Az 1901. évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:

  Első magyar bajnok a Budapesti Torna Club csapata. — 1901-ben beindí­tott magyar bajnokságban az első osztály csapatainak tagjai csaknem valahányan sportemberek voltak. Š°ztek más sportot is. Teniszeztek, atlétizáltak, úsztak stb., sőt a legnagyobb része tanult, iskolázott fiatal volt. Kezdettől napjainkig mindig található főiskolai csapat a magyar bajnokságban.

  Az első magyar Nemzeti Bajnokság mérkőzését a BTC és a BSC játszották. A mérkőzést maga az MLSz elnöke, Horváth Ferenc vezette. Az első mérkőzést az akkor legerősebb csapat, a BTC nyerte a Lehel-tériek ellen 4:0-ra. A BTC ezt a bajnokságot minden ellenfelét legyőzve pontvesztesség nélkül nyerte. Az első magyar bajnoki gólt Ray Ferenc rúgta, a következő hármat egymás után, és ezzel az első mesterhármast is Róka János érte el.

  A BTC csapata ebben az összeállí­tásban játszott a legtöbbször: Bádonyi — Luczius, Harsányi — Ordódy, Skrabák, Klebersberg — Buda, Róka, Manno Miltiades, Ray, Minder.

  Az első gólkirály Manno Miltiades, a BTC középcsatára lett 17 góllal.

  Az MLSz által ellenőrzött első Nemzeti Bajnokság valamennyi mérkőzését lejátszották. A II. osztály bajnoka a Budai 33 FC csapata lett.

  Az MLSz által előí­rt törvényeket és szabályokat nem minden Club tartotta be, sőt ha magára nem volt kedvező, el sem ismerte. Óvások, ellenségeskedések, gyermekes nyelvöltögetések közepette zajlott le az első bajnokság. Az év végére az egyetemi csapat bejelentette visszalépését.

  A BTC erőtől duzzadó játékosai kimondottan erő-futballt játszottak. Rúgd el a labdát a kaputól, és fuss utána. A II. osztály bajnoka a Budai 33 FC, már sokkal kicsiszoltabban játszott.

  Az első bajnoki év befejeztével következett a véget nem érő óvások sorozata. A II. osztályú bajnok 33 FC-nek osztályozó mérkőzést kellett játszani a feljutásért. Az ilyen osztályozó mérkőzések előí­rása még ma is rákfenéje a modern labdarúgásnak.

  Egy pályán elért bajnoki év fáradsága veszhet el egy-két osztályozó mérkőzésen. Több mérkőzést, olyat is, amit maga az MLSz elnöke, Horváth vezetett, megóvtak. Ezeket az óvásokat kellett a zöldasztalnál elintézni.

  Ha nehezen is, de ment minden.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Budapesti Torna Club: Ordódy Béla, Buda István, Skrabák István, Harsády József, Manno Miltiades, Minder Frigyes, Bádonyi Gyula, Lucius Károly, Hajós Alfréd, Róka János, Cservenka Sándor, Wagner Rudolf, Ray Ferenc, Klebersberg Géza, Fey Viktor, Rapos Béla, Stobbe Kálmán
  Gólkirály: Manno Miltiades (Budapesti TC) 17 gól
  Az év játékosa: Ray Ferenc (Budapesti TC)

  *

  A tavaszi—őszi rendszerben megrendezett I. és II. osztályú bajnokságban – egy sereg, a többi sportágból átruccant kiválóság vett részt. Hajós Alfréd olimpiai úszóbajnok (később kiváló műépí­tész), Gillemot Ferenc hosszútávfutó és kerékpáros bajnok (Gillemot László műegyetemi professzorunk édesapja), a sokoldalú Manno Miltiades (olimpiai ezüstérmes szobrász és grafikus), az angol származású Yolland Artúr teniszbajnok (később egyetemi tanár), a két Kandó fiú, akik közül azonban nem Kálmán, a feltaláló, hanem öccse volt a jobb labdarúgó (Hoppe László).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport