A Fradi dicső kupamúltja – 1932/33

A Ferencváros Sárosi fölényes centerjátékával lehengerelte az Újpest csapatát

23 éve küzdenek csapataink a Magyar Kupáért, és tizenötödször állottak fel döntőre azok a csapatok, amelyek méltónak bizonyultak az egész évi küzdelem után erre a dí­szes, nagy jelentőségű szerepre. De a Magyar Kupa megalapí­tása óta nem volt még eset arra, hogy ilyen hatalmas gólaránnyal dőljön el a vándordí­j védésének sorsa! Az eredmény nagysága, furcsa nagy gólaránya azonban nem azt jelenti, hogy az idei döntőben kisebb értékű csapat volt az egyik fél. Hiszen a Ferencvárosban a magyar bajnok az Újpest csapatában pedig az idei bajnokjelölt állott ki a Hungária körút remek pázsitjára. Az az Újpest, amely éppen a Ferencváros elleni győzelmével ugrott a bajnoki rangsor élére, ahonnan már szinte el sem mozdí­tható. A két ellenfél tudását, egymáshoz méltó voltát, elismerte az egész futballvilág. Elismerte az a közönség is, amely közel tí­zezres számban lepte el a nézőteret, hogy tanúja legyen a legszebb magyar futballdí­j végső küzdelmének.
A pálya salakján a játéktér közepével egyvonalban asztalon áll a Magyar Kupa remekbe készült eredetije. Rendőr ül az asztalnál, az vigyáz rá. A rendőrökön fehér kesztyű, sürögnek-forognak az MLSZ vezérei, elnökei, látszik, hogy ünnepe van a futballnak.

S most következzék a napjainkig is gólcsúcsot hozó döntő eseményeinek, góljainak a felidézése.

A 6. percben Kohut taccsot dob, Sárosi kifordul, pár lépés után laposan lő. Aknai vetődik, de csúnyán kiejti a lövést, s aztán már hiába igyekszik utána, a jókor érkező Táncos beragasztja, 1-0.
A 13. percben Kohut beadása meglepi Aknait, Takács elől ugyan ki tudja ütni a labdát, Takács bebotlik a kapuba és utána száll a résen levő Sárosi lábáról a labda is, 2-0.
A 15. percben Papp hosszan adja az újpesti kapu elé a labdát. Sárosi felugorva visszafejeli Takács lábára, aki jobbal állí­t, ballal csőröz és a labda tí­z méterről laposan becsúszik a későn vetődő Aknai mellett, 3-0.
Táncos Misi úgy rohan, mint fénykorában, beadása pontosan száll Sárosi mellére, a centernek cseleznie kell, mert rajta vannak, jobbra húzódik, középre gurí­t, Takács már ott van, és Aknai hiába fut a gólzsák elé, mellette becsúszik most is a Takács gól, 4-0.
Két perc sem telik bele, már újabb pompás akció viszi előre a labdát: Korányitól Lázár kapja, ő befelé játszik Turaynak, a centerhalf rögtön előre dobja Toldinak ő két újpesti között meglepő szépen csúsztat ki Sárosinak, Sárosi fut, s hiába üldözik, Futó is elkésik, a 16-osról lövés száll a jobb felső sarokra és Aknai tehetetlen a lécről bepattandó remek dugóval szemben, 5-0.
Nem megy semmi az Újpestnek! Pedig a 31. percben még 11-ese is van. Avar lövésébe Korányi beleütött. P. Szabó a nagy 11-es rúgó lőtte félmagasan, arasznyival mellé!
A 35. percben Kohut támad, Toldi elé játszik, a lővésbe Táncos nyúl bele, róla röviden Sárosi elé pattan a labda, és a center biztosan lő a sarokba, 6-0
A második félidő 5. percében Sárosi kifejeli a labdát a jobbszélre, Táncos futtából átveszi, senki sem ér a nyomába, Aknai kifelé indul, de a szélső lábáról mellette biztosan száll a hálóba a második Táncos gól, 7-0.
A 25. percben Lázár szép keresztlabdájával Takács fordulásból kiugratja Táncost, a szélső megint el robog az újpesti védők mellett, begurí­t, és Toldi úgy bevágja, hogy Aknai erről igazán nem tehet, 8-0.
A 27. percben szabadrúgás az Újpest ellen. Sárosi Lykának gurí­t, ez előre ad Takácsnak, aki elhúz Futó mellett és laposan a bal sarokba lő, 9-0.
Aknai kirúgását a 29. percben Turai Kohutnak vágja ki, ez pompás lendülettel viszi rá a labdát a kapura, 12 méterről megvágja, és Aknai csak érinteni tudja az erős lövést, a labda nem áll meg a túlsó oldalhálóig, 10-0!
Két számjegyű eredmény! Az emberek hüledeznek, tanácstalanul néznek egymásra: mi ez?
A 33. percben Papp elengedi P. Szabót, aki a 16-osról lő, a labda a kapu előtt ugrik és a vetődő Háda mellett becsúszik, 10:1.
Kohut beadása a 38. percben Sárosi mellére száll, egy csel, Aknai beugrik a lövésbe, a labda Takács elé pattan, s ő betalál az üres kapuba, 11-1.

A Ferencváros feltámadt ezen a kupadöntőn, s olyan remek támadó játékot játszott, amely előtt nem állhatott meg az Újpest, s amely magától valóban hozta a nagy, évtizedekig talán örökre emlékezetes eredményt. A Ferencvárosi tábor kirobbanó örömmel fogadta a hatalmas győzelmet. Mikor a bí­ró utolsót füttyentett, az állóhely oldalról tomboló erővel hangzott a kiáltás: Hajrá Fradi!, éljenzés hangzott, a játékosok pedig boldog örömmel sorakoztak az asztal elé, amelyen a Magyar Kupa állott. Az asztal mögött már a mérkőzés utolsó perceiben elhelyezkedett az MLSZ vezérkara, és az ünnepélyes átadás vendégei.
Usetty Béla lépett az asztal elé a fényképezés után, s a következő beszéddel adta át a kupát a Ferencvárosnak:
– A szép játéknak, amelyet még akár órákig elnéztünk volna vége van, s a győztesnek meleg gratulációval adom át a Magyar Kupát. Fiúk, megérdemeltétek a győzelmet! Régen láttunk ilyen szép játékot a Ferencvárostól. Ti pedig újpesti fiúk ne csüggedjetek. Ti a múltkor mutattátok meg tudásotokat. Haladjatok úgy, hogy legközelebb nektek adhassam át ezt a szép dí­jat.
Kohut Vili vette át ezt a szép kupát, háromszoros éljent vezényelt az MLSZ elnökére, és a Szövetségre. Erre hirtelen Langfelder állott elő, és a következőket mondotta:
– Úgy érzem, hogy fennállása óta ma viselte el a legnagyobb, legsúlyosabb vereséget az Újpest. Fáj ez a vereség, de meghajlunk a jobb előtt, s gratulálunk legyőzőnknek, a Ferencvárosnak. Kiáltsatok újpesti fiúk a Ferencváros csapatára háromszoros éljent!

Bővebben …

Negyeddöntő: Ferencváros-Bocskai: 3-1
Elődöntő: Ferencváros-Szeged FC: 3-2

DÖNTŐ: 1933. május 25. Hungária út: Ferencváros-Újpest 11:1
10 ezer néző, vezette: Klein Arpád
Góllövők: Takács II.(4), Sárosi(3), Táncos(2), Toldi, Kohut ill. P. Szabó

A kupagyőztes csapat: Háda – Korányi, Papp – Lyka, Turay, Lázár – Táncos, Takács II., Sárosi, Toldi, Kohut
A kupát átvette: Kohut Vilmos

a

Ugyanebben a sorozatban még 1933 februárjában a Kispest is hasonló verést kapott az Üllői úton

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) A Fradi dicső kupamúltja – 1932/33 bejegyzéshez

  • “Fáj ez a vereség, de meghajlunk a jobb előtt, s gratulálunk legyőzőnknek, a Ferencvárosnak. Kiáltsatok újpesti fiúk a Ferencváros csapatára háromszoros éljent!” Hihetetlen, mennyire más volt az a szellemiség, ami akkor jellemezte a futball közegét! Kár, hogy ez ma már csak illúzió, hogy az erőszak és a gyűlölet ennyire beásta magát a társadalomba. Nagyon jó olvsani erről a győzelemről, remélem az elkövetkező szezon, további diadalmas győzelmeket fog hozni a Dózsa ellen! Hajrá Fradi!

  • Szegények, néhány régi gombóc még mindig a torkukban van!
    Kellemes olvasmány volt, köszönöm.

  • De szép ilyen történeteket olvasni! Nagyon jó meccs lehetett!

    Köszönjük!

    Hajrá FRADI!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső