2022.XI.3. EL-csoportkör: Trabzonspor – Ferencváros: 1-0

Egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros a Trabzonspor otthonában

Bakaszetasz révén már a hetedik percben vezetést szereztek a törökök, a Fradi nem tudott egyenlíteni.
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 6. fordulójában a Ferencváros 1–0-s vereséget szenvedett a Trabzonspor vendégeként. A magyar együttes már biztosan továbbjutott a nyolcaddöntőbe, míg a török bajnok a győzelem ellenére is az Európa-konferencialigában folytatja.

Nyilatkozatok:

„Már a sorsoláskor látszott, hogy ez egy nagyon kemény csoport, amelyben a Monaco tűnt a legerősebbnek. A Ferencváros azonban négy pontot szerzett a franciákkal szemben, ami komoly meglepetés volt számomra, elsősorban ezzel biztosította be első helyét a négyesben. A rivális legnagyobb erőssége, hogy atletikus játékosok alkotják a keretét” – méltatta az MTI érdeklődésére a csoportgyőztes és ezáltal már nyolcaddöntős magyar csapatot a török a szakember, aki hozzátette, hogy a zöld-fehérek 27-28 azonos képességű futballistával rendelkeznek, így nem lehet arról beszélni, hogy cserejátékosok fognak szerepelni a mérkőzésen.

Abdullah Avci kiemelte, hogy mindenképpen nyerni akarnak, mert győzelemmel biztosan folytathatják szereplésüket a nemzetközi porondon, jobb esetben pedig – a Monaco pontvesztésével – maradnak az Európa-ligában.

„Ehhez rendkívül fontos, hogy ne ragadjon el bennünket a hév, azaz ésszel és türelemmel futballozzunk. Kilencven percünk lesz, ezért nem kell kapkodni” – mondta Avci, aki hangsúlyozta, hogy ha sikerül begyűjteni a három pontot, akkor a csapat mindent megtett az Európa-ligás folytatásért, azaz nem lesz csalódott, ha ennek ellenére az Európa-konferencialigába kerül át a gárda.

A mérkőzést előtti sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov, a zöld-fehérek vezetőedzője (…) fejtette ki várakozásait. Az orosz szakember elárulta, Adama Traoré sérülés miatt nem lép pályára Trabzonban.

– A védelemben, a középpályán és a támadósorban is vannak hiányzók. Mekkora gondot jelent a hiányuk?
– Valóban akadnak olyan játékosok, akik nem állnak a rendelkezésünkre. Botka Endre és Dibusz Dénes két sárga lappal léphet csütörtökön pályára, de itt vannak a keretben, van még időm eldönteni, hogy valóban ott lesznek-e a pályán. Ez a találkozó is fontos a számunkra, ugyanolyan alapossággal elemeztük ki az ellenfelet, mintha vérre menő mérkőzést játszanánk. Adama Traoré is sérülés miatt hagyja ki a mostani találkozót.

– Kontrára rendezkedik be ezúttal a Ferencváros?
– Játszott már egymás ellen a két csapat, hazai pályán tíz emberrel kellett helyt állnunk. Ezúttal idegenben játszunk, a Trabzonspor mellett áll majd a saját közönsége, alighanem komoly támogatást kap. A taktikát nem szeretném elárulni, még mindig finomítjuk, mivel tudunk ezúttal leginkább operálni.

– A sok hiányzó miatt több ferencvárosi fiatal is a csapattal tartott. Elképzelhető, hogy valamelyikük bemutatkozik, vagy egyelőre a légkört szokják?
– A hatodik meccsünk a csoportban, és az ilyen sűrű menetrendben benne van, hogy néhány játékost sérülés miatt nélkülöznünk kell. Sok fiatalt hoztunk magunkkal, de a Trabzonspor elleni mérkőzés is fontos a számunkra, az eredményt tartjuk szem előtt, nem azzal foglalkozunk, hogy fiatal játékos debütál-e vagy sem.

– Oroszország szövetségi kapitányaként kétezer-tizenhatban éppen Törökországban debütált, vezette a válogatottat a Trabzonspor stadionjában is. Milyen az aréna atmoszférája?
– Nem kevesebbszer, mint hatszor játszottam az orosz válogatottal Törökország ellen, ezek alapján mondhatom, az összes stadionnak különleges atmoszférája van. Imádják errefelé a futballt, hevesek a drukkerek, ezúttal is hasonló légkörre számítok. Ahol eddig edzőként irányítottam az együttesemet Törökország ellen, ott rendre telt ház volt. Alighanem így lesz ez ezúttal is.

A mérkőzés:

Európa Liga, H-csoport, 6. forduló:

Trabzonspor — Ferencváros: 1-0 (1-0)
Trabzon, Senol Günes Sportkomplexum, 18:45. ~31.000 néző.
Vezette: Harm Osmers (asszisztensek: Kempter, Schaal; tartalékjv.: Schröder; VAR: Dingert; VAR asszisztens: Storks – németek)

Trabzonspor: Ugurcan Cakir — Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo, Eren Elmali — Hamsík (Gbamin, 62.), Siopis — Abdülkadir Ömür (Naci Ünüvar, 69.), Bakasetas (Bardhi, 69.), Trézéguet (Dogucan Haspolat, 85.) — Y. Yazici (Djaniny, 62.)
kispad: M. Taha Tepe, Kagan Moradaog, Hüseyin Türkmen, Umut Bozok, Denswil, Y. Erdogan, Lahtimi
vezetőedző: Abdullah Avci

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka (Redzic, 90+1.) — Esiti (Mercier, 61.), Vécsei — Zachariassen, Laidouni, Nguen (Kovacevic, 82.) — R. Mmaee
kispad: Bogdán, Őri, Botka, Bagi, Varga Zé., Manner
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Bakasetas (7.)
Sárga lap: Ömür (45+1.), Vitor Hugo (51.), Bartra (81.) illetve Laidouni (27.), S. Mmaee (47.), Vécsei (88.)

A török szurkolók nem ismernek tréfát, meccsnapokon szertartásszerűen Trabzonspor-mezben indulnak dolgozni. Kora délelőtt már mindenütt bordó-kék felsőben flangáló helyiekbe botlottunk, akik a munka végeztével már haza sem mentek, a belvárosban szinte egymásba nyíló kávézókban hangolódtak az esti összecsapásra.

A Fekete-tenger partján több mint tizenöt kilométeren elnyújtózkodó település hegyoldalain egymást érik a tíz-húsz emeletes lakóházak, és ahogy elkezdett sötétedni, a dudáló autók száma megsokszorozódott – pedig addig sem volt kevés jármű a nyolcszázezer lakosú városban… Az ember azt hitte, a kürtöt nyomogató sofőrök a közelgő mérkőzésre hangolnak, de nem, azért dudáltak, hogy a másik autós soroljon arrébb a sávokban. A Senol Günes Stadion környékén tovább fokozódott a hangulat, két órával a kezdés előtt dalolászó törökök lepték el az utakat, s mivel addigra a ferencvárosi ultrákat szállító különgép is landolt, a százharminc magyar drukker is ott volt már a létesítménynél. Érdekes módon a lelátók azonban nem teltek meg, pedig a helyiek azt jósolták, tűt sem lehet majd leejteni, ám ehhez képest bőven maradt üres szék a lelátókon.

A hangulat ettől még elképesztő volt!

A hazai drukkerek megállás nélkül ugráltak, tapsoltak a kapu mögötti lelátórészen, igaz, az egyik, fanatikusokkal teli szektor tagjai a találkozó elején a csapat gyenge szereplése miatt háttal álltak a pályának, más kérdés, hogy a hetedik percben már ők is megfordultak, és egymás nyakába ugrottak. Gyorsan vezetést szerzett ugyanis a török bajnok… A gólhoz azonban komoly ferencvárosi hiba kellett: Vécsei Bálint a térfél közepén adta el a labdát, ott, ahol védekező középpályás nem tehet ilyet, a Trabzonspor nyomban góllal büntette meg a hibát.

Lendületben is maradt a hazai csapat, a tizenharmadik percben a kapufa mentette meg a Ferencvárost az újabb találattól, majd a szünetig leginkább távoli lövésekkel, nyesésekkel próbálkoztak a törökök, a félidő előtti percekben Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie. Érezhető volt, hogy a hazaiak számára volt még tétje a mérkőzésnek, agresszívebben mentek bele a párharcokba és a kapu elé is lendületesebben értek fel, hátul ezúttal is nagy szükség volt a belső védő, Samy Mmaee nagy mentéseire.

A statisztikák is a Trabzonspor fölényét mutatták, az első félidőben hatvanöt százalékban a törököknél volt a labda, ráadásul lövéssel, fejessel is többször próbálkoztak. A második félidőben az eső is rázendített, elmosta a hazaiak lelkesedését is, mert az ötvenedik perctől sejthető volt, hogy a találkozónak nem sok tétje maradt a hazaiak számára, ugyanis a csoport másik mérkőzésén a Monaco addigra a harmadik gólt is berámolta a Crvena zvezda kapujába, ami azt jelentette, hogy a törökök győzelmük esetén is a csoport harmadik helyén végeznek.

Számítani lehetett arra, hogy nem ez lesz az esztendő legizgalmasabb negyvenöt perce. Némi vidámságot csempészett a szürkeségbe a hazai szurkolók koreográfiája, ugyanis a szokásukhoz híven a 61. percben – utalva a város telefonos hívószámára és az autók rendszám táblájára – felálltak a helyükről és tapsolni kezdtek, sokan pedig a világítást bekapcsolva lóbálták telefonjukat a fejük fölé emelve.

A pályán nem sok minden történt. A két vezetőedző – Abdullah Avci és Sztanyiszlav Csercseszov – elkezdett cserélgetni, igaz, a Ferencváros mesterének sok variációs lehetősége nem volt, hiszen a számos sérült és eltiltott miatt a kispadon jobbára a második csapatból felhozott fiatalok ültek. A végére elcsendesülő stadionban a ferencvárosi ultrák is rázendítettek, gondolván, hátha összejön az egyenlítés. A meccs végére a ferencvárosi védelem is „felbomlott”, a megsérülő Tokmac Nguen helyére a belső védő Adnan Kovacevic állt be, a hátvédsor bal szélére így Mats Knoester húzódott ki – a holland Magyarországra érkezése óta először jutott szóhoz ebben a pozícióban.

Az eredmény már nem változott, és ilyenkor lehet leírni: ezt a vereséget gyorsan el kell felejteni.
Kikapott a Ferencváros, de annyi baj legyen, hiszen azt már a csütörtöki összecsapás előtt is tudni lehetett, hogy az Európa-liga H-csoportjának élén végzett és izgatottan várhatja a február 24-ei sorsolást, amikor kiderül, hogy a legjobb tizenhat között melyik csapat lesz az ellenfele.

Márpedig a történet lényege ez: tavasszal is játszik a Fradi a kupában!

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. FERENCVÁROS 6 3 1 2 8–9 -1 10
2. Monaco 6 3 1 2 9–8 +1 10
3. Trabzonspor 6 3
3 11–9 +2 9
4. Crvena zvezda 6 2 4 9–11 –2 6

A csoport másik mérkőzésén: Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb) 4–1

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A magyar együttes már biztosan továbbjutott a nyolcaddöntőbe, míg a török bajnok a győzelem ellenére is az Európa-konferencialigában folytatja. A mérkőzés után Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője értékelt a sajtótájékoztatón.

– Ezt a vereséget gyorsan el kell felejteni?
– Jól futballozó csapat otthonában léptünk pályára, a Trabzonspor számára még volt tét, hiszen a riválisunknak mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy életben tartsa a reményt a második helyre. Persze, mi is győzni szerettünk volna, de ez nem jött össze. Az első helyen végeztünk, ezzel számunkra véget ért a csoportkör, jó érzéssel várjuk a folytatást.

– A vereség miatt azért mérges, vagy ez az a találkozó, ami után nem tudja kritizálni a játékosait?
– Első helyen végeztünk a csoportban, bennünket csakis ez érdekel. Negyvenhét év után szerepelhet a Ferencváros a nemzetközi kupasorozat tavaszi folytatásában – azért ezt sem szabad elfelejteni, és persze hogy nem is vagyok mérges emiatt.

– Ezt a mérkőzést is elemzi a szakmai stáb, vagy már nincs különösebb jelentősége ennek a csatának?
– Természetesen minden egyes mérkőzést elemzünk, mert a tanulságok nélkül nem tudunk tovább fejlődni. Márpedig mi még jobbak szeretnénk lenni!

A mérkőzés után Abdullah Avci, a török csapat vezetőedzője értékelt a sajtótájékoztatón.

– A csoport harmadik helyén végzett a Trabzon­spor. Ez csalódást jelent?
– A szurkolók reakcióján is látható volt, hiszen a lefújás előtt sokan hazaindultak, márpedig ez errefelé nem szokás. Sajnálhatjuk, hogy a csoportkör utolsó fordulójában már nem a saját kezünkben volt a sorsunk, így csak annyi dolgunk maradt, hogy megnyerjük a Ferencváros elleni találkozót, és bízzunk a szerencsében.

– A kispadnál tisztában voltak a másik mérkőzés alakulásával?
– Tudtunk róla, hogy a Monaco vezet. Ráadásul hamar előnyhöz jutott, és a szünetre gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Nem örülünk a harmadik helynek, ennél sokkal többre számítottunk. A Konferencialigában folytatjuk, ott kell kihozni magunkból a legtöbbet.

– Mennyire lepte meg a Ferencváros jó szereplése?
– A találkozó előtt is elmondtam, a magyar bajnok annak köszönhetően végzett csoportja élén, hogy a favoritnak számító Monaco ellen négy pontot szerzett a két találkozón. Ez meglepett. Jó csapat a Ferencváros, nem véletlenül jutott tovább egyenes ágon.

El: „A Trabzonspor szurkolóit alig érdekelte már ez a meccs” – török lapszemle

„A rajongók nem mutattak nagy érdeklődést, a Trabzonspor szurkolóit alig érdekelte már ez a meccs, a győzelem viszont meglett, ami Európa-konferencialiga-szereplést jelent” – írja az ntvspor.net, amely az FTC szurkolóit is kiemelte tudósításában – „A Ferencváros nagyjából százötven fős szurkolótábora végig buzdította csapatát a lelátón.”

Szintén ennek az oldalnak adott interjút a meccs után Marc Bartra, a Trabzonspor jelenlegi, az FC Barcelona korábbi spanyol védője: „Kiválóan játszottunk az első félidőben, reménykedtünk benne, hogy nyerhetünk hárommal, és így meglesz az El-továbbjutás… Erre megvolt minden esélyünk, de nem tudtunk élni vele, így másik sorozatban folytatjuk a küzdelmet. Megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani ott is!”

fanatik.com nem kifejezetten a Fradival foglalkozott: „Bakaszetasz, a Trabzon görög sztárja nagyszerű gólt szerzett a Ferencváros ellen, ezzel ő szállította csapata győzelmét, ráadásul történelmet írt, hiszen mind a hat meccsen kivette a részét gólból az El-csoportkörben. A már csoportgyőztes Ferencváros nyugodt lehetett, de a Trabzon számára sorsdöntő volt ez a meccs, csakhogy hiába sikerült nyerni, a Monaco győzelme miatt az Európa-konferencialigában folytathatják Bakaszetaszék…”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Trabzonspor hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2022.XI.3. EL-csoportkör: Trabzonspor – Ferencváros: 1-0 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+3.

    PERC
    Köszönjük megtisztelő figyelmüket, a Ferencváros veresége ellenére a H-csoport élén végzett az Európa-ligában és várhatja a nyolcaddöntőt.

    90+3.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+1.

    PERC
    Redzic is pályára lép, Pászkát váltja.

    90+1.

    PERC
    Három perc lesz a ráadás.

    88.

    PERC
    Vécsei is besárgul.

    87.

    PERC
    Kicsiben végeztek el egy szögletet a hazaiak, Bardi próbálkozott éles szögből. Dibusz védett.

    86.

    PERC
    Kovacevic fejelt! A hátvéd bólintása nem sokkal kerülte el a kaput. Marad az 1–0.

    85.

    PERC
    Haspolat a Trabzon utolsó cseréje, Trezégé jött le.

    83.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    81.

    PERC
    Kovacevic váltja Nguent.

    81.

    PERC
    Vécsei próbálkozott lövéssel, 18 méterről ballal tüzelt, Cakir azonban pont jó helyen állt és védeni tudott.

    79.

    PERC
    Samy Mmaee egy remek becsúszással menti meg a csapatát, a második hullámban érkező lövést pedig Dibusz gyűjti be.

    78.

    PERC
    Szépen játszotta át az ellenfél térfelét a Fradi, Samy Mmaee, Nguen, Ryan Mmaee volt a labda útja, azonban a Vécseinek szánt visszalészítés rövid volt, így jöhet a Trabzonspor.

    74.

    PERC
    Samy Mmaee felívelését Zachariassen játszotta meg szépen, majd Merciert kereste középre, aki azonban nem találta el a labdát.

    70.

    PERC
    Ünüvar is lehetőséget kap, Ömür számára ér végez a találkozó.

    69.

    PERC
    Bardi, a korábbi újpesti váltja Bakaszetaszt.

    69.

    PERC
    Nagy helyzet… lehetett volna. Mercier ívelte be a lébdát Zachariassennek, aki azonban lesen tartózkodott.

    62.

    PERC
    Djaniny fel, Yazici le.

    62.

    PERC
    Gbamin a pályán, Hamsík jött le.

    61.

    PERC
    Közben elértünk a mérkőzés 61. percéig, ami különleges a hazaiaknak. „A 61. percben énekelnek, görögtüzeket gyújtanak, és ezt mindig megteszik, még akkor is, ha pont akkor kap gólt a csapat. A 61 a város körzetszáma, ez szerepel a rendszámtáblákon, ez az előhívó szám, ha valaki ide akar telefonálni. Kitalálták, hogy ezt minden meccsen megünneplik” – fejti ki Végh János, a Nemzeti Sport töröklabdarúgás-szakértője.

    60.

    PERC
    Mercier érkezik Esiti helyére, egy támadóbb felfogású középpályás vált egy védekezőbbet. Úgy néz ki, a Fradi kiharcolná a döntetlent.

    58.

    PERC
    Közben már 3–1 Monacóban, szépített a Crvena zvezda Kanga büntetőjével.

    57.

    PERC
    Yazici került középen helyzetbe, kiszolgáltatott pozícióban, a kapunak háttal vehette volna át a labdát, ő azonban fordulásból lőtt, pontatlanul.

    55.

    PERC
    Nguen kapott egy jó labdát a jobb oldalon, a visszatett labdája azonban pontatlan, ebből pedig megindulnak a törökök…de Samy Mmaee a helyén és megállítja a támadást.

    52.

    PERC
    Már 3–0-s előnyben a Monaco, ezzel szinte biztos, hogy a Crvena zvezda kiesett az Európa-ligából, a Trabzon pedig a Európa-konferencialigában folytatja tavasszal.

    51.

    PERC
    Vitor Hugo lépett oda Nguennek, sárga lapot mutat fel neki a játékvezető.

    49.

    PERC
    Tokmac Nguen próbálkozott, de a lövése nem találta el a kaput.

    47.

    PERC
    Samy Mmaee sárga lapjával indul a félidő, a marokkói lerántotta Bakaszetaszt.

    46.

    PERC
    FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS! Nincs változtatás egyelőre.

    FÉLIDŐ

    Érkeznek a játékosok a második félidőre. Velük együtt az eső is megérkezett.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Az első játékrészben 65 százalékban a törököknél volt a labda, ráadásul a Trabzon sokkal többször is próbálkozott. 12 lövést regisztráltak a hazai, míg mindössze egyet a vendég oldalon.

    FÉLIDŐ

    Egy kis érdekesség a történelemből: magyar állampolgárságú labdarúgó nem tartozott a török bajnok kötelékébe, egy magyar játékos viszont rúgta a labdát bordó-kék mezben, sőt ő volt a klub első nem török futballistája. A legenda szerint az akkor másodosztályú Trabzon vezetői figyelmébe a Farul Constanta 5-ös mezt viselő játékosát ajánlották, ám nem tudták, hogy ő megsérült, és azt sem, hogy az általuk megtekintett találkozón más húzta fel az 5-ös dresszt. A helyettes kiválóan játszott a mérkőzésen, és a törökök szerződtették az 1970–1971-es idényre. És, hogy ki volt az ismeretlen valaki? Itt kiderül!

    FÉLIDŐ

    VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

    45+1.

    PERC
    Ömür csúszott oda Laidouninak, sárga lapot kap érte.

    45.

    PERC
    Bakaszetasz ugratta ki remekül Elmalit, a balhátvéd lövésébe Samy Mmmaee csúszott bele és mentett szögletre.

    42.

    PERC
    Esiti adta el a labdát, Bakaszetasz lövését pedig Dibusz védte lábbal.

    41.

    PERC
    A jobb oldalon vezetett kontrát a Trabzon, Yazici lőtt 20-ról.

    40.

    PERC
    Cakir botlott bele majdnem a labdát, Nguen zavarta meg, de a kapus végül bedobásra tudott menteni.

    40.

    PERC
    Ömür adta be a labdát a jobb oldalról, Yazici viszont nem tudott fejelni. Ismét a Trabzon birtokolja a labdát.

    35.

    PERC
    Szép támadást vezetett a Fradi, Pászka próbálta középre tenni a labdát, azonban Cakir jó ütemben lépett ki.

    32.

    PERC
    Tokmac Nguen ívelte be a labdát Ryan Mmaee fejére, de a marokkói csatár pontatlanul bólintott.

    31.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    30.

    PERC
    Ömür tört be a jobb oldalról, a tizenhatosról tüzelt, de a labda Dibusz irányába gurult, aki könnyedén kapta fel.

    29.

    PERC
    Samy Mmaee mutat be egy remek szeréls, Trezégét sikerült megállítania, aki egy az egyben törhetett volna a kapura.

    28.

    PERC
    A csoport másik mérkőzésén az AS Monaco már 2–0-ra vezet a Crvena zvezda ellen Kevin Volland duplájával.

    27.

    PERC
    Laidouni kapja a meccs első sárga lapját, Hamsíkkal szemben volt szabálytalan.

    27.

    PERC
    Sziopisz készítette le a labdát Bakaszetasznak, aki a tizenhatos előteréből ezúttal pontatlanul célzott.

    22.

    PERC
    Bakaszetasz szöglete után jól érkezett Bartra középen, a gólvonalról kellett tisztázni a fejesét.

    19.

    PERC
    Szépen tartja a labdát a hazai együttes, azonban a támadó harmadba nem sikerül eljutnia.

    16.

    PERC
    Hamsík próbálkozott a tizenhatos sarkáról, a lövés azonban jócskán elkerülte a kaput.

    16.

    PERC
    Ismét hazai helyzet. A zöld-fehérek vezettek támadást a jobb oldalon, majd a megszerzett labdával a Trabzon Wingo helyén rohamozott. Yazici kapta a labdát a tizenhatoson belül, de lövése nem volt pontos.

    13.

    PERC
    Kis híján 2–0. A Fradi térfelén szerzett labdát a Trabzon, Trezégé tört be középre, majd a lapos lövése a bal kapufát találta el.

    12.

    PERC
    Az FTC tartja hátul a labdát, ezt pedig hatalmas füttykoncert kíséri.

    7.

    PERC
    GÓÓÓL!!! Bakaszetasz hatalmas góljával vezet a Trabzon! Trezégé kapott Hamsíktól egy jó passzt, majd a bal oldalon megindult. Visszagurította Bakaszetasz elé, aki Esiti mellett a tizenhatos vonaláról a kapu bal oldalába lőtt, még a kapufa is segített neki. 1–0

    5.

    PERC
    Laidouni szerzett labdát és Nguent próbálta indítani, de a passz túl hosszúnak bizonyult.

    4.

    PERC
    Laidouni csapott össze Sziopisszal, lap és sérülés sincs.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak bordó-kék mezben és nadrágban lépnek pályára, míg a vendégek zöld-fehér szerelésben játszanak.

    A mérkőzést a helyszínről Borbola Bence tudosítja, aki a belvárosban már kora reggel Trabzonspor-mezben sétálgató férfiakra botlott. Mint kiderült, ők a mérkőzések napján szertartásszerűen mezben indulnak a munkahelyükre is. A több mint háromszázezer lakosú Trabzon belvárosában csupán délután jelentek meg az első magyar drukkerek, a százharminc ferencvárosi szurkolót szállító charterjárat délután négy órakor landolt a tengerparti reptéren.

    És, hogy milyen hangulatra lehet számítani? Egészen félelmetesre. „A csapat óriási buzdítást kap a szurkolóktól. Hiába van a Ferencvárosnak itthon nagy, lelkes tábora, a Trabzonspornál még nagyobb intenzitással szurkolnak. Ez az emberek mentalitásából ered, a kis csapatok ellen is ugyanúgy tombolnak. Kevés más országban szurkolnak úgy, mint a törökök. Sokkal jobban dominálnak az érzelmek, mint a magyar bajnokságban. A játékosok is csípnek, rúgnak, harapnak, és erre a Fradinak is fel kell készülnie” – mondta Végh János, a Nemzeti Sport töröklabdarúgás-szakértője a Sportrádió Hazafutás című műsorában.

    A helyi szurkolók kifejezetten élvezik, hogy az utóbbi években szálkát jelentenek a nagy isztambuli hármas – Fener­bahce, Besiktas, Galatasaray – drukkerei szemében. Agresszióért sem mennek a szomszédba, néhány évvel ezelőtt az egyik fanatikus fegyverrel többször rálőtt a Fenerbahce reptér felé tartó buszára, a sofőr megsérült, a bajnokságot egy hétre felfüggesztették, de előfordult, hogy a Trabzon akkori elnöke, Ibrahim Haciosmanoglu egy döntetlen után az öltözőbe zárta a játékvezetőt, csak Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök telefonhívására engedte szabadon.

    „Rajtunk semmiféle nyomás sem lesz – nyilatkozta lapunknak Anderson Esiti. – Az ellenfélnek támadnia kell, szüksége van a győzelemre, alighanem ennek szellemében kezdi a mérkőzést. A csoportgyőzelem ellenére sem engedhetjük meg magunknak a könnyelműséget, a Ferencvárossal szemben immár minden körülmények között nagyobb az elvárás. A törököknek a csütörtöki mérkőzés közben a csoport másik összecsapására is figyelniük kell, míg mi felszabadultan futballozhatunk. Jó érzés, hogy amíg a három másik csapat ölre megy a továbbjutást jelentő helyekért, mi nyugodtan érkezhettünk Törökországba. Agresszív, támadó szellemű ellenfélre készülünk, hátul alighanem sok munkánk lesz. Persze, nekünk is van tervünk a találkozóra. Szeretnénk, ha egész Magyarország büszke lenne ránk!”

    „A Trabzonspornak támadnia kell, mindent egy lapra feltéve előrejönnie, mi pedig játszhatjuk azt, amit idegenben jól tudunk, a kontratámadásokat –   erősítette meg Esitit Tokmac Nguen, aki nagyon örül annak, hogy a Fradi már továbbjutott. – Hihetetlen érzés, hogy az utolsó körben mi páholyból nézhetjük, ahogy a másik három csapat ölre megy a csoport második és harmadik helyéért.”

    Bővebben itt!

    Íme, a mérkőzés helyszíne, a trabzoni Senol Günes Stadion, amelyben nem spóroltak a méretekkel. A galéria IDE kattintva megtekinhető. (Fotók: Borbola Bence)

    MEGVANNAK A KEZDŐCSAPATOK!

    TRABZONSPOR: Cakir – Stryger Larsen, Marc Bartra, Vitor Hugo, Elmali – Sziopisz, Hamsík – Abdülkadir Ömür, Bakaszetasz, Trezégé – Yazici. Vezetőedző: Abdullah Avci

    FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Esiti, Vécsei – Zachariassen, Laidouni, Nguen – R. Mmaee. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

    Cserék:
    Trabzonspor: Taha Tepe (kapus), Kagan Moradaoglu (kapus), Hüseyin Türkmen, Umut Bozok, Djaniny, Naci Ünüvar, Denswil, Gbamin, Bardhi, Yusuf Erdogan, Dogucan Haspolat, Lahtimi
    Ferencváros: Bogdán (kapus), Őri (kapus), Mercier, Kovacevic, Botka, Redzic, Bagi, Varga Z., Manner

    Forrás: uefa.com

    „Sziasztok, srácok! Ahogy látjátok, egyre jobban vagyok. Sok szerencsét ma estére! Hajrá Fradi!” – üzent csapattársainak Franck Boli, az FTC támadója, aki a Zalaegerszeg elleni bajnoki meccsen fejsérülést szenvedett. Nem ő lesz az egyedüli hiányzó, nem tartott a csapattal a sérült Eldar Civic, kisebb sérülése miatt otthon maradt Amer Gojak és sárga lapos eltiltása miatt pedig Muhamed Besic sem lép pályára Törökországban. Adama Traoré sérülés miatt hagyja ki a Trabzonspor elleni összecsapást.

    Egy kis emlékeztető: az FTC az első fordulóban 3–2-re győzte le a török ellenfelet a Groupama Arénában, majd az AS Monaco vendégeként 1–0-ra győzött. A szerb Crvena zvezda otthonában ugyan 4–1-es vereséget szenvedett, de egy héttel később 2–1-es hazai sikerrel vágott vissza, az 5. fordulóban a Monaco elleni budapesti 1–1-es döntetlennel biztossá tette csoportelsőségét és nyolcaddöntős szereplését.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A TRABZONSPOR–FTC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ