2022.VI.11. Nemzetek Ligája, Magyarország – Németország: 1-1

Értékes pontot szereztünk Németország ellen a Puskás Arénában

Nagy Zsolt góljára gyorsan válaszolt Hofmann, a hajrában a csereként beálló Ádám hős lehetett volna, de maradt az iksz.
A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-et játszott a németekkel a Puskás Arénában a Nemzetek Ligájában, az A-liga 3. fordulójában.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — NÉMETORSZÁG 1-1 (1-1)
Budapest, Puskás Aréna, 55.926 néző.
vezette: José Máría Sánchez (asszisztensek: Cabanero, Prieto; tartalékjv.: A. Hernández; VAR: Guillermo Cuadra Fernández, VAR asszisztens: J. Gonzalez – spanyolok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lang, W. Orbán, Szalai At. — Fiola, Nagy Á., Styles (Vécsei87.), Nagy Zs. (Nego, 69.) — Sallai R. (Gazdag, 75.), Szoboszlai — Szalai Á. (Ádám M., 69.)
kispad: Dibusz, Szappanos, Kecskés Á., Sallói, Schön, Bolla, Baráth P., Vancsa
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

NÉMETORSZÁG: Neuer — Kehrer, Süle, N. Schlotterbeck — Hofmann (L. Nmecha, 85.), Goretzka (Gündogan, 69.), Kimmich, Raum — Havertz (Adeyemi, 85.), Musiala (Brandt, 78.) — Werner (Th. Müller, 78.)
kispad: Trapp, Baumann, Stach, Tah, Klostermann, Henrichs, Sané
Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick

Gól: Nagy Zs. (6.) illetve Hofmann (9.)
Sárga lap: Sallai R. (17.), Gulácsi (86.), Ádám M. (90.) illetve N. Schlotterbeck (36.)

A Keleti pályaudvar környéke szinte forrt. A hétköznapokon sem kihalt a vasúti összekötőpont előtti tér, ám ezen a szombaton néhány környező vendéglátó egység előtt gombostűt sem lehetett leejteni. A meggypiros és fekete pólókban gyülekező drukkerek kortyolgatták a hideg sört a tűző napon, itt-ott felharsantak a dudák, hét óra előtt pedig a Carpathian Brigade szurkolói csoport vezetésével meglódult a tömeg.

A magyar szurkolók a Verseny utca elején gyülekeztek, onnan sétáltak át a stadionhoz. Egy és negyed óra volt még a kezdésig, amikor már füstbombák lobbantak a kapu mögötti szektorban. Míg legutóbb az angolok ellen a stadionbezárás miatt csupán gyerekek lehettek ott a lelátókon, addig szombaton a több ezer gyerkőc mellett több tízezer felnőtt is a helyszínen szurkolhatott a magyar válogatottnak. Családok, tinédzserek, nagypapák, nagymamák baktattak a beléptetőkapuk irányába, a Puskás Arénában olyan volt a hangulat, mint a múlt nyári Európa-bajnokság alatt. A kezdő sípszó előtt óriási élőképpel lepték meg a csapatot a drukkerek, a kapu mögötti teljes lelátórész piros-fehér-zöldbe borult és a következő felirat rajzolódott ki: „Nemzeti 11”.

A fergeteges hangulat valóban a nemzeti tizenegyet segítette, és bizakodásra adhatott okot az is, hogy a válogatott hazai pályán huszonegy hónapja (három mérkőzés óta) nem kapott ki a Nemzetek Ligájában: a szerbek elleni 1–1-et követően 2–0-ra legyőzte Törökországot, majd múlt szombaton 1–0-ra Angliát – a bivalyerős német válogatott két vállra fektetése kínálkozott az újabb nagy skalpnak.

Marco Rossi szövetségi kapitány a legutóbbi, olaszországi 2–1-es vereség után három helyen változtatott, Gulácsi Péter mellett Fiola Attila és Callum Styles került be a kezdőcsapatba. A jól bevált hadrend azonban nem változott, a háromvédős rendszerben Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila játszott, míg a két szélen Fiola Attila és Nagy Zsolt zárta le a területeket.

És hogy a taktikai húzás bejött, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Puskás Akadémia futballistája, Nagy Zsolt öt perc és hat másodperc játék után ragyogó gólt lőtt Manuel Neuer kapujába!

A válogatott gyorsan, mesteri akció végén szerezte meg a vezetést, Fiola Attila szépen kanyarított középre, Sallai Roland veszélyesen fejelt kapura, Nagy Zsolt pedig könyörtelenül vágta a labdát a 112-szeres német válogatott Manuel Neuer kapujába. Csakhogy amilyen korán megszerezte a vezetést a válogatott, olyan gyorsan el is veszett az előny: három perccel később Jonas Hofmann – a kapujából kifutó Gulácsi Pétert becsapva – higgadtan értékesített egy kiugratást, a magyar védők hiába reklamáltak lest, az akció, a mozdulat hibátlan volt, az eredmény pedig máris 1–1.

A csoport eddigi statisztikái alapján fel kellett készülni rá, hogy a németek sokat birtokolják majd a labdát, hiszen a csoportmérkőzéseken kiemelkedően teljesítettek ebben, hatvannégy százalékos mutatójuk alapján ők a legjobbak, a Puskás Arénában mégsem nőttek ezen a téren a magyar együttes fölé.

Az első félidőben abszolút egyenlő partnerek küzdöttek, a jobb oldalon Fiola Attila a későbbiekben is veszélyt jelentett, Sallai Roland többször is lendületesen indult meg, a kemény védekezés pedig láthatóan nem tetszett a német támadóknak. A szünet előtti percekben beleerősített Németország, akadt két-három lehetősége, ám a félidő lefújása előtti pillanatokban mégis a magyar csapat szerezhetett volna (ismét) vezetést, de Manuel Neuer bravúrral védte Fiola Attila lövését.

A válogatott játéka a fordulást követően is egységes volt. Az állandó szurkolói biztatás magas fordulatszámon tartotta futballistáinkat, akadtak szép megmozdulások a mezőnyben, ahogy az angolok és az olaszok, úgy a világranglista tizenkettedik helyezettje ellen is helytállt a nemzeti csapat. S ami fontos volt, nemcsak az eredmény, a válogatott futballja is rendben volt, védekezésben rendre kisegítették egymást a játékosok, és amint a vendégekhez került a labda, masszívabb lett a fal. A pálya belső részén Nagy Ádám és Callum Styles rengeteget futott, sokat voltak játékban, ám órányi futball után többet birtokolta a labdát a német együttes, az oldalvonal mellett Marco Rossi is heves kézmozdulatokkal jelezte, jöjjön kijjebb a csapat a tizenhatos előteréből, különben baj lesz…

A szövetségi kapitány néhány perccel később lépett is, az elfáradó Szalai Ádám helyére Ádám Martint küldte, és az erejével ugyancsak elkészülő, a térdét fájlaló Nagy Zsolt is lejött a pályáról, helyette Loic Nego állt be. A cserével annyi változott, hogy az addig jobb oldalon futballozó Fiola Attila átkerült balra, Loic Negónak pedig a jobb szélen kellett felvennie a ritmust. A pályán Gulácsi Péter is érezte, hogy némi nyugalomra lenne szüksége a csapatnak, mutatta a többieknek, ne rohanjanak előre, és igaza volt.

A németeknél Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány a támadószekcióban cserélt, a hajrára érkezett a Bayern München támadója, Thomas Müller és a dortmundi Julian Brandt. Akadtak izgalmas pillanatok a kapu előtt, Willi Orbánnak nagyot kellett mentenie Timo Werner elől, Gulácsi Péter már verve volt. A támadás lehetősége így is megmaradt: a frissen beállt Ádám Martin fejessel próbálkozott, ám ekkor már leginkább előrevágott indítások szálltak előre – egy ilyenből Gazdag Dániel kis híján a léc alá lőtte a labdát. A játékosok összeszorított fogakkal küzdöttek, Marco Rossi sem bírt magával az oldalvonalnál, űzte-hajtotta előre labdarúgóit, ám önmagában az 1–1-es döntetlen is nagy siker a válogatottól.

A németeknél Hans-Dieter Flick tavaly nyári szövetségi kapitányi kinevezése óta még nem szenvedett vereséget a nationalelf, ezúttal sem, ám tizenkettedik mérkőzésén a magyar csapat megnehezítette a négyszeres világbajnok dolgát, sőt a meccs egyes periódusaiban veszélyesebben futballozott.

A csoport másik mérkőzésén: Anglia – Olaszország 0–0

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Olaszország 3 1 2 3–2 +1 5
2. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 3–3   0 4
3. Németország 3 3 3–3   0 3
4. Anglia 3 2 1 1–2 –1 2

További képek: fradi.hu, mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Köszönöm szépen a szurkolóinknak azt a fantasztikus hangulatot, amit ma teremtettek. Azt gondolom, ezt a játékosok ki is érdemelték a teljesítményükkel ezen a meccsen. Kijelenthetjük, hogy már olyan csapatunk van, amely sosem enged” – mondta kezdésképp Marco Rossi a találkozót követő sajtótájékoztatón.

„Nagyrészt Németország uralta a meccset, sokat birtokolta a labdát, de igyekeztünk magasra feltolni a védelmünket, kockázatot vállalni. Azt hiszem, ez jól sikerült, de az igaz, hogy a gólt is ebből kaptuk …előfordul” – folytatta.

A magyar szövetségi kapitány a Nemzeti Sport kérdésére arra is reagált, lehet-e bírni energiával azt, hogy pár nap alatt négyszer is összecsapunk a világ legjobb válogatottjaival.

„Mindig magasabbra tesszük azt a bizonyos lécet, ahogy azt szokták mondani… A játékosainknak még nyilvánvalóan fejlődniük kell, hogy minden egyes meccsen felvegyék a versenyt a legnagyobb világsztárokkal, meg kell érnünk ehhez a szinthez, de jó úton haladunk. Reméljük, hogy Angliából is el fogunk hozni majd egy vagy több pontot, ez lesz a célunk.”

Végül az első válogatottbeli gólját szerző Puskás Akadémia-játékos, Nagy Zsolt mai teljesítményére is reagált a kapitány.

„Mindig rengeteg kritikát kapok, amikor behívom őt, pedig fantasztikus futballista, ezt ma is bizonyította. Ugyanez a helyzet Fiola Attilával. Mégis hogyan teljesítettek ők ketten ma este?! Ugye, hogy nem hordok én sem szemellenzőt?” – fejezte be mosolygósan a válaszát Rossi.

„Előre szóltam a pénteki sajtótájékoztatónkon, hogy ez lehet a legnehezebb meccsünk a négy közül, egy rendkívül szervezett, jól védekező csapat ellen játszottunk. Az a helyzet, hogy nem sikerült megvalósítani azt, amit a mérkőzés előtt elterveztünk, sokszor megkönnyítettük ellenfelünk helyzetét a gyakori hibáinkkal. A védekezésünk pedig… volt, hogy megengedhetetlen dolgokat műveltünk hátul, ez nem fér bele” – kezdte a német válogatott szövetségi kapitánya, Hans-Dieter Flick a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

A német újságírók ezt követően élesen bírálták a németek mai játékát, sőt: valaki odáig merészkedett, hogy ez volt a 2014-es vb-győztes leggyengébb teljesítménye Flick irányítása alatt, ő azonban erre nem reagált, hanem így folytatta: „Maradunk holnap még Budapesten, a csapat kap egy szabad estét, regenerálódunk, aztán készülünk az olaszok elleni hazai meccsünkre.”

Később aztán a Chelsea támadója, Timo Werner is kemény kritikát kapott a német újságíróktól…

„Nem csupán ő, az egész csapat meggyőződés, magabiztosság nélkül játszott, nem lenne jó csak rá kihegyezni ezt. Sokszor nem mertünk elvállalni tiszta lövőhelyzeteket, ezen változtatnunk kell. Hiányzott a játékunkból az intenzitás, de egy ilyen hosszú idény után ez sajnos előfordul. Ettől függetlenül ki kell jelentenünk, ez a teljesítmény számunkra visszalépés volt” – zárta mondandóját Flick.

NL: „Ismét csupán 1–1! Még jó, hogy csak télen lesz a vb…” – német lapszemle

„Ismét csupán 1–1! Még jó, hogy csak télen lesz a világbajnokság…” – A Sport Bild most sem kerülgette a forró kását.

„Németország és a Nemzetek Ligája kiszerettek egymásból. Magyarország ellen a német csapat csak 1–1-es döntetlent ért el, és zsinórban negyedszer ikszelt. A mostani egyértelműen a legkiábrándítóbb teljesítmény, rosszabb, mint amit a válogatott az olaszok és az angolok ellen nyújtott. A világbajnokság szerencsére nem tegnap kezdődött, hanem csak 165 nap múlva rajtol… Hansi Flick (57) továbbra is veretlen tizenkettedik mérkőzésén szövetségi kapitányként (nyolc győzelem, négy döntetlen), de ez semmiképpen sem vigasztalja őt.”

„A világranglista 40. helyezettje bátran kezdett, és agresszív futballjával meglepte a Flick-csapatot. A német válogatottnak még hozzá kell szoknia az új, háromfős csatársorral folytatott támadójátékhoz. Ha David Raum fellép a támadókhoz a bal oldalon, túl sok hely marad mögötte, így született a magyarok gólja is. Raum mellett az új dortmundi védőduó, a Niklas Süle, Nico Schlotterbeck kettős sem nézett ki jól… – írta még a lap, megemlítve, hogy a szövetség egyértelműen a csoportelsőséget tűzte ki célul a német válogatott elé.

sport1.de című német internetes portál azt írja: „A német válogatott ezúttal is csak döntetlenig jutott, sorozatban harmadszor az idei Nemzetek Ligájában. Csak a csapatkapitány (Manuel Neuer – a szerk.) mentette meg az irhánkat, míg Timo Werner játéka ismét csalódás volt.”

Die Welt úgy fogalmazott: Ez nem elég a vb-címről szőtt álmokhoz! A német válogatott zsinórban negyedik alkalommal okozott csalódást a szurkolóknak, éppen csak elkerülve a budapesti vereséget, ami Flicknek az első lett volna.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+5.

    PERC
    Styles nagyot harcolt (fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

    90+5.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    90+5.

    PERC
    Jöhet a közös Himnusz-éneklés.

    90+5.

    PERC
    Hej, ha ez is bemegy… (Fotó: Török Attila)

    90+5.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    90+5.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+5.

    PERC
    Orbán ismét használja a fejét, Raum adott be balról. Gulácsi meg kilép egy hosszú indításra.

    90+4.

    PERC
    Fiola ajándékozza a labdát Adeyeminek, aki 15 méterről, kissé balról ballal nagyon a jobb felső fölé lő.

    90+3.

    PERC
    Adeyemi elesik Gündogan beadása után, de maga sem hitt a büntetőben.

    90+3.

    PERC
    Brandt beadása is Orbáné.

    90+1.

    PERC
    Orbán kifejeli a kapu elől Brandt szabadrúgását, Kehrer tíz méterről visszafejeli a kapu elé a labdát, ez is Orbáné.

    90+1.

    PERC
    A Gazdagot kicselező Brandt egyszerűen rálépett a labdára.

    90.

    PERC
    Ádám Martin reklamál, ez igazi sárga lap.

    90.

    PERC
    Brandt elesik, fantomszabadrúgás.

    89.

    PERC
    Öt perc a ráadás.

    86.

    PERC
    Vécsei Bálint váltja Stylest. Szűrőcsere.

    86.

    PERC
    Eltiltás, de Angliában egyébként is Dibusz védett volna.

    86.

    PERC
    Gulácsi Péter kap sárga lapot.

    85.

    PERC
    Karim Adeyemi be, Havertz le. Ékcsere.

    84.

    PERC
    Lukas Nmecha be, Hofmann le, szélsőcsere.

    84.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    84.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    82.

    PERC
    Eközben az angolok és az olaszok…

    82.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    82.

    PERC
    ÁDÁM HŐS LEHETETT VOLNA, de az ötösről feladja ismét fejjel a labdát. Középről, Nego jobb oldali, jobblábas beadása után.

    82.

    PERC
    Hej, ha nem középre megy! Ádám nagyon harcos, Gündogan csak les, Nagy Ádám indítja Gazdagot, aki 18 méterről, kissé balról jobbal kapura lő, de középre, véd a léc alatt Gazdag.

    81.

    PERC
    Brandt beadását kifejeli az ötösről Lang, Fiola takarít.

    81.

    PERC
    Styles passzával kapura törhetne Szoboszlai, de kezezés volt előtte.

    80.

    PERC
    Szalai Attila balról Ádám elé ível, de jő Neuer.

    79.

    PERC
    Szalai passzát nem meri ellőni Nego jobbal 24 méterről, középről.

    78.

    PERC
    Lesz újabb magyar góllövő? Ki lesz ma Torghelle? Fotó: Mravik Gusztáv

    78.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    78.

    PERC
    Thomas Müller váltja Wernert, ékcsere. Nem gyengült a német csapat, sőt.

    77.

    PERC
    Julian Brandt be, Musiala le. Szélső be, középső középpályás le.

    76.

    PERC
    A 75. perc elején, a meccs során először felcsendült az Éjjel soha nem érhet véget című dal – jelentik a helyszínről.

    76.

    PERC
    A nemzeti csapatban eddig három gólt szerző labdarúgó legutóbb idén márciusban, Észak-Írország ellen (1–0) játszott Marco Rossi válogatottjában. Gazdag Dániel nagyszerűen futballozik az idényben, ezt bizonyítja, hogy őt választották meg május legjobb Philadelphia Union-labdarúgójának. Ez persze nem is csoda, három gólt szerzett és két gólpasszt adott az előző hónapban, március után másodszor nyerte meg a hónap legjobbjáról döntő szavazást.

    75.

    PERC
    Gazdag Dániel be, Sallai le.

    75.

    PERC
    Szoboszlai bal oldali beadását hét méterről Neuer elé fejeli Ádám. Középről, senkitől sem zavartatva. MICSODA MAGYAR ZICCER!

    74.

    PERC
    Helyzet, Gulácsi kirúgása után Sallai ballal az ötös bal sarka elől Neuerbe lő!

    74.

    PERC
    A helyzet magaslatán (Fotó: Mravik Gusztáv)

    74.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    73.

    PERC
    HOFMANN, DANKE SCHÖN! Havertz passzol Hofmann elé, aki nem lő az ötös jobb sarkáról, teljesen fölöslegesen a jobb alsó elé passzol, Werner elé, de röviden, így menteni tud a visszafutó Orbán.

    69.

    PERC
    Loic Nego váltja Nagy Zsoltot, és Fiola megy át a bal oldalra.

    68.

    PERC
    Ádám Martin be, Szalai Ádám le, most nézhetnek a külföldi online kommentátorok.

    68.

    PERC
    Ilkay Gündogan be, Goretzka le, karmestercsere a németeknél.

    68.

    PERC
    Nincs is VAR-vizsgálat.

    68.

    PERC
    Semmi, elesett Lang mellett.

    67.

    PERC
    Kimmich adja be jobbról, jobbal, elesik az ötösre befut Schlotterbeck… Tovább, bedobás.

    67.

    PERC
    Hofmann 21 méteres, ballábas lövése nagyon rossz, de Orbán is belekap, így korner.

    66.

    PERC
    Hofmann jobb oldali beadását is simán kifejeli a jobb alsó sarok és a gólra éhes Werner előtt Fiola.

    66.

    PERC
    Öt védővel a magyarok, és három szűrővel. Jól működik a taktika, nincs német helyzet. Lövés sem.

    63.

    PERC
    Eközben az angolok és az olaszok…

    63.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    63.

    PERC
    Folytatja a Puskás Akadémia játékosa, nagyon furcsa sérülés lett volna ez!

    62.

    PERC
    Nagy Zsolt kap az arcára Hofmanntól, aki szerint ez az egész csak színészkedés. Nem is az arca fáj, ellökte a szélsőt Nagy, aztán a bal bokájára érkezett a német.

    61.

    PERC
    Tavaly ingyen igazolták át őt a Greuter Fürthtől…

    61.

    PERC
    Raum a Hoffenheim játékosa, a 8. válogatottsága a mai.

    60.

    PERC
    Sportszerűen elnézést kér a német.

    60.

    PERC
    Nagy német fölény a felezővonal körül, kontrára lesnek a mieink. Most itt az alkalom, Szoboszlai passzol Szalai Ádámhoz, akit azonnal felrúg Raum.

    58.

    PERC
    Nagy Zsolt szereli acélkeményen a bal oldalon Hofmannt, aki nagyot esik rajta… majd azonnal felpattan.

    54.

    PERC
    A Sallai által ellökött Raumot kell ápolni közben.

    54.

    PERC
    Nagy Zsolt elől higgadtan hazaad fejjel az ötös bal sarka elől Kehrer.

    53.

    PERC
    Styles szereli Wernert az ötös előtt egy eladott labda után…

    52.

    PERC
    Az eddigi két forduló alapján a csoportban kiemelkedően a németek birtokolták a legtöbbet a labdát, 64 százalékban, a legtöbbet (1204) és a legpontosabban (87.5 százalék) passzoltak. A mieinknél csak a játékidő 43 százalékában volt a labda, ez nem sokkal kevesebb az angolokétól (46 százalék) és az olaszokétól (47 százalék). Lásd a félidei statokat…

    51.

    PERC
    Jubileumhoz érkezett Lang Ádám, a ciprusi Omonia 29 éves védője: a németek ellen játszik 50. alkalommal a magyar A-válogatottban. Nyolc évvel ezelőtt, 2014 májusában, még a Győri ETO játékosaként, a dánok elleni felkészülési meccsen (2–2) lépett pályára először az A-válogatottban.

    51.

    PERC
    Nagy Ádám jobb oldali, jobblábas beadása túl magas az ötösre befutó Szoboszlainak.

    50.

    PERC
    Fiola jobb oldali beadásába belelép Raum, Neuer nagyon igyekszik, és becsúszva bedobásra rúgja a labdát.

    48.

    PERC
    Ápolás, Süle ellökte előtte Szalai Ádámot. Folytatja.

    48.

    PERC
    Kimmich jobb oldali szögletét a jobb alsó felé fejeli középről Schlotterbeck, kapuscsemege.

    47.

    PERC
    Werner jobbról indítja Goretzkát, az utolsó pillanatban szerel az ötös jobb sarkán Nagy Ádám, becsúszva.

    47.

    PERC
    Szoboszlai a földön, ápolást kér, orron könyökölte őt véletlenül Goretzka.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    A magyar keretben öt olyan játékos van, aki a német Bundesligában futballozik: Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik (mind RB Leipzig), Sallai Roland (SC Freiburg) és Schäfer András (Union Berlin).

    FÉLIDŐ

    62 százalékban volt a németeknél a labda ma, négyszer lőttek kapura, és egyszer csak a kapu felületére. Mi hatszor próbálkoztunk, és háromszor kellett védenie Neuernek!

    FÉLIDŐ

    A magyar labdarúgó-válogatottban legtöbbször szereplő futballisták rangsora
    1. Király Gábor (1998–2016) 108 alkalommal
    Dzsudzsák Balázs (2007–) 108
    3. Bozsik József (1947–1962) 101
    4. Gera Zoltán (2002–2017) 97
    5. Juhász Roland (2004–2016) 95
    6. Fazekas László (1968–1983) 92
    7. Grosics Gyula (1947–1962) 86
    8. Puskás Ferenc (1945–1956) 85
    9. Szalai Ádám (2009–) 83
    10. Garaba Imre (1980–1991) 82

    FÉLIDŐ

    A németek mindig kaptak gólt előző 12 NL-meccsükön, a mait is beleértve.

    FÉLIDŐ

    A német válogatott kezdettől fogva az A-ligában szerepel a Nemzetek Ligájában. Az első kiírásban Hollandiával és Franciaországgal került egy trióba, és nyeretlenül, 2 hazai döntetlennel és 2 idegenbeli vereséggel a csoport harmadik helyén végzett. Ez az összetett rangsorban a 11. pozíciót jelentette a német válogatottnak, amely a második, 2020-as sorozatban a spanyolokkal, a svájciakkal és az ukránokkal volt egy kvartettben és 9 ponttal – 2 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség – másodikként zárt, összesítésben a 8. lett az NL-ben. A németek egyetlen elvesztett találkozója emlékezetesre sikerült, mert Sevillában 6–0-ra kaptak ki a remek napot kifogó spanyoloktól.

    FÉLIDŐ

    Hans-Dieter Flick tavaly nyári szövetségi kapitányi kinevezése óta még nem szenvedett vereséget a német válogatott! A tizenegy mérkőzéséből az első 8-at kivétel nélkül megnyerte, a legutóbbi hármon 1–1-re végzett (Hollandia, majd a két csoportellenfél, Olaszország és Anglia ellen). A csapat gólkülönbsége ezalatt 36–5, hat meccsen be sem találtak a kapujába az ellenfelek.

    FÉLIDŐ

    Eközben az angolok és az olaszok…

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    A párharc gólkirálya Schlosser Imre nyolc találattal, német részről az egyaránt négy gólt elérő Willi Worpitzky és Gerd Müller volt a legeredményesebb.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    Németország és az NSZK magyar földön összesen 16 alkalommal lépett pályára, de tétmeccsen még egyszer sem. Az örökmérleg 6 magyar győzelem, 6 iksz, 4 német siker. A Puskás Ferenc Stadionban – korábban Népstadionban – felkészülési találkozón hétszer csapott össze a két válogatott, és a magyar diadal csak egyszer, 1959-ben jött össze (4:3) – 3 döntetlen és 3 német győzelem mellett. Az első magyarországi mérkőzést egyébként 1909-ben a Millenárison játszották (3:3), az Üllői úti stadion ötször, az MTK pályája háromszor volt helyszín.

    FÉLIDŐ

    A legnagyobb különbségű magyar győzelem 1954. június 20-án született az NSZK ellen, amikor Puskás Ferencék a svájci világbajnokság bázeli csoportmérkőzésén 8:3-ra diadalmaskodtak.

    FÉLIDŐ

    Volt még egy tétre menő olimpiai találkozó, de azt nem tekintik hivatalosnak a szövetségek.
    Az NSZK ötkarikás csapatát az 1972-es játékok középdöntőjében 4–1-re vertük meg Münchenben, az Olimpiai Stadionban. Akkor nálunk majdnem a teljes A-válogatott szerepelt, míg a németeknél csak Uli Hoeness volt ott az abban az évben Európa-bajnokságot nyert csapatból, az egyenlítő góljukat a Bayern München későbbi sikeredzője, Ottmar Hitzfeld lőtte.

    FÉLIDŐ

    Tétmérkőzést eddig mindössze négyet vívtunk a németek ellen, a mérleg a magyar válogatott felé billen (2–1–1). Az 1912-es stockholmi olimpián Schlosser Imre három góljával 3:1-re nyertünk. Az 1954-es svájci világbajnokságon a csoportküzdelmek során 8:3 volt ide, majd a döntőben 3:2 a nyugatnémeteknek, tavaly júniusban az idegenbeli Európa-bajnoki csoportmeccsen 2–2-re végeztünk, és ezzel a német csapat jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Érdekesség, hogy az említettek közül a legutóbbi három találkozón a németek mindig szereztek gólt a hajrában: Bázelban Richard Herrmann a 83., Bernben Helmut Rahn a 84., 2021-ben Münchenben Leon Goretzka szintén a 84. percben talált be.

    FÉLIDŐ

    GÓLVIDEÓK ITT!

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+1.

    PERC
    Ez meg magyar helyzet volt!

    45+1.

    PERC
    Nagy Zsolt balról érkező passzát az ötösről Szalai Ádám a jobb sarok elé fejeli, Fiola jobbal, öt méterről egyből kapura lő, de véd a villámgyorsan letérdelő Neuer!

    44.

    PERC
    Fiola jobbal Raumba lő kissé jobbról, tíz méterről.

    44.

    PERC
    MELLÉ, Musiala remek indítását az ötös jobb sarka elől jobbal a bal felső sarok mellé pazarolja Werner. NÉMET ZICCER VOLT…

    42.

    PERC
    Eközben az angolok és az olaszok…

    42.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    42.

    PERC
    Lang nagyon becsapja a jobb szélen Wernert, bedobás.

    42.

    PERC
    Fotó: Mravik Gusztáv

    42.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    41.

    PERC
    Raum betör a tizenhatosra a bal oldalon Nagy Ádám mellett, jobbal milliméterekkel lő a bal, azaz a túlsó sarok mellé kissé balról, 12 méterről. Gulácsi nagyot vetődött, de nem érte el a labdát.

    41.

    PERC
    Szép Fiola, Nagy Zsolt akció, rossz a 16-os előtti utolsó passz.

    39.

    PERC
    A legutóbbi magyar siker 2004 júniusában jött össze, amikor a portugáliai Eb előtti felkészülési mérkőzésen Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával 2–0-ra nyert a Lothar Matthäus irányította válogatottunk.

    39.

    PERC
    A második világháború előtti, majd az egyesített Németországgal szemben majdnem teljesen kiegyenlített a magyar csapat mérlege, 8 győzelem, 8 döntetlen, 8 vereség, 49–52-es gólkülönbség. A jogelődnek tekintett Német Szövetségi Köztársaság elleni találkozók mutatóját (3–3–5) is hozzáadva, 11 győzelem, 11 iksz és 13 vereség az összesített egyenleg.

    38.

    PERC
    Szoboszlai szögletét kifejeli Schlotterbeck az ötös elől.

    37.

    PERC
    Kissé jobbról, 29 méterről Szoboszlai jobbal a jobb felső sarok fölé lő. A labda megpattant Werner fején, a háromtagú sorfal jobb szélén.

    37.

    PERC
    És eltiltás a bekknek.

    36.

    PERC
    Sárga lap a freiburgos párharc vége.

    36.

    PERC
    Nico Schlotterbeck nem figyel, majd felrúgja a mellette egy csellel elhúzó Sallait.

    34.

    PERC
    A válogatottat tavaly ősz óta irányító Hansi Flickkel még veretlen, ugyanakkor nyeretlen is a Nemzetek Ligájában a német csapat. Az első fordulóban Bolognában játszott 1–1-et Olaszországgal, majd Münchenben végzett 1–1-es döntetlenre Anglia ellen. A németek eddigi összesített NL-mérlege így 2 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség, 15–22-es gólkülönbség.

    34.

    PERC
    Nagy Zsolt megindul a bal szélen, üresen, de rossz lesz Sallai keresztpassza.

    34.

    PERC
    A magyar válogatott hazai pályán három mérkőzés, illetve 21 hónap óta nem kapott ki a Nemzetek Ligájában: a szerbek elleni 1–1-et követően 2–0-ra legyőzte Törökországot, majd a múlt szombaton 1–0-ra Angliát. Ezek a találkozók előbb a koronavírus-járvány, majd az UEFA-büntetése miatt zárt kapusak voltak, az angolok ellen viszont a 14 éven aluli gyermekek ott lehettek a lelátókon. Szurkolók előtt a legutóbbi itthoni NL-találkozónkat 2018 novemberében a Groupama Arénában játszottuk, amikor 9400 néző jelenlétében 2–0-ra legyőztük a később csoportgyőztes finneket.

    34.

    PERC
    Az UEFA 2018 őszén indította el a Nemzetek Ligáját (NL), amelynek ez a harmadik kiírása, és a magyar válogatott most először szerepel a legfelső osztályban, az A-ligában. Az első kiírásnak a C-, a másodiknak a B-liga tagjaként vágott neki, az eddigi 14 mérkőzésén 7 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség, 18–12-es gólkülönbség a mérlege – végig Marco Rossi szövetségi kapitány irányításával. Itthon 5 győzelem, 1 iksz és 1 vereség (2020. szeptember 6-án 2–3 az orosz válogatott ellen) a statisztikánk.

    33.

    PERC
    Musiala bal oldali beadása Gulácsié.

    32.

    PERC
    Eddig ennek megfelelően teljesít a nemzet csapata (fotó: Török Attila)

    32.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/72/49/cikk_2897249/hun1_960px.jpg

    30.

    PERC
    Goretzka passzol jobbra Hofmann-nak, aki jobbal laposan középre ad, Werner elől ment az ötösön Orbán, az utolsó pillanatban!

    30.

    PERC
    Hofmann az előző négy válogatott meccsén négy kanadai pontot szerzett.

    28.

    PERC
    Goretzka passzol balra Wernernek, aki nem lő az ötös csücske elől, középre ad, Havertz nyolc méterről a léc fölé pörget jobbal, de már les ez is.

    27.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    27.

    PERC
    Fiola két jó csel után jobbról nagy erővel középre lő, félmagasan, Neuer kivetődve fogja a labdát. Raum még szédelgett közben a jobb szélen…

    25.

    PERC
    Havertz megindul a jobb szélen, szereli őt Nagy Zsolt. Szerintünk nem sokáig marad Felcsúton…

    24.

    PERC
    Fiola fejelhet a tizenhatosról, de Schlotterbeck és Raum közreveszi, szerelik. Nagy Zsolt adott be balról.

    22.

    PERC
    Szalai Ádám remek passzát Sallai túlságosan is kiviszi jobbra, majd az ötös sarka elől jobbal Raumba lő. De magyar helyzet volt!

    21.

    PERC
    A 19. percben megszólalt a Tavaszi szél vízet áraszt című dal a tábortól!
    Előtte csak a Hajrá, magyarok, hajrá, Magyarország! rigmusok váltották egymást – jelentik a helyszínről.

    19.

    PERC
    Werner nagyot rúg Orbánba, nyilván ez nem sárga lap.

    19.

    PERC
    Raum ballal középre ad, Fiola elméri, szerencsére Havertz hét méterről, középről jócskán a bal alsó mellé fejel. MEGÚSZTUK…

    18.

    PERC
    Ez Musiala 14. válogatottsága, nincs még 20 éves. Ilyen fiatalon ilyen messzire csak Mario Götze jutott.

    17.

    PERC
    Sallai Roland kap sárga lapot Musiala bokánrúgásáért.

    17.

    PERC
    Raum bal oldali beadását kifejeli Lang, Raum szereli aztán Fiolát.

    15.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    12.

    PERC
    Kimmich passza nem jó Havertznek, de Wernernek igen, ballal tízről kapura lő, ám bal lábbal véd Gulácsi… de les.

    11.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    11.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    10.

    PERC
    VEZETTÜNK… Orbán és Szalai A. nem figyel egy kósza Schlotterbeck-indítás után, Gulácsi hiába lép ki, JONAS HOFMANN elviszi mellette a 16-oson a labdát balra, és ballal kissé balról, az ötös elől az üres kapuba lő. Laposan, középre. 1–1!

    9.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) J. Hofmann
    8.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    8.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/72/49/cikk_2897249/orom1200_960px.jpg

    8.

    PERC
    Fotó: Cs. M.

    8.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    8.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    8.

    PERC
    Tétmeccsen eddig négyszer találkoztunk a (nyugat)németekkel, magyar földön ez az első alkalom, viszont a mérleg nyelve így is a mieink felé billen!

    7.

    PERC
    És nagyon jól néz ki a csoport aktuális tabellája.

    7.

    PERC
    Előtte Fiola adott be jobbról, az ötös bal sarkáról kapura fejelt Sallai, de középre, jobb kézzel védett Neuer, a kipattanó lett Nagy Zsolté, még levenni is volt ideje.

    6.

    PERC
    VEZETÜNK, VEZETÜNK, NAGY ZSOLT jobbal a léc alá lő kissé balról, hat méterről. 1–0!

    5.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–0) Nagy Zs.
    5.

    PERC
    Két eladott labda után megindul a frissiben felépült Sallai, jó csellel, de utoléri és ellöki őt Raum.

    5.

    PERC
    Eközben az angolok és az olaszok…

    5.

    PERC
    Telt ház, a stadion két oldala felelget egymásnak: Hajrá, magyarok!

    4.

    PERC
    Werner felrúgja Orbánt a felezőnél, szabadrúgás.

    3.

    PERC
    Hofmann megindul a jobb oldalon, Orbán eléáll… kirúgás.

    1.

    PERC
    Az első támadásunk rossz, Szalai Ádám passza után kirúgás. Rossi nem érti…

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    Gyászszünet Duró József emlékére.

    A mieink piros mezben és fehér nadrágban, a németek fehér mezben és fekete nadrágban.

    Fotó: NPT

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Cs. M.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/72/49/cikk_2897249/EP2I7575_960px.jpg

    MINDEN MÁS MÉRKŐZÉS ELŐTTI ESEMÉNY, HÍR, KÉP ÉS VIDEÓ ITT! Érkeznek a szurkolók a Puskás Arénához – ÉLŐ felvezetés a magyar–németre

    Fotó: Nagy-Pál Tamás

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Cs. M.

    Nincs elérhető leírás.

    Az elején érdemes rögzíteni: a magasabban jegyzett (vb-résztvevő) csapatok nem mindig ugyanakkora elánnal küzdenek a harmadik számú sorozatban (pláne a fárasztó idény végén), mint a kevésbé nevesek. Ez „esély az esélyek változására”, nem konkrét célzás, hiszen csapatunk tényleg kitett magáért az angolok legyőzésekor, majd kalkulálható vereség következett. A vb-selejtezőkön az albán, angol duótól kaptunk ki itthon (lásd: gyengébb ősz), előtte az Eb-n viszont túlszárnyaltuk az elvárást! Németország az Eb-csalódás után nyolcszor nyert, aztán mindhárom topgárdával ikszelt.
    Magyarország–Németország 2016 (felk.): 2–0 (idegenben), 2021 (Eb): 2–2 (idegenben)

    Fotók: Cselőtei Márk

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    „Az lehet Magyarország esélye, hogy úgy játszik, mint Anglia ellen: stabilan védekezik és gyors átmenetek révén kihasználja ellenfele legapróbb hibáit is. Bár nincsenek reflektorfényben, számos magyar játékos érdekes lehet a Bundesliga-csapatoknak. Schäfer András is csiszolatlan gyémánt, akit felfedeztek, s magas szintre felépíthetnek – az Union Berlin pályaedzőjeként dolgozó testvérem remek véleménnyel van róla. Egykori ferencvárosi csapattársaim, Dibusz Dénes és Nagy Ádám szereplésének nagyon örülök, s ha nem Németország ellen játszanak, részben miattuk vagyok szurkolója a magyar válogatottnak.”

    „Ami a mieinket illeti, a sajtó szerint a legerősebb kezdő tizenegy léphet pályára a Puskás Arénában, legfeljebb egy-két poszton lesz változtatás az angolok elleni mérkőzéshez képest. A motivációval nem lesz gond, a vb-felkészülés jegyében zajlik majd a szombati meccs, amelyen lehetőség nyílik elsajátítani a taktikai elemeket, megtalálni a megfelelő összetételt. Olaszország ellen négy-, Anglia ellen háromvédős rendszerben futballozott válogatottunk, a magyarok ellen ismét négy hátvéddel játszhat.”

    „A magyarok elleni összecsapás nem lesz olyan egyszerű, mint azt sok honfitársam hiszi, a Marco Rossi vezette válogatott kemény dió – mondta Philipp Bönig, a Ferencváros egykori német játékosa, aki jelenleg utánpótlásedzőként dolgozik Németországban. – Az utóbbi időben sok meccsét láttam Magyarországnak, hatalmasat fejlődött a futballja, főleg ha ahhoz viszonyítom, hol tartott tíz évvel ezelőtt, amikor a Ferencvároshoz szerződtem. Éppen ezért nem lepett meg, hogy a csapat jól szerepelt az Eb-n, s az NL-ben legyőzte Angliát.”

    „A helyes úton vagyunk, és már nincs felettünk az a felhő, amely 2020 novemberében vetett ránk árnyékot. Persze ha kék és felhőtlen lenne az ég, akkor megvertük volna az angolokat és az olaszokat is, bár akkor meg talán túl derűs lenne az összkép” – fejtegette.

    Oliver Bierhoff a három pont megszerzését tűzte ki célul.

    „Az olaszok és az angolok elleni 1–1 után a győzelem az elvárás, még akkor is, ha tudjuk, hogy nehéz lesz” – jelentette ki csütörtökön a szövetség sportigazgatója.

    Rossi ráadásul úgy látja, hogy a csoportban jelenleg a német válogatott van a legjobb állapotban.

    „Őket látom a legveszélyesebbnek, nekik vannak a legerősebb villanásaik, nagyon nehéz lesz most behozni őket, nehéz lesz elérni, hogy mi diktáljuk a mérkőzést. De törekedni fogunk rá, és bízom benne, hogy ez az eredményen is meg fog látszani.”

    Ezután elmondta: a kerethez csatlakozó Gazdag Dániel még egyáltalán nincs bevethető állapotban.

    „Nyolc-kilenc napig nem tudott edzeni, utána jött meg, egyet edzett velünk, és a tesztekből úgy tűnik, kockázatos lenne akár még csak pályára küldeni is a jelenlegi kondíciójában. Schön Szabolcs sincs optimális állapotban, Schäfer András eltiltott, Sallairól pedig már beszéltünk. Meg van kötve a kezem.”

    Marco Rossi szövetségi kapitányt is arról kérdezték először: hogyan bírják játékosai az erőltetett menetet.

    „Az holnap derül ki. Kisebb gondok már mutatkoznak, Sallai Rolandnál a tegnapi edzésen már előjöttek problémák. Igazából nem is lehet edzésnek nevezni, inkább kis nyújtózkodásra volt idő, valójában inkább csak taktikai videók nézésére van lehetőségünk. Szóval Sallaival lehet, hogy lesz egészségügyi probléma.”

    „Nagyon örülök, hogy végre telt ház előtt játszhatunk. Viszont az UEFA most minden kis dologra oda fog figyelni, és nem szeretnénk még egyszer zárt kaput. Erőteljes buzdítást szeretnénk kérni és ismét közös Himnusz-éneklést. Ez csak egy kérés, én nem fogom huszonegy évesen megmondani, hogy ki, mit csináljon. De nekünk minden egyes szurkolónkra szükségünk van, és olyan stadiont szeretnénk, ami tele van buzdító magyarokkal.”

    A Nemzeti Sport kérdésére reagálva elárulta, hogy egyik legjobb barátjaként a Red Bull Salzburg támadójára, Karim Adeyemire gondolt. Ezután kitért a válogatottnál uralkodó hangulatra is.

    „Imádok mindenkit egytől egyig, nagyon szeretek itt lenni. Az első naptól kezdve élvezem minden percét, még akkor is, ha most két hétig kell egymást néznünk minden nap. Ezért is vagyunk képesek ilyen teljesítményre.”

    „Örülök, hogy olyan teljesítményt nyújtottam, amivel a főnök meg is volt elégedve. Minden meccsen ez a célom, örülök, hogy sikerült ezt az akadályt megugranom, és nemcsak a támadásból, hanem a védekezésből is ki tudtam venni a részem.”

    Az RB Leipzig légiósa, Szoboszlai Dominik azzal kezdte: szerinte fizikailag jó állapotban van a csapat. Ezután reagált arra, hogy az angolok elleni győzelem után Marco Rossi szövetségi kapitány külön is méltatta a teljesítményét.

    A mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón az angolok ellen büntetőből győztes gólt szerző Szoboszlai Dominiktól megtudtuk, hogy egyik legjobb barátja ellen léphet pályára a Puskás Arénában, míg Marco Rossi szövetségi kapitánynak komoly kihívást jelent a sérülések (és egy eltiltás) miatt a támadósor összeállítása.

    Kerkez Milos és Schön Szabolcs is csatlakozott a magyar válogatotthoz, mindkét játékos az U21-es válogatottban szerepelt az Európa-bajnoki selejtezőkön. Mind a ketten kezdők voltak a Németország (0–4) és a Lettország (2–0) elleni mérkőzésen. Schön Szabolcs nyolcszor lépett pályára a nemzeti együttesünkben, a 18 éves Kerkez azonban még sohasem. A fiatal balhátvéd idén januárban az AC Milantól a holland AZ Alkmaarhoz igazolt.

    A korábbi kispesti labdarúgó nem léphetett pályára Anglia (1–0) és Olaszország (1–2) ellen sem, de legutóbbi tesztje negatív lett, ezért a szombati, Németország és a jövő keddi, Anglia elleni összecsapáson már számíthat rá a szakmai stáb. A futballista természetesen követte az ilyenkor kötelező, nagyon szigorú protokollt, s csak azután edzhetett a többiekkel, miután minden eredménye jónak bizonyult.

    Csatlakozott a nemzeti együttes keretéhez Gazdag Dániel. Az egyesült államokbeli Philadelphia Union 13-szoros válogatott támadó középpályásának múlt hét hétfőn pozitív lett a koronavírustesztje, ezért nem jöhetett a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő válogatottba.

    Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az MLSZ Facbook oldalán megköszönte a szurkolóknak az angol és olasz meccseken történt buzdítást és azt kérte, a németek ellen is mindenki kerülje a kirekesztő megnyilvánulásokat, hogy a válogatott a későbbiekben is együtt énekelhesse a Himnuszt a drukkerekkel.

    Az öreg hölgy látogatása – Deák Zsigmond jegyzete.

    Szégyen helyett büszkeség – Pór Károly publicisztikája.

    „Ami a térdelést illeti, az angolok rendszert csináltak belőle, és minden mérkőzésük előtt letérdelnek. Ezt helyesnek találjuk, és ezért szolidaritásból mi is letérdeltünk ellenük, viszont jelenleg nincs betervezve, hogy mindegyik meccsünk előtt így fogunk tenni” – mondta Müller, és hozzátette, hogy vannak olyan gesztusok, amelyek hátterében jó szándék áll, de ma már ellentmondásosak lettek.

    A sajtótájékoztatón a játékosokat Thomas Müller képviselte, akit a térdelésről, valamint Goretzka tavalyi esetéről is megkérdeztek.

    „Remek reakció volt a megnyilvánulása arra, ami történt. Úgy emlékszem, a magyar szurkolótábor nem feltétlenül a legjobb oldaláról mutatkozott meg. Nem emlékszem pontosan, hogy mi is történt, de tudatában voltunk annak, hogy valami nincs rendjén. Szívünkből szólt Leon jelzése.”

    Thomas Müller beszélt a térdelésről (Fotó: Getty Images)
    „Megnéztük a magyarok mérkőzéseit, kielemeztük őket. Egy olyan csapatról van szó, amelyik nagyon jól védekezik. Olyan szövetségi kapitány irányít náluk, aki kiemelkedő munkát végez, ezért nehéz meccset várok, kemény dió lesz – jelentette ki. – A magyar válogatott nagyon agresszívan védekezik, és ebből kifolyólag remek játékosok alkotják a csapatot. A támadásaik is veszélyesek, és tudják, hogyan kell megnehezíteni az ellenfelük dolgát.”

    Flicknél Leon Goretzka szerepeltetésére is rákérdeztek, aki a tavaly nyáron rendezett Európa-bajnokságon kisebb összetűzésbe került a magyar szurkolókkal. A kapitány erre úgy reagált, hogy aki ezen a szinten játszik, annak tudnia kell kezelni, ha paprikás a hangulat. Megjegyezte, jó hangulatot vár a Puskás Arénában, és ugyan elképzelhetőnek tartja, hogy lesz füttyszó, a kezdőrúgás után másodlagossá válnak ezek a dolgok.

    Serge Gnabry izomsérüléssel bajlódik, ezért nem biztos, hogy játszani tud ellenünk. Flick az újságírók érdeklődésére elárulta, a kapuban most sem lesz változás, Manuel Neuer fog védeni. Antonio Rüdigerről is kérdezték, aki a Bajnokok Ligája-győztes Real Madridban folytatja a pályafutását.

    „Elképesztő fejlődésen ment keresztül. Ennek az lett eredménye, hogy a Real Madrid szerződtette őt. Egyike azoknak a játékosoknak, akik nagyon koncentráltak az edzéseken. Több mint hatezer játékperce van a mögöttünk hagyott idényben, ami összehasonlítva a keretünk többi játékosával messze a legtöbb. Mindenképpen vezére a védelmünknek.

    A németek szövetségi kapitány leszögezte, komolyan veszik az utolsó két júniusi mérkőzésüket, melyeken szeretnék learatni a munkájuk gyümölcsét.

    „Az utolsó edzéssel elégedett voltam – kezdte Hans-Dieter Flick, aki ezt követően egyből ráért a magyar válogatottra. – A magyarok elleni mérkőzés akár a legnehezebb is lehet, mivel egy nagyon kompakt, nagyon szervezett, nagyon kevés teret engedő csapat az övék. Ebből kifolyólag az angolok elleni teljesítményünket kell átmentenünk. Mindenképpen nagy feladat lesz számunkra.”

    A németek az olaszok elleni idegenbeli 1–1-gyel kezdték a sorozatot, majd kedden ugyanilyen eredményt értek el az angolokkal szemben Münchenben. A magyar válogatott kezdésként 1–0-ra megverte itthon az angolokat, majd 2–1-re kikapott az olaszoktól Cesenában.

    A német A-válogatott – csakúgy, mint Marco Rossi csapata – egy héten belül a harmadik tétmérkőzését játssza majd, amikor a Puskás Arénában pályára lép a Nemzetek Ligájában, az A-liga 3. fordulójában.

    Csütörtökre szabadnapot adott játékosainak Hansi Flick, a szombaton Magyarországon vendégeskedő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

    RÉTHY BÉLA, A NÉMET ZDF KÖZSZOLGÁLATI TELEVÍZIÓ SPORTKOMMENTÁTORA
    „Nagyon necces meccs lesz német szempontból a budapesti találkozó, a magyar válogatott már az Európa-bajnokságon is bizonyította a német csapat ellen, milyen nehéz ellene játszani. Igaz, teljesen más szellemű a mostani német együttes, Hansi Flicknek minden jel szerint sikerült felráznia a társaságot. Az angolok ellen már nagyon jól játszott, csak a végén kapott tizenegyesgól miatt veszített pontokat. Nagyon lelkesek a játékosok, nagy a harc a csapatba kerülésért. A Marco Rossi irányította magyaroknak nagyon erős a védelmük, így a németeknek elsősorban szöglet- és szabadrúgások után lehet esélyük betalálni – az utóbbi időben nyolcszor is rögzített játékhelyzetből ért el gólt az együttes. A magyar válogatott előnyére válhat, hogy több futballistája a Bundesligában játszik, és jól ismerik az ellenfél minden játékosát. Gulácsi Péter és Willi Orbán között is nagy az összhang, Szoboszlai Dominikról és Sallai Rolandról is pontosan tudják a németek, hogy figyelniük kell rájuk, mint ahogy persze Szalai Ádámra is. Németországban komolyan veszik a Nemzetek Ligája-sorozatot, mert az ellenfelek miatt ez most olyan, mint egy mini-világbajnokság, így tökéletes felkészülési lehetőség a katari tornára. Hansi Flicknek nagyon fontos az eredmény is, mindig győzni akar, nem is kapott ki még vele a válogatott – igaz, a legutóbbi három meccse döntetlen lett. A lipcsei német–magyaron én leszek a kommentátor, ugyanakkor a budapesti meccsre most nem tudok menni, pedig szívesen nézném a helyszínről. Ha tippelnem kellene, azt mondanám: szoros mérkőzésen kettő egyre a németek nyernek.”

    – Rendben, kanyarodjunk vissza a cesenai találkozóra, amelynek lefújását követően Marco Rossi úgy fogalmazott, hogy a vereség vállalható. Egyetért a szövetségi kapitánnyal?
    – Évekkel ezelőtt alighanem sokan aláírták volna előre, ha a magyar válogatott egy góllal kikap Olaszországban. Hogy azóta mennyit fejlődtünk, jól mutatja, most bosszankodhatunk a keddi vereség miatt. Bennem is van hiányérzet, mert úgy nyertek kettő egyre az olaszok, hogy rosszul játszottunk – kiváltképp az első félidőben. Ha jobban futballozunk, nagyobb esélyünk lett volna a pontszerzésre. Mindamellett igaza van Marco Rossinak abban, hogy tudnunk kell, hol a helyünk. Attól még, hogy az utóbbi időben szép eredményeket értünk el, továbbra is a földön kell maradnunk. Tisztában vagyunk a realitással, Olaszország erősebb nálunk, nem várható el tőlünk, hogy legyőzzük idegenben. Még akkor sem, ha minden meccsre úgy megyünk ki, hogy meg akarjuk nyerni. Sajnos Cesenában nem jártunk sikerrel, de az előttünk álló napokban van két lehetőségünk a javításra, Németország és Anglia ellen is bizonyíthatjuk, hogy előreléptünk.

    – Jogos volt a sárga?
    – Nem! – vágta rá lapunk érdeklődésére Schäfer András. – Amit a pályán éreztem, arról meggyőződtem visszanézve az ominózus jelenetet: nemhogy sárga lapot nem érdemeltem, még csak nem is szabálytalankodtam Nicolo Barellával szemben. Rettentően bánt, hogy a játékvezető másként ítélte meg, de ez van, nem tudok mit tenni. Nehezen tudok túllépni az eseten, mert minden vágyam az volt, hogy hatvanhétezer szurkoló előtt játszhassak Németország ellen a Puskás Arénában. A legrosszabb az egészben, hogy önhibámon kívül kényszerülök a lelátóra. Inkább ne is beszéljünk erről többet!

    A mieinktől Kleinheisler László sérült, Schäfer András eltiltott.

    A Német Labdarúgó-szövetség beszámolója szerint Marco Reus izomszakadás miatt kihagyja a mérkőzést.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ