Az 1912/13 évi bajnoki szezon mérkőzései

2 hozzászólás a(z) Az 1912/13 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:

  1912—1913-as bajnoki év. — Bajnok: a Ferencvárosi Torna Club, FTC.

  A Ferencváros sorrendben az ötödik magyar bajnokságot nyerte. Második az MTK, harmadik a BTC.

  Az FTC bajnokcsapata: Ungár — Rumbold, Payer — Szandovics, Bródy, Blum — Tóth (Potya), Pataki, Koródy, Schlosser, dr. Borbás.

  Az 1912. évi stockholmi olimpián már ott volt a magyar labdarúgó válogatott, sajnos csak második tudott lenni a taní­tómesterek mögött. Anglia eddig négyszer lett világelső.

  Ebben az évben először nyerte meg a Fradi a Magyar Kupát is. Közben ellenségeskedés tört ki az MTK és az FTC között. Ez odáig fajult, hogy nem is álltak ki egymás ellen a bajnoki év alatt.

  Az MLSz békí­tő tárgyalásai hiábavalónak bizonyultak, erre az MLSz törölte az FTC-t a magyar bajnokságból. A szigorú intézkedés jobb belátásra bí­rta az FTC vezetőket, és bocsánatkérés közepette visszakérte játékjogát, amit az MLSz vissza is adott nekik. 1913 tavaszán az FTC — MTK Magyar Kupa döntőjén játszották a legcsúnyább mérkőzést.

  Szégyenfoltként maradt meg a magyar labdarúgás történetében. A nagyon felázott, csúszós talajú pályán a játékosok minden durvaságot elkövettek. A búcsújátékát játszó angol Lane (MTK) és Bródy (FTC) a pálya közepén összeverekedett. A verekedés után, melybe a közönség is beleavatkozott, a két játékost erősen vérző fejjel kórházba kellett szállí­tani.

  A frissen felkerült UTE nagyon nehezen talált magára, s majdnem kiesett az elsőosztályból.

  Az év gólkirálya ismét Schlosser Imre (FTC) lett. Felkerült a III. ker. TV csapata. Az országos bajnoki cí­mért ebben az évben sem játszottak a bajnokok.

  Az UTE-nak új otthon után kellett nézni, mert a szúnyogszigeti pálya kicsinek bizonyult, és nagyon veszélyes volt megközelí­teni csónakkal. Ekkor csak az Újpesti vasúti hí­d szelte át itt a Dunát.

  Ezekben az években már csaknem minden csapatnak volt edzője, és kiküldött hivatalos játékvezetők (bí­rák) vezették a mérkőzéseket.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. -- PLUHÁR ISTVÁN -- JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Gólkirály: Schlosser Imre (Ferencvárosi TC) 42 gól
  Az év játékosa: Bodnár Sándor (MAC)

  *

  A legtöbbet emlegetett nap: december 1. A mozgósí­tás miatt lezárta a katonaság az újpesti hidat, márpedig a Népszigetről csak azon át lehetett megközelí­teni az UTE népszigeti pályáját. A későn este, esőben, hidegben hazaigyekvő közönség csónakokon át akart hazatérni. A ponton elmerült, a ladik feneke beszakadt —, ezren vettek hidegfürdőt. Csoda, hogy nem maradt halottja az MTK—MAC mérkőzésnek! (Hoppe László)

 • Tavasszal volt egy Újpest-Ferencváros 2-4 (2-2) bajnoki 1913.05.25.-én a Népszigeten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.15:45 TV:M4Sport
Categories
10.21. M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
MK 11.01. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport