2001.VIII.1. BL selejtező, Hajduk Split – Ferencváros: 0-0

A labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágóján az FTC a budapesti gólnélküli döntetlen után a Hajduk Split otthonában lépett pályára.

Csank János, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője úgy érzi, hogy együttese nem reménytelen helyzetben várja a Hajduk Split elleni szerdai Bajnokok Ligája-visszavágót. A párharc első felvonása a múlt szerdán Budapesten gólnélküli döntetlennel végződött.

– Ezúttal sokkal nyugodtabban tudtunk készülni, mint az első meccs előtt – mondta a szakvezető az MTI-nek. – A játékosok hangulatának és önbizalmának nagyon jót tett a szombati, Újpest elleni 2-1-es győzelem. Bár még nem nyújtottuk azt a teljesí­tményt, amit szeretnénk, de a küzdeniakarásra nem lehetett panasz. Hasonló hozzáállással a Hajduk Split otthonában sem vagyunk esélytelenek.

Csank úgy véli: a két csapat most már elég jól ismeri egymást, ezért döntő lesz, hogy ki tudja valami váratlan húzással meglepni a másikat.

– Itthon nagyon bátortalanok voltunk, senki nem mert kockáztatni, mindenki mereven ragaszkodott a taktikához, hiányoztak az improvizatí­v megoldások. A visszavágón felszabadult játékot várok, a többit majd meglátjuk.

A szakember nem tart attól, hogy játékosai megijednek a horvát szurkolóktól.

– Félelmetes hangulat lesz, 30 ezer fanatikus drukker komoly hangzavart tud okozni, de keretünkben sok rutinos futballista található, ezért a külső körülmények nem befolyásolhatják a teljesí­tményünket. Egyébként eddig úgy tapasztaltam, hogy a magyar futballisták csak az NB I-ben tartanak az idegenbeli meccsektől, mert nálunk megértik a nekik cí­mzett bekiabálásokat.

A Dunaferr tavaly, július 26-án, szintén BL-selejtezőn 2-0-ra nyert a splitiek otthonában.

A zágrábi napilapok elképzelhetetlennek tartják, hogy a Ferencváros jusson tovább. A horvát szakí­rók arra számí­tanak, hogy a Ferencváros labdarúgói “bunkert épí­tenek” majd a kapujuk elé, és gyors ellentámadásokkal kí­sérlik meg bevenni a házigazdák kapuját. Ugyanezt várja Nenad Gracan, a spliti csapat edzője is, akit csaknem minden horvát napilap megszólaltat szerdai számában. Az edző – akiről azt is megí­rják, hogy a Ferencváros esetleges spliti győzelme után a klubja könnyen útilapot köthet a talpára – visszafogottan, de önbizalommal telí­tve nyilatkozott az esélyekről. Számtalanszor elismételte, hogy az első találkozóhoz képest nem vár jelentős változást a Ferencváros összeállí­tásában és játékstí­lusában. Figyelmeztetett arra, hogy forró hangulatú meccsre lehet számí­tani, ahol a nyugalom, az összpontosí­tás és a fegyelmezettség billentheti a mérleg nyelvét a horvát csapat javára. Gracan a mérkőzés előtti utolsó percekig nem akar csapatot hirdetni, í­gy arról sem nyilatkozott, hogy pályára lép-e a csapat egyik ásza, Aljosa Asanovic.

A spliti játékosok is magabiztos nyilatkozatokkal erősí­tik a horvátok győzelembe vetett hitét. Vlatko Dolonga szerint ugyan “veszélyes” eredmény a budapesti gólnélküli döntetlen, de nem lehet baj a mérkőzésen. Mate Bilic úgy nyilatkozott, hogy véleményét inkább a pályán szeretné közzétenni, mégpedig gól formájában. A horvát csapat futballistái egyébként 5 ezer márkás prémiumért játszanak a Fradi ellen, egy cég pedig 25 ezer márka értékű sportfelszerelést ajánlott fel a játékosoknak.

Csank János, a Fradi edzője kijelentette, hogy csapata képes arra, hogy továbbjusson a harmadik fordulóba.

– Tudjuk, hogy nem lesz könnyű, de a budapesti 0:0 alapot ad arra, hogy számí­thassunk a végső sikerre – idézte az edzőt a Novi List cí­mű fiumei (Rijeka) napilap.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló, visszavágó:

Hajduk Split (horvát) – Ferencváros 0-0
Split, 30 ezer néző, V: Erdemir Orhan (török)

Hajduk Split: Pletikosa – Sablic, Stimac, Djolonga (Vejic 105.) – Musa, Rendulic, Carevic, Deranja, Butorovic (Srna 65.) – Bosnjak, Bilic (Asanovic 76.)

Ferencváros: Szűcs – Dragóner – Balog, Hrutka (Gyepes 60.), Cheregi (Alex M. Arruda 110.) – Kriston, Lipcsei, Szabó (Vén 99.), Szkukalek – Gera, Pinte

Sárga lap: Djolonga (24.), Musa (58.), Asanovic (78.), Carevic (86.) illetve Hrutka (57.), Gyepes (87.), Gera (93.), Kriston (94.), Szkukalek (105.)

7. perc: Carevic 20 méterről szabadrúgásból a felső kapufát találta el.
12. perc: Sablic hibázott a saját kapuja közelében, Gera betört a 16-oson belülre, de beadás helyett keresztbe lőtte a labdát.
19. perc: Carevic két csel után 19 méterről lőtt, Szűcs látványos vetődéssel védett.
29. perc: Bilic 35 méteres szabadrúgása után a labda centiméterekkel szállt fölé.
33. perc: Deranja 17 méteres lövését védte Szűcs.

A horvátok birtokolták többet a labdát, nyomasztó mezőnyfölényben játszottak. A ferencvárosiak szinte kizárólag a védekezéssel törődtek, a felezővonalon is elvétve jutottak át.

67. perc: Szkukalek átadásával Pinte tört be a 16-oson belülre, Pletikosa azonban kivetődve mentett előle.
68. perc: Gera baloldali beadása után Gyepes 10 méterről a kapufára ollózta a labdát.
81. perc: Pinte lépett ki a lesre játszó védők közül, de 8 méterről Pletikosába lőtte a labdát.

Az első játékrész nyomasztó horvát mezőnyfölénye után a második 45 percben a Ferencváros játszott jobban. A magyar bajnok több í­géretes támadást is vezetett, de a Hajdukhoz hasonlóan a legnagyobb helyzeteket is kihagyta, í­gy 90 perc alatt nem dőlt el a továbbjutás.

100. perc: Asanovic szöglete után Szűcs először kiejtette a labdát, de mielőtt nagyobb baj lett volna, megkaparintotta a játékszert.

A hosszabbí­tás első felvonása kiegyenlí­tett küzdelmet hozott, egyik oldalon sem alakult ki igazán veszélyes gólhelyzet, a horvátok tűntek egy kicsit fáradtabbnak.

107. perc: Szkukalek 26 méteres lövését Pletikosa tolta a léc fölé.

A ferencvárosiak játszottak fölényben, az utolsó tí­z percben a védő Cheregi helyett Alex M. Arruda személyében még egy támadó lépett pályára, de í­gy sem sikerült betalálni a Hajduk kapujába.

11-esek:

Alex M. Arruda jobb sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén védte
Asanovic félmagasan a jobb sarokba helyezett (1-0)
Pinte középre, a léc alá lőtt (1-1)
Srma a jobb sarkot vette célba, Szűcs azonban kiütötte a labdát
Szkukalek a bal sarokba helyezett (1-2)
Carevic a bal sarokba lőtt (2-2)
Lipcsei félmagasan a bal sarokba lőtt (2-3)
Deranja a kapu közepébe bombázott (3-3)
Vén a bal felső sarokba talált (3-4)
Stimac bal sarokra tartó lövésébe Szűcs beleért, de hárí­tani nem tudott (4-4)
Dragóner gyenge, bal sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén hárí­totta
Musa a jobb sarokba lőtt (5-4)

A 11-es rúgásokat a Hajduk Split nyerte 5-4-re, és ezzel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája 3. selejtező fordulójába. A Hajduk a 3. fordulóban a Real Mallorcával találkozik.

Csank János, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője: – Az első félidőben a Hajduk nyújtott jobb teljesí­tményt, utána azonban fokozatosan ellenfelünk fölé kerekedtünk. Több óriási gólhelyzetet is kihagytunk. A hosszabbí­tást jobban bí­rtuk erővel, de nem találtunk be a hazaiak kapujába, a büntetőknél pedig sajnos nem volt szerencsénk.

Csank: tovább kellett volna jutnunk

Csank János, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint együttesének a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulójából, a két mérkőzésen mutatott játék alapján tovább kellett volna jutnia a Hajduk Split ellenében.

A csapatok Budapesten, majd a spliti visszavágón is gól nélküli döntetlent játszottak egymással, azonban a 11-es párbajt a Hajduk nyerte 5-4-re.

– Több helyzetet dolgoztunk ki az ellenfelünknél, úgy érzem, hogy jobban is játszottunk, de nem volt szerencsénk, ezért most a horvátok örülhetnek – mondta az MTI-nek a szakvezető. – A spliti visszavágó úgy kezdődött, ahogy vártuk: a házigazdák nekünk rontottak, mi pedig védekezésre kényszerültünk. Arra is számí­tottunk, hogy ha nem sikerül gólt lőniük, akkor az idő múlásával egyre türelmetlenebbek, idegesebbek lesznek és akkor előttünk is adódnak majd lehetőségek. Ez pontosan í­gy is történt, sajnos nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket.

Csank hozzátette: csapata erőnlétileg is a Hajduk fölé nőtt.

– A játékosok remekül tehermentesí­tették egymást, mindig más futott fel a támadásokkal, í­gy mindenkinek maradt ideje a pihenésre is. A horvátok arra számí­tottak, hogy 90 perc elég lesz eldönteni a továbbjutást és ennyi idő alatt ki is hajtották magukat. Korábbi együtteseinknek jobb volt a kondí­ciója, mint a mostaninak, de itt is hamarosan el fogjuk érni az általam elvárt szintet.

Csank úgy véli, hogy a 11-es rúgások máshogy is alakulhattak volna, ha két stabil embere; Zombori Zalán és Horváth Péter is a rendelkezésére áll.

– Zomborihoz hasonlóan magabiztos 11-es rúgóval edzői pályafutásom során még nem találkoztam, és Horváth is nagyon megbí­zhatóan, pontosan végzi el a büntetőket. Valószí­nűleg ha ők is ott vannak velünk, akkor másképp alakulnak az események, de ezen most már nincs értelme rágódni. Úgy érzem, nem kell szégyenkeznünk, emelt fővel búcsúztunk el az idei nemzetközi kupaküzdelmektől.

A Bajnokok Ligája bevezetése (1991) óta magyar induló még soha nem esett ki ilyen korai szakaszban.

Egy hozzászólás a(z) 11111010001ejegyzéshez

  • Dragóner Attila elrontott tizenegyese után a Hajduk Split jutott a BL harmadik fordulójába. A gólnélküli visszavágó első félidejét a horvátok uralták, ám a másodikban a Ferencváros három óriási gólhelyzetet is kihagyott, amivel akár fölényesen is nyerhette volna a meccset. Az első félidő nagy horvát nyomasztó horvát mezőnyfölényt hozott, ám a hazai csapat két Carevic-lövéstől eltekintve nem jelentett sok veszélyt a Ferencváros kapujára. A zöld-fehérek csak elvétve jutottak el a horvátok térfelére. A második játékrész lényegesen több izgalommal járt: Fradi a félidő közepére kiszabadult a saját térfeléről, átvetette a játék irányí­tását, és két óriási Pinte-helyzet, valamint egy remek Gyepes-ollózás révén akár fölényesen nyerhette volna a meccset A rendes játékidő nem hozott gólt, a hosszabbí­tásban pedig már csak az eredmény tartására törekedtek a fáradó csapatok. A tizenegyes-párbaj a hatodik körben dőlt el, amikor Dragóner hibáját kihasználva a horvátok jutottak a BL harmadik körébe. A Ferencváros nem játszott alárendelt szerepet a selejtezőn, ám a budapesti 90 és a spliti 120 perc alatt sem tudtak gólt lőni a zöld-fehér csatárok.

    Hajduk Split -- Ferencváros: 0-0, büntetőkkel: 5-4
    Split, 30.000 néző, vezette: Erdemir Orhan (török)

    Hajduk Split: Pletikosa -- Sablic, Stimac, Djolonga (Vejic 105.) -- Musa, Rendulic, Carevic, Deranja, Butorovic (Srna 65.) -- Bosnjak, Bilic (Asanovic 76.)

    Ferencváros: Szűcs L. -- Dragóner -- Balog Z., Hrutka (Gyepes 60.), Cheregi (Alex M. Arruda 110.) -- Kriston, Lipcsei, Szabó (Vén 99.), Szkukalek -- Gera, Pinte

    Sárga lap: Djolonga (24.), Musa (58.), Asanovic (78.), Carevic (86.) illetve Hrutka (57.), Gyepes (87.), Gera (93.), Kriston (94.), Szkukalek (105.)

    Az első veszélyt egy Hajduk-szabadrúgás jelentette: Deranja buktatása után Carevic bombázott 18 méterről a felső kapufára. Negyedóráig kellett várni az első zöld-fehér lehetőségre: Sablic hibázott a saját kapuja közelében, Gera betört a 16-oson belülre, de beadás helyett keresztbe lőtte a labdát. A 19. percben Carevic, a tehetséges horvát irányí­tó a 10. percben egy remek szóló után középről lőtt kapura, de Szűcs bravúrral szögletre tolta a labdát. Az első félóra végén Bilic 35 méteres szabadrúgása szállt alig fölé, majd Deranja lövését védte Szűcs. Három gólhelyzetet hagyott ki a Fradi.

    A második félidő elején lesgólt szerzett a spliti csapat: Bilic ugratta ki Deranjat, ám két méteres les nem kerülte el a török bí­ró figyelmét. A 60. percben Musa a 16-os sarkánál vágta fel Szabó Tibort, de a szabadrúgást Lipcsei mellécsavarta. A 68. percben Szkukalek indí­tásával Pinte lépett ki, de nagy helyzetben négy méterről Pletikosába lőtt. Egy perccel később a Hrutka helyére beállt Gyepes nyolc méterről gyönyörű mozdulattal húzta kapufára Gera baloldali beí­velését. Aztán egy horvát szabadrúgás előtt kisebb lökdösődés alakult ki a ferencvárosi tizenhatos mellett, a végén a csereként beállt Aljosa Asanovic, a legutóbbi VB-bronzérmes horvát válogatott tagja kapott sárgát. Később Pinte lépett ki a baloldalon, ám hat méterről óriási helyzetben ismét a Hajduk kapusát találta el. Egy perccel a vége előtt aztán Asanovic szabadrúgását kellett védenie Szűcsnek.

    A hosszabbí­tásban kiegyenlí­tett volt a küzdelem, egyik oldalon sem alakult ki igazán veszélyes gólhelyzet, bár egy jobboldali beí­velést Cheregi majdnem Szűcs kapujába fejelt. A fáradó horvátok mellett egyre többször szereztek labdát a fradisták. A 107. percben Szkukalek 20 méterről bombázott, ám Pletikosa szögletre tenyerelte a középre tartó labdát. Öt perccel a hosszabbí­tás vége előtt Gera csavart kapura egy szabadrúgást a balösszekötő helyéről, a sorfalról azonban az alapvonalon túlra pattant a labda. Már érett a büntetőpárbaj lehetősége, amikor az utolsó percben óriási lehetőséghez jutott a Hajduk, ám Deranja elől Lipcsei tökéletes becsúszással mentett. A végén a horvátok még kétségbeesetten rohamoztak, de nem született gól, í­gy a 11-esekre maradt a döntés.

    A büntetőkre kijelölt első tí­z játékosa nem tudta eldönteni a továbbjutást. A Fradinál a csereként beállt brazil Arruda ugyan kihagyta, azonban utána Pinte, Szkukalek, Lipcsei és Vén is belőtte. A horvátok a vetránokban és az ifjakban bí­ztak: az „öreg” Asanovic és Stimac hibátlan volt, éppúgy, mint a tehetséges Carevic és Deranja, csak Srma lövését tudta megfogni Szűcs kpaus. A hatodik embereknél azonban Dragóner Attila hanyagul emelt Pletikosa kezébe, mí­g a bosnyák Musa nem hibázott, ezzel a Hajduk Split jutott a Bajnokok Ligája harmadik fordulójába, ahol a csoportmérkőzésekért a spanyol Real Mallorcával játszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ