2023.X.29. Ferencváros – Újpest: 3-0

Sorozatban a 14. alkalommal is megverte a Fradi az Újpestet!

Ha derbi, akkor zöld-fehér siker: 20 ezernél is több néző előtt, remek hangulatú rangadón három góllal nyert az FTC.
A labdarúgó NB I 11. fordulójának záró mérkőzésén a Ferencváros 3–0-ra megverte odahaza az Újpestet.

Nyilatkozatok:

Dejan Stankovic: Tudom, hogy rengeteg érzelem, régi rivalizálás övezi a Ferencváros és az Újpest összecsapását, amelynek komoly múltra visszatekintő története van. Boldog vagyok, hogy labdarúgóként jónéhány derbin játszhattam korábban, akár a Crvena zvezda, akár a Lazio, akár az Inter játékosaként, de az elmúlt években edzőként is több hasonló meccset átélhettem Belgrádban. Bízom benne, hogy tudunk regenerálódni és marad energiánk a vasárnapi mérkőzésre. Az Újpest jó csapat, eredményesen szerepel, látszik, hogy Nebojsa Vignjevics nagyon jó munkát végez. Nagy előnyt jelent az Újpest számára, hogy csupán egyszer játszik egy héten, de nem sírunk, nem keresünk kifogásokat, hiszen számunkra is ez az egyik legfontosabb mérkőzés. Ennek megfelelően készülünk rá.

A mérkőzés:

Ferencváros — Újpest: 3-0 (1-0)
Groupama Aréna, 18:00. 20.357 néző.
Vezette: Karakó Ferenc (asszisztensek: Kóbor, Georgiou; Videóbíró: Erdős József; VAR asszisztens: Kovács G.; VAR operátor: Szőts; tartalékjv.: Pintér Cs.)

Ferencváros: Varga Á. — Wingo, Abena, S. Mmaee, Botka (Ramírez, 46.) — Makreckis, Abu Fani (Esiti, 88.) — Owusu, Zachariassen (Gojak, 83.), Lisztes (Marquinhos, 46.) — Pesic (Nguen, 88.)
kispad: Szécsi G., Besic, Ben Romdhane, Civic, Pászka, Baráth P., Aaneba
vezetőedző: Dejan Stankovic

Újpest: Banai — Pauljevic, Kosanovic, Hall, Tamás K. (Lirim. R. Kastrati, 62.) — Onovo, Tajti — Kiss T. (Simon K., 73.), Mörschel (Mack, 73.), Csoboth (Sasere, 80.) — Ambrose (Ganea, 80.)
kispad: D. Nikolic, Fehér, Kuusk, Radosevic, Jürgens, Jevtoski
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Gól: Pesic (28.), Abena (70.), Abu Fani (74.)
Sárga lap: Lisztes (21.) illetve Hall (53.), Kosanovic (82.)

DIBUSZ DÉNES – sokszor beszéltek róla a szurkolók a derbi kapcsán, de talán soha ennyiszer nem emlegették, mint vasárnap délután. Amint ugyanis megjelent a hivatalos összeállítás, kiderült, hogy Varga Ádám áll a Ferencváros kapujába és Szécsi Gergő ül a kispadon.

Mi történt?

Egymást kérdezgették a drukkerek, és még az újpesti táborban is futótűzként terjedt el a hír: hiányzik a Fradiból „a” Dibusz. Mint megtudtuk, a harminckét éves kapus már a csütörtöki, Genk elleni Ekl-mérkőzésen sem volt tökéletes állapotban, ám akkor még tudta vállalni a játékot, de most az a döntés született, hogy jobb az óvatosság. Ne felejtsük el, közeleg a Bulgária és a Montenegró elleni Eb-selejtező, és Marco Rossi keretéből többen is kidőltek már, legutóbb éppen a ferencvárosi Varga Barnabás és a Freiburg légiósa, Sallai Roland, és ha még Dibusz is súlyosabban megsérülne – no, de ne fessük az ördögöt a falra… A kapushoz hasonlóan Sigér Dávid sem lehetett ott a pályán, noha a mérkőzés előtt úgy volt, a kezdőcsapatban kap helyet, néhány órával a kezdés előtt kiderült, kisebb izomsérülés miatt ő is csak a nézőtérről követheti az eseményeket.

Azok után, hogy napokkal a mérkőzés előtt már minden belépő elfogyott, cseppet sem volt meglepő, hogy zsúfolásig telt lelátók előtt lépett pályára a két csapat. S amit már hosszú évtizedek óta megszokhattunk: a szurkolótáborok alaposan kitettek magukért. Látványos koreográfiával készültek a ferencvárosiak, de a vendégszektort megtöltő újpestiek is odatették magukat – nagyszerű hangulatban kezdődött a mérkőzés. Az Újpest összeállításában kevesebb meglepetést találtunk, ahogy arra számítani lehetett, az egyik oldalon Kiss Tamás, a másik oldalon Csoboth Kevin feladata volt befutni az üres területeket, Tajti Mátyásnak kellett irányítania, szervezni az akciókat. Dejan Sztankovics azzal próbálta meglepni honfitársát, Nebojsa Vignjevicset, hogy Alekszandar Pesics mellett Lisztes Krisztiánt is a kezdőcsapatba nevezte.

Az újpesti szektorból olyan füstfelhő kúszott a pálya fölé, hogy hosszú perceket kellett várni a kezdő sípszóra, nem várt késéssel indult a találkozó. Lisztes Krisztiáné volt az első lövés, de blokkolni tudtak az újpesti védők, a másik oldalon Csoboth Kevin a bal szélről indulva keresztbe futott, majd a hosszú indítást követően az alapvonalig vitte a labdát – később kiderült, les miatt nem lehetett volna veszélyes az akció, ez mégis figyelmeztető jel lehetett a ferencvárosiak számára. Erre készültek az újpestiek, a villámgyors támadóikkal minél gyorsabban a védővonal mögötti üres területre befutni. Néhány pillanattal később ismét Csoboth Kevinre kellett figyelni, a kapus, Banai Dávid gurított labdát a szélsőnek, és annyira fellazult a hazai védelem, hogy a támadó két csellel ziccerbe kerülhetett volna, amikor hátulról fellökték – ám az Újpest nem kapott szabadrúgást…

Csaknem fél órát kellett várni az első igazán veszélyes hazai akcióra, érdekes módon a Ferencváros az Újpest legveszélyesebb fegyverét alkalmazta, vagyis a saját térfélen megszerzett labdával villámgyors kontratámadást vezetett, a labda szerencsés körülmények között Alekszandar Pesics elé került, aki ellentmondást nem tűrő mozdulattal a lila-fehérek kapujába lőtt. Hangrobbanás rázta meg a Groupama Arénát, tűzijáték vette kezdetét a kapu mögött, így a középkezdésre ismét csak várni kellett, mert nem sokat lehetett látni a pályából a füstfelhő miatt.

Az Újpest nem omlott össze, többször is viszonylag hosszan tudta a labdát birtokolni az FTC térfelén.

És aztán… Varga Ádám, Dibusz Dénes helyettese szenzációs védéssel akadályozta meg az újpestiek egyenlítő gólját, a forduló, de talán az őszi idény legnagyobb bravúrját láttuk tőle. Szenzációs reakció volt, hogy az utolsó ezredmásodpercben állította meg a labdát – vastaps volt a jutalma!

S ha már a (tartalék) kapus szerepe: a Ferencváros és a válogatott meghatározó tagja mögött tulajdonképpen esélye sincs játéklehetőséghez jutni Vargának, kizárólag akkor, ha Dibusz Dénes sérülés miatt hiányzik, most viszont azonnal kiemelkedő teljesítményre volt szükség, hogy az említett szituációnál megóvja kapuját a góltól.

Tíz percet kellett hosszabbítani az első félidőben, ennek során ismét Csoboth került helyzetbe, a bal oldalról ezúttal is keresztbe mozgott, a jobbösszekötő helyén lépett ki, de közeli lövését követően Varga védeni tudott. Ebben az időszakban a ferencvárosi térfélen zajlott a játék, a Fradi a védekezésre összpontosított. Jó iramú, élvezetes, változatos első félidő után mehettek a felek az öltözőbe.

Ha már egy ferencvárosi sérüléssel kezdtük: a szünet előtt Botka Endre maradt a földön és az öltözőben is – a nézőtérről nem lehetett megállapítani, pontosan mekkora a gond, de hogy Marco Rossi szövetségi kapitány nem volt boldog, az szinte bizonyos… Az Újpest kezdte agresszívabban a második félidőt, először Csoboth vitte keresztbe a labdát, csak nagy nehezen tisztáztak a zöld-fehérek, majd Peter Ambrose hatalmas helyzetben találta magát, de a jobb sarok mellé lőtt – óriási egyenlítési lehetőség volt. A Ferencváros ebben az időszakban kissé visszahúzódott, és ha csak tehette, kontratámadásokat vezetett, de hiába volt az egyik ilyen kecsegtető lehetőségnél három ferencvárosi egyetlen újpesti védővel szemben, nem sikerült lövéssel befejezni az akciót.

Aztán hosszú indítást követően ismét Peter Ambrose harcolt meg a védőkkel, elképesztő fizikai küzdelem alakult ki, de hiába került egészen közel a Ferencváros kapujához, már nem maradt ereje pontosan lőni. Ebből is kiderülhet, hogy jól játszott az Újpest, voltak gólszerzési lehetőségei, de a Ferencváros ellen a Groupama Arénában ilyen helyzetkihasználással csaknem lehetetlen értékes eredményt elérni. Helyzetek ott, lehetőségek itt, beadás az egyik kapu elé, majd szöglet a túloldalon – cseppet sem unatkoztak a nézők, szinte mindig történt valami, és ha a színvonal nem is volt kiemelkedően magas, a küzdelemre nem lehetett panasz. A kihagyott helyzetekért pedig megbűnhődött az Újpest: az egyik szögletből Myenti Abena a sarokba fejelte a labdát, így bő húsz perccel a mérkőzés vége előtt szinte kilátástalan helyzetbe került a vendégcsapat.

S innen már nem volt visszaút, és nemcsak azért, mert Mohammed Abu Fani a Banai Dávid által kiütött labdát a kapuba rúgta, s 3–0 után nem sok kérdés maradt, hanem azért is, mert az Újpest hiába játszott jól, nem tudott élni a lehetőségeivel. Talán maguk a lila-fehérek sem gondolták, hogy ennyi esélyük lesz az FTC kapuja előtt, de így elpazarolni őket… Nos, ennek csak vereség lehetett a vége. Hetven percig egyenlő erők küzdelmét láttuk, ám végül ferencvárosi fiesztával ért véget a derbi.

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Az Újpest trénere, Nebojsa Vignjevics arról beszélt: a kihagyott helyzetek jellemezték a játékukat.

„Nem ragadták meg a fiúk a lehetőségeket, mintha nem állnának készen a gólszerzésre a Ferencváros ellen. Több helyzetben a kapusuk reagált remekül, vagy mi segítettük hozzá ehhez. Ha egy ilyen csapat ellen nem használjuk ki a lehetőségeket, akkor három góllal büntetik a hibáinkat. Csak gratulálni tudok a győzelmükhöz, ez így könnyű mérkőzés volt számukra. Frusztráló, hogy újra és újra íródik ez a történet: jól játszunk, de kihagyjuk a lehetőségeket, és elveszítjük a meccset. Beszélünk róla, hogy menni kell, küzdeni kell, fantasztikus tábor van mögöttünk, aztán mintha a játékosok arra várnának, hogy majd történik valami.”

A Nemzeti Sport arról kérdezte: miben kell erősítenie az Újpestnek ahhoz, hogy felvehesse a versenyt a Fradival.

„Erősíteni kell a rövid kispadot, bizonyos posztokon szükség van még játékosokra. A meccseken pedig száz százalékot kell adni. Ott van Ambrose: nem játszott rosszul, és folyamatosan akart is, ment előre. Mások nem adtak bele mindent, nem a győzelemre hajtottak. Hogy miért jár előttünk a Ferencváros, és ver meg tizennegyedik alkalommal is minket? Tudjuk, hogy mit építettek fel az elmúlt években, mi más úton járunk, nehéz kompenzálni a hátrányunkat. A Ferencváros csatárának egy lehetőség elég volt a gólhoz, a miénk ötből egyet sem lőtt be.”

A Ferencváros vezetőedzője, Dejan Sztankovics arról beszélt: nagyon élvezte első magyar derbijét.

„Most már százszázalékosan tudom, milyen egy magyar derbi. Ilyen lenyűgöző atmoszférában, ilyen szurkolók előtt hihetetlen élmény volt. Nagy gratuláció jár a csapatnak, szervezettek voltak a játékosok, fejben is ott voltak. Hiába játszunk háromnaponta meccseket, egy derbin nem lehet a fáradtság kifogás. Mindent megtettek a pályán, köszönöm az áldozatot és a lojalitást. Számomra a legfontosabb, hogy bár voltak hibák, mindenki szívből és alázattal játszott, ennek volt a jutalma egy kis szerencse is.”

Kitért a Dibusz Dénest helyettesítő Varga Ádámra is.

„Boldog vagyok Varga miatt, aki ízig-vérig fradista, itt nevelkedett, amikor öt perce beszéltem vele, sírt. Ő volt a meccs embere, igazi MVP, két-három nagy helyzetben is megmentette a csapatunkat. Emberileg pedig nagyon fontos, hogy átélhette ezt, örülök, hogy ezzel egy álma beteljesült.”

Dibusz Dénesről elmondta: leghamarabb 7-10 nap múlva állhat újra edzésbe sérülése miatt, de nem fogják siettetni a visszatérését.

Varga Ádám:

Mohammed Abu Fani:

Tabella:

Góllövőlista:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2023.X.29. Ferencváros – Újpest: 3-0 bejegyzéshez

  • Félig a “B” csapattal ez csodálatos eredmény. DE az NS-nek azért lelke rajta, hogy a DVTK elleni meccsen a játékvezető sorozatos -- hogy finom legyek -- “hibáit nem vette figyelembe”; most meg egy kétes eseten rágódik…

  • PERCRŐL PERCRE

    90+4.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    65.

    PERC

    90+3.

    PERC
    Gojak beadása és Mmaee fejese után majdnem öngólt vét Mack, kissé jobbról, öt méterről a lécre fejeli a labdát, amely onnan a gólvonalra pattan.

    90+3.

    PERC
    NINCS BENT!

    90+1.

    PERC
    Mmaee szereli becsúszva a bal szélen meginduló Saserét Mack és Simon szép labdakihozatala után.

    90+1.

    PERC
    Banai elüti az ötösről a beadást.

    90.

    PERC
    Négy perc a ráadás.

    90.

    PERC
    Marquinhos megindul a bal szélen, szereli őt Kastrati.

    88.

    PERC
    Sztankovics megtapsoltatja két gólszerzőjét.

    88.

    PERC
    Tokmac Nguen be, Pesics le.

    87.

    PERC
    Anderson Esiti be, Fani le.

    87.

    PERC
    Nincs már tűz a lila-fehérekben.

    87.

    PERC
    Makreckis megindulna a jobb szélen, Tajti szereli.

    86.

    PERC
    Ganea 16-os előtti lövése kapuscsemege.

    84.

    PERC
    Mack indít, Fani szereli azonnal Ganeát.

    84.

    PERC
    Hall indítása Fanié. Nem fárad a Fradi.

    82.

    PERC
    Amer Gojak be, Zachariassen le. Nem ment ma a norvégnak, de rengeteget futott. Nagyjából ez döntött a két csapat között ma…

    82.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    82.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    81.

    PERC
    Milos Koszanovics odalép Zachariassennek, sárga lap.

    81.

    PERC
    Vignjevics behozott 2 támadót… 2 támadó helyére.

    80.

    PERC
    George Ganea váltja Ambrose-t, ékcsere.

    80.

    PERC
    Patrick Sasere be, Csoboth Kevin le.

    78.

    PERC
    Simon szerel hátul, megindul, de rossz a passz Onovótól.

    78.

    PERC
    Pesics passzát Zachariassen balról jobbal középre adja, bal lábbal kirúgja a labdát Varga.

    76.

    PERC
    Simon: 22 meccs a Fradi ellen, 6 kanadai ponttal.

    75.

    PERC
    A szerb Nebojsa Vignjevicsnek ez lesz a 19. bajnoki derbije, 2 győzelmet és 5 döntetlent ért el, 11-szer vesztett vele az Újpest, a kupában pedig 1–1–1 a mérlege. Honfitársa, a Ferencvárost irányító Dejan Sztankovics az első, Újpest elleni bajnokijára készülhet – ez lesz az első olyan derbi a két csapat között, amelyen mindkét gárdát szerb edző irányítja.

    74.

    PERC
    Owusu bal oldali, ballábas beadását középre ütötte Banai.

    73.

    PERC
    JELENTJÜK, ELDŐLT, MOHAMMED ABU FANI a bal alsóba lő középről, hat méterről. 3–0!

    73.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (3–0) Abu Fani Mohammed

    72.

    PERC
    Vignjevics óvatos duhaj.

    72.

    PERC
    Luca Mack be, Mörschelnek nem ment ma.

    72.

    PERC
    Simon Krisztián váltja Kisst.

    72.

    PERC
    Fotók: Árvai Károly

    72.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    71.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    71.

    PERC
    Jön pár csere, ha majd lehet látni a pályán.

    71.

    PERC
    Fani jobb oldali, jobblábas kornerét MYENTY ABENA a bal alsóba fejeli középről, hét méterről, védhetetlenül. 2–0!

    70.

    PERC
    ELDŐLT A MECCS?

    69.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–0) Abena Myenty
    65.

    PERC
    Tajti bal oldali kornerét Ambrose hat méterről a bal sarok mellé fejeli.

    65.

    PERC
    Ambrose kicselezi Abenát, ballal 15-ről kapura lő, de blokkol a bevetődő Mmaee. Abena estében kezezett, de tovább.

    64.

    PERC
    Onovo nem figyel, Pesics balról középre ad Marquinhosnak, az ötösre, de nem túl pontosan. Túlfut a labdán a brazil, közbeléphet így éppen Onovo.

    62.

    PERC
    Lirim R. Kastrati váltja őt, szélső védő helyett szélső.

    61.

    PERC
    Csere lesz!

    61.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    60.

    PERC
    Tamás a derekát fogja, leül a 16-osra.

    60.

    PERC
    Az Újpest az előző három fordulóban nem vesztett pontot, a legutóbbi 6 bajnokijából pedig 5-öt megnyert és egyedül az MTK-tól kapott ki. Tíz mérkőzés után 20 ponttal áll, ennyit legutóbb 2009 őszén szerzett a bajnokságnak ebben a szakaszában.

    60.

    PERC
    A csütörtöki genki 0–0-val már sorozatban 14 tétmérkőzésen nem kapott ki az FTC, a Puskás Akadémia elleni augusztus 13-i 1–2 óta 11 győzelem és 3 iksz a mérlege. A diósgyőri 2–1-es sikerével a bajnokikat tekintve hét meccs óta tart a Fradi veretlensége, ráadásul a zöld-fehérek közben 6-szor nyertek és csak a DVSC-vel ikszeltek.

    60.

    PERC
    De folytatja.

    60.

    PERC
    Abena aztán fentről megfejelte Zachariassent is. Dupla pech.

    59.

    PERC
    Fani beadása után Abena összefejel Hall-lal, Owusu balról 11-ről a léc fölé lő.

    59.

    PERC
    Kiss hatalmas becsúszással szereli Ramírezt, aki hatalmasat repül. Derbi… de azért járt volna egy sárga lap.

    58.

    PERC
    Pauljevics a mezőny legjobbja, most középen mentette meg csapatát a góltól. Mi a titka: rengeteget fut most, és elszántan harcol. Derbi.

    57.

    PERC
    Owusu passzol Zachariassenhez, aki jobbról jobbal 10-ről lő, Pauljevics blokkol, a labda meg orron találja a norvégot.

    57.

    PERC
    Csoboth lő két jó csel után az ötös bal sarkáról ballal az oldalhálóba.

    54.

    PERC
    Fani a 28 méteres szabadrúgást Banai elé rúgja.

    54.

    PERC
    Tim Hall kap Marquinhos ellökéséért sárga lapot.

    53.

    PERC

    53.

    PERC
    MELLÉ, Kiss kicselezi a balon Ramírez, jobbal tökéletesen ad középre a tökéletesen egyedül hagyott Ambrose-hoz, aki jobbal a jobb alsó mellé lő picit jobbról, 7 méterről.

    51.

    PERC
    Tajti megindul, remekül passzol balra mozogva jobbra jobbal Onovo elé, aki jobbal a kapus elé lő 18-ról.

    50.

    PERC
    Két újpesti középpályás állófutballja nagy luxus.

    50.

    PERC
    Tamás szerel, Onovo indít, Mörschel megáll, szereli gyorsan Marquinhos.

    49.

    PERC
    Ezt megúszták a hazaiak…

    49.

    PERC
    De nem, TOVÁBB!

    49.

    PERC
    Nézi is a VAR, áll a játék.

    48.

    PERC
    Videobíró.
    48.

    PERC
    De ez 11-es lesz? Mert nem volt lökés ugyan, de Abena becsúszva eltalált a szélső lábát!

    48.

    PERC
    Wingo bakija után megindul Csoboth, de nem lő a jó helyről, befelé cselez, onnan sem lő, 14-ről, még meg picit, Abena szereli aztán. Csoboth elesik… tovább.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Fotók: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Hatalmas hazai tűzijáték.

    FÉLIDŐ

    Marquinhos meg Lisztesén.

    FÉLIDŐ

    Cristian Ramírez folytatja Botka Endre helyén.

    FÉLIDŐ

    Az FTC hazai mérlege 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség, házigazdaként a Paks, a Kisvárda és a DVSC is kevesebb pontot vesztett nála.

    FÉLIDŐ

    A lila-fehérek vendégként eddig közepesen teljesítettek, a mérlegük 1–1–1, az egyetlen házon kívül győzelmüket Debrecenben érték el, ahol a 13. perctől emberelőnyben futballoztak.

    FÉLIDŐ

    51 százalékban volt a labda a hazaiaknál, 9-szer lőttek kapura, 6-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 4/4.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
    Varga Roland 6
    Rajczi Péter 5
    Franck Boli 5
    Myrto Uzuni 4
    Dusan Vasziljevics 4

    FÉLIDŐ

    A HAGYOMÁNY MIATT lehetne ez az év legjobb meccse – a két jó formában lévő csapat emlékezetes csatát vívhat. A Fradi esélyes, de fárasztó genki túrán van túl, az Újpest leghatásosabb fegyvere, a gyors kontratámadás a Groupama Arénában működhet leginkább: ha valahol, ott lesz terület felgyorsulni. Az első gól kulcsfontosságú lesz most is! SOMOGYI Zsolt a mérkőzés előtt.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+10.

    PERC
    A másik oldalról is Tajti ad be, jobbal, ez Fanié.

    45+10.

    PERC
    Tajtié a korner, a beadást Ambrose az ötös bal sarkáról jobbal a bevetődő Wingóba vágja.

    45+9.

    PERC
    Tajti hátul áll ismét, Pauljevics előretör, kiharcol egy kornert a lelkes légiós, az újpestiek legjobbja.

    45+8.

    PERC
    Most nagy az egyetértés a szurkolók között, szidják a szöveséget. Majd a rigmusokkal sok pénzt tesznek az MLSZ segélyalapjába…

    45+7.

    PERC
    Botka a földre ül, csere lesz?

    45+6.

    PERC
    Ketyeg azért a VAR, 11-est vizslat. A kipattanóra ráugrott Abena, kézzel is hozzáér a labdához. De előtte lökte őt Csoboth, abszolúte fölöslegesen.

    45+6.

    PERC
    Videobíró.
    45+6.

    PERC
    Abena odalépett neki, de tovább.

    45+6.

    PERC
    NINCS BENT! Pauljevics nem álldogáló irányító, fut is, remekül passzol Csoboth elé, aki az ötös jobb sarkáról Vargába püföli a ziccerét!

    45+5.

    PERC
    Onovo igen hasznosan játszik, szerel, indít. Tamást most, az ő beadását meg kifejeli Ambrose elől Abena, aki egyre jobb formában van.

    45+3.

    PERC
    Most indít, Botka szereli Pauljevicset.

    45+3.

    PERC
    Tajti jobbhátvédet játszik a meginduló Pauljevics mögött.

    45+3.

    PERC
    Mörschel szereli Wingót a bal szélen, de hátrafordul azonnal.

    45+1.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    45+1.

    PERC
    Lisztes 16 méteres lövése igen pontatlan, kirúgás.

    45+1.

    PERC
    Nyolc perc a ráadás!

    45.

    PERC
    Pesics passzát Lisztes az ötös bal sarkáról jobbal a kapusba vágja! Mellett ott állt két méterre üresen Zachariassen…

    44.

    PERC
    Fani 16-os előtti lövését blokkolja a harcias Onovo.

    44.

    PERC
    A vendégeknél sorrendben 6, 9 és 6.

    43.

    PERC
    A hazai kezdőben 8 légiós van, a kispadon 9, a stábban 5.

    42.

    PERC
    Varga nagyot véd, a jobb alsó előtt eléri hatalmas vetődéssel Koszanovics az ötös jobb sarkáról jövő lövését. Előtte Koszovics passzát Csoboth jobbal 16-ról nagyon rosszul találta el, de a hazai bekkekről a légiós elé pattant vissza a labda.

    40.

    PERC
    A lila-fehéreké az egyetlen csapat a mezőnyben, amelyik hármas győzelmi sorozatban van, kilenc pontot szerzett a legutóbbi három fordulóban. Idegenben mindössze háromszor játszottak eddig, egy döntetlen, egy vereség és egy győzelem (időrendben haladva) az eddigi mérleg (mlsz.hu).

    40.

    PERC
    Tajti jobb oldali beadását Csoboth kifelé fejeli a 16-osról. Kiss megmenti, Tamás 22 méteres lövése a védőké. Közbelép Botka, korner.

    40.

    PERC
    A zöld-fehérek a legutóbbi hazai bajnokin, a DVSC ellen csak döntetlent játszottak. Ugyanakkor az Újpest ellen a két csapat több mint 120 éves rivalizálását tekintve is kiemelkedően jó az utóbbi időben a mérlegük.

    38.

    PERC
    Az FTC az előző 11 hazai bajnokiját megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, ezeken összesen 21 gólt ért el, és csupán négyet kapott. A legutóbbi, 3–1-es Üllői úti derbin, februárban, az azóta már távozó szerb Ognjen Mudrinszki érte el az újpestiek találatát. A lila-fehér gárda legutóbb több mint hét éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló derbin tudott pontot rabolni a Groupama Arénából.

    36.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    36.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    36.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    36.

    PERC
    Pesics nem lő középről, 14-ről, jobbra passzol, Owusu beadása a kivetődő Banaié.

    35.

    PERC
    Wingo jobb oldali, jobblábas beadása után Zachariassen fejel középről kapura, nagyot blokkol az ötösön… Owusu. Megúszta az Újpest.

    33.

    PERC
    Most meg Győzike mutat be egy olyan sálat az újpestieknek, hogy azt a képet inkább nem tesszük be. Derbi.

    31.

    PERC
    Fotó: NPT

    31.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    30.

    PERC

    30.

    PERC
    Pesics első derbijén betalált.

    30.

    PERC
    Nagy a füst is.

    30.

    PERC
    Varga ment Kiss elől, Banai indítása után. Jócskán a 16-oson kívül, a szélső aztán felrúgja a kapust.

    29.

    PERC
    Tűzijáték a lelátókon.

    28.

    PERC
    ALEKSZANDAR PESICS jobbal a bal alsóba lő kissé jobbról, 11 méterről, Koszanovicsot megelőzve. Makreckis előretört Tajti és Csoboth között, rossz passzát Tamás éppen Pesics elé mentette. 1–0!

    28.

    PERC
    VEZET A FRADI!

    27.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–0) Pesics Alekszandar
    27.

    PERC
    A hazai csk., Botka nagyot rúg Koszanovicsba.

    26.

    PERC
    Kiss jobb oldali beadását elhalássza Onovo elől a visszafutó Owusu.

    26.

    PERC
    Mörschel megindul, Makreckis hátulról, Abena előlről rúgja fel.

    25.

    PERC
    GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
    15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
    13 mérkőzés: FTC (2019–)
    5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

    25.

    PERC
    A lila-fehér gárda legutóbb 2019 februárjában, hazai pályán szerzett pontot (1–1) az FTC ellen, amely zsinórban a 14. derbit nyerheti meg vasárnap. Ha ez sikerül neki, már csak egy győzelemre lesz az eddigi leghosszabb sikerszériájától, amely a párharc elején, 1905-től 1916-ig tartott. A sorozat 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalszériája 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül 5 győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

    25.

    PERC
    Az újpestiek legutóbb csaknem nyolc évvel ezelőtt, 2015. december 12-én, a jelenlegi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányításával tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejes góljával nyertek 1–0-ra az új Üllői úti stadionban. Azóta az NB I-ben a mérleg: 22 derbin 17 FTC-siker és 5 döntetlen.

    25.

    PERC
    Tajti ívelése Fani hátán csattan, Owusu takarít.

    23.

    PERC
    Tajti kornerét Pesics a levegőbe fejeli, de jön Varga.

    22.

    PERC
    Szabadrúgás középről, 28 méterről. Koszanovics ballal a bal alsóba lőne, Varga nagyot vetődve eléri a labdát!

    20.

    PERC
    Kap egy sárga lapot is.

    20.

    PERC
    Most meg kiharcol Abena ellen egy szabadrúgást a bal szélen. Tajti adja be, jobbal…

    20.

    PERC
    Ambrose az előző 6 bajnokiján 5 kanadai pontot termelt.

    19.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    19.

    PERC
    Lisztes jobbról jobbal a bal alsót veszi célba, Banai vetődve elüti a labdát a berobbanó Pesicsre koncentrálva főleg.

    19.

    PERC
    Ambrose megfejeli Mmaeét légi párharc közben véletlenül.

    18.

    PERC
    Ambrose: 12 meccs az idényben, 4 góllal és 2 gólpasszal.

    18.

    PERC
    Az előző 3 bajnokiján 2 gólt szerzett.

    17.

    PERC
    Pesics: 13 meccs az idényben, 5 góllal és 2 gólpasszal.

    17.

    PERC
    Üzentek neki a szurkolók, amit nem idéznénk, a fotó pillanatában éppen az üzenetet olvassa, aztán nevetve vette tudomásul (Fotó: NPT)

    16.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    16.

    PERC
    A vendégdrukkerek üzennek. Ezt sem idézzük inkább.

    15.

    PERC
    Kontra, Csoboth elesik a 16-os előtt, mert megrúgja Wingo… tovább.

    14.

    PERC
    Zachariassen remekül ad be balról laposan, Owusu Makreckis elé gurít, ő meg jobbal 14-ről a kapus elé.

    13.

    PERC
    KAPUFA! Fani emel a kapu elé, Mmaee a bal sarok elé fejeli a labdát, a berobbanó Lisztes két méterről a rövid oldali kapufára fejeli a labdát, nem sokkal elvétve a rövid felső sarkot.

    13.

    PERC
    Hall felrúgja Pesicset, de nincs sárga lap, csak utolsó figyelmeztetés.

    12.

    PERC
    Koszanovics indítását Csoboth középre teszi, Ambrose jobbal hétről, ziccerből Mmaeét találja el.

    10.

    PERC
    Több mint hat év után fordulhat elő újra, hogy a lila-fehérek a derbi után a tabellán a zöld-fehérek előtt állnak – igaz, utóbbiak most egy bajnokival kevesebbet játszottak. 2017 júliusában úgy csaptak össze a 2. fordulóban, hogy mindkettejüknek 1 pontja volt. Akkor 2–2-re végeztek, ami után az újpestiek több szerzett góljukkal maradtak a ferencvárosiak előtt. Most egy diadallal a pontok számában is eléjük kerülnének.

    10.

    PERC
    Pesics ütközött egy csapattársával az indítás közben, ápolás.

    10.

    PERC
    Pesics passzát nem rúgja el azonnal Lisztes a 16-osról, kissé balról, jobbal aztán laposan lő, blokkol az ötösön Koszanovics.

    6.

    PERC
    Ismét nagy a füst, áll a játék.

    5.

    PERC
    Mellé, Mmaee emelését Owusu eléri a bal sarok előtt, középre adja a labdát nagyot repülve, de Pesics nem indul el a labdára. Kirúgás.

    2.

    PERC
    Pauljevics szereli a Botka indította Lisztest, majd az arcához kap, kapott egy kis sallert előtte.

    1.

    PERC
    Onovo bodicsekeli Fanit a felezőnél.

    1.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    Abena ment fejjel, a 16-os előtt Lisztes Krisztián lerúgja Kisst. Nyújtott lábbal, fejbe.

    Szakadozik a füst, lassan kezdünk.

    A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta lilában.

    Csúszik a kezdés a hatalmas füst miatt.

    Fotó: NPT

    Nincs elérhető leírás.

    A szurkolók igen lelkesek, élőkép, füst, villanások, durranások. Derbi.

    Fotó: Nagy-Pál Tamás

    Nincs elérhető leírás.

    Suttyók és császárok nyomában – Ballai Attila publicisztikája.

    Egy kis örökmérleg! A Tempó, Fradi! adatai szerint a 295. tétmérkőzés, közte a 239. élvonalbeli derbi következik a zöld-fehérek és a lila-fehérek között. A bajnoki örökmérleg a ferencvárosiak jelentős fölényét mutatja, hiszen közel kétszer annyi győzelmet tudnak felmutatni, mint ellenfelük: 115 FTC-diadal, 62 döntetlen, 61 újpesti siker. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak.

    JÖTTEK-MENTEK!
    A Ferencvárostól az Újpesthez:
    1928, Aknai János
    1929, Huber Dezső
    1941, Kalocsay Géza
    1950, Deák Ferenc
    1950, Henni Géza
    1984, Kerekes György
    1985, Haaz Ferenc
    1985, Ebedli Zoltán
    1994, Wukovics László
    1998, Mogyorósi József, i.
    1998, Miriuta László
    2002, Kőhalmi András, ingyen
    2005, Balajti Ádám
    2004, Szalai Vilmos
    Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
    2005, Grósz Róbert
    2003, Rósa Dénes, i.
    2003, Csurka Zoltán, i.
    1999, Eszenyi Dénes, i.
    1997, Kun György
    1994, Kecskés Zoltán
    1992, Sorin Cigan
    1985, Ebedli Zoltán
    1985, Palkovics István
    1951, Gulyás Géza
    1944, Szabó Ferenc

    Eltiltott nincs.

    A hazaiaktól Dibusz, Sigér, Cissé, Traoré, Varga Barnabás (részleges combizomszakadás) és Halmai (keresztszalag-szakadás) sérült, a vendégektől Andzulasz (combizomhúzódás), Burekovic (combizomszakadás) és Ljujics (térdszalagszakadás) maródi.

    „Tudom, hogy rengeteg érzelem, régi rivalizálás övezi a Ferencváros és az Újpest összecsapását, amelynek komoly múltra visszatekintő története van. Boldog vagyok, hogy labdarúgóként jónéhány derbin játszhattam korábban, akár a Crvena zvezda, akár a Lazio, akár az Inter játékosaként, de az elmúlt években edzőként is több hasonló meccset átélhettem Belgárdban. Bízom benne, hogy tudunk regenerálódni és marad energiánk a vasárnapi mérkőzésre. Az Újpest jó csapat, eredményesen szerepel, látszik, hogy Nebojsa Vignjevics nagyon jó munkát végez. Nagy előnyt jelent az Újpest számára, hogy csupán egyszer játszik egy héten, de nem sírunk, nem keresünk kifogásokat, hiszen számunkra is ez az egyik legfontosabb mérkőzés. Ennek megfelelően készülünk rá” – így a fradi.hu-n Dejan Sztankovics.

    „Varga Barnabás eddig kettőből két tizenegyest berúgott nekem, de ő most sérült, és bár előre nem lehet tudni, ellenfelünk a hétközi kupamérkőzés után hogyan áll fel, ahogy mindig, ezúttal is elemezzük, kitől mi várható – folytatta Banai Dávid. – Az öltözőben beszéltünk róla, két gólt szinte biztosan szereznünk kell, ha nyerni akarunk, de az is fontos, hogy masszívan védekezzünk, végig stabilnak kell maradnunk. Eddig jól alakult az idényünk, vannak játékosaink, akik akkor is el tudják dönteni a párharcot, ha esetleg kevésbé megy a játék. Az előző fordulóban a KTE ellen két gólt is kaptunk szöglet után, mert a pozíciókat nem jól vettük fel – tanulnunk kell ebből! Nincs fontosabb annál, mint hogy a csapatjátékunk rendben legyen, és akkor bármi megtörténhet.”

    Való igaz, az Újpest nagyszerű formában van: tíz fordulót követően hat győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel áll a bajnokságban, igaz, a Ferencváros elleni meccse akkor is rangadónak számítana, ha a tabella alján szerénykedne. Azzal a Megyeri úton is tisztában vannak, abból nem érdemes kiindulni, hogy a Fradi csütörtökön az Európa-ligában a Genk otthonában lépett pályára, mert ha Dejan Sztankovics vezetőedző pihentet is valakit, biztos, hogy minőségi helyettest tud bevetni. Az mindenesetre biztos, hogy a góllövőlista vezetőjéből, a sérülés miatt harcképtelen Varga Barnabástól ezúttal nem kell tartania Banai Dávidnak, ez azonban nem azt jelenti, hogy a többi ferencvárosi játékosból ne kellene készülnie.

    „Hogy hányszor védtem a Fradi ellen az NB I-ben? Ha minden igaz, nyolcszor – mondta lapunk érdeklődésére Banai Dávid, majd amikor közöltük vele, hogy szerintünk kilencszer, azonnal korrigált. – Ja, igen, ott van még az előző idényben három egyre elveszített mérkőzés is, amikor a kispadon kezdtem, de Djordje Nikolicsot a hajrában kiállította a játékvezető, így néhány perccel a vége előtt be kellett állnom. Azt talán mondanom sem kell, az összes derbi közül az első a leginkább emlékezetes: februárban lesz öt éve, hogy hazai pályán fogadtuk a Ferencvárost, és Simon Krisztián góljával a kilencvenharmadik percben egyenlítettünk. Nagyon vártam a mérkőzést, izgultam, hiszen az első derbim előtt álltam, óriási élményt jelentett telt ház előtt futballozni. Egyébként azért is emlékezetes az a bajnoki, mert egy pontot szereztem eddig a Fradi ellen, éppen az első találkozón. Ha akkor azt találja mondani valaki, hogy eltelik közel öt év, és nem lesz újabb sikerélményem a zöld-fehérek ellen, nyilván furcsán néztem volna rá, ám sajnos ez a helyzet. Többször is közel voltunk legalább a pontszerzéshez, de egyszer sem jött össze, ám most jó állapotban vagyunk, és ezt vasárnap a Groupama Arénában is bizonyítani akarjuk.”

    Gyerekként került Újpestre, és bár jövőre már harmincéves lesz, meg sem fordult a fejében, hogy másik magyar klubba kellene igazolnia.
    Banai Dávid nem volt még tizennyolc, amikor az Újpest II csapatában bemutatkozott az NB II-ben, majd három héttel a 21. születésnapja után, a Kecskeméti TE elleni 3–0-s meccsen (Balajcza Szabolcs cseréjeként az 51. percben) az élvonalban is pályára léphetett. Ennek lassan már nyolc és fél esztendeje, azóta 113 NB I-es találkozón állt a kapuban, tehát nem mondható, hogy kirobbanthatatlan volt, hogy mindig vele kezdődött a lila-fehérek összeállítása. Az viszont igen, hogy sohasem duzzogott, mindig lehetett rá számítani, így az sem írható a véletlen számlájára, hogy Nebojsa Vignjevics vezetőedző csapatkapitányként számol vele. Amikor feltettük neki a kérdést, tudja-e, hány derbin lépett eddig pályára, kicsit elbizonytalanodott, azon viszont nem kellett gondolkodnia, mikor védett először a Ferencváros ellen az első osztályban.

    – Saját csapata állapotát milyennek tartja az erőltetett menet közepette? Csütörtökön még Belgiumban játszottak Európa-konferencialiga-csoportmérkőzést, vasárnap pedig az év bajnokiján lépnek pályára…
    – Labdarúgóként élvezzük, hogy alig van edzés a rengeteg meccs miatt, ugyanakkor a sérülések mindig veszélyforrást jelentenek. Időnként átfut az agyunkon a gondolat, az adott mérkőzés előtt jól jönne még egy vagy két nap felkészülni, de ezen szinte nincs is időnk rágódni, olyan feszes a menetrendünk. Örülünk, hogy azt csinálhatjuk, amit a legjobban szeretünk: futballozhatunk. Nagyon remélem, hogy ha esetleg többen kiesnek a keretből, az sem veti vissza a csapat jó szereplését. Azért vagyunk mi a Ferencváros, s azért olyan bő és minőségi a játékosállományunk, hogy ha egy sérüléshullám miatt többeket mellőzni kényszerülünk, akkor is hozzuk az eredményeket.

    – Van olyan labdarúgó az Újpestben, akire külön figyelni kell?
    – Több is! Tajti Mátyásról mindenki tudja, hogy nagyszerűen bánik a labdával, ragyogóan szervezi a játékot. Csoboth Kevin sebessége a kontrajátékban jelenthet veszélyt, hiszen az egy az egy elleni helyzetekben hatékony szélső, aki a válogatottban is szerepel. Nem tudom, Matija Ljujics felépült-e a sérüléséből, mindenesetre az idény elején ő is elkapta a fonalat, jó képességű labdarúgó, de az említetteken kívül is sok képzett játékosa van az Újpestnek. Nebojsa Vignjevics visszatérése új lendületet adott a liláknak, jót tett nekik, hogy ismét ő felel a felkészítésükért.

    – A többiek is átérzik a rangadó súlyát?
    – Izgatottság van a srácokban. Ilyenkor többet beszélgetünk, különösen az újakkal – elmondjuk nekik, ez más meccs lesz, mint amihez hozzászokhattak, és ezt biztosan tapasztalják majd a légkör, a szurkolói elvárás miatt. Van, aki magától érdeklődik, míg olyan is akad, aki nem kérdez, csak végzi a feladatát, s profi módjára készül a következő csatára. A klubnál kétségtelenül nagyobb várakozás övezi a derbit, mint bármely más bajnokit, várjuk már, hogy szurkolóink támogatását élvezve belevessük magunkat a meccsbe.

    – Kétezerhuszonegy április huszadikán lépett pályára legutóbb az Újpest ellen. Izgatott?
    – Természetesen mindig tűkön ülve várom a derbit – mondta a Nemzeti Sportnak Sigér Dávid, a Ferencvárost 2018 óta erősítő 32 éves középpályás, akinek mérlege nyolc bajnokin hét győzelem és egy döntetlen FTC-játékosként a lilák ellen. – Tudom, mennyire fontos ez a párharc minden fradistának. Szerintem a drukkereink közül sokan két-három meccset is beáldoznának azért, hogy vasárnap nyerjünk. Ennek szellemében lépünk pályára, mindent kiadunk magunkból, mint Diósgyőrben vagy Genkben. Folyamatosan kemény mérkőzéseket játszunk, mégsem tudom azt mondani, hogy ez egy lesz a sok közül, mert ez számunkra is különleges. Nyilvánvalóan a történelmi háttér miatt is megkülönböztetett figyelem övezi a derbit, de a pályára futva mi, játékosok is érezzük, ez a meccs más Magyarországon, mint a többi -- élet-halál harc.

    Sigér Dávid, a derbire készülő Fradi középpályása örül, hogy ismét acélos Újpest ellen léphetnek pályára a zöld-fehérek, és szeretné, ha győzelemmel folytatódna az FTC jelenleg 23 meccsből álló veretlenségi sorozata ősi riválisa ellen.

    Sportrádió: Sztankovics az ilyen mérkőzéseket élvezi – Hajnal Tamás.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–ÚJPEST MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ