A “kis Fradi” játékosai voltak: Novák Tibor

Novak-TiborNovák Tibor az ötvenes években volt az egyesület tagja, tősgyökeres ferencvárosi nevelés volt.

“- 1951-től fociztam a kölyök, majd az ifi csapatban Lakat Karcsi és Tátrai Sanyi bácsi keze alatt. Nagyon boldog voltam, amikor 1957-ben felkerültem a tartalékcsapatba, ahol végig balszélsőt játszottam. Olyan neves játékosokkal voltam sokszor egy csapatban, mint Kispéter Misi bácsi, Mészáros Dodó bácsi, Rákosi Gyuszi, Virágh Jóska, Kertész Tomi. Sokat kellett edzenem Fenyvesi Mátéval, együtt gyakoroltunk néhány „szakmai fogást”. Nem ment rosszul a foci, de esélyem az akkori válogatott játékos, a kitűnő „Tüske” mellett semmi nem volt. Őszintén megmondom, nem is nagyon bántott, hogy csak a tartalékcsapatban játszhatom, és Fenyvesi mögött ezt is büszkén vállaltam. 1957-ben jó lett volna az ausztrál túrára utazók közé bejutni, de abban az évben lettem sorköteles, í­gy nem vittek ki. Itthon a „kis Fradi” — a tartalékcsapat — Esti Kupa mérkőzéseken szerepelt és én is nagyon készültem egy sikeres játékra. Sajnos sérülés miatt csak „kispados” voltam. Nagyon bántott a peches sorozat, hiszen kimaradtam a kupagyőztes gárdából Az őszi bajnoki meccseken már ismét tagja voltam a tartalékcsapatnak. Sajnos 1957 novemberében megkaptam a behí­vóm, katona lettem.

Az FTC vezetősége nem felejtett el, meglátogattak, elhozták az előző tartalékbajnokságért kapott aranyérmem és egy zöld-fehér porcelán focista szobrot. Kimondhatatlanul jól esett, mint ahogy az is boldoggá tett, hogy 1958 tavaszán felhelyeztettek Budapestre.

Minden edzés nélkül — mint katona — három bajnokit játszottam a tarcsiban. A harmadik mérkőzésen azonban a sors ismét kegyetlen volt hozzám. A Dorogot 1:0-ra az én gólommal vertük meg az Üllői úton. De ez az egy gól nekem sokba került: a szabadságomba, s talán a további pályafutásomba. Ugyanis a parancsnokom, aki Dorog szurkoló volt, kinn volt ezen a meccsen és a továbbiakban megvonta az állandó kimenőm. Kispéter Misi bácsiék pedig már semmit nem tudtak értem tenni.

Legszebb emlékem a Fradiban? Az, amikor fiatalon játszhattam a Fradi öregfiúk egyik vidéki mérkőzésén! Olyan csapatban szerepeltem, ahol többek között Lázár, Csikós, Gyetvai, Tátrai voltak a játékostársak! Ezekkel a kitűnőségekkel, ha egyszer is, de együtt rúghattam a labdát. A sors talán í­gy adott egy kis elégtételt azért, hogy az FTC első csapatából valami miatt mindig kimaradtam. Az emlékeim a Fradival kapcsolatban í­gy is csodálatosak!”

Az alábbi sorok 1982-ben jelentek meg a Fradi Műsorlap különszámában, mí­g a képeket Rózsa Tibor juttatta el hozzánk Novák Tibor fényképalbumából.

6 hozzászólás a(z) A “kis Fradi” játékosai voltak: Novák Tibor bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ