2023.IX.27. Ferencváros – Kecskeméti TE: 1-0

A Ferencváros egy góllal nyert a Kecskemét ellen, és vezeti a bajnokságot

A zöld-fehérek szinte végigtámadták az egész meccset, végül Sigér gólja hozta meg a győzelmet.
A labdarúgó NB I 1. fordulójából elhalasztott mérkőzésen a Ferencváros a Kecskeméti TE-t fogadta, és bár nagy fölényben játszott, csak 1–0-ra nyert, igaz, ezzel a tabella élére is ugrott.

Nyilatkozatok:

Dejan Stankovic: Ez egy jó kihívás nekünk, hiszen tudom, hogy a Ferencváros az előző idényben háromból egyszer sem tudta legyőzni a Kecskemétet. Ez megfelelő motivációt adhat nekünk a szerdai meccsre. Van néhány sérültünk, akikre nem számíthatok, de bő, erős keretünk van. Hiszek a csapat erejében, a bennünk lakozó erőt kell megmutatnunk szerda este a pályán is. Napról napra keményebben kell dolgoznunk azért, hogy elérjük a céljainkat.

Szabó István: — Nehéz feladat természetesen, hiszen egy új edző új elképzelésekkel érkezik, akkor is, ha a keret nem változott. Ilyenkor a rotálás is jellemző a Ferencvárosra, hiszen tele vannak kitűnő játékossal, ebben az időszakban szinte képtelenség megtippelni, milyen összeállításban lépnek pályára. Csak a balhátvéd poszton ott van Civic, Ramírez, vagy éppen Pászka, de középcsatárként Varga Barnabás és Pesics is komoly minőséget képviselnek, akár együtt, akár külön vannak a pályán, és a többi posztról még nem beszéltünk. Inkább csapatként próbáljuk elemezni a Ferencvárost, főleg a Kisvárda és a Cukaricki elleni meccseik alapján. Az egyértelmű, hogy a Fradi hazai pályán nyerni szeretne, magasan futballoznak, agresszívek, sok helyzetet alakítanak ki. A Kisvárda ellen ugyan csak 1-0-ra nyertek, de harmincnál is több kapura lövés, rengeteg pontrúgás jellemezte a játékukat. Fel kell tehát kötnünk azt a bizonyos fehérneműt. Becsülettel fel fogunk készülni és nem feltartott kézzel szeretnénk az FTC ellen sem pályára lépni. 

A mérkőzés:

Ferencváros — Kecskeméti TE: 1-0 (0-0)
Groupama Aréna, 20:00. 7.299 néző.
Vezette: Karakó Ferenc (asszisztensek: Georgiou, Szert; Videóbíró: Erdős József; VAR asszisztens: Horváth R.; VAR operátor: Zimmermann; tartalékjv.: Farkas Á.)

Ferencváros: Dibusz — Makreckis, Abena, Wingo, Ramírez — Sigér, Ben Romdhane (Abu Fani, 57.) — Marquinhos (Civic, 87.), Zachariassen, Lisztes (Varga B., 57.) — Pesic (Botka, 77.)
kispad: Varga Á., Besic, Gojak, Pászka, Baráth P., Katona B.
vezetőedző: Dejan Stankovic

Kecskeméti TE: Varga B. — Szűcs K., Iyinbor, Belényesi, Szalai G., Zeke — Kiss B. (Zsótér, 46.), Vágó, Szuhodovszki — Horváth K. (Pálinkás 77.), Szendrei Á. (Tóth B. 61.)
kispad: Fadgyas, Kersák, Katona L., Májer M., Kovács K., Szabó A., Meskhi, Nagy O.
vezetőedző: Szabó István

Gól: Sigér (72.)
Sárga lap: Abena (83.) illetve Kiss B. (28.), Zeke (49.), Tóth B. (71.), Vágó (89.)

Az előző bajnokság aranyérmese fogadta a második helyezettet – a világon mindenhol kiemelt figyelmet érdemlő rangadó az ilyesmi. Nálunk elmaradt meccset pótoltak be szerdán, és nem volt meglepő, hogy a vendég kecskemétiek kezdőcsapata négy helyen is megváltozott ahhoz képest, ahogy múlt pénteken a Mezőkövesdet fogadták – hiszen akkor 2–0-ra kikaptak a lila-fehérek. Májer Milán, Pálinkás Gergő, Szabó I Alex és Zsótér Donát maradt ki, a másik oldalon Dejan Sztankovics a Kisvárda ellen 1–0-s győzelmet elérő csapatából Mohammed Abu Fanit és Varga Barnabást hagyta csak ki – nyilvánvalóan nem azért, mert elégedetlen lett volna a teljesítményükkel. Az FTC szerb szakembere átnézte a naptárt, és pontosan tudja, hogy a hét végén az MTK ellen játszik örökrangadót a zöld-fehér együttes, jövő csütörtökön pedig Firenzében lép pályára Konferencialiga-csoportmeccsen. Patrick Iyinbor tűnt a legveszélyesebbnek a mérkőzés elején, pedig a Ferencváros által kölcsönadott védő ritkán gólveszélyes az ellenfelek kapuja előtt, ám most egy fejessel riogatta Dibusz Dénest, a második lehetősége azonban már ráijesztett a fradistákra – Cristian Ramírez a kapu torkában a gólvonal elől vágta ki a labdát a kecskeméti játékos kísérlete után.

Ez a két jelenet is jelezte, hogy a Kecskemét egyáltalán nincs megilletődve, de azt is lehetett látni, hogy Szabó István alaposan megszervezte csapata játékát. Három belső és két szélső védő előtt három középpályás mozgott, elöl pedig két csatár próbálta megbontani a hazai védelmet, míg Dejan Sztankovics a megszokott felállásban küldte pályára az FTC-t: négy védő, két szűrő középpályás, három támadó középpályás és egy előretolt ék kapott szerepet a hazaiaknál.

Noha a hadrend a megszokott volt, tizenöt perc elteltével Sigér Dávid – kihasználva, hogy egy szabadrúgás miatt fél percig állt a játék – a kispadhoz sprintelt, hogy rövid megbeszélést folytasson a szakmai stábbal, Sztankovics pedig gyors eligazítást tartott. Talán ennek is köszönhető, hogy a következő helyzetet már a Ferencváros dolgozta ki, Kristoffer Zachariassen fejesét Varga Bence bravúrosan védte. Ezt követően állandósult a ferencvárosi mezőnyfölény, de a tíz kecskeméti mezőnyjátékos megszállta saját kapuja előterét, lezárta a tizenhatoson belülre vezető utakat. Ha pedig labdát szereztek a vendégek, a jobb oldalon Szűcs Kornél, a balon Zeke Márió sprintelt előre, védekezésre kényszerítve a Ferencváros támadóit.

A félidő végén ismét Zachariassen villant meg, két védő közé befutva gólhelyzetbe tudott kerülni, de mert közelről a kapu fölé lőtt, nem tudott előnybe kerülni a hazai együttes.

A szünetben Zsótér Donátot pályára küldte Szabó István, vélhetően az volt a szándéka, hogy a korábbi újpesti és kispesti játékossal többet támadjon a vendégegyüttes, a cserejátékos mégis hátul jeleskedett, veszélyes ferencvárosi kontratámadást megakadályozva egy nagyszerű közbeavatkozással. Egy órája tartott már a mérkőzés, és Sztankovics frissített csapatán, pályára lépett többek között Varga Barnabás is – gólt kellett szerezni. Dominált a Ferencváros, birtokolta a labdát, de sokáig mégsem tudta az akaratát rákényszeríteni az ellenfélre.

Majd jött Sigér Dávid!

Akiről sokszor megírtuk, lehet, hogy nem ő az FTC legügyesebb labdarúgója, de mentalitása, akaratereje példaértékű. Sztanyiszlav Csercseszov mellőzte, Máté Csaba visszatette a csapatba, amely vele valósággal szárnyalni kezdett, és bár nem a kapu veszélyeztetése a legfontosabb feladata, most akkor fejelt kulcsfontosságú gólt, amikor már kezdett türelmetlenkedni a közönség. Nagy megkönnyebbülés volt ez a fejes gól a hazaiak számára, és a KTE ezzel lépéskényszerbe került. Egészen addig szinte kifogástalanul működött a szervezett védekezés, de innentől kezdve az egyenlítés lett a legfontosabb célja a vendégegyüttesnek. Ennek jegyében Pálinkás Gergő is szerepet kapott, míg az FTC védelmébe Botka Endre érkezett friss emberként.

A Kecskeméti TE az előző két mérkőzésen a Debrecen (0–2) és a Mezőkövesd (0–2) ellen sem szerzett gól, sorozatban a harmadik találkozóján nem talált be az ellenfelek kapujába.

Dejan Sztankoviccsal a kispadon az FTC a Kisvárda után a Kecskemétet is 1–0-ra győzte le, vagyis szűk, de fontos győzelmekkel lépeget előre – és immár a tabella első helyéről várhatja a szombati örökrangadót. 1–0

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője a következőket mondta.

„A játék fontos elemei a szögletek. Emlékszem még játékoskoromból, hogy nagyon sok meccs ment el ezeken, illetve sok meccset nyertünk meg egy-egy rögzített szituáció utáni találattal. Nem akarom azt mondani, hogy ez a mai egy igazi olasz meló volt, inkább úgy fogalmazok, jó munka volt, s különösen a második félidőt nagyon jól kontrolláltuk, nem engedtük az ellenfelet kapura lőni. Egy ilyen erőltetett menetben két célunk lehet: a győzelem és a csapatszellem fenntartása – ezen a meccsen mindkettő teljesült.” 

A Nemzeti Sport külön is rákérdezett arra, hogyan látja a győztes gólt fejelő Sigér Dávid szerepét a csapatban, hiszen a középpályás tavasszal alig játszott Csercseszovnál, míg Máté Csaba alapemberként számított rá, ahogy nála is rendszeresen a kezdőben szerepel.

„Igazi vezér a pályán, gyakorlatilag a meghosszabbított jobbkezem. Maximálisan rendet tud tartani, megteremti az összhangot a középpályán a csatárok és a védők között. Nagyon szeretem az ilyen karaktereket.”

Azzal kapcsolatban, hogy Varga Barnabás ezúttal miért csak csereként lépett pályára, elmondta, hogy szerette volna kicsit pihentetni a csatárt, nincs semmi dráma a háttérben.  

Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője így látta csapata zsinórban harmadik vereségét.

„Nyilván senkinek sem könnyű, hogy sorban ez már a harmadik vereség, de nézzük meg, hogy három fordulóval ezelőtt a DVSC még első volt a tabellán, aztán jöttek a vereségek. Ez minket ugyan nem vigasztal, de a tizenkét csapatos NB I az ilyen. A mérkőzésre rátérve, az első huszonöt perc az kifejezetten tetszett, aztán a Ferencváros felőrölt bennünket. Technikai fölényben vannak velünk szemben, és az is törvényszerű, hogy egy idő után a helyzeteiket is berúgják.”

Sigér Dávid:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Kecskeméti TE hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2023.IX.27. Ferencváros – Kecskeméti TE: 1-0 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+5.

    PERC
    Vége a mérkőzésnek, egy góllal nyert a Ferencváros, és a tabella élére állt. 1–0

    90.

    PERC
    Négy perc a hosszabbítás.

    89.

    PERC
    Vágó Levente is gazdagabb lett egy sárga lappal Sigér visszahúzása miatt.

    87.

    PERC
    Civic Eldar Marquinhos José Marcos
    87.

    PERC
    Marquinhos azonnal indult, lefutotta Belényesit, majd közpre játszott, Zachariassen bevetődve még valahogy eltalálta, így lőtt kicsivel mellé.

    86.

    PERC
    Vágó és Tóth egymás mellett került helyzetbe, de a velük szemben álló védő mentett.

    86.

    PERC
    Marquinhos maradt a földön a kecskeméti tizenhatos oldalvonalánál, de sikeresen talpra állították.

    83.

    PERC
    Abena rajtolt egy labdára, de csak Zeke lábát találta el, így lett ebből sárga lap.

    80.

    PERC
    A Kecskeméti TE a legutóbbi két bajnokiját elbukta – egyaránt 2–0-ra – , ilyen „duplázás” az előző kiírásban csak egyszer, április–május fordulóján fordult elő a KTE-vel.

    80.

    PERC
    Abu Fani lőtte el 17 méterről laposan, Varga Bence elvetődve védett.

    79.

    PERC
    Ramírez egy csel után 17 méterről ellőtte, a labda Iyinborról pattant le.

    77.

    PERC
    Botka Endre Pesics Alekszandar
    77.

    PERC
    Pálinkás Gergő Horváth Krisztofer
    72.

    PERC
    GÓÓÓL! VEZET A FERENCVÁROS! Bal oldali szöglet után berobbant középen Sigér, és 5 méterről a kapu bal oldalába fejelt. 1–0

    71.

    PERC
    7299 néző figyeli az eseményeket a helyszínen.

    71.

    PERC
    Tóth Barna kapott sárga lapot, mert megrúgta Abu Fanit.

    67.

    PERC
    Marquinhos húzott jobbról befelé, de labdát vesztett, indulhatott volna a kecskeméti kontra, ha Makreckis nem ment kiválóan.

    64.

    PERC
    Tóth Barna esett el a ferencvárosi tizenhatoson belül, de ez nem volt tizenegyes.

    61.

    PERC
    Tóth Barna Szendrei Ákos
    59.

    PERC
    Dejan Sztankovics a Magyar Kupa és az Európa-konferencialiga után az NB I-ben is győzelemmel mutatkozott be (1–0 a Kisvárda ellen) a hazaiak kispadján, így már 8 tétmeccs óta tart az FTC győzelmi sorozata. Legutóbb, augusztus 13-án a Puskás Akadémia ellen veszített a bajnok (1–2), ha most is nyer, a tabella élére ugrik.

    58.

    PERC
    Két cserével igyekszik frissíteni Sztankovics edző.

    57.

    PERC
    Abu Fani Mohammed Ben Romdan Mohamed Ali
    57.

    PERC
    Varga Barnabás Lisztes Krisztián
    57.

    PERC
    Kecskeméti támadás után gyors kontrára indult a Ferencváros, Zsótér azonban becsúszva mentette meg a csapatát.

    55.

    PERC
    Egy rövid kecskeméti felszabadítás után Lisztes elé perdült a labda, azonnal el is lőtte, de magasan fölé.

    54.

    PERC
    Tíz szögletnél tart a Fradi, eddig azonban ez nem hozott eredményt.

    51.

    PERC
    Óriási védés! Jobb oldali szöglet tuán Wingo elé került a labda, jól is lőtte el 13 méterről, Varga azonban bravúrral védeni tudott.

    50.

    PERC
    A szabadrúgást Ramírez éles szögből kapura küldte, de a védők szögletre tisztáztak.

    49.

    PERC
    Zeke Márió ezért sárga lapot kapott.

    49.

    PERC
    Lisztes indította a jobb oldalon Marquinhost, aki kicselezte Zekét, aki lerántotta őt.

    46.

    PERC
    Zsótér Donát Kiss Bence András

    46.

    PERC
    Elkezdődött a második félidő.

    FÉLIDŐ

    Küzdelem a labdáért (fotó: Török Attila)

    45+3.

    PERC
    Vége az első félidőnek, gól nincs. 0–0

    45+1.

    PERC
    Ó, mekkora helyzet volt! Zachariassen remekül tette be jobbról középre, Pesics továbbsarkazta, amelyet Lisztes a kapunak háttal átvett, majd rásarkazta, ahelyett, hogy Ben Romdanhoz játszott volna, de Szűcs lábára pattant a labda, majd vissza Lisztesre, így lett kirúgás.

    45+1.

    PERC
    Egy perc a hosszabbítás.

    44.

    PERC
    Zachariassen vett le nagyon szépen egy erős átadást, majd balról, éles szögből, 2 méterről nem találta el a kaput.

    38.

    PERC
    Az FTC pályaválasztása mellett ez a nyolcadik NB I-es ütközetük, és a kecskemétiek csak kétszer tudtak pontot rabolni, a többi öt alkalommal vesztesen tértek haza. 2012 júliusában úgy zártak 1–1-re az Albert-stadionban, hogy a vendégek 20 percet emberhátrányban játszottak. Idén februárban Horváth Krisztofer emlékezetes átlépős szögletvariációból elért gólja hozott egy pontot a kecskemétieknek.

    37.

    PERC
    Bal oldali Ferencváros-szöglet után Pesics húzta ollózó mozdulattal a labdát kapura. Szép mozdulat volt, de nem túl erős, így nem okozott gondot elkapni a labdát Vargának.

    36.

    PERC
    Lisztes bűvöli a labdát (fotó: Török Attila)

    35.

    PERC
    Lisztes lövésébe ketten is belevetődtek, a lepattanót megszerezte Sigér, és 20 méterről nem sokkal lőtt mellé.

    34.

    PERC
    Visszahúzódott a Kecskemét, de a Ferencváros egyelőre nem tudja feltörni a védelmet.

    27.

    PERC
    Kiss Bence kapott sárga lapot, mert csúnyán felrúgta Ben Romdant.

    26.

    PERC
    2006 és 2008 között 4-szer találkoztak az NB II-ben, és a fővárosiak akkor nyeretlenek maradtak a KTE-vel szemben (1 döntetlen, 3 vereség). Az NB I-et és a NB II-t együtt tekintve kiegyenlített a két csapat bajnoki mérlege (7–5–7), ám a gólkülönbség a kecskemétiek felé billen (29–26).

    26.

    PERC
    Jobb oldalról jött egy újabb ferencvárosi szöglet, ez viszont semmilyen veszélyt nem jelentett.

    25.

    PERC
    Jobb oldali szöglet után Zacharisassen a rövid sarok közeléből fejelt volna a léc alá, ha Varga nem véd bravúrral.

    24.

    PERC
    Pesics helyzete (fotó: Török Attila)

    24.

    PERC
    Pesics kapott jó labdát Zachariassentől, az alapvonal közeléből beadott volna, Iyinbor viszont szögletre mentett előle.

    18.

    PERC
    Szendrei tört be a hazai tizenhatoson belülre, majd elesett, esetében adott középre, de egyrészt hiába reklamált tizenegyest, másrészt Dibusz elcsípte a labdát.

    17.

    PERC
    Ramírez ívelt be jobbról szabadrúgást a kecskeméti tizenhatosra, Lisztest kereste a labdával, a védők azonban mentettek.

    15.

    PERC
    Az FTC tétmeccsen legutóbb 2014 novemberében tudta megverni a KTE-t: 3–1-re nyert a Groupama Arénában. A maiak közül akkor csak Dibusz Dénes és Botka Endre játszott, ám utóbbi a vendégeknél.

    11.

    PERC
    Sigér labdájával Marquinhos indult meg a jobb oldalon, a centerezése remek volt, Zachariassentől elpattant a labda, de egy szögletre így is jó volt.

    10.

    PERC
    Majdnem gólt szerzett a Kecskemét! A szabadrúgás után Dibusz rosszul nyúlt a labdához, amely Iyinbor elé perdült, a vendégek védője azonnal lőtt is, a kapu közepébe tartó labdát viszont a gólvonalon helyezkedő Ramírez mentette bravúrosan.

    8.

    PERC
    Zeke lábát koccantotta össze Marquinhos, szabadrúgás a Kecskemétnek.

    5.

    PERC
    Kecskeméti szabadrúgás ívelődött a tizenhatoson belülre, Iyinbor 7 méterről nem sokkal fejelt mellé.

    3.

    PERC
    Zachariassen indította a jobb oldalon Pesicset, aki megkerülős csellel kísérletezett a tizenhatoson belül, hiába.

    1.

    PERC
    Elkezdődött a találkozó, a Ferencváros zöld-fehér csíkos mezben, fehér nadrágban, a Kecskemét tiszta feketében játszik.

    A mérkőzés beharangozóját ide kattintva lehet elolvasni.

    A legutóbbi bajnok és ezüstérmes eddig 15-ször csapott össze az élvonalban, a zöld-fehérek fölénye még mindig jelentős – 7 győzelem, 4 iksz, 4 vereség –, pedig az előző idényben a Mezőkövesd mellett a KTE volt a másik olyan csapat, amelyet egyszer sem tudott legyőzni a Ferencváros: Kecskeméten kétszer 2–0-ra nyertek a lila-fehérek, míg az Üllői úton 1–1-et játszottak.

    Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Üllői úton a Ferencváros–Kecskemét NB I-es mérkőzés, amely eredetileg az 1. fordulóra volt kiírva, de elhalasztották, ezért ma játsszák le. Tartsanak velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ