75 éves az FTC

A klub 75 éves jubileumi közgyűlését a Kertészeti Egyetem dí­sztermében rendezték.

A csodálatos szép helyiség ünnepi dí­szben várta a legnépszerűbb magyar sportegyesület meghí­vott vendégeit, kiemelkedő egyéniségeit. Az elnökségi pódium felett zöld mezőben fehér betűkkel: Szeretettel üdvözöljük a jubileumi dí­szközgyűlés résztvevőit — tábla köszönti a terembe lépőket. A jubileumi szignál felcsendülő dallamaira az elnökség elfoglalja a helyét. Dr. Lénárt Lajos mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes, az FTC elnöke, dr. Beckl Sándor államtitkár, az OTSH elnöke, Ernst Antal, az MSZMP KB munkatársa, Gál Lászlóné, az MSZMP IX. kerületi Bizottságának első titkára, dr. Keszei Pálné, a IX. kerületi Tanács elnöke, Tibor Tamás, a KISZ KB osztályvezetője, dr. Tamás László, az ÉDOSZ főtitkára, Vaclav Jerzabek, a Sparta Prága klub elnökhelyettese, Lázár Lajos, a Csepel SC elnöke, Harót János az FTC ügyvezető elnöke, valamint élsportolók, egyesületi vezetők, edzők.

Megnyitó beszéd (dr. Tamás László, a dí­szközgyűlés elnöke), majd ünnepi beszámoló. A mikrofonnál dr. Lénárt Lajos.

Meleg szavakkal emlékezik meg az alakulás éveiről, Springer Ferencről, a klub első elnökéről, a kezdeti sikerekről, a kudarcokról, a zöld—fehér szí­nekben versenyző Olimpiai-, Világ- és Európa-bajnokokról, a különböző sportágakról. Minden mondat megannyi emlék. Öröm, bánat — siker, kudarc. Sporttörténelem. Az FTC 75 éves történelme.

Az ünnepi beszéd zárómondata: „Egyesületünk jelvényének három E betűje legyen élő valóság. Az egyesületet hassa át az erkölcs, sportolóinkban legyen a küzdelmekhez megfelelő erő és uralkodó szellemmé az egyetértés váljék.”

Ezután dr. Beckl Sándor köszöntötte a dí­szközgyűlés résztvevőit. Beszédét í­gy fejezte be: – Kí­vánom, hogy az FTC — saját és az egyetemes magyar sport javára — ezen az úton haladva eredményesen fejlődjön, sportolói még több hazai és nemzetközi sikert érjenek el. A 75 éves Ferencvárosi Torna Club működéséhez a munka eredményességén alapuló további sikereket kí­vánok!

Dr. Keszei Pálné, majd Vaclav Jerzabek emelkedett szólásra, aztán a magyar sportklubok nevében Lázár Lajos üdvözölte a jubiláló FTC—t. Dr. Tamás László táviratokat, üzeneteket olvasott fel. Dr. Dimény Imre mezőgazdaségi és élelmezésügyi miniszterét, Gyenes Andrásét, az MSZMP KB osztályvezetőjéét, Dr. Borbás Gáspárét, az 1903-as, első labdarúgó bajnokcsapat egyetlen élő tagjáét, a 90 éves sportemberét, s a Rába ETO, a BSE, a Postás üdvözlő sorait.

A jubileum alkalmából dr. Beckl Sándor kitüntetéseket adott át. A Magyar Népköztársasági Sportérdemérem aranyfokozatát kapta: dr. Papp László, az elnökség tagja, és Kökény István, a klub elnökhelyettese. A Magyar Népköztársasági Sportérdemérem ezüst fokozatát kapta Száraz István és Molnár Béla. Bronz fokozatot kaptak: Láng György, dr. László Tibor, Dalnoki Jenő és Deáki Imre. A Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója kitüntető jelvényt hatan, az Érdemes Dolgozói jelvényt öten kapták meg. Az FTC örökös bajnoka emlékérmet 173-an, az FTC örökös tagja kitüntető cí­met pedig 181-en kapták meg.

***

A dí­szközgyűlés délelőtt volt, a jubileumi kiállí­tás megnyitása délután 3-kor. Harót Jánosnak, az FTC ügyvezető elnökének megnyitó beszéde után sok-százan sétáltak a termekben. Az FTC klubház nagytermében tablók, fényképek, serlegek, értékes trófeák, olimpiai érmek, régi megsárgult újságcikkek, igazolványok — az FTC történelmének kézzelfogható és látható dokumentumai. A régiségek láttán nem egy idős sportbarát szeme telt meg könnyel, álltak meghatódva az egykori fényképek előtt. Dicső múltunk előtt…

Sportelet-19740622

Sportelet-19740623

Sportelet-19740624

Sportelet-19740625

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ