2023.XI.26. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1

Döntetlen a forduló rangadóján, marad a második helyen a Ferencváros

A vendégek az első, a házigazda Puskás Akadémia a második félidőben szerzett gólt, az utolsó helyzet Slagveeré volt.
A Ferencváros megnyerhette volna a rangadót a Puskás Akadémia ellen, végül be kellett érnie 1–1-es döntetlennel. Dejan Sztankovics vezetőedző együttese egyetlen pontot szerzett az OTP Bank Liga legutóbbi három fordulójában, csütörtökön a Csukaricski elleni Ekl-csata következik.

Nyilatkozatok:

Hornyák Zsolt: A kupakiesés után éreztem a srácokon, alig várják, hogy visszavágjanak a Ferencvárosnak. Nagyszerű mérkőzést játszottunk, amelynek alapján meg tudtam ítélni, hol tart a csapatom játékerő és kondíció dolgában. A 132. percben kapott tizenegyesgóllal maradtunk alul, természetesen csalódott voltam, hogy nem mi jutottunk tovább, de különösebb hiányérzetem nem volt, a mutatóink ugyanis ragyogóak voltak. Ha mindkét fél olyan játékkal rukkol ki vasárnap, mint legutóbb az Üllői úton, élvezetes meccs elé nézünk, amely megint jó reklámja lesz a magyar futballnak. Remélem, ezúttal mi örülünk a végén, nyerni akarunk, ez nem titok. A Fradinak az a balszerencséje, hogy mindegyik ellenfele meg akarja mutatni ellene, mit tud – mi is. Európai mércével mérve is jó a bajnokcsapat, úgyhogy a motivációval nem lesz gondunk, a játékosok bizonyítani akarják, felveszik vele a versenyt. A srácok a legutóbbi mérkőzéseken olyan teljesítményt nyújtottak, amire lehet építeni, és növeli az önbizalmukat.

Dejan Stankovic: Nagyon nehéz mérkőzésre számítok! A Puskás Akadémia egy szervezett csapat, fontos, minőséget képviselő játékosokkal. Legutóbb egy nagyon érdekes meccset játszottunk a felcsútiak ellen a MOL Magyar Kupában, sok góllal, sok történéssel a pályán. A Puskás elleni találkozó számunkra olyan, mint egy derbi, ennek megfelelően készültünk most is.

A mérkőzés:

Puskás Akadémia — Ferencváros: 1-1 (0-1)
Felcsút, Pancho Aréna, 17:00. 3.525 néző.
Vezette: Bogár Gergő (asszisztensek: Márkus, Berényi; Videóbíró: Berke Balázs; VAR asszisztens: Medovarszki; VAR operátor: Oláh; tartalékjv.: Zierkelbach)

Puskás Akadémia: Markek — Maceiras, Szolnoki, Stronati, Ormonde-Ottewill — Corbu, Plsek — Levi (Soisalo, 67.), Favorov, Nagy Zs. (Slagveer, 86.) — Colley (Gruber, 67.)
kispad: Auerbach, Puljic, Ominger, Posztobányi, Dusinszki, Pál B., Vitályos
vezetőedző: Hornyák Zsolt

Ferencváros: Dibusz — Botka (Gojak, 76.), Cissé, Wingo, Ramírez — Makreckis, Abu Fani — Traoré (Lisztes, 76.), Marquinhos, Zachariassen — Pesic
kispad: Varga Á., Besic, Civic, Sigér, Abena, Pászka, Baráth P., Aaneba, Katona B.
vezetőedző: Dejan Stankovic

Gól: Colley (57.) illetve Zachariassen (18.)
Sárga lap: Szolnoki (42.), Colley (45+2.), Nagy Zs. (60.), Stronati (78.), Maceiras (84.) illetve —

Rangadó egy hideg vasárnapon. Alighanem az időjárás okozhatta, hogy a Pancho Aréna nem telt meg teljesen, pedig a Ferencváros látogatott Felcsútra, ráadásul mindkét csapat elöl áll a tabellán. A ferencvárosiaknak kijelölt szektor azért megtelt, és tény, hogy többen voltak a megszokottnál, de meglepően sok üres széket lehetett felfedezni.

Az első tíz percben a játék a hazai térfélen zajlott. A vendég FTC azonnal magához ragadta a kezdeményezést, Mohammed Abu Fani és főleg Marquinhos volt aktív, és bár érezni lehetett, hogy a Puskás Akadémia nagyon megszervezte a védekezését kapuja előterében, a középpályán húsz-harminc métert is akadálytalanul vezethették a labdát a vendégjátékosok. Ha pedig a házigazdák labdát szereztek, alig tudták átvinni a felezővonalon a mérkőzés első szakaszában. Dejan Sztankovics, a zöld-fehérek vezetőedzője Kristoffer Zachariassent ezúttal a bal oldalra jelölte, Adama Traoré indult a jobb szélről, így az ék, Alekszandar Pesics mögött Marquinhos szervezte a játékot. A házigazda az utóbbi időben tőle megszokott hadrendben kezdte a mérkőzést, igaz, a nagy tehetség Gruber Zsombor helyén ezúttal Lamin Colley kezdett. Jó iramban indult az összecsapás, de a hazai nézők egyre lehangoltabban figyelték a játékot: mikor kezd el futballozni csapatuk?

Vagy mikor érik góllá az egészen nyomasztó ferencvárosi fölény?

Nos, nem kellett erre húsz percet sem várni. A sokadik lendületes ferencvárosi akció futott végig a pályán, a bal oldalon még két sarkazás is színesítette a támadást, és végül szögletre mentettek a hazaiak.

Tizennyolc perc alatt az ötödik sarokrúgást végezhette el az FTC, ez az adat is árulkodik arról, mekkora nyomás alá helyezte a vendégcsapat a mérkőzés elején a felcsútiakat, és ebből az ötödik szögletből megszületett az első ferencvárosi gól. Kristoffer Zachariassen érkezett a hosszú oldalon, és mert Alekszandar Pesics megcsúsztatott labdájára nem tudtak reagálni a Puskás Akadémia játékosai, máris vezetett az FTC.

A gólt követő percekben a PAFC többet birtokolta a labdát ellenfele térfelén, érthetetlen, hogy addig miért nem tudta.

Aztán Patrizio Stronati magánszáma következett. A futballista korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Puskás Arénában a szeptemberi magyar–cseh válogatott felkészülési mérkőzésen (1–1) össze-vissza rugdosta Marco Rossi játékosait. Bárkitől visszatetsző lett volna ilyen viselkedés, de olyan légióstól, aki Magyarországon él, magyar futballklubtól kap fizetést, különösen az. Ezúttal Alekszandar Pesicsbe kötött bele, előbb durván belerúgott hátulról, majd amikor a játékvezető sípszava megállította a játékot, lökdösni kezdte a ferencvárosit, aztán amikor Pesics kérdőn ránézett, mi ez a fura viselkedés, üvöltözni kezdett vele. Bogár Gergő játékvezetőnek kellett közbeavatkozni, pedig egyértelműen a felcsúti védőnek lett volna szüksége nyugtatóra – reméljük, valaki elbeszélget majd vele, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.

Kisvártatva Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie, a 27. percben vették észre a nézők, hogy ő is ott van a pályán, ráadásul rövid ujjú mezben, és bár természetesen kesztyűben védett, a dermesztő hidegben szokatlan volt ez az öltözet. Artem Favorov lövése is jelezte, kezd magához térni a hazai együttes, hirtelen egyre több feladata lett a ferencvárosi védelemnek.

Fél óra elteltével viszont úgy tűnt, a Fradi felébredt a felcsúti lehetőségektől, ismét magához ragadta a kezdeményezést, így a játék a Puskás Akadémia térfelén zajlott. Végül nem esett gól ebben az időszakban, de csak az volt a kérdés, megduplázza-e az előnyét az FTC, az egyenlítés ekkor senkinek sem juthatott eszébe a játék képe alapján. Jól futballozott a Ferencváros, lendületesen, a labdarúgók élvezték a játékot, sokat mozogtak és állandó nyomás alatt tartották ellenfelük kapuját.

A második félidő első percében is úgy tűnt, élénkebb, gyorsabb az FTC, ám miközben a vendégek szurkolói azt várták, pillanatokon belül növeli előnyét a zöld-fehér együttes, egyenlített a Puskás Akadémia.

Mondhatjuk, hogy ez nem volt benne a mérkőzésben, ettől még tény: Lamin Colley Nagy Zsolt szenzációs megoldása után Dibusz Dénes kapujába talált. Érdekes, hogy a kispad előtt már ott toporgott beállásra készen Gruber Zsombor, aki vélhetően éppen a center helyére érkezett volna – a fiatal támadó a gól után vissza is ült a padra. Érezhetően megzavarta a Ferencvárost ez a fordulat. A korábban látott magabiztosság már nem volt jellemző, inkább a pálya középső részén zajlott a játék. Persze az FTC igyekezett gyorsítani, de ebben az időszakban a vendégek nem tudtak veszélyt teremteni a hazai kapu előtt. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy lövési kísérletük sok volt a vendégeknek, de szinte mindegyiket blokkolta a jól záró hazai védelem.

Végül pedig azt lehetett konstatálni, hogy érdemi helyzetet a második félidőben nem tudott kialakítani a Ferencváros és bár megpróbált gyorsítani a játékán, az első félidőben látott lendület és az igazi kreativitás már hiányzott a vendégek játékából, így pedig kínlódás, erőlködés jellemezte ezt a futballt. Dejan Sztankovics cserékkel próbált frissíteni, de első félidei önmagát már nem találta az FTC – a szünet előtt lényegesen jobb volt ellenfelénél, csak magát okolhatja, hogy akkor nem nyerte meg a mérkőzést.

Az FTC (amely csütörtökön Szerbiában a Csukaricskivel csap össze az Európa-konferencialigában) három forduló óta nyeretlen, hiszen előzőleg kikapott a Kecskeméttől és a Fehérvártól, miközben a PAFC veretlensége immár hétmeccsesre hízott az OTP Bank Ligában – a bajnokságot pedig a Paks vezeti.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője így értékelt a döntetlen után.

„Az első félidőben maximálisan kontrolláltuk a mérkőzést, megfelelő nyomást helyeztünk az ellenfélre, és gólt is szereztünk. Azonban muszáj a meccs vége felé is hasonlóan fókuszálnunk, és ha megvannak a lehetőségeink, akkor be kell biztosítani a győzelmet. Ma két pontot elveszítettünk, miután a második félidőben tizenkét-tizenöt percig nem volt miénk a kontroll. A meccs többi részében az történt  a pályán, amit elvárunk. Egy-egy után az ellenfél minden támadásépítésünket apró faultokkal tördelte, ez nyilván a taktika része volt, a Puskás Akadémia védelme rendezetten, és kompakt módon a tizenhatos előtt helyezkedett el. Ilyenkor kockázata van egy-egy támadásnak, nem kockáztattunk eleget. Voltak kapura lövéseink, de ahhoz, hogy ezek bemenjenek, több hit kell. Az utóbbi három meccsen összesen nyolc pontot veszítettünk, ez a Ferencváros számára igen megrázó. Ezen mindenképpen javítanunk kell.”

Azt is elmondta, hogy nem foglalkoztak még a Csukaricski elleni, csütörtöki Ekl-mérkőzéssel, bár tudják, a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Hornyák Zsolt, Puskás Akadémia vezetőedzője a következőket mondta.

„Az első félidőben csak a kapott gól után ébredtünk, addig gyengébb játékot mutattunk, meg voltunk illetődve. Hagytuk a Ferencvárost kibontakozni, problémát okozott, hogy a középpályán Abu Fani mélyebbről irányította a támadásokat. Hosszú labdákkal próbáltuk megjátszani elöl Colleyt, hiányoltam a középpályásaink konstruktív passzát. Ez a második félidőre megváltozott, illetve Corbut állítottuk Abu Fanira és Plsek inkább mélységből indította az ellentámadásainkat, s ez be is vált. Emellett megszereztük a lepattanókat, illetve többet birtokoltuk a labdát. Kicsit darabos volt a játék, sok volt az apró fault, a cserékkel akartunk frissíteni, gyorsítani a játékot és ezáltal megnyerni a meccset. Kis szerencsével Slagveer sarokkal az év gólját szerezhette volna, a végén veszélyesebbek voltunk a kapura, de miután két ellentétes félidőt játszottunk a meccsen, meg kell elégednünk az egy ponttal, ez így igazságos.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Puskás Akadémia hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2023.XI.26. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+3.

    PERC
    A Paks lett a rangadó nyertese, mert maradt az első helyen.

    90+3.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+3.

    PERC
    Meccslabda, Soisalo jobb oldali beadását az ötösről jobbal a jobb alsó mellé sarkazza Slagveer, a levegőből.

    90+3.

    PERC
    Eseménytelen a ráadás.

    90+2.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    89.

    PERC
    Nagyom csendes a hajrá, mezőnyharc, fegyelmezett védekezés.

    86.

    PERC
    Luciano Slagveer be, Nagy Zsolt le, szélsőcsere ismét.

    85.

    PERC
    Lesz még gól? Fotó: Árvai Károly

    85.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    84.

    PERC
    Quentin Maceirasnak sárga lap lökésért.

    83.

    PERC
    Zachariassen passzát jobbal a jobb alsóba teszi jobbal Marquinhos az ötösről – és lesről.

    79.

    PERC
    A z előző 3 tétmeccsén nem tudott győzni a címvédő Ferencváros: a bajnokságban Kecskeméten 2–1-re, majd a Vidi ellen otthon 1–0-ra maradt alul, közben pedig az Ekl-ben hazai pályán 1–1-re végzett a belga Genkkel. Dejan Sztankovics kinevezése óta ez a legrosszabb ilyen hármas szériája. A szerb mesternek azért van már sikerélménye a felcsúti csapattal szemben, hiszen bő három hete a Magyar Kupában hosszabbítás után 4–3-ra legyőzte.

    79.

    PERC
    A PAFC pontjainak kevesebb mint egyharmadát gyűjtötte be hazai pályán, 23-ból 7-et, vendégei közül csak a Kisvárdát tudta két vállra fektetni, a hazai mutatója 1–4–1.

    78.

    PERC
    Patrizio Stronati sárga lapot kap kezezésért.

    77.

    PERC
    Marquinhos átmegy a jobb szélre, Zachariassen lesz a karmester.

    76.

    PERC
    Lisztes Krisztián váltja Traorét.

    76.

    PERC
    Makreckis megy egy sorral hátrább.

    76.

    PERC
    Amer Gojak be, Botka Endre le. Védő helyett középpályás. Támadó.

    76.

    PERC
    Corbu a 16-os előtt, jobbal… Dibuszhoz passzol.

    75.

    PERC
    Stronati szereli az ötös jobb sarka előtt Marquinhost, de szöglet. Bárhogyan is tiltakozik a cseh.

    73.

    PERC
    Az FTC vendégként 4 győzelemmel nyitott, majd legutóbb sáros pályán kikapott a KTE otthonában (1–2).

    73.

    PERC
    A PAFC pályaválasztása mellett ez lesz a 13. bajnoki ütközetük, az eddigi meccseik fele, 6 döntetlennel zárult, 4-szer győztek a felcsútiak és csak 2-szer a ferencvárosiak (2015 áprilisában 2–1-re, tavaly októberben pedig 4–2-re).

    73.

    PERC
    Most a Puskás Akadémia a leghosszabb ideje veretlen gárda az NB I-ben: Hornyák Zsolt együttese szeptember 23-án a Pakstól kapott ki (0–2) a Pancho Arénában, azóta 6 bajnokin 3 győzelem és 3 iksz a mérlege.

    73.

    PERC
    Makreckis gyenge, lapos, 17 méteres lövését kiejti Markek, éppen Traoré elé, de kivetődik, és övé a hatméteres, jobblábas lövés.

    69.

    PERC
    Gruber ellöki Cissét, ápolás. A védő karja fáj.

    68.

    PERC
    Mikael Soisalo váltja Levit, szélsőcsere.

    68.

    PERC
    Gruber Zsombor be, Colley le, ékcsere.

    65.

    PERC
    Makreckist kell ápolni a pályán.

    65.

    PERC
    LÉC! A jobb szélen egy labdaszerzés után meginduló Corbu passzát Nagy ballal a lécre vágja 15-ről, középről, nem sokkal elvétve a bal felső sarkot!

    60.

    PERC
    Nagy Zsolt sárga lapot kap Cissé megrúgásáért.

    60.

    PERC
    Colley: 16 meccs az idényben, 3 góllal és 6 gólpasszal.

    59.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    59.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    59.

    PERC
    És nem cseréli le akkor a mestere? Mert beállásra kész Gruber…

    58.

    PERC
    Nem a legjobban találta el a labdát, de ezzen nagyon becsapta Dibuszt. Beleért a becsúszó védő, Cissé is még a labdába.

    58.

    PERC
    LAMIN COLLEY most a labdát találja el, Brandon-Ottewill passzát Nagy zseniálisan sarkazza a csatár elé, aki jobbal a kapu közepébe lő az ötös bal sarka elől, hét méterről. 1–1!

    57.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) Colley Lamin
    56.

    PERC
    Kettős hazai csere lesz.

    56.

    PERC
    Levi lágy beadása után az ötösön Colley keményen fejbe rúgja Traorét. Ápolás.

    55.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    55.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    55.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    54.

    PERC
    Traoré jobbról a mellette felfutó Marquinhoshoz passzolna a 16-os jobb sarkáról, de közbelép Stronati, a hazaiak legjobbja.

    49.

    PERC
    Makreckis balról laposan középre ad, de nincs érkező.

    47.

    PERC
    Pesics lövését gyomorszájjal blokkolja Stronati. Ápolás.

    47.

    PERC
    Makreckis egy remek csel után jobbal középről, 21-ről nem sokkal lő a bal felső sarok mellé.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    A Puskás Akadémia az egyetlen csapat a jelenlegi mezőnyben, amely a legutóbbi két bajnokiján legyőzte az FTC-t (mindkétszer 2–1-re). Ez a duplázás előzőleg 2017-ben a Fehérvárnak sikerült (4–1, majd 3–1) arra pedig legutóbb 2012 és 2013 között a Marco Rossi vezette Bp. Honvéd volt képes (2–0, 1–0, 2–1), hogy zsinórban három NB I-es találkozót is megnyerjen az FTC ellen.

    FÉLIDŐ

    Fotó: Árvai Károly

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    38 százalékban volt a hazaiaknál ma, 2-szer lőttek kapura, 1-szer annak a felületére, a másik oldalon ez az arány 4/2.

    FÉLIDŐ

    E párharc legjobb góllövői:
    Böde Dániel 7
    Ezekiel Henty 3
    Adama Traoré 3
    Joao Nunes 3
    Jakov Puljic 2

    FÉLIDŐ

    MINDIG ÉLES MECCSET JÁTSZIK a két csapat, és mivel a Puskás nyert a Groupama Arénában augusztusban, a Ferencváros visszavágna. De képes-e erre két bajnoki vereség után? Létezik, hogy a bajnok
    sorozatban háromszor kap ki? Nem, de nem zárható ki, hogy a győzelem sem lesz meg, mert Felcsúton a házigazda még a Fradi ellen is jó lehet a döntetlenre. SOMOGYI Zsolt a mérkőzés előtt.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+4.

    PERC
    Marquinhos sarkazását Pesic jobbal Maceirasba püföli az ötös bal sarkáról.

    45+2.

    PERC
    Colley odakönyököl Faninak, ápolás a pályán.

    45.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    42.

    PERC
    Szolnoki Roland sárga lapot kap Traoré megrúgásáért.

    40.

    PERC
    Zachariassen kissé balról jobbal 19-ről az elévetődő Szolnokiba lő.

    39.

    PERC
    Traoré fejeli kapura Fani jobb oldali beadását, pontatlanul, Wingo nagyot esik a jobb sarok előtt, Favorovval birkózva… tovább.

    34.

    PERC
    Nem 11-es bizony.

    33.

    PERC
    Videobíró.
    33.

    PERC
    Ottewill kezez a 16-os előtt, nem lesz 11-es. Azért nézi a VAR.

    32.

    PERC
    Traoré és Marquinhos indul meg Cissé tanári passza után, a vetődő Favorov blokkolja az ötös előtt Makreckis jobblábas, 12 méteres löketét.

    31.

    PERC
    Ez a forduló rangadója, hiszen a Transfermarkt játékospiaci portál szerint az NB I legnagyobb keretértékű csapata, a Ferencváros (48.2 millió euró) utazik a listán harmadik Puskás Akadémiához (10.95 millió euró). Másrészt a felcsútiak győzelmük esetén megelőzhetik az egy meccsel kevesebbet játszó zöld-fehéreket.

    30.

    PERC
    Pesics ballal 14-ről, kissé balról a léc fölé lő, Makreckis passzát követően.

    27.

    PERC
    Favorov Levi passza és két jó csel után ballal a bal alsóba lőne kissé jobbról, 13-ról, de Dibusz vetődve véd.

    26.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    26.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    26.

    PERC
    A Ferencváros a legutóbbi két fordulóban pont nélkül maradt, kikapott Kecskeméten, majd a Fehérvártól a Groupama Arénában. A KTE elleni vereség előtt viszont minden addigi bajnokiját megnyerte az idényben, a diósgyőri 2–1 kivételével mindig legalább öt gólt szerezve (mlsz.hu).

    26.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    25.

    PERC
    Az elmúlt évek eredményei és a mostani tabella alapján is a forduló rangadója ez a találkozó, a listavezető a harmadik helyezetthez látogat. Ahhoz a csapathoz, amelyik ellen eddigi három szezonbeli bajnoki vereségéből az elsőt elszenvedte. Hornyák Zsolt alakulata szenvedte el eddig, a Pakssal együtt, a legkevesebb vereséget az OTP Bank Liga mostani idényében, csupán kettőt, az egyedüli gárda, amelyik a legutóbbi öt fordulóban nem kapott ki, sőt, szeptember 23. óta veretlen. Pályaválasztóként csupán a Pakstól kapott ki eddig ősszel, fővárosi csapat egyébként több mint egy éve nem tudott győzni a Pancho Arénában.

    25.

    PERC
    Levi passzol Plsek elé jobbról, de rossz a levétel az ötös jobb sarkán. Dibusz a nevető harmadik.

    25.

    PERC
    Egyébként les volt.

    24.

    PERC
    Stronati és Pesics összekap. Sárga lapok nincsenek.

    22.

    PERC
    Stronati lefejeli Corbu emelését Szolnoki elé, de közbelép Botka, Levi Nagyhoz passzol, aki ballal 18-ról, középről a jobb felső mellé lő.

    20.

    PERC
    Fotó: Árvai Károly

    20.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    19.

    PERC
    Abu Fani bal oldali, jobblábas szögletét a bal, azaz a túlsó alsó sarok elé csúsztatja a rövid sarok elől Pesics, fejjel, a bevetődő KRISTOFFER ZACHARIASSEN jobbal egy lépésről a bal alsóba tolja a labdát. 0–1!

    18.

    PERC
    EZ MÁR BENT VAN, VEZET A FRADI!

    18.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–1) Zachariassen Kristoffer
    14.

    PERC
    6, ill. 10 légiós szakember és cserejátékos a két kispadon.

    13.

    PERC
    A hazai kezdőben 8 a légiós, a vendégekében 9.

    13.

    PERC
    Fani-szabadrúgás kissé balról, 22-ől, Corbu a sorfal mögé fekszik. De Fani a sarfalat találja el. Stronati mellkasát, egészen pontosan.

    11.

    PERC
    Szolnoki nem figyel, balról Fani jobbal középre ad, az ötösön Cissé Favorovra fejeli a labdát, az onnan középre pattanna, de véd vetődve a visszavetődő Markek!

    10.

    PERC
    Bravúr!

    8.

    PERC
    Zachariassen bedob két jó cselt a bal szélen, de ballábas beadása a kivetődő Markek zsákmánya lesz.

    5.

    PERC
    Traoré a jobb szélen, a beadása most Szolnokié.

    4.

    PERC
    Ramírez követi Levit, felrúgja őt nagy üldözés után, a 16-os előtt.

    3.

    PERC
    Most középen szerepel Marquinhos, és a karmester, Zachariassen a balszélső.

    2.

    PERC
    Marquinhos megindul a bal szélen, a beadását Pesic a 16-os elől Stronatiba vágja, Maceirasé a lecsorgó.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek fekete-zöld mezben és fekete nadrágban.

    Az előzetes hírek szerint minden jegy elfogyott a mérkőzésre.

    S. Mmaee, Owusu, Nguen és Esiti sincs a vendégkeretben ma.

    Egy kis örökmérleg! Eddig 26-szor ütköztek meg az élvonalban, az örökmérleg 10 ferencvárosi siker, 10 döntetlen, 6 felcsúti diadal, 40, ill. 30 góllal.

    JÖTTEK-MENTEK!
    A Ferencvárostól a Puskás Akadémiához:
    2021, Gera Dániel, kölcsönbe
    2017, Skribek Alen
    2017, Radó András
    2016, Magyar Zsolt
    2016, Csilus Ádám
    2016, Gyömbér Gábor, ingyen
    2015, Deutsch László, i.
    2005, Csurka Zoltán, kölcsönbe

    Eltiltott a hazai Golla (öt sárga lap).

    A hazaiaktól Batik (fáradásos lábtörés) sérült, a vendégektől Halmai Á., Varga B. (combizomhúzódás) és Ben Romdan (izomsérülés) maródi.

    „Sokat dolgoztunk a válogatott mérkőzések idején is. Két sérültünk van jelenleg, Varga Barnabás és Mohamed Ali Ben Romdhane. Mindenkire szükségünk van, hiszen tényleg sűrű lesz a következő hetek menetrendje, nem könnyű felkészülni arra, hogy az ünnepek előtt még hét mérkőzés vár a csapatra. A céljaink nem változtak: szeretnénk továbbra is az élen maradni a bajnokságban, valamint sikerrel venni az akadályokat a nemzetközi kupában is. Megvan a minőség és energia a csapatban, felkészültünk az előttünk álló feladatokra, ezeken szeretnénk a legjobbat nyújtani… A Puskás Akadémia egy szervezett csapat, fontos, minőséget képviselő játékosokkal. Legutóbb egy nagyon érdekes meccset játszottunk a felcsútiak ellen a MOL Magyar Kupában, sok góllal, sok történéssel a pályán. A Puskás elleni találkozó számunkra olyan, mint egy derbi, ennek megfelelően készültünk most is” – így Dejan Sztankovics a fradi.hu-n.

    A Puskás Akadémia azonban az egyetlen csapat az NB I mezőnyében, amely a legutóbbi két bajnokiján legyőzte az FTC-t (mindkétszer 2–1-re) – ez a duplázás előzőleg 2017-ben a Fehérvárnak sikerült (4–1, majd 3–1), arra pedig legutóbb 2012 és 2013 között a Marco Rossi vezette Bp. Honvéd volt képes (2–0, 1–0, 2–1), hogy egymást követő három bajnokit nyerjen a zöld-fehérek ellen.

    A 45 éves szerb trénernek, Dejan Sztakovicsnak van már sikerélménye a PAFC ellen, együttese november 1-jén hosszabbításban a 123. percben szerzett góllal 4–3-ra legyőzte a Mol Magyar Kupában a felcsútiakat.

    NAGY A TÉT: a fordulót harmadik helyen váró Puskás Akadémia a második Ferencvárost fogadja vasárnap, s amelyik csapat nyer, a vetélytársa előtt zárja a fordulót – a zöldek ráadásul sikerükkel visszaelőzhetnék a pénteken az élre ugró Paksot. A Fradinál már csak ezért is akarják lezárni az utóbbi időszak rossz sorozatát, s három nyeretlen tétmeccs után három pontot szereznének.

    Legutóbb a Marco Rossi vezette Bp. Honvéd volt képes arra, hogy egymást követő három bajnokit nyerjen a zöld-fehérek ellen – erre a bravúrra készül a Puskás Akadémia, míg a Dejan Sztankovics által felkészített zöld-fehérek Felcsúton vetnének véget rossz sorozatuknak.

    „Dibusz Dénes nálam tízesre védett Montenegró ellen, de remélem, vasárnap ez nem jön össze neki, s nem véd olyan jól. Szeretnénk revansot venni, a Fraditól parázs mérkőzésen, az utolsó pillanatban kapott góllal kaptunk ki a kupában. Azt a meccset kisebb betegség miatt ki kellett hagynom, nagyon várom, hogy a bajnokin pályára lépjek” – mondta Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia FC védője a klub honlapjának.

    „Jó formában érzem magam, örülök, hogy az Újpest ellen megszereztem az első gólomat a Fradiban. Szükségem van a játékpercekre, úgy érzem, folyamatos játéklehetőséghez jutva tudnám megmutatni a legjobbamat. Próbálok minden alkalmat megragadni, hogy bizonyítsak, profi labdarúgóként odateszem magam az edzéseken, hogy beverekedjem magam a csapatba. Pályafutásom során többször előfordult, hogy hasonló helyzetben találtam magam: a Slovanban az egyik évben keveset játszottam, míg a másikban alapemberként számoltak velem. Nagy a konkurencia a posztomon, sok jó képességű labdarúgóval küzdök a helyért, ami szintén jó teljesítményre és kemény munkára sarkall.”

    A Slovantól januárban szerződtetett középhátvéd az évadban 14 mérkőzésen szerepelt, átlagban 58 percet tölt a pályán. Az utóbbi időben egyre meggyőzőbben teljesít, ám nem könnyű bejátszania magát a kezdőcsapatba, Samy Mmaee, Cissé, Aaneba mellett Wingo és Botka is játszhat a posztján.

    „A sűrű menetrend miatt alig van időnk gyakorolni, egy-két edzés jut felkészülni a meccsekre. Jól jött a válogatott szünet, hogy az erőnlétünkön dolgozzunk, s különböző játékszituációkat elsajátítsunk, ám ezúttal is foghíjas volt a keret, sokan válogatottbeli kötelezettségeiknek tettek eleget – mondta lapunknak Myenty Abena, az FTC 28 éves suriname-i belső védője. – Az utóbbi három mérkőzésünkön nyeretlenek maradtunk, ami nem elfogadható egy olyan klub életében, mint a Ferencváros, úgyhogy mindenkiben dolgozik a vágy, hogy a sorozatot megszakítsuk. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, több lehetőséget kell kialakítanunk, mint az előző három mérkőzésünkön. Mohammed Abu Fani visszatérése lendíthet a csapaton. Ő az egyik kulcsjátékosunk, aki a passzaival, cseleivel, kreatív húzásaival borsot tör az ellenfelek orra alá, és a helyzetteremtésben is jeleskedik. Bízom benne, hogy ezúttal sikerül ráerőltetnünk az akaratunkat az ellenfélre, ha meg tudjuk valósítani a taktikai elképzeléseinket, besöpörhetjük a három pontot. Ez persze nem lesz egyszerű feladat, mert erős csapattal ütközünk meg. Az idény egyik legőrültebb meccse volt a Puskás Akadémia elleni kupacsata, elképesztő volt a százharminckettedik percben megszerezni a győztes gólt. Ellenfelünk energikusan játszott, s biztos vagyok benne, ezúttal is hatalmas elánnal lép pályára, vissza akar vágni. Szeretek olyan csapatok ellen játszani, amelyek játsszák a futballt, élvezetes csatát várok vasárnap.”

    A Ferencvárost erősítő Myenty Abena szerint nem könnyű feladat legyőzni a Puskás Akadémiát, és biztos benne, hogy ellenfelük vissza akar vágni a kupakiesésért.

    „Mindenkire jó hatással volt a hévízi edzőtábor, nálunk kiemelkedően jó az öltözői hangulat, s ezek az összetartások még inkább összehozzák a csapatot. Az edzőtáborban a hangsúly a futáson volt, de a technikai részek is előtérbe kerültek. Alsópáhokon és Keszthelyen edzettünk, valamint a hévízi fürdő melletti szép kis ösvényen futottunk. Voltak csapatépítő programok, például agyaggalamb-lövészet, ez kifejezetten jól ment nekem. Jonathan Levi és Posztobányi Patrik is jól lőtt, de mindenki eltalálta legalább egyszer a korongot. Hétfőtől ismét a szokott módon és helyen folytatódik a munka, kemény időszak áll előttünk.”

    „Örömteli, hogy ezen a hat meccsen nem kaptunk ki, ez önbizalmat ad, de sok döntetlenünk van, amivel nem vagyunk megelégedve. Többször előfordult, hogy szinte megnyert meccset engedtünk ki a kezünkből, s bár a dobogón állunk, sok pontot elhullajtottunk. Az a legfontosabb, hogy folytassuk a veretlenségi sorozatunkat, úgyhogy le akarjuk győzni a Fradit.”

    „Miután beálltam a kupameccsen, az első sprintnél megsérültem – mondta lapunknak a felcsútiak 31 éves védője.  – A vizsgálatok kimutatták, tíz centiméteres húzódás van a hajlítómban, a Diósgyőr elleni meccset kihagytam, majd az Újpesten már leültem a kispadra. Nem akartunk kockáztatni, hogy még jobban rásérüljek, a válogatott szünet jól jött, végigedzettem, így kijelenthetem: készen állok a Fradi elleni meccsre. Az elmúlt időszakban a bajnokságban sikeresek voltunk a Ferencváros otthonában, sajnálom, hogy a kupában a hosszabbítás végén kapott tizenegyesgóllal estünk ki. Gondolatainkban talán ott van, hogy a Ferencváros Magyarország legjobb csapata, ilyenkor pluszmotiváció dolgozik a játékosokban. Remélem, jól sikerülnek az év hátralévő meccsei, négy erős ellenféllel játszunk, minél több pontot akarunk szerezni.”

    Fradi után Fradi. Szolnoki Roland legutóbb november 1-jén a Ferencváros elleni Mol Magyar Kupa-meccsen (3–4) lépett pályára, ám a Groupama Arénában megsérült, a Puskás Akadémia legutóbbi két meccsét kihagyta. Mostanra felépült, s vélhetően játszik az FTC elleni vasárnapi NB I-es rangadón.

    – A múlt héten öt napot töltöttek Hévízen. Miért érezte szükségét az összetartásnak?
    – Igyekeztünk kihasználni ­csapatépítés szempontjából a válogatott szünetet, illetve az erőnléti felkészítés miatt is fontosnak éreztük, hogy edzőtáborba vonuljunk. Rendre jótékony hatása van, ha kicsit kiszakadunk a megszokott közegünkből, és jut idő a közös időtöltésre. Ennek fénypontja az volt, hogy együtt néztük meg Magyarország szófiai Eb-selejtezőjét. Elképesztően kemény meccs volt, mindig roppant nehéz feltenni az i-re a pontot, és ezúttal a körülmények sem játszottak a válogatott kezére, de végül mellé állt a szerencse.

    – Az elmúlt négy és fél évben öt vezetőedző felelt a Ferencváros felkészítéséért. Melyik szakember ellen volt a legnehezebb meccselnie?
    – Mindegyikük kihívás elé állított, de Szerhij Rebrov ellen vívtam a legkeményebb csatákat, olyan volt, mintha sakkoztunk volna. Nehéz volt a fejébe látnom és olvasni az elképzeléseit. Sokszor reagált meccs közben a húzásaimra, ezért gyakran kellett igazítanom a taktikánkon. Emlékszem, egyszer sikerült négy gólt rúgnunk a Fradinak, amikor háromvédős rendszerben küldte pályára a csapatát, nagy élmény volt.

    – A Ferencváros után a Fehérvár FC, a Kecskemét, majd a Mezőkövesd lesz a PAFC ellenfele. Kiemelt fontosságú ez a bajnoki időszak?
    – Szó sincs róla, nem emelünk ki semmit, mindegyik meccs és minden megszerezhető pont ugyanolyan fontos. Éppen olyan bántó, hogy a hosszabbítás utolsó perceiben egyenlítő Fehérvárt nem győztük le hazai pályán, mint az Újpest elleni hazai bajnoki, amelyen két góllal vezettünk, mégis döntetlen lett a vége. Hiányoznak az elhullajtott pontok, akár a tabella élén is állhatnánk. Mindenesetre ha továbbra is olyan csapatszellemet és munkát látok, mint most, illetve megtartjuk a formánkat, sokra vihetjük.

    Csaknem négy héttel a Ferencváros elleni drámai Magyar Kupa-kiesés után fogadják a zöld-fehéreket a bajnokságban. Dolgozik a revansvágy a csapatban a 4-3-as vereség után?
    – A kupakiesés után éreztem a srácokon, alig várják, hogy visszavágjanak a Ferencvárosnak – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia ötvenéves vezetőedzője. – Nagyszerű mérkőzést játszottunk, amelynek alapján meg tudtam ítélni, hol tart a csapatom játékerő és kondíció dolgában. A 132. percben kapott tizenegyesgóllal maradtunk alul, természetesen csalódott voltam, hogy nem mi jutottunk tovább, de különösebb hiányérzetem nem volt, a mutatóink ugyanis ragyogóak voltak. Ha mindkét fél olyan játékkal rukkol ki vasárnap, mint legutóbb az Üllői úton, élvezetes meccs elé nézünk, amely megint jó reklámja lesz a magyar futballnak. Remélem, ezúttal mi örülünk a végén, nyerni akarunk, ez nem titok. A Fradinak az a balszerencséje, hogy mindegyik ellenfele meg akarja mutatni ellene, mit tud – mi is. Európai mércével mérve is jó a bajnokcsapat, úgyhogy a motivációval nem lesz gondunk, a játékosok bizonyítani akarják, felveszik vele a versenyt. A srácok a legutóbbi mérkőzéseken olyan teljesítményt nyújtottak, amire lehet építeni, és növeli az önbizalmukat.

    Az európai porondon is talpon lévő Ferencváros ellen minden magyar klubcsapat meg akarja mutatni, mit tud – Hornyák Zsolt, a zöld-fehérek elleni vasárnapi rangadóra készülő Puskás Akadémia vezetőedzője szerint játékosait fűti a visszavágás vágya a kupakiesést követően.

    „Van feladat bőven! A nemzetközi kupában is szeretnénk továbbjutni, egyértelmű célunk, hogy a tavasszal is talpon álljunk.”

    A rutinos védő a jelenleg is futó szezonban valóban kevesebb játéklehetőséget kapott a klubjában, az ősszel 12 tétmeccsen játszott (ebből hat NB I-es találkozó volt): négyszer a kispadról szállt be, négy alkalommal pedig lecserélték, és mindössze négy összecsapást töltött végig a pályán. De Botka Endre nem kenődik el, tudja, számtalan mérkőzés vár még a csapatra a téli szünetig is,– vasárnap 17 órától a bajnokságban a Puskás Akadémia vendégei lesznek, csütörtökön pedig az Európa-konferencialigában a Csukaricski ellen lépnek pályára Szerbiában.

    „Aki kicsit is ismer, tudja, sosem támadnám a klubomat, ilyen meg sem fordult a fejemben – mondta lapunknak Botka Endre, a zöld-fehérek válogatott védője. – Sőt, tisztában vagyok vele, hogy a Ferencváros nélkül most nem készülhetnék a második Európa-bajnokságomra. Még véletlenül sem szerettem volna nyomás alá helyezni a Ferencvárost. Egyszerűen a tényeket közöltem. Sok minden hátráltatott abban, hogy az utóbbi hónapokban többet legyek pályán. Előbb eltört a lábujjam, majd begyulladt a talpcsontom, a semmiből lett nyolchetes kihagyás. Ilyen hosszú hiányzás után nem a legjobb állapotban tértem vissza, és éppen akkoriban volt az edzőváltás, került Dejan Sztankovics a csapat élére. A tavasszal az ilyen ki nem kényszerített hiányzásokat kell elkerülnöm, hiszen mindenképpen szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon.”

    „Sajnos mostanában nem játszottam annyit a Fradiban, amennyit szerettem volna és amennyit kellett volna. De az a bizalom, amit itt kapok, mindig átsegít ezen a nehéz időszakon, és segít abban, hogy ha ilyenkor lehetőségem adódik, akkor ott legyek, meg tudjam csinálni, ezzel együtt a csapat hasznára legyek. Most már az Eb-re is előre gondolva el kell gondolkozni azon, hogy ez a játékmennyiség elég lesz-e, mert mindenképpen ott szeretnék lenni az Eb-n” – nyilatkozta az emlékezetes, Bulgária elleni idegenbeli, Európa-bajnoki kijutást érő 2–2-es döntetlen után a televízió kamerája előtt Botka Endre. A játékos úgy érzi, néhányan félreértették a szófiai nyilatkozatát.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PFLA–FTC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ