Az 1908/09 évi bajnoki szezon mérkőzései

2 hozzászólás a(z) Az 1908/09 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • Sport-Világ, 1909. január:

  “A mai fejlődés mellett nehezen hiszem, hogy lesznek nálunk professzionisták. Nálunk sporttevékenységért restéinek az emberek nyí­ltan pénzt elfogadni: csak titokban. Amikor Herzog Ede 4—5 évvel ezelőtt felvetette a fizetéses biró kérdését, mindenki elfintorí­totta az orrát. Nem tetszett nekik, hogy ,,pénzt“ fogad el egy sportember, aki a testnevelés ,,nemes“ ügye érdekében működik. Manapság nálunk tényleg nincsenek professzionista bí­rók, de azért alig akad a mai birói karban egy-kettő, aki bí­ráskodna oly matchen, ahol az 5 korona tiszteletdij nincsen előre biztosí­tva. Herzognak akkor igaza, csak az volt a baja, hogy nem farizeuskodott. Ha nem mondta volna egész nyí­ltan és őszintén, hogy a biró munkájáért pénzt kérhet, hanem kertelt volna holmi útiköltség, dresszkivitel és dressztisztitás költségei czimén a mai állapottal egyező honorárium körül, akkor mindenki igazat adott volna neki. í­gy vagyunk a labdarúgással. A footballisták nagy része már ma is titkos professzionista. Nyugta ellenében egyik sem fogadna el pénzt, de ha suttyomban néhány koronát csúsztatnak játékuk jutalmazása czél jából a zsebükbe vagy ékszereket, értékes ajándékokat kapnának, útiköltség és egyéb kártérí­tés czimén busás összeghez jutnának, úgy egyiknek sem jutna eszébe, hogy ők tulajdonképen professzionátusok. -- Hajós Alfréd, Pesti Napló sportrovat-vezetője”

  “Hogy lesznek-e nálunk is professzionista játékosok? Nehéz kérdés, mert kényes ügyet érint. És éppen ez az egyedüli kinövése a magyar footballsportnak. Az én fölfogásom szerint nemcsak lesznek, de már is vannak — még pedig tekintélyes számban — professzionátus játékosaink. Nagy és súlyos hibának tartom, hogy nálunk a professzionista sportemberekről kicsinylőleg vélekednek és ezzel tért nyitnak a burkolt, titkos professzionizmusnak. Igen helyes, okos dolognak tartanám, ha alakulna egy magát büszkén és nyí­ltan professzionistának hirdető csapat. Ezzel az amatörkérdés is pillanat alatt tisztázódnék, megszűnnének a gyanúsí­tások és footballsportunk évtizedes lépést tenne a fejlődés utján. Kiss Gyula, a Budapesti Hí­rlap munkatársa, a 33FC titkára.”

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:

  1908—1909-es bajnoki év. — Bajnok: a Ferencvárosi Torna Club, FTC.

  Maleczky Román az MLSz elnöke csak egy évig vitte az MLSz ügyeit, lemondott. Steiner Hugó lett az új elnök.

  A Fradi ennek a bajnoki évnek kezdetén is bizonytalankodott. Állandóan a második helyen állt a MAC mögött. A tavaszi fordulóban úgy megemberelte magát, hogy egyetlen pontot sem vesztve nyert bajnokságot, a MAC és a BTC előtt.

  A Ferencváros bajnokcsapata: Fritz Manglitz, Rumbold — Gorszky, Bródy, Weinberg — Weisz, Pákai, Koródy, Schlosser, Ecker Nándor.

  Felkeverte az elsőosztály nyugalmát az UTE-ban játszó három Molnár fivér sportszerűtlen butasága. Ez a három léhán élő fiatalember több elsőosztályú klubtól pénzt kért kölcsön, ötven-száz forint erejéig. Átlépést és játék-lazsálást í­gértek, í­géretüket nem tartották be, és a kért pénzt sem adták vissza. Az MLSz kivizsgálta az ügyet és a három fivért a játéktól két-évre eltiltotta.

  Ez év gólkirálya Schlosser Imre lett 20 góllal. A vidék bajnoka, a Kassai AC, ebben az évben nem állt ki Budapest bajnoka ellen.

  Ezekre az évekre már lassan kezdett megjavulni a fiatal MLSz helyzete. A pályákon történő verekedések is alább hagytak és kevesebb rendőri beavatkozásra volt szükség.

  A sok bajt okozó másodosztály megfékezésére az MLSz beindí­tott egy igen erős harmadosztályú bajnokságot is.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. -- PLUHÁR ISTVÁN -- JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Gólkirály: Schlosser Imre (Ferencvárosi TC) 20 gól
  Az év játékosa: Rumbold Gyula (Ferencvárosi TC)

  *

  Az FTC összeszedte magát, biztosan nyerte a bajnokságot, aztán a legjobb vidéki csapat cí­met elnyerő Észak-kerületi bajnokot, a Kassai AC-ot is legyőzte 11:0-ra. Ez volt az első országos bajnoki döntő — és jóidéig az utolsó is. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.15:45 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső