2023.VIII.3. EKL-selejtező: Shamrock Rovers – Ferencváros: 0-2

Idegenben is győzött a Ferencváros, jöhet a máltai Hamrun

Összesen hat gólt szerzett a magyar bajnok a Shamrock Rovers ellen, és a következő párharcnak is a Fradi az esélyese.
A 4–0-s hazai siker után idegenben 2–0-ra nyert a Shamrock Rovers ellen az Európa-konferencialigában a Ferencváros, a következő ellenfele a máltai Hamrun lesz.

Nyilatkozatok:

Ismerős terepre érkezett a Ferencváros. A zöld-fehérek egy éve augusztusban ugyancsak a Dublin külvárosában található Tallaght Stadionban játszottak, a Shamrock Rovers ellen akkor az Európa-liga rájátszásában léptek pályára, ezúttal az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében látogatnak az ír együtteshez. Az aprócska, pofás stadion ráncfelvarrása azóta sem készült el, múlt augusztusban munkagépek, markolók parkoltak a kapu mögött, idén már legalább a lelátó egyes részei állnak, a helyiek szerint év végére készülhet el a város felől eső szektor.

A Ferencváros játékosait azonban legkevésbé érdeklik a körülmények, a budapesti 4–0-s magabiztos siker után az önbizalmuk is visszatért némileg, és végképp túllépnének a feröeri Klaksvík elleni BL-búcsún.

Máté Csaba egy éve másodedzőként, idén vezetőedzőként irányítja a Ferencvárost, az 53 esztendős tréner az első mérkőzés eredményének tudatában alighanem több helyen is változtat az első mérkőzés kezdőcsapatához képest.

„Nem titok, a múlt hetihez képest lesznek változások a kezdőben – felelte Máté Csaba, a zöld-fehérek vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – De aki pályára lép, aki megkapja az esélyt a bizonyításra, legalább olyan alázattal, hozzáállással, és az ellenfél iránti tisztelettel kell futballoznia, mint az első mérkőzésen tettük. Az utolsó pillanatig várok a kezdőcsapat kijelölésével, meglátjuk, milyen összeállításban lépünk pályára.”

A vezetőedző leszögezte, hiába a budapesti 4–0-s kiütéses győzelem, fontosnak tartja, hogy a visszavágót ne túlélni akarják, hanem igenis győzelemre törjenek, így pumpálva magukba újabb önbizalmat.

„Ezen a mérkőzésen is győzni szeretnénk! Stabilnak kell lennünk, el kell érjük, hogy ne legyen hullámzó a teljesítményünk, és próbáljunk önbizalmat meríteni az írországi kilencven percből is. A mi helyzetünkben ezek igenis fontos dolgok. Azt is szeretném, hogy látható legyen, hogy egységes csapat vagyunk, van kialakult játékstílusunk. Nem szeretném, ha passzívak lennénk, igenis reagálnunk kell a Shamrock Rovers húzásaira. Biztosak lehetünk benne, ahogy az elmúlt évben, úgy hazai pályán ezúttal is sokkal agresszívebben lépnek pályára, és feljebb tolják a védekezésüket.”

Az ír klubnál elismerik, a visszavágón gyakorlatilag semmi esélyük sincsen ledolgozni a négy gólos hátrányt. Stephen Bradley vezetőedző és labdarúgói sem bíznak a továbbjutásban, abban viszont valóban biztosak lehetünk, hogy hazai környezetben, saját drukkereik előtt igenis győzni szeretnének. A 8000 néző befogadására alkalmas Tallaght Stadionban telt ház nem várható, ám az ír szurkolók a budapesti találkozó eredményének tudatában is kíváncsiak a csapatra.

Ha a Ferencváros csütörtökön este túljut a Shamrock Rovers együttesén, a következő körben – jövő csütörtökön – a máltai Hamrun és a grúz Dinamo Tbiliszi párharc győztesének otthonában kezd, a máltaiak 2–1-s előnnyel utaztak Grúziába.

A mérkőzés:

Európa Konferencialiga, 2. selejtező kör, 2. mérkőzés:

Shamrock Rovers — Ferencváros: 0-2 (0-1)
Dublin, Tallaght stadion, 21:00. 4.000 néző.
Vezette: Tomasz Musial (asszisztensek: Siejka, Mucha; tartalékjv.: Kwiatkowski – lengyelek)

Shamrock Rovers: Pöhls — Cleary, Lopes, Hoare (Finn, 71.) — Gannon, Noonan (Burt, 62.), Poom, O’Neill (Watts, 46.), Cruise — Kenny (Greene, 62.), Burke (Razi, 63.)
kispad: Mannus, Leitis, Kawanagh, Towell, Tetteh, Lennox
vezetőedző: Stephen Bradley

Ferencváros: Dibusz — Makreckis, S. Mmaee, Cissé (Knoester, 66.), Ramírez (Pászka, 46.) — Sigér (Esiti, 46.), Ben Romdhane — Traoré (Owosu, 46.), Zachariassen, Marquinhos — Varga B. (Lisztes, 66.)
kispad: Varga Á., Őri, Nguen, Baráth P., Katona B.
vezetőedző: Máté Csaba

Gól: Zachariassen (31.), S. Mmaee (90.)
Sárga lap: — illetve Sigér (3.), Varga B. (50.)

A forgatókönyv hasonló volt, mint a budapesti mérkőzésen. A Shamrock Rovers kezdett határozottabban, a gólt azonban a Ferencváros szerezte. Ahogyan a Groupama Arénában, a mérkőzés elején ezúttal is az ír együttesnek adódott több helyzete, Dibusz Dénesnek kétszer is bravúrral kellett védenie, majd a lécen csattant a labda. A magyar bajnok azonban Kristoffer Zachariassen (és egy hazai védő) révén megszerezte a vezetést, végképp letörve az írek lelkesedését. Ha a Dublin külvárosában található Tallaght Stadionban addig bárki is bízott a négygólos hátrány ledolgozásában, a norvég szélső gólja végképp lehűtötte a kedélyeket. A Ferencváros kifejezetten szép akció végén szerzett vezetést, Adama Traoré meglódult, Varga Barnabás finoman készítette le a labdát Zachariassenek, aki némi szerencsével lőtte ki a jobb alsót – a labda egy ír védőn is megpattant, becsapva a kapust.

Máté Csaba vezetőedző a visszavágón sem tartalékolt, a legerősebbnek vélt együttesét küldte pályára – Adama Traoré, Cristian Ramírez vagy éppen Samy Mmaee is az első perctől a pályán volt –, más kérdés, hogy miután a második félidőt összesítésben már ötgólos előnnyel várta a Fradi, nyomban hármat cserélt. Egyáltalán nem volt meglepő, hogy a második negyvenöt percben alacsonyabb fordulatszámon pörögtek a csapatok, a Shamrocknak már nem volt miért hajtania, a Ferencvárosnak pedig felesleges lett volna törnie magát. A stadionban az ötventagú ferencvárosi szurkolótábor így is jól szórakozott, a hajrában a csereként beálló Kwabena Owusu lőtt nagy erővel a lécre, a végén aztán Samy Mmaee beállította a végeredményt.

A Ferencváros kettős győzelemmel jutott túl a Shamrock Roversen, az Európa-konferencialiga 3. selejtezőkörében a grúz Dinamo Tbiliszit búcsúztató máltai Hamrun Spartans vár rá. A zöld-fehérek legutóbb négy éve – 2019 nyarán – Szerhij Rebrov irányításával jártak Máltán, BL-selejtezőn akkor a Valletta együttesét verték meg.

A Fradira nehéz két mérkőzés vár, a szigetországi kiscsapatokkal nem árt vigyázni… 0–2

További képek: fradi.hu

Nyilatkozatok:

„Elég hektikus mérkőzésen vagyunk túl. Nem jól kezdődött számunkra a meccs, nagyon hosszú volt a csapatunk, az ellenfél jól megtalálta a vonalaink között a játékosait. (…) A második félidő pedig egyértelműen jobban sikerült. Lőttünk egy nagyon szép gólt, a második játékrészben pedig sok helyzetet dolgoztunk ki, sok olyan lehetőségünk volt, amikor az utolsó passzokat elrontottuk. Összességében gratulálok a csapatnak a továbbjutáshoz, a mi helyzetünkben azt gondolom, minden sikert meg kell becsülni. Pozitívuma a mérkőzésnek, hogy nem kaptunk gólt, még ha ebben volt esetleg szerencse is, de ez mindenképpen erőt kell, hogy adjon a folytatásra a játékosoknak, hiszen kemény sorozat vár ránk” – értékelt a fradi.hu-nak Máté Csaba.

„Ez egy jó és fontos győzelem volt, de nehéz is egyben – mondta az FTC YouTube-csatornáján Kristoffer Zachariassen. – Az írek jól kezdtek ellenünk, jól bántak a labdával, nem tudtuk megfelelően nyomás alá helyezni őket, így az előzetesen vártnál jobban tudtak játszani. Volt néhány nagy helyzetük, de Dénes nagyokat védett és kapott gól nélkül hozta le a meccset. A nehéz kezdés után kibírtuk a ránk nehezedő nyomást, ezután minden jobb lett és magabiztos győzelmet arattunk.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Shamrock Rovers hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2023.VIII.3. EKL-selejtező: Shamrock Rovers – Ferencváros: 0-2 bejegyzéshez

  • Mindenesetre tiszteletre méltó a Máté-Leandro kettős eddigi teljesítménye. És emberileg is közelebb érzem őket az előzőeknél.
    Egyébként a Hamrunnal egyszer játszottunk. Még “az új időszámítás kezdete előtt” Short edzősége idején 2010. január 28-án odakint egy edzőmeccset 0:0-ra. Ami most mát nemjelent semmit. Az akkor pályára lépett játékosok közül már csak Megyeri Balázs játszik az élvonalban. A hajdúságiak az ő bravúrjainak köszönheteik, hogy készülhetnek a Rapid Wien ellen…

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+3.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+1.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    90.

    PERC
    SAMY MMAEE jobbal 15-ről, középről nagyon szépen a bal alsó sarokba lő, Lisztes passza után. Előtte Marquinhos és Knoester harciassága teremtette meg a helyzetet: 0–2!

    90.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–2) Mmaee
    90.

    PERC
    Ritkán látható jelenet.

    90.

    PERC
    KIFEJELI a hazai kapus Marquinhos jobblábas, tízméteres lövését. Owusu szép passzt adott középről.

    88.

    PERC
    Esiti labdát szerez, jobbra passzol, Marquinhos jobbal kapura lő 14-ről, a kapus ölébe találva.

    85.

    PERC
    Letámad a Shamrock, higgadtan passzolgat hátul és a felezőnél a Fradi.

    84.

    PERC
    Pedig nem volt lesen a szélső Marquinhos ütempasszakor.

    84.

    PERC
    Owusu a bal sarokba lő higgadtan, de les.

    82.

    PERC
    Zachariassen jobbal egy védőbe lő tízről, de előtte lökött.

    82.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    79.

    PERC
    Lisztes megindul a bal szélen, de rossz a csel. Kirúgás.

    78.

    PERC
    Vígan ugrál a jó 50 fős vendégtábor.

    78.

    PERC
    A 16-szoros válogatott észt középpályás az észt legenda, Mart Poom fia, aki játszott az Arsenalban, a Derby Countyban, a Sunderlandben és a Portsmouthban.

    75.

    PERC
    Poom ballal a 16-os elől Mmaeébe lő.

    72.

    PERC
    Ez szép, Owusu nem variál, Marquinhos passzát kissé balról, 17-ről jobbal a lécre rúgja.

    71.

    PERC
    Ronan Finn be, Hoare le, a 36 éves bekk megkapja a csapatkapitányi karszalagot is.

    70.

    PERC
    Fotó: Getty Images

    70.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/97/11/41/cikk_2971141/ftc4_960px.jpg

    69.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/97/11/41/cikk_2971141/ftc2_960px.jpg

    66.

    PERC
    Mats Knoester váltja Cissét.

    66.

    PERC
    Lisztes Krisztián váltja Vargát, csatár helyett támadó középpályás.

    65.

    PERC
    Cissé lesérül egy passz után, jelzi, cserét kér.

    63.

    PERC
    Liam Burt pacsizhat elsőként Noonannel.

    63.

    PERC
    Aaron Greene be, Kenny le, csatárcsere.

    63.

    PERC
    Najemedine Razi be, Burke.

    62.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    60.

    PERC
    Pászka szögletét nem találja el ballal a 16-oson Romdan, ír bedobás…

    59.

    PERC
    Varga passzát Owusu az ötös bal sarka elől jobbal Clearybe rúgja.

    58.

    PERC
    Mmaee kifejeli végül a beadást.

    58.

    PERC
    Előtte a szokásos tolongás és reklamálás középen.

    57.

    PERC
    Kenny passzából Watts ballal 22-ről Marquinhosba lő. Szöglet.

    57.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    52.

    PERC
    Noonan adta be jobbról a kornert.

    51.

    PERC
    Hopp, Dibusz nem éri el a beadást, Cleary a jobb sarok mellé fejel az ötösről.

    51.

    PERC
    Burka jobbal 17-ről Mmaeébe lő. Szöglet.

    49.

    PERC
    Varga Barnabás kap sárga lapot reklamálásért. Előtte odalépett a hazai 16-oson Hoarének.

    48.

    PERC
    A hazaiak középső középpályást cseréltek.

    47.

    PERC
    Szélső helyett szélső, balhátvéd helyett balhátvéd a Fradiban, és szűrőcsere.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Anderson Esiti fut ki Sigér helyén.

    FÉLIDŐ

    Dylan Watts be, O’Neill le.

    FÉLIDŐ

    Kwabena Owusu váltja Traorét.

    FÉLIDŐ

    Pászka Lóránd váltja Ramírezt.

    FÉLIDŐ

    E párharc legjobb góllövője: Adama Traoré 3

    FÉLIDŐ

    59 százalékban a hazaiaknál a labda, 5-ször lőttek kapura, 2-szer a kapu felületére, a vendégeknél ez az arány 4/3.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+1.

    PERC
    Egy perc a ráadás.

    45.

    PERC
    Aki akadályozza aztán a kapust, szabadrúgás.

    45.

    PERC
    Sigér odalép Burke-nek a jobb oldalon, szabadrúgás, a bal sarok elé fejel a labdát Hoare, ahol Dibusz megelőzi a gólra éhes Kennyt.

    40.

    PERC
    Marquinhos labdát szerez, balról középre játszik, Varga Sigér elé sarkaz, a szűrő jobbal 20-ról feladja a labdát a kapusnak.

    39.

    PERC
    Mezőnyharc, nagy magyar fölénnyel.

    38.

    PERC
    Kenny középtávoli lövése teljesen veszélytelen.

    35.

    PERC
    Fotó: Getty Images

    35.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    31.

    PERC
    KRISTOFFER ZACHARIASSEN ballal a jobb alsóba lő kissé jobbról, hét méterről, a Taoré indította Varga finom perdítése után. Nem kis szerencsével, mert két védő is beleért a labdába, teljesen megzavarva a hazai kapust. 0–1!

    31.

    PERC
    VEZET AZ FTC!

    30.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–1) Zachariassen
    28.

    PERC
    KAPUFA! Traoré egy csel után jobbról jobbal középre ad, egy védőről a rövid sarokba pattanna a labda, belekap Pöhls kapus, és ment a kapufa segítségével.

    25.

    PERC
    Burke ballal a jobb felső mellé nyes egy középről, 23 méterről járó szabadrúgást.

    22.

    PERC
    Makreckis megindul, elfut három hazai játékos mellett is, de a jobblábas beadásába belelép a rövid sarok előtt Hoare. Marquinhos beadása rossz, de Ramírezről jó helyre pattan a labda… de jobbal 17-ről eltöri azt Romdan. Kirúgás.

    16.

    PERC
    A South Park-rajongók meg tudják, mire gondolunk Kenny kapcsán.

    16.

    PERC
    Dibusz idegesen reklamál a védőknél, több figyelmet kér.

    15.

    PERC
    Újabb bravúr, Burke kavargat a jobb szélen, remekül ad középre, kissé balról, öt méterről a léc alá fejelne Kenny, de gyönyörű robinzonáddal hárít Dibusz!

    14.

    PERC
    LÉC! Burke ballal gyengén lő kapura kissé balról, Kenny belekap a labdába az ötös előtt, Dibusz jobbra vetődve hatalmasat véd, jobbal meg a lécre lő középről, 14-ről Gannon.

    12.

    PERC
    O’Neill a 16-os elől a bal sarok mellé lő.

    12.

    PERC
    Tisztán lehet hallani a magyar szurkolókat. Lelkesek.

    11.

    PERC
    Hopp, Traoré éppen csak nem éri el a 16-oson Makreckis hosszú ívelését, aztán jön már a kapus.

    10.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    9.

    PERC
    Traoré jobbról jobbal éles szögből a kapusba lő.

    5.

    PERC
    Traoré az ötös jobb sarkáról ballal a kapusba lő, Marquinhos remek kiugratása után!

    3.

    PERC
    Sigér Dávid kap sárga lapot, teljesen fölöslegesen ellökte a bal szélen meginduló Burke-öt.

    2.

    PERC
    Hazai helyzettel, de hiába előzi meg a figyelmetlen Ramírezt a jobb szélen Gannon, majd ad jobbal éles szögből középre, a lőni akaró Kenny elé bevetődik bravúrosan Ben Romdan!

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a ferencváros fekete-zöld mezben és fekete nadrágban.

    AZ EL-SELEJTEZŐ 3. FORDULÓJÁNAK PÁROSÍTÁSA

    BAJNOKI ÁG
    Zalgiris (litván)–Häcken (svéd)
    Qarabag (azeri)–HJK (finn)
    Zrinjski Mostar (bosnyák)–Breidablik (izlandi)
    Sheriff Tiraspol (moldovai)–BATE (fehérorosz)
    Asztana (kazah)–Ludogorec (bolgár)

    NEM BAJNOKI ÁG
    Olympiakosz (görög)–Genk (belga)
    Slavia Prague (cseh)–Dnipro (ukrán)

    A párharcok vesztesei az Európa-konferencialiga rájátszásába kerülnek a megfelelő ágra. A mérkőzéseket augusztus 10-én és 17-én játsszák, kivéve az Asztana–Ludogrec mérkőzést, amely augusztus 8-án lesz.

    Itt akár az FTC-t búcsúztató KÍ által kiejtett svéd bajnok, Häcken is lehet a zöld-fehérek ellenfele – s valljuk, be az előzmények ismeretében pikáns összecsapás lenne… –, ehhez persze a svéd bajnok vereségére volna szükség.

    Amennyiben a Ferencváros sikerrel túljut az ír bajnokon csütörtök este, majd a máltai, vagy a grúz bajnokot is felülmúlja, akkor már az Európa-konferencialiga csoportköréért léphet pályára a rájátszásban.

    Sigér Dávid jó játékra és győzelemre számít idegenben is.

    Ha a Ferencváros csütörtökön este túljut a Shamrock Rovers együttesén, a következő körben – jövő csütörtökön – a máltai Hamrun és a grúz Dinamo Tbiliszi párharc győztesének otthonában kezd, a máltaiak 2–1-s előnnyel utaztak Grúziába.

    Az ír klubnál elismerik, a visszavágón gyakorlatilag semmi esélyük sincs ledolgozni a négygólos hátrányt. Stephen Bradley vezetőedző és labdarúgói sem bíznak a továbbjutásban, abban viszont valóban biztosak lehetünk, hogy hazai környezetben, saját drukkereik előtt igenis győzni szeretnének. A 8000 néző befogadására alkalmas Tallaght Stadionban telt ház nem várható, ám az ír szurkolók a budapesti találkozó eredményének tudatában is kíváncsiak a csapatra.

    „Ezen a mérkőzésen is győzni szeretnénk! Stabilnak kell lennünk, el kell érjük, hogy ne legyen hullámzó a teljesítményünk, és próbáljunk önbizalmat meríteni az írországi kilencven percből is. A mi helyzetünkben ezek igenis fontos dolgok. Azt is szeretném, hogy látható legyen, hogy egységes csapat vagyunk, van kialakult játékstílusunk. Nem szeretném, ha passzívak lennénk, igenis reagálnunk kell a Shamrock Rovers húzásaira. Biztosak lehetünk benne, ahogy az elmúlt évben, úgy hazai pályán ezúttal is sokkal agresszívebben lépnek pályára, és feljebb tolják a védekezésüket.”

    A vezetőedző leszögezte, hiába a budapesti 4–0-s győzelem, fontosnak tartja, hogy a visszavágót ne túlélni akarják, hanem igenis győzelemre törjenek, így pumpálva magukba újabb önbizalmat.

    „Nem titok, a múlt hetihez képest lesznek változások a kezdőben – felelte Máté Csaba, a zöld-fehérek vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – De aki pályára lép, aki megkapja az esélyt a bizonyításra, legalább olyan alázattal, hozzáállással, és az ellenfél iránti tisztelettel kell futballoznia, mint az első mérkőzésen tettük. Az utolsó pillanatig várok a kezdőcsapat kijelölésével, meglátjuk, milyen összeállításban lépünk pályára.”

    Máté Csaba egy éve másodedzőként, idén vezetőedzőként irányítja a Ferencvárost, az 53 éves tréner az első mérkőzés eredményének tudatában alighanem több helyen is változtat az első meccs kezdőcsapatához képest.

    Ismerős terepre érkezett a Ferencváros. A zöld-fehérek egy évvel ezelőtt augusztusban ugyancsak a Dublin külvárosában található Tallaght Stadionban játszottak, a Shamrock Rovers ellen akkor az Európa-liga rájátszásában léptek pályára, ezúttal az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében látogatnak az ír együtteshez. Az aprócska, pofás stadion ráncfelvarrása azóta sem készült el, múlt augusztusban munkagépek, markolók parkoltak a kapu mögött, idén már legalább a lelátó egyes részei állnak, a helyiek szerint év végére készülhet el a város felé eső szektor.

    A Ferencváros játékosait legkevésbé érdeklik a körülmények, a budapesti 4–0-s siker után az önbizalmuk is visszatért némileg, és végképp túllépnének a feröeri KÍ elleni BL-búcsún.

    A 4–0-s első mérkőzés után magabiztosan várhatja az ír Shamrock Rovers elleni Ekl-visszavágót a Ferencváros, Máté Csaba vezetőedző mégis éles Ferencvárost szeretne pályán látni.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SHAMROCK–FTC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ