A Fradi naptára, december 17.

tempo-naptar

Évfordulók:

102 éve született Bosánszky Jenő
37 éve született Jovanovic, Aleksandar
98 éve született Pesti György
29 éve született Rju Szung Vu
128 éve született Schaller József
32 éve hunyt el Száger Mihály

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. FTC – Törekvés 2:1, Edzőmérkőzés
1916. III. ker. TVE – FTC 2-0, NB1
1927. Olimpiakosz – Ferencváros 2-4, nemzetközi barátságos
1931. Jugoszlavija – Ferencváros 3-1, nemzetközi barátságos
1932. Rabat válogatott – Ferencváros 1-11, nemzetközi barátságos
1933. Admira Wien – Ferencváros 1-1, nemzetközi barátságos
1939. Ferencváros – Újpest 0-1, NB1
1944. MÁVAG – Ferencváros 2-1, NB1
1950. ÉDOSZ – Textiles 1-3, NB1
1956. Vojvodina – Ferencváros 1-3, nemzetközi barátságos
1958. Ferencváros – SBTC 3:1, NB1
1961. River Plate – Ferencváros 2:0, nemzetközi barátságos
1977. Ferencváros – MTK-VM 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 5 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 27-19 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1944. Ónodi II. Béla
1944. Tátrai Sándor

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1944. Berkessy Elemér
1950. Vadas Miklós

“Az FTC négy játékosa lévén Münchenben, a megegyezés értelmében a Törekvés is tartalékokkal spékelt csapattal állott ki. A mérkőzés igen szép volt. Az FTC két goalját Pataky lőtte, a Törekvését Kováts. Biró: Ujváry Ödön (BTC). A ferencvárosi csapatban ismét szerepelt Szeitler Károly, a kitűnő jobbszélső.” (1911 – Törekvés)

NS-19271218-02-19271217

1927

“Csütörtökön a 22:0-ás rekord túraeredményt ért el a Ferencváros s tegnap szintúgy kétszámjegyű eredménnyel fejezte be a mérkőzést. Amí­g a csütörtöki II. osztályú csapatokból állí­tották össze a zöld-fehérek ellenfelét, addig tegnap I. osztályú játékosokból került ki Rabat válogatottja. Ezt érezni is az eredményen, hiszen a zöld-fehérek ezúttal éppen félannyi gólt lőttek, mint legutóbb. De azért ez is elég még! Végig borús időben, földes, teljesen sáros talajú pályán léptünk pályára 6000 néző előtt. Csapatunk nagyszerű játékával itt is egy-kettőre megnyeri a közönség tetszését s nem sokkal a kezdés után megindul a gólözön, ebből az első félidőben különösen Turay veszi ki a részét. Szünetben incidens támad a bí­ró és ellenfelünk között. Már a pályán is kifogásolták a rabatti játékosok a bí­ró í­télkezéseit s a megsértődött bí­ró nem hajlandó tovább vezetni a mérkőzést. Bí­rót cseréltünk, de megváltoztatjuk az összeállí­tásunkat is. Bukovai pihenőt kap a vasárnapi mérkőzésre, Sárosi hátrahúzódik, Takács II. is kiáll s szóhoz jut a két tartalék, Székely és Kovács. Székelynek ez az első játéka s eleinte kissé elfogódottan mozog. Annál jobb Kovács, aki egymásután lövi a góljait. Végeredményben Turay négy, Kovács három, Takács II., Táncos, Sárosi és Kohut egy-egy gólt szerzett.” (1932 – Rabat válogatott)

“Csapatunkat már a határon fogadták a Vojvodina vezetői. A vasárnapi lapok nagy cikkekben számoltak be a Ferencváros érkezéséről és igyekeztek minél jobban beharangozni a Vojvodina elleni mérkőzést. Az érdeklődés ennek megfelelően nagy volt. Több mint 15 ezer néző jelent meg a pályán. Hűvös, őszies időben indult a mérkőzés. Őszintén megvallom, nemigen reméltük, hogy legyőzzük a kitűnő noviszádi csapatot. Játékosaink többsége kiegyezett volna egy döntetlenben is. Hogy mégis sikerült a győzelem az elsősorban a csapat küzdőképességének tulajdoní­tható. A mérkőzés után valamennyien nagyon boldogok voltunk, hiszen a Ferencvárosnak újjáalakulása óta ez volt az első nemzetközi mérkőzése. Reméljük a folytatás is sikeres lesz és a csapat mai fiataljai ugyanolyan jól megállják majd a helyüket, mint hí­res elődeik. A Vojvodina többet támadott mint a Ferencváros, a mieink azonban gyorsabb csatárjátékot mutattak, több gólhelyzetet teremtettek, mint az ellenfél s helyzeteiket jobban használták ki.” (1956 – Vojvodina)

A Kinizsi-korszak után, a Fradi Jugoszláviai túráján ők viselték először az "FTC" feliratos mezt. Állnak (balról): Szigeti, Mátrai, Buzánszky, Gulyás, Dalnoki. Elől: Kertész, Fenyvesi, Dékány, Varga, Ombódi, Orosz (fotó: File László)

1956, A Kinizsi-korszak után, a Fradi Jugoszláviai túráján ők viselték először az “FTC” feliratos mezt. Állnak (balról): Szigeti, Mátrai, Buzánszky, Gulyás, Dalnoki. Elől: Kertész, Fenyvesi, Dékány, Varga, Ombódi, Orosz (fotó: File László)

file-img038

“Nagyszerű idő kedvezett a hétköznapi mérkőzésnek. Sütött a nap, nemvolt hideg és köd sem zavarta a látást. A pálya talajának kí­mélése céljából az előmérkőzést az edzőpályán játszották le. Kissé laza, de viszonylag jó állapotban lévő pálya várta a játékosokat. A szurkolók már a játékvezetői sí­pszó elhangzása után nagy buzdí­tásba kezdtek: zúgott a Hajrá Fradi! kiáltás. Hosszú szünet után győzött a Ferencváros. A zöld-fehérek nagyon készültek erre a találkozóra, s erejük megfeszí­tésével küzdöttek. Az első perctől kezdve nagyon lelkesen, odaadóan harcoltak, időnként főleg szünet után az első félórában, jól is játszottak. Sokat mozogtak, főleg a csatárok, gyakran változtatták a helyüket, a labdát igyekeztek állí­tgatás nélkül gyorsan továbbí­tani és néha valóban kevés húzással közelí­tették meg a tarjániak kapuját. Meglepően sokat lőttek kapura, főleg Friedmanszky. A játékidő nagyobbik részében a Ferencváros nagy fölényben játszott, és a játék képe alapján ilyen arányban is feltétlenül megérdemelte a győzelmet.” (1958 – SBTC)

“Az első félidő egyenlő erők küzdelmét hozta, az MTK-VM játékának szervezettségével, játékosainak fegyelmezettségével egyensúlyozta a hazai pályán bátran támadó ellenfél technikai fölényét. A bajnokságban eddig látottak alapján sokan arra számí­tottak, hogy Nyilasi kiválása, az erőnléti fölény, a makacs küzdeni tudás szünet után az MTK-VM javára billenti majd a mérleg nyelvét. S hogy ez nem következett be, abban csak mellékszerepet játszott a kék-fehérek számára balszerencsés körülmények között született első gól. Az döntött, hogy a Ferencváros fiataljai sokkal többet mozogtak labda nélkül, szinte minden elpattanó labda a zöld-fehéreké volt, sokszor úgy tűnt, mintha többen lennének a pályán. A Ferencváros tehát megérdemelten nyert, ennyivel jobb volt!” (1977 – MTK-VM)

1911

9 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, december 17. bejegyzéshez

 • Minden nyilví n van tartva.

  Ami épp olyan fontos: Mindig lesznek emberek, akiket ez érdelni fogja, ameddig az FTC létezni fog (és azutí n is).

 • Az 1944 dec. 17-i MÁVAG -- FTC mérkőzés gólszerzőinek nevét tudjuk esetleg? Illetve, hogy hányadik percben szerezték azokat?

  Köszönettel

  • A Fradi gólját Kéri lőtte a 85. percben.

   • Honnan a bánatból tudtok ilyeneket? És hol van még klub a világon, melynek vannak olyan szurkolói (Szabó M. nevű FRADISTA társam), akit EZ érdekel??? Ez egyszerűen fantasztikus! 1944. dec. 17. a Fradi gólját Kéri lőtte a 85. percben … megható … 44.decemberéről sok minden eszébe juthat magyar (és európai) embernek, de az, hogy Kéri “Birka” hányadik percben lőtte a gólunkat … Mielőtt bárki félreértené! Ebben semmi irónia nincs, csak a LEGMÉLYEBB TISZTELET! Úgy “mindenfradi” iránt érdeklődő szurkolótársaim, mint a hihetetlen munkát végző T. szerkesztőség iránt!
    HAJRÁ FRADI!!!
    ADDIG nem hal ki egy nép, addig nem szűnik meg egy klub, amí­g EZ IS FONTOS!

 • És -- nem mellesleg Lacimadár nagyon szép, mélyről fakadó gesztusát átvéve és fejet hajtva a nagy riválisok előtt is, akik nélkül mi sem lennénk azok és akkorák, akik és amekkorák, és akikkel együtt tettük valaha naggyá ezt a játékot kis hazánkban -- emlí­tsük meg azt is, hogy ma 70 éve született Bene Ferenc, aki az utolsó bő évtizedére egyébként nekem is földim lett. Isten nyugosztalja az ellenfél óriását.

  • Kispufi, azt hiszem, egyetértünk, Bene Feri attól még lehetett a magyar sport KOLOSSZÁLIS HÉROSZA, hogy épp az Újpestben játszott … Kossuth vs. Széchenyi, Batthyány vs. Deák … Mátyás királyunk is lecsukatta saját apósát, Szilágyi Mihályt, kedvenc humanista költőjét, Janus Pannoniust … ebből csak azt akarom -nagy nehezen!- kihozni, hogy MI magyarok sem mindig állunk 1 oldalon (nem is lehet), de attól, hogy valaki a MÁSIK oldalon áll, még lehet UGYANOLYAN értékes ember, mint a mi hőseink! Attól nekem egy Orth, egy Hidegkuti, egy Sándor “Csikar”, egy Szusza, Göröcs, Bene, Törőcsik ugyanolyan “bálvány, “hérosz”, hogy épp nem a mi oldalunkon állt … fájt és fáj, amikor megver(t)nek bennünket, de az MTK-t változatlanul csak kedvelni tudom (“Rasszista-fasiszta-fradista” létemre), az ÚTE-nak pedig minden tiszteletem és elismerésem … no, nem ennek, hanem a Zsengellér-Szusza, Fazekas-Göröcs-Bene-Dunai II. -Zámbó, Fekete-Törőcsik-Nagy L. …. no, NEKIK minden tiszteletem és elismerésem! Azután, hogy az Újpestről, mint “klubról” mi a véleményem, az egy más kérdés … de az évtizedeken át benne játszó földöntúli zsenik játékát ugyanúgy élveztük (főleg a válogatottban!), mintha a mieink lettek volna … és elismerni mások tudását, nem kerül semmibe … sőt, nem is fáj!

   • Csak hogy pontosí­tsak:

    Szilágyi Mihály Mátyás királynak a nagybátyja (édesanyja testvére) volt. De attól még lecsukatta.

    • Jaj, tényleg, pedig én se először futottam végig Lacimadár sorait, és egész nyilvánvaló történelmi tény, mégse tűnt fel nekem se a tévesztés.

    • Milyen igaz, elnézést, mea culpa! Nem értem, hogy í­rhattam le ekkora marhaságot, TERMÉSZETESEN a nagybátyja volt! “Szilágyi Erzsébet levelét megí­rta, szerelmes könnyével azt is telesí­rta …” Az apósa (Jiri z Podebrady, vagy valami ilyesmi) éppen Mátyást tartotta túszként Prágában … a 2. após meg gondolom, valami Ferdinánd lehetett … ezek az aragónok általában Ferdinándok voltak 😛
     Szerintem miközben í­rtam, lehet, hogy épp volt apósommal beszéltem telefonon és elábrándoztam … 😛 :mrgreen:
     A lényegben egyetértünk: nemes ellenfeleinket tisztelni kell!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső