz szükség a játékunkban, időnként fel kell vállalni a kockázatot, hogy ki tudjuk játszani a labdát, és támadást építhessünk. Háromszázhatvan fokban, mindenben javulnunk kell.”

  „Nyilván hívtam meg azért játékosokat, hogy Szalait lehessen pótolni valahogy, de egyikük sem bír azokkal a tulajdonságokkal, mint Ádám, még Nikolics sem klasszikus kilences. A taktikán kell változtatnunk, különösen a labdabirtoklás fázisában. Ez Albániában szakaszokban sikerült is, némi jót is csináltunk. De változtatni kell a taktikán, mert Magyarországon nincs olyan klasszikus középcsatár Ádámon kívül, aki rendelkezik nemcsak a fizikai, hanem egyéb adottságokkal is. Mármint olyan nincs, aki nemzetközi szinten is játszana. Ezt három éve mondom. Én akkor is kiálltam mellette, amikor kritikákat kapott. Ádám ráadásul igazi vezér, karizmája nagy hatással van a csapatra. A múltban kaptam hideget-meleget azért, hogy mindig ragaszkodom hozzá, és most tessék: nem számíthatunk rá, és rögtön azt kérdezik, kihez fordulhatnánk. Jó ideje pótolhatatlan játékos.”

  Marco Rossi szövetségi kapitányt arról faggatta a Nemzeti Sport, hogy vajon Willi Orbán már az albánok ellen is bevethető lesz-e.

  „Azért hívtuk meg Willit az összetartásra, mert az, hogy négy napig nem játszott, és volt egy kis láza, nem hiszem, hogy jelentősen visszafogná a teljesítményét. Kiváló labdarúgó, aki háromnaponta játszik egy topbajnokságban és a Bajnokok Ligájában. Remélem, hogy már Albánia ellen is pályára léphet kezdőként, mert önök is tudják: az első mérkőzés fontosabb nekünk, mint a második.”

  „Nincs túlzottan magas csapatunk, így talán jól jönnének a centimétereim, de… Karrierem során ötször mentem előre, és kétszer ezekből gólt kaptunk. Nem biztos, hogy ez lenne a legjobb megoldás. Remélem, hogy nem kerülünk ilyen helyzetbe, jöjjön előre inkább az albánok kapusa. Ha mégis ez lenne a helyzet, akkor kinéznék Marco Rossira, engedélyt adna-e az előrefutásomra, vagy sem.”

  Ezután arra voltunk kíváncsiak: mit gondol arról, hogy a FIFA büntetése miatt nézők nélkül rendezik meg a mérkőzést?

  „Nekünk semmiképp sem előny, inkább az albánoknak az. Ha megnézzük ezt a selejtezősorozatot, a lengyelek ellen is nézők nélkül kellett játszanunk a vírushelyzet miatt. Ki tudja, mi történt volna az utolsó percekben a szurkolók támogatásával? Ezen a helyzeten változtatni nem tudunk, de nagyon sajnáljuk. Így azért is szeretnénk nyerni, hogy a következő hazai meccsen, San Marino ellen is továbbjutási esélyünket megtartva léphessünk pályára. A hazai találkozók nekünk is élményt jelentenek, ezért is sajnáljuk a szurkolók hiányát.”

  „Most az albánok elleni meccs a legfontosabb. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, csak győzelemmel maradhat kezünkben a sorsunk. A célunk tehát a három pont megszerzése, mert ezzel megtartanánk esélyünket a második hely megszerzésére. Az Albániában elszenvedett vereség miatt is nehezebb a helyzetünk, úgyhogy próbáljuk kijavítani azt a meccset. Nemcsak a továbbjutás, hanem a válogatott helyzete miatt is fontos megnyerni ezt a mérkőzést.”

  A magyar válogatott kapusát, Gulácsi Pétert rögtön arról kérdezte a Nemzeti Sport: hogyan látja az esélyeket a második, pótselejtezőt érő hely megszerzésére a csoportban.

  A magyar labdarúgó-válogatott szombat este Albániát fogadja a Puskás Arénában. A világbajnoki selejtezőt felvezető sajtótájékoztatón Marco Rossi beszélt Willi Orbánról, Szalai Ádám pótlásáról és Szoboszlai Dominik formájáról is. Gulácsi Péter nagyon sajnálja a szurkolók hiányát, de nélkülük is nyerni szeretne, lehetőleg kapott gól nélkül.

  Nincs mese és nincs kifogás, ma mindenképpen győzni kell!

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–ALBÁNIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső