2022.VII.6. BL-selejtező: Tobol – Ferencváros: 0-0

Minden kezdet nehéz – a Ferencváros döntetlent játszott Kazahsztánban

A BL selejtezőjének első fordulójában kevés helyzet és gól nélküli döntetlen a Tobol ellen.
Kosztanajban kezdte meg BL-szereplését az FTC. A selejtező 1. fordulójának kazahsztáni fellépésén, bár esélyesebbnek számított a magyar csapat, az eredményben ez mégsem mutatkozott meg. A nem túl magas színvonalú mérkőzésen gól nélküli döntetlen született. A visszavágóra jövő szerdán kerül sor Budapesten.

Nyilatkozatok:

„Készen állunk, alig várjuk, hogy kezdetét vegye a sorozat – felelte a lapunk által feltett kérdésre Sztanyiszlav Csercseszov. – Sokat készültünk a Tobol elleni találkozóra, alaposan feltérképeztük a riválist, ismerjük az erősségét és a gyengébb pontját is – de! A kazah csapat remek erőt képvisel, nem véletlenül lett bajnok, a közelmúltban új vezetőedző érkezett, szóval nehéz kilencven percre számítok. Mi nem is olyan régen fejeztük be a felkészülésünket, igazából csak a második ausztriai edzőtáborban volt teljes a keret, hiszen előtte tíz futballistánk hiányzott a válogatott mérkőzések miatt. Nehéz megmondani, mit történik szerdán a pályán, úgy is mondhatnám, mindenre fel vagyunk készülve.”

A hosszú utazás és a négyórás időeltolódás nehézséget okozhat a Ferencváros labdarúgóinak, ám amikor ezt hallotta az orosz vezetőedző, elkomorodott.

„Az én szótáramban nem szerepel a probléma kifejezés, szóval erről nem szeretnék beszélni. Meg kell oldanunk ezt a feladatot, és kész! Az utazásunk egyébként is rendben volt, kényelmesen telt a levegőben töltött idő, pedig nem öt perc volt, hanem hét óra… Az időeltolódás sem okozhat problémát, erre is felkészültünk. Ahogy láttam, a pálya talaja is megfelelő, ami nem csoda, hiszen itt hat hónapja nem léptek a fűre. Ráadásul Budapesten meleg volt az indulásunkkor, ahhoz képes itt tél van…”

A Tobol stadionjában telt ház, kilencezer szurkoló várja a csapatokat, ám hiába a lelkes hazai ultrák, a papírforma a Ferencváros mellett szól. Ne feledjük, a magyar bajnokcsapat az utóbbi három idényben bejutott valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe (kétszer az El-be, egyszer a BL-be), Sztanyiszlav Csercseszov és stábja számára egyértelmű csalódás lenne, ha ez az idén nem sikerülne.

„A magam részéről egyelőre csakis a szerdai mérkőzésre fókuszálok. Nagyon távolra egyelőre nem nézek.”

A Ferencváros orosz vezetőedzője arra is kitért, hogy évekkel ezelőtt az Austria Wien saját séffel érkezett – nos, Sztanyiszlav Csercseszov szerint a bécsiek alighanem nem tudták, milyen finomak a helyi ételek.

„Mi nem hoztunk szakácsot. A kazah emberek rendkívül vendégszeretőek, mindennel elégedettek vagyunk, az ételek is finomak.”

A nyári szerzemények közül a védő Mats Knoestert, a középpályás Xavier Mercier-t és a támadó Adama Traorét is nevezte 22 tagú Bajnokok Ligája-keretébe a Ferencváros, és a zöld-fehérek három kapussal, hét hátvéddel, hat középpályással és hat támadóval vágnak neki az első körnek. A Tobol ellen készülő keretből kimaradt azonban a június végén szerződtetett dán Rasmus Thelander, ő szerdán még biztosan nem lép pályára.

„Nem szeretném elárulni, ki lehet ott a kezdőcsapatban, és ki nem – felelte Sztanyiszlav Csercseszov lapunknak a várható összeállításról. – Az új igazolásaink mind jól dolgoztak a felkészülés alatt, szerdán kiderül, valamelyikőjük ott lesz-e a kezdőben. Ami biztos, Olekszandr Zubkov azért nincs itt velünk Kazahsztánban, mert sérülést szenvedett, így két hétig biztosan nem számíthatok rá.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 1. selejtező kör, 1. mérkőzés:

Tobol — Ferencváros: 0-0
Kosztanaj, 16:00. 8.050 néző.
Vezette: Dario Bel (asszisztensek: Tomas, Saric; tartalékjv.: Pejin – horvátok)

Tobol: Mokin — Kairov, Malyy, Tomasevic, Amanovic — Jovancic —  Tosic, Tagybergen, Zharynbetov (Muzhikov, 68.), Brígido (Sergeev, 64.) — Zhaksylykov (Vukadinovic, 77.)
kispad: Bussurmanov, Akmurzin, Asrankulov, Semchenkov, Vassilyev, Zhumashev, Marochkin, Kulpeisov, Deble
vezetőedző: Milan Milanovic

Ferencváros: Dibusz — Botka (Wingo, 77.), S. Mmaee, Kovacevic, Civic —  Vécsei (Esiti, 51.), Laidouni — Traoré, Zachariassen (Marquinhos, 62.), Nguen — Boli (Bassey, 62.)
kispad: Bogdán, Varga Á., Knoester, Mercier, Pászka, Auzqui, Loncar, Nagy O.
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Sárga lap: Jovancic (32.), Kairov (38.) illetve Vécsei (33.), Boli (38.), Laidouni (71.)

Hiába kezdődött helyi idő szerint este nyolckor a találkozó, a nap hét ágra sütött. A sajátos hangulatú stadion lelátóján jókedvű szurkolók sütkéreztek, sárga mezekbe öltözve lelkesen dalolásztak, a kapuk mögötti részeken méretes fenyőfák zöldelltek. A Tobol drukkerei zsúfolásig megtöltötték az arénát, a késői sötétedést pedig a Ferencváros játékosa sem bánták, hiszen magyar idő szerint délután 16 órakor kezdődött a találkozó.

Az első félidőben a Ferencváros pedig nem vállalt felesleges kockázatot.

Sztanyiszlav Csercseszov is a jól ismert futballistáinak szavazott bizalmat, a nyári igazolások közül egyedül Adama Traoré jutott szóhoz a kezdőcsapatban, a többiek az elmúlt idényben is a Ferencvárost erősítették. Mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, előbb Vécsei Bálintnak kellett nagyot mentenie a bal oldali kapufa elől, majd Adnan Kovacevic tette bele fejét egy életerős lövésbe, a bosnyák védőt ápolni is kellett. Feltűnő volt, ha a hazaiak labdához jutottak, lendületesebben próbálták szőni akcióikat, minél gyorsabban próbáltak eljutni Dibusz Dénes kapujáig. Az is pontosan kirajzolódott, hogy míg a Ferencváros számára ez volt az új idény első tétmérkőzése, addig a Kosztanaj játékosai lendületből érkeztek, hiszen a bajnokságban sorra játsszák a mérkőzéseket. A képzettebb, a jobb futballistái egyértelműen a magyar bajnoknak vannak, Franck Boli és Kristoffer Zachariassen előtt adódott később gólszerzési lehetőség, a hazaik önmagukhoz képest lelkesen futballoztak. A szünet előtt tömegjelenet alakult ki a pályán, mind a huszonkét futballista és a három játékvezető is a felezővonal közelében tömörült. A szünetre nulla nullával vonultak a felek, amit azért is érdemes kiemelni, mert az előző idény óta ugyebár már nem számít az idegenben szerzett több gól, azaz a továbbjutáshoz a Ferencvárosnak egyszer mindenképp le kell győznie a Tobolt (már ha két iksz után nem akarja a párharc kimenetelét tizenegyespárbajban eldönteni).

Méghozzá Budapesten!

Merthogy a fordulást követően sem esett gól, távoli lövések, szélről beadott labdák is akadtak, ám hol a kapusok védtek, hol a játékosok tévesztettek célt. Sztanyiszlav Csercseszov is érezte, a támadósorban elkél a frissítés, pályára küldte Fortune Basseyt és Marquinhost is, hátha összejön a hőn áhított vezető találat, de a játék képe nem sokat változott. A labdát ugyan többet birtokolta a Fradi, szögletet is többet végezhetett el, sőt kapura lövéssel is többet próbálkozott, de felesleges kockázatot ekkor sem vállalt – tegyük hozzá, érthetően. A zöld-fehérek nyilvánvalóan szerettek volna Kazahsztánban is nyerni, ám a fejekben ott lehetett, szerdán, a budapesti visszavágón, hazai szurkolók előtt talán könnyebb lesz eldönteni a továbbjutást, a lényeg, hogy ne kapjanak gólt.

A Ferencváros 100. BEK/BL góljára tehát egy hetet biztosan várni kell, a párharc első mérkőzésén senki sem talált a kapuba, és ahogy fogyott az idő, úgy volt egyre kisebb a lendület a csapatokban. A találkozó hajrájára némileg leült a mérkőzés, a kazahok fáradni látszottak, a magyar bajnok középpályája pedig megfelelően szűrt. A pálya közepén nehéz volt túljutni Aissa Laidounin és társain, a hazaiaknak nemigen maradt más választása, mint húsz, huszonöt méteres távoli lövésekkel kísérletezni, ám a próbálkozások közül több is a távoli fenyőfákon landolt.

A visszavágót július 13-án, szerdán 20 órától rendezik meg a Groupama Arénában, akkor a Tobol labdarúgóira vár négyórás időeltolódás. A Ferencvárosra kemény visszavágó vár, ám a több mint tízezer hazai szurkoló előtt kötelező kiharcolnia a továbbjutást. Siker esetén a zöld-fehérek a második selejtezőkörben a szlovák Slovan Bratislava és a grúz Dinamo Batumi párviadalának győztesével találkoznak, és bár odébb van még, rögzítsük: a BL-csoportkörbe való jutáshoz ebben az évben is négy párharcot kellene megnyerni. 0–0

További képek: fradi.hu

Nyilatkozatok:

„Nehéz volt a mérkőzés, de pontosan ezt vártuk – mondta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a sajtótájékoztatón. – Mindent megpróbáltunk a pályán, de sajnos ez lett a végeredmény. A mérkőzésnek megvoltak a nehézségei, de ezekbe most nem mennék bele, előbb a csapattal szeretném megbeszélni. A meccs kiegyensúlyozott volt, voltak helyzeteink, akárcsak az ellenfélnek.”

Milan Milanovics, a Tobol vezetőedzője bátor játékot kér majd csapatától a budapesti visszavágón:

„Bosszantó, hogy nem tudtunk gólt szerezni, holott a mérkőzés első húsz-huszonöt percében többször is megvolt rá a lehetőségünk. A Ferencváros azonban érezhetően erős rivális, számos légióst alkalmaz, és jó futballt játszik. A BL-párharcnak ez volt az első félideje, a másodikat Budapesten játsszuk, ott kell eldöntenünk a továbbjutás kérdését. Egy hét van hátra a visszavágóig, most nem tudom megmondani, milyen taktikával lépünk pályára, egy azonban biztos: bátor játékot kérek majd labdarúgóimtól” – értékelt a sajtótájékoztatón.

„Rebrov magasra tette a lécet – négy BL-meccse nyeretlen a Fradi”

A Tobol–Ferencváros (0–0) BL-selejtező kapcsán a kazah sajtó azzal foglalkozik, hogy láthatóan mindkét gárda elégedett volt a döntetlennel, de Milan Milanovics csapata számára ez még visszaüthet a budapesti visszavágón. Az orosz és ukrán sajtóban viszont már kritikusabb vélemények is megjelentek a Fradi játékával kapcsolatban.

A kazah sajtó általánosságban meglehetősen szűkszavúan ír a szerdai mérkőzésről – már amelyik egyáltalán megteszi, a helyi lapok inkább az első kazah teniszezőként a Wimbledonban elődöntőbe jutó Jelena Ribakina sporttörténeti sikerét helyezik előtérbe.

sports.kz azért nagyobb terjedelemben is foglalkozik a mérkőzéssel, és elöljárósban arra hívja fel a figyelmet, a Tobol vezetői megfeledkeztek arról, hogy ez nem egy bajnoki mérkőzés„Nem vették a fáradtságot, hogy kicseréljék a reklámtáblákat és a Kazah Premier League főszponzorának hirdetései voltak láthatók a stadionban, miközben ez egy UEFA-mérkőzés volt, amire nem érvényesek a bajnokság szponzorációs szerződései.”  

A meccs kapcsán a portál azt írja, a Ferencváros játékán érződött, hogy a döntetlen megfelelő eredmény számára a budapesti visszavágó előtt, és úgy tűnt, a Tobolnak is jó az iksz.

A Tobolnak meg kellett volna értenie, mennyire nehéz dolga lesz a magyar fővárosban. A kosztanaji játékosok összehangoltan, tömören védekeztek, de szinte teljesen átadták a kezdeményezés lehetőségét az ellenfélnek, így a zöld sasok elérték amiért jöttek, a 0–0-s döntetlent. Hazai részről csak Zoran Tosics játékán érződött, hogy nem akar beletörődni az eredménybe. Persze a döntetlen jobb mint a vereség, de a Ferencváros hazai pályán, több ezer szurkolója támogatása mellett nagyon erős ellenfél lesz, és a Tobol nem rendezkedhet be csak védekezésre, mert az öngyilkossággal érne fel” – fogalmaz a sport.kz cikke és a portál újságírója, Alekszandr Sztrelnyikov külön is összegzett a Nemzeti Sportnak. 

Milan Milanovics vezetőedző megpróbálta meglepni a Ferencvárost azzal, hogy elöl nem a kulcsembernek számító csatárt, Igor Sergeevet jelölte a kezdőcsapatba, hanem Ajbar Zaslikovot, akinek a gyorsaságára próbált alapozni, de nem vált be az elképzelés – mondta az újságíró. – A Tobol gyengébb teljesítményt nyújtott annál, amit megszokhattunk tőle, meglepett, hogy teljesen feladta a labdabirtoklást. A Ferencváros láthatóan elégedett volt ezzel az eredménnyel, de a visszavágón nyíltabban kell játszania, az pedig még kedvező is lehet a jól kontrázó Tobol számára.”

Ugyanakkor a Ferencváros Tobol elleni mérkőzése – elsősorban Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző személye miatt – az orosz és az ukrán sportsajtóban is téma volt.

Az orosz sports.ru azt emelte ki, kevés helyzet alakult ki a mérkőzésen, amely időnként unalomba fulladt. Meglehetősen kritikus hangot ütött meg a Betassist.ru, amely szerint a Ferencváros számára a kazah bajnok elleni döntetlen kudarcnak tekinthető, annak fényében, hogy mekkora a különbség a két klub becsült keretértékében (a Transfermarkt 42 millió euróra teszi a Ferencvárost, 11 millióra a Tobolt), ugyanakkor hozzáteszi, a labdarúgást éppen ezért, a kiszámíthatatlansága miatt szeretik olyan sokan.

Az ukrán UA Football érthetően más szempontból közelíti meg a mérkőzést. Már a címben is azt emeli ki, hogy a „Zubkov nélküli Ferencváros nem verte meg a Tobolt”. A portál az ukrán válogatott szélső kapcsán csak arról ír, hogy kimaradt a keretből, és az ilyen esetekben ez azt szokta jelenteni, hogy az érintett játékosnak új csapatot kell keresnie. Azt ugyanakkor nem teszi hozzá, hogy Olekszandr Zubkov megsérült a Fradi utolsó edzőmeccsén, ezért nem szerepelt a keretben, viszont az FTC-től tavaly távozott ukrán vezetőedzőről, Szerhij Rebrovról említést tesz.

A Ferencvárosnál Rebrov nagyon magasra tette a lécet és az utódoknak (Csercseszov és korábban Stöger) nehéz ezt megugrani. Persze ez nem a végső ítélet, hiszen a visszavágó még hátravan, de a Tobol elleni meccs egy jel lehet, ahogy az is, hogy sorozatban a negyedik BL-mérkőzését nem nyerte meg a Ferencváros (a Fradi tavaly Peter Stögerrel öt selejtezős meccset megnyert, utána viszont egy döntetlen és két vereség következett a Salvia Parha és a Young Boys ellen – a szerk.) – teszi hozzá az ukrán oldal.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Tobol hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+4.

    PERC
    Vége a meccsnek, az eredmény hűen tükrözi a látottakat… 0–0

    90+1.

    PERC
    A szögletet Bassey kifejelte, de visszajött a labda, Sergeev rálőtte, Dibusznak a nem túl erős lövés viszont nem okozott gondot.

    90.

    PERC
    Három perc a hosszabbítás.

    90.

    PERC
    Szöglethez jutott a Tobol az utolsó percben.

    88.

    PERC
    Tosicsot igen nehéz szerelni, ragad hozzá a labda, végül Amanovics elé tálalt, aki 20 méterről nem találta el a kaput.

    83.

    PERC
    Sok veszélyes helyzete eddig nem volt a Fradinak, és akkor finoman fogalmaztunk. A mezőnyfölény megvan, de ez eddig a gólhoz kevés volt.

    80.

    PERC
    Jött egy viszonylag gyors kontra a Ferencvárostól, Nguen hozta fel középen, ezúttal nem adta le, inkább ellőtte, csakhogy nagyon fölé.

    78.

    PERC
    Ferencvárosi labdaeladás után Taibergen vette át a labdát, majd 15 méterről, ballal ellőtte a bal kapufa mellé.

    77.

    PERC
    Wingo Botka
    77.

    PERC
    Vukadinovics Zsakszilikov

    73.

    PERC
    Botka ment el két szép csel után a jobb oldalon, majd beadott, de egy bevetődő védőről szögletre pattant a labda.

    71.

    PERC
    Laidouni buta szabálytalansága, utánrúgásfélesége ért sárga lapot az ellenfél térfelén.

    71.

    PERC
    A hatodik ferencvárosi szögletet Marquinhos végezte el, a kapura csavart labda azonban nem ment be.

    69.

    PERC
    Bal oldalról jöhetett szöglettel a Ferencváros, de Civic beadását kivágták a védők.

    68.

    PERC
    Muzsikov Zsarinbetov

    64.

    PERC
    Szergejev Brígido
    64.

    PERC
    A támadósorban cserélt kettőt Csercseszov, hátha hatékonyabbak lesznek.

    62.

    PERC
    Marquinhos Zachariassen
    62.

    PERC
    Bassey Boli
    61.

    PERC
    Megélénkült a játék, több tere maradt a csapatoknak a támadásra.

    59.

    PERC
    A szögletet Dibusz kiöklözte, de röviden, éppen Tagibergen elé, aki 14 méterről szerencsére ballal messze fölélőtt.

    58.

    PERC
    A szögletből nem lett semmi, de visszaszerezték a kazahok, és egy távoli megpattanó lövés miatt újból jöhettek szöglettel.

    57.

    PERC
    Tagibergen lőtte el jó 24 méterről, kissé jobbról, és a léc alá csapódó labdát bravúrral mentette szögletre Dibusz.

    53.

    PERC
    Botka csapott le egy kipattanóra, majd jó 26 méterről nem sokkal lőtt a jobb kapufa mellé.

    51.

    PERC
    Esiti Vécsei
    51.

    PERC
    Tosics cselezgetett az FTC tizenhatosán belül, de végül Vécsei taccsra mentett.

    50.

    PERC
    Rosszul szabadított fel a hazai védelem, éppen Traoré elé, aki Bolihoz játszott, de mielőtt a ferencvárosi csatár lőhetett volna, szerelték.

    49.

    PERC
    Kilencvenkilenc gólt számlál jelenleg a legrangosabb európai kupasorozatban a Ferencváros futballcsapata, a Tobol elleni BL-selejtezős párharc első mérkőzésén meglehet a 100. is.

    48.

    PERC
    Nguen játszott remekül Traoréhoz, aki 21 méterről ellőtte a labdát, csakhogy magasan fölé.

    46.

    PERC
    Elkezdődött a második félidő.

    45+3.

    PERC
    Vége az első félidőnek, mezőnyfölényben játszik a Ferencváros, de gól egyelőre nincs. 0–0

    45+1.

    PERC
    Két perc a hosszabbítás.

    43.

    PERC
    A szögletet Civic küldet középre, jött egy gyengécske csúsztatás Traorétól, a labda pedig mellészállt.

    42.

    PERC
    Laidounit szerelték szögletre a bal oldalon.

    41.

    PERC
    Zachariasen szerzett harcosan labdát, lekészítette az érkező Laidouninak, aki 22 méterről, belsővel nagyon fölélőtt.

    39.

    PERC
    A visszajátszásból kiderült, hogy Kairov piszkálta Bolit, aki visszapiszkálta a hazai játékost, aki erre elterült, mintha fejbeütötték volna. Láttunk már okosabb megoldásokat is…

    38.

    PERC
    Boli sárga lap
    38.

    PERC
    Kairov sárga lap
    38.

    PERC
    Valami történt, mert összeszólalkoztak a játékosok a felezővonalnál. Mindkét csapat felgyülemlett, aztán végül Boli és Kairov kapott sárgát.

    35.

    PERC
    Nguen lőtte el 17 méterről, a lövés viszont nem okozott gondot, elszállt a bal kapufa mellett.

    34.

    PERC
    Vécsei sárga lap
    34.

    PERC
    A kipattanóval megiramodtak a hazaiak, Vécsei csak szabálytalanul tudta megállítani a kontrát a felezővonalnál. Ez is sárga.

    33.

    PERC
    A szabadrúgást Laidouni végezte el, de a sorfalba bombázott.

    32.

    PERC
    Jovancsics sárga lap
    32.

    PERC
    Nguen szerzett labdát a Tobol tizenhatosának előterében, Jovancsics felvágta, 22 méterre a kazahok kapujától.

    28.

    PERC
    Fürge ellenakciót vezetett a Tobol, Brígido volt nagyon gyors, rávezette a labdát Botkára, majd 22 méterről ellőtte, és bizony nem sokkal mellé.

    26.

    PERC
    Nguen kapott jó labdát a bal oldalon, felgyorsított, majd élesen középre rúgta a labdát, de a védők felszabadítottak.

    24.

    PERC
    Bal oldalról rúghatott szögletet a Ferencváros, Civic beadását Laidouni vette mellre, utána viszont elvették tőle.

    23.

    PERC
    Járni járt, de eredményt nem hozott ez a szabadrúgás.

    23.

    PERC
    Traoré ment volna el a jobb oldalon, Jovancsics felvágta, de hiába reklamált sárgát a mali támadó, ez nem hatotta meg a bírót. Azért a szabadrúgást járt.

    22.

    PERC
    Csak a rend kedvéért: az előző idény óta már nem számít az idegenben szerzett több gól az európai kupapárharcokban, tehát a Fradinak egyszer mindenképp meg kell vernie a Tobolt a továbbjutáshoz (két döntetlen után maximum a tizenegyesrúgásokban bízhatna).

    20.

    PERC
    MI MARADT KI?! Nguen kapott remek labdát a tizenhatoson belül, azonnal középre tálalt, Boli azonnal lőtt 12 méterről, a labda kijött Mokinról, éppen Zachariassen elé, aki közelről nem tudta bekotorni.

    18.

    PERC
    Némi ápolás után szerencsére Kovacevic vissza tudott térni.

    17.

    PERC
    Tosics lőtte el 14 méterről, a tizenhatos jobb sarka közeléből, a labda telibe találta Kovacevic fejét, aki a földön maradt.

    15.

    PERC
    Húha! A bal oldalon indult meg Brígido, egyből középre adott, Tosics kapásból a jobb alsó irányába lőtt, csakhogy a gólvonal közeléből Vécsei mentett szögletre.

    13.

    PERC
    Az utóbbi időben nem sok esemény zajlott a pályán, a közönség mindenestre jól érzi magát.

    8.

    PERC
    Hogy Kazahsztánban miként vélekednek az erőviszonyokról, arról ide kattintva lehet olvasni érdekességeket.

    6.

    PERC
    Az első kazah támadás gyorsan elhalt, mert Samy Mmaee könnyen szerelt a ferencvárosi tizenhatoson belül.

    6.

    PERC
    A Ferencváros sorozatban négy bajnoki címet nyert 2019 óta, így egymás után negyedszer indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Első magyar csapatként egymás után háromszor el is jutott valamelyik sorozat csoportköréig: 2019-ben és 2021-ben az Európa-liga, 2020-ban a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt. Ezt a sorozatot folytathatná a magyar bajnok, ha idén sikerülne eljutnia a csoportkörig.

    5.

    PERC
    Egyelőre a Ferencváros az aktívabb, a Tobol visszahúzódott a saját térfelére, és onnan várja a támadási lehetőséget.

    3.

    PERC
    Jobb oldalról jöhetett a ferencvárosi szöglet, ott pattogott a labda a tizenhatoson belül, de a kapu torkából menteni tudtak a hazai védők. Boli 5 méterről nem találta el a labdát.

    1.

    PERC
    Elkezdődött a találkozó, a Ferencváros töld-fekete mezben, fekete nadrágban, a Tobol tiszta fehérben játszik.

    2019 óta a Ferencváros mindig győzelemmel kezdte európai kupaszereplését, mindháromszor hazai pályán. Három éve a bolgár Ludogorec ellen nyert 2–1-re, 2020-ban a svéd Djurgardenst verte meg 2–0-ra, tavaly pedig a koszovói FC Prishtinát 3–0-ra. A Fradi legutóbb 2018-ban nem tudott nyerni az első európai kupameccsén, akkor a Maccabi Tel Aviv elleni hazai 1–1-et egy idegenbeli 1–0-s vereség és kiesés követte az Európa-ligában.

    A Ferencváros a klubtörténelem során összesen 323 tétmérkőzést játszott a nemzetközi kupaporondon, ha a távolságokat nézzük, a Tobol elleni idegenbeli meccs lesz a csúcstartó. Sztanyiszlav Csercseszov együttese repülővel 3144 kilométeres utat tett meg Kosztanajig, az eddigi legtávolabbi mérkőzéshelyszín Izland fővárosa, Reykjavík volt, amely repülővel 3074 kilométerre van Budapesttől.

    Kazah csapattal eddig hétszer találkoztak a magyar együttesek az európai kupákban (a Fradi még egyszer sem), összesen 14 mérkőzést vívtak meg, ideszámolva a Honvéd Zetiszu elleni, 2008-as Intertotó-kupa-meccsét is. A 14-ből csak egyszer győztek a kazahok, 2006-ban az UEFA-kupában a Kajrat otthon 2–1-re nyert a Fehérvár ellen, de így is kiesett, mivel a visszavágón 1–0-ra kikapott. Kazah csapat egyszer jutott túl magyar riválisán, 2011-ben az Aktobe 1–1 után idegenben szerzett több góllal búcsúztatta a Kecskemétet. A Tobollal most először találkozik magyar klub, viszont júliusban kétfrontos magyar–kazah csatára kerül sor, hiszen az Európa-konferencialigában, július végén a Kisvárda a Kajrattal mérkőzik.

    A Ferencváros, ha továbbjut a BL-selejtező 1. fordulójából, a selejtező 2. körében a Slovan Bratislava (szlovák)–Dinamo Batumi (grúz) párharc továbbjutójával találkozik, az első mérkőzést játszhatja hazai pályán, július 19-én vagy 20-án, a visszavágóra 26-án vagy 27-én kerül sor. Ha az 1. fordulóból nem jut tovább, akkor az Európa-konferencialigában, ha a selejtező későbbi szakaszában búcsúzik, akkor pedig az Európa-ligában folytathatja – a BL-csoportkörig négy párharcot kell megnyernie. A BL-selejtező 3. fordulójának sorsolását július 18-án tartják.

    A Ferencváros az új, idegenbeli mezében fog pályára lépni, íme:

    Szerettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Kosztanajban a Tobol–Ferencváros mérkőzés a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában. Tartsanak velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ