Az 1905. évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1905-ös bajnoki év. — Bajnok: a Ferencvárosi Torna Club, FTC.

  Az 1905-ös év volt talán a legviharosabb esztendeje az eddigi magyar labdarúgó bajnokságnak. E bajnokság kezdetére Gillemont Ferenc, az MLSz elnöke lemondott, Németh Andor jött helyette.

  Az FTC bajnokcsapata: Fritz — Lissauer, Manglitz — Gorszky, Bródy, Takács D. — Braun F., Pákay, Koródy, Pokorny, Weisz. A folytonos veszekedések miatt ekkor már kivált az FTC-ből dr. Borbás, Oláh és Berán (szerk: Ő elhunyt) is.

  A bajnokság elején azonnal a Postás állt az élre. Elsőségét a Fradi előtt végig meg is tartotta. Bajnokságot nyert az FTC előtt két ponttal. A Postás csapata már meg is ünnepelte dí­szes vacsorán a bajnokság megnyerését. Ekkor robbant a bomba: óvott a Fradi…

  A Postás ebben az időben nagyon érdekes csapatnak számí­tott. A jobb élet reményét csillogtatta meg a játékosok előtt. Állami nyugdí­jas állást í­gért. A nyugdí­jas állás, gondtalan öregség sok játékost elcsábí­tott. Az ellenfelek mérkőzéseket lazsáltak le (lefeküdtek) a Postás vezetők í­géretére.

  A sportszerűtlenség bűnét Rusz Mihály és Rootz Ernő Főv. TK játékosai beismerték. A két játékost az MLSz örökre eltiltotta a játéktól, a Postástól elvette a mérkőzés két pontját. Pontegyenlőségbe került az FTC és a Postás. Jobb gólarányával a Ferencváros lett az év bajnoka.

  Ebben az évben pedig éppen egy Postás vezetőségi tag volt az MLSz elnöke, Németh Sándor. Ő azonnal lemondott, sőt a Postás FC csapata is visszalépett a bajnokságtól.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Gólkirály: Károly Jenő (MTK) 13 gól
  Az év játékosa: Bodor Ödön (Postás)

  *

  Eddig is rengeteg óvás és zöld asztal mellett hozott döntés alakí­tgatta a bajnoki sorrendeket. Mindez eltörpült az 1905. évi mellett. A Postás nyerte a bajnokságot, már a többiek is felköszöntötték, amikor egy tengerikí­gyó hosszúságú óvás végén — az ellenfél játékosainak megkörnyékezése cí­mén — megsemmisí­tették a Postás — Főv. TC 7:0-ás eredményt, mindkét csapatot vesztesnek nyilvání­tották 0:0 gólaránnyal, ezáltal az FTC pontszámban beérte a Postást és jobb gólaránya folytán meg is előzte. A Postás, elkeseredve, feloszlatta labdarúgó szakosztályát. Legjobbjai, Csüdör, Bodor, az MTK-ba léptek. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport