Az 1966. évi bajnoki szezon mérkőzései

3 hozzászólás a(z) Az 1966. évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • Szegény Pluhár István, Isten nyugosztalja, dehogy akarom bántani, de ennyi tévedést néhány mondatban összehozni …

  1. Az angol sajtó soha nem titulálta VB-“elődöntőnek” a magyar -- brazilt.
  2. A döntőben TERMÉSZETESEN 2x15 perc hosszabí­tás volt, nem 2x20.
  3. Hurst nem 30 m-ről lőtte a mai napig vitatott gólt, hanem 5-6 m-ről.
  4. Nem Dachramow, hanem Bahramov volt a szovjet partjelző.
  5. Nem a “Császárt” kiáltották ki a VB legjobbjának. Ahány lap, annyi szavazás, de mjndegyiknél v. Charlton v. Eusebio lett a győztes.
  6.. Illovszky nem volt kapitány, í­gy nem is
  mondhatott le. Baróti Lajos adta be lemondását, íGY lett Rudi bácsi a kapitány.
  7. Nem “Kispéteri”, hanem Kispéter Mihály hunyt el.

  A többi nagyjából stimmel.
  Persze, P. Pista bácsi emlékiratai is dokumentumok, de illene a tévedéseit némi forráskritikával ellátni. Megtettem, bocsánat.

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1966-os NB. — Bajnok: Bp. Vasas, II. Ferencváros, III. Tatabánya.

  Szinte ugyanaz a csapat nyert bajnokságot, mint az előző évben, csak a győri Korsóssal erősí­tett a Vasas. Csordás Lajos irányí­totta a Vasas edzéseit. Ebben az évben kétszer is megverte a Vasas a Fradit, és ezzel el is dőlt az aranyérem sorsa.

  A sérültekkel és belharccal küzdő Ferencváros sok értékes pontot hullatott el értelmetlenül. A Honvéd és az Ú. Dózsa árnyéka volt önmagának. Az egész magyar labdarúgó társadalmat nagy csapás érte a fiatal Kispéteri Mihály hirtelen halálával. (Ő ekkor a Honvéd edzője volt.)

  A sürgősség ebben az évben nem zavarta a magyar bajnokságot, mert a londoni FIFA világbajnoksági torna egybeesett a magyar bajnokság szünetével. A Fradi megszerezte Szűcs Lajost.

  *

  VIII. FIFA Világbajnokság — London 1966. — Július 11-én, Erzsébet angol királynő, a londoni Wembley-stadionban megnyitotta a VIII. FIFA Labdarúgó Világbajnokságot.

  A 3-as számú csoportba beosztott magyar csapatnak Brazí­liával, Portugáliával és Bulgáriával kellett megküzdenie a továbbjutásért.

  Július 13-án Manchesterben lépett először pályára a magyar válogatott. Harmincezer néző előtt kikaptunk a Portugáloktól 3:1-re. Coluna—Eusébio—Simones ördöngös játékával nem bí­rt a magyar gárda. Következett Liverpoolban a londoni világbajnokság legszebb mérkőzése: Magyarország— Brazí­lia.

  Az angol sportsajtó a világbajnokság elődöntőjének titulálta ezt a mérkőzést. A magyar válogatott minden tudományát felvonultatta ezen a nagyfontosságú mérkőzésen. (A brazilok Pelé nélkül játszottak.) Megismétlődött a svájci 1954: legyőztük a világbajnok-jelölt brazil válogatottat 3:1-re. Ellenállhatatlan volt a magyar tizenegy. Egy félidőn át még valahogy bí­rták a brazilok, de a második félidőben szemet-lelket gyönyörködtető játékkal győzedelmeskedett a magyar válogatott a kitűnő brazil csapat felett.

  Portugália és Magyarország jutott a legjobb nyolc közé. Sunderlandban már nem tudta szép játékát folytatni a magyar csapat. Július 23-án kikapott a Szovjetuniótól 2:1-re. Határtalan szerencsével játszottak az oroszok ellenünk. A játék befejezésekor a stadion közönsége helyükről felállva nagy tapssal ünnepelte a pályáról levonuló vesztes magyar csapatot.

  Július 30-án játszották a VIII. FIFA világbajnokság döntőjét a londoni Wembley stadionban százezer néző előtt. Anglia győzött Ny-Németország ellen, meghosszabbí­tott játékkal 4:2-re. Minthogy a labdarúgásban lejátszott meccsek alatt sok minden megtörténik, itt a londoni VB-én is egy egészen példátlan eset történt.

  A 90 perces játékidő 2:2, döntetlenül végződött. Következett a kétszer húsz perces hosszabbí­tás. A rájátszás óriási iramban kezdődött. Mintkét nemzet kapuja állandó gólveszélyben forgott. A 101. percben Hurst, az angolok csatára, 30 méterről rúgott a német kapura. Az erős rúgás nyomán a labda a kapufa éléről a földre vágódott. Több nemzetközi televí­zió felvételei hitelesen bebizonyí­tották, hogy a labda a gólvonal elé és nem mögé vágódott a földre. A német kaputól távolabb álló svájci játékvezető, Gottfried Dienst sí­polt… Gól… Góól… Ünnepelt a hidegvérű angol szurkoló gárda.

  Dienst csakugyan gólt í­télt. A német játékosok elkeseredetten reklamáltak. Dienst nem volt biztos a dolgában, megkérdezte a kb. negyven méter távolságban álló szovjet-orosz partjelzőt Dachramowot, aki fejbólintással szentesí­tette a svájci játékvezető téves í­téletét. A téves í­télet kedvét szegte a nyugatnémet csapatnak és végül kikaptak 4:2-re.

  Albert Flórián olyan csodásan játszott ezen a világbajnokságon, hogy a nemzetközi sportújságí­rók őt kiáltották ki a VB. legjobb játékosának.

  A szerencsétlen angliai szereplés annyira elkeserí­tette Illovszky Rudolf kapitányt, hogy kérte leváltását. Nem lett volna szabad távoznia ennek a csupaszí­v, nagytudású szakembernek.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Vasas SC: Varga László, Bakos Sándor, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Mathesz Imre, Berendi Pál, Molnár Dezső, Puskás Lajos, Farkas János, Fister Ferenc, Korsós István, Pál II. Tibor, Kenderesi István, Sárosi László, Lázár Barna, Kékesi Mihály
  Gólkirály: Farkas János (Vasas) 25 gól
  Az év játékosa: Albert Flórián (FTC) – (Hoppe – Labdarúgó-bajnokságok: Farkas János (Vasas)

  *

  Október 23-án, amikor a Népstadionban a Vasas 4:1-re verte az Ú. Dózsát, Diósgyőrött pedig az FTC kapott ki, eldőlt a bajnokság sorsa. Veretlenül lett első a Vasas. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.15:45 TV:M4Sport
Categories
10.21. M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
MK 11.01. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport