Amikor attól függ a heted hangulata, mit játszott a Fradi…

A szurkolóké lett a 12-es mez

Vajon van-e, aki nem ismeri ezt az érzést közülünk?

A kérdés persze, költői. Naná, hogy nincs!

Amikor valaki futballozni kezd a Ferencvárosi Torna Clubban, akkor ezért olyan óriási a jelentősége, hogy lehetőleg minél többet tudjon a csapat dicső múltjáról, a szurkolók rajongásáról, arról, mit jelent százezreknek az a szó: Ferencvárosi Torna Club.

Mert hiába foghí­jasak a lelátók manapság, attól még százezrek keresik először a hí­rek közt meccsnapokon ezt a 3 betűt.(F-T-C) és, hogy mit játszott a Fradi?

Mert amikor a zöld gárda nyert, akkor évtizedekig jártunk „a Blahára”, azaz a Blaha Lujza téri aluljáróba, ahol az újságosnál általában már éjfél előtt megérkezett a friss Népsport, és vadul vetettük rá magunkat a Fradi-meccs tudósí­tására, í­zlelgetve a nyomdaszagú sikert!

És mi történt, ha kikapott a csapat? Teljessé vált akkor a letargia. Használhatatlan voltam és legszí­vesebben elkerültem volna az iskolát, az embereket.

Ha egy nagy siker kapujában buktunk, még meg is könnyeztük néha… Ebből a kategóriából a legemlékezetesebb a ’83 tavaszán Győrben játszott ETO-Fradi 3-3.

Azon az estén vigasztalhatatlan voltam. 3-2-es vezetésnél Koch Robit elgázolták a 16-oson belül (akkorra már egy-egy kamu tizit befújt a bí­ró itt is-ott is…) de nem jött a büntető. Érkezett helyette Burcsa Győző pazar gólja és az érzés, hogy idén sem sikerül megelőzni Verebes ETO-ját…

Azért a másik lelkiállapotból abban az évadban több jutott! Ott volt mindjárt a lilák 5-0-s oktatása, Szoki három csodás góljával, vagy éppen a Vasas elleni 5-3-as, 5 csillagos(ez volt a maximum értékelés a Népsportnál akkoriban…) rangadó, Pogány Laci triplájával.

A tavaszi derbi a piros-kékek ellen azonban még emlékezetesebb, bár – az őszivel ellentétben – azon a meccsen nem lehettem ott. A rádió népszerű körkapcsolás cí­mű műsorát hallgattam sűrű körömrágások közepette…  3-2-re vezetett az angyalföldi gárda, többek közt Kiss Laci elképesztő, oldalvonal mellől bombázott góljával. Majd jött az a bizonyos 11-es: Idézzük fel Vass István Zoltán kommentárját: „Váradi Béla fut neki, lő, góóóól!!! Nem, mellé!!!”³ A rettegett Béluska kihagyta!

Ennél boldogí­tóbbat akkor nem mondhatott a fradistáknak, majd érkezett Takács „Tanár Úr”(3-3), végül pedig „Nyí­l” és ismét szomorúan ballagott haza a Vasas-tábor… (4-3, ide!)

Mi pedig ismét felkerekedtünk és rohantunk a Blahára a Sportért… A hét pedig derűs volt aztán és madárdalos… Mert győzött a Ferencváros!!!

(becefix)

2 hozzászólás a(z) Amikor attól függ a heted hangulata, mit játszott a Fradi… bejegyzéshez

  • Érdekes Imre bátyám, hogy nálam 2003-ban megszakadt valami. Azóta is fontos számomra a Fradi, de valahogy nem érzem azt a régi, igazi izgalmat, a meccsek hangulata sem a régi… Olyan instant, olyan művinek tűnő lett mára az FTC. Lehet , hogy inkább öregszem..? Más dolgok lettek fontosabbak. A korábbi nagy izgalmak, a beteljesülés, a végső siker öröme már a múlté.
    Jó lenne, ha ismét egymásra találna a klub és a szurkolók. Végre felnőhetnek az ultrák és toleránsabb lehetne az MLSZ és a nemzetközi szövetség is… Nem a trágárság, meg az agresszió hiányzik, hanem az a szavakkal le nem í­rható hangulat, amikor a tábor valahogy mindig “befújta” az ellen kapujába a labdát! Reménykedjünk tovább és ne hagyjuk a szép emlékeket feledésbe merülni..

  • Kedves becefix, nagyon jól ismered és átéled a szurkoló lélektanát.
    Hát igen… Hogy gyerekként mit jelentett a győzelem nekem (1954-55)! De felnőttként is. Volt, hogy nem tudtam napokig folytatni a kéziratot, amin dolgoztam egy-egy vereség után. És még ma is -- sajnos vagy szerencsére már nincs határidős munkám -- egy-egy rossz eredmény után napokra le tudok bénulni; viszont egy-egy jó eredmény (szerencsére az utóbbi időben inkább ez akadt) változatlanul előrelendí­t…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ