2023.VI.27. Ferencváros – Qarabag: 3-3

Háromszor egyenlített a Ferencváros a Qarabag elleni döntetlenért

Az ausztriai edzőtáborban változatos mérkőzésen folytatta a felkészülést az FTC.
A második ausztriai edzőtábor első edzőmeccsén az azeri Qarabag hiába szerzett háromszor is vezetést a Ferencváros ellen, a zöld-fehérek újra és újra egyenlíteni tudtak, így 3–3-as döntetlen született.

A mérkőzés:

Ferencváros — Qarabag: 3-3 (2-2)
Kirchdorf, 18:00. ? néző.
Vezette: ?

Ferencváros: Varga Á. — Kaján (Botka, 59.), Cissé, Knoester (Abena, 56.), Civic (Pászka, 65.) — Esiti (Baráth, 64.), Gojak (Abu Fani, 59.), Zachariassen (Traoré, 56.) — Katona B. (Loncar, 70.), Kehinde (Lisztes, 56.) — Varga B. (Baturina, 46.)
kispad: Radnóti, Tóth Al.
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Qarabag: Magomedaliyev — Medina, Mustafazade, Medvedev, Jafarguliyev, Richard Almeyda, Júlio Romao, Leandro Andrade, Bayramov, Redon Cica, Akhundzade
Csereként pályára lépett: Garayev, ?
kispad: Gugeshashvili, Ramazanov, H. Keita, Gurbanli, Guliyev, Jankovic, Benzia, Diakabi, B. Hüseynov, R. Mammadov, Vesovic
vezetőedző: Qurban Qurbanov

Gól: Varga B. (16.), Kehinde (42.), Botka (86.) illetve Akhundzade (6., 39.), Leandro Andrade (58.)
Sárga lap: Botka (68.) illetve Garayev (63.), Bayramov (78.)

Túl sok idő nem kellett Varga Barnabásnak az első ferencvárosi góljához. Az NB I gólkirálya kedden először lépett pályára új csapatában, és tizenhat perc elteltével máris eredményes volt. Mondani sem kell, az osztrák ötödosztályt is megjáró, a nyáron a Pakstól érkező válogatott csatár fejjel talált a kapuba.

A festői környezetben, az osztrák hegyek között megbúvó kirchdorfi pálya szélén néhány ferencvárosi szurkoló is feltűnt, jóízűen ropogtatták a sós perecet és kortyolták hozzá a helyi sört. Unatkozniuk nem kellett, az azeri bajnok Qarabag ellen hajtós, élvezetes felkészülési mérkőzést játszott kedvenc csapatuk.

Az első negyvenöt percben négy gól esett, kettőt a Ferencváros, kettőt a Qarabag szerzett. A zöld-fehéreknél Amer Gojak két mesteri gólpasszt adott, a másodiknál az ugyancsak nyáron szerződtetett, a dán Randers FC-től érkező nigériai támadó, Tosin Kehinde volt eredményes. A támadójátékra nem lehetett panasz, több szép akciót vezetett a Ferencváros, a védekezésben azonban van még mit finomítania, az első félidőben az azeri együttes mindkétszer a zöld-fehérek jobb oldaláról indulva szerezte a gólt.

A fordulás után annyi változott, hogy a Qarabag távolról talált be. A második edzőtáborba már a csapattal utazó Dibusz Dénes egyelőre a lelátóról nézte az összecsapást, a szakmai stáb hagy neki időt, hogy szusszanjon, és feltöltődjön a következő idényre. Pályára lépett ellenben a mali válogatottól visszatérő Adama Traoré, a jobb szélről indulva próbálkozott becsülettel, és Varga Barnabás mellett az izraeli válogatott Mohammed Abu Fani is bemutatkozott, akin máris látszott, ragyogóan bánik a labdával.

A hajrában veszélyesebben futballozott a magyar bajnok, különösen a jobb szél volt aktív, egy ilyen akció végén a támadást követő Botka Endre ért oda a tizenhatoson belülre, és lőtte a labdát a kapu jobb oldalába. Megérdemelten egyenlített a Ferencváros, a keddi összecsapást követően Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és stábja pedig alighanem tucatnyi hasznos információval lett gazdagabb – a védelemben nagyobb koncentráció kell, a középpályán néhány kulcsembertől frissesség, elöl pedig leginkább összeszokásra lesz szükség.

A feröeri KÍ elleni – július 11-i – Bajnokok Ligája-selejtezőig Ausztriában még két tesztmérkőzés vár a csapatra, amely pénteken a Red Bull Salzburg, hétfőn a román Botosani ellen lép pályára. 3–3

További képek: fradi.hu

Nyilatkozatok:

Nem húzta az időt, Varga Barnabás első ferencvárosi mérkőzésén gólt szerzett. A nyáron Paksról érkező csatárnak 16 perc kellett új klubjában a gólhoz a Qarabag elleni, 3–3-s döntetlennel véget érő felkészülési mérkőzésen ő szerezte az TFC első gólját.

„Negyvenöt percet voltam a pályán, nagyon örültem, hogy sikerült gólt szereznem, még ha csak edzőmérkőzésen is – mondta lapunknak a 28 éves Varga Barnabás.  – Az ember fejében ilyenkor akarva-akaratlanul megfordul, jó lenne minél hamarabb megszerezni az első gólt, hiszen ha nem jön össze, az görcsösségbe csaphat át. Szerencsére ezzel már nem kell foglalkoznom… Az első gólom önbizalmat ad. Begyakorolt figurának nem mondanám, hiszen mindössze két-három napja vagyok együtt új társaimmal. Jó meccset játszottunk a Qarabag együttesével, pozitívum, hogy háromszor is egyenlítettünk.”

Az NB I gólkirálya az ausztriai edzőtáborban Baráth Péterrel van egy szobában, első benyomásai rendkívül jók új klubjáról és társairól. Az sem zavarja, hogy a nyári szünet finoman fogalmazva is kurtára sikerült, a bajnokság befejeztével a válogatottban lépett pályára – a Litvánia ellen 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn megszerezte első gólját nemzeti mezben –, öt nap pihenő után pedig már a Ferencvárossal Ausztriába utazott.

„Nem érzem magam fáradtnak. Három napra elutaztam a barátnőmmel Olaszországba, a fennmaradó időt otthon, Szentpéterfán töltöttem” 
– folytatta.

Böde Dániel után újabb népmesei hős születhet az Üllői úton, Varga Barnabás sosem tagadta vidéki múltját, sosem bonyolítja túl a dolgokat, ami a szívén, az a száján… Az sem tántorította el a labdarúgástól, hogy későn érő típus, gyerekként az Illés Akadémián sokkal alacsonyabb volt kortársainál, alig-alig játszott, végül az osztrák ötödosztályban kötött ki. Messzire azért nem kellett mennie, a szomszéd falu már Ausztria. A csapat feljutott a negyedosztályba, ő meg egy nyár alatt megnyúlt. Az elmúlt idényben megszerzett gólkirályi címének és első válogatottbeli találatának köszönhetően még elismertebb gólvágóvá vált, ha elkapja a fonalat, nagy hasznára lehet az újabb bajnoki címre törő, a Bajnokok Ligája csoportkörébe vágyó Ferencvárosnak.

Sok játékos a zöld-fehérek közönsége előtt összeroppan, nem bírja a rá nehezedő nyomást, Varga Barnabás ebből a szempontból (is) jó alkat, sosem volt lelkizős típus.

„Úgy érzem, könnyen megugrom az akadályokat – mondta lapunknak.  – Nem szeretem túlgondolni a dolgokat, úgy vagyok vele, annál jobb, minél kevésbé bonyolítom az új élethelyzeteket. Tisztában vagyok vele, hogy gólokat várnak tőlem, de nem feszülök rá erre. Teszem a dolgom.”

A legutóbbi idényben 26 gólig jutó támadó egyik legnagyobb erőssége a fejjátéka, nem meglepő, hogy első ferencvárosi gólját is így szerezte: Gojak balról érkező szabadrúgását követően messze ő ugrott a legmagasabbra – de honnan ez az adottság? Varga Barnabás elmondta, édesapja ugyan csupán a megyei osztályig jutott, fejjátéka elsőrangú volt, nem a felépítése miatt, hanem ahogy megfejelte a labdát.

„Sosem maradtam kint órákat gyakorolni a felugrásokat. Ez nálam is egyfajta adottság, ütemérzék kérdése az egész.”

Az FTC az ausztriai edzőtáborban pénteken a Red Bull Salzburg, hétfőn a román Botosani ellen játssza utolsó két felkészülési találkozóját. A csapat azt követően hazatér, s az utolsó simításokra már nem lesz sok idő, hiszen július 11-én a feröeri KÍ otthonában kezdi el idénybeli nemzetközi szereplését.

„Sosem játszottam még feröeri csapat ellen – mondta Varga Barnabás. – Izgatottan figyeltem a sorsolást, ki lehet az ellenfelünk, és bár egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, ezt a pályán is bizonyítanunk kell. Távoli helyszínre kell utaznunk, ez aligha könnyíti meg a dolgunkat, de a lényeg, hogy a két mérkőzés alapján mi jussunk tovább. Csakis ez számít!”

(A Ferencváros és a Qarabag hivatalos honlapja továbbá az nso.hu és a Nemzeti Sport alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100111ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    MÁSODIK FÉLIDŐ

    90+3. perc: Vége a mérkőzésnek, háromszor egyenlített a Ferencváros, így lett döntetlen. 3–3

    90. perc: Három perc a hosszabbítás.

    86. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Bayramov próbálta szerelni Baráthot a saját tizenhatosán belül, seikerült is neki, de a lábáról éppen Botka elé pattant a labda, aki 8 méterről, kissé jobbról, teketóriázás nélkül a léc alá vágta. 3–3

    80. perc: Traoré verte meg a védőjét és indult meg a Qarabag kapuja felé, az utolsó pillanatban, a tizenhatos jobb oldali vonala előtt viszont lerántották. A szabadrúgást Pászka rárúgta, a kapus kipiszkálta a labdát a léc alól.

    77. perc: Lisztes vitte rá a védőjére a labdát a bal oldalon, majd egy csel után el is lőtte, a kellemetlen lövést védte az azeriek kapusa.

    68. perc: Botka kapott sárgát egy elkésett becsúszásért.

    66. perc: Traoré lódult meg a jobb oldalon, szögletre szerelték.

    64. perc: Pászka és Baráth Péter az újabb cserék.

    63. perc: Civic vette észre, hogy rosszul van felállítva a sorfal, így a szabadrúgást egyből kapura lőtte, Mahammadaliyev viszont észnél volt, és védte a bal alsóba tartó labdát.

    63. perc: Qarayev kapott sárga lapot lökés miatt.

    59. perc: A gól után újabb cserék következtek a Ferencvárosban. Botka és Abu Fani a pályán.

    58. perc: GÓL! MEGINT VEZET A QARABAG. Andrade indult meg előre középen, nem lépett ki rá senki, úgyhogy 24 méterről ellőtte a labdát, amely a jobb alsóba vágódott. 2–3

    57. perc: Jó lehetőség alakult ki az azeri kapu előtt, előbb Lisztes próbált lőni, de eltörte a labdát, így lett jó azonban Baturinának, aki gyengén a kapus kezébe lőtt.

    56. perc: Jönnek a cserék a Fradiban. Lejött Knoester, Zachariassen és Kehinde, bejött Abena, Traoré és Lisztes.

    53. perc: Kipasszolták az azeriek a ferecvárosi védelmet, jött is a lövés 8 méterről, Varga Ádám viszont nagy bravúrral kitolta a jobb alsóba tartó labdát.

    51. perc: Jobb oldali szabadrúgás után veszélyesen kanyarodott középre a labda a ferencvárosi tizenhatoson belülre, de végül mindenkinek a feje fölött elszállt.

    50. perc: Kisebb kakaskodás tört ki a két csapat között, Medina és Knoester volt a két főkolompos.

    46. perc: Varga Barnabás helyén Baturina folytatta.

    46. perc: Elkezdődött a második félidő.

    ELSŐ FÉLIDŐ

    45+1. perc: Vége az első félidőnek, az állás döntetlen. 2–2

    42. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Kehinde lódult meg középen Gojak indításával, az azeri kapus feleslegesen kifutott elé, de nem tudta elrúgni a labdát, így Kehinde 11 méterről, középről az üres kapuba lőtt. 2–2

    41. perc: Kaján jobb oldali beadásába éppen hogy csak bele tudott fejelni középen Zachariassen, így a labda elment a kapu mellett.

    39. perc: GÓL! MEGINT VEZET A QARABAG! Bal oldalról jött egy éles beadás, amelybe 3 méterre a kaputól belebökött még Akhundzade, a labda pedig utat talált a hálóba. 1–2

    35. perc: KAPUFA! Szabadrúgáshoz jutott a Qarabag a ferencvárosi tizenhatos bal sarka közeléből. Jött a beadás, és középről az azeri fejes is, amely a lécen csattant. Ezt megúszta az FTC!

    27. perc: Kehinde szerzett labdát, kissé balról erőszakosan betört a tizenhatoson belülre, majd a középre adását Medina rúgta el Varga Barnabás elől.

    24. perc: A gól óta inkább a középpályán zajlik a játék, folyamatos támadás ritkán alakult ki.

    16. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A FERENCVÁROS! Gojak ível középre, Varga Barnabás emelkedett középen a legmagasabbra, és a bal alsóba fejelt. 1–1

    16. perc: Zachariassent rúgták fel az azeri tizenhatos bal sarka közeléből,

    10. perc: Majdnem megduplázta az előnyét a Qarabaj, két lövés is érkezett Varga kapujára, de a ferencvárosi kapus mindkétszer bravúrral védett.

    6. perc: GÓL! VEZET A QARABAG! Bal oldali beadás után Akhundzade 8 méterről, ollózó mozdulattal húzta kapura a labdát, Varga Ádám még belekapott ugyan, de a labda így is a hálóban kötött ki. 0–1

    3. perc. Civic ívelt be az azeri tizenhatosra egy szabadrúgást, a védők azonban könnyedén kifejelték a labdát.

    1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Ferencváros zöld-fehér csíkos mezben, fehér nadrágban, a Qarabaj tiszta kékben játszik.

    ELŐZMÉNYEK

    A bajnoki címvédő FTC első edzőtábora a múlt héten ért véget az ausztriai Bad Radkersburgban. Mint beszámoltunk róla, a szlovén Rogaska ellen gól nélküli döntetlent, míg a Sepsi OSK ellen 1–0-s sikert értek el Sztanyiszlav Csercseszov fiai.

    Az edzőtábor alatt az is kiderült, hogy a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a feröeri KÍ Klaksvík vár a magyar bajnokra, majd a lehetséges következő ellenfél kilétét is kisorsolták: a Ferencváros továbbjutás esetén a svéd BK Häcken és a walesi The New Saints (TNS) párharcának győztesével találkozik.

    A hétfő óta az ausztriai Bramberg am Wildkogel településen folytatja a táborozást, ráadásul közben igen rangos ellenfelekkel találkozik, melyek remek felkészülést nyújthatnak a BL-re.

    A második edzőtáborba már szinte teljes kerettel utazik a Ferencváros, a különböző válogatottaknál pályára lépő futballisták is csatlakoznak az együtteshez. Dibusz Dénes, Botka Endre, Baráth Péter, a legutóbbi gólkirály, Varga Barnabás is útra kel, míg Myenty Abena visszatért Magyarországra Suri­name-ból. Kérdés, hogy a keretben milyen változások lehetnek még, Görögországból származó információk szerint az AEK Athén szívesen látná Samy Mmaeét. Úgy tudni, a görög élcsapat ajánlatot tehet a marokkói válogatott hátvédért – hogy valóban befut-e az írásos vételi szándék, vagy csupán érdeklődésről van szó, a következő napokban alighanem kiderül.

    Az azeri bajnok Qarabag volt az a csapat, amely az előző idényben búcsúztatta a Ferencvárost a BL selejtezőjében. Három nappal később az osztrák bajnok, a stabil BL-résztvevőnek számító Red Bull Salzburggal találkoznak Dibusz Dénesék, míg július 3-án, hétfőn a román Botosani lesz az ellenfél.

    AZ FTC FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI A MÁSODIK AUSZTRIAI EDZŐTÁBORBAN
    Június 27., kedd
    18.00, Kirchdorf: Qarabag FK (azeri)–FTC
    Június 30., péntek
    18.00, Sankt Johann in Pongau: FC RB Salzburg (osztrák)–FTC
    Július 3., hétfő
    18.00, Bramberg: FTC–FC Botosani (román)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ