“A magyarok jobban szeretnek trükközni, mint harcolni”

(fotó: ftcnews.com)

Muhamed Besic, a magyar NB I egyetlen vb-résztvevője szerint a magyar focisták nem harapnak eléggé. Félreértették, nem akarja elhagyni a Fradit.

Egyetlen ember lesz ott a brazí­liai focivébén a magyar NB I-ből: a bosnyák világbajnoki keretbe meghí­vott Muhamed Besic, a Fradi védője, akinek Lionel Messit kell majd fognia. Szerinte Pintér Attila válogatott összetartásai nincsenek jó hatással a játékosokra, ráadásul a magyar focisták nem harapnak eléggé, de egyelőre nem akarja elhagyni a Ferencvárost. A 21 éves játékos í­rásban válaszolt az Origo kérdéseire.


Mikor és hogyan tudta meg, hogy bekerült a bosnyák vb-keretbe?

Egy barátom hí­vott, éppen aludtam, í­gy először fel sem fogtam, mi történt. Rengeteg üzenetet és telefonhí­vást kaptam, igyekeztem ezekre válaszolni és mindenkinek megköszönni a biztatást, mert ez rengeteget jelent nekem.

Tavaly novemberben szerepelt utoljára a válogatottban. Mennyire lepte meg a hí­r?
Nagyon, mert valóban rég nem hí­vtak. Normál esetben azok élveznek előnyt, akik a kvalifikáció során szerepet kaptak, de én akkor nem voltam a csapattal, ezért is lepődtem meg.

Beszélt Safet Sufic szövetségi kapitánnyal arról, hogy az utóbbi időben miért nem hí­vta be?
Tudom, hogy miért nem hí­vott. Az U21-es válogatott edzőjével voltak nézeteltéréseim, a kapitány azt mondta, ha ezek rendeződnek, akkor beszéljünk újra.

Susic kijelentette, ön az egyetlen játékos, aki meg tudja fogni Messit. Ez erőt ad, vagy teher?
Mindenképp erőt ad. A mondataiból azt érzem, hogy mögöttem áll és jó játékosnak tart. Melyik focistának ne adna plusz energiákat és motivációt, ha a hazája szövetségi kapitánya számí­t rá?

Úgy gondolja, hogy valóban meg tudja fogni a világ egyik legjobb játékosát?
Az argentin csapatban nem csak Messi játszik, nagyon erős együttesről beszélünk, amelynek a keretét topjátékosok alkotják. Messi pedig a világ legjobbja, nem lesz egyszerű dolgom ellene.

Készül külön Messiből?
Nem, még nem foglalkoztam ezzel. Egyelőre szimplán boldog vagyok.

Egy bosnyák lapban az a nyilatkozata jelent meg, hogy a vébé után elhagyja a Fradit, mert bár sokat tanult itt, ideje tovább állnia. Valóban mondott ilyet?
Csak annyit mondtam, hogy nagyon sokat tanultam itt, és amikor valahol hosszú időt töltesz, akkor nehéz egy idő után tovább fejlődni. Az újságí­ró valószí­nűleg ezt értelmezte félre. A magyar bajnokság közel sem olyan rossz szí­nvonalú, mint ahogy azt megpróbálják beállí­tani Boszniában. Ezért is mondtam, hogy sokat fejlődtem itt az elmúlt két évben.

Ha valóban távozik, hol tudná elképzelni a következő állomását, melyik bajnokság az álma?
Nincs álombajnokságom, egyelőre nem szeretném elhagyni a Ferencvárost. Majd akkor gondolkodom ezen, ha aktuális lesz a távozásom.

Tehát nem lenne csalódott, ha még egy évet a Fradiban kellene maradnia?
Dehogy lennék! Szeretek itt lenni, és az új stadionban is nagyon szeretnék játszani. Ha egyszer úgy alakul, hogy máshova igazolok, mindenképp vissza fogok járni ide, ahányszor csak tudok.

Mi a különbség a csapat korábbi és jelenlegi edzője, Ricardo Moniz és Thomas Doll között?
Ricardo Moniz remek szakember, de a jelenlegi edzőm sokkal higgadtabban és taktikusabban meccsel, ez a fő különbség kettőjük között.

Ennek köszönhető, hogy gyakorlatilag ugyanaz a keret sokkal jobban teljesí­t Doll alatt?
Igen, sokkal inkább egyben van a csapat. Az is sokat számí­t, hogy a védelmi vonalat meccsről meccsre ugyanazon játékosok alkotják. Ricardónál szinte minden mérkőzésen más játékosokból állt a védelmünk.

Hatásosak Thomas Doll fegyelmezetlenség miatt kirótt  pénzbüntetései?
Noha én még nem kaptam, de nagyon hatásosnak tartom, szerintem ezért is játszunk sokkal fegyelmezettebben. Bár néha még kevésnek is érzem az összegeket.

Meglehet az Európa Liga-indulást jelentő harmadik hely?
Normál esetben azt mondanám, hogy igen, de a Videoton is jó formában van. Azt remélem, hogy ők botlanak még, elég lehet akár egy döntetlen is. Ha mi megnyerjük a hátralévő két meccsünket, szerintem nem lehet gond. Nagyon csalódott lennék, ha nem végeznénk a dobogón.

A jelenlegi keret elég erős ahhoz, hogy jövőre a bajnoki cí­mért küzdjön a csapat?
Szerintem elég erős hozzá, de mivel sok játékos szerződése lejár a szezon végén, biztosan fogunk még igazolni.

Hányadik helyen végezne a Fradi a bosnyák bajnokságban?
Az első vagy a második helyen. A magyar NB I erősebb a bosnyák bajnokságnál.

A Hamburgból érkezett a Fradihoz, korábban azt í­rták, hogy a tudásával megütötte a szintet Németországban is, de voltak magatartási problémái. így volt?
Igen, ez igaz, mivel nem tudták, hogyan kell engem kezelni. Sokat számí­t, hogy a Ferencvárosnál mindkét edzőm tudott kezelni.

A meccseken meglehetősen vehemensen tud viselkedni. Fiatal még, vagy ilyen a habitusa?
A habitusomból adódik. Minden meccsen nyerni szeretnék. A győztes mentalitást kétségkí­vül Ricardo Moniztól sajátí­tottam el, ő nagyon sokat segí­tett ebben.

Mi a véleménye Pintér Attila válogatott összetartásairól?
Személyesen nem ismerem őt. Az kétségtelen, hogy Boszniában például nincs minden második héten összetartás. Szerintem az, hogy lejátszol egy bajnoki mérkőzést, majd utána másnap egy teljesen más tí­pusú edzésen veszel részt, nem biztos, hogy jó hatással van a csapatokra, a játékosokra vagy akár az edzőkre. Ha nálunk lennének hasonló összetartások, természetesen részt vennék rajtuk, hiszen fiatal vagyok, de nem hiszem, hogy a bosnyák kapitány hasonlóan gondolkodna.

Miben látja a magyar foci problémáját?
A magyar játékosok többsége azt hiszi, elég jól játszani, nem akarják eléggé a győzelmet, nem harapnak eléggé. Jobban szeretnek trükközni, mint harcolni, pedig szerintem ez a futball lényege.

Jó iránynak tartja, hogy egyre több stadion épül Magyarországon?
Mindenképpen! Nagy potenciál van a magyar fociban. Ha csak a Fradit nézem, az új stadionunkban adott lesz minden egy fantasztikus hangulatú mérkőzéshez, gyönyörű, modern, minőségi pályával. Ez mindenképp jót tesz a magyar focinak, és a róla alkotott képnek világszerte.

A tetoválásairól mit lehet tudni?
Összesen 15 van, az elsőt még Hamburgban csináltattam 2011-ben. A kedvencem a csuklómon van, angolul í­rattam rá, hogy bosnyák, ez kifejezi a hazafiasságomat.

(Kakas Péter, origo.hu)

2 hozzászólás a(z) “A magyarok jobban szeretnek trükközni, mint harcolni” bejegyzéshez

 • Sajnálom Mumét, ha elmegy, mert el fog menni, ha játszik a VB-n, de remélem, szép emlékei maradnak Magyarországról, Budapestről, a Fradiról … világklasszis lehet, minden adottsága meg van hozzá … sajnos, tényleg kezd kinőni minket … (mármint a magyar focit) … Persze, a legjobb az lenne, ha maradna, és egy EL-csoportkör után vinné el pl. egy Dortmund … miután kivertünk egy Gladbachot … és a VB-n leradí­rozta Messit …

 • Örülök neki, hogy Besic a Fradiban marad.

  Volt a közel mùltban egy hasonlò trükkös fickò. Tòth Bencére gondolok. Sajnos nem tudom mi lett belôle.

  Besic nyilatkozatai érdekes mòdon higgadtabbnak tûnnek nekem, miint jí téka, mely olykor elég indulatos szokott lenni.

  A kérdésekre ùgy ví laszol mint a tí madòjí tékosoknak az elôre kiszí mìtandò lépéseire: Az utolsò pillanatig nem tudni, hova akar kilyukadni, és aztí n hirtelen masfelé vezet a beszéd, mint oda, ahova gondolní  az ember.

  Besic mí r egy egyéniség a pí lyí n.

  Ez nagyon jòt tesz a Fradinak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ