Az 1945/46 évi bajnoki szezon mérkőzései

8 hozzászólás a(z) Az 1945/46 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1945—1946 őszi—tavaszi NB. — Bajnok: az Újpest, II. Vasas, III. Csepel.

  Az elmúlt félévet nyugodtan összekapcsolhatjuk ezzel a bajnoksággal. A két bajnokság alatt 184 gólt rúgott az újpesti csapat.

  1945. augusztus 19-én már lejátszották az első barátságos nemzetközi mérkőzést az osztrákokkal. Az esti sötétség beállta mindenkit hazaparancsolt. Az esti szürkületkor vesztette életét bőrkabátjáért Halassy Olivér olimpiai úszóbajnokunk, a külső Szt. László úton. Vetkőztetők ölték meg.

  Ebben az évben az Újpest már megjaví­tott otthonában játszotta mérkőzéseit. A Vasas új otthona a Latorca utcai Elektromos pálya lett. Puskás és Bozsik a Kispestben, Deák Feri meg a Szentlőrinci AC-ban vétette észre magát.

  Szeged, Debrecen és a Szombathely csapata az utazási nehézségek ellenére is lejátszotta valamennyi bajnoki mérkőzését.

  A bajnok Újpest: Tóth — Laborc, Balogh II — Nagymarosi, Szűcs S., Kirádi — Suhai, Szusza, Zsengellér, Várnai, Nyers.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Újpest: Tóth György, Balogh II. Sándor, Laborc Lajos, Kirádi Ervin, Szűcs Sándor, Nagymarosi Mihály, Suhai István, Szusza Ferenc, Várnai Lajos, Zsengellér Gyula, Nyers István, Sárdi Imre, Balogh I. István, Nagy Ferenc, Tamás István, Siklós Gyula, Zentai Gábor dr., Palotás II. János, Penderi György
  Gólkirály: Deák Ferenc (Szentlőrinci AC) 66 gól
  Az év játékosa: Deák Ferenc (Szentlőrinci AC)

  *

  A jogosnak vélt igények úgy felszaporodtak, hogy az MLSZ kénytelen volt 28 csapatot bevenni az NB I-be. Ezeket két csoportba osztotta, s aztán a legjobb tiz ví­vta a „nagydöntőt”. Az Újpest bajnokcsapata itt szenvedte egyetlen vereségét — a SZAC-tól, amelynek példátlanul gólképes középcsatárát Deák Ferit már egész legenda vette körül. (És csábí­tók hada!) (Hoppe László)

 • Elnézést, gonosz leszek! Szegény Pluhár István (nevében) oly sok marhaságot leí­rt (leí­rtak) … csak el kell olvasni, a ’60-as évekből: elfogytak a nézők, 2-3 ezren voltak egy rangadón … í­rta akkor (AKKOR?), amikor 70-80 ezer szurkoló préselődött be a Stadionba 1-1 jó kettős meccsre … De, amit szegény Halassy-Haltmayer Olivérről leí­rt, ez már gyalázat! Kérem lábjegyzettel ellátni, mert először is, ha jól tudom, ’46. augusztusában vagy szeptemberében gyilkolták meg, pro secundo: RUSZKIK ölték meg! Ja, csak ezt sem akkor, sem ma nem lehetett megí­rni!
  T. szerkesztőség! A “Pluhár-féle” jegyzeteket kéretik a kukába dobni, mert nem tudom, milyen forrásból, (talán emlékezetből?), de a fia akkora baromságokat hord itt össze, hogy a magyar futball történelmét valamennyire is ismerő ember rögtön gutaütést kap …
  Könyörgök!
  Jó, hagyják meg, úgy korrekt, de minden egyes mondathoz, sőt, szóhoz illesszenek lábjegyzetet, ha ez a fantasztikus honlap sokáig akarja még égetni magát ilyen totálisan primití­v történelemhamisí­tással! Pl. 1964: “Egyedül a Tatabánya -- FTC meccsen volt telt ház …” “egyébként elfogytak a nézők …” … Akkor ki volt az a 70-80-90 ezer marha, aki kiment a Fradi -- Honvéd, Fradi -- Újpest, Fradi -- Tatabánya, Fradi -- Győr stb. meccsre??? Ne égessétek már magatokat ilyen ki tudja, honnan előszedett történelemhamisí­tó marhaságokkal!!!
  Ahogy Köbüki mondta: “Kikapcs, begerj!” … Uff … Takarí­tsátok már el ezt a szemetet!

  • Bocsánat, hozzáteszem, hogy most néztem meg, szinte szó szerint ugyanezt leí­rtam kb. 1,5 éve, 1964-nél … nem is emlékeztem rá … de majdnem ugyanazokat a szavakat használtam … elnézést … de véleményemet fenntartom ..

   • Ha mindennek utánanéznénk, akkor a honlap max. 5%-a létezne.
    Amikor lesz kapacitásunk utánajárni -elsősorban- a különféle könyvekben megjelent í­rásoknak, akkor korrigálni fogjuk.
    Sajnos í­gy is nagy mennyiségű hibát találunk még alapadatokban is…
    Egyébként jó, hogy leí­rod ezeket.

    • Bocs, senkit nem akartam megbántani … csak próbálok segí­teni, hogy azok maradjatok, akik vagytok: a világ egyik legjobb szurkolói honlapja! Nem udvarlás, nem hí­zelgés, tény! Elég sokat végignéztem/-nézek, hát, nagyon sok ún. “világklub” csak pisloghatna! Itt az is meg van, hogy pl. 1901-ben a Cricketter ellen Procskó védett … ezt most csak emlékezetből í­rom, de rengeteg “GIGAKLUB” adatbázisában tizedennyi adat, tény nem kerül elő … Egyébként -ceterum censeo -- a Pluhár-féle szösszeneteket tényleg nem ártana lábjegyzetelni, csak ennyit akartam mondani! Ha gondoljátok, szí­vesen megteszem! HAJRÁ FRADI, HAJRÁ FRADI, HAJRÁ FRADI!!!

 • 1946.06.30-i meccset elí­rtátok. A belinkelt Nemzeti Sport szerint is hazai pályán fogadtuk a Kispestet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső