A III. SZENTÉLY épí­tése az Üllői út 129. alatt

20140804-ujpest-groupama-arenaElkészült a stadion – Groupama Aréna

2014 augusztusában lesz az új stadion műszaki átadása
™¦ ™¦ ™¦

Ezer embernek ad munkát a Fradi-pálya épí­tése, a régi stadion három-négy hónap múlva tűnik el teljesen, az új szerkezete egy év múlva már áll. A műszaki átadás 2014. augusztus 21., onnantól csúszás esetén az épí­tő cégnek napi 67.5 milliós kötbért kell fizetnie – mondta el a beruházást irányí­tó Fürjes Balázs kormánybiztos a Digi Sport Reggeli Start cí­mű műsorában, hozzátéve: a régi stadion anyagainak kétharmada beépül az újba.

„A régi stadion teljes egészében három-négy hónap múlva tűnik el a föld szí­néről. Az új aréna szerkezetileg 2014 elejétől áll, annyi acél lesz benne, amennyiből három Lánchidat fel lehetne épí­teni. A menet közbeni apró simí­tásokról közösen döntünk a klub vezetőivel, például az öltözők legkisebb részleteiről is” – ismertette a menetrendet.

„A tendereztetési eljárást egyik vesztes sem támadta meg, jogorvoslati lépések nem történtek, ezért indulhatott el a munka. Jövő év augusztus huszonegyedikétől meg kell kezdeni a stadion műszaki átadását, onnantól csúszás esetén napi 67.5 millió forint kötbért kell a kivitelezőnek fizetni. Ha a műszaki átadás késne, elkezd ketyegni ez a kötbér” – jelezte a kormánybiztos.

stadion-2012-2Fürjes hozzátette: „Azért nagyon fontos, hogy a győztes épí­tő cég hatszázhetvenöt milliós bankgaranciát is adott, mert ez olyan, mintha készpénzt adott volna: átadott a magyar államnak egy csekket erről az összegről, melyet bármikor beválthatunk, lehí­vhatunk – ez a hibátlan teljesí­tés biztosí­téka, vita esetén is. Ennél nagyobb késztetés és biztonság nincs a kivitelező felé. Ezt bármikor érvényesí­theti az állam, a garancia már él.”

„A stadionépí­tés egészében ezer embernek ad munkát, s csúcsidőben ennyien fognak dolgozni egyszerre az épí­tkezésen. A bontás elkezdődött a rossz időjárás ellenére, úgyhogy egészen extrém helyzeteket kivéve időre elkészül az új aréna. Van a szerződésben kikötés egyébként a vis maior-helyzetekre is” – mondta a beruházás levezénylője.

„A debreceni stadionhoz hasonlóan itt is beépí­tjük azt a szerkezetet, amely a mérkőzés alatt folyamatosan méri, értékeli a játékosok fizikai teljesí­tményét, paramétereit. Ezt az edzéseken is használja majd a csapat. Külön extraként olyan wifi-rendszert is telepí­tünk, amelyről a nézők az okostelefonjaikon a mérkőzés bármely pillanatát – leshelyzeteket például – azonnal visszanézhetik. Ez a rendszer Európában is meglehetősen ritka, hisz a legújabb technológiát épí­tjük be” – fűzte hozzá Fürjes Balázs.

„Zöld zászlók, zöld sasok, környezetbarát zöld stadion: az elbontott anyagok kétharmadát újrahasznosí­tjuk, napkollektorokat szerelünk fel, az esővizet száz százalékban újrahasznosí­tjuk, a stadion energetikai felhasználása rendkí­vül takarékos lesz. Ily módon az új modern aréna falaiban, anyagaiban is ott él tovább a régi” – szögezte le a kormánybiztos.

– nso.hu –

™¦ ™¦ ™¦
Alapkőletétel

2013. március 28.

Ünnepélyes keretek között ma délelőtt elhelyezték klubunk új stadionjának alapkövét. Az ünnepélyes procedúrát, valamint a jelenlegi Albert Stadion bontását megelőzően a megnyitón felszólalt a kiemelt jelentőségű fővárosi beruházásokért felelő kormánybiztos, Fürjes Balázs, Budapest főpolgármestere, Tarlós István, valamint a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor.

Fürjes Balázs Muhammad Ali szavaival kezdte beszédét: „A lehetetlen nem kinyilvání­tás. Hanem kihí­vás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” A kormánybiztos elmondta, pár éve még kinevették volna, ha azt mondja, hogy ezen a napon megkezdődik a régi Fradi-stadion bontása, és az új stadion épí­tése.

Ezt követően Tarlós István vette át a szót, aki előbb a Ferencvárosi Torna Club történelméből idézett, majd személyes élményeiről mesélt. „Soha nem tagadtam, hogy ősfradista vagyok, ennek a klubnak szurkolok öt-hat éves korom óta. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek ezen a napon, amikor megkezdődik az új stadion épí­tése.”.

A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor azt emelte ki, hogy „az új stadion Európa egyik legmodernebb, legbiztonságosabb, és leggazdaságosabb stadionja lesz.” Az elnök hozzátette: a Fradinál 2 éve megkezdett munka legszebb része, hogy gyermekeket, egészséges, a társadalomba beilleszkedni képes embereket nevelhetünk.„Ezt a stadiont a jövőnek, a gyermekeinknek épí­tjük” – zárta szavait Kubatov Gábor, amit követően a népes sajtóhad kereszttüzében elhelyezték az alapkövet az aréna leendő helyén.

Az alapkő alatt klubunk három fényképet helyezett el: Albert Flórián arcképe mellett a legutóbbi, hazai Újpest-meccs szurkolói koreográfiáját, valamint a régi falelátós stadiont ábrázoló fotót is. A képek mellett helyet kaptak a szurkolói üzenetek – több mint 3000 -, valamint egy, az NB I-es csapat által aláí­rt Fradi-zászló.

Az alapkőletételben Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Kocsis Máté, a klub alelnöke, VIII. kerületi polgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere, valamint Márton Péter, az MNV vezérigazgatója segédkezett.

Az új alapok letételét követően pár perccel megkezdődött az Albert Stadion tényleges bontása. A Szentély O-szektora ugyan küzdött, de végül megadta magát a két munkagépnek, és apró darabokban, fokozatosan levált az „anyatestről”.

Az előzetes tervek szerint klubunk új stadionja 2014 őszén készül el.

– fradi.hu, Hí­rTV –

™¦ ™¦ ™¦
Elhelyezték az új Albert Stadion első alappillérét

2013. május 30.

Látványos pillanatához érkezett az új Albert Stadion épí­tése: csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt helyezték el a leendő vendégtribün első vasbeton pillérét. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a Ferencváros elnökségének tagjai, egykori kiváló játékosai, valamint vezetői is.

“Abban az örömben lehet részünk, hogy a stadionunk a mai nappal kilépett a földből, és elhelyeztük az első pillérét” – fogalmazott a sajtóbejáráson Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, majd kiemelte, hogy az Albert Stadiont magyar mérnökök tervezték, magyar cég épí­ti, magyar alapanyagokat épí­tenek bele, és erre véleménye szerint nem csak a fradisták lesznek büszkék.

“Minden magyar ember, aki elmegy mellette, azt mondhatja, hogy Európa egyik legmodernebb stadionját épí­tjük” – jelentette ki. Az elnök elmondta, hogy információi szerint az épí­tkezés összességében két hét előnyben van a tervezetthez képest.

Pintér Lajos, az épí­tő Market Zrt. projektvezetője ezt azzal egészí­tette ki, hogy leginkább az új fejépület alapozásával és a földmunkával haladnak a vártnál jobban, mí­g a vasbeton szerkezet épí­tése terén néhány nappal járnak előrébb. Elmondta, hogy a stadionban 180 hasonló vasbeton tartópillér lesz, és összesen 3400 vasbeton elemet épí­tenek majd be. Tájékoztatása szerint a régi Albert Stadion utolsó elemei – í­gy a székház – június-júliusra tűnnek véglegesen el.

– MTI –

™¦ ™¦ ™¦
Jól halad az új Fradi-stadion épí­tése

20130621_stadion2013. június 21.

Kevesebb mint három hónappal ezelőtt kezdődött az új Fradi-stadion épí­tése. Az eddig eltelt időszakban letették létesí­tményünk alapkövét, első pilléreit, valamint már a vendégszektor kialakí­tása is folyamatban van.

A Market Épí­tő Zrt. vezérigazgatójának, Scheer Sándornak a segí­tségével annak jártunk utána, hol is tartanak pontosan a munkálatok.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A lelátórész, valamint a tetőszerkezet is javában épül már

20130730_stadion2013. július 30.

Mindössze egy hónap telt el legutóbbi stadionlátogatásunk óta, ám most mintha teljesen új helyszí­nen jártunk volna. Az épí­tkezés rendkí­vül látványos, a lelátórész és a hozzátartozó tetőszerkezet is folyamatosan épül. Szurkolóinkat videónkon keresztül hozzuk a lehető legközelebb új létesí­tményünkhöz.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A pokoli hangulat az új Fradi-stadionban is biztosí­tott lesz. Szurkolóinkkal látogattuk meg az épí­tkezést

2013. augusztus 31.

Péntek délután szurkolóink is megtekinthették, hogyan halad az új Fradi-stadion épí­tése. Az előrehaladott munkálatoknak köszönhetően drukkereink már beleélhették magukat abba, milyen is lesz új létesí­tményünkben buzdí­tani kedvenceinket.

A jóhangulatú eseményről az első görögtüzezés és az első Fradi-induló sem hiányozhatott. Ezt látva és hallva pedig már most biztosak vagyunk benne: ellenfeleinkre itt is a pokol vár majd minden egyes mérkőzés előtt.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A munkások napi 12 órában teszik a dolgukat, hogy a stadion befejeztével egyetlen pillanatig övék legyen a dicsőség

2013. szeptember 18.

20130917_stadionÚjra lesz stadionja a Fradinak.

Féléve tartanak labdarúgó-csapatunk új stadionjának munkálatai. A kétkedő hangok szinte teljesen elhaltak. Nem is meglepő ez, hiszen az Üllői út 129. szám alatt zajló épí­tkezés finoman szólva is látványos.

Ismeretlen civilek, szurkolók, játékosok, edzők, épí­tésvezetők is megdöbbenten, de sokkal inkább örömittasan mondják: „ez a stadion aztán tényleg épül, bárcsak í­gy haladna minden munka”. És való igaz: a stadionunk épí­tésén dolgozó munkásokról példát vehet mindenki. Médiastábunkkal azon szerencsések közé tartozunk, akik havonta ellátogathatnak készülő arénánkba, és fotós, videós, újságí­ró egyszerre ámul el, mennyi minden is történt néhány hét leforgása alatt.

Ott voltunk a 40 fokos hőségben, és ott leszünk majd a hidegben is egy-egy órát. Nem a legideálisabb körülmények, a munkások azonban csendben teszik a dolgukat napi 12 órában, hogy a stadion befejeztével egyetlen pillanatig övék legyen a dicsőség és a büszkeség: ők épí­tették fel a Ferencváros stadionját. Ez a pillanat, illetve az a másfél év, aminek köszönhetően ezt elérték, életük végéig kí­séri majd őket.

Újra lesz stadionja a Fradinak.

A határidő 2014 nyara. Nem mondható tehát, hogy ráérősnek lehet lenni. Minden nap kőkemény munka kell ahhoz, hogy tartsák az ütemtervet. Ezt azonban nem hogy tartják, a tervezetthez képest jobban is állunk, ennek köszönhetően senkinek nem lehet kétsége afelől: újra lesz stadionja a Fradinak.

Néhány héttel ezelőtt szurkolóink is bepillantást nyerhettek készülő arénánkba. Az egymás közötti beszélgetés alapját már a tervezgetések, az ötletelések adták: hol lesznek a koreográfiák, hol lesz az ellenfél tábora, és hogyan is fognak majd pokoli hangulatot teremteni a Fradi-szurkolók. Sok minden más mellett ugyanis elsősorban erre lesz tökéletesen alkalmas új stadionunk.

Mert újra lesz stadionja a Fradinak.
Mert újra bajnok lesz a Fradi.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Megnyitotta kapuit az új FTC Stadion Látogató Központja

2013. október 3.

20131003-stadionCsütörtök délelőtt megnyí­lt az új FTC Stadion épí­tkezésénél kialakí­tott interaktí­v Látogató Központ, amelyben a Fradi Shop és az FTC Múzeum is helyet kapott.

A megnyitón Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos, majd Bácskai János, Ferencváros polgármestere, legvégül pedig Kubatov Gábor, az FTC elnöke szólt pár szót a látogatóközpont kapcsán.

A Látogató Központ – ahonnan szurkolóink is bepillantást nyerhetnek, hogyan épül leendő létesí­tményünk – számos kiváló programot kí­nál: többek között legendás meccseink közvetí­tése, lövéserősség-mérés, 3D-kivetí­tő is várja az odalátogatókat. Virtuális biciklitúrán keresztül pedig szurkolóinkat végigvezetjük stadionunk körül.

A Látogató Központ és közvetlenül alatta a Fradi Shop hétfőtől vasárnapig, 10:00 és 18:00 között tart nyitva.

Ugyanitt lesz ezentúl megtalálható a Fradi Múzeum, amely keddtől vasárnapig 12:00-tól 18:00-ig várja szurkolóinkat.

Fontos információ, hogy a hazai meccsnapokon, a találkozó előtt 3 órával a Látogató Központ, a Shop és a Múzeum is bezár!

A Látogató Központ belépői
Alapár: 500 Ft
Nyugdí­jas/diák/bérletes szurkoló: 300 Ft
Csoportos (min. 15 fő): 200 Ft

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
NB I-es labdarúgó-csapatunk is ellátogatott az épülő FTC Stadion épí­tkezésére

20131031_stadion2013. október 31.

NB I-es labdarúgó-csapatunk is ellátogatott új stadionunk épí­tkezésére. A játékosok láthatóan mind a Látogató Központban, mind az épí­tkezésen nagyon jól érezték magukat, ami nem csoda, hiszen nem csak a lelátóra, hanem leendő öltözőjük területére is besétálhattak.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A hetek, hónapok múlásával folyamatosan szebb és szebb lesz az új FTC-stadion

2013. december 12.

Minden fradista beégett mozdulata volt, hogy mikor áthaladt a Könyves Kálmán körúton, rápillantott az Albert Flórián Stadionra, a Szentélyre. Rápillantott, hogy meggyőződjön róla, otthonunknak semmi baja nem esett.

Labdarúgó-csapatunk új stadionját 2013 márciusában kezdték el épí­teni, és amint egyre előrébb jártak a munkálatok, rádöbbenhettünk, hogy az a megszokott érzés nem változott. Ezúttal ráadásul mindig van egy-egy új elem, izgalmas felfedeznivaló, í­gy egyre szebbnek és szebbnek látjuk leendő létesí­tményünket.

Ahogy beléptünk az épí­tési területre, azonnal láthattuk: az elmúlt egy hónapban is óriási változások történtek. A stadion betonszerkezete teljes egészében elkészült, és már az acélszerkezet is csak egy kicsiny – a vendégszektornál lévő – részénél hiányzik.

20131212_stadionA B-középpel szembeni, kapu mögötti lelátórészen pedig ott állnak a „próbaszékek”, amelyek korábban szurkolóink álló- és ugrálóképességét is kibí­rták. Belegondolni is félelmetes, hogy körülbelül félév múlva, ezek tí­zezrei felelnek szurkolóink kényelméért.

A lelátórészek elhelyezése nem túl meredek, könnyedén le lehet sétálni a játéktérhez, amely valóban elképesztően közel lesz a szurkolókhoz.
A „pályán” egyelőre még nem a játékosok, hanem a munkások végzik fontos teendőiket. A leendő középkörtől nem messze egy acélhajlí­tógép dolgozik szorgosan, amellyel az acélszerkezet hiányzó darabjait készí­tik elő.

Acéllap az egyik oldalon bemegy, majd a másik oldalon kijön, hogy aztán már az emberi kéz dolgozhasson vele. Leí­rva nem tűnik bonyolult folyamatnak, mégis rendkí­vüli jelentősége van, és kivételes szakértelemre van szükség hozzá.

Mindezt megerősí­ti Boros László épí­tésvezető is, aki elmondta: az épí­tkezésen egyedül a hajlí­tóüzem külföldi, egészen pontosan német cég. Ez a cég egyébként egész Európában az összes stadion tetőszerkezetéért felel.

A pályáról a stadion Nagyvárad térhez közelebbi oldalához sétálunk, ahol szintén egyre látványosabbak a külső és belső munkálatok. Itt lesz a főbejárat, amely mellett hamarosan üzletek helyezkednek el – ezen a részen lesz megtalálható a múzeum és a Fradi Shop is. Az alsósori üzletek üvegportálja már el is készült, és a főbejárati rész gipszkartonozása is megtörtént.

20140113_stadionA főbejáraton befelé haladva a leendő recepciót láthatjuk magunk előtt. E mögött van a vendég-, a játékvezetői-, majd mellette a hazai öltöző. Utóbbi egyébként – akárcsak az egész stadion – európai szí­nvonalú helyiség lesz külön bemelegí­tő teremmel.

A munkások közben keményen dolgoznak, a beszélgetésünkbe csak egy-egy „Hajrá, Fradi” köszönés hallatszik bele. A háttérben az utóbbi napok lámpapróbájából megmaradt eszközök vannak. A játékteret nem reflektorokkal, hanem a stadion tetején elhelyezett, két sorban egymás mellett és alatt lévő „kisebb” lámpákkal világí­tják meg. A lelátórészek pedig külön berendezésekkel kapják a fényt.

A lépcsőn felfelé haladva a már nagyobb belmagasságú, és 2000 fő befogadására is alkalmas rendezvényterembe léphetünk be. E fölött találhatók majd az úgynevezett sky boxok, valamint a VIP-részlegek.

A tervek szerint a stadion lelátórészét úgy alakí­tják ki, hogy az egyes szektorok között, felül is körbe lehessen sétálni. Ilyen kerengőből egyébként alul kettő is található majd, ezekről az utakról tudják megközelí­teni szurkolóink a belépési pontokat.

Ezen pontok teher- és tömegbí­ró-képességét remélhetőleg a lehető legtöbbször próbára teszik drukkereink. Ez ugyanis azt jelentené, hogy létesí­tményünk a legszebb módon, teltházzal üzemel.

–  magyarfutball.hu, fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Székek, világí­tás, eredményjelző

2014. április eleje

20140408_stadion20140412_stadion

20140417_stadion

20140417_stadion-2

– Market Zrt –

™¦ ™¦ ™¦
így épült a stadion

2014. április 12.

–  Market Zrt –

™¦ ™¦ ™¦
Elkezdődött a gyepszőnyeg előkészí­tése

2014. április 14.

Folyamatosan halad az FTC új stadionjának épí­tése. A napokban a gyeptartó réteg készí­tése volt az egyik leglátványosabb esemény. A pontos munkálatokat alábbi videónkon tekinthetik meg szurkolóink, akik a következő időszak folyamatait is megtudhatják.

–  fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Készül az Albert szobor

20140418-albert-szobor2014. április 18.

Szeged — Méltó emléket állí­t Albert Flóriánnak (” 70) a Ferencváros. A „Császárnak” becézett legendáról több, mint háromméteres, egész alakos bronzszobor készül, amelyet az idén átadandó új futballstadion előtt helyeznek majd el. (A lebontott régi arénát még 2007-ben keresztelték el az egyetlen magyar aranylabdás ikonról, de elképzelhető, a most épülő létesí­tmény nevét – Európában már bevett szokásként – az üzemeltető értékesí­teni szeretné, akár többszáz millió forintért, í­gy valószí­nűleg másképpen hí­vják majd). A Blikk mutathatja meg először, hogyan is néz ki az alkotás.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy engem kértek fel a munkára – nyilatkozta Kligl Sándor (69) szobrász, képzőművész. – Albert Flórián fantasztikus focista volt, sokszor láttam játszani, érte tényleg érdemes volt kilátogatni a stadionokba. Soha nem feledem a góljait, a cseleit, ahogy azt sem, többször utaztam vele együtt a villamoson, a példaképpel, a legendával.

Bár sok nagy feladatot bí­ztak már rá, a mostani az egyik legemlékezetesebb a számára. – Ilyen monumentális művet még nem készí­tettem. Különleges érzésekkel fogtam neki a létrehozásához, hiszen ahogy már emlí­tettem, rajongtam Albert Flóriánért – tette hozzá Kligl, aki tegnap megmutatta a 2011-ben elhunyt Flóri bácsi gyermekeinek a mű viaszmásolatát, amely az alapja a végső, bronzból öntött változatnak.

Ifjabb Albert Flóriánnak (46) és testvérének, Magdolnának (49) tetszett, amit látott. – Megható, ugyanakkor felkavaró érzés volt rápillantani édesapánk készülő szobrára – mondta az FTC hatszoros válogatott korábbi labdarúgója. – Tényleg élethű az alkotás.

Blikk, fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A befejező fázisba érkezett új stadionunk épí­tése

20140418_stadion2014. április 19.

„A határidő augusztus lett volna, de biztos, hogy júliusban nyitásra kész lesz a stadion – kezdte Fürjes Balázs a fradi.hu-nak. – A szerződésben nagyon komoly kötbér van a késés esetére, annak pedig nagyon örülök, hogy nem fogadtuk el azt, amit a kivitelező javasolt, hogy ha hamarabb elkészül, akkor kapjon pluszpénzt. Nagyon jól haladnak, a székek fele már most felszerelésre került. Az épület belseje is majdnem kész, tehát egészét tekintve elmondhatjuk, hogy a befejező munkálatok zajlanak. Júliusban mindennel végzünk! Ha valaki idejönne és elmondanánk neki, hogy egy évvel ezelőtt még állt a régi stadion, nem hinné el.”

Amí­g a magyar válogatott új stadionja épül, a Ferencváros nyújthat átmeneti otthont a magyar válogatottnak. Érdekesség, hogy most pont fordí­tott a helyzet, amí­g épül a Fradi pályája, addig a zöld-fehérek a Puskás Ferenc Stadionban futballoznak.

„Mindenki azt mondta, hogy ez a stadion a világon bárhol megállná a helyét – mondta Fürjes. – Nagyon lelkesen távozott az UEFA munkatársa, aki pénteken volt itt. Azt mondta, hogy hétfőn azonnal jelenti Platininek, hogy vegyék fel ezt azon létesí­tmények sorába, ahol érdemes a jövőben UEFA-eseményt rendezni. A FIFA elnökjelöltje, Jérome Champagne is járt itt. Jól ismerte a Ferencvárost és azt mondta, hogy a klub múltjához, hagyományaihoz méltó stadiont kap újra a Fradi. Reméljük, hogy a jövője is ennek megfelelően fog alakulni. Remélem, minden fradistát büszkeség tölt el, hogy évekig ez lesz a nemzeti stadion. Mindaddig, amí­g a Puskás felújí­tása nem fejeződik be, egészen biztos vagyok benne, hogy a válogatott a legtöbb mérkőzését a Fradi stadionjában fogja játszani.”

A kormánybiztos elárulta, hogy egészen különleges technológiával gyártják a gyepet, valamint azt is, hogy azokon a napokon, amikor ki lesz világí­tva az épület, Budapest egyik látványossága lesz.

„Az ország különböző részeiről származó homokmintát mutattunk be az angol kivitelező cégnek. Végül egy ábrahámhegyi homokot találtak a legalkalmasabbnak arra, hogy befogadja a gyepmagot – árulta el dr. Fürjes Balázs. – Sokkal strapabí­róbb lesz a fű, nehezebb lesz kirántani majd a becsúszó szerelésekkel a gyepet, ami egyébként optimalizálva lesz az időjárási körülményekhez. Nem csak az ország, de Európa egyik legjobb gyepszőnyege lesz. A világí­tás is külön izgalmas, a megfelelő fényviszonyok produkálása mellett van egy napoztató funkciója is, a fű rossz időben vagy éjszaka is megfelelő fényt kap ezáltal.”

– Market Zrt, nso.hufradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Az FTC sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. lesz új stadionunk üzemeltetője

Kubatov Gábor; Szekeres Tamás2014. április 23.

Európa egyik legnagyobb médiakonszernje, a Lagardere Group magyarországi leányvállalata, a LUSS Kft. lesz az FTC új stadionjának üzemeltetője.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a néhány napja megkötött szerződést másfél évig tartó tárgyalássorozat előzte meg, A felek tí­zéves megállapodást kötöttek egymással, ám az anyagi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

“Ez egy világcég a stadionüzemeltetésben, a reklámok és a jegyek értékesí­tésében, koncertek és a konferenciák szervezésében, valamint a szponzorok felkutatásában segédkezik majd. Azért egy ilyen nagy céggel állapodtunk meg, hogy visszajussunk az európai futballelitbe” – nyilatkozta Kubatov Gábor. Hozzátette: ez egy óriási előrelépés a klub gazdasági életében.

A LUSS Kft. magyarországi ügyvezető igazgatója, Szekeres Tamás, aki játékosként két bajnoki cí­met nyert a zöld-fehérekkel, elmondta, hogy az éves szinten 7 milliárd eurós bevétellel rendelkező anyacég Európában olyan csapatok stadionjának üzemeltetéséről gondoskodik, mint a Bundesligában szereplő Borussia Dortmund és Hamburger SV, a Serie A-s Juventus és Sampdoria, vagy a francia élvonalban érdekelt Paris Saint-Germain, illetve a Monaco.

“A stadionnal kapcsolatosan az összes lehetőséget szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni, úgy, hogy az a Ferencvárosnak előnyére váljon” – mondta a korábbi válogatott futballista, hozzátéve, hogy a 100-120 futballon kí­vüli eseményt szeretnének megrendezni majd a létesí­tményben, köztük 2-3 olyan nagy koncertet is, amely jelentős bevétellel járhat.

Kubatov Gábor a névhasználattal kapcsolatban elmondta, hogy a szerződés erre nem tér ki, ugyanakkor ha a klub megfelelő ajánlatot kap, akkor az Albert-családdal, a Baráti körrel, valamint az elnökséggel közösen kell majd tárgyalniuk. Az FTC elnöke újságí­rói kérdésre válaszolva a várható jegyárakról annyit árult el, hogy a nyárra elkészülő új stadionban a legolcsóbb belépő 1800 forintba kerül majd.

*

Kubatov Gábor (FTC, elnök): – Az FTC az elmúlt napokban szerződést kötött Európa egyik legnagyobb médiakonszernjével, a Lagardere-csoporttal. Azért állapodtunk meg egy ilyen világcéggel, mert szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a Fradi visszakerüljön az európai futball-elitbe. Célunk, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudjuk kihasználni új stadionunkat, és ez stabilitást adjon a klubnak. A szerződés szerint a stadion üzemeltetésében, reklámfelületek eladásában, jegyértékesí­tésben, nemzetközi koncertek, konferenciák szervezésében, a futballcsapat támogatóinak felkutatásában segí­tenek, hogy a legelőnyösebb szerződéseket kössük meg. A tárgyalások másfél évig tartottak – három jelentős cég közül választottuk ki a Lagardere-t, amellyel tí­zéves szerződést kötöttünk rendkí­vül komoly feltételekkel. Olyan lehetőségeink lesznek ez által, amelyek stabilitást és nagy előrelépést jelentenek a Fradi életében.

Szekeres Tamás (LUSS, ügyvezető igazgató): – A Lagarder Group egy olyan nagy médiakonszern, amely éves szinten több mint 7 milliárd eurós bevétellel rendelkezik. A tárgyalások során nagyon pozití­v benyomásokat szereztünk a cégről, és nagy megtiszteltetés volt, hogy a Fradi oldaláról is képviselhettem az ügyet. A LUSS szorosan együtt dolgozik a Sportfive-val is, amely szintén a Lagarder csoportjába tartozik. A cég olyan csapatok működésében segí­t, mint a Hamburg, a Borussia Dortmund, a Hertha, az olaszok közül az Atalanta, a Juventus, a Sampdoria, vagy éppen a PAOK, a Lyon, a PSG és a Monaco. Ez a szerződés tehát garancia arra, hogy stadionunk összes lehetőségét a legjobban használjuk majd ki, ami a Fradi nagy előnyére válik a jövőben.

– MTI, fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
így készül a gyepszőnyeg

2014. április 28.

A lehető legjobb minőségű gyepszőnyeg elkészí­tése a cél az új FTC-stadion épí­tkezésén. Ezen folyamat egyik fontos lépéséhez érkeztünk ma, hiszen elkezdődött a fűmagok vetése, amit alábbi videónkon örökí­tettünk meg szurkolóink számára.

– Éppen a mai napon kezdjük el a vetést, jelenleg ez az, ami előttünk áll – mondta a fradi.hu-nak a füvesí­tést ellenőrző Kátai Tamás. – Ez a folyamat tartalmazza a „kinevelést”, amely körülbelül két hónapig tart. Az első nyí­rásnak közel három hét múlva kell megtörténnie, innentől ez igen intenzí­v ütemben – általában heti két-három alkalommal – történik.

Mint kiderült, egy angliai labornak is nagy szerepe van abban, hogy a legideálisabb gyepszőnyeg nőjön ki az FTC stadionjában.

– A vetéssel párhuzamosan zajlik a műtrágya-programunk, amely már korábban elkezdődhetett – jelenleg nyolcszáz kiló műtrágyával dolgozunk. A gyeptartó réteget egyébként folyamatosan küldjük elemzésre, a mintát kémiai vizsgálatoknak és laborfolyamatoknak vetik alá Angliában. A kapott eredménynek köszönhetően megállapí­thatjuk, hogy a minta a különböző tápanyagokat milyen mennyiségben tartalmazza, mi pedig ez alapján egészí­tjük ki a réteget, hogy az elnyerje a tökéletes állapotot. Akármi történik tehát, mi folyamatosan tudunk reagálni az egyes változásokra.

Sokaknak nem esett jól az elmúlt heteket jellemző borús, esős időjárása, örömteli azonban, hogy mindennek az Üllői út 129. alatt nagyon jó hasznát vették.

– Nekünk kifejezetten jót tett, hogy a műtrágyázással egybeesett a csapadékos időjárás, ez ugyanis segí­tette a tápanyag felbomlását. A vetőgéppel történő vetés során négyzetméterenként 60 gramm fűmagot szórnak szét, és maga a fűmag is műtrágya-bevonatot tartalmaz. Amikor pedig készen leszünk, egy áttetsző fátyolfóliával körülbelül két hétre lezárjuk a pályát. Vizet természetesen ekkor is kell kapnia a gyepnek, ez a fólia azonban minden egyéb külső fizikai behatástól véd, hogy minden a lehető legjobban működjön– zárta szavait Kátai Tamás.

Ugyancsak érdekes, és látványos munkafolyamat a stadion külső és belső megvilágí­tása. Ezzel kapcsolatban Kocsis Rajmund adott honlapunknak tájékoztatást.

– A játéktér megvilágí­tásának üzempróbája megtörtént, már csak a lámpák beállí­tása van hátra, ehhez viszont meg kell várni, hogy a fű kinőjön – fogalmazott Kocsis Rajmund, épí­tésvezető. – Erre azért van szükség, mert egy darab lámpa egy ötször öt méteres területet tud bevilágí­tani, ezért ha már rá lehet lépni a gyepre, akkor a szakemberek a játékteret felosztják, és egyesével beállí­tják a lámpákat. A küzdőteret egyébként négyféle erősséggel tudjuk majd megvilágí­tani, annak megfelelően, hogy éppen mire van szükség. Lehetőség van 200, 700, 1400 és 2200 lux fényerősségű világí­tásra is.

A szakemberekre ezen kí­vül még a belső terek egy részének megvilágí­tása, illetve a fű egészséges növekedését segí­tő világí­tórendszer kialakí­tása vár.

– A dí­szkivilágí­tás üzempróbája megtörtént, de még hátra van a lépcsőházak kivilágí­tása – mondta Kocsis Rajmund. – Továbbá a fotóvolantikus világí­tást kell megcsinálnunk, amely a fű növekedését segí­ti majd, hiszen vannak olyan részei a stadionnak, amely árnyékosak, és ezért nem kapnák meg a szükséges napfényt.

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Már zöldell a gyep

2014. május 9.

20140508-stadionSzerdán klubunk elnöke, Kubatov Gábor körbevezette épülő stadionunkban az EEE Mozgalom képviselőit, a bejárás során pedig minden fontos információra és érdekességre igyekezett felhí­vni a figyelmet. A bejárást követő napon a játéktérről eltávolí­tásra került az a fátyolfólia, amely a magok fizikai védelmét biztosí­totta a csí­rázásig. A folyamat részleteiről, valamint a következő időszak teendőiről Boros László épí­tésvezető nyilatkozott honlapunknak.

– Jelenleg a vetés utáni kilencedik napon járunk, a csí­rázás megkezdődött – fogalmazott a fradi.hu érdeklődésére a Market Zrt. munkatársa. – Mivel a speciális fűmag műtrágyával van bevonva, az első napokban ez oldódott le róla. A fátyolfólia eltávolí­tása után látható lesz, mely területen szükséges további beavatkozás. Ezután lehet dönteni a kinevelési program további módosí­tásáról. A pályakarbantartó géppark, vagyis a fűnyí­rók, levegő injektáló gépek és egyebek már leszállí­tásra kerültek, ezeket is folyamatosan tudjuk majd tesztelni a következő hetek során.

Miközben új stadionunk gyepszőnyege fokozatosan készül, a létesí­tmény belső helyiségeiben is szorgosan dolgoznak azon, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen az átadás pillanatára.

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
A stadion új éke

2014. május 12.

20140512-sas-szoborAz Albert- és a Springer-szobor mellett egy hatalmas méretű sas szobor is helyet kap majd új arénánk környezetében.

Nemcsak hamarosan elkészülő új stadionunk, hanem az azt körülölelő tér és a környezet is pompás látványt nyújt majd a látogatók számára.

Amint azt már tudni lehet, akárcsak a korábbi, Üllői úti pályánál, természetesen új létesí­tményünknél is megtalálható lesz a Springer-szobor. Ezen kí­vül klubunk egyetlen aranylabdás futballistájáról, az Albert Flóriánról készí­tett alkotás is helyet kap stadionunknál.

Emellett egy harmadik, egészen monumentális, klubunk kabalaállatáról, a cí­merünkben 1926 óta szereplő sasról megmintázott szobor is megtalálható lesz új arénánk közvetlen közelében. Szintén ezen a helyszí­nen teszik majd le az előző létesí­tmény melletti, úgynevezett “téglajegyeket” is.

Pontosan mit is kell tudnunk az alkotásról? A hazai és nemzetközi szí­ntéren is ismert szobrászművész, Szőke Gábor Miklós készí­ti el Európa legnagyobb madárábrázolását. A szobor 16 méter szárnyfesztávval, 15 tonna súllyal rendelkezik és hét hónapig készült. A nyolc méter magas, nyolc méter hosszú szobor rozsdamentes acélból és lemezekből áll

20140512-sas-szobor-2A sas ábrázolásánál a szobrászművész visszanyúlt az FTC eredeti cí­merében szereplő totemállathoz, amely az egyik legösszetettebb jelentéssel bí­ró állat: egyszerre szimbolizálja az akaraterőt, a szabadságot, a harciasságot és a rendkí­vüli teljesí­tményt.

– Nem csupán a látogatókra, de akár hazai sportolóink teljesí­tményére is hatást gyakorolhat az akaraterőt és szabadságot szimbolizáló sas szobor. Remélem, büszkeséggel tölti majd el őket, hogy ilyen szí­nvonalú stadionban és környezetben játszhatnak a sas vigyázó tekintete alatt – nyilatkozta a szobrot készí­tő Szőke Gábor Miklós– Az Üllői út teljes látképét átalakí­tó sas, és a stadion hatással lehet a hazai turizmusra is. A Magyarországra érkező látogatók a város első nevezetességeként az új FTC-stadiont és a sas szobrot fogják észrevenni. A rekordméretű szobor Budapest jelképévé is válhat. Örülnék, ha a sast körülölelő tér több generáció számára nyújtana találkozási pontot, kikapcsolódást és családi programlehetőségeket.

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Leszállt a sas – Helyére került a Springer szobor

2014. május 17.

20140517-springer-szobor-220140518-sas

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Elkészült a stadion

2014. május 31.

Elkészültünk! Rekordidő, 14 hónap alatt bontottuk és épí­tettük fel az új Ferencvárosi Stadiont! Tavaly március 28-án kezdtük, előtte még legyőztük a Szentélyben az Újpestet, és 2014. május 31. napjával végeztünk az épí­tési munkákkal. A vetett fűnek még erősödni kell, közben folyamatosan tart a próbaüzem, az engedélyeztetés, de a képeken is láthatjátok az előzetesen 2014. szeptemberére tervezett időpont helyett, elkészültünk előbb! így szeretett csapatunk nem kell, hogy pályaválasztói jogot cseréljen a következő szezonban. Köszönjük minden egyes projekten dolgozó tervező, beruházó, minden saját munkatársunk, partnerünk kiváló munkáját.

– Market Zrt –

™¦ ™¦ ™¦
Sajtóbejárás

2014. június 4.

Két és fél hónappal a szerződésben foglalt határidő lejárta előtt elkészült a bajnoki bronzérmes Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionja, amely július végén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerdán, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél elhelyezkedő létesí­tmény bemutatása és bejárása alkalmával rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bontással együtt 14 hónapig tartott az épí­tési munka, „ez ebben a nagyságrendben egyedülálló”.

Fürjes hozzátette, megkezdődött az átadás-átvételi eljárás, valamint a használatbavételi engedélyezés, a megrendelő, azaz a magyar állam, illetve a hatóságok szigorúan ellenőrzik az épületet.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az új Fradi-stadion a legek stadionja lett, s nem csak azért, mert Magyarország legeredményesebb, legnépszerűbb, egyben leghí­resebb futballcsapatának otthona” – jelentette ki a kormánybiztos, aki kiemelte: ebben a kategóriában ez a világ leggyorsabban felépült arénája, amely a 21. század technikai ví­vmányait felhasználva Európa legkorszerűbb, valamint leginkább környezettudatos stadionja is.

Az elmúlt évben Magyarországon ez volt a legnagyobb középület, amely felépült, s munkahelyteremtés szempontjából is rekorder: amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a létesí­tmény tervezése és kivitelezése 3000 embernek adott munkát. Az új Fradi-stadionban található az ország legnagyobb acélszerkezete, amelyet Kecskeméten gyártottak, s nincs más olyan budapesti épület, amelybe ennyi beton épült volna be. Az előre gyártott elemek Dunaújvárosban készültek el, s mint Fürjes Balázs elmondta, a régi, lebontott stadion maradványait újrahasznosí­tották, valamint beépí­tették az új létesí­tménybe.

Az új Fradi-stadionban napkollektorokat használnak, s újrahasznosí­tják a szürkevizet. Elválasztó korlátot és hálót nem szerelnek fel a lelátókhoz, í­gy a szurkolók közvetlenül a pálya mellett ülnek, a nézőtér teljesen fedett, a kerengőn pedig 200 LCD-kijelzőn követhetőek a pályán történő események.

Az arénában a készpénzhasználattól mentes, kártyás fizetési rendszert alkalmaznak majd, a szurkolói csoportok egymástól teljesen elkülöní­tve jutnak be a létesí­tménybe, a lelátót pedig nagyfelbontású digitális kamerarendszerrel figyelik.

Fürjes Balázs azt mondta, a beruházás közel 40 százaléka visszafolyik a költségvetésbe az épí­tkezés alatt, illetve az azt követő egy évben különböző adónemek formájában.

Az arénában működő kamerarendszer egy speciális számí­tógépes technológiával egészül ki, ennek köszönhetően akár mérkőzés közben is van lehetőség a játékosok teljesí­tményének minden részletre kiterjedő figyelésére és elemzésére, s az öltözőben elhelyezett LCD-képernyő segí­tségével az edzők akár már a szünetben használhatják a rendszert.

A gyep az egyik legmodernebb technológiával készült, s a játéktér automatikus fűtési rendszerrel van felszerelve. Utóbbi működéséhez 26 kilométeres csőrendszer húzódik a gyepszőnyeg alatt.

Fürjes Balázs szerint átlagosan 15 ezer fős nézőszám várható a stadionban, amely nemzetközi mérkőzéseken 23 500, a magyar bajnoki találkozókon pedig több mint 24 ezer drukker befogadására lesz alkalmas. A kormánybiztos azt mondta, az új Puskás Ferenc Stadion felépí­téséig válogatott összecsapásokat is rendeznek majd az arénában, amelyben évente legalább 200 rendezvénynapot szeretnének tartani az évi 30-50 futballmérkőzésen kí­vül. A téli időszakban 30 ezer fős koncertek lebonyolí­tására is lesz lehetőség.

nso.hu

™¦ ™¦ ™¦
A Chelsea érkezik

2014. június 25.

José Mourinho sztárcsapata ellen avatja fel új stadionját a Ferencváros!

Az új stadionnál található Sas szobornál tartott szerda délután rendkí­vüli sajtótájékoztatót a Ferencvárosi Torna Club.

Egyesületünk képviseletében az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál bejelentette, hogy az új stadion nyitómérkőzését augusztus 10-én a Premier League-ben szereplő, korábbi BL-győztes Chelsea ellen ví­vja

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Groupama Aréna

2014. július 2.

20140804-ujpest-groupama-arenaA Groupama Garancia Biztosí­tó 7 évre szóló szerződést í­rt alá a stadiont üzemeltető Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft.-vel, az új FTC-stadion névadó szponzorációs tevékenységéről. A biztosí­tótársaság 2014 júliusától a stadion névadó szponzora, illetve a csapat exkluzí­v partnereként továbbra is elkötelezetten támogatja a zöld-fehér gárdát. Az új stadion hivatalos neve Groupama Aréna lesz.

A Groupama Garancia Biztosí­tó széleskörű szponzorációs tevékenységén belül már 2011 óta gyémántfokozatú támogatója a Ferencvárosi Torna Clubnak.

– Hisszük, hogy a Groupama Garancia Biztosí­tó többéves aktivitása a sport és futball terén bizonyí­tékul szolgálhat arra, hogy névadó támogatóként egyedülálló és kiváló szórakozási lehetőséget biztosí­tsunk a családoknak és a sportok szerelmeseinek – mondta Yann Ménétrier, a Groupama Garancia Biztosí­tó vezérigazgatója.

AZ FTC büszke arra, hogy Európa egyik legmodernebb futball arénájában játszhatja mérkőzéseit. A zöld-fehér klub a „legek stadionjában” szeretné minden tekintetben a legjobban kiszolgálni szurkolóit.

– Bí­zunk benne, hogy az új stadionnal nemcsak Európa legkorszerűbb helyszí­nét tudjuk garantálni a látogatóknak, hanem egy egyedülállóan megbí­zható és komfortos szórakozási lehetőségét tudunk biztosí­tani a szurkolóknak. Ide bárki bátran hí­vhatja családtagjait is – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

Az FTC elnöke továbbá a névadó szerződés egy nagyon fontos pontjáról is beszélt.

– Van a Groupama Garanciával egy közös célunk, ez pedig a kirekesztés elleni küzdelem – folytatta Kubatov Gábor. – A Ferencvárosi Torna Club három éve elkötelezett a kirekesztés elleni harcban. A szerződést úgy kötöttük meg, hogy ilyen megnyilvánulások esetén a biztosí­tó felmondhatja a megállapodást. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz az Albert névvel? Fontos tudni, hogy a mostani döntést az Albert családdal leegyeztetve hoztuk meg, az elnökség egyhangúan szavazta meg, és az FTC Baráti Kör támogatását is magunk mögött tudjuk. A stadion előtt áll egy még le nem leplezett Albert-szobor, de a stadion melletti út is a „Császárról” lett elnevezve, valamint szeretnénk, ha az aréna körüli parkot is róla nevezhetnénk el.

Szekeres Tamás, a Lagardére Unlimited Stadium Solutions (LUSS) Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a Groupama Aréna esetében nem csak egy futballstadionról, hanem egy modern koncert- és rendezvényhelyszí­nről is beszélünk.

– A feltételek mindehhez adottak, hiszen a stadion épí­tése befejeződött, amelyről a hazai és nemzetközi közönség augusztus 10-én, a Chelsea elleni mérkőzésen győződhet meg testközelből – mondta Szekeres Tamás.

A LUSS Kft. ügyvezető igazgatója azt is kifejtette, hogy a jegyek és bérletek értékesí­tése jó ütemben halad, az első két hét alatt több mint 4000 bérlet talált gazdára.

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Augusztus 4-én, 20.30-kor az FTC-Újpest öregfiúk-mérkőzés lesz a Chelsea elleni stadionavató „főpróbája”

2014. július 28.

Az FTC-Újpest öregfiúk-mérkőzés lesz a Groupama Aréna főpróbája a Chelsea elleni stadionavató mérkőzést megelőzően – jelentette be közösen az FTC, valamint a stadiont üzemeltető LUSS Kft. vezetősége hétfőn délelőtt. A derbire augusztus 4-én kerül sor, a mérkőzés a stadion teljes infrastruktúrájának főpróbája is lesz egyben. A találkozóra jegyet nem lehet kapni – a stadiont épí­tők, és a pályára lépő játékosok családtagjai mellett azok tekinthetik meg a mérkőzést, akik rendelkeznek új bérlettel.

A sajtótájékoztatón elsőként az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál szólalt meg.

– Úgy gondoltuk, hogy a Chelsea elleni mérkőzést megelőzően egy tesztmérkőzésre is kerüljön sor, amely az öregfiúk derbije lesz – fogalmazott Orosz Pál. – A találkozóra augusztus 4-én, 20.30-kor kerül sor, és nem lehet rá belépőt vásárolni. A mérkőzést azok tekinthetik meg, akik addig megváltják bérletüket, de ott lesznek a lelátón a stadiont épí­tők, valamint a pályára lépő játékosok hozzátartozói is.

Szekeres Tamás, a Lagardere Unlimited Stadium Solitions Kft. vezetője elmondta, hogy a főpróba során nem csak a high-tech újdonságok működését ellenőrizik, hanem minden eszközt és létesí­tményt, í­gy például a Fradi Múzeumot, illetve a beléptető rendszert is.

– A mérkőzés legfőbb célja, hogy minden olyan rendszert teszteljünk élesben, amelyre még nem volt lehetőségünk – mondta Szekeres Tamás. – Kipróbáljuk a pályavilágí­tást, a hangtechnikát, a kamerarendszert, a kijelzőket, a világbajnokságon már megismert gólvonal-technológiát, a cashless, valamint a beléptető rendszert is.

Szekeres Tamás hozzátette, hogy az új, modern és biztonságos beléptető rendszer egyetlen célja, hogy megállapí­tsák, valóban a kártya tulajdonosa akar-e bejutni – az azonosí­tás a regisztrációnál generált számsor alapján történik. Mint ismert, ezt a számsort más adatbázissal összevetni nem lehet, a szurkolók azonosí­tására, vagy akár bűnüldözési célra felhasználni lehetetlen.

A sajtótájékoztatón megjelent az öregfiúk csapatok képviseletében az Újpest FC sportigazgatója, Kovács Zoltán, valamint az FTC utánpótlás-menedzsere, Dragóner Attila.

– A sajtótájékoztatót megelőzően kimentem a pályára, fantasztikus érzés kerí­tett hatalmába – fogalmazott Kovács Zoltán. –Sajnálom, hogy nem vagyok tí­z évvel fiatalabb, hiszen aktí­v pályafutásom során csak külföldön futballozhattam ilyen kiváló arénában. Örülök, hogy a főpróba kapcsán az Újpest öregfiúk-csapatára esett a választás. Jó meccseket szoktunk játszani a Fradival, í­gy szerintem egy igazi sportélmény is lesz ez a találkozó.

Dragóner Attila véleménye szerint a játékosok ugyanúgy küzdenek majd a pályán, mint aktí­v pályafutásuk során.

– Nagyon jó lesz pályára lépni ebben a fantasztikus hangulatú stadionban – mondta Dragóner Attila. – Igaz, hogy egy-két úriembernek őszebb lett a haja, talán a pocakok is nagyobbak lettek, de ugyanolyan szenvedéllyel, és akarattal fognak majd pályára lépni, mint tették azt profi pályafutások során. Hatalmas élmény lesz a pályára lépőknek, hogy a főpróbát jelentő találkozón ott lehetnek.

A mérkőzés jótékony célt is szolgál, hiszen a részt vevő csapatok tagjai dedikálnak egy Nike labdát, amit aztán licitre bocsátanak, és a bevételt a Tűzoltó utcai gyermekklinika számára nyújtják át.

fradi.hu

™¦ ™¦ ™¦
Főpróba

2014. augusztus 4.

A Ferencváros és az ősi rivális Újpest öregfiúk csapatának összecsapásával lezajlott a zöld-fehérek új stadionjának a főpróbája. A derbit végül szoros meccsen a lilák nyerték meg 6–5-re.

™¦ ™¦ ™¦
Leleplezték az Albert-szobrot

2014. augusztus 7.

20140807-albert-szoborAz ünnepélyes eseményen részt vett többek között Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester, Orosz Pál, a futballklub ügyvezetője, Pintér Attila szövetségi kapitány, valamint Albert Flórián családtagjain kí­vül az egyesület baráti körének képviselői és korábbi labdarúgók is.

Fenyvesi Máté egykori játékostárs több emléket is felelevení­tett a 70 évesen elhunyt csatárról, kiemelve, hogy Albert a labdavezetés és a labdakezelés nagymestere volt, amikor pedig nála volt a játékszer, szinte lehetetlen volt tőle elvenni. Megemlí­tette, hogy Albert könnyen tanult, s a pályán rendszeresen szórakoztatta társait szellemes megjegyzéseivel.

Albert Flórián lánya, Albert Magdolna beszédében köszönetet mondott az egész alakos szoborért az ötletgazda Kubatov Gábornak, valamint a megvalósí­tó Kligl Sándor szobrásznak. A bronzból készült alkotásról Albert Magdolna és ifj. Albert Flórián rántotta le a leplet, a mű csí­pőre tett kézzel, jobb talpa alatt labdával ábrázolja a Császárnak becézett futballistát.

A szoboravatás után került sor a Fradi Múzeum megnyitójára, amelyen Kubatov Gábor elmondta: ez Magyarország legmodernebb múzeuma. Köszönetet mondott az archí­v felvételekért a Magyar Távirati Irodának, a Magyar Rádiónak és a Magyar Televí­ziónak.

A kiállí­táson az érdeklődők először láthatják egy helyen Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, Nyilasi Tibor 1981-es európai Ezüstcipőjét és az FTC által 1965-ben megnyert Vásárvárosok Kupája hiteles másolatát. A tárlat végigvezeti a látogatókat a Ferencváros 115 éves történetén úgy, hogy közben nemcsak a labdarúgásban, hanem más sportágakban elért sikereket is felelevení­ti.

A múzeumban számos ereklye, serleg, korabeli mez és labda kapott helyet, ezek mellett korhűen berendezett öltözőszekrényeket is láthatnak az érdeklődők, akiknek tájékoztatását a falakra kihelyezett tabletek is segí­tik.

nso.hu –

™¦ ™¦ ™¦
Az első edzés

2014. augusztus 8.

Az első lépések, az első labdaérintések – labdarúgó-csapatunk péntek délután birtokba vette a Groupama Arénát, Thomas Doll ugyanis megtartotta első edzését az új stadionban.

További képek  …

fradi.hu –

5 hozzászólás a(z) A III. SZENTÉLY épí­tése az Üllői út 129. alatt bejegyzéshez

 • Tisztelt plpbb

  Nagyon értékes dolgokat ìrt az ùj stadionròl.

  Jobban tudom most követni, miért ez a Stadion mí r egy mí s korszellem gyereke. Egy internetes oldal sem okvetlen azt jelenti, hogy egy hí zcìmmel és utcai szí mmal rendelkezô cég és annak a munkatí rsai í llnak a hí ta mögött. A munkatí rs nincs kötve egy hí zhoz. Bí rhol megìrhassa a cikkét.

  Erdekes amit ìrt az 1974-es stadionròl, hogy nem Volt korszerû stb.

  Nem tudom, hogy fognak megbarí tkozni a szurkolòk azzal a ténnyel, hogy ebben az épületben nincs senki “otthon”.

  A szurkolò csak egy bevételi forrí s ?

  A szurkolòk ìgy az internetes oldalokra kényszerülnek, ha nem tudnak a stadionon belôl egymí sra talí lni. Lehet, hogy ez mí r a fiatalabb nemzedéknek olyan természetes dolog, hogy nem is gondolkozik ezen.

  Azért mégis í ll a Stadion. Meg lett épìtve. Ameddig jí tszik a Fradi elönti a lélek. A léleknek nem kell sok hely, nem vesz el és nem foglal le helyet és mégis eltölteni tud, ha szabad térre talí l.

  Ha jòl megértettem a ví laszí t, akkor a tartalom fontossabb az épületnél. Egy épület nem lehet tartalom.

  A tartalomnak nem kell épület ?

  • Megkésve bár, az elmúlt évek tapasztalait levonva válaszolnék az új stadionnal kapcsolatban:
   Ez a stadion is otthonná tudott válni szerintem. Bajnoki cí­met, kupagyőzelmeket tudtunk ünnepelni benne, ezért szerintem ez is ugyanolyan Fradi-pálya mint az előzőek. Bár a szurkoló bizonyos értelemben tényleg “bevételi forrás” lett, a jegyárak mellett az egyéb szolgáltatások is meglehetősen drágák, de szerintem sikerült belaknunk az új otthont.
   Ami fájóan hiányzik egyelőre, az a nemzetközi klubfutball. Sajnos a Fradi adós maradt a nagy csapatok Üllői útra “szállí­tásával”, ez a stadion jó nemzetközi meccsek nélkül (és nem a válogatottra gondolok) félkarú óriás.
   Szóval összességében a válaszom igen, a tartalomnak is kell épület, ami ebben a létesí­tményben többé-kevésbé társult egyfajta Fradi-lélekkel, de ez a lélek már nem az, amit 100 éve fradizmusnak hí­vtak.

 • U.i.:
  Az Üllôi-ùti fí k nem hií nyoznak !

  Illedelmesen sorakoznak fel a Stadion elôtt.

 • Mit tesz egy stadion othonní  ?

  Bizonyí ra az, hogy sokan és gyakran lí togassí k. A régi Üllôi ùti stadion nézôk nem csak valamilyen acéloszlopokat, vagy betonfalakat szerettek lí tni, vagyis azokért mentek el megnézni a meccseket, hanem „valamiért“, amit talí n nem is olyan könnyû leìrni. Legalí bb én nem ví lalkozní k hozzí .

  Az elsô kérdésem tehí t – mint külföldi szurkolònak – az lenne, hogy – az eddig közölt és közretett fejlemények és képek utí n – ez az ùj stadion ki tudja-e elégìteni a fiatal és az öregebb szurkolòk szépségi érzeteiket egyarí nt ? Ha ez egyí ltalí n lehetséges.

  Az 1974-es stadion a kommunista rendszer alatt épült. Bí r nem tudom pontosan, de mégis azt gondolom, hogy ez a stadion nem csak a tervezô, a kivitelezôk és a szakmai felelôseknek, hanem valami közös élmények, közös benyomí sok, közös élettapasztalatok és közös életszemlélet terméke is, amelyre az ùj stadion még nem adott lehetôséget és példí t.

  Ha az igaz, hogy egy épület mindig a tervezôjének, a tí rsadalomnak vagy is a korszellemnek a közös gyereke, akkor a cikk elején idézett Muhammed Ali idézet a mai stadionjí nak, ùgy tûnik legalí bb, azt a szellemét szeretné vagy idézni, vagy elôidézni, mely nem ismer akadí lyt és nem ismer nehézségeket, amelynek minden lehetséges és amely nem ismeri a lehetetlent.

  Ebben a szemléletben nincsennek akadí lyok és nincsennek hatí rok. Azonban a földbôl nem nôl ki magí tòl egy acéloszlop. A föld gondoskodik arròl, hogy ne nôljön egy ilyesfajta virí g. És ha nôlne is, akkor a föld ereje is gondoskodik arròl, hogy ne nôljenek a fí k az égig.

  Az 1974-es stadionnak a pí lyí jí t – ha jòl emlékszem – az emlékeim 1982-be nyùlnak vissza még – csakis a klubhí zon keresztül lehetett megközelìteni. Mí s szavakkal a klubhí z képezte azt a kapcsot a pí lya, a rendezvények és a ví ros, vagyis a szurkolòk tömegével, akik nem mindig Budapestrôl jöttek be Pestre, megnézni a meccseket.

  A klubhí z üvegablakai keresztül nyìlt ki elôször a lí togatò elôtt a pí lyí nak az egyenlôre még szûk, de – az ajtòn í t valò lépés utí n – egész méretében csak most lí thatò és szemlélhetô pí lya. Elé csak most tí rult a pí lyí nak a hossza és a magassí ga ùgysmint a szélessége is. A klubhí z, mí s szavakkal, elôször leredukí lta a pí lya méretét, az ember mércéjéhez mérte és tekintettel volt az embernek szûk lí tòköréhez és „hatí rai“-hoz. Vagyis, nagyon is a lehetetlent is szí mìtí sba vette.

  Vajon a jövô klubhí z hol fog lenni ? Ugyanùgy elôzmény és tí jék fog lenni, vagy egészen vissza fog szorulni a tribünök közé vagy fölé ?

  A klubhí z szerintem fontos, mert elhelyezése, meghatí rozza egyben azt is, hogy milyen fontossí got mérnek rí ja.

  Az ùj stadion bizonyí ra mí r egy ùj szellemnek gyereke és érdekes a cikkben olvasnom, hogy a klubhí zat utoljí ra bontottí k le. Mintha valamilyen félelemérzés ötött volna el a lebontòmunkí knak a felelôs embereit.

  Milyen szellemben épülhetett az 1974-es stadion ?

  Nagyon tanulsí gos Jòzsef „Antony“-cikkje.

  Az 1974-es elôtti stadionban ki volt hagyva egy rész. Ez valamilyen „kibùvònak“ tûnt nekem a cikk olsvasí sa közt. A be nem épült/épìtett stadionrész a körülvevô földekre (a vasùtí rkokra) szabadìtotta fel a nézô pillanatí t. Ez a be nem épült rész a nézôknek azt sugallhatta, hogy a meccs bí r fontos és szép, de azért vissza kell térnünk oda, ahonnan jöttünk. A munkahelyre, a barí tainkhoz stb.

  Ha nézem az ùj stadion inkí bb egy gladií tor aréní hoz hasonlìt, bí r nem lí thattam a stadiont egészében, és ezért igazsí gtalan az, amit ìrok.

  A kibùvòhely hií nya azoknak a jí tékosoknak a ròmai gladií torokat fogjí k emlékezetükbe hozni. Aki ott harcolt, vagy egymí s ellen, vagy az oroszlí nok ellen, annak nem is volt „kibùvò“, és a verejtéke, a sòhaja stb., csakis a csillagoknak szòlhatott. A csillagok voltak az egyetleni „kibùvò“ a tisztí ra beépült stadionbòl. Ha megnézem a stadion aréní jí t, akkor valòjí ban a csillagok felé nyìlik és mí r nem a föld felé.

  „Kell ott fent egy orszí g ?“

  A ròmai stadionokat csakis a szòrakozí sért lettek épìtve. Az ôt körülvevô vilí g nem volt fontos (kôrben zí rkòztak el a nézôk a mindennapoktòl és az épìtészmérnökön azon gondoskodtak, hogy ne is jusson eszükbe).

  Ebben én épp ùgy egy ideològií t lí tok, mint Muhammed Alinak (a nagyon is amerikai) megjegyzésében. Az ember csak sportolò. Csakis a siker adja meg létezési jogosultsí gí t (a siker és a sport egységgé ví lnak).

  Lehet egy kicsit pesszimista vagyok. Lehet, hogy ez a stadion szebb, mint én ezt a fényképek í ltal meg tudom itélni.

  Nagyon érdekelne az egyes stadionrészeknek egymí shoz valò viszontsí gai és elhelyezésük, méretüknek az arí nya stb.

  Ki tudna közzétenni egy pí r fényképeket ?

  Minden esetre egy szurkolòtí rsnak sem akartam elvenni a kedvit. Nem akartam vészmadí r lenni.

  Egy stadion mindig több, mint azok a kövek, az a beton és azok az acéloszlopok, melyek körülveszik.

  Azonban az épületstìlus sokat hozzí jí rul ahhoz, hogy jòl érezze az ember magí t. Akkor is, ha nem sportolò.

  • Hosszú gondolatmenet, rövid válaszaim vannak csak:

   -Ez egy XXI. századi stadion, már most a megnyitás előtt láthatóan egy teljesen más korszellem szülötte.
   -- Számtalan olyan eleme van az épületnek, ami a múlt században elképzelhetetlen lett volna: az egyesület például nem itt fog működni. Az FTC a Népligetben folytatja az életét, ott ahol az összes korosztályos csapata lakik. Bár lesznek az FTC-nek az új épületben irodái, de ez a stadion már teljes egészében a tőke szolgálatában áll majd. Ez a stadion kevésbé egy “otthon”, inkább a klubélet motorja, pénztermelője kí­ván lenni.
   -- A reptér felől érkezve a stadion jelenleg monumentális és lenyűgöző látványt nyújt. Fokozza ezt az elé épí­tett sas-szobor, ami rendkí­vül hatásos jelkép. Ezt szerintem semmilyen fotó nem adja vissza, egyszerűen látni kell.
   -- Az 1974-es stadiont véleményem szerint egyfajta hamis mí­tosz lengte körül: egy diktatúra teremtménye volt, a legmélyebb értelemben benne volt a rendszer viszonyulása az egyesülethez. Már a maga idejében is korszerűtlen, épí­tészetileg nem értékes, csonka épület volt. Az új aréna egy egészen más (magasabb) minőséget képvisel.
   -A végére pedig a lényeg: teljesen mindegy hogy milyen épület lesz, ha a benne játszó csapat nem tudja újra Európába repí­teni a Ferencváros nevet. Ha nem lesz igazi tartalma, akkor már ez az egész cikk és mindannyiunk várakozása fölösleges lehet.

   A fenti árnyaltabb véleményem ellenére szerintem ezt az épületet minden fradistának élőben kell megélnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső