Átigazolások – 2018/19 (tél)

Új másodedző labdarúgóinknál. Unai Melgosa ukrán válogatottakat és katari Ázsia Kupa-győzteseket is nevelt már ki.

Új edzővel bővül a Ferencváros labdarúgócsapatának stábja. A spanyol Unai Melgosa Zorrilla honfitársához, Alberto Bosch-hoz, valamint Máté Csabához hasonlóan másodedzőként segí­ti a jövőben Sergei Rebrov munkáját.

Melgosa 1976. január 11-én született a baszkföldi Bilbaóban. A 43 éves szakember nem érkezik ismeretlen környezetbe, hiszen az ukrán Dinamo Kijevnél már dolgozott együtt vezetőedzőnkkel, Sergei Rebrovval, valamint egyik másodedzőnkkel, Alberto Bosch-sal is. Melgosa Spanyolországban dolgozott az Athletic Bilbaónál és a Málaganál is, érdekesség, hogy az előbbi klubban nemcsak edzőként, hanem másik szakmájában, pszichológusként is dolgozott.

2015 és 2017 között az ukrán Dinamo Kijev U19-es csapatának volt a vezetőedzője, amellyel az ifjúsági Bajnokok Ligájában is szerepelt. Mivel Rebrov akkor hí­resen támaszkodott a Dinamo utánpótlására, í­gy a két szakember tökéletesen ismeri egymás munkamódszereit. A klubból – például Volodimir Sepeljev, Mykola Shaparenko vagy Viktor Tsygankov személyében – több labdarúgót is adtak fel az ukrán felnőtt válogatottnak.

Melgosa Ukrajnából Katar felé vette az irányt, ahol szintén fiatalokkal dolgozott az Aspire akadémián. Az ott folyó munka már a 2022-es katari világbajnokság miatt is igen fontos az országnak. Ezt bizonyí­tja, hogy a 2014-ben U19-es Ázsia-kupát nyert csapatból mindenki ezen az akadémián nevelkedett.

Ami ennél is figyelemreméltóbb, hogy Katar 2019-ben a felnőttek között is megnyerte az Ázsia-kupát. Ebben pedig Melgosának is benne volt a munkája. A 2018-as Ázsiai Játékokon ő ült ugyanis a katari U23-as válogatott kispadján. A keretből négy játékos is tagja volt a 2019-es Ázsia-kupán győztes katari felnőtt nemzeti csapatnak.

Melgosa első Fradi Média-interjújában Sergei Rebrovról, eddigi állomáshelyeiről és céljairól is beszélt.

Név: Unai Melgosa Zorrilla

Születési idő, hely: 1976. január 11.

Klubjai, ahol dolgozott: Athletic Bilbao (2004-11), Málaga (2011-12), Athletic Bilbao (2012-14), Dinamo Kijev (2015-17), Aspire Acadamy, katari szövetség (2017-19)

(fradi.hu – 2019.03.04.)

A Ferencvárosi Torna Club mindenben megállapodott a brazil Isael da Silva Barbosával, aki aláí­rt labdarúgócsapatunkhoz.

A jól cselező, gólerős, de a gólpasszok terén is nagyon termékeny brazil labdarúgó mindkét szélen és irányí­tóként is bevethető. Pályafutása során Brazí­liában, Törökországban, Portugáliában és Oroszországban is megfordult, a legutóbbi négy és fél szezonban a kazah Kairat Almaty húzóembere volt, amellyel négyszer nyert Kazah Kupát, kétszer Kazah Szuperkupát. Karrierje során összesen 212 felnőttmeccsen lépett pályára, melyeken 44 gólt szerzett és kiosztott 57 gólpasszt is. Az elmúlt években különösen eredményesen játszott, volt a kazah élvonal gólpasszkirálya, de a góllövőlistán is rendre az élmezőnyben szerepelt.

Bemutatás

Isael da Silva Barbosa 1988. május 13-án született Brazí­liában, Sao Paulóban. Pályafutását a PSTC-ben kezdte, majd 2006-ban a Gremio játékosa lett, amelynél a felnőttcsapatban is bemutatkozott. A brazil klubnál olyan csapattársai voltak, mint a most a Juventust erősí­tő Douglas Costa, vagy a pályafutása során a Barcelonában is játszó Maxi López.

Ezt követően hazájában volt a Sport, a Coritiba, a Fortaleza és a Sao Caetano, Törökországban a Giresunspor, Portugáliában a Nacional labdarúgója.

2013 januárjában az orosz első osztályú Krasznodarhoz szerződött, amelynek szí­neiben másfél évig futballozott, az együttessel Orosz Kupa-döntőt is játszhatott. Ezután a kazah Kairat Almaty játékosa lett, és ez az időszak hozta meg számára az igazi áttörést: az elmúlt négy és fél évben 112 mérkőzésen 34 gólt és 41 gólpasszt jegyzett. Különösen eredményes volt az előző két esztendőben.

2017-ben 8 gólig és 15 (!) gólpasszig jutott, utóbbival ő lett a bajnokság asszisztkirálya. 2018-ban 12 gólt és 8 gólpasszt ért el a kazah élvonalban – mindkét mutatóban a bajnokság TOP4 játékosa közé került. A Kairatnak négy és fél éven át abszolút húzóembere volt, szezononként rendre több mint 30 meccset játszott, az együttest négyszer Kazah Kupa-, kétszer Kazah Szuperkupa-győzelemre vezette, a bajnokságban a kazah kirakatcsapat, az Asztana mögött négyszer ezüstérmes lett.

A Kairatban voltak magyar csapattársai is (Elek Ákos és Eppel Márton), de „kedvenc játszótársa” az elmúlt évek legismertebb orosz játékosa, az Arsenalban is futballozó Andrey Arshavin volt. Isaelnek az itt eltöltött időszak alatt csaknem háromszorosára nőtt a piaci értéke, amely a Transfermarkt szerint érkezésekor 1 millió euró volt, ma már megközelí­ti a 3 milliót (2,8 millió). Ezzel rögtön az NB I legértékesebb futballistája is lett – a második helyre í­gy az Ivan Petrjak, Armin Hodzic, Loic Nego (utóbbi kettő MOL Vidi) trió került.

Névjegy

Név: Isael da Silva Barbosa
Születési idő, hely: 1988. május 13., Sao Paulo
Korábbi klubjai: Grémio (2009-2011), Sport (2009-10, kölcsönben), Giresunspor (2010-11, kölcsönben), Coritiba (2011-12), Fortaleza (2011, kölcsönben), Sao Caetano (2012, kölcsönben), Nacional (2012-13), Krasznodar (2013-14), Kairat (2014-18)
Sikerei: 4-szeres Kazah Kupa-győztes, 2-szeres Kazah Szuperkupa-győztes, 4-szeres kazah bajnoki ezüstérmes, 1-szeres Kazah Kupa-ezüstérmes, 1-szeres Orosz Kupa-ezüstérmes

Játékosmozgás

Érkezik: Lasa Dvali (Pogon Szczesin), Ihor Haratin (Zorja Luhanszk), Isael da Silva Barbosa (Kajrat Almati), Ammar Ramadan (Juventus U17), Szerető Krisztofer (Stoke City), Nyikolaj Szihnyevics (BATE), Tokmac Nguen (Strömsgodset)

Távozik: Csernik Kornél (Soroksár – kölcsönbe), Dejan Georgijevic (Partizan Beograd), Kjartan Finnbogason (Velje BK), Lovrencsics Balázs (ETO FC Győr), Amadou Moutari (Mezőkövesd), Matias Rodriguez (Universidad Católica – kölcsönbe), Rui Pedro (Haladás – kölcsönbe)

(fradi.hu – 2019.02.01.)

Amadou Moutari Mezőkövesden folytatja pályafutását.

(mezokovesdzsory.hu – 2019.02.13.)

A Ferencvárosi Torna Club a szezon végéig kölcsönadta Csernik Kornélt a Soroksárnak.

(fradi.hu – 2019.02.09.)

 

A Ferencvárosi Torna Club mindenben megállapodott a norvég Tokmac Chol Nguennel, aki aláí­rt labdarúgócsapatunkhoz. A 25 éves Tokmac Chol Nguen a norvég élvonalbeli Strömsgodsettől érkezik a Ferencvároshoz.

Bemutatás

Tokmac Chol Nguen a kenyai Kakumában született 1993. október 20-án, ötéves kora óta Norvégiában él. Itt a Strömsgodsetnél kezdte pályafutását, ahonnan kétszer kölcsönadták, mind a kétszer norvég klubhoz, előbb a Baerum SK-hoz, majd a Mjöndalenhez.

Új igazolásunk 174 cm magas, jobblábas, technikás, jól cselező labdarúgó. A korábbi norvég utánpótlás-válogatott futballista elsősorban szélső támadóként, támadó középpályásként bevethető, de sokoldalúsága miatt szinte a pálya minden területén játszatták már edzői.

Az előző két szezonban alapembere volt a Strömsgodsetnek, amellyel tavaly bejutott a Norvég Kupa döntőjébe.

Statisztika itt.

Névjegy

Név: Tokmac Chol Nguen
Születési idő, hely: 1993. október 20., Kakuma (Kenya)
Korábbi klubjai: Strömsgodset (2011-2019), Baerum (2014, kölcsönben), Mjöndalen (2015, kölcsönben)
Sikerei: norvég bajnok, Norvég Kupa-döntős

(fradi.hu – 2019.01.28.)

Távozik labdarúgócsapatunktól, és az NB II-es ETO-ban folytatja pályafutását Lovrencsics Balázs.

(fradi.hu – 2019.01.31.)

Labdarúgócsapatunk szerződtette a Juventus utánpótláscsapatában edződött 18 éves játékost, Ammar Ramadant. A szí­r támadó leginkább a csatár mögötti éket játszott a Torinóban eltöltött idényben, ahol az U17-es csapatban 18 mérkőzésen lépett pályára és 4 gólt szerzett. Az utánpótlás-bajnokság rájátszásában is szerepelt, ahol 3 mérkőzésen egyszer talált be.

Bemutatás

Ammar Ramadan a szí­riai Edlibben született 2001. január 5-én. Családja 2015 októberében érkezett Olaszországba.

Édesapja, Munar Ramadan, a szí­r élvonalban is játszott. Az ő hatására kezdett Ammar is futballozni, majd Olaszországban a lombardiai junior ligában mutatkozott be, a Cimiano csapatában, ahol 13 mérkőzésen 5 találatot szerzett és ezzel felhí­vta magára a nagycsapatok figyelmét.

A tehetséges labdarúgó végül a Juventus játékosa lett, ahol rendszeresen lehetőséget kapott az U17-es együttesben. Ramadan a szí­r U19-es válogatottban is debütált, bemutatkozását pedig góllal ünnepelte.

Ammar Ramadan leginkább a csatár mögött, támadó középpályásként szeret játszani, ahogy ezt a Juventus U17-es csapatában is tette.

Névjegy

Név: Ammar Ramadan
Születési idő, hely: 2001.01.05., Edlib (Szí­ria)
Korábbi klubjai: Juventus U17 (2017-18)

(fradi.hu – 2019.01.24.)

A Ferencvárosi Torna Club kölcsönadta labdarúgóját, Dejan Georgijevicet a szerb FK Partizan Beográdnak.

(fradi.hu – 2019.01.21.)

Mindenben megállapodtunk a grúz válogatott középhátvéddel, Lasha Dvalival, aki a Ferencvárosban folytatja a pályafutását.

Labdarúgócsapatunk szerződtette a lengyel élvonal ötödik helyén álló Pogon Szczecin játékosát, Lasha Dvalit. A 191 cm magas, 23 éves, ballábas védő középhátvédként, balbekként és védekező középpályásként is bevethető, az Ekstraklasában ebben a szezonban 13 mérkőzésen lépett pályára, ezeken egy gólt és egy gólpasszt is jegyzett.

Bemutatás

Lasha Dvali Grúziában, Tbilisziben született 1995. május 14-én. Itt kezdett el futballozni is, első profi klubja azonban a lettországi Skonto lett, amelyhez 18 éves korában igazolt. Innen Angliába, a Readinghez szerződött, ám a szigetországi klub rögtön visszaadta kölcsönbe a védőt. A következő szezont is kölcsönben töltötte, ezúttal a török Kasimpasánál.

Szerződése lejártával egy rövidebb német kitérőt követően a lengyel Slask Wroclawhoz igazolt, ahol alapemberré vált. Ezt követően fél évig kölcsönben Kazahsztánban is játszott, az előző másfél évet pedig ismét Lengyelországban töltötte, ám ezúttal már a Pogon Szczecin játékosaként futballozott.

Összesen 80 mérkőzésen lépett pályára a lengyel élvonalban, a legtöbbször középhátvédként, de előfordult, hogy szélső védőt vagy védekező középpályást is játszott. Végigjárta a korosztályos grúz válogatottakat, majd a felnőtt nemzeti csapatban 19 évesen Németország ellen mutatkozott be.

Legújabb igazolásunk góljainak többségét fejjel szerezte, de akkor sem esik kétségbe, ha lábbal kell befejezni egy helyzetet.

Névjegy

Név: Lasha Dvali
Nemzetiség: grúz
Születési idő, hely: 1995. május 14., Tbiliszi
Korábbi klubjai: Skonto (lett), Reading (angol), Kasimpasa (török), MSV Duisburg (német), Slask Wroclaw (lengyel), Irtysh Pavlodar (kazah), Pogon Szczecin (lengyel)

(fradi.hu – 2019.01.18)

Az FTC 30 éves irányí­tó középpályása, Rui Pedro tavasszal kölcsönben a Szombathelyi Haladásban futballozik.

(haladas.hu – 2019.01.18.)

A Ferencvárosi Torna Club kölcsönadta labdarúgóját, Matí­as Rodriguezt az ecuadori Universidad Católicának.

(fradi.hu – 2019.01.17.)

A Ferencvárosi Torna Club és izlandi támadója, Kjartan Finnbogason ma közös megegyezéssel szerződést bontott.

(fradi.hu – 2019.01.11.)

Szerető Krisztofer a Fradiban folytatja pályafutását.

Labdarúgócsapatunk tehetséges magyar utánpótlás-válogatott játékost csábí­tott haza Angliából, és szerződést kötött a 19. születésnapját ma (csütörtökön) betöltő Szerető Krisztoferrel.

Bemutatás

Szerető Krisztofer 2000. január 10-én született Budapesten. Fiatal korában a Honvéd akadémiáján futballozott, majd 16 évesen szerződtette őt az akkor Premier League-ben szereplő Stoke City, ahol természetesen a klub utánpótlásához csatlakozhatott. A főként szélsőként, támadó középpályásként bevethető futballistára rögtön az egyesület U18-as együttesében számí­tottak, ahol az előző években rendszeresen pályára lépett.

Első szezonjában kettő, második idényében már hat gólt szerzett az U18-as Premier League-ben. 2018 elejétől pedig már a még idősebbek között, a Stoke U23-as együttesével a Premier League 2-ben szerepelt.

Szerető Angliában is ki tudott tűnni kiváló technikai megoldásaival és hatalmas góljaival. Nem egyszer érkeztek a hí­rek egy-egy pazar megmozdulásáról.

A 19 éves futballista tagja volt az U19-es elitkört kiharcoló korosztályos magyar válogatottnak is.

Isten éltessen, Krisztofer, és sok sikert a Fradiban!

Névjegy

Név: Szerető Krisztofer
Születési idő, hely: 2000. január 10., Budapest
Korábbi klubjai: Budapest Honvéd, Stoke City (angol)

(fradi.hu – 2019.01.10.)

Haratin a Fradiban – ukrán középpályást igazoltunk. Volt már Sergei Rebrov játékosa és Ivan Petrjak csapattársa is, í­gy ismerős közegbe kerül a 23 esztendős Ihor Haratin.

Labdarúgócsapatunk szerződtette az ukrán élvonal negyedik helyén álló Zorja játékosát, Ihor Haratint. A 23 éves középpályás nem ismeretlen Sergei Rebrovnak, hiszen 2014-ben vezetőedzőnknél debütált az akkor bajnoki cí­met ünnepelt Dinamo Kijevben. Rebrovon kí­vül kölcsönjátékosunkat, Ivan Petrjakot is ismeri, aki mellett a Zorjában futballozott, í­gy a beilleszkedéssel aligha lesz gondja.

Haratin végigjátszotta az őszi szezont: 16 bajnokin, egy Ukrán Kupa- és négy Európa Liga-selejtezőn játszott.

Bemutatás

Ihor Haratin Munkácson született 1995. február 2-án. Az elsősorban a középpálya közepén bevethető futballista elsőként a Karpaty Mukacheve együtteséhez csatlakozott mindössze hétévesen, de hamar felfigyelt rá Ukrajna topklubja, a Dinamo Kijev, amely 2004-ben szerződtette is. A Dinamóban 2014 májusában, jelenlegi vezetőedzőnk, Sergei Rebrov irányí­tása alatt be is mutatkozott – ezzel ukrán bajnoknak is mondhatja magát -, ám a több játéklehetőség miatt később kölcsönadták a szintén élvonalbeli Metaliszt Harkivnak, ebben a csapatban nyolc bajnokit játszott.

A 2016/17-es szezonban aztán leigazolta őt az ugyancsak ukrán első osztályú Zorja, ahol azonnal alapember lett. Első idényében 19 bajnokit, egy Ukrán Kupa- és négy Európa Liga-csoportkörös meccset játszott – utóbbi sorozatban a Feyenoord, a Fenerbahce és a Manchester United ellen is pályára lépett. Második szezonjában 29 bajnokit és hat EL-csoportkörös találkozót kapott, az Athletic Bilbao ellen gólt is szerzett.

Az emlí­tett két idényben előbb harmadik, majd negyedik helyen végzett csapatával a bajnokságban. A Zorjában együtt játszhatott a jelenleg kölcsönben a mieinket erősí­tő, az NB I-ben öt gólnál járó Ivan Petrjakkal.

A jelenlegi szezonban szintén rendszeresen számí­tottak rá a Zorjában: 16 bajnokin két gólja és egy gólpassza volt, emellett négy EL-selejtezős összecsapáson is szerepelt Haratin, aki az U17-es, az U19-es, az U20-as és az U21-es ukrán válogatottban is játszott korábban – egy Eb-n (éppen Magyarországon, 2014-ben) és egy vb-n is pályára lépett korosztályos nemzeti csapatával.

Haratin igazi rangadóspecialistának számí­t: a Zorja labdarúgójaként korábbi klubjának, a Dinamo Kijevnek tavaly oda-vissza betalált, mí­g a Sahtar Donyeck ellen összesen már háromszor volt eredményes.

Névjegy

Név: Ihor Haratin
Születési idő, hely: 1995. február 2., Munkács
Korábbi klubjai: Dinamo Kijev (2012-16), Metaliszt Harkiv (2016 – kölcsönben), 2016-2018 (Zorja)
Sikerei: 1-szeres ukrán bajnok, 2-szeres Ukrán Kupa-győztes, 1-szeres Ukrán Szuperkupa-győztes

(fradi.hu – 2018.12.31.)

Megszereztük a BATE fehérorosz válogatott csatárát, az idei Európa Liga-csoportkörben 3 gólt is szerzett Mikalai Sihnevichet.

Labdarúgócsapatunk szerződtette az Európa Liga csoportköréből továbbjutott BATE 15-szörös fehérorosz válogatott csatárát, Mikalai Sihnevichet. A 26 esztendős, 194 centiméter magas csatár ebben a szezonban is alapembere volt Sichenvich-csel a bajnokságot zsinórban ötödik alkalommal megnyerő boriszovi együttesnek.

Bemutatás

Mikalai Sihnevich 1992. február 20-án született a fehéroroszországi Bresztben. Nevelőegyesülete a Dinamo Brest volt, és itt is vált profi labdarúgóvá, amikor 19 esztendősen bemutatkozott hazája élvonalában.

A Dinamóban három esztendőt töltött, utolsó szezonjában 28 bajnokin 10 gólt szerzett, remek teljesí­tményére pedig Fehéroroszország egyeduralkodója, a legutóbbi 13 bajnoki cí­met megnyert BATE is felfigyelt, és szerződtette a 194 centiméteres csatárt.

Az elmúlt öt idényből négy és felet a boriszovi együttesben töltött: ötször nyert bajnokságot, kétszer kupát, háromszor pedig Szuperkupát.

A 2016/17-es szezonban kölcsönben a görög Plataniast erősí­tette. Az elmúlt években rendszeresen játszott a nemzetközi porondon is. Kilenc BL-csoportkörös és tí­z EL-csoportkörös meccse van.

Sihnevich ebben a szezonban is remek formában játszott: 23 bajnokin hat, négy EL-csoportkörös meccsén három találatot jegyzett. A Vidinek egyszer, a PAOK-nak kétszer talált be a BATÉ-ban, amely a Chelsea mögött, másodikként jutott tovább az Európa Liga kieséses szakaszába.

Sihnevich 15-szörös fehérorosz válogatott, játszott idén novemberben is, amikor nemzeti csapata barátságos összecsapáson verte 2-0-ra Luxemburgot.

Névjegy

Név: Mikalai Sihnevich
Születési idő, hely: 1992. február 20., Breszt
Korábbi klubjai: Dinamo Brest (2011-13), BATE (2014-2018), Platanias (2017 – kölcsönben)
Sikerei: 5-szörös fehérorosz bajnok, 2-szeres Fehérorosz Kupa-győztes, 3-szoros Fehérorosz Szuperkupa-győztes

(fradi.hu – 2018.12.21.)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Azért az nagyon szomorú, hogy LISZTES KRISZTIÁN óta nem termelt ki a FRADI egykor legendás utánpótlása EGYETLEN EGY (!) futballistát sem. Vagyis 18 éve !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ