A Ferenczvárosi Torna Club II. csapata

sv-19041225(Az I. osztályú szövetségi dij 1904. évi győztese.)


A Magyar Labdarúgók Szövetsége által a bajnokságért küzdő egyesületek II. csapatai részére kitűzött szövetségi dí­jért az idén harmadizben folyt a verseny Az előző két évben a Budapesti Torna Club II. csapata vitte el e dijat, az idén pedig a Ferenczvárosi Torna Clubnak képünkön bemutatott II. csapatáé lett a babér.

Mint az előző években, most is érdemest ért a dicsőség a győzelmekért, melyek reálitása kétségen felüli; különösen ha visszapillantunk e club csapatainak fokozatos fejlődésére. Miként a bajnokságban az I. csapat minden évben egy helylyel került előbbre, még ilyképen tavaly a bajnokság első helyezettje és igy győztese lett s ezen elsőségét a játéktéren elért eredményeivel az idén is megtartotta; — épp úgy II. csapata is helyről-helyre nyomult előre évenkint: 1902-ben a harmadik, 1903-ban a második, az idei 1904. évben pedig az első helyre került kilencz versenyző közül 28 ponttal. E dí­jért befolyt 16 matche közül csak a két legelső tavaszit vesztette el, azontúl azonban az I. csapatból kimaradt s kezdetben neheztelő játékosokkal megerősödött csapat végignyerte minden mérkőzését fölényesen. Legszebb mérkőzése tavaszszal volt a Magyar Athletikai Club ellen, mikor ezen legveszedelmesebb konkurrensét 5:2 arányban győzte le. Ekkor volt képessége tetőpontján; összjátéka ezen időben sok első csapatát felülmúlta, hű kifejezése látható ennek akkor egymásután elért következő győzelmeiben, u. m. 12:0, 8:0, 6:2, 5:2, 9:0, 6:0, 11:0. — Az őszi idényben erősen meggyengült ugyan, mert az I. csapat dissidenseit és egyéb betegeit pótolta, de még mindig erősebb maradt ellenfeleinél.

sv-19050101-3Az 1904. évben játszott 24 mérkőzést, ezekből 22 győzelem és 2 vereség érte; adott 101 goalt, kapott 20 goallt.

Szerepelt vidéken is a szabadkai „Bácska“ Athletikai Club ellen 3:0 győzelemmel.

Képünkön a csapat abban az összeállí­tásban látható, melyben november 27-iki utolsó matchükön a B. T. C. II ellen játszott. Középen áll Dobronyi Béla kapus, jobb oldalán Hahn Vilmos és baloldalán Goetzl Miksa hátvédek, a középső sorban előttük jobbról Láng Ferencz, Horn Lajos (kapitány) és Weinber János fedezetek, az első sorban pedig nekik jobbról kezdve Stefán Ferencz, Braun Rezső, Korody Károly, Kovácsik Endre és Ecker Nándor csatárok. A csapat jobboldalán látható dr. Schneider Béla ügyvéd, a club titkára, a baloldalon Horváth Ferencz a club football kapitánya.

Meg kell emlí­tenünk az őszi saisonban az I. csapatba került Scheibel Józsefet, Deutsch Bélát és Pákay Ágostont, továbbá Herschkovics Lászlót és Weinber Józsefet, kik őszszel már nem játszottak ugyan, de a kiket a dicsőség, különösen a tavaszi szép győzelmekért nem kevésbbé illet meg.

(Sport-Világ, 1904. december 25.)

ns-19041225-2Az I. osztályú egyesületek második csapatjai részére kitűzött úgynevezett Szövetségi dí­jnak idén három komoly aspiránsa volt. A Ferenczvárosi Torna-Club II. volt a leginkább praedestinálva a dí­jra sikerei és tudása révén. Tavaszszal szép győzelmekkel dicsekedhetett s őszszel egyáltalán nem akadt legyőzőre. Kár, hogy a Magyar Athletikai Club csapata — melynek a F. T. C.-al egyenértékű esélye volt — ez utóbbival az ősz folyamán az első csapat visszalépése folytán nem mérkőzhetett, mert igy legalább tiszta képét láttuk volna a két első helyen szereplő csapat képességének. Ha a M A. C. II. csak eldöntetlenül végzett volna a F. T. C. II.-vel, megnyeri idén a Szövetségi dí­jat. Az első csapat visszalépéséért tehát a II. csapat bűnhődött. A Szövetségi dí­j í­gy is érdemes csapat birtokába jutott s annak bizonyí­tékát szolgáltatta, hogy a Ferenczvárosi T. C.-nak nem kell aggódni a jövőjéért, mert az első csapat dissidenseit a második csapatot képező tartalékok méltóan pótolják.

(Hajós Alfréd, Sport-Világ, 1905. január 1.)

MLSZ. Kivonat az Intéző Bizottság 1905 február 16-án tartott üléséből. Az 1904. évben lefolyt bajnoki mérkőzések azon játékosai kik játékéremre igényt tarthatnak, főtitkár kimutatása szerint a következők.

I. osztályú szövetségi dij. Ferencvárosi Torna Club. Kovácsik Endre 13, Láng Ferencz 13, Stefán Kálmán 13, Horn K. Lajos 12, Ecker Nándor 11, Braun Rezső 10, Weinbeer János 10, Deutsch Béla 9, Hahn Vilmos 9, Pákay Ágoston 9, Scheibel József 7.

(Nemzeti Sport, 1905. február 26.)

Az MLSz. 1907. évi február hó 5-én este 7 órakor (…) tartandó VI. évi rendes közgyülésén osztja ki a bajnoki érmeket.

Az éremre jogosult játékosok névsora: Kovacsik Endre (13), Láng Fer. (13), Stefán Kálmán (13), Heruk Lajos (12), Ecker Nándor (11), Braun Rezső (10), Weinbeer János (10), Deutsch Béla (9), Hahn Vilmos (9), Pákay Ágoston (9), Scheibel József (7).

(Nemzeti Sport, 1907. január 20.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ