2022.VI.4. Nemzetek Ligája, Magyarország – Anglia: 1-0

Világraszóló siker: megvertük az angolokat a Puskás Arénában!

Szimbolikus győzelem: június 4-én, 35 ezer gyerek előtt, Puskásék és Alberték után Szoboszlaiéknak is sikerült.
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1–0-ra megverte 35 ezer magyar gyerek előtt a régóta veretlen Angliát!

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — ANGLIA 1-0 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 38.500 néző.
vezette: Artur Dias (asszisztensek: Tavares, Soares; tartalékjv.: Verissimo; VAR: Tiago Martins, VAR asszisztens: Pinheiro – portugálok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lang, W. Orbán, Szalai At. — Nego, Nagy Á. (Styles, 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 87.) — Sallai R. (Kleinheisler, 71.), Szoboszlai (Fiola, 82.) — Szalai Á. (Ádám M., 87.)
kispad: Dibusz, Szappanos, Kecskés Á., Sallói, Bolla, Vancsa, Spandler
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ANGLIA: Pickford — Walker (Stones, 62.), Coady (K. Phillips, 79.), Maguire — Alexander-Arnold (R. James, 62.), Bellingham, Rice, Justin (Saka, 46.) — Bowen, Kane, Mount (Grealish, 62.)
kispad: Pope, Ramsdale, Trippier, Ward-Prowse, Gallagher, Sterling, Abraham
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gól: Szoboszlai (66. – 11-esből)
Sárga lap: Schäfer (21.), Gulácsi (90.) illetve Maguire (51.), James (66.)

Különleges, varázslatos hangulat fogadta a magyar válogatottat szombat délután a Puskás Arénában. Ahogy manapság mondani szokás: a cukiságfaktort „kimaxolta” ez a mérkőzés, mert szavakkal szinte lehetetlen leírni azt a túláradó boldogságot, csontig hatoló sikolyt, ahogy a kisiskolások üdvözölték Gulácsi Pétert, Nagy Ádámot és a többi pályára kocogó magyar játékost. Jordan Pickford az angol válogatott kapusa is kiintegetett a kissrácoknak, a mosolya arról árulkodott, ilyen hangulatú meccsen talán még soha nem vett részt – az biztos szokatlan lehetett neki is, hogy az ellenfél szurkolói integetnek neki.

A gyűlölet nem pálya! – az aréna második szintjét szinte beterítette a hatalmas transzparens amelyen az ismert szlogen állt, és valóban jó volt azt érezni, hogy a tribünön ülő kisiskolásokban tényleg nincs egy csepp gyűlölet sem, ők csak szurkolni akarnak a magyar válogatottnak. Az ismert sportkommentátor, Matuz Krisztián volt ezúttal is a helyi műsorközlő, ő többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az eltévedt, elkószált gyerekeket hová kell vinni – alapos előkészület vezette fel tehát a mérkőzést.

A srácok az iskolájuk vagy a futballcsapatuk egyenpólójában voltak, így könnyen azonosítani lehetett őket. Érkeztek Sarkadról, itt voltak az Eötvös Suli tanulói, a Gloriett, a BVSC, a Szernye FC diákjai, az egyik sarokban a kék pólósok, egy szektorral arrébb fehér pólóban, máshol zöld trikóban ültek kisebb-nagyobb csoportok – de mindenhol azt lehetett látni, hogy a srácok izgatottan várják a mérkőzést. Azt a mérkőzést, amelyen az angol válogatott két újoncot avatott, Jarrod Bowent és James Justint, de Harry Kane, vagy a BL-döntőben látott liverpooli Trent Alexander-Arnold révén világsztárok is voltak az aréna gyepszőnyegén. Marco Rossi viszont kihagyta az ellenfelet talán legjobban ismerő Callum Stylest, az előzetes hírekkel ellentétben bekerült a védelembe Willi Orbán, a jobb oldalon Loic Nego és Fiola Attila, a két fehérvári közül előbbire szavazott az olasz szakember.

Amikor a csapatok kifutottak a pályára bemelegítésre, megszólaltak a trombiták és a dudák.

Sallai Roland lövését Jordan Pickford csak másodszorra tudta megfogni, ez volt az első momentum a mérkőzésen, harsány gyereksikoly kísérte a próbálkozást, a másik oldalon Harry Kane próbálta a hosszú sarokba csavarni a labdát, de csak a reklámtáblát találta el. Lehetett érezni, hogy az angolok rendkívül labdabiztosak, ám a 12. percben mégis a magyar csapat vezetett rendkívül látványos támadást: Nagy Ádám ballal fantasztikus keresztlabdát adott, Loic Nego kapásból középre passzolt, Szoboszlai Dominik kötényt adott az angol kapusnak, de érkezett Conor Coady, aki a gólvonal előtt utolérte és oldalra rúgta a labdát – nagyszerű találattól megfosztva így a magyar válogatottat. Ezzel együtt jó volt látni a támadást, teljesen tudatosnak, begyakoroltnak tűnt, és tényleg kevés hiányzott ahhoz, hogy góllal záruljon, ez az akció megérdemelte volna.

Válaszképpen az angolok több szögletrúgást harcoltak ki. Conor Coady a magyar kapu előtt is feltűnt, de Trent Alexander-Arnold beívelését követően közelről a kapu fölé fejelt. Ahogy a szövetségi kapitány remélte, egységes, jól szervezett volt a mieink csapatjátéka, ennek köszönhetően többször is labdát szereztünk a pálya középső zónájában. Az egyik ilyen szituációnál Szoboszlai Dominik nagyszerűen szöktette a bal oldalon felfutó Nagy Zsoltot, a Puskás Akadémia játékosa nagy erővel lőtt, Jordan Pickford szögletre mentett. A következő labdaszerzésnél Szalai Ádám a kezdőkörből célozta meg az angol kaput, bizony meg is lepte a tizenegyespontnál nézelődő Jordan Pickfordot, ám néhány centit tévedett – szenzációs észrevétel volt, az ötlet, és a kivitelezés is gólt érdemelt volna.

Az első félidőben úgy tűnt, a hosszú bajnoki és BL-idény nagyon kimerítette Trent Alexander-Arnoldot, mert az első félidő közepén három egymást követő szöglete is katasztrofálisan sikerült – persze, ezt nem nagyon bánták a magyar védők, de furcsa volt látni, hogy a világ legjobbjai között emlegetett játékosok milyen hajmeresztő hibákat képesek elkövetni. Jól játszott a válogatott, több veszélyes gólszerzési kísérletet is feljegyezhettünk, így a gól nélküli eredmény az első félidőben az angol válogatottra nézve volt hízelgő.

A szünetben Gareth Southgate cserélt, a pályára küldött Bukayo Saka azonnal megvillant, végigvezette a labdát a magyar térfélen, de Gulácsi Péter lábbal védett. Ennek ellenére a második félidőt a magyar csapat kezdte jobban, a játékrész elején még az is előfordult, hogy Gulácsi Pétert leszámítva mindenki az angol tizenhatos előterében helyezkedett – azt kellett megállapítanunk, hogy a csapat bizony beszorította ellenfelét a kapuja elé.

Köszönhető volt ez annak, hogy a pálya középső részén Nagy Ádám és Schäfer András a labdaszerzéseket követően nem hátra vagy oldalra, hanem előre indult meg, egyre többször passzolgattak a mieink az ellenfél térfelén. Teljesen egyenrangú ellenfélnek bizonyultunk, sőt, a mérkőzés tempóját is mi diktáltuk. Az sem volt meglepő, hogy Anglia hármas cserére szánta el magát – szerencsére, mert egyikük, James Reece röviddel a pályára küldése után felborította Nagy Zsoltot és a játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Szoboszlai Dominik állt a labda mögé és határozott mozdulattal a jobb alsó sarokba küldte. 1–0!

Dobhártyarepesztő sikoly rázta meg a Puskás Aréna falait, a gyerekek üvöltöttek, kiabáltak, szinte nem hittek a szemüknek, hogy a magyar csapat megszerezte a vezetést. Pedig ez volt a valóság, és a játék képének is teljesen megfelelt a vezetés. A büntetőhöz kellett Nagy Ádám kitűnő keresztlabdája is, s mert nem ez volt az első a mérkőzés során, külön dicséret jár az olasz Pisa légiósának. A találatot követően az angol válogatott megpróbált sebességet váltani, a játék átterelődött a mieink térfelére, de a Marco Rossi irányította csapat egységesen, fegyelmezetten és nagy szívvel védekezett. Az öt védő, ahogy kell, egy vonalban próbálta lezárni a területet, előttük három középpályás követte a labda útját, a két csatár is hátrament bekkelni, ha a helyzet úgy kívánta. A csereként beállt Kleinheisler László növelhette volna az előnyt, a cserejátékos lövése után Jordan Pickford Schäfer András elé tolta a labdát, ám az Union Berlin játékosa nem találta el az üres kaput – nem akármilyen helyzet maradt kihasználatlanul.

Attól lehetett tartani, hogy az angolok mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdenek és kapujához szegezik a válogatottunkat, de nem ez történt! A csapat jól védekezett, megbecsülte, ha tehette megtartotta a labdát, és szinte hihetetlen, de különösebb probléma nélkül őrizte megszerzett előnyét és nem várt győzelemmel kezdte a Nemzetek Ligája-sorozatot.

A lefújást követően a stadionban helyet foglaló gyerekek őrületes ünneplésbe kezdtek, már csak miattuk is megérte ilyen teljesítményt nyújtania a válogatottnak, hiszen a játékosok feledhetetlen élményhez segítették a srácokat (is)! S ugyanígy nagyszerű tett, hogy a legendás Aranycsapat világraszóló bravúrjai (1953: 6:3, 1954: 7:1) után, az 1962-es vb-csoportkörös 2:1-es sikert követően – azaz hatvan esztendő elteltével – a magyar válogatott újra legyőzte Angliát. Ráadásul tétmeccsen!

A csoport másik mérkőzésén: Olaszország – Németország 1–1

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. MAGYARORSZÁG 1 1 1–0 +1 3
2. Németország 1 1 1–1   0 1
3. Olaszország 1 1 1–1   0 1
4. Anglia 1 1 0–1 –1 0

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Ezen a mérkőzésen Anglia ugyan valamivel többet birtokolta a labdát, a vendégek magasan próbáltak letámadni minket, főleg a gólunk után, de összességében nagyon kiegyenlített mérkőzés volt. A meccs előtt azt mondtam, egy ilyen csapat ellen, mint Anglia, a lehető legjobban kell a saját játékodat játszani, és remélni, hogy az ellenfél nem a legjobb napját hozza, és ez ma így történt. Mindenekelőtt gratulálok a srácoknak, mert az eredmények nem véletlenül hullanak az ölünkbe. Ez a győzelem az áldozatvállalás, az akarat győzelme, csapatként játszottak a fiúk, a magyar válogatott most már csapat, ha nem is kiemelkedően nagy csapat, de csapat. Olyan csapat, amelynek játékosai teljes szívvel játszanak” – összegzett Marco Rossi.

A szövetségi kapitány ezután a hangulatról is beszélt, és szóba hozta ezúttal is a kritikusokat.

„Nagyon örülünk, hogy ezeknek a kis srácoknak győzelmet ajándékozhattunk. Az egész világnak a gyerekek jelentik a jövőt, akik örökre a szívükbe zárják a csapatot. A szünetben mondtam a fiúknak, higgyenek benne, hogy győzhetnek. Elégedett vagyok, a maximumot nyújtották. Ez a meccs egy újabb gyöngyszem, amit felhúzhatunk az elmúlt évek láncára. Akik ezt a csapatot leszólják, nem igazi magyarok. Azokat, akik a válogatott vereségét várják, most sajnálom, nem jött be a számításuk.”

A Nemzeti Sport kérdésére a taktikáról, egyes játékosokról is beszélt a kapitány.

„Az első félidőben három-négy villámgyors kontránk volt, amiket Szalai Ádám indított el és az egész csapat felzárkózott. Voltak helyzeteink, lehetett volna kettő-nulla is. Szoboszlai Dominik olyan sokat és intenzíven futott, ahogy a múltban még sosem. Folyamatosan fejlődik, megértette, hogyan tud igazi vezérré válni” – fogalmazott Rossi.

„Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk. Magyarország ellen nagyon sok nagy futballnemzet megszenved. Sokszor csak fél méter hiányzott támadásban a jó befejezéshez. Fárasztó idény után vagyunk és a nagy meleg sem kedvezett nekünk. El kell fogadnunk a kritikákat, nem játszottunk jól. Magyarország nem tartozik a top hat-hét válogatott közé, de ha nem játszunk jól, képes megnehezíteni bárkinek a dolgát, ez látszott ezen a meccsen” – nyilatkozta Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya csapata budapesti veresége után.

„A magyarok jól tömörültek a letámadásainkkal szemben, nem voltak meg a területek a támadásokhoz, sokszor el is adtuk a labdát. Az összképet tekintve talán igazságosabb lett volna a döntetlen, de nem játszottunk elég jól ahhoz, hogy megnyerhessük a meccset” – folytatta a vendégek szakvezetője, aki kifejtette, nem értett egyet a játékvezető döntésével a tizenegyesnél, de nem akarta erre fogni a vereséget, elismerte, hogy elmaradt a játékuk attól, amit szeretett volna látni.

„Nagyon rég kaptunk ki – folytatta Southgate, utalva arra, hogy az angol válogatott (nem számítva a tizenegyespárbajban elbukott Eb-döntőt) legutóbb 2020. november 15-én szenvedett vereséget, akkor Belgiumtól kapott ki Nemzetek Kupája-mérkőzésen 2–0-ra. – A játékosok nagyon csalódottak, de a későbbiekben is egyensúlyba kell hozni a kísérletezést és a jó játékot. Az újoncainknak volt néhány pontatlan megoldásuk, és a védekezésben is voltak hibák. James Justin kisebb sérülést szenvedett, ezért cseréltem le. Jarrod Bowen veszélyesen játszott, sajnos nem tudott gólt szerezni, de jól mozgott.”

A szakembert persze arról is faggatták az angol kollégák, mit szólt a hangulathoz. Elmondta, meglepte, hogy a meccs elején fütyültek a gyerekek, de egyébként fantasztikus volt az atmoszféra.

Vécsei Bálint: A hajrában átváltottunk három középpályásra, ekkor léptem én is pályára. A cél az volt, hogy ha az angolok magas labdákkal próbálkoznának, akkor létszámban föléjük tudjuk kerekedni. Nem igazán volt nagy helyzetük, talán egy veszélyesebb lövésük volt. Mindenki előtt le a kalappal, hiszen egy ilyen erős ellenfél ellen nemcsak több helyzetünk volt, de győztünk is, ez óriási teljesítmény volt. Természetesen megünnepeltük ezt a sikert, hiszen már amikor megtörtént a sorsolás, akkor mi sem gondoltuk volna, hogy győzelemmel fogjuk kezdeni a Nemzetek Ligáját. Már a vb-selejtezőben elért idegenbeli döntetlen is szép eredmény volt, de most, hogy több, mint 30.000 gyerek előtt győztünk, ez még gyönyörűbb volt.

NL: Magyarország újból ámulatba ejtett: legyőzte Angliát! – nemzetközi sajtószemle

BBC: A tekintélyes lap szerint az angolokból ezúttal hiányzott a tűz, de ez nem meglepő annak tükrében, hogy például Trent Alexander-Arnold egy héttel korábban a Liverpoollal még Bajnokok Ligája-döntőt játszott a Real Madrid ellen. „A magyarok sokkal frissebbnek és kreatívabbnak tűntek, különösen Nagy Zsolt, a győztes gólt szerző Szoboszlai Dominik és Loic Nego.”

Sky Sports: „A háromoroszlánosok kissé kényelmetlenül érezték magukat a 3–4–3-as rendszerben, melyben James Justin és Jarrod Bowen debütált, és végül Szoboszlai pontrúgásával 2020 novembere óta Anglia először szenvedett vereséget a rendes játékidőben.”

The Daily Mail: „Anglia 1962 óta először kapott ki Magyarországtól. Az angoloknak ezzel megtört kilencmeccses győzelmi sorozatuk, és ha így játszanak a katari világbajnokságon is, akkor már korai géppel jöhetnek haza.”

The Guardian: „Ennél kisebb szabálytalanságért nem sokszor adnak büntetőt, de a döntés helyes volt, és Szoboszlai Dominik hidegvérrel lőtt a kapuba. Összességében Magyarország volt a jobb csapat, fölényesebben is nyerhetett volna, ha Schäfer András nem hibázza el a mérkőzés ziccerét.”

The Sun: Lions Tamed, azaz megszelídített oroszlánok – ezzel a címmel jelent meg a The Sun anyaga, amely nem finomkodott, s azt írta, „Anglia egy tizenegyessel fizetett azért, mert a játékosok úgy játszottak, mint a gyerekek”.

Kicker: „A legutóbbi Európa-bajnokság döntőse vereséget szenvedett Magyarországon, és a vitatható büntető ellenére még csak azt sem lehet mondani, hogy nem megérdemelten. Az angolok lassan és veszélytelenül futballoztak, de ez semmit sem von le a magyarok érdemeiből, akik Szoboszlai Dominik góljával megérdemelten nyertek.”

La Gazzetta dello Sport: „Magyarország újból ámulatba ejtett: legyőzte Angliát! Marco Rossi együttese az Európa-bajnokságon már Franciaország és Németország ellen is remekül helytállt, ezúttal pedig Anglia huszonkét mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatát (az Eb-döntőt tizenegyesekkel bukta el) törte meg” – hangsúlyozza a tekintélyes olasz sportlap.

L’Équipe: „Anglia meglepődött Magyarországon. A kiegyenlített első félidőt követően a magyarok Szoboszlai Dominik büntetőjével 35 ezer néző előtt 1–0-ra legyőzték azt az angol válogatottat, amely ellen legutóbb az 1962-es világbajnokságon nyertek.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+6.

    PERC
    Na, ez egy szerethető válogatott!

    90+6.

    PERC
    Szoboszlai kiadta a mezét egy kedves kislánynak, aki azonnal sírva fakadt.

    90+6.

    PERC
    Fotó: Mravik Gusztáv

    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/mravik2_960px.jpg

    90+6.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/szm6_960px.jpg

    90+6.

    PERC
    Ezen a napon ez sokszorosan fontos…

    90+6.

    PERC
    Jöhet a Himnusz közös eléneklése, Szalai Ádám erre kéri a gyerekeket.

    90+6.

    PERC
    A csapat a gyerekeknek tapsol, Szalai Ádám megy elöl, mindegyik szektornak külön is kiint és ünnepel előttük.

    90+6.

    PERC
    És a magyar válogatott a csoport élén…

    90+6.

    PERC
    A csapat körbejárja a stadiont, mindenki fújja a dudát, tapsol, és ünnepli a csapatot.

    90+6.

    PERC
    Éppen a mai napon, ennyi gyerek előtt, Puskás Ferencék és Albert Flóriánék után a Puskás Arénában… Férfimunka volt!

    90+6.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+4.

    PERC
    Reece Jamesnek sárga lap reklamálásért.

    90+5.

    PERC
    Fiola kiharcol a bal szélen egy szögletet, INNEN MÁR NEM LEHET ELBUKNI!

    90+4.

    PERC
    Harry Maguire kap sárga lapot.

    90+3.

    PERC
    Ádám kapura megy, de ballal Pickford elé lő, laposan, gyengén, 17-ről. Styles ment középen üresen, Vécseinek kellett volna még előtte kiforgatnia oda a labdát.

    90+2.

    PERC
    Öt perc a ráadás, abszolúte túlzó.

    90.

    PERC
    Gulácsi Péter húzza az időt, sárga lap.

    89.

    PERC
    Grealisht szereli Vécsei, de rossz helyre fejeli a labdát, szerencsére Kane jobbal hétről, kicsit balról a léc fölé lő!

    88.

    PERC
    Ádám Martin váltja Szalait.

    87.

    PERC
    Vécsei Bálint be, Nagy Zsolt helyére, védelmi átalakulások lesznek nálunk is.

    85.

    PERC
    Bowen beadása is a magyar kapusé.

    84.

    PERC
    James indítja lapos passzal Kane-t, aki jobbal az ötös jobb sarkáról feladja a labdát Gulácsinak!

    83.

    PERC
    Szoboszlai hatalmas taps közepette hagyta el a pályát. A 21. válogatott meccsén a 6. gólját szerezte, 11-esből az elsőt.

    82.

    PERC
    Callum Styles váltja Nagy Ádámot, szűrőcsere.

    82.

    PERC
    Fiola Attila be, Szoboszlai le, támadó helyett védelmi mindenes.

    82.

    PERC
    DE FÖLÉ, NEM IGAZ, FÖLÉ LŐTTE! Ballal.

    82.

    PERC
    Szalai Ádám indítja Kleinheislert, aki ballal kapura lő, Pickford vetődve véd a jobb alsó előtt, Schäferé a kipattanó, aki ballal hat méterről lőhet az üres kapuba…

    80.

    PERC
    Kalvin Phillips be, Coady le, védő helyett középpályás. Saka megy egy sorral hátrább.

    80.

    PERC
    Majdnem napra pontosan 60 éve volt az a bizonyos vb-meccs, 1962. május 31-én.

    78.

    PERC
    Mellé, James jobb oldali szabadrúgását elméri Szoboszlai, de hat méterről a jobb alsó mellé fejeli a labdát Coady! Gulácsi már verve volt.

    77.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    77.

    PERC
    Ne feledjük, az angolok 22 mérkőzés óta nem kaptak ki a rendes játékidőben!

    77.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    77.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/ta2_960px.jpg

    76.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/ta1_960px.jpg

    76.

    PERC
    Jarrod Bowen a második a WHU-ban, aki egy idényben tíz gól és tíz asszisz fölé jutott. Elődje Paolo Di Canio volt, 1996-ban 26 kanadai pontig jutott. Bowen “csak” 22-ig.

    74.

    PERC
    Langot ellökik, Bellingham jobbal kapura lő 13-ról, középen, Szalai A. jobb térddel leveszi szinte a labdát blokkolásból Gulácsinak. Megúsztuk.

    73.

    PERC
    Fiola, Ádám és Kecskés melegít intenzíven.

    73.

    PERC
    NINCS BENT, Bowen ballal kapásból Gulácsi ölébe rúgja Nagy Zs. mellől, az ötös jobb sarkáról a felezőhöz fellépő Maguire emelését.

    72.

    PERC
    Az angolok hat meccs óta nem kaptak ki Magyarországon.

    71.

    PERC
    Kleinheisler László be, Sallai nagyot harcolt, elfáradt.

    70.

    PERC
    Hát megkapta, azóta is szakadatlanul ünnepelnek a gyerkőcök, folyamatos dudaszó kíséretében!

    70.

    PERC
    A 11-es előtt amúgy Szalai Ádám, Sallai Roland és Szoboszlai megbeszélték, hogy melyikük végezze el. Sallai sétált el először, de aztán Szalai is átengedte a lehetőséget, miközben kérte a gyerekektől a biztatást Szoboszlainak.

    69.

    PERC
    Szoboszlai mindig jobbra rúgja a 11-est, most is. Továbbra is Dárdai Pál a legutóbbi olyan magyar játékos, aki gólt szerzett az angolok ellen akcióból, 2006-ban – jelenti a helyszínről Pór kolléga.

    68.

    PERC
    Ennyi erővel Neymar is táncolhatott volna, vérprofi végrehajtás!

    67.

    PERC
    SZOBOSZLAI DOMINIK NEM CIFRÁZZA, jobbal a jobb alsó sarokba lő. Pickford nem érte el: 1–0!

    66.

    PERC
    11-es GÓÓÓL!!! (1–0) Szoboszlai
    65.

    PERC
    Dias lebeszéli erről.

    65.

    PERC
    Pickford népi táncokat lejt az ötösön.

    65.

    PERC
    Szoboszlainak nem ment ma… De elvállalja.

    64.

    PERC
    BÜNTETŐ, EMBEREK, BÜNTETŐ!!! James ellöki a jobb sarok előtt Nagy Zsoltot, a mérkőzés legjobbját. Ki hitte volna el ezeket a mérkőzés előtt?!

    63.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    63.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/szm3_960px.jpg

    63.

    PERC
    Posztra cserélt Southgate mester mindannyiszor.

    61.

    PERC
    Nem lettek gyengébbek az angolok…

    61.

    PERC
    Jack Grealish be, Mount le.

    61.

    PERC
    Reece James váltja Alexander-Arnoldot.

    61.

    PERC
    John Stones be, Walker le.

    61.

    PERC
    Arnold jobb oldali szögletét Maguire a jobb alsó mellé fejeli, ellöki Nagy Zsoltot közben, Orbánnak meg véres lett a szája…

    58.

    PERC
    A szöglet után Bowen ballal 22-ről a léc fölé lő.

    58.

    PERC
    Nagy Zs. az ötös előtt, de a lövésébe belelép Coady. Kontra, Kane passzol balra Bowennek, aki ballal kapura lő az ötös sarkáról, Lang ment, saját lágy részeit nem kímélve.

    57.

    PERC
    Nego szépen ad be jobbról, Nagy Zsoltot megelőzi az ötös bal sarkán Walker, és igen higgadtan hazafejeli a labdát.

    55.

    PERC
    Nego lő kapura kissé jobbról, blokkol Maguire a 16-oson belül, jobb könyökkel… Meg sem szólal a VAR.

    53.

    PERC
    Nagy Zsoltnak nincs embere, meg is indul, de Walker végül utoléri.

    51.

    PERC
    Conor Coady lerántja Szalai Ádámot a felezőnél, sárga lap. Nem is reklamál a bekk.

    51.

    PERC
    Saka lő ballal kapura az ötös bal sarkáról, Gulácsi bal lábbal véd.

    49.

    PERC
    Mellé, Nagy Zs. ballal a bal alsó mellé lő kissé balról, 22-ről, de Sallai lesről passzolt vissza neki. Felcsúti akció.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.
    Fotó: K. T.

    FÉLIDŐ

    Bukayo Saka váltja az angoloknál Justint, szélsőcsere.

    FÉLIDŐ

    Fotó: Szabó Miklós

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    A korábbi mindkét NL-kiírás első meccse 1–0-s eredménnyel zárult a magyar válogatottnak: 2018 szeptemberében – Marco Rossi bemutatkozó találkozóján – vereség Finnországban, majd 2020 szeptemberében győzelem Törökországban. Rossi eddig 41 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat – a mérlege 19 győzelem, 8 döntetlen, 14 vereség – és a júniusi négy NL-találkozóval beérheti az örökranglista negyedik helyén álló Bicskei Bertalant.

    FÉLIDŐ

    Az angol válogatott – az olaszok ellen tizenegyespárbajban elbukott Eb-döntőt leszámítva – több mint másfél éve nem veszített. Legutóbb 2020. november 15-én, a Belgiumban lejátszott Nemzetek Ligája-mérkőzésen kapott ki, 2–0-ra.

    FÉLIDŐ

    Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese legutóbb éppen Magyarország ellen, az októberi londoni vb-selejtezőn vesztett pontot (1–1), azóta sorozatban négy győzelmet aratott, közben 20 gólt szerzett és csak egyet kapott, Svájctól (2–1). Marco Rossi válogatottja ez idő alatt 7-szer talált be az ellenfeleknek, és három siker mellett idén márciusban a Puskás Arénában 1–0-ra kikapott Szerbiától.

    FÉLIDŐ

    Az angolok eddig mindkétszer az A-ligában szerepeltek a Nemzetek Ligájában. A 2018–2019-es kiírásban a spanyolokat és a horvátokat megelőzve csoportjuk élén végeztek, majd a négyes döntőben hosszabbítás után maradtak alul 3–1-re a hollandokkal szemben. A svájciak elleni bronzmeccs nem hozott gólt, a tizenegyespárbajt 6–5-re Kane-ék nyerték meg. 2020 őszén Belgium és Dánia mögött, Izlandot viszont megelőzve csoportjában csak a harmadik lett Gareth Southgate együttese, ami összesítésben a 9. helyet jelentette a háromoroszlánosoknak.

    Június 4. Ezen a gyászos napon kijárna egy siker a magyar futballnak.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44.

    PERC
    Nego beadását követően kifejeli a labdát középről Coady.

    44.

    PERC
    Sokpasszos magyar futballt látunk ezekben a percekben.

    44.

    PERC
    Wayne Rooney 53 góllal rekorder, Kane-t Gary Lineker követi eggyel lemaradva, és szintén 49-nél tart a nagy Bobby Charlton.

    44.

    PERC
    Egy perc lesz a ráadás.

    42.

    PERC
    A 2015 márciusa óta válogatott Harry Kane-nek nemzeti színekben a budapesti a 70. fellépése, és ha betalál, a soron következő lesz a jubileumi, 50. gólja. Érdekesség, hogy az eddigi 49-ből csak egyet ért el a Nemzetek Ligájában, még 2018 novemberében a horvátok ellen (2–1).

    42.

    PERC
    Magyar földön 12-szer találkoztak a felek, 3-szor született hazai siker, 2 döntetlen és 7 angol győzelem mellett. A három diadalból az elsőnek 1934-ben az FTC Üllő úti pályája (2:1), majd 1954-ben (7:1) és 1960-ban (2:0) a Népstadion volt a helyszíne.

    39.

    PERC
    Szalainak a mai a 81. meccse a válogatottban.

    38.

    PERC
    Ha Szalai Ádám emelése bement volna, centerünk a válogatott örök-góllövőlistáján beérte volna a 26 találattal 14. Gera Zoltánt. Reméljük, lesz még lehetősége erre ezen a meccsen.

    38.

    PERC
    Pontosabban egy ziccert, ez inkább csak helyzet volt. Walker lemaradt.

    37.

    PERC
    Nego jobb oldali beadását a jobb, azaz a túlsó sarok előtt jobbal pocsékul találja el Szoboszlai!!! Pickfordé a lecsorgó, Szoboszlai a második ziccerét puskázta el.

    37.

    PERC
    Fotó: Mravik Gusztáv

    36.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/szm4_960px.jpg

    35.

    PERC
    Schäfer szereli Bellinghamet, Szalai Á. ráesik, szabadrúgás.

    35.

    PERC

    34.

    PERC
    Lang lép oda a bal alsó előtt cselezgető, majd középre néző Bowen beadásába, Mount érkezett mögötte.

    34.

    PERC
    MELLÉ, MELLÉ, Szalai Attila szereli Bowent a felezőnél, a labda Szalai Ádám elé pattan, ő jobbal azonnal kapura lő, Pickford nem érheti már el… de a labda pár centiméterrel a jobb alsó mellé pattan!!!

    31.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    31.

    PERC
    Szoboszlai keményen belőtt labdája az angoloké.

    31.

    PERC
    Tétmérkőzésen még régebben, 1981 júniusa óta nem lőtt akciógólt a magyar együttes Angliának. Akkor az előrehúzódó hátvéd, Garaba Imre egyenlített, ám a szigetországiak 3–1-es győzelemmel tértek haza a Népstadionból. Az előmérkőzésen Budapest és Vidék öregfiúk-válogatottja mérkőzött meg egymással, és a közönség csaknem negyedszázad után ekkor láthatta újra magyar pályán játszani Puskás Ferencet.

    30.

    PERC
    A magyar válogatott legutóbb 16 évvel ezelőtt szerzett akciógólt az angolok ellen. Akkor 0–2-es állásnál Dárdai Pál 26 méterről bombázott Paul Robinson hálójába, ám a manchesteri Old Traffordon rendezett felkészülési meccset 3–1-re elvesztette Bozsik Péter válogatottja. 2006 óta a mieink elleni találkozókon még kétszer került került a labda a háromoroszlánosok kapujába: 2010 augusztusában, a londoni Wembley Stadionban Phil Jagielka öngóljával jutott vezetéshez a magyar együttes, a vége azonban 2–1-es vereség lett. A tavaly októberben ugyanott lejátszott világbajnoki selejtezőn Sallai Roland tizenegyesével jutott előnyhöz Marco Rossi együttese, a találkozó 1–1-gyel zárult.

    30.

    PERC
    ÚJABB MAGYAR HELYZET! Sallai és Szalai készít elő Nagy Zsoltnak, aki ismét megelőzi Arnoldot, ballal a 16-os bal sarkáról kapura lő, véd azonban vetődve Pickford!

    28.

    PERC
    Nagy Zsolt elé kifut Pickford Szala A. indítása után, de les.

    27.

    PERC
    És a papírrepülős támadás még sehol nincs…

    27.

    PERC
    Vuvuzela’s bringing back nightmares of World Cup 2010.#HUNENG #NationsLeague pic.twitter.com/cBctsFpB7t

    — J.R.Hartleys’ Armchair (@JRsArmchair) June 4, 2022
    27.

    PERC
    Még a végén visszasírja Pór kolléga a vuvuzelát.

    27.

    PERC
    Egy emberként zúg a Ria, ria! kiáltás, leírhatatlan dudaszó kíséretében.

    25.

    PERC
    Mount cselezget a balon, majd a visszafutó Szoboszlai szereli.

    25.

    PERC
    Sallai beadása után elnyomják középen Szoboszlait. Nagy Zs. szereli a jobb oldalon Kane-t, de csak másodpercekre a mienk a labda.

    23.

    PERC
    Bowen beadása rossz balról az ötös és Maguire elé és felé. Kirúgás.

    22.

    PERC
    6.7 millió euróért vették három éve a Lutontól.

    22.

    PERC
    Justin most debütál, a Leicester City szélső védője.

    21.

    PERC
    Schäfer Andrásnak sárga lap a bal szélen meginduló Justin ellökéséért.

    21.

    PERC
    Justin ad be balról ballal laposan a most is igencsak hátramozgó Kane indítása után, Gulácsi kivetődik azonban a gólra éhes Mount elé, és fogja is a labdát.

    18.

    PERC
    E párharc gólkirálya az angol Vivian Woodward nyolc találattal, magyar részről Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor érte el a legtöbb gólt, négyet-négyet.

    18.

    PERC
    Hopp, Arnold bal oldali, jobblábas kornerét az ötös jobb sarka elől a bal felső fölé fejeli Coady!

    16.

    PERC
    Nego jobb oldali beadását ballal rosszul éri el az ötös előtt Nagy Zsolt, kapáslövés lett volna. De szépen előzte meg Arnoldot.

    14.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    13.

    PERC
    NEM IGAZ, NINCS BENT! Nagy Á. emel jobbra Negóhoz, aki jobbal zseniálisan találja meg középen Szoboszlait, ki tízről, középről kapura lő, de gyengén, és rosszul is céloz. A labda így is túlcsorog Pickfordon, ám Coady kényelmesen eléri a labdát még a gólvonal előtt.

    12.

    PERC
    HELYZET, James keresztpasszát Arnold a 16-os jobb sarkáról jobbal középre teszi, Bowen jobbal 13-ról kapura lő, de véd a balra legördülő Gulácsi.

    10.

    PERC
    Arnold szögletét kifejeli az ötös elől Sallai.

    10.

    PERC
    NAGY MENTÉS, Lang emelése rossz, Rice közbelép, Justin Kane fejére ível, Bowen az ötös bal sarka elől ballal lő, de közbelép Szalai Attila!

    8.

    PERC
    Arnold szereli a jobb szélen Szoboszlait, bedobás.

    7.

    PERC
    Arnold bal oldali szöglete nagyon rossz.

    6.

    PERC
    Bowent elnyomja Orbán az ötös jobb sarka előtt, pedig már lőtt volna a szélső a Rice indította Mount ívelése után, Szalai A. biztosít, Gulácsi meg a nevető negyedik lett, és megfogta a labdát.

    5.

    PERC
    A kárpátaljai Szernyéről, a Vas megyei Vépről és a Nógrád megyei Palotásról is érkeztek lurkók a stadionban kifeszített zászlók tanúsága szerint. Mindannyian hatalmas üdvrivalgásban törtek ki Sallai Roland lövésénél.

    5.

    PERC
    Kane helyzetben, de az ötös bal sarka elől jobbal jócskán a bal felső mellé tekeri a labdát Orbán elől. Mount emelt a középcsatár elé jobbról.

    4.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    4.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/89/59/69/cikk_2895969/szm1_960px.jpg

    3.

    PERC
    Sallai lő a 16-os elől Pickford elé, csemege.

    2.

    PERC
    Újfehértótól Szigetvárig az ország minden pontjáról érkeztek gyerekcsapatok a mérkőzésre – jelenti Pór Károly.

    2.

    PERC
    Kane emel balra Mount felé, Szalai Attila szintén fejjel tisztáz.

    1.

    PERC
    Orbán és Nagy Zs. ment fejjel a középpályán.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    Szőke István emlékére gyászszünet.

    A magyarok piros mezben és fehér nadrágban, az angolok fehér mezben és fekete nadrágban. Fülsüketítő dudaszó.

    Az M4Sport információi szerint 35 ezer gyerek lesz a mérkőzésen, valamint 3500 felnőtt kísérő.

    Megvannak a kezdőcsapatok a 18 órakor kezdődő Magyarország–Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzésre! Vendégeinknél Jarrod Bowen, a West Ham United támadója és James Justin, a Leicester City védője is a Puskás Arénában mutatkozik be az angol válogatottban. A mieinknél kimaradt az olvasóink által a kezdőbe jelölt Callum Styles, helyette Nagy Zsolt futballozik majd a bal szélen.

    Várakozás… A nyírszőlősi iskola tanulói a mérkőzés előtt.

    Nincs elérhető leírás.
    Fotó: K. T.

    Nincs elérhető leírás.
    Fotó: P. K.

    Nincs elérhető leírás.
    Fotó: P. K.

    Mindenhol gyerekek a stadion környékén, amerre a szem ellát – jelenti a helyszínről Pór Károly.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: K. T.

    Dias idén az Európa-ligában az FC Barcelona–Eintracht Frankfurt (2–3) és a Rangers–RB Leipzig (3–1) meccsen kapott feladatot játékvezetőként.

    Érdekesség, Dias bíráskodott a 2011-es magyar–olasz U21-es Európa-bajnoki selejtezőn (0–3) és 2014-es Cliftonville–Debreceni VSC Bajnokok Ligája-selejtezőn (0–0) is.

    A 42 éves szakember vezette a 2020. szeptemberi Törökország–Magyarország NL-találkozót, amelyen Szoboszlai Dominik szabadrúgásból szerzett góljával 1–0-ra nyertünk.

    A portugál Artur Dias lesz a szombati mérkőzés játékvezetője.

    Ha a mérkőzésen Harry Kane gólt szerez, 50. találatát jegyzi majd az angol válogatottban

    „Még mindig elképesztő érzést Angliáért játszani. Amikor először felhúztam a három oroszlános mezt, nem gondoltam, hogy egyszer megközelítem az 50 gólt. Persze most nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy szerezzük meg a három pontot.”

    „Nehéz a magyarokat megtörni, mindenképpen kemény meccs lesz” – szögezte le.

    „Meg kell békéljünk azzal, ami majd a lelátóról fogad minket. Remélem, egyrészt a gyermekek, akik kilátogatnak a stadionba, megértik, hogy miért hozták ezt a büntetést, másrészt, hogy a felnövő generációk toleránsabbak lesznek. Hozzá kell tegyem: mi is küzdünk ezzel a problémával és mi is hívtunk fiatalokat a lelátóra Olaszország ellen” – tette hozzá Gareth Southgate.

    Harry Kane elmondta, nincs ellenére, hogy a szankciók ellenére lehetnek szurkolók a lelátón.

    „Reméljük nem lesz gond a nézőtéren. Hálásak vagyunk, hogy a gyermekek ott lehetnek, de alapvetően most a meccsre szeretnénk koncentrálni.”

    Ezt követően már közelebb kerültünk a pálya eseményeihez, bár a brit újságírók kérdései nagyrészt a mérkőzés körítését firtatták: az elmúlt napokban bejárta a világsajtót, hogy a zárt kapus büntetés ellenére hatalmas tömeg – a legfrissebb számok szerint 36 000 fő, 14 év alatti gyermekek és kísérőik látogathatnak ki a Puskás Arénába.

    Angliát hétvégén leginkább II. Erzsébet brit királynő platina jubileumi ünnepsége tartja lázban, így nem volt meglepő, hogy Gareth Southgate is az első kérdést ennek kapcsán kapta. Az angol szövetségi kapitány méltatta az uralkodót, aki „egész életét áldozta az országért”, majd elmondta, szeretnének az ünnephez méltóan szerepelni Budapesten.

    „A világbajnoki selejtezőn Budapesten nagy volt a különbség, Londonban sokkal jobban teljesített a magyar válogatott, kérdés, szombaton milyen mérkőzést látunk – fogalmazott a 35-szörös válogatott Halmosi az angolok elleni mérkőzéssel kapcsolatban. – Nyilvánvaló, klasszis csatárok közül válogathat Gareth Southgate, Anglia bárki ellen győzelmi eséllyel lép pályára. A döntetlennel már elégedett lennék, de nemcsak szombaton, hanem a másik két csapat ellen is, ha pedig győzünk bármelyik riválissal szemben, az hatalmas bravúr. Ez a válogatott, itt az eredmény sohasem mellékes, a csoportellenfelek játékerejét ismerve mégis el tudom fogadni a vereséget abban az esetben, ha a mieink játéka rendben van, látszik, mit akarunk, vannak támadásaink, bátran futballoznak a fiúk.Tudomásul kell venni, a vereség ilyenkor nagyon is benne van a pakliban, ettől még kötelező mindent megtenni a jó eredmény érdekében.”

    „Szerintem Anglia a legnehezebb ellenfél. A német és az olasz csapat is a világ legjobbjai közé sorolható, még akkor is, ha mindenkinél akadnak hullámvölgyek, de egyik találkozón sem mi leszünk az esélyesek” – beszélt a Nemzeti Sportnak a magyar válogatott Nemezetek Ligája csoportjáról Halmosi Péter.

    Rossit arról is kérdezték: hogyan lehet ilyen csapatok ellen csökkenteni az egyéni képességek közti óriási különbséget.

    „Követni kell a taktikai utasításokat, és kompaktan kell játszani. És ami még ennél is fontosabb, hogy félelem nélkül kell felvállalni a párharcokat attól függetlenül, hogy ki az ellenfél. Biztosan lesznek elveszített, de megnyert párharcok is. El kell felejteni a félelmet, bízniuk kell a játékosoknak magukban.”

    A sajtótájékoztatón a kapitány azt is elárulta: Szalai Attila százszázalékos állapotban van, biztos, hogy játszik Anglia ellen, és minden bizonnyal kezdő lesz.

    „Szerintem teljesen érthető, hogy nem ütjük meg az ingerküszöböt, hiszen underdogok vagyunk. Meg kell próbálnunk magunkhoz képest tökéletesen teljesíteni, és reménykedni abban, hogy az ellenfelek nem a legjobb napjukat fogják ki. Remélem, majd pozitív sajtóvisszhangot kap Angliában, hogy most gyerekek lesznek a Puskás Arénában, azok után, hogy legutóbb rasszistának bélyegezték a szurkolóinkat.”

    Marco Rossi szövetségi kapitány pontosan tudja, hogy nagyon nehéz négy mérkőzés vár júniusban a válogatottra.

    „Papíron négy, szinte lehetetlen vállalkozás. Lehetetlen, ami az eredményt illeti, másrészről fel tudunk készülni az ellenfelekből, ahogy eddig mindig. A mi lehetőségünk az, hogy mérkőzésről mérkőzésre javuljunk, fejlődjünk bizonyos aspektusokban. Négy éve ezt a célt tűztem ki magam elé, ez a mi utunk. És közben igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ne mi essünk ki az A-ligából.”

    Az Omonia védője, Lang Ádám kijelentette: mindig örömmel érkezik Telkibe a válogatotthoz.

    „Remek a hangulat, amivel az elmúlt években nem is volt probléma, de ez elengedhetetlen is a jó teljesítményhez. Mindenki várja az Anglia elleni mérkőzést, komoly kihívás lesz, felfokozott állapotban szeretnénk megméretni magunkat.”

    Bővebben ITT!

    Az igazságtalan, Magyarország elleni szankciók elleni felháborodás és az MLSZ, illetve Csányi Sándor elnök (egyben UEFA-alelnök) határozott fellépése vezetett odáig, hogy a csütörtökön életbe lépett új, UEFA fegyelmi szabályzat lényegesen nagyobb mozgásteret biztosít a fegyelmi bizottságoknak, amikor az úgynevezett rasszista és diszkriminatív cselekedetek (ha egy vagy több szurkoló egy személy vagy csoport méltóságát bármilyen módon – bőrszín, vallás, etnikai származás, nem vagy szexuális irányultság alapján – megsérti) elleni szankciókról döntenek. Emlékezetes, hogy a cselekmény ismétlődése esetén kötelező volt a zárt kapus büntetés, akkor is, ha például egy hatvanezres stadionban akár csak egyetlen ember tartott fel dokumentáltan egy LMBTQ-ellenes üzenetet hirdető, de messziről nem is olvasható táblácskát, összesen fél percig. Ez a fajta brutális kollektív büntetés pedig ellentétes a jog általános és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által is hirdetett „arányosság elvével” – amelyre az UEFA azóta elfogadott ajánlása is hivatkozik.

    Enci és az elnök – Deák Zsigmond jegyzete.

    A gyerekek már bemehetnek a stadionba a zárt kapus büntetés ellenére, de további változásokat is elért az MLSZ elnöke az UEFA-szabályzatban, ugyanakkor itthon a vénaszkenner bevezetését is kilátásba helyezte. Az európai szövetségben alelnökként végzett munkájáról és a magyar válogatottról kérdeztük Csányi Sándort a Nemzetek Ligája-sorozat rajtja alkalmából.

    A gyerekek már bemehetnek a stadionba a zárt kapus büntetés ellenére, de további változásokat is elért az MLSZ elnöke az UEFA-szabályzatban, ugyanakkor itthon a vénaszkenner bevezetését is kilátásba helyezte. Az európai szövetségben alelnökként végzett munkájáról és a magyar válogatottról kérdeztük Csányi Sándort a Nemzetek Ligája-sorozat rajtja alkalmából.

    „A koronavírus miatt nemcsak a mostani idény volt nagyon hosszú, az elmúlt másfél-két évben is elképesztően nagy terhelést kaptak az angol játékosok, ezek után most vélhetően meglennének a júniusi meccsek nélkül is – mondta lapunknak Adrian Kajumba, a Daily Mail sportújságírója. – A téli világbajnokság miatt korábban kezdődik a következő idény, most lenne lehetőség pihenni, mégis játszani kell. Nem egyszerű a játékosok helyzete, ami pedig a szurkolókat illeti, nem mondanám, hogy futball-láz tombol az országban, de az elitet képviselő ellenfelek miatt azért a többség várja a meccseket.”

    A tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmese Magyarország ellen kezdi szereplését a Nemzetek Ligájában, kifacsart játékosokkal a keretében.

    A pályán kell megmutatni, ki mit tud – Kleinheisler.

    A futballnak nincs múlt ideje, csak a jelen létezik! – Marco Rossi.

    „Hogy őszinte legyek, ezekben a napokban nem az érdekel elsősorban, hová igazolhatok – jelentette ki a támadó. – A válogatott mérkőzésen nyilván több megfigyelő fordul meg, mint a Paksén, csakhogy most nem a jövőmmel foglalkozom, hanem azzal, hogy a csapatunk minél sikeresebb legyen. Eddig kétszer viselhettem a címeres mezt, Szerbia és Észak-Írország ellen is valamivel több mint húsz perc jutott nekem, igyekeztem megmutatni, mit tudok. Ezúttal sem lesz másként, ha lehetőséget kapok, szeretnék élni vele. A ráadás az lenne, ha megszerezném az első gólomat – az tökéletes zárása lenne ennek a csodás idénynek.”

    Ádám Martin azt reméli, megszerzi első gólját a válogatottban a júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzések egyikén.

    Sallai Roland állítja, Freiburgban vált igazi profivá.
    „Németországban rend és fegyelem van, ha azt mondom, a legkisebb részletekre is ügyelnek, cseppet sem túlzok – fogalmazott a 25 éves támadó. – Hogy az edzés befejeztével senki sem rohan haza, hanem negyven-ötven percet a regenerációra szán, talán említést sem érdemel. Az viszont igen, hogy az öltözőben nem lehet futballcipő, csak papucs. Edzés és meccs után nyilván le lehet venni bent, de ott hagyni már tilos!
    A levetett szereléseket sem szabad összevissza dobálni, mindent kifordítva kell letenni, a nadrágoknak éppúgy megvan a kijelölt helyük, mint a felsőknek és a sportszáraknak. Eleinte ez fura volt, de korrekt és tiszteletre méltó szokásnak tartom, többek között azért, mert ezzel is viszonozhatjuk azt a sok segítséget, amit például a szertárosoktól kapunk.”

    Minden egyes nappal több akarok lenni! – Sallai Roland.

    Botka Endre sérülés miatt kihagyja a júniusi NL-kört, az angolok nagy hiányzója az Arsenal védője, Ben White. Magyarországra utazása előtt pozitív lett az egyesült államokbeli Philadelphia Union labdarúgócsapatában légióskodó Gazdag Dániel koronavírustesztje, így a játékos egyelőre nem tud csatlakozni a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő válogatott kerethez.

    A FIFA aktuális világranglistáján az angolok az 5., az olaszok a 6., a németek a 12., míg Marco Rossi válogatottja a 40. helyet foglalja el.

    Mivel a második kiírásra a B-liga létszámát 12-ről 16-ra emelték, a magyar válogatott egy ligával feljebb lépett. Bár az UEFA rangsorolása alapján a mieinken kívül még az oroszok, a szerbek és a törökök alkotta kvartettben papíron a leggyengébbnek számított, 11 ponttal – 3 győzelem, 2 iksz, 1 vereség – megnyerte a csoportot. Ráadásul úgy tette, hogy a három idegenbeli mérkőzésén veretlen maradt, sőt gólt sem kapott! A csoportelsőség egyben a feljutást jelentette a 16 csapatos A-ligába. Az összesített rangsorban Szoboszlai Dominikék a 20. helyen zárták ezt a sorozatot.

    Az első kiírásban a magyar válogatott a C-liga 2. csoportjában a 2. helyen, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában a 31. helyen végzett. A mieink kvartettjében a finnek lettek az elsők 12 ponttal, míg Marco Rossi együttese 10 ponttal követte őket, megelőzve a 9 pontos görögöket és a 4 pontos észteket. Ez a helyezés egy bonyolult számítás eredményeként Európa-bajnoki pótselejtezőt ért, amelyet sikerrel megvívva a magyar válogatott biztossá tette helyét a 2020-as kiírású, de a koronavírus-járvány miatt 2021-ben megrendezett Eb 24 csapatos mezőnyében.

    Az Európai Labdarúgó szövetség (UEFA) által 2018 őszén elindított Nemzetek Ligájának (NL) ez a harmadik kiírása, és a magyar labdarúgó-válogatott eddig mindig más ligában szerepelt: először a C-ligában, utána a B-ben, most a legfelső, vagyis az A-ligában játszhat. Az angolok elleni találkozó lesz a nemzeti csapat 13. mérkőzése az NL-ben, a mérleg eddig 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 16–10-es gólkülönbség mellett. Hazai pályán 4 diadal, 1 iksz – a szerbek ellen – és 1 vereség – az akkor még Sztanyiszlav Csercseszov által irányított orosz válogatottól – a mérleg. Mind a 12 találkozón Marco Rossi volt a szövetségi kapitány, igaz, pozitív koronavírustesztje miatt a pálya mellől kétszer Gera Zoltán irányított.

    Ez lesz a két ország válogatottjának 25. találkozója, az örökmérleg 5 magyar győzelem, 3 döntetlen, 16 angol siker, tétmeccseken 1–1–5. A mieink legutóbb 60 éve, 1962. május 31-én, a chilei világbajnokságon tudták legyőzni a szigetországiakat. Tichy Lajos bombagóljára Ron Flowers tizenegyesből válaszolt, a meccset Albert Flórián klasszis találata döntötte el (2–1). Mivel a mieink akkor sorozatban már negyedszer győzték le a szigetországiakat, a másnapi Daily Mail azt írta, hogy „Magyarország változatlanul az angol futball ostora”.

    Ez a mérkőzés az UEFA szankciója miatt zárt kapus lesz, vagyis csak 14 éven aluli gyermekek, csoportosan mehetnek be a stadionba, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy 10 gyermekenként lehet jelen egy felnőtt kísérő. Hasonló korlátozásra 2019 októberében volt már példa, amikor az Azerbajdzsán elleni – Korhut Mihály lövésével 1–0-ra megnyert – Európa-bajnoki selejtezőn az MLSZ adatbázisa szerint 11 300-an, más források alapján 15 ezren gyűltek össze a Groupama Arénában.

    Woodward, Puskás, Dárdai – a magyar–angol válogatott mérkőzések 10 emlékezetes gólja.

    Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate május 24-én kihirdetett keretében a BL-döntőben szereplő liverpooli védőt, Trent Alexander-Arnoldot is meghívta az együttesbe. A szakember két újoncra számít: a Leicester City védője, James Justin és a West Ham United támadója, Jarrod Bowen debütálhat a nemzeti csapatban. Fikayo Tomorit, a Milan frissen olasz bajnokságot nyerő védőjét 2019 után hívták be újra a válogatottba.

    Az angol válogatott keretének összértéke a Transfermarkt szerint 1.3 milliárd euró, ami több mint a 11-szerese a magyarénak (111.95 millió). A legértékesebb játékosa a 100 millió euróra becsült Harry Kane, három és félszer annyit ér papíron, mint a magyar részről legtöbbre taksált Szoboszlai Dominik (28 millió euró).

    NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
    A-LIGA 3. CSOPORT
    A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
    Június 4., 18.00: MAGYARORSZÁG–Anglia
    Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
    Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
    Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
    Szeptember 23., 20.45: Németország–MAGYARORSZÁG
    Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–ANGLIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ