2022.XI.20. Magyarország – Görögország: 2-1

Dzsudzsák válogatottsági rekorder lett, megvertük a görögöket!

Sírva búcsúzott a csúcstartó, 51 ezer néző előtt • Nem Dzsudzsák, nem Szoboszlai, Kalmár rúgta a győztes szabadrúgásgólt.
Dzsudzsák Balázs a magyar labdarúgó-válogatott egyedüli szereplési rekordere lett, a 109. mérkőzését játszotta a nemzeti csapatban: a búcsúmérkőzésén izgalmas hajrában 2–1-re megvertük a görögöket. A győztes gólt a nem sokkal korábban pályára lépő Kalmár Zsolt szerezte a 93. percben.

MAGYARORSZÁG — GÖRÖGORSZÁG 2-1 (1-0)
Puskás Aréna, 50.983 néző.
vezette: Daniele Chiffi (asszisztensek: Baccini, Bresmes; tartalékjv.: Marinelli; VAR: Aleandro di Paolo, VAR asszisztens: Marini – olaszok)

MAGYARORSZÁG: Dibusz (Szappanos, 90+2.) — Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai At. — Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez (Nagy Zs., 53.) — Dzsudzsák (Ádám M., 53.), Szoboszlai (Kalmár Zs., 90+2.) — Sallai (Dárdai P., 72.)
kispad: Tóth B., Mocsi, Baráth P., Gazdag, Schön, Csongvai
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

GÖRÖGORSZÁG: Paschalakis — Rota, Hatzidiakos, Retsos, Giannoulis (Kiriakopoulos, 68.) — Bakasetas, Kourbelis (Papanikolau, 86.), Bouchalakis (Chatzigiovanis, 68.) — Masouras (Douvikas, 86.), Ioannidis (Fountas, 60.), Mantalos
kispad: Athanasiadis, Barkas, Kotsiras, Tzavellas, Alexandropoulos, Goutas, Koulierakis, Siopis
Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet

Gól: Sallai (15.), Kalmár Zs. (90+3.) illetve Bakasetas (81. – 11-esből)
Sárga lap: Botka (64.), Kalmár Zs. (90+4.)

ELJÖTT A 2022-ES ESZTENDŐ utolsó magyar válogatott mérkőzése. Vasárnap este ismét tömegek indultak a Puskás Aréna irányába, fittyet hányva a barátságtalan időre – a vidékről indulók pedig a katari világbajnokság nyitó mérkőzésére is. S ha már a vb… Bár elrajtolt a torna, a magyarokat mégis inkább a Marco Rossi szövetségi kapitány által irányított, az idén sikert sikerre halmozó nemzeti csapat érdekelte. A Puskás Aréna környékén található vendéglátóegységek ugyanúgy megteltek, mint az olaszok, angolok vagy éppen németek elleni Nemzetek Ligája-meccsek előtt.

A pályára az elsők között melegíteni érkező Dzsudzsák Balázst dübörgő taps fogadta, a 109. válogatott fellépésére készülő ballábas középpályást nosztalgikus érzések fogták el, abban sem volt semmi meglepő, hogy a Himnusz alatt a meghatódottságtól bizony néhány könnycsepp is lecsordult az arcán. A lelátón számtalan Dzsudzsák-mezes drukker tűnt fel, idősek, gyerekek, apukák, tinilányok húzták magukra az immár egyedüli válogatottsági rekorderré előlépő középpályás nevével ellátott dresszt, a kapu mögötti tábor pedig méretes transzparenssel búcsúzott tőle. A molinón a következő szerepelt: „2014 Bukarest, 2016 Lyon – köszönjük az életre szóló gólörömöket!”

Dzsudzsák Balázs a kezdő sípszó előtt kifutott a tábor elé, meghajolt a drukkerek előtt, majd a mezén lévő magyar címerre tette kezét, jelezve, neki a válogatott valóban mindig mindennél fontosabb volt.

Marco Rossi betartotta ígéretét, a DVSC játékosa a középpályán – csapatkapitányként – kapott helyet, elöl pedig Sallai Roland kezdett, aki nem klasszikus befejező csatár, ám a szakmai stábnak Szalai Ádám visszavonulását követően meg kell találnia a megfelelő utódot és a megfelelő taktikai hadrendet is. Hogy az olasz tréner (ismét) ráérzett valamire, mi sem bizonyította jobban, mint hogy Sallai Roland negyedóra elteltével megszerezte a vezetést. A Freiburg légiósa fejsérülése után először volt eredményes, (gól)örömében a maszkot is levette magáról, úgy ünnepelt a szögletzászlónál.

Nemcsak a gólnak, a teljes akciónak lehetett örülni, a válogatott letámadást követően szerzett labdát, és remekül kijátszották a görögök védőit. Mezőnyfölényről, egyértelmű hazai nyomásról azonban nem lehetett beszélni, az első fél órában a görögök birtokolták többet a labdát, mégpedig hatvan–negyven százalékban. Sok volt a mezőnyben a passz, felkészülési mérkőzés lévén egyik csapaton sem lehetett érezni, hogy mindenáron támadni szeretne. Az első negyvenöt percben így is a magyar együttes volt veszélyesebb, Dzsudzsák távolról lőhetett volna gólt, majd a „gyengébbik” (jobb) lábával tekert remekül Sallai elé.

Dzsudzsák Balázs lecserélését az ötvenkettedik percre tervezte a szakmai stáb, s a ballábas középpályás a kispaddal szemközti oldalon hagyta el a pályát, így mire átért a túloldalra, volt ideje elbúcsúzni a szurkolóktól. No meg a Puskás Arénától, hiszen az Uruguay elleni nyitó mérkőzés után Görögország ellen lépett pályára újra itt.

A cserével Sallai Roland pozíciója is változott, beállt Ádám Martin, előbbi egy sorral hátrébb húzódott, Szoboszlai Dominik mellé. A játék ekkor talán még lassúbb volt, mint az első félidőben, hiszen a találkozó e periódusában a cserék is állandóan megszakították a mérkőzést. A válogatott Dárdai Pál és Szappanos Péter személyében két újoncot avatott, ezzel új rekord előtt is út nyílt, Dárdai Palkó és édesapja, a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál lehet az első apa és fia, akik gólt szereznek a nemzeti együttesben.

Azért még maradt más izgalom is…

Noha a görög együttes Callum Styles szabálytalanságát követően Anasztasziosz Bakaszetasz tizenegyeséből egyenlített, a válogatott a 2022-es esztendőhöz méltó módon zárta az évet: az utolsó pillanatokban a csereként pályára lépő Kalmár Zsolt mesterien vágta a labdát szabadrúgásból a vendégek kapujába. A Puskás Arénában felállva ünnepeltek a szurkolók, a lefújás után pedig a velük együtt ünneplő Dzsudzsák Balázst éltették. 2–1

További képek: Farkas Zsolt, mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Marco Rossi sajtótájékoztatóját megelőzően Dzsudzsák Balázs értékelt, aki az MLSZ-től átvehetett egy friss kiadványt, amelyet a Nemzeti Sport újságíróinak, Pietsch Tibornak és Somogyi Zsoltnak a közreműködésével szerkesztett meg a szövetség a pályafutásáról.

„A Himnuszt nehezebben viseltem, kicsit elérzékenyültem, de nagyon jó lelkiállapotban voltam egész héten, nagyon örülök, hogy Marco (a szövetségi kapitány – a szerk.) lehetőséget adott, és előbb csatlakozhattam a kerethez – értékelte a búcsúmeccsét Dzsudzsák. – Nagyon jó érzésekkel tudtam készülni, így, hogy többet készülhettem a csapattal. Amikor a szurkolók megköszönték, akkor tudtam, ennek vége, önfeledten tudtam lezárni ezt fejezetet, és akkor elérzékenyültem. Köszönöm a bizalmat a kapitányoknak, a felelősségvállalást, a válogatottnak köszönhetően személyiségváltozáson mentem keresztül, és mindet, amit tettem a múltban, azt vállalom.”

Dzsudzsák ezt követően összegezte a válogatott karrierjét, és kitért Kalmár Zsoltra is.

„Hogy mit fog adni a hétfő? Az még messze van, már azt a felest megéreztem, amit a szurkolóktól kaptam, úgy kellett megfogjanak. Mindent köszönök, amit a csapattól kaptam. Kalmár Zsolt már tegnap edzés után is, amikor még kint maradtunk, rúgott egy hatalmas gólt, most pedig azt mondta, nekem rúgta a gólt. A válogatottban eltöltött évekre azt mondhatom, fent és lent, de az utóbbi időszak, Dárdai Pál 2015-ös kinevezésétől sikeres időszak volt, két Eb-vel, még ha az utóbbihoz kevesebb is volt a közöm. Nagyon jó úton, jó kézben van a válogatott. Nagyon örülök, hogy ez a meccs megadatott, és ilyen szájízzel tudok búcsúzni. Marcóval is volt egy összeborulásunk az öltözőben, azt beszéltük, ezt az égiek is így akarták, hogy az utolsó pillanatban szerzett góllal, győzelemmel búcsúzhatok.”

A Nemzeti Sport Online kérdésére utódjáról, az új csapatkapitányról, Szoboszlai Dominikről is beszélt.

„Sokat beszéltünk Dominikkal, én is valamelyest bevonódtam a megbeszélésekbe, amikor kapitány lett belőle. Ez a karszalag jelzés a számára is, hogy nem állhat meg, ezen a meccsen is volt egy nagy visszafutása, amivel megmutatta, hogy méltó erre. Többet kellene talán kapura lőnie, de abszolút készen áll erre a feladatra, egy percig sem izgulok, hogy rossz kézben lenne a kapitányi karszalag.”

Marco Rossi a novemberi meccseket is összegezte, mielőtt rátért Dzsudzsák búcsújára.

„Tudtuk, hogy ezek a novemberi meccsek sem lesznek egyszerűek, már Luxemburg ellen sem. Az eddigi eredményeink sokat javítottak a megítélésünkön, és még többet akarnak majd nyújtani ellenünk az ellenfelek. Tudjuk, hogy legközelebb Bulgária ellen is nagyon nehéz meccs vár ránk jövőre. Arra kell törekednünk, minden elérhető játékossal, hogy sikeresek legyünk. Ma az volt a célunk, hogy magasan tartsuk a labdát, hibára késztetve az ellenfelet. Örülök, hogy Dzsudzsák Balázs velem tudott búcsúzni. Tisztelem őt, mindenki tudja, mennyire szeretem a válogatottat. Ugyanazt tudom mondani, amit korábban Pietsch Tibornak is nyilatkoztam: abszolút megérdemelte a búcsúmérkőzést, senki sem helyezett rám nyomást ennek érdekében, és nem adtam neki ajándékba semmit. Korábban, amikor Gera Zoltán búcsúzott, ő már előtte nem játszott előtte egy évet, ezért sem lépett pályára, itt most más volt a helyzet.”

Rossi az évből a wolverhamptoni meccset emelte ki mint örök élményt, amely az egész magyar futball történetében ritka pillanat volt. Ezután kérdésre válaszolva arról beszélt, a novemberi tanulságok fényében hogyan tudjuk majd pótolni Szalai Ádámot az Eb-selejtezőkön.

„Nagyon sok múlik a támadóink aktuális formáján. Ha Németh Andris egészséges, ma is játszott volna. Ádám Martin is olyan játékos, aki technikailag kiváló képességű, nagyon jó a bal lába, de fizikailag még fejlődnie kell. Neki inkább még menet közben kell becsatlakoznia a meccsekbe, persze ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lehet újra kezdő is.”

A kapitány a vasárnapi meccsről még elmondta, a játékvezető több döntésével sem értett egyet, viszont azt a helyzetet, amikor esetleg a javunkra is büntetőt ítélhetett volna, nem látta.

„Ugyan kikaptunk, de örülök hogy itt lehettem, ezen a fantasztikus hangulatú mérkőzésen. A teljesítményünk nem volt rossz, de el kell ismerni, egy nagyon erős csapat volt az ellenfelünk. Amit mi akartunk, ahogy irányítani akartuk a meccset, megérdemeltük volna a döntetlent is. Azzal együtt, hogy a támadóharmadban valami hiányzott, és Magyarország jobban játszott, de egyenlő ellenfélnek bizonyultunk egy nagyon erős magyar válogatottal szemben” – nyilatkozta a meccs után a görög válogatott uruguayi szövetségi kapitánya, Gustavo Poyet, aki a Nemzeti Sport kérdésére a vb-ről is beszélt. Elmondta, természetesen Uruguaynak szurkol, de Brazíliát, Argentínát és Franciaországot tartja a leginkább esélyesnek a végső győzelemre.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+5.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+5.

    PERC
    Dzsudzsák a csapattal együtt a szurkolók elé vonul, hogy közösen elénekeljék a Himnuszt.

    90+5.

    PERC
    A lecserélt Szoboszlai a vonal mellett együtt ünnepelt a gól után Rossival, mintha mutatta volna a kapitánynak, hogy érezte, gól születik Kalmár lövéséből. Majd örömében egy labdát kirúgott a lelátóra. A lefújáskor pedig egyből rohant, hogy Kalmár nyakába ugorhasson. (P. K.)

    90+5.

    PERC
    Szappanos kiüt egy jobb oldali beadást, Nagy Ádám kisegíti.

    90+4.

    PERC
    Kalmár Zsoltnak sárga lap mezlevételért.

    90+4.

    PERC
    A sorfal bal szélén álló Papanikolau derekán változtatott picit irányt a labda.

    90+3.

    PERC
    NA, ÍGY KELL BESZÁLLNI: KALMÁR ZSOLT jobbal a bal alsó sarokba rúgja a labdát!

    90+3.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–1) Kalmár
    90+3.

    PERC
    Ádám labdát szerez a tizenhatos jobb sarka előtt, felrúgja őt estében az egyensúlyából kibillentett Papanikolau. Szabadrúgás kissé balról, 22 méterről.

    90+2.

    PERC
    Kalmár Zsolt be, Szoboszlai le.

    90+2.

    PERC
    Szappanos Péter váltja Dibuszt, újoncavatás!

    90+1.

    PERC
    Egy fiatal szurkoló a pályán… Kivezetik.

    90+1.

    PERC
    Rota jobbról középre ad, Bakaszetasz jobbal 11 méterről a bal felső felé emel lágyan, fogja a labdát Dibusz.

    89.

    PERC
    Szapanos és Kalmár is jönni fog nálunk. (P. K.)

    87.

    PERC
    Dárdai passzát Szalai ballal a jobb felső fölé rúgja kissé balról, 22 méterről.

    86.

    PERC
    Anasztasziosz Duvikasz be, Maszurasz le, szélsőcsere.

    86.

    PERC
    Dimitrisz Papanikolau be, Kurbelisz lesz, balbekkcsere.

    85.

    PERC
    Dárdai lő ballal a léc fölé kissé balról, 17 méterről.

    84.

    PERC
    Nagy Zsolt emelését elfejeli a tizenhatoson Ádám elől könnyedén a nagyon magasra ugró Recosz.

    82.

    PERC
    Fiola jobb oldali beadását Dárdai jobbal 17 méterről a bal alsó mellé rúgja, gyengén, másfél méterrel.

    82.

    PERC
    A görög játékos sorozatban az 5. meccsén talál be.

    81.

    PERC
    ANASZTASZIOSZ BAKASZETASZ ballal nagy erővel a jobb alsóba lő, Dibusz balra el. 1–1!

    81.

    PERC
    11-es GÓÓÓL!!! (1–1) Bakaszetasz

    80.

    PERC
    Semmit.

    80.

    PERC
    De mit mond a VAR?

    80.

    PERC
    Videobíró.

    80.

    PERC
    Styles teljesen fölöslegesen, ballal, nyújtott lábbal odarúg Bakaszetasznak, éppen csak a 16-oson belül.

    79.

    PERC
    Na, ez nem hiányzott.

    79.

    PERC
    BÜNTETŐ A GÖRÖGÖKNEK!

    79.

    PERC
    Ha Dárdai Pál gólt szerezne, akkor a Dárdai família lenne a válogatott történetének első olyan apa, fiú párosa, melynek mindkét tagja gólt szerzett a nemzeti csapatban. (P. K.)

    76.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    76.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    75.

    PERC
    Dzsudzsák Balázsnak egyébként ez volt a második, és vélhetően az utolsó meccse az új Puskás Arénában a válogatott tagjaként (korábban az Uruguay elleni nyitómeccsen játszott, akkor az 54. percben cserélték le, most az 53.-ban). (P. K.)

    75.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    75.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    74.

    PERC
    Szoboszlai ad be jobbról, jobbal, Lang elől az utolsó pillanatban ment egy görög fej.

    74.

    PERC
    Nagy Ádám passzát Ádám ballal kapura lövi 17 méterről, de véd vetődve a bal alsó előtt a görög kapus. Nagyé a lecsorgó, a beadását kifejeli Ádám elől Recosz. Szögletre.

    72.

    PERC
    Apa és fia is válogatott.

    71.

    PERC
    Dárdai Pál váltja Sallait, újoncavatás!

    71.

    PERC
    Lang Ádám be, Botka le, védőcsere.

    70.

    PERC
    Sallai felrúgja Kurbeliszt, Bakaszetasz meg ellöki őt.

    68.

    PERC
    Jorgosz Kirjakopulosz be, Jannulisz le.

    68.

    PERC
    Taszosz Hacijovanisz be, Buhalakisz le. Szűrőcsere.

    67.

    PERC
    Orbán fejel ki az ötös elől egy veszélyesen tekeredő görög beadást.

    64.

    PERC
    Botka Endre kap sárga lapot utólag Funtasz felrúgásáért. Jogosan.

    62.

    PERC
    Szoboszlai ellőné a labdát a tizenhatos elől, közbelép az utolsó pillanatban Rota.

    60.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    60.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    60.

    PERC
    Taksziarhisz Funtasz be, Joannidisz le, ékcsere.

    60.

    PERC
    Styles távoli lövése távolról sem veszélyes, Nagy Zsolt jobb oldali beadása előtte éppen csak magas volt középen Ádámnak.

    57.

    PERC
    Styles futtatja Nagy Zsoltot, de pontatlan a beadás.

    57.

    PERC
    Magyarországon eddig 11-szer mérte össze erejét a két válogatott, 5-ször született magyar siker, 3 iksz és 3 görög siker mellett. A máig utolsó budapesti találkozón 2018 szeptemberében, a Groupama Arénában zárt kapuk mögött megrendezett NL-mérkőzés 2–1-es hazai győzelmet hozott. Az volt Rossi első győzelme a magyar válogatott élén, a gólokat Sallai Roland és Kleinheisler László szerezte.

    57.

    PERC
    Legutóbb 2018. október 15-én Nemzetek Ligája-mérkőzésen (a C-ligában) az athéni Olimpiai Stadionban Kosztasz Mitroglu góljával 1–0-kikaptunk. Marco Rossi válogatottjában akkor a mai kerettagok közül az éppen debütáló Willi Orbán mellett Fiola Attila, Nagy Ádám és Sallai Roland végigjátszotta a mérkőzést, Kalmár Zsolt pedig az első 55 percet töltötte a pályán.

    56.

    PERC
    1987-től 21 éven át képtelenek voltunk legyőzni a görögöket (2 iksz, 5 vereség).

    56.

    PERC
    Poyet is lepacsizik Dzsudzsákkal. Jut egy ölelés is.

    55.

    PERC
    Amikor visszatért a kispadok elé, többekkel pacsizott ölelkezett, Rossival ekkor még nem, de aztán később felállt a padról, és Rossival is megöleltelték egymást – jelenti kollégánk.
    55.

    PERC
    Ádám az ék, Sallai egy sorral visszább ment.

    55.

    PERC
    Természetesen könnyezve, ezt már mi tesszük hozzá.

    54.

    PERC
    Kiment a táborhoz is – jelentik.

    54.

    PERC
    Dzsudzsák úgy búcsúzik, hogy körbejárja a pályát a vonal mellett – erősítik meg a helyszínről.

    54.

    PERC
    Dzsudzsák elköszön a pályán több játékostól is, majd tiszteletkört tesz a pálya mellett.

    53.

    PERC
    Ádám Martin be, Dzsudzsák le.

    52.

    PERC
    Nagy Zsolt váltja Kerkezt.

    52.

    PERC
    A három drapériának már története van: októberben a Topolya, a DAC és a Sepsi drukkerei feszítették ki az üzenet egy-egy darabját, amelyek most összekapcsolódtak. A háttérről bővebben itt írtunk.

    51.

    PERC
    Dzsudzsák ideges, mert nemsokára lemegy, nyilván góllal búcsúzna. Jogos ez is…

    51.

    PERC
    Görög kirúgás magyar szöglet helyett, jogosan, Szoboszlai gyorsan berúgja a második labdát, hogy ne induljanak gyorsan.

    50.

    PERC
    Fotó: P. K.

    50.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    50.

    PERC
    Nagy Zsolt beáll a jelek szerint.

    50.

    PERC
    Styles megindulna a felező előtt, Kurbelisz azonnal fellöki őt.

    49.

    PERC
    Nagyon szép támadás, ballal nem sokkal lő a léc fölé Maszurasz, Orbán elől, kissé jobbról, 17 méterről.

    47.

    PERC
    Az 52. percben cseréli le őt Rossi a tervek szerint.

    47.

    PERC
    Dzsudzsák két csele jó, de ballal gyengén lő kapura kissé jobbról, 23 méterről.

    46.

    PERC
    Dárdai, Ádám és immár Kalmár is melegít.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Újabb molinó. Erő, hűség, remény.

    FÉLIDŐ

    Dzsudzsák megérdemli az elismerést és a búcsúmeccset – Gallas.

    FÉLIDŐ

    Ma az első félidőben 40 százalékban volt nálunk a labda, 5-ször lőttünk kapura, 4-szer a kapu felületére. A másik oldalon ez az arány 4/0!

    FÉLIDŐ

    A két legnagyobb görög siker közül az első az 1978. októberi szaloniki Eb-selejtezőn (1–4), majd a második a 1988. novemberi pireuszi felkészülési találkozón jött össze (0–3). Az utóbbi volt az a meccs, amikor a kirobbant bundabotrány miatt Honvéd-játékosokat nem válogathatott be Mezey György szövetségi kapitány.

    FÉLIDŐ

    Mindjárt az első meccsünk meghozta a párharc rekordgyőzelmét, hiszen 1938 márciusában az MTK stadionjában rendezett világbajnoki selejtezőn többek között Zsengellér Gyula öt és Nemes József három góljával 11:1-re vertük meg a hellén válogatottat. Érdekesség, hogy utána majdnem negyven évig, egészen pontosan 1976 őszéig nem találkoztunk, valamint az is, hogy az első kilenc összecsapásunk kivétel nélkül tétmérkőzés volt.

    FÉLIDŐ

    Eddig 21 mérkőzést játszott a két válogatott, és a hellének kétszer annyi győzelmet arattak már, mint a mieink, az örökmérleg ugyanis 5 magyar győzelem, 6 döntetlen, 10 görög siker. A gólkülönbség viszont nagyon szoros, 35–32 ide.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Fotó: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Fotó: Török Attila

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Amikor Dzsudzsák Balázs 2007-ben debütált, olyan játékosokkal szerepelt egy csapatban, akik – mint például Juhász Roland, Gera Zoltán, vagy Hajnal Tamás – azóta edzők, vagy sportvezetők lettek, és már csak Priskin Tamás és Vadócz Krisztián aktív közülük. Igaz, hogy Marco Rossinál tavaly még szóhoz jutott a válogatottban Nikolics Nemanja, Lovrencsics Gergő, Bogdán Ádám és Cseri Tamás, ám közülük az első kettő már bejelentette visszavonulását a válogatottól, az utóbbi kettő újabb szereplésére pedig aligha van esély, így nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy Dzsudzsákkal együtt a nyolcvanas generációtól is elbúcsúzhatunk.

    FÉLIDŐ

    A magyar válogatott idén két korszakos egyéniségét búcsúztatta el, szeptemberben a nemzeti színű mezt 86-szor felhúzó Szalai Ádámot, majd most a 109. mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázst. Ketten együtt összesen 47 gólt (Szalai 26-ot, Dzsudzsák 21-et) szereztek címeres mezben, és ezek között öt olyan volt, amikor Dzsudzsák passzából talált be Szalai, ezekből háromszor szöglet utáni fejesből. San Marino és Lettország ellen két-két ilyen gól született, a különbség csak annyi, hogy a miniállam ellen egy, a baltikumi ország ellen két különböző mérkőzésen jött össze. Az időrendben utolsó, az ötödik volt a legemlékezetesebb, hiszen Dzsudzsák jubileumi, 100. válogatott mérkőzésén, 2019 márciusában ebből a játékkapcsolatból jött össze az egyenlítő gólunk azon az Eb-selejtezőn, amelyiken 2–1-re legyőztük a friss vb-ezüstérmes Horvátországot.

    FÉLIDŐ

    Mindkettőből kijutott neki. Pályafutásának 75. válogatott mérkőzésén szerepelt, amikor 2015 novemberében a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn (2–1) a magyar csapat 44 év után harcolta ki újra az Európa-bajnoki részvételt. 2016 júniusában mind a négy mérkőzésen játszott Franciaországban, és a negyedik magyar futballista lett (2021-ben Szalai Ádám lett az ötödik), aki Eb-n csapatkapitányként vezethette pályára a válogatottat. A portugálok ellen duplázott, a kontinensbajnokságok történetében ez magyar részről Novák Dezső után egyedül neki sikerült.

    Ugyanakkor ott volt a pályán 2013 októberében Amszterdamban, amikor a magyar válogatott történelmének eddigi legsúlyosabb vereségét (1–8) szenvedte el, majd 2017 júniusában, amikor Andorrától (0–1) és az év novemberében, amikor Luxemburgtól (1–2) először kapott ki. 2019 november 15-én a csapatkapitányi karszalaggal kezén is ő vezette ki a magyar válogatottat a Puskás Aréna avatómérkőzésén.

    FÉLIDŐ

    A nyírlugosi születésű labdarúgó a válogatottban egyszer tudott duplázni, de éppen az egyik legfontosabb mérkőzésén, a 2016-os Európa-bajnokságon a Portugália ellen 3–3-ra végződött találkozón. Gólpasszból kétszer duplázott és ugyanannyiszor triplázott. Két gólt eredményező átadása 2011 júniusában San Marinóban (3–0), majd 2015 júniusában itthon Litvánia ellen (4–0) volt. Három gólpasszt pedig szintén kétszer, 2010 októberében San Marino ellen (8–0) a Puskás-stadionban, majd 2011 márciusában Hollandiában (3–5) osztott ki.

    FÉLIDŐ

    Dzsudzsák Balázs válogatottbeli pályafutása több pontot kapcsolódik a görögökhöz. Ahogy a vasárnapi búcsúmeccsét, úgy 2007. június 2-án Krétán az első válogatott találkozóját is ellenük vívta, a 15 éve 2–0-ra elvesztett Európa-bajnoki selejtezőn Várhidi Péter a 81. percben küldte pályára Priskin Tamás helyett. Az első válogatottbeli gólját közel egy évvel később, 2008. május 24-én is nekik lőtte, amikor felkészülési meccsen a Puskás Stadionban 3–2-re vertük meg Otto Rehhagel együttesét. A magyar válogatottnak mostanáig ez az utolsó győzelme az éppen regnáló Európa-bajnok ellen. Dzsudzsák még kétszer, a 2016-os Eb-selejtező sorozatban lépett pályára a görögök ellen, de a hazai 0–0-s és a 4–3-ra elvesztett idegenbeli találkozón gólja és gólpassza sem volt.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+1.

    PERC
    Szabadrúgás balról, Sallai lába lendül az ötösön, de odaér elé az utolsó pillanatban a visszafutó Mantalosz.

    44.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    43.

    PERC
    Dzsudzsák a másfél évtized alatt összesen tíz szövetségi kapitányt „fogyasztott el”, a legtermékenyebb az Egervári-érában volt, hiszen a góljainak és a gólpasszainak is több mint a fele esett erre az időszakra. Az éveket tekintve 2010-ben és 2013-ban volt a legeredményesebb, mindkettőben négy gólt rúgott.

    43.

    PERC
    Dzsudzsák. Az A-válogatottban 44-szer volt győztes, 41-szer vesztes és 23-szor döntetlenre végző csapat tagja. Összesen 21 gólt ért el, csak 19 játékos szerzett nála több gólt a nemzeti csapatban.

    41.

    PERC
    Rota jobbról laposan középre ad, Maszurasz kissé jobbról, 13 méterről kapura lő jobbal, Szoboszlai blokkol!

    40.

    PERC
    Dzsudzsák jobb oldali, ballábas kornerét az ötös bal sarkáról a kapus ölébe fejeli Szalai Attila. Újabb magyar helyzet!

    39.

    PERC
    Hacidiakosz volt a szenvedő fél, jogosnak tűnik az ítélet.

    39.

    PERC
    Szoboszlai jobbra emel, Dzsudzsák jobbról jobbal középre emel, az ötös jobb sarkáról Sallai jobbal, kapásból kapura lő, a bal alsó előtt eléri a labdát a kapus.

    38.

    PERC
    Rota indítja a jobb szélen Joannidiszt, de hosszan, kirúgás.

    36.

    PERC
    Sallai megindul Orbán emelésével, az utolsó védővel összeakaszkodik… szabadrúgás… kifelé!

    35.

    PERC
    A tábor az imént percekig zengte a hét évvel ezelőtt, november 12-én, 32 évesen elhunyt válogatott kapus, Fülöp Márton nevét.
    34.

    PERC
    Fotó: MTI/Kovács Tamás

    32.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/92/51/29/cikk_2925129/1200magyar_gorog_960px.jpg

    31.

    PERC
    Dzsudzsák Balázs 2007 júniusában 20 évesen 5 hónaposan és 10 naposan Várhidi Péter kapitánysága alatt mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatottban. A maival együtt 101-szer küldték pályára kezdőként, nyolcszor csereként, és a búcsúmeccse az 50. alkalom, hogy csapatkapitányként vezette ki társait a zöld gyepre. 2007 és 2019 között mindössze 16 olyan válogatott találkozó volt, amelyről hiányzott. Háromszor ott ült a cserepadon, de nem küldték be, kétszer volt sérült, egyszer eltiltás miatt nem szerepelhetett, 10-szer pedig nem válogatták be. Eddig Király Gáborral együtt, 108 fellépéssel vezette az örökranglistát. Ma este 33 nappal a 36. születésnapja előtt búcsúzik a piros-fehér-zöld szereléstől, és 109 válogatottsággal most már egyedüli csúcstartó.

    29.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    29.

    PERC
    Kerkez a bal szélen Szalai Attila távoli emelésével… és lesen.

    28.

    PERC
    DZSUDZSÁK! Ballal 29 méterről a jobb alsót veszi célba, gyors vetődéssel eléri a labdát Paszhalakisz.

    28.

    PERC
    Nagy ebben az idényben 1000 percet sem játszott a klubjában a Serie B-ben.

    27.

    PERC
    Maszurasz megindulna a jobb szélen, Nagy kisegíti szépen Kerkezt, majd rohan vissza középre.

    25.

    PERC
    Négy védővel és három szűrővel a görögök olykor.

    25.

    PERC
    Dzsudzsák jobb oldali beadását elharcolják a tizenhatoson Fiola elől.

    24.

    PERC
    Okosan passzolgat a felezőnél a Rossi-csapat.

    21.

    PERC
    Bakaszetasz ballal a léc fölé lő 23 méterről, kissé balról. Jócskán.

    19.

    PERC
    Sallai a gólörömnél levette az álarcát. Nem lehet kényelmes abban játszani, alig várhatta, hogy gólt lőjjön, és egy kicsit megszabadulhasson tőle.

    18.

    PERC
    3,2,1, Dzsudzsák – visszhangozta a tábor, majd jött a gól. Jelentik a helyszínről.

    17.

    PERC
    Kurbelisz nagyot rúg estében Sallaiba a felezőnél, szerelés címén.

    17.

    PERC
    Szoboszlai csele jó, de aztán fennakad a tizenhatos előtt a kilépő Recosztól.

    16.

    PERC
    Fotó: Török Attila

    16.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/92/51/29/cikk_2925129/1200dzsu_sall_960px.jpg

    16.

    PERC
    A kétségbeesetten visszafutó és eleső Buhalakisz lába között. Kerkez labdaszerzésével indult a gólhoz vezető akció, egy görög dobás után.

    16.

    PERC
    VEZETÜNK, Sallai megindul egy csellel a tizenhatos bal sarka előtt, balra passzol Styles elé, aki ballal laposan középre ad, SALLAI ROLAND meg jobbal, 12 méterről a bal alsóba lő. 1–0!

    15.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–0) Sallai R.
    11.

    PERC
    Bakaszetasz emel, Orbán fejel, Styles eladja.

    10.

    PERC
    Orbán elfejeli Bakaszetasz beadását Joannidisz elől, majd a görög karmester jobb oldali beadását Szalai Attila és Orbán közös erővel tisztázza.

    10.

    PERC
    A vendégtábor fent (P. K.)

    10.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    9.

    PERC
    Nagy Ádám letalpalja Kurbeliszt, aki aztán felrúgja a magyar szűrőt. Görög szabadrúgás.

    8.

    PERC
    Bakaszetasz beadását Rota az ötös előtt rosszul találja el fejjel, majd Buhalakisz középről, jobbal 23 méterről jócskán a jobb sarok mellé lő kapásból.

    7.

    PERC
    Macurasz kiharcol egy szögletet a bal oldalon.

    5.

    PERC
    Rota két kisebb szlovák csapatban is légióskodott.

    5.

    PERC
    Fiola passzol jobbról Dzsudzsák elé, aki jobbal 17 méterről az egyik védőbe lő.

    4.

    PERC
    Szoboszlai nekimegy Rotának, kis ápolás, kapott a görög egyet a fejére.

    3.

    PERC
    Magyar letámadás, sikeres, zavarban a görögök, rosszak oldalra a keresztpasszok.

    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    Dzsudzsák hátramegy, és köszönti a szurkolókat.

    A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek fehér mezben és kék nadrágban.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Fotó: P. K.

    Nincs elérhető leírás.

    Most épp a Nélküled szól a hangszórókból.

    A rendőrség is nagy erőkkel készült (Fotók: Pór Károly)

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    AZ NSO-OLVASÓK KEZDŐCSAPATA: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák, Kerkez – Sallai, Szoboszlai

    TORGHELLE Sándor, 42-szeres válogatott csatár, a görög Panathinaikosz és PAOK korábbi légiósa

    ÜNNEPI TALÁLKOZÓ – jó, hogy Dzsudzsák Balázs így köszönhet el a válogatottól, a búcsúmérkőzés megtisztelő. Persze eszembe jut, én még búcsú-telefonhívást sem kaptam, hogy nem kell többet jönni, így az utolsó mérkőzésem a hollandok elleni egy hat lett, amelyen éppen Dzsudzsák Balázs szerzett vezetést, én adtam a gólpasszt, és még döntetlent volt, amikor lecserélt Erwin Koeman. Akkor talán nem gondoltam arra, hogy soha többé nem leszek válogatott. Így tehát Balázs ott volt az utolsó mérkőzésemen, én is ott leszek az övén, kíváncsi vagyok, melyik csapat tudja jobban felszívni magát. Ma már nincsenek barátságos mérkőzések, a tavasszal következik az Eb-selejtező, s a minap Luxemburgban Németh András gólja mutatta, milyen hasznosak ezek a meccsek. Jó felépítésű támadó, érzi a kaput, a kellő önbizalom is megvan benne, de nyilván idő kell, hogy beépüljön a válogatottba. A görögök mostanában kevesebb sikert értek el, nem jutottak ki a vb-re és az Eb-re sem, sok fiatal van a keretükben, kíváncsi vagyok, milyen játékerőt képviselnek.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotók: Borbola Bence

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Jorgosz Maszurasz, a görög válogatott támadója a következőket mondta a mérkőzés előtt.

    „Volt néhány gondom a héten, de túltettem magam ezeken, százszázalékos állapotban várom a holnapi mérkőzést. Málta ellen kilencven percen keresztül szenvedélyesen játszottunk a nyilvánvaló hibák ellenére, ezzel az elánnal küzdöttünk az elmúlt hónapokban, és fogunk a magyarok ellen is. A legfontosabb, hogy összpontosítsunk, koncentráljunk, minden játékosnak megvan a maga felelőssége, szeretnénk, ha ez tükröződne a meccsen. Csodálatos stadionban vagyunk, élvezni szeretnénk a hangulatot. Tudjuk, hogy a magyar futball nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, példaként kell, hogy ez álljanak előttünk. Nagyon jól szerepeltek a Nemzetek Ligájában, ez az a szint, ahová mi is el akarunk jutni.

    Gustavo Poyet, a görög válogatott uruguayi szövetségi kapitánya így vélekedett.

    „Arra számítottunk, hogy mindenki bevethető lesz ezen a felkészülési mérkőzésen, megnézhetünk új játékosokat, akik már az Eb-selejtezőkön a segítségünkre lehetnek. Bízom a játékosokban és abban az üzenetben, amit át szeretnénk nekik adni. Minden adva van ahhoz, hogy élvezzék az év utolsó válogatott mérkőzését. Nekem nem sikerült olyan sokszor az uruguayi válogatottban pályára lépni, mint a magyarban Dzsudzsák Balázsnak. Hosszú karrierje miatt példakép lehet a magyar gyerekek számára.”

    Marco Rossi szövetségi kapitány először arról beszélt, hogy Dzsudzsák hol kaphat szerepet a pályán.

    „Ő lesz az egyik tízes a három-négy-kettő-egyes felállásban. Balázs kiváló minőségű, ma is aktív játékos, klubjában meghatározó. Egészen biztosan a legjobbat fogja nyújtani, és segíteni fog minket. Eleinte Sallai Roland lesz a csatár, aztán menet közben felhasználom erre Ádám Martint is. Egyelőre ez az elgondolás.”

    Szóba került az is, hogy a Luxemburg elleni mérkőzés után kritikus hangot ütött meg a csapattal szemben.

    „Ilyenkor elsősorban magamat bírálom. Alibiket nem kereshetünk, tanulni kell a meccsekből, szembe kell nézni a hibákkal. Hiba és hiba között is van különbség. Olaszország ellen az első gól előtt jelentőset hibáztunk, ahogy Luxemburg ellen is. Olyan hibákat követtünk el sorozatosan, amiknek a javítását keresnünk kell.”

    Dibusz Dénes először arról beszélt, hogy csöppet sem unatkozott az őszi szezonban.

    „Gyakorlatilag az egészet úgy játszottuk le, hogy heti két mérkőzés, benne egy válogatott edzőtábor, ez már a második. Örülünk, hogy ennyi kötelezettségünk volt, mert ez azt jelenti, hogy elértük a céljainkat. Szeretnénk szépen zárni az évet, nem szabad az utolsó hazai mérkőzésen elrontani az összképet, úgyhogy mindenkinek csak a győzelem lebeg a szeme előtt.”

    Elárulta: a Luxemburg elleni mérkőzés után néhányan megköszönték neki, hogy védésének köszönhetően döntetlen maradt a meccs vége.

    „De ez a dolgom. Bárki is véd a válogatottban, megfelelő stabilitást kell hoznia, és ilyen szituációkban hozzá kell tenni az extrát a kapuban. Örülök, hogy sikerült, de annak nem, hogy döntetlen lett a vége, mert nyerni szerettünk volna jó játékkal.”

    Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy készülnek-e meglepetéssel a búcsúzó Dzsudzsák Balázsnak.

    „Nyilván ad egy különlegességet, hogy ez lesz Balázs búcsúmeccse. Nagyon szép pályafutása volt, száznyolc és százkilenc válogatott meccset sem adnak véletlenül. Megdolgozott mindegyikért. A csapattól az lenne a legnagyobb ajándék, ha győzelemmel tudna búcsúzni.”

    A Nemzeti Sport ezután arról kérdezte: milyen fogadtatásra számít, hiszen a közösségi médiában azért azt lehet érzékelni, nem mindenki lelkes a búcsúmérkőzés miatt.

    „Mielőtt válaszolnék, azzal szeretném kezdeni, hogy óriási hála és köszönet az MLSZ-nek, Csányi Sándornak, Vági Márton és Berzi Sándornak is. Sok mindent kaptam tőlük, sok feltételt megteremtettek, hogy fejlődjön a futballunk. A kérdésre válaszolva pedig: kicsit zavarnak, kicsit idegesítenek ezek a kommentek, mert nem szeretem az igazságtalanságot. Amikor kettőt rúgtam a portugáloknak, akkor az volt a baj, hogy az egyik szabadrúgás volt, a másik megpattanó lövés. Az idei év tökéletes volt a válogatott szempontjából, nem hiszem, hogy ennek a Dzsudzsák-búcsúmeccsnek el kellene mennie abba az irányba, hogy valaki ezt megkérdőjelezze. Nem kell hangsúlyoznom, hogy senkinek sem adnak száznyolc meccset ajándékba. A számok, az évek, a gólok és a gólpasszok, mindig elérhető voltam bárki számára – szerintem ezt sokkal többen respektálják, mint akik nem. Úgyhogy jó a szájízem, és az lesz a mérkőzés után is.”

    „Hosszú idő után tudtuk a generációnknak azt az élményt adni, hogy kijutottunk egy Eb-re, és nem akármilyen csapat ellen sikerült két gólt lőnöm. Ha pedig a rosszat is ki kell emelni, akkor csak Andorrára tudok gondolni. Kvalitásban és hozzáállásban sem hoztuk az elvárt színvonalat. Ez rossz emlék, de nem törölném ki, mert sokat tanultam belőle. Sokkal erősebb lettem, még akkor is, ha a meccs után sírtam el magam.”

    Dzsudzsák Balázs a sajtóesemény elején elárulta: kicsit jobban ver a szíve a mérkőzés miatt a megszokottnál.

    „Természetesen jobban izgulok, mint egy átlagos meccs előtt. Mégiscsak nagyon komoly tíz-tizenhárom évet zárok le. Jólesik újra itt lenni a csapatban, bár a keret kicsit változott, de a hangulat semmit sem. Gyermeki rajongással vagyok itt, szeretném minden pillanatát megélni, minden edzést, minden hülyéskedést.”

    A magyar nemzeti csapattól a görögök elleni felkészülési mérkőzésen búcsúzó Dzsudzsák Balázs sajtótájékoztatót tartott a telki edzőközpontban.

    Fotó: ifj Thaly Zoltán

    Németh András sérülés miatt nem játszik ma.

    Nem csupán szurkolók, sportvezetők, edzők is elkísérték Luxemburgba a magyar válogatottat, de ott volt a lelátón a jelenleg a francia Metz vezetőedzőjeként dolgozó Bölöni László is, aki aztán – anélkül, hogy tanácsokat adna Marco Rossi szövetségi kapitánynak – megosztotta lapunkkal tapasztalatait a 2–2-re végződő felkészülési mérkőzés után.

    „Úgy érzem, a válogatott keresi a továbblépést, az új játékosoknak köszönhetően, főleg a csatársorban új dimenzió nyílhat – mondta a szakember. – Először meghökkentett Ádám Martin látványa, ám idővel egyre inkább meggyőzött erejével, testi adottságainak kihasználásával, ám jót tenne neki, mondjuk, ha a portugál bajnokságban futballozna, úgy gyorsabban fejlődne technikailag is, de a helyére beálló Németh András játéka is tetszett. Mindkét labdarúgó ígéretes, vagy talán több is annál. A középpályán is láttam új arcokat, s ezzel együtt új játékelemeket. A védelmen látszik, már csak a nevekből is, hogy összeszokott csapatrésze a válogatottnak. Szóval azt, hogy a kapitány különböző megoldásokat keres, rendkívül jónak tartom. Egyébként pedig a játék alapján többet érdemelt volna a válogatott, az első félidőben lezser magyar fölényt tapasztaltam, amely beteljesedett az egyenlítésben és a vezetés megszerzésében, viszont kettő-egy után mintha ott lett volna a fejekben, hogy megnyerték a meccset, ám felébredtek a luxemburgiak, és sikerült olyan tíz–tizenöt percet produkálniuk a második félidőben, amely alapján a döntetlen is veszélybe került. Rendkívül naivnak tartom a mindenáron való hátsó építkezést, amely igazán olyan csapatoknak való, amelyben a védők átlag feletti technikai képességűek. Nem azt mondom, hogy mindent előre kell rúgni, de ha látod, érzed, hogy jó ideje nem tudsz kijönni a kapud elől, akkor nincs más megoldás. Tapasztalatból tudom, könnyebb sikerekkel csapatot építeni, mint kudarcok közepette. Nos, ilyen gondolatokkal várom a görögök elleni mérkőzést.”

    „Luxemburg döntetlent harcolt ki Magyarország ellen” – ezzel a címmel közölte tudósítását a luxemburgi közmédia, az RTL a csütörtök esti Luxemburg–Magyarország mérkőzés után. A luxemburgi újságírók szerint a 2–2-es döntetlen „kielégítő eredmény az Angliát oda-vissza megverő magyar csapat ellen.”

    A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2–2-es döntetlent ért el Luxemburg vendégeként. A Nagyhercegség sajtójában remek eredményként könyvelik el a csütörtök esti ikszet.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ