A legnagyobb Fradi hálóját védte

Magyarság (USA)

Elhunyt Henni Géza, a Ferencváros történetének egyik legjobb kapusa. A kiváló sportember Floridában, 88 évesen halt meg. A kiskunhalasi születésű kapus 1945-ben került a Ferencvároshoz, és hamarosan a legjobb magyar kapuvédők között tartották számon.

A magas termetű, atletikus képességekkel megáldott sportember 19 évesen lett a Fradi kapusa. A 93 éves Rudas Ferenc, az akkori Fradi kiváló játékosa, a legidősebb élő magyar válogatott labdarúgó í­gy emlékszik rá: „Öt éven át játszottam együtt Henni Gézával a Fradiban. Fantasztikus képességekkel megáldott kapus volt, ruganyossága párját ritkí­totta, s mivel nem volt visszahúzódó tí­pus, gyakran meg is csillogtatta kivételes adottságait. Az emlékezetes 1947-es közép-amerikai túránkon, amelyre Puskás Öcsit is elvittük magunkkal, 100 ezer néző előtt játszottunk Mexikóvárosban, és Géza ott is megtette azt a bravúrt, hogy felugorva mindkét lábával megérintette a keresztlécet!”

Henni Géza a magyar válogatottban 1948-53-ig 16 mérkőzésen védett. 1950-ben, amikor úgy döntött a pártvezetés, hogy szét kell szedni a fasisztának bélyegzett Fradit, a kapust zsarolással kényszerí­tették Újpestre.

„Csáki Sándor, az Újpest alelnöke azt mondta neki: ha aláí­r a Dózsához, kiengedik a szegedi Csillag börtönből az ott raboskodó bátyját, Miklóst Nincs ember, aki egy ilyen ajánlatot visszautasí­tana, Géza sem tette, és Miklós bátyja ki is szabadult” – folytatta Rudas a visszaemlékezést.

Henni Géza az 1956-o forradalom után elhagyta az országot, és Amerikában talált új otthonra. Az Egyesült Államokban évtizedeken keresztül sikeres edző volt, 1965-67 közt amerikai szövetségi kapitány, 1967-69 közt a Houston Stars proficsapatának edzője volt, majd húsz éven át a Rhodes Island-i egyetem futballcsapatának edzője, később az iskola professzora is volt. Tavaly beiktatták a New England-i Hí­rességek Csarnokába.

„Géza hat-nyolc évvel ezelőttig rendszeresen hazajárt, minden évben találkoztunk a Fradi öregfiúk rendezvényein – folytatta Rudas. – Aztán hirtelen elmaradt, az utóbbi években már csak annyit tudtunk róla, hogy a floridai Tampában él. Halálhí­re nagyon megviselt, csodálatos ember volt, intelligens, művelt és fantasztikus sportoló. Egyedül maradtam a hatvanöt év előtti Fradiból, minden idők legnagyobb Fradijából.” Henni Gézát a sarasotai St. Martha katolikus templomban búcsúztatták.

Forrás: MAGYARSÁG (USA) – 16. szám – 2014. április 19.

20140419_Henni-Géza_Magyarság_10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ