2023.XI.30. EKL-csoportkör: Cukaricki – Ferencváros: 1-2

Drámai meccsen nyert, a továbbjutás küszöbén a Ferencváros!

Zachariassen egyenlített, Pesics a 98. percben szerezte meg a győztes gólt.
A Ferencváros 2–1-re nyert a Csukaricski vendégeként az Európa-konferencialiga F-csoportjának 5. fordulójában, a csoport másik mérkőzésén a Fiorentina szintén nagy csatában 2–1-re legyűrte odahaza a Genket, így az FTC-nek elég egy pontot szereznie a következő fordulóban a továbbjutáshoz.

Nyilatkozatok:

Csütörtökön a Ferencváros a Csukaricski otthonában lép pályára a labdarúgó Európa-konferencialigában. Íme, így várja a mérkőzést Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője!

– Hogy érzi? Vért kell majd izzadni a Csukaricski legyőzéséhez?
– Számomra mindig az előttünk álló mérkőzés a legfontosabb. Egyértelmű célunk: győzni szeretnénk. A játékunkkal nem volt gond az utóbbi időben, de az eredmények nem úgy alakultak, megvoltak a lehetőségeink, hogy lezárjuk a meccseket, mégsem tettük meg… Jól ismerem a Csukaricskit, az edzőket, a vezetőket, jó csapat, tele lendülettel, fiatalsággal. Agresszív játékot várok tőlük, mindent ki kell adnunk magunkból, hogy megszerezzük a három pontot.

– Csak a győzelem elfogadható?
– Egyértelműen. Nagyon fontos mérkőzés vár ránk, kilencven percen át kell fókuszálnunk. Sokszor elmondtam már, ez nem Európa-konferencialiga erősségű csoport, sokkal inkább Európa-liga szintű. Európában az apró részletek döntenek életről és halálról.

– Min múlhat csütörtökön a győzelem?
– A gyilkos ösztönnek meg kell lennie az ellenfél kapuja előtt. Ebben mindenképpen javulnunk kell. Rendre megvannak a lehetőségeink, mégsem zártuk le a találkozókat.

– A Csukaricski tét nélkül futballozhat. Ez hátrány a Fradi számára?
– Sokat jelent, ha egy játékos felszabadultan futballozhat. De meg kell mutatnunk, hogy a Ferencváros a nagyobb klub. Jelentős céljaink vannak, ennek szellemében kell teljesítenünk az előttünk álló mérkőzésen. Láttam a Fiorentina elleni hazai meccsét a Csukaricskinek, egyáltalán nem számítok könnyű találkozóra.

– A stadion szép, modern, de a pálya talaja nem tűnik ideálisnak. Ez mekkora gondot jelenthet?
– Jól emlékszem arra, amikor legutóbb rossz talajú pályán játszottunk… Kecskeméten nem alkalmazkodtunk jól a körülményekhez. Most ebben is jobbnak kell lennünk. De nem szeretnék kifogásokat keresni, ezen nem múlhat a sikerünk.

A mérkőzés:

Európa Konferencialiga, F-csoport, 5. forduló:

Cukaricki — Ferencváros: 1-2 (1-0)
Leskovac, 21:00. ~1.200 néző.
Vezette: Mohammed Al-emara (asszisztensek: Valjakka, Honkanen; tartalékjv.: Simani – finnek; VAR: Sören Storks; VAR asszisztens: Osmers – németek)

Cukaricki: N. Filipovic — N. Stankovic, Subotic, B. Kovacevic — Tosic, S. Sissoko, S. Kovac (V. Jovanovic, 85.), Ivanovic, Miladinovic (Singh, 81.) — Adzic (Nikcevic, 71.), M. Cvetkovic (Adetunji, 85.)
kispad: Belic, Carapic, Tomovic, Lu. Stojanovic, La. Stojanovic, A. Jankovic, Ndiaye
vezetőedző: Igor Matic

Ferencváros: Dibusz — Makreckis (Botka, 46.), Abena (Besic, 69.), Cissé, Ramírez (Civic, 46.) — Sigér (Lisztes, 46.), Abu Fani — Marquinhos, Zachariassen, Traoré (Katona B., 49.) — Pesic
kispad: Varga Á., Radnóti, Esiti, Pászka, Aaneba
vezetőedző: Dejan Stankovic

Gól: Adzic (11.) illetve Zachariassen (83.), Pesic (90+8.)
Sárga lap: Nikcevic (74.), N. Stankovic (90+4.), Igor Matic (90+7., 90+9.), Tosic (90+9.), V. Jovanovic (90+9., 90+11.) illetve Abena (44.), Abu Fani (74.), Zachariassen (90+7.), Pesic (90+9.)
Kiállítva: Igor Matic (90+9.), V. Jovanovic (90+11.)

A környék lehangoló… Olyan, mintha az ember ötven évet visszarepült volna az időben. Jobbról omladozó, üresen álló, ablakok nélküli családi házak, balról szürke gyártelepek. A Dubocsica Stadionhoz vezető út egészen különleges látványt nyújt, égig érő gyárkémények, véget nem érő téglalerakatok, sóder- és homokkupacok a mellettük várakozó ősrégi, rozsdásodó betonkeverőkkel.

A lepusztult környék szélén meghúzódó modern stadion finoman fogalmazva is szürreális látvány, na de a belgrádi Csukaricski vezetői nem véletlenül hozták ide a mérkőzést. A nyolcezer férőhelyes aréna az ország legújabb stadionja, kulturált körülmények között lehet nemzetközi mérkőzéseket játszani, pedig két és fél évvel ezelőttig – a régi létesítményben – gyakoriak voltak az áramkimaradások, máskor vandálok rongáltak, miután beugrottak a csak mutatóban lévő kerítésen.

Most legfeljebb abban lehetett bízni, hogy a Fradi töri fel viszonylag sűrűn a Csukaricski védelmét.

Már csak azért is, mert egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a továbbjutás a gólkülönbségen múlhat. A Ferencváros és a Genk két mérkőzése döntetlennel zárult (0–0, 1–1), az egymás elleni eredmények után pedig a gólkülönbség, majd a több szerzett gól dönt.

Ehhez képest tíz perc után jött a hideg zuhany.

Noha a Fradi kezdett aktívabban, rögtön az elején Adama Traoré ziccert rontott, a Csukaricski első kapura lövéséből gólt szerzett. Luka Adzsics látványos mozdulattal tekerte a labdát a bal felsőbe, Dibusz Dénesnek esélye sem volt, így nemhogy jobb, máris rosszabb lett a Ferencváros gólkülönbsége… A góltól görcsössé, idegessé vált a Fradi játéka, sok volt a rossz labdaátvétel, a pontatlan passz, a szerbek viszont vérszemet kaptak, és nem játszottak annyira alárendelt szerepet, mint amennyire számítani lehetett rá. Pedig Igor Matics vezetőedző néhány fiatalnak is lehetőséget adott, elöl a 16 esztendős Mihajlo Cvetkovics próbálta zavarba hozni a ferencvárosi védőket, és bizony Ibrahim Cissének és Myenty Abenának is akadtak bizonytalan megmozdulásai. Dibusz Dénesnek a szünetig többször is nagyot kellett védenie, a magyar bajnokcsapat viszont hiába erőlködött, a támadások rendre erejüket vesztették, a csatár Alekszandar Pesicsig legtöbbször el sem jutott a labda. Noha a pálya talajáról előzetesen rossz hírek érkeztek, mondván, az úgynevezett hibrid – természetes és mesterséges – fű egyvelege kifogásolható állapotban van, a talajra nem lehetett panasz. Nem úgy a Ferencváros játékára.

A nagyobb baj az első negyvenöt perc után nem is az eredmény, az egygólos hátrány, sokkal inkább a játék volt. A lendület és az ötletesség is hiányzott, még csak azt sem lehetett mondani, hogy a Fradi kihagyott volna hat-nyolc nagy helyzetet, a Csukaricski pedig kósza ellentámadásból véletlenül szerzett gólt… Nagy kérdés volt, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző és stábja mit tud kieszelni a második félidőre, nehezítette a dolgukat, hogy a kispadon a sok sérült miatt Lisztes Krisztián volt az egyetlen olyan támadó, akinek bevetése változtathatott volna a játék képén, a többiek védők, jobb esetben védekező középpályások voltak. Egyértelmű csalódás volt az első félidő, pedig a Leszkovacba érkező 370 ferencvárosi drukker próbálta űzni, hajtani a csapatot, a vendégszektorból folyamatosan érkezett a biztatás, de a játékosoknak csak nem sikerült felpörögniük.

Muszáj volt valamit kitalálni, a védelem szélére érkezett Botka Endre és Eldar Civic, előre pedig Lisztes Krisztián. Ám hogy Sztankovics ráncai tovább mélyüljenek, a leginkább veszélyes Adama Traoré lent maradt a földön, és hiába jegelték a lábát, a mali válogatott szélsőt le kellett cserélni – nyomban jött a negyedik változtatás is, Katona Bálint szállt be. A Ferencváros szépen lassan elkezdte jobbról és balról is beívelgetni a labdát a tizenhatoson belülre, Lisztes pedig lendületes elfutás után lőtt szépen kapura, de a Ferencvárosnak vért kellett izzadnia az egyenlítésért.

Ahogy fogytak a percek, úgy volt egyre sürgősebb a Fradinak, csakhogy a Csukaricski a vezetés tudatában nem adta fel a biztos védekezését, az ilyen oldalról érkező labdáknál gyakran heten-nyolcan is a tizenhatoson belül várták a labdát, hogy kifejelhessék a ferencvárosiak elől. Ami legalább ilyen aggasztó volt, hogy a szerb csapat nemcsak a védekezésre összpontosított, többször is eljutott a magyar kapuig, nemegyszer az utolsó pillanatban kellett nagyot menteni, nehogy még nagyobb legyen a baj. A 69. percben jött a kispadról a még legkevésbé védekező típusú futballista, Muhamed Besic – Dejan Sztankovics végképp kockázatot vállalt, lehívta a pályáról a belső védő Myenty Abenát, és három hátvéddel futott neki a hajrának a Fradi. A kezdő hátsó négyesből ekkor már csupán Ibrahim Cissé volt pályán, a Csukaricski ellentámadásainál sprintelni kellett hátra, hogy besegítsenek a védőknek. A hazai futballisták az idővel is elkezdtek játszani, egyre gyakrabban maradtak lent a füvön, lopva a perceket, másodperceket, és a feszültség is egyre nagyobb lett. Az egymásnak ugró futballistákat egyszer-kétszer úgy kellett szétválasztania a játékvezetőnek.

Sztankovics ekkor már leült a kispadra, és szokásával ellentétben onnan nézte a mérkőzést, cserélni, több támadót beküldeni már nem tudott – a nagy ferencvárosi rohamok pedig elmaradni látszottak. Lisztes ugyan próbált legalább kapura lőni, újabb lehetőség adódott a fiatal támadó előtt, de a Csukaricski kapusának nagy bravúrt jó ideig nem igazán kellett bemutatnia. A vége előtt aztán jött Kristoffer Zachariassen, aki bepréselt egy labdát a hazaiak kapujába, így az utolsó néhány percre felcsillant a remény.

Keservesen nehéz meccset játszott tehát a Csukaricski ideiglenes otthonában a Ferencváros, de ami a lényeg, hogy nagyszerűen küzdött és hála Zachariassennek és Alekszandar Pesicsnek két gólt szerzett, utóbbi a meccs legkritikusabb időszakában, a lefújás előtt, a 98. percben.

A Ferencváros a csoportkör utolsó fordulójában – december 14-én 18.45 órától – az olasz Fiorentinát fogadja, és ha egy pontot szerez az olasz csapat ellen, újabb nemzetközi kupatavaszt él meg. 1–2

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 5 3 2 13–5 +8 11
2. FERENCVÁROS 5 2 3 8–5 +3 9
3. KRC Genk 5 1 3 1 6–5 +1 6
4. Cukaricki 5 5 2–14 –12 0

A csoport másik mérkőzésén: Fiorentina (olasz) — KRC Genk(belga) 2–1

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

SZERBIA SZERENCSÉT HOZOTT Dejan Sztankovicsnak. A belgrádi születésű edző szeptember elején 3–1-es győzelemmel debütált a Csukaricski ellen a Groupama Arénában, ezúttal pedig – kínkeservesen – 2–1-re legyűrték a sokáig vezető hazaiakat.

A tréner nem véletlenül volt mosolygós a lefújást követően, Alekszandar Pesics nyolc perccel a rendes játékidő letelte után vágta a labdát a kapuba, a szerb csatár mesteri mozdulattal lőtte ki a jobb alsó sarkot. A Ferencváros ezzel továbbra is veretlen az Európa-konferencialiga csoportkörében, és ami jó hír, az utolsó fordulóban egy döntetlen is elég lehet neki a Fiorentina ellen az újabb kupatavasz megéléséhez.

Igazi őrület volt a csütörtök esti összecsapás vége.

„Öt perc után eltértünk a taktikánktól, ilyen nem fordulhat elő még egyszer a csapatommal – mondta a lefújás után lapunk kérdésére a Ferencváros 45 esztendős vezetőedzője. – A szünetben keményen fogalmaztam, ami ott elhangzott, az az öltözőben is marad, mindenesetre nem vezetőedzőként, sokkal inkább mint édesapa a gyerekeihez szóltam a játékosokhoz. Próbáltunk változtatni, cserékkel felrázni az együttest, és végül az utolsó pillanatokban nyertük meg a mérkőzést. De ezt azért tehettük meg, mert nem adtuk fel! A labdarúgás pedig már csak olyan, hogy ha küzdesz, harcolsz, nem adod fel, a siker nem marad el.”

A tréner a találkozó előtt úgy fogalmazott, ezen a szinten, az európai kupasorozatokban apróságok, nüanszok döntenek életről és halálról, nos, a csütörtök esti kilencven perc remekül megmutatta, mire gondolt.

„Pontosan erről beszéltem. A mérkőzés alatt is akadtak pillanatok, amelyek akár az én edzői karrieremet is megváltoztathatták volna. De itt van Katona Bálint esete is, akinek Adama Traoré sérülése után a semmiből kellett beszállnia a kispadról. De amikor azt mondom, hogy mindenki ugyanolyan fontos a kereteben, hát erről beszélek. Rengeteg mérkőzésünk van, ha sor kerül valakire, így kell beszállnia, megragadnia az alkalmat. Senki sem csüggedhet, fel kell emelni a fejeket, ahogy Katona Bálint is tette.”

Igor Matics, az FK Csukaricski vezetőedzője csalódottan nyilatkozott a találkozó után, noha a kispadnál még rendkívül idegesnek tűnt, a sajtótájékoztatóra már lehiggadva érkezett.

„Ilyen a sport… Ezért szép a labdarúgás, pillanatok alatt megváltozhat minden. A vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra. Bátrak voltunk, hősiesen harcoltunk, a védekezésünk és a támadásaink is rendben voltak, a végén olyan szituációból kaptunk gólt, amely előtt egyértelmű szabálytalanság történt. A Ferencváros ezt követően szerezte meg a győztes gólt. Gyorsan talpra kell állnunk, remélem, lelkileg nem visel meg túlságosan bennünket ez a vereség, hiszen több fiatal is lehetőséghez jutott, tizenhat éves játékos is pályán volt a csapatunkban. Érzelmileg alaposan megviselt ez a vereség. Dejan Sztankovicsnak jár az elismerés, régóta ismerjük egymást, a lefújás után beszéltünk, ő a játékunkhoz, én a győzelmükhöz gratuláltam.”

Kristoffer Zachariassen:

„Nem is tudom, hogy mit mondjak, az utolsó másodpercben lőttem be a győztes gólt – mondta a döntő gólt szerző Alekszandar Pesics az M4 Sportnak. – Olyan támadó vagyok, aki vár egy kis lehetőségre, szerencsére, hogy gólt szerezzek. Az öltözőben nagyon sokat beszéltünk arról, hogy higgyünk egymásban, és száz százalékot tegyünk bele. Lehet, hogy ez nem az én meccsem volt, ilyen előfordul, de nagyon boldog vagyok azért, ami az utolsó pillanatban történt.”

Ekl: Pesics-zsákmány Budapestnek; újabb pofon a szerb futballnak – sajtóvisszhang

„Pesics gólja után incidensek a pályán” – írja címében a Csukaricski–Ferencváros (1–2) Ekl-csoportmeccs kapcsán a nova.rs, utalva a lefújás után történt jelenetekre, amikor többször is villant a piros lap a reklamáló szerbeknek (Igor Matics vezetőedző, csapatából pedig Vukasin Jovanovics kapott piros lapot). A cikk röviden foglalja össze a meccsen történteket, kiemelve, hogy a Csukaricski Luka Adzsics korai gólja után jól védekezett és megakadályozta a Ferencvárost nagy helyzetek kialakításában, a végig küszködő Fradinak mégis sikerült fordítania. A lefújás utáni jelenetekről azt írja a szerző, hogy Pesics gólja előtt szabálytalanságot láttak a hazaiak, ezért reklamáltak a finn Mohamed al-Emara játékvezetőnél, és a gólt egy tizenegyesgyanús szituáció is megelőzte a Ferencváros kapuja előtt.

zurnal.rs azt emeli ki, hogy a tavaszi Szerb Kupa-döntőhöz hasonlóan ismét Pesics volt a Csukaricski hóhéra, hiszen akkor az ő két góljával fordított a Crvena zvezda 2–1-re. A csatárt is idézi az oldal, Pesics elmondta, szeret a Csukaricski ellen játszani és megérti a hazaiak csalódottságát, a meccs végi ideges reakciókat, de úgy érzi, megérdemelten győztek.

sportal.blic.rs már azon kesereg a Csukaricski Ferencvárostól (1–2) és a Topolya West Hamtől (0–1)  elszenvedett veresége után, hogy a szerb klubok mélyrepülése folytatódott az európai porondon (szerdán a Crvena zvezda is kikapott a BL-ben 2–0-ra a Young Boystól) és jelenleg már Izrael is megelőzi Szerbiát az UEFA-koefficiens listáján, a szerbek a nyári 11. helyükről a 17.-re estek vissza. „Újabb pofon a szerb futballnak, Izrael is megelőzött minket” – írja főcímében a portál, amely kifejti, hogy a csütörtöki vereségekkel együtt már 22 vesztes meccsnél tartanak a szerb klubok ebben az idényben az európai porondon két döntetlen és egy győzelem mellett. Így, a jelenlegi 17. hellyel a szerb futball visszakerült a koefficienslistán oda, ahol két éve tartott. Az már korábban eldőlt, hogy jövőre nem lesz automatikusan szerb csapat a BL csoportkörében, mint az idén, és most már az is eldőlt, hogy csak egy klub képviselheti Szerbiát a BL-ben – nyáron még a Topolya is a BL-selejtezőben kezdett – és az ideinél korábban kell majd elkezdeniük a selejtezősorozatot a szerb kluboknak jövőre. Magyarország egyébként, Romániát megelőzve a 24. helyre jön fel a koefficienslistán jelen állás szerint.

A sportal.blic.rs a Ferencváros meccséről szóló cikkében arról ír, hogy a Csukaricski közel állt a történelmi győzelemhez, ahhoz, hogy először nyerjen az európai csoportkörben, de Igor Matics vezetőedző fiatal, rutintalan együttese nem bírta el a nyomást, a meccs hajrájában összeomlott. Így Dejan Sztankovics és csapata ünnepelhetett, a Ferencváros Alekszandar Pesics góljával újabb zsákmányt szerzett Budapestnek.” A cikk azt is kiemeli, hogy Sztankovics tombolt a kispad mellett, amikor hátrányban volt csapata és már a szünetben lecserélte két védőjét, de csak akkor tudta megfordítani az FTC a meccset, amikor talán már a szerb edző is kezdett belenyugodni a vereségbe. A szerző azt is leszögezi, a látottak alapján egy pontot mindenképp megérdemelt volna a „szerbiai Old Traffordon” az 1–0-s vezetés birtokában is nagyon bátran futballozó Csukaricski.

A Ferencváros győzelme és a Genk csütörtöki veresége után egyébként már Belgiumban is kezdik elkönyvelni, hogy az élen álló Fiorentina és a jelenleg 2. Ferencváros juthat tovább a csoportból.

A Ferencváros szerbiai győzelme miatt hirtelen nagyon kicsi lett az esélye annak, hogy a Genk megéli a tavaszi folytatást. Az utolsó fordulóban győznie kell a Csukaricski ellen és remélni, hogy a Fiorentina is nyer a Ferencváros vendégeként” – írja a sporza.be.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Cukaricki hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2023.XI.30. EKL-csoportkör: Cukaricki – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+11.

    PERC
    Vukasin Jovanovicsnak piros lap még a lefújás után.

    90+11.

    PERC
    Vukasin Jovanovics sárga lapot kap reklamálásért.

    90+11.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+9.

    PERC
    Nemanja Tosics sem hiába reklamált.

    90+10.

    PERC
    Igor Matics mester tehát piros lapot kap.

    90+10.

    PERC
    Igor Matics sárga lapot kap, mert ismét reklamál.

    90+9.

    PERC
    Vukasin Jovanovics sárga lapot kap reklamálásért.

    90+8.

    PERC
    Pesics Alekszandar sárga lapot kap mezlevételért.

    90+8.

    PERC
    ALEKSZANDAR PESICS ELDÖNTI A MECCSET!!!! Civic távoli ívelését jobbal a jobb alsóba rúgja középről, 17 méterről, egy szép levétel után. 1–2!

    90+8.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–2) Pesics Alekszandar
    90+7.

    PERC
    Igor Matics sárga lapot kap reklamálásért. Singhet akkor sem bántotta Besic.

    90+7.

    PERC
    Kristoffer Zachariassen sárga lapot kap a mellette elfutó Nikcsevics lerántásáért.

    90+7.

    PERC
    Fani passzol Lisztes elé, aki ballal 14-ről lő, középről, de blokkol Kovacsevics.

    90+6.

    PERC
    Singhet ellöki az ötös bal sarkán Besic… tovább.

    90+4.

    PERC
    Kissé balról, 16-ról jobbal kapura lő Ivanovics, de véd Dibusz, holott Cissé az ötösön az utolsó pillanatban ugrott el a labda elől.

    90+3.

    PERC
    Nikola Sztankovics sárga lapot kap időhúzásért.

    90+3.

    PERC
    Fani jobb oldali beadását Sissoko az ötösről a jobb sarok elé fejeli, Zachariassen két lépésről jobbal a jobb alsó mellé kanalazza a labdát. MECCSLABDA?

    90.

    PERC
    Hét perc a ráadás!

    90.

    PERC
    Singh 18-ról jobbal Dibusz elé lő.

    90.

    PERC
    Ivanovics bal oldali, ballábas beadása éppen csak magas a középre futó Adetundjinak.

    87.

    PERC
    Luther Singh be, Miladinovics le, védő helyett támadó.

    85.

    PERC
    Vukasin Jovanovics be, Kovac le. Karmestercsere.

    85.

    PERC
    Sunday Adetunji be, Cvetkovics le, ékcsere.

    84.

    PERC
    Katona jobb oldali, jobblábas, lapos beadását Zachariassen ballal a jobb alsóba rúgja estében, picit jobbról, hat méterről. 1–1!

    83.

    PERC
    KRISTOFFER ZACHARIASSEN KIEGYENLÍT!

    83.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–1) Zachariassen Kristoffer
    79.

    PERC
    Szubotics begörcsöl. Kezdődik. Nenad Szubotics 34 éves, de már régen visszavonul, ő Luka Szubotics, 20 éves, 3-szoros U21-es válogatott, a Partizan neveltje.

    78.

    PERC
    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

    78.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    78.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    75.

    PERC
    Fani előkészítése és egy szerencsés átvétel után Lisztes az ötös bal sarka és Sztankovics mellől ballal jócskán a léc fölé lő. HELYZET VOLT PEDIG!

    74.

    PERC
    A vele összekapó Mohammed Abu Fani is.

    74.

    PERC
    Bojica Nikcsevics sárga lapot kap.

    72.

    PERC
    Három védővel játszik már a Fradi.

    71.

    PERC
    Bojan Nikcsevics be, Adzsics le, ék helyett balszellő.

    70.

    PERC
    Miladinovics vetődik be Katona elé az ötös bal sarkán Lisztes passza után. Zachariassen az ötös bal sarkáról jobbal egy védőbe vágja Fani jobb oldali kornerét.

    69.

    PERC
    Muhamed Besic be, Abena le, bekkcsere. Az 5. magyar csere.

    69.

    PERC
    MELLÉ, Katona jobbal 21-ről, középről nem sokkal tekeri a labdát a bal felső sarok mellé!

    67.

    PERC
    A csoport másik mérkőzésén…

    67.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    67.

    PERC
    Cissé blokkolja Miladinovics középtávoli lövését, Dibusz jobbra elmozdulva kiüti a labdát.

    67.

    PERC
    Civic ballal a 16-os bal sarkáról a túlsó sarok elé ível, Filipovics elkapja a labdát Pesics elől.

    62.

    PERC
    Botka lekönyökli Adzsicsot, sárga lap nincs.

    61.

    PERC
    Katona jobbal egy csel után 16-ról, kissé jobbról laposan az ötös előtt álló Tosicsba lő.

    60.

    PERC
    Lisztes ment utolsó mezőnyjátékosként a Kovac indította Ivanovics elől, az ötös előterében!

    60.

    PERC
    Lisztes bal oldali, ballábas beadása után Tosics ellöki az ötösön Pesicset…. de tovább, nincs 11-es.

    59.

    PERC
    Fani 18 méteres lövése kijön a kapusról, de éppen elkerüli a labda a startoló Pesicset.

    51.

    PERC
    Firenzében csak most indult el a második félidő.

    50.

    PERC
    Civic bal oldali, ballábas, lapos beadása Kovacsevicsé.

    48.

    PERC
    Katona Bálint áll be Traoré helyére gyorsan.

    48.

    PERC
    Katona azonnal elkezd öltözni!

    48.

    PERC
    Traoré bal oldali beadása kapuscsemege. Ápolás.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    Botka Endre be, Makreckis le, védőcsere.

    FÉLIDŐ

    Lisztes Krisztián váltja Sigér Dávidot, szűrő helyett szélső! Sztojkovics mester nem viccel.

    FÉLIDŐ

    Eldar Civic be, Ramírez le, csere posztra a védelem bal szélén.

    FÉLIDŐ

    Per pillanat a 3. helyen a Fradi a Fiorentina és a Genk mögött.

    FÉLIDŐ

    37 százalékban volt a hazaiaknál a labda ma, 7-szer lőttek kapura, 5-ször annak felületére, a másik oldalon ez az arány 8/1!

    FÉLIDŐ

    A csoport másik mérkőzésén izgalmasabb volt a hajrá…

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    42.

    PERC
    Myenty Abena odalép Cvetkovicsnak, sárga lap. Kettő perc a ráadás.

    41.

    PERC
    Nem is, lehajolt a támadó a labdáért, nem fejjel, térddel tette a labdát a kapu mellé.

    41.

    PERC
    Traoré a bal sarok mellé fejeli Zachariassen jobb oldali beadását, hátrafelé mozogva.

    40.

    PERC
    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

    Nincs elérhető leírás.

    40.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    34.

    PERC
    Sigér nem érti meg magát a védőivel, szerencsére a meginduló Cvetkovics nem tudja kihasználni az előtte megnyíló rést és lehetőséget. Bedobás…

    33.

    PERC
    Fani passzát Sigér jobbal 22-ről kapura teszi, Pesics belekap a labdába az ötös előtt, de így sem veszélyes. Előtte Zachariassen bal oldali, ballábas, lapos beadását éppen csak nem érte el a bevetődő Pesics.

    30.

    PERC
    Sigér orra vérzik, ápolás a pálya mellett.

    30.

    PERC
    Marquinhos megindul a bal szélen, középre passzol, a visszafelé futó Pesics Zachariassen elé tolja a labdát, aki kissé balról, 17-ről jobbal a bal, azaz a túlsó felső sarok mellé emel.

    30.

    PERC
    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

    Nincs elérhető leírás.

    29.

    PERC
    Mladenovics jobbal 20-ról, picit balról kapura lő, Cissé lehajol, a hátáról a labda… éppen Dibusz ölébe pattan.

    28.

    PERC
    Ivanovics beadása veszélyes, ment fejjel Cissé.

    27.

    PERC
    Nagyon szép, körömpasszos-sarkazásos hazai támadás, Ivanovics lő az ötös jobb sarkáról kapura, bevetődve blokkol Ramirez.

    27.

    PERC
    Cissé ívelését egy csel után jobbal 24-ről a léc fölé emeli Marquinhos, elesett közben. Kirúgás.

    26.

    PERC
    Dibusz jön ki szépen a 16-os elé, és szereli lábbal a kapura törő Kovacot.

    21.

    PERC
    Adzsics apja, Ivan Adzsics játszott anno a Rapid Wienben és a Logronésben is a Crvena zvezda kiszolgálása után. Négyszeres jugoszláv bajnok volt, később a Crvena zvezda sportigazgatója.

    19.

    PERC
    Ez ritkán jön olyankor, amikor parádézik a csapat.

    19.

    PERC
    Sokkal hangosabb a magyar tábor a stadionban, bár e jelszó az, hogy Harcoljatok, harcoljatok!

    18.

    PERC
    A csoport másik mérkőzésén…

    17.

    PERC
    Mladenovics jobbal 23-ról, középről Dibusz ölébe lő.

    13.

    PERC
    Pesics kissé balról, 16 méterről jobbal jócskán a léc fölé talál.

    13.

    PERC
    25 éves, játszott a Partizanban és az Anderlechtben is.

    12.

    PERC
    GÓLVIDEÓ ITT!

    12.

    PERC
    Adzsics: 16 meccs az idényben, 2 góllal és 1 gólpasszal.

    12.

    PERC
    Nagyjából ő is 8 méterről lőtt, mint az előbb Traoré, Dibusz nem védhette.

    12.

    PERC
    Ivanovics szépen indul meg középen, Kovachoz passzol, aki a 16-os elől azonnal balra tolja a labdát, az ötös bal sarka elől jobbal csodásan a bal, azaz a túlsó sarokba íveli a labdát LUKA ADZSICS. Félmagasan. Klasszisgóllal 1–0!

    11.

    PERC
    VEZET A CSUKARICSKI!

    10.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–0) Adzsics
    10.

    PERC
    Fani lő jobbal a jobb alsó mellé 21-ről.

    5.

    PERC
    Fani beadását Marquinhos a bal sarok mellé fejeli az ötös rövid, azaz jobb sarkáról.

    4.

    PERC
    Helyzet, Pesics passzát az ötös jobb sarka elől jobbal Filipovics kapusba püföli Traoré, nyolc méterről.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak tiszta feketében, a magyar csapat zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

    Nincs elérhető leírás.

    A csoport másik mérkőzésén…

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    8 Celsius-fok, és rohamosan süllyed…

    A Fradiból S. Mmaee, Owusu, Halmai, Ben Romdan, Wingo, Nguen és Varga Barnabás sérült vagy nincs nevezve a sorozatba.

    És nem jön létre a Samuel Owusu, Owusu Kwabena párharc, a szerbek idény közben eladták az ő Owusujukat Szaúd-Arábiába.

    A hazaiaktól a csapatkapitány Docsics, Rogan, Ognjen Vranjes, Vojin Szerafimovics és Miladin Sztevanovics sérült vagy maródi.

    371 Fradi-szurkoló érkezik a helyszínre.

    Fotó: Borbola Bence

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Noha a pálya talaját úgynevezett hibrid – természetes és mesterséges – fű egyvelege borítja, a talaj szemmel láthatóan rossz állapotban van, Dejan Sztankovics vezetőedző és stábja erre is felkészítette a Ferencváros labdarúgóit. A magyar bajnok 21 órától a Csukaricski ellen lép pályára az Európa-konferencialiga csoportkörének utolsó előtti, 5. fordulójában, ha a zöld-fehérek ismét szeretnék megélni a nemzetközi kupatavaszt, a győzelem kötelező a csoportban pont nélkül álló szerb együttes ellen.

    Két és fél évvel ezelőtt az állam azonban megelégelte a lepusztult szerb stadionokat, hármat-négyet felújított azóta, a szerencsések között van a leszkovaci aréna. A régi létesítményt 2021 nyarán elbontották, 2023 tavaszára pedig el is készült a modern, új stadion, amely 8000 nézőnek biztosít kényelmes, kulturált szurkolást.

    A környék lehangoló… Olyan, mintha az ember ötven évet visszarepült volna az időben. Jobbról omladozó, üresen álló, ablakok nélküli családi házak, balról szürke gyártelepek. A Dubocsica Stadionhoz vezető út egészen különleges látvány, égig nyújtózkodó gyárkémények, véget nem érő téglalerakatok, sóder- és homokkupacok a mellettük várakozó ősrégi betonkeverőkkel.

    Külvárosi, romos környéken lép este pályára a Ferencváros.

    „Alighogy elkezdtem edzésre járni, máris eltanácsoltak… A mai napig itt cseng a fülemben, fiam, te nem idevaló vagy, menj egy másik kisebb klubba. Ott álltam, hallottam, amit mondtak, de nem igazán fogtam fel. A Zemun nevű belgrádi klub stadionja egy ugrásra volt tőlünk, az utca túloldalán, csak le kellett másznom a nyugati tribünön. A legkisebbek között voltam, amikor máris tehetségtelennek neveztek. De nem adtam fel, és a csúcsra jutottam!”

    A 45 esztendős trénert a szerb és jugoszláv futball legendájaként emlegették, és bemutatták azt is, miként indult gyerekfejjel a karrierje. Idéztek Marco Vrbica „Dejan” című könyvéből, melyben a vezetőedző a következőket mesélte.

    A Csukaricski–Ferencváros hivatalos műsorfüzete dupla oldalon ír Dejan Sztankovicsról, akit a szerb és a jugoszláv futball legendájának nevez. De vajon mit mondtak a Fradi trénerének gyerekként a szomszédos utcában lévő klubnál?

    Nyilatkozott a Sportrádió Hazafutás című műsorában Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója. Röviden kitért a Puskás Akadémia elleni döntetlenre, majd megfogalmazta reményeit a csütörtöki, Csukaricski elleni Ekl-meccsel kapcsolatban.

    – A Csukaricski tét nélkül futballozhat. Ez hátrány a Fradi számára?
    – Sokat jelent, ha egy játékos felszabadultan futballozhat. De meg kell mutatnunk, hogy a Ferencváros a nagyobb klub. Jelentős céljaink vannak, ennek szellemében kell teljesítenünk az előttünk álló mérkőzésen. Láttam a Fiorentina elleni hazai meccsét a Csukaricskinek, egyáltalán nem számítok könnyű találkozóra.

    – A stadion szép, modern, de a pálya talaja nem tűnik ideálisnak. Ez mekkora gondot jelenthet?
    – Jól emlékszem arra, amikor legutóbb rossz talajú pályán játszottunk… Kecskeméten nem alkalmazkodtunk jól a körülményekhez. Most ebben is jobbnak kell lennünk. De nem szeretnék kifogásokat keresni, ezen nem múlhat a sikerünk.

    – Csak a győzelem elfogadható?
    – Egyértelműen. Nagyon fontos mérkőzés vár ránk, kilencven percen át kell fókuszálnunk. Sokszor elmondtam már, ez nem Európa-konferencialiga erősségű csoport, sokkal inkább Európa-liga szintű. Európában az apró részletek döntenek életről és halálról.

    – Min múlhat csütörtökön a győzelem?
    – A gyilkos ösztönnek meg kell lennie az ellenfél kapuja előtt. Ebben mindenképpen javulnunk kell. Rendre megvannak a lehetőségeink, mégsem zártuk le a találkozókat.

    – Hogy érzi? Vért kell majd izzadni a Csukaricski legyőzéséhez?
    – Számomra mindig az előttünk álló mérkőzés a legfontosabb. Egyértelmű célunk: győzni szeretnénk. A játékunkkal nem volt gond az utóbbi időben, de az eredmények nem úgy alakultak, megvoltak a lehetőségeink, hogy lezárjuk a meccseket, mégsem tettük meg… Jól ismerem a Csukaricskit, az edzőket, a vezetőket, jó csapat, tele lendülettel, fiatalsággal. Agresszív játékot várok tőlük, mindent ki kell adnunk magunkból, hogy megszerezzük a három pontot.

    Íme, így várja a mérkőzést Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője!

    Nem szabad botlani – Thury Gábor jegyzete.

    Pesics nem szeretne szégyenkezni a barátok előtt.

    „Mifelénk ezt észre sem vesszük, ez nem havazás volt – mosolygott. – Odahaza, Norvégiában már most nagy hó van, a családnak egyórányi autóútra az otthonunktól a hegyekben van kis háza, ott már most félméteres a hó. Kicsit hiányzik is az igazi tél, szeretem a hideget, de a téli szünetig bőven van még feladat. Most kizárólag a Csukaricski elleni meccsre össz­pontosítok.”

    Ahogy Budapesten, Leszkovacban is sok eső esett az elmúlt napokban, a magyar fővárosban a hét elején néhány percig havazott is. Kíváncsiak voltunk, Kristoffer Zachariassen északi játékosként mit szólt a zordabb időjáráshoz.

    A játékosoknak arra is fel kell készülniük, hogy a Dubocsica Stadion gyepszőnyege finoman fogalmazva sem golf­pálya minőségű – erre a szakmai stáb is felhívta a figyelmüket. Kiindulva abból, hogy az emlékezetes kecskeméti találkozón gyakorlatilag játékra alkalmatlan pályán szenvedtek 2–1-es vereséget, valóban nem árt az elővigyázatosság.

    „Ezzel is számolnunk kell, de ez nem lehet kifogás. Mindegy hogyan, győznünk kell!” –    zárta rövidre a témát a norvég középpályás.

    „Meccseit a Csukaricski nem a saját stadionjában játssza, nyilvánvalóan ez is hátrány neki, de a három pont nem ezen múlik majd. Legutóbb a Fiorentina is »csupán« egy nullára nyert Szerbiában, ez is jelzésértékű. Riválisunk az utolsó hazai meccsén alighanem szeretné megszerezni az első pontjait, bárki bármit mond, nem lesz könnyű győzni. Kemény, masszív együttes az ellenfelünk, nekünk viszont nincs más lehetőségünk, be kell gyűjtenünk a három pontot. Ha sikerül nyerni, nagy lépést tennénk a csoportból való továbbjutás érdekében, és december közepén úgy fogadhatnánk a Fiorentinát, hogy a saját kezünkben van a sorsunk. Nem mindennapi siker lenne ez.”

    „A budapesti találkozó rendkívül fontos volt, hiszen az volt a csoportkör első meccse, ráadásul Dejan Sztankovics akkor mutatkozott be a Groupama Arénában – mondta lapunknak a 29 esztendős norvég légiós. – Noha némi meglepetésre a Csukaricski szerzett vezetést, fordítottunk, és végül könnyen nyertünk. Kifejezetten jól játszottunk, de biztos vagyok benne, a csütörtöki összecsapás jóval nehezebb lesz.”

    Kristoffer Zachariassen a szeptember végi összecsapásnál jóval nehezebb kilencven percre számít.

    A 28 éves afrikai támadót 2022 májusában szerződtette a Ferencváros, és pillanatok alatt kiderült, rendkívül jó vásárt csinált vele a klub. Pályafutását a mali főváros egyik klubjában, az CO Bamakóban kezdte, innen a kongói TP Mazembe, majd 2018-ban a francia Metz csapatába igazolt. A lotaringiai klub többször kölcsönadta, 2019 januárjában az US Orléans, 2020 telén pedig a szaúdi Al-Adalah csapatához került, az FTC a moldovai She­rifftől szerezte meg. A Ferencvárosban villámrajtot vett, a bemutatkozása után rugdosta a gólokat, és bár saját elmondása szerint nehezen beilleszkedő típus, az FTC-nél ezzel nem volt gondja, ráadásul a családja is hamar megszokta, megszerette Budapestet.

    A játékosok ilyenkor sorozatokat néznek, könyvet olvasnak, telefont nyomkodnak, Adama Traoré pedig általában zenét hallgat.

    „Nem rajongok a repülésért, de nincs is vele gondom – mondta lapunknak a Ferencváros mali válogatott támadója. – Szerbiába is felkészülten érkeztünk, tiszteljük a Csukaricskit, s bár ellenfelünk nem szerzett pontot a csoportban, ettől még nem tartjuk gyenge csapatnak. Kemény négyes a miénk, már a sorsolást követően tudni lehetett, hogy a továbbjutás a csoportkör utolsó két fordulójában dől el. Noha az előző néhány mérkőzésünk nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, az önbizalmunk a helyén van, győzni jöttünk Szerbiába!”

    Dejan Sztankovics a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Népligetben tartotta meg a mérkőzés előtti utolsó edzést, és a csapat csak a közös ebédet követően indult a repülőtérre. Igaz, hosszú utazással ezúttal nem kellett számolni, az FTC az elmúlt évek nemzetközi menetelése során megjárta többek között a „világ másik végén” fekvő kazahsztáni Tobolt vagy éppen Feröert, a szerb túra ezekhez képest villanásnyinak tűnt, a mindössze 515 kilométeres távolságot negyven perc alatt tette meg a repülőgép (a teljes út 550 kilométer volt).

    A grillsütés fővárosa Leszkovac. A hatvanezres város ugyanis a hamisítatlanul balkáni hangulatú a grillfesztiváljáról híres, a rendezvény néhány év alatt olyan népszerűvé vált, hogy már most képtelenség szállást találni a környéken a következő évi esemény idejére. A csevapról, a pljeszkavicáról, a roston és nyárson sült bárányról és malacról, a balkáni „turbófolkzenéről” és a töméntelen mennyiségű alkoholról elhíresült esemény nagy vonzerőt jelent, amit a helyiek már csak azért sem bánnak, mert a város és környéke finoman fogalmazva sem számít turistacélpontnak. Műemlékek alig vannak, a Görögországba nyaralni induló magyarok is rendre elszáguldanak a város melletti Belgrád–Nis–Szkopje autópályán. Ez nem is csoda, Leszkovac valahogy itt maradt a szocializmusból, szürke képet nyújtó ipari település. Pedig híres szülöttje is van, a hajdani NDK-s indiánfilmekből ismert Gojko Mitics itt látta meg a napvilágot, és mi, magyarok is találhatunk némi kapcsolatot: helyi adatok szerint tizenhat honfitársunk lakik a városban.

    A Ferencvárosnak csütörtök este az egykori textilipari fellegvárban, a „kis Manchesterként” emlegetett dél-szerbiai Leszkovacban kell helytállnia – az FK Csukaricski ellen kötelező a győzelem.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CSUKARICSKI–FTC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ