A Fradi naptára, december 28.

tempo-naptar

Évfordulók:

40 éve született Kővári Gábor
37 éve hunyt el Szabó Pál
31 éve hunyt el Vigh Zoltán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1913. Párizs válogatott – FTC 1:5, nemzetközi barátságos
1923. Galatasaray – FTC 1-1, nemzetközi barátságos
1924. Alba FC – FTC 0-5, nemzetközi barátságos
1930. FC Genova – Ferencváros 3-1, nemzetközi barátságos
1935. vegyes CA Paris, Sochaux – Ferencváros 3-3, Nemzetközi torna
1941. Gradjanski – Ferencváros 4-2, nemzetközi barátságos
1963. 1. FC Nürnberg – Ferencváros 0:1, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 7 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 18-12 gólkülönbség

“A sportéhes budapesti közönség vásárnap este hiába várta a megszokott helyeken a távirati értesí­tést, a Franciaországban duló hóvihar lehetetlenné tetté Budapesttel a távirati összeköttetést. A mérkőzést is folytonos havazás között játszották végig és az FTC egyetlen goalját is a havazásnak köszönheti. Alig egy perccel a mérkőzés kezdete után egy, a hóban megakadt labdát a labda mellett álló francia középcsatár a gyanútlan Fritz kapujába küld. Erre azután az FTC olyan tempóba kezd, amilyennel különb ellenféllel szemben is minden körülmények között győzött volna. Erre a tempóra szükség volt különben, mert amint a távirati értesí­tésből látjuk, a mérkőzést vezető biró igen sok sikeresnek í­gérkező támadását akadályozta meg a magyar csapatnak. Vasárnap játszott már az FTC csapatában Kiss centerhalf is, aki a csapat után szombaton érkezett ki Párisba.” (1913 – Párizs válogatott)

TV-19140125-10-19131226

“Meglehetősen kí­váncsian ültünk vonatra Livornóban, hogy az ősi Róma falai közé utazzunk. Kí­váncsiságunk kettős volt: szólt egyrészt az olasz fővárosnak magának, műkincseinek és sok-sok ókori emlékének, de másrészt izgatott bennünket az a probléma is, hogy milyen nivón állhat az olasz futballsport. Livornói ellenfelünk nagyon lebecsülően nyilatkozott a dél-olasz sportról, mint megállapí­tottuk, nem jogosan. Mert bár a meccset nagy gólarányban nyertük meg, az ellenünk szerepelt csapat lelkesen, meglepő technikai készültséggel és helyezkedési érzékkel játszott, csupán a góllövés tudományával álltak hadilábon. A mi csatársorunk ezzel szemben ma – bár Patakit és Tóthot pihentettük – meglepő frissen és nagy kedvvel vezette a támadásokat s végre lövéseik is sikerültek. Ez a nagy győzelem magyarázata s nem az ellenfél gyengesége.” (1924 – Alba FC)

TFU_19840321_Fml_011_0008-5

“Kikaptunk! A Genova 1893 ellen vesztettünk! Pedig technikailag és taktikailag magasan az ellenfél fölött álltunk, amit az ellenfél durva játékkal igyekezett ellensúlyozni, ennek ellenére is végig mi támadtunk többet és több gólhelyzetünk volt, amit a javunkra mutatkozó 6:3-s kornerarány bizonyí­t legjobban. Amellett előbb Turay sérülése, majd Laky és Turay kiállí­tása miatt a második félidő legnagyobb részében 10, végül csak 9 emberrel játszottunk.” (1930 – Genova 1893)

“Genfből csütörtökön érkeztünk Párizsba, ahol szombaton szerepeltünk először a Párizsi Nemzetközi Tornán. Párizsban egy kis meglepetés ért bennünket, amennyiben nem a CA Paris csapatát állí­tották ki ellenünk, hanem a CA Paris-t megerősí­tették az FC Sochaux, a francia bajnok hat legjobb játékosával! A zöld-fehérek ennek ellenére tartalékosan álltak fel: Mikes-Polgár jobbszárnnyal, Bánnal a hátvédsorban, Kutasival a kapuban. A döntetlenre mentett mérkőzésen – melyhez hozzájátszott Toldi kiállí­tása – igazán jól senki sem játszott. Feltétlenül dicsérni senkit sem lehet. Kiemelkedő játékot senki sem mutatott. A mérkőzés után nyomban sorsoltak, hogy melyik fél legyen vasárnap a Vienna ellenfele. A sorsolással már több szerencsénk volt, a Ferencváros nevét húzták ki és í­gy mi játsszuk vasárnap a döntőt a Viennával.” (1935 – CA Paris-FC Sochaux vegyes)

“Utolsó nyugat-németországi mérkőzésünkön Nürnberg stadionjában szemre kitűnő állapotban levő pálya fogadta csapatunkat. Tí­zezer néző előtt kezdés után mindjárt a Ferencváros vette át a játék irányí­tását, sok ötletes támadást vezetett, s több meleg helyzetet teremtett a német kapu előtt. A hazai csapat is jól játszott, s í­gy igen változatos, élvezetes volt a játék. A 25. percben Fenyvesi dr., Rátkai, Fenyvesi dr. támadás befejezéseként balszélsőnk 18 méterről a bal alsó sarokba vágta a labdát. A félidő hátralévő részében mindkét kapu előtt adódott helyzet. A második félidőre nagy köd ereszkedett a pályára, fel is gyújtották a fényszórókat, ez azonban meglepetősen zavarta a játékosokat. Továbbra is okosan, ésszerűen játszottak a Ferencváros játékosai, s teljesí­tményük méltán nyerte el a szépszámú közönség elismerését. Végeredményben a Ferencváros ezen a mérkőzésen nyújtotta portyája legjobb játékát, s győzte le a kitűnő FC Nürnberget.” (1963 – FC Nürnberg)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ