2023.IX.7. EB-selejtező, Szerbia – Magyarország: 1-2

Három perc alatt elintéztük Szerbiát, és félidőben 3 pont előnnyel vezetjük a csoportot

Pechesen kezdtük a belgrádi mérkőzést, de Varga és Orbán góljával fordítani tudtunk.
A magyar válogatott 2–1-re nyert Szerbiában a labdarúgó Európa-bajnoki-selejtezősorozat 5. fordulójában, ezzel karnyújtásnyira van attól, hogy kijusson a 2024-es kontinenstornára.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 5. FORDULÓ, G-CSOPORT

SZERBIA — MAGYARORSZÁG 1-2 (1-2)
Belgrád, Rajko Mitic Stadion, ~10.000 néző.
vezette: Juan Martínez Munuera (asszisztensek: Barbero, M. Martínez; tartalékjv.: Muniz Ruíz; VAR: Guillermo Cuadra, VAR asszisztens: J. L. Munuera – spanyolok)

SZERBIA: V. Milinkovic-Savic — Veljkovic, Gudelj, Pavlovic — Radonjic (A. Zivkovic, 46.), Maksimovic (Milenkovic, 64.), S. Milinkovic-Savic, Kostic (Mladenovic, 46.) — Tadic (I. Ilic, 86.) — A. Mitrovic, Vlahovic (Jovic, 86.)
kispad: Rajkovic, Radunovic, Babic, Erakovic, Racic, S. Mitrovic, Samardzic
Szövetségi kapitány: Dragan Stojkovic

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Lang, W. Orbán, Szalai At. — Nego, Nagy Á. (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) — Sallai R. (Csoboth, 90+4.), Szoboszlai — Varga B. (Ádám M., 77.)
kispad: Demjén, Szappanos, Balogh B., Kalmár, Mocsi, Szalai G., Szuhodovszki, Horváth K.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Szalai At. (10. – öngól) illetve Varga B. (34.), Orbán (36.)
Sárga lap: — Varga B. (67.), Szalai At. (89.)

ROSSZ ELŐJELEK? – ezzel az érzéssel foglaltunk helyet a belgrádi Rajko Mitics Stadion lelátóján. Mint ismert, a Crvena zvezda otthona ezúttal felnőtt nézők, vagyis a híresen szenvedélyes hazai szurkolótábor nélkül látta vendégül a magyar válogatottat, és miközben másfél órával a kezdés előtt a mieink zöld melegítőben kisétáltak a gyepre megnézni, milyen minőségű fű várja őket, jött a hír – az U19-es korosztályban a szerb válogatott 3–1-re legyőzte a mieinket. De reméltük, ez nem afféle borús kilátás a távolabbi jövőt illetően… S persze az a hír is napvilágot látott nem sokkal a kezdés előtt, hogy a Honvéd vízilabdacsapata vereséget szenvedett – éppen a Crvena zvezdától.

Ami már a kezdés előtt is biztos volt: a mieink az előre megjósolható összeállításban vették fel a küzdelmet a hazaiakkal. Ezek szerint az összeszokott három belső védő kapott helyet Dibusz Dénes előtt, vagyis Gulácsi Péter meghívása azt jelentette, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány érthetően, természetesen a csapat részének tekinti a RB Leipzig kapusát, akinek a 2022 októberében elszenvedett súlyos sérülése után nem lehetett a belgrádi az első tétmérkőzése. Ám a meghívó azt jelenti, hogy a kapitány a pályán kívül a közösség rendkívül fontos láncszemeként számít Gulácsi Péterre. Nem volt meglepetés, hogy a bal oldalon Kerkez Milos kapott szerepet, és várható volt, hogy a jobb szélen Loic Nego került a kezdőbe, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Varga Barnabás feladata volt veszélyeztetni a szerb kaput.

Gólerős támadókkal alaposan megtöltötte a csapatát Dragan Sztojkovics. Alekszandar Mitrovics, Dusan Vlahovics, Dusan Tadics, Szergej Milinkovics-Szavics jól ismert az egész kontinensen, a magyar szurkolók talán kevésbé ismerik Nemanja Radonjicsot, de érdemes rákeresni, hogy a Torino játékosa vasárnap a Genoa elleni bajnoki utolsó pillanatában milyen góllal döntötte el az összecsapást…

Fantasztikus képességű játékosokkal kellett tehát szembenéznie a magyar válogatottnak és az első percek azt mutatták, mind a két csapat ideges, mindkét oldalon egy-egy meghökkentő technikai hiba zavarta a labdakihozatalt. Aztán amikor Nego elfutott a jobb oldalon és élesen középre lőtte a labdát, majd amikor egy kitűnő passzjáték után Nagy Ádám vitte végig a pályán a labdát, stabilnak, szervezettnek láttuk a magyar válogatottat. Kár, hogy az utóbbi akciónál Callum Styles, noha a bal lábán volt a labda, mégsem lőtt, sajnos cselezni próbált…

Tíz perc sem telt el a mérkőzésből, amikor a rossz előérzet beigazolódni látszott, az első kisebb hibára könyörtelenül lecsaptak a szerbek: Dibusz Dénes pontatlanul ívelt Varga Barnabás felé, és bár a válogatott megpróbált visszatámadni, Szergej Milinkovics-Szavics gyilkosan pontos passzal hozta lehetetlen helyzetbe – a magyar védelmet. A Lazio csapatából Szaúd-Arábiába szerződő középpályás káprázatos indítása után már Tadics is gólt lőhetett volna, ám ő az üresen érkező Dusan Vlahovicsot hozta helyzetbe, aki nem találta el jól a labdát, de az Szalai Attila lábáról a hálóba került. Öngól.

A negyedik Európa-bajnoki selejtezőjén ez volt az első kapott gólja a magyar válogatottnak, mégis bosszúsak voltunk, hiszen könnyen elkerülhető találat volt ez. A szerbeknek azonnal megjött a játékkedve, az általunk kevésbé ismert Radonjics hatalmas kötényt osztott ki Willi Orbánnak, de ezt szerencsére megúszta a nemzeti csapat gól nélkül. Aztán hosszú percekig nem tűnt veszélyesnek a szerb csapat, úgy festett, a házigazda megelégszik az egygólos vezetéssel és talán nem számít arra, hogy veszélyes lehet valamelyik magyar támadás.

Tévedtek!

De még mekkorát!

Tulajdonképpen néhány pillanat alatt a visongó gyereksereget elnémította a magyar válogatott, amikor két perc leforgása alatt átvette a vezetést.

Micsoda fordulat!

Micsoda reakció a balszerencsés módon kapott gólra!

Előbb Sallai Roland kuszálta össze a szerb védelmet, de a Freiburg légiósának lövését követően Vanja Milinkovics-Szavics elsőre még védett, ám az ismétlésnél már tehetetlen volt, mert a ferencvárosi Varga Barnabás jó érzékkel nyúlt bele a labdába.

Az ütés alaposan megfogta a vendéglátókat, és mire felocsúdtak volna, már hátrányban voltak. Ha valaki arra fogadott, hogy Lang Ádám passzából Willi Orbán szerez gólt, az alighanem nagyot kaszált volna, de mint a szögleteknél általában, mindkét belső védő ott volt az ellenfél kapuja előtt, és ez végül nagyszerű húzásnak bizonyult: az Omonia védője okosan keresztbe rúgta a labdát a kapu előtt, az RB Leipzig hátvédje érkezett, és gólt szerzett.

Dragan Sztojkovics a szünetben két cserével próbált frissíteni csapatán, de látszott, hogy a mieink felkészültek a hazaiak labdabirtoklására. Ha volt idő rendeződni, az öt védő lezárta szélességében a pályát, előttük a két szűrő mozgott a labda felé, három támadó pedig a védők labdajáratását próbálta azonnal megzavarni. A szerb bekkek többször hosszú előreívelésekkel próbálkoztak, azt pedig rendszerint elhárította a hátsó alakzat. A labdaszerzéseket követően válogatottunk próbált kontrázni, de a szünetet követő negyedórában nem jutottunk el a szerb kapu előterébe. Később Dibusz Dénes percei következtek, egy óra elteltével kétszer is a ferencvárosi kapus nagy mentése kellett ahhoz, hogy megmaradjon az előny. Lang Ádám kis híján második gólpasszát is kiosztotta, majd jöttek a magyar cserék is. Fiola Attila vette át Kerkez Milos szerepét a bal oldalon, az egyre több párharcot elveszítő és a játékvezetővel állandóan vitatkozó Varga Barnabás helyét Ádám Martin foglalta el, és egy váratlan húzásra is elszánta magát az olasz szakvezető, ugyanis újoncot avatott. Az MTK Budapest 21 éves csapatkapitánya, Kata Mihály szállt be a hajrára, hogy segítsen elhárítani az utolsó szerb akciókat. Bátor húzás volt! Az utolsó pillanatokban akadt egy-két szerb lehetőség, de szilárdan állt a lábán a magyar csapat. Szoboszlai Dominik már a ráadásban lezárhatta volna a mérkőzést, de eltévesztette a jobb alsó sarkot, aztán Fiola Attila dobta bele magát egy szerb lövés útjába.

Fantasztikus győzelmet aratott a magyar csapat, a Belgrádban megszerzett három ponttal a mieink óriási lépést tettek a 2024-es Európa-bajnokság felé. Hiába szerzett Szerbia vezetést, szenzációsan reagáltak a mieink, és alázatos, fegyelmezett, akaratos futballal arattak győzelmet a legnagyobb rivális otthonában!

További képek: mlsz.hu, nso.hu

A csoport másik mérkőzésén: Litvánia–Montenegró 2–2

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 4 2 1 1 6–3 +3 7
3. Montenegró 4 1 2 1 3–4 –1 5
4. Litvánia 4 2 2 3–7 –4 2
5. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2

Nyilatkozatok:

Nyugodt hangnemben válaszolt a sokszor kissé dühösnek ható szerb újságírók kérdéseire Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya, korábbi világklasszis középpályás.

„Jól kezdtünk, volt pár helyzetünk az elején, és gólt is szereztünk, de rövid időn belül a magyar csapat váltani tudott, és két gyors góljával megfordította a mérkőzést. Az első félidőben nem voltunk elég mozgékonyak, de a második félidőt már egyértelműen uraltuk. Próbálkoztunk, de sajnos gólt nem tudtunk szerezni. Nem tragédia, ami történt. Szerettünk volna persze egyenlíteni vagy nyerni, de ez a szerencsén is múlik. Most nem volt szerencsénk, a labda néha erre pattan, néha arra, most többnyire úgy pattant, hogy a magyar csapatnak volt jó” – összegzett a szerb kapitány.

Az egyik szerb újságíró egyenesen úgy fogalmazott: Magyarország most előadást tartott Szerbiának.

„Erős ellenféltől kaptunk ki – reagált Dragan Sztojkovics. – Az első félidő a magyaroké volt, a második miénk, közel álltunk a döntetlenhez, de nem sikerült. Ennyi. A fiúk megtettek mindent, próbáltuk frissíteni is a csapatot, igyekeztünk támadni, de az egyenlítés nem sikerült. El kell fogadni ezt a vereséget, már a következő meccsre kell összpontosítani.”

Az egyik felvetés szerint mintha a magyar csapatnak több energiája és nagyobb akarata lett volna.

„Ez nem igaz – cáfolt a szakember. – A fiúk mindent megtettek, nincs olyan, hogy ne akarna valaki. Mindenki hajtott, de van ellenfél is a pályán, amely néha erősebb vagy szerencsésebb.”

Arra a kérdésre, hogy a jobb oldalon támadóként miért Nemanja Radonjics kezdett Andrija Zsivkovics helyett, azt felelte: „Zsivkovicsnak kisebb sérülése van, a bal lábára rátapostak, kérdéses volt, hogy egyáltalán pályára léphet-e. És Radonjics is kiváló játékos, nagyon jól futballozott az első negyvenöt percben. Előre megbeszéltük, hogy ő kezd, aztán cserélünk, mindketten egy-egy félidőt kapnak, és így is történt.”

És hogy milyen hibák vezettek az egymást követő két magyar gólhoz?

„Semmilyen nagy hiba nem történt, mindkét gólhoz megpattanó labdák kellettek, mint mondtam, nagy szerencséjük is volt a magyaroknak – mondta Sztojkovics. – Nekünk is szokott így alakulni, néha mi rúgunk ilyenből gólt, néha mi kapunk. Pech, hogy mindez három perc alatt történt. Próbáltunk nyugodtak maradni ezután, voltak helyzeteink, de a labda valamiért nagyon nem akart a hálóba menni. Négy meccs még vár ránk, azokat meg kell nyernünk, és hiszek benne, hogy így is lesz. Ez csak az első félidő volt a magyarok ellen, Budapesten jön majd októberben a második félidő, utána lehet megvonni a mérleget.”

„Úgy gondolom, az első félidőben nagyon jól játszottunk, jól kezdtük a mérkőzést, és nem érdemeltük meg, hogy hátrányba kerüljünk. Sajnos egy nagy védelmi hibánkat kihasználta az ellenfél – kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – De nem estünk össze, nem roskadtunk magunkba, hanem hűen tartottunk magunkat az előre kidolgozott és megbeszélt taktikához, szereztünk két gyors gólt, amivel fordítottunk. Ha ilyen erős csapat ellen futballozol, mint a szerb, akkor fel kell készülnöd, hogy szenvedni is fogsz. Talán kicsit többet szenvedtünk most, mint amennyit szoktunk, de a nagyon jó képességű hazai csapat ránk kényszerítette ezt a helyzetet. Az első félidőben jó volt a játékunk, és megérdemelten fordítottunk, a másodikban pedig szívvel játszottunk. Némi szerencse is kellett ehhez a győzelemhez, azt is el kell ismerni. Az első játékrészben mi voltunk a jobbak, a második félidőben az ellenfél fölényben játszott, de nem véletlen a győzelmünk.”

Szóba került, hogy Dragan Sztojkovics szerb szövetségi kapitány már a mérkőzése előtti sajtótájékoztatón is azt tartotta a magyar csapat legnagyobb erősségének, hogy az olasz szövetségi kapitány irányításával magabiztos lett.

„Amikor elkezdtük a közös munkát öt évvel ezelőtt, nagyon másként festett a magyar válogatott – reagált erre Marco Rossi. – Most olyan válogatottunk van, amelyik tényleg nagyon magabiztos, de azért, mert pontosan tudjuk, mennyi munkát fektettünk abba, hogy fejlődjünk. Azok, akik most a Premier League-ben játszanak, és azok is, akik az NB I-ben. Egyetlen olyan meccsre sem emlékszem, legyen az vesztes vagy győztes meccs, amikor ne küzdöttünk volna. Akadnak játékosok, akiket ezúttal ki kell emelnem. Egyikük Nego Loic. Emlékszem, mennyien kritizálták márciusban és júniusban a játékát. A másik Nagy Ádám, akit szintén sok kritika ért. Mindketten csattanós választ adtak a mai játékukkal. Nem azt mondom, hogy ők jobbak, mint a társaik, de ők is ugyanolyan nagyszerű játékosok.”

Megkérdeztük a szövetségi kapitányt: ha fogadna, mennyi pénzt tett volna arra, hogy a győztes gólnál Lang Ádám ad gólpasszt Willi Orbánnak, vagyis a jobbhátvéd a középhátvédnek. Marco Rossi felnevetett, majd azt felelte: „Legközelebb akkor lehet, hogy a Lang, Orbán csatárkettőssel támadunk…”

Kata Mihály a hajrában állt be a megsérült Nagy Ádám helyére. Érdeklődtünk, nem jelentett-e túl nagy kockázatot egy újoncot épp Belgrádban, egy fontos tétmérkőzésen felavatni a címeres mezben.

„Sosem féltem a kockázatoktól, és ez olyan kockázat volt, amit vállaltam – felelte Marco Rossi. – Már hosszú ideje stabil, kiegyensúlyozott játékot mutat az MTK-ban, régóta figyeljük. 2002-ben született, nagyon fiatal és van benne tehetség. Sosem hívok meg senkit véletlenül, nem szoktam ajándékba adni senkinek a címeres mezt, Kata Mihály is rászolgált, hogy bemutatkozhatott, és megállta a helyét.”

Varga Barnabás:

Dibusz Dénes:

„Se szerencse, se ész”; nem lett semmi a magyar gulyásból – szerb lapszemle

„A magyarok győzelmével ért véget a csoport rangadója, így ők maguknak megkönnyítették, a „sasoknak” pedig megnehezítették a németországi tornára való kijutásukat. Szerbia megszerezte a vezetést, s úgy tűnt, jó úton jár, azonban a magyarok a 34. és a 36. percben levezényelt villámháborúval a javukra fordították a mérkőzést. Hiába játszott fölényben a vendéglátó válogatott a második félidőben, a kiváló Dibusz mindent védett, aminek köszönhetően aranyat érő három pontot szerzett a csapatának” – olvasható a mérkőzésről szóló összegzésben.

Szerbia kikapott Belgrádban, Orbánnak köszönhetően első helyen a magyarok – ezzel a címmel számolt be a 2–1-es magyar győzelemmel végződő mérkőzésről a Szerbiai Rádió és Televízió honlapja. Az állami televízió tudósítása kiemeli, hogy „Varga Barnabás a 34., Willi Orbán pedig a 36. percben lőtt gólt, s mindkét esetben a szerb védelem részéről semmilyen reakció nem érkezett, sem Vargát, sem Orbánt nem akadályozták meg a lövésben”.

A magyarok két perc alatt megmutatták a „sasoknak” és Pikszinek, hogy Szerbia nincs olyan közel az Eb-hez – ezzel a címmel indított a Blic napilap internetes kiadása, amely a mérkőzés előtti beharangozójában még azt írta, hogy „Vlahovics és Mitrovics főzik majd a magyar gulyást”, de mint kiderült, ebből semmi nem lett, éhen és pont nélkül maradtak a szerbek.

„Szerbia az Európa-bajnokság selejtezőjében egy nagyon fontos mérkőzést veszített el, méghozzá Belgrádban. Nem a magyar válogatott volt a mérkőzés esélyese, de Rossi kiválasztottjai jobbak voltak, és 2–1-re nyertek, méghozzá úgy, hogy két perc alatt fordítottak” – írja a Blic, amelynek az újságírója sorokon át azon kesereg, hogy ez így nagyon nem volt jó, mivel, ahogy a mondás tartja: „sokat akart a szarka, de nem bírta a farka”.

„A csorbát Litvániában kell kiküszöbölni, mert ha nem rúgunk gólt, és Magyarország ellen ez történt (helyettünk ezt megtette az ellenfél egy öngóllal). akkor a támadásban valami nem működik. Az igazsághoz tartozik, hogy a második félidőben sokkal jobban játszott a válogatott, mint azt tette az elsőben, de a labda nem akart a kapuba kerülni. Ezen a szinten viszont már nem lehet csak 35-40 percet jól játszani, és mi az első félidőben láthattuk, hogyan nem kell.”

Újabb pofon Szerbiának: Magyarország fordított és az első helyen várja a folytatást – írja a Nova portál sportrovatának újságírója, szerinte „a szerb válogatott folytatta a gyenge szereplését a 2024-es Európa-bajnokság G-csoportjában (utalva ezzel arra, hogy Sztojkovics kiválasztottjai az előző fordulóban az utolsó utáni másodpercben mentettek pontot Bulgária ellen), s a folytatásban alaposan meg kell izzadniuk, hogy kiharcolják a jövő évi tornán való szereplést”.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100111ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE:

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+6.

  PERC
  Szoboszlai kissé jobbról, 30-ról jobbal jócskán a léc fölé emeli a labdát.

  90+4.

  PERC
  Csoboth Kevin be, Sallai le.

  90+4.

  PERC
  Fiola odarepül Zsivkovics 18 méteres lövése elé.

  90+4.

  PERC
  Szoboszlai eldönthetné, de a 16-os jobb sarkáról jobbal a jobb alsó mellé lő.

  90+1.

  PERC
  Gudelj ballal 17-ről, középről a bal alsó mellé pattogtatja Mladenovics beadását.

  90+1.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  89.

  PERC
  Szalai Attila kap sárga lapot időhúzásért.

  87.

  PERC
  Luka Jovics be, Vlahovics le, ékcsere.

  87.

  PERC
  Ivan Ilics be, Tadics le, karmestercsere.

  84.

  PERC
  Fiola és Styles passzolgat a bal oldalon.

  84.

  PERC
  Szoboszlai passzol Ádámhoz, aki megindul, majd visszafordul inkább.

  80.

  PERC
  Pavlovics indítása elé odaáll Orbán, jöhet Dibusz, fogja is a labdát.

  78.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  77.

  PERC
  Kata Mihály be, Nagy Ádám le. Újoncavatás!

  76.

  PERC
  Ádám Martin váltja Varga Barnabást.

  76.

  PERC
  Hűha, Zsivkovics elől a bal oldali kapufa tövére rúgja a labdát a becsúszó Nagy… de les. Nagy ellenben lesérült, ápolni kell őt a pályán.

  75.

  PERC
  28 (28.3 ott, 27.5 itt) év volt mindkét csapat átlagéletkora a kezdéskor, és csupa rutinos játékos állt be.

  73.

  PERC
  Nego jobb oldali beadását Varga jobbal 12-ről Pavlovicsba vágja.

  70.

  PERC
  Fiola Attila be, Kerkez le.

  70.

  PERC
  Mladenovics bal oldali beadását Vlahovics három méterről a jobb alsó mellé fejeli, a bal kapufa elől.

  69.

  PERC
  54 százalékban a szerbeké a labda, 10-szer lőttek kapura, 3-szor a kapu felületére. Nálunk 7/5.

  66.

  PERC
  Varga Barnabás ellöki Pavlovicsot, sárga lap.

  63.

  PERC
  Nikola Milenkovics be, Makszimovics le, szűrőcsere. Legalábbis szűrő le, bekk be. Igen, Gudelj megy vissza eredeti posztjára, a középpályára.

  62.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  62.

  PERC
  Zsivkovics újabb beadása Orbáné már. Tanár úr.

  61.

  PERC
  Zsivkovics jobb oldali beadását a bal alsóba fejelné 10-ről a váratlanul felbukkanó Veljkovics, de Dibusz erre is odaér!

  59.

  PERC
  Tadics és Mitrovics hozta össze a ziccert a csatártrió harmadik tagjának. Vlahovics ingatja a fejét, nem hiszi el, mekkorát védett Dibusz.

  58.

  PERC
  Ó, MEKKORA VÉDÉS! A jobb sarok előtt eldől balra, de jobb kézzel kiüti a léc alól Vlahovics balról jövő, ballábas, ötméteres, bombaerős lövését Dibusz!

  57.

  PERC
  Tadics lábáról elpattan a 16-oson Mitrovics keresztpassza, Szoboszlai a nevető harmadik.

  56.

  PERC
  Apjuk, Nikola Milinkovics anno a Grazer AK-ban és az Alvercában, illetve a Radnicski Nisben is játszott, majd kisebb csapatokban edzősködött.

  55.

  PERC
  A kapus a testvére.

  54.

  PERC
  Mellé, Makszimovics felcsap jobbszellőnek, jobbról okosan ad középre, az ötös túlsarkáról a bal felső mellé fejeli a labdát Milinkovics-Szavics.

  53.

  PERC
  Vlahovics fejel nyolcról jócskán a léc fölé, Radics jobb oldali sarokrúgását követően.

  52.

  PERC
  Zsivkovics a PAOK, Mladenovics a Panathinaikosz légiósa.

  51.

  PERC
  Mladenovics bal oldali, ballábas beadása Szalaié, elöl Varga szereli Milinkovics-Szavicsot. Szabadrúgás.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Gólvideók ITT!

  FÉLIDŐ

  Andrija Zsivkovics be, Radonjics le, szélsőcsere.

  FÉLIDŐ

  Filip Mladenovics váltja Koszticsot, szélsőcsere.

  FÉLIDŐ

  Alekszandar Mitrovics tíz éve lőtte első gólját a szerb válogatottban, ma ő a rekorder, 52-vel.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Aranylabda: ezúttal is olvasóink véleményét kérjük az NS szavazataihoz.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Szabó Miklós

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+1.

  PERC
  Gólvideó ITT!

  45+1.

  PERC
  Kettő perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Tadics ad be a 16-os bal sarkáról, Mitrovicsnak magas a labda, Vlahovics bevetődve a bal sarok mellé lő az ötös bal sarkáról. Nem is lövés volt ez, csak megtolta a labdát.

  44.

  PERC
  Orbán: 42 válogatott meccs, 6 góllal.

  44.

  PERC
  Varga: 13 meccs az idényben, 15 góllal és 6 gólpasszal.

  38.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  38.

  PERC
  WILLI ORBÁN jobbal a bal felsőbe lő a bal sarok elől, három lépésről, Lang bal oldali, ballábas, lapos beadása után. Előtte Nego jobb oldali szögletét elmérte Milinkovics-Szavics, majd Szoboszlait elkaszálták, de ment tovább az akció, Kerkez passzát balra fejelte Varga… a többi már történelem. 1–2!

  36.

  PERC
  ALAKUL EZ, VEZETÜNK!

  36.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–2) Orbán
  35.

  PERC
  Szoboszlai passzol két csel után Sallai elé, aki jobbal 17-ről lő, ment vetődve elődve Milinkovics-Szavics.

  35.

  PERC
  Nego remek passzt ad Sallainak, aki kicsit jobbról, tízről kapura lő, jobbra vetődve véd a kapus, Sallairól balra csorog a kipattanó labda, VARGA BARNABÁS pedig ballal a jobb sarokba lő az ötös bal sarkáról, kiváló reflexmozdulattal. 1–1!

  34.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–1) Varga Barnabás
  34.

  PERC
  ITT AZ EGYENLÍTÉS!

  31.

  PERC
  Mellé, Tadics jobbról ismét remekül ad az ötös bal sarkára, de most ballal a jobb sarok mellé lő Kosztics. Oldalháló.

  26.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  26.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Dibusz kiöklözi szépen Radonjics jobb oldali beadását, Milonkovics-Szavics meg nem figyel, nem az övé a labda.

  24.

  PERC
  Kerkez a szerbiai Verbászban született, első klubja a Hajduk Kula volt, innen igazolt a Rapid Wienbe.

  23.

  PERC
  Kerkez szereli Vlahovicsot, de szabadrúgás. Összeakadtak a bokák.

  23.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  22.

  PERC
  Sallai ad be jobbról éles szögből, de Pavlovicsé.

  22.

  PERC
  Szoboszlai és Tadics vitatkozik egy jót, közben a spori rendet tesz.

  20.

  PERC
  Szoboszlai passzol jobbra, Lang indítása rossz Sallainak, kirúgás.

  18.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  17.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  14.

  PERC
  Radonjics ad be jobbról remek csel után, Kosztics visszagurítását a jobb felső mellé rúgja kissé balról, hétről Vlahovics.

  13.

  PERC
  Vuvuzela-őrület van – erősíti meg a helyszínről Bodnár Zalán.

  12.

  PERC
  Milinkovics-Szavics passzát Tadics beviszi a 16-oson belülre, okosan balra passzol, az ötös sarka elől kapura lő ballal Vlahovics, nem a legjobban, de a peches, visszafelé becsúszó SZALAI ATTILA a jobb alsó sarokba rúgja a labdát. Jobbal. 1–0!

  10.

  PERC
  VEZETNEK A SZERBEK!

  10.

  PERC
  (1–0)
  10.

  PERC
  Valaki dudákat és vuvuzelákat adhatott a szerb gyerekeknek. Nem volt jó ötlet.

  9.

  PERC
  Szép, Styles egy jó csel után Nego passzát 14-ről kapura vágja, de ment a bevetődő Pavlovics.

  8.

  PERC
  Sallai odarúg Tadicsnak, majd Varga löki a 16-os előtt Gudeljt. Így kell ezt, csak harcosan!

  7.

  PERC
  Styles beadását Varga jobbal tízről egy védőbe rúgja.

  7.

  PERC
  A csoport másik mérkőzésén
  Litvánia–Montenegró 2–2 (Paulauskas 71., Cernych 90+4., ill. Krsztovics 78., Szavics 89.)

  6.

  PERC
  Szoboszlai szereli szépen a középpályán a felfutó Veljkovicsot.

  6.

  PERC
  Nego jobb oldali, lapos beadása nem jó Szoboszlainak, a vetődő kapus sem érte el. Kirúgás.

  5.

  PERC
  A szerbek betaláltak előző 12 Eb-selejtezőjükön, mi nem kaptunk gólt előző 3 Eb-selejtezőnkön. Mindkét csapat veretlen még a mostani sorozatban.

  4.

  PERC
  Mezőnyharccal.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak tiszta pirosban, a mieink tiszta fehérben.

  Mitrovics kap egy díjat: a NemzetekLigája aranycipőse lett, hat góllal – jelenti Tőke János.

  Gacsinovics, Terzics, Lukics és Grujics, illetve Lazovics a hazaiak sérültjei között. Nálunk Gulácsi és Gazdag a két legfontosabb hiányzó, illetve a Vécsei, Kleinheisler, Schäfer trió a középpályáról.

  Varga elöl, Szoboszlai a legnépszerűbb – íme, olvasóink kezdője!

  A Sportrádió Hazafutás című műsorában a Szerbia–Magyarország Eb-selejtező előtt L. Pap Istvánnak adott interjút Zsemberi János, a Topolya tulajdonosa és a Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) alelnöke, aki elárulta, mit vár a mérkőzéstől, és azt is, hogy milyen szemmel tekintenek Szerbiában a válogatottunkra.

  A Nemzeti Sport vajdasági tudósítójától, Tőke Jánostól megtudtuk, hogy a szerb szövetség tavasszal a litvánok elleni, 2–0-ra megnyert mérkőzésen ugyanennek a korosztálynak már ingyenessé tette a belépést, azon a meccsen felnőttek is lehettek, de úgy is 25 ezres nézőszám jött össze (abból úgy 20 ezer volt a gyerek). Hasonló számban reménykedtek a csütörtöki mérkőzés előtt is, de ezt nem érték el.

  Nincs elérhető leírás.
  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Szabó Miklós

  Bővebben erről ITT!

  Mint ismeretes, a Szerbia–Magyarország Eb-selejtezőre csak gyerekeket (illetve 15 gyereket kísérhet egy felnőtt) engedhet be a szerb szövetség – az UEFA fegyelmi bizottsága ezzel büntette meg a szerbeket szurkolóik montenegrói viselkedése miatt. A gyerekek számára a regisztráció 12 órakor lejárt. Pontos számok még nem ismertek, de az biztos, kevesebben lesznek a lelátón, a belgrádi Rajko Mitics Stadionban, mint amennyi gyerek volt nálunk, a Puskás Arénában, tavaly az angolok ellen.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Jó 11 000 gyereknéző lehet a stadionban.

  Csak a győzelem lehet a cél a szerbek ellen – Kata Mihály.

  „Nem is a New York elleni mérkőzésen történt meg először a baj, hanem a múlt heti, Toronto elleni, három egyre elveszített bajnokin – mondta lapunknak Gazdag Dániel. – Az ellenfél és én egyszerre értünk oda a labdáért, összerúgtunk, s beleszúrt a fájdalom a térdembe, le is kellett cserélni. Nem edzettem csütörtökön és pénteken, szombaton kocogtam, ezután pedig pályára léptem, mert mindenképpen játszani akartam, hiszen ha sérülés miatt nem lehet rám számítani, akkor a klub biztosan nem enged el a válogatotthoz. Persze ha kockázatos lett volna, nem vállalom a játékot, úgy éreztem, segíthetek. Így is történt, a hetvenhatodik percben gólt szereztem, de a lövés után kicsit megcsúsztam, túlhajlott a jobb lábam, s újra beleszúrt a fájdalom. Ma is vállalnám a játékot, mindenki futballozni akar, én is. Persze szenvedni kellett kicsit, de ilyen a labdarúgás. A lényeg, hogy nincs nagy baj, a szalagok és a porc nem sérült, a vizsgálatok után kiderült, csontödéma alakult ki. Igazából ez azt jelenti, hogy be van gyulladva a térdem, a duzzanatot kell levinni. Gyógyszeres kezelést kapok, különböző gépekkel próbálják rendbe hozni a lábam. Ez öt-hat napig tart, majd jöhet a mozgás, a fizioterapeutánk azt mondta, ha minden jól megy, nyolc-tizenkét nap alatt rendbe jön a lábam.”

  Kezdjük a legfontosabbal: nem súlyos Gazdag Dániel sérülése. Az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Philadelphia Union 27 éves, hússzoros válogatott támadója a magyar idő szerint hétfő hajnalban lejátszott, New York Red Bulls elleni (4–1) bajnokin dőlt ki a sorból, ráadásul a gólszerzés utáni pillanatban. Történt, hogy a korábbi kispesti játékos magabiztosan gurított a bal sarokba, majd fájdalmas arccal a földre ült.

  Gazdag Dániel lábában csontödéma alakult ki, a diagnózis szerint nyolc-tizenkét nap alatt rendbe jön – a Philadelphia Union támadója nagyon sajnálja, hogy nem jöhetett a válogatotthoz.

  Nikolics szerint a mieinknek jó lesz a döntetlen is Belgrádban.

  Sztefan Mitrovics 2022 szeptemberében a Svédország elleni Nemzetek Ligája-találkozón (4–1) lépett pályára a szerb válogatottban, míg az U21-es csapatban tíz meccsen négy gólt szerzett.

  „Az előző idényben nem illett bele a Crvena zvezda játékába – idézte az 58 éves szövetségi kapitányt a Szportszki Zsurnal. – Ám a nyári edzőcsere után Sztefan Mitrovics taktikailag és technikailag nagy előrelépést mutat, gyorsabban játszik, ezért van most a keretben. Egyszer már pályára lépett a válogatottban, nem véletlen, hogy ismét itt van velünk.”

  Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya a Szportszki Zsurnalnak elmondta, a 21 éves Sztefan Mitrovics nem véletlenül került be a Magyarország és Litvánia ellen készülő Eb-selejtező keretébe. A Crvena zvezda gyors szélsője az előző idényben nem játszott sokat klubjában, ám a mostani évadban alapember a belgrádi együttesben.

  BŐVEBBEN ITT!

  – Nem hiányzik Szoboszlai Dominik, amikor belép a lipcsei öltözőbe?
  – A futball már csak ilyen, vagyis ha jön egy lehetőség, azzal élni kell – felelte lapunknak adott interjújában Willi Orbán, a válogatott harmincesztendős védője, aki az elmúlt években az RB Leipzigben csapattársa volt Szoboszlai Dominiknak. – Nagy szó, hogy olyan nagy klubba szerződött, mint a Liverpool. Annak ellenére, hogy csapatot és országot is váltott, pillanatok alatt beilleszkedett és elfogadtatta magát. Mondjuk, engem nem lepett meg, tudom, milyen remek srác.

  – Más kulcsjátékosok is távoztak Lipcséből: mit gondol, a hosszú idény során megérzik a hiányukat?
  – Kétségtelen, Szoboszlai Dominikon kívül Josko Gvardiol vagy éppen Christopher Nkunku távozása is érzékenyen érintette a csapatot, de a klub jó pénzt kapott értük, a helyükre pedig újak érkeztek. A bajnokságban jól sikerült a rajtunk, háromból két meccset megnyertünk, egyelőre nem lehet panaszunk.

  Belgrádban 42. alkalommal húzhatja magára a magyar válogatott mezét Willi Orbán: az együttes középső védője tudja, hogyan lehet megállítani a Milanban futballozó Luka Jovicsot és a többieket, és az Európa-bajnokság mellett már a világbajnokságról is álmodik.

  Nego Loic, a magyar válogatott védője így látja a szerbek elleni Eb-selejtezőt.

  „A játékra összpontosítunk, profi játékosok vagyunk, és persze a hangulat miatt jó lenne szurkolók előtt játszani ezt a meccset, de nélkülük is megteszünk mindent, hogy nyerjünk. Maximálisan motiváltak vagyunk, ezt mindenki nevében mondhatom. Tudjuk, hogy nagyon erősek a szerbek, nagyon jó játékosaik vannak, de ez igaz ránk is. Nem készültünk másképp, mint bármilyen másik meccsre. Szeretnénk csütörtök este mosolyt csalni a magyar emberek arcára. Ahhoz, hogy jövő nyáron ott legyünk az Eb-n, minden meccset meg kell nyernünk, és ezen leszünk most is.”

  „Bízunk benne, hogy közöttünk is olyan teljesítményt nyújt, mint amilyet az elmúlt hetekben a Liverpoolban” – zárta gondolatait.

  A Szerbiában született Kerkez Milossal kapcsolatban elmondta, nyugodtnak tűnik, de majd a pályán kiderül, mennyire tudja elnyomni az érzéseit. Úgy véli azonban, ez nem fogja Kerkezt stresszelni, hiszen a Premier League-ben játszik, profi futballista.

  Arra is kitért, nem számít, hogy néhány szerb játékos Szaúd-Arábiába igazolt, hiszen egyrészt nem olyan régóta vannak ott, másrészt elég csak Alekszandar Mitrovics utolsó góljaira gondolni. Hozzátette Rossi, nekünk is vannak olyan játékosaink, akik extrára képesek, például Szoboszlai Dominik, aki egyértelműen a magyar válogatott sztárja.

  Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

  „Mindent megtettünk az elmúlt napokban, hogy taktikailag felkészüljünk a meccsre, tisztában vagyunk vele, hogy a szerbek mennyire erősek, tiszteljük őket, de a saját játékunkra fogunk koncentrálni, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég Belgrádban. Papíron ők az erősebbek, és ha esetleg nem tudjuk megverni őket idegenben, s ezért a selejtezők végén ők végeznek az első helyen, mi meg a másodikon, akkor nem leszünk szomorúak.”

  A Fenerbahce légiósa beszélt arról is, hogy sajnálja, hogy nem játszhatott már együtt Szalai Attilával, de úgy gondolja, védőnk jó döntést hozott, amikor a Hoffenheimhez igazolt. Tovább fog fejlődni a Bundesligában és ez a magyar válogatottnak is hasznára lesz.

  A szerb szövetség a kapitány Sztojkovics mellett a játékosok közül Dusan Tadicsot, a válogatott középpályását delegálta a sajtótájékoztatóra, aki elmondta, minél több pontot szeretnének gyűjteni csütörtökön.

  „Valóban a szerb és a magyar csapat a csoport két favoritja, ez látszik a tabella állásából is. Arra fókuszálunk, hogy minél több pontot szerezzünk csütörtökön és közelebb kerüljünk a célunkhoz, az Európa-bajnoksághoz. Nemrég találkoztunk a magyarokkal a Nemzetek Ligájában, akkor átengedtünk nekik az irányítást, és ki is kaptunk 1–0-ra. De mióta Sztojkovics a szövetségi kapitány, olyan futballt játsszunk, amiben mi irányítunk, és ez a terv a soron következő mérkőzésen is.”

  Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya.

  „Nagyon elégedett vagyok a felkészüléssel, a játékosok motiváltak, pozitívak, mosolyogva jöttek az edzőtáborba és ami a legfontosabb, mindenki egészségesen várja a magyarok elleni mérkőzést. Taktikai szempontból teljesen felkészültünk, kielemeztük a saját és az ellenfél játékát is, maximálisan készen állunk a holnapi találkozóra. Tudjuk, hogy milyen fontos ez a meccs, ennek tükrében lépünk pályára. Tiszteljük a magyar válogatottat, látjuk, milyen fejlődésen ment keresztül az évek során, de a saját minőségünkkel is tisztában vagyunk, ezért nagy csatát várunk a találkozótól. Azonban mivel még sok mérkőzés van hátra, nem nevezném kulcsfontosságúnak.”

  Nándor, Fehérvár – Deák Zsigmond jegyzete

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZERBIA–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ