A Sas leszállt

20140403_SIIIB_69

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • Régen ví rtam az ùj épülô stadion képeit.

  Bevallom, féltem egy kicsit ezektôl a képektôl. Nem szerettem volna, ha az ùj stadion valmilyen olyen légkört í rasztana, mely eltaszìtsa, vagy szomorìtsa, vagy lelkileg sùjtsa a belépôt, hiszen ez a szurkolí s minôségére is hatna. Ezekre a dolgokra plí ne a mai embernek nagyon is nincs szüksége.

  De nem ìgy történt:

  Összesen a 73 képek megtekintése utí n a benyomí saim a következôk:

  A Stadion szépen beépül Budapest és a környezô autòpí lya közé. Maga az épület – amit nagyon helyeselek – egy mí s vilí got képez, melyhez az ôt körülvevô térségek elôzmény és tí jék. A belépônek van ideje, hogy lelkileg elkészüljön arra, ami ví rja (a stadionban). Ezt, szerintem, nagyon jò megoldottí k.

  A következô képek nagyon tetszettek:

  1/73; a nagy sas bí r a stadion elôtte talí lhatò, mégsem ragad a talajhoz. Két fa lí tszik és „szegélyzik“ a sast illedelmessen. A sas azonban csak kis lélegzéshez vett idôt, és szí rnyai mí r tí rva vannak megint. Vagyis a meccs sosem a régi, hanem a következô.

  6/73: A „club“-ban igazolni kell, vagyis a belépô
  és a belépés törvényesìtését egy érdekes alacsony elôzményes épület képviseli. Van benne valamilyen „gyí rias“-sí g. Aztí n ùgy tûnik mint egy falusi fociklubnak a kis öltözôje és zuhanyozòja. Nekem az volt a benyomí som, hogy szerszí mok raktí rozí sí ra is hasznos (vagy haszní ljí k ?). Hosszù mérete azonban jò fest a hí ttérben tornyosulò stadional.

  9/73: Habí r a vasrí csokat nem tartom tùl szépnek (fegyenchí zra emlékeztetnek), a szurkolò szemeit vezénylik a rések, a lyukak és az ajtòk, melyek hí ta mögött tí rul el a sportpí lya. Ezt nagyon jò ötletnek tartom, hiszen a szem mí r lí t valamit, amit teljesen csak késôbb fog meglí tni. Az „ìzelìtô“ mí r megadja az étví gyat. Itt hozzí  kell fûznom, hogy a fí k talí n – ha megnôltek – be- és fel fogjí k majd futni a rí csokat. Ez is nagyon jò ötletnek tartok. A vasolszlopok nem engedik elfeledni, hogy a Fradi valòjí ban a munkí sok csapata is.

  25/73: Az egész épület,felülrôl nézve, szí momra egy ûrí llomí s-, egy nagyobb beví sí rlí si központ-, aréní -, egy csarnokhoz hasonlìt. Ez talí n a modern tí rsadalomhoz beszél inkí bb. A sokasodott emberiségnek sok tér kell és az adott lí rma és tériszony nagy tereket és egyszerû, gyors beví sí rlí si lehetôségekkel rendelkezô épületek vonzí k az embereket olyan helyekhez, ahol a vevôk és eladòk gyorsan kicserélôdhetnek. A hí trí nya ezeknek a nagy tereknek az talí n az, hogy az ember nem érezheti honosnak magí t, hiszen gyors í rù -és embercserére alapoznak.

  A Fradi pí lya hogy honosìtsa a szurkolòit ?

  31/73: fontosnak tartom ezekben a honosìtí sokní l a kinyìlò és a nézô elé tí rulò téreket. A képen egyrészt egy keskeny helyiség mutatkozik, melynek a hí ta mögött egy nagyobb térség tí rul fel. Ennek a tí rulò térségnek a hí ta mögött megint szintén a stadion, mely egy térséget rejt önmagí ban.
  A honosìtí snak a titka: A szemnek meg kell adni azt a lehetôséget, hogy nyugodjék valahol és valamin:

  A következô képek errôl tanùskodnak: 33/73: A pénztí r- és a jegytí rròl lenne szò ? A kis rí csok nem engedik nyugodni a nézôt. Valahogy – legalí bb az én megitélésem szerint – itt nem szeretne sokí ig tartòzkodni a nézô, hiszen az üvegeken és a szí mokon kìvül, nem tud sehol sem kapaszkodni a szem.

  Ezt az épületrészt nem tartom ezért nagyon sikerültnek, mert nem fogdja be és nem üdvözli kellôképpen a szurkolòt. Hií nyoznak a meleg szìnek. Az ezüst hideg és nagyon is az Omega „Gammapolis“ („ezüst esô“) re emlékeztet. Az ezüst szìn egy hideg szìn.

  35/73: A jegyí rusìtò-hí z: Megint hí rom térnyìlí sokat szí mlí ltam. Szép megoldí snak tartom. Légkört tud teremteni.

  37/73: A stadion, szerinten, jòl bekapcsolòdik a ví rosban. A nyìlò tér, mely elterült a stadionban valò bevonulí skor, most – a stadion elhagyí sní l – is elterül. Ez egy bizonyos kiegyensùlyozí st ad az egész épületnek. A meccs ìgy jobban emészthetô. Visszatérhetünk a megszokotthoz és a meccs besorolhatò az í télt, de meghonosìtott élményekhez.

  Nagyon szép képnek tartom a 46/73-as képet. Most az ûrí llomí s (amilyennek a stadion felülrôl tûnt) nem lehet észrevenni. Az elhùzòdò sorfalak nem a ròmai Kolosszeumot hozzí k emlékezetben, hanem inkí bb egy pí lyaudvart. A gôzmozdonyokat keresem és a sìneket szemlélném. Hií ba. A sas, szerintem jò helyzetben van. Az épület elején irí nyul. Vagyis egyrészt ellenkezô az épület irí nyzatí val és vele együtt ugyanabban az irí nyban.

  73/73: Teljessebb a kép mint a 46/73-asní l. A sas szépen az épület két összejövô szí rnya közt nyissa ki sají t szí rnyait.

  Egy program lenne ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ