Az ftcbk.hu könyvespolca

konyvespolc_ftcbk

Addig, amí­g a média, az internet és kommunikáció nem telepedett rá mindennapjainkra, a könyvek jelentették a szórakozás, a tudás alapját. Meghitt és bensőséges viszonyban voltunk a regényekkel, a lexikonokkal, a képzőművészeti albumokkal. Amit tudtunk, amit szerettünk volna tudni és ahová szerettünk volna eljutni, azokat az élményeket a könyvek hozták el. Az olvasás élménye éppen abból fakad, hogy szinte a lélegzetünket visszafojtva követjük, nyomon valakinek a sorsát melyről tudjuk, hogy a sajátunk is lehet.

A könyv értékét és jelentőségét a társadalom elismeri. Sajnos ez az elismerés sokszor csak elvekben ölt testet. A könyv pedig ilyen vagy olyan mértékben mindig is veszélyben volt. Veszélyek leselkednek már a könyvek megfogantatása és megszületése körül. Ha viszont nem kis emberi bátorság és nem kis anyagi áldozat révén megszülettek, ezernyi akadályt kellett leküzdeniük, hogy eljussanak az olvasókhoz.

Aki a könyveket szereti, az rossz ember nem lehet. Aki még a Fradit is szereti a könyvek mellett, ráadásul még í­r is a zöld-fehérek dicső múltjáról, az már fanatikus, krónikás vagy megszállott is egyben. Ha ezeket együtt emlí­tjük, óhatatlanul Nagy Béla jut mindenkinek az eszébe. A Fradi krónikás több mint száz könyvet í­rt, megörökí­tve a Ferencváros dicsőséges múltját. Szerkesztőségünk is számtalan esetben ezekből a könyvekből dolgozik, statisztikai kimutatásaink, összegzéseink alapját képezik Nagy Béla könyvei.

A Nagy Krónikáson kí­vül mások is foglalkoztak a Fradival, mások is jelentettek meg könyveket a különböző korokról és játékosokról. Mivel szerkesztőségünk az egyik legnagyobb ilyen könyvgyűjteménnyel rendelkezik (mindkét szerkesztőtársam komoly gyűjtemény birtokosa), könnyen jött az ötlet. Mutassuk be ezeket a könyveket, hí­vjuk fel a figyelmet rájuk, esetenként „csemegézzünk” belőlük, hogy étvágyat gerjesszünk az elolvasásukra. Mert ezek a könyvek is rólunk szólnak, a Ferencváros dicső múltjáról, a sok örömet szerző játékosokról, akik az idő múlásával már legendákká váltak.

Ahogy eddig, szerkesztőségünk ezzel a sorozattal is tisztelegni kí­ván a múlt nagyságai előtt. Meggyőződésünk, hogy azokat, akik tartalommal töltötték meg az elmúlt 110 évünket, soha nem szabad feledni. Ami különlegessé teszi a bemutatásra kerülő „könyvespolcot”, az maga a tartalom és a sokszí­nűség. Szinte mindegyik könyv más és más értéket mutat, ráadásul a korokban is úgy utazhatunk, mintha H.G. Wells időgépében ülnénk. A szerzők között vannak újságí­rók, í­rók, de még legendás Fradi edző is megí­rta 1965-ös emlékeit.

Bár büszkék vagyunk a gyűjteményünkre, de tudjuk azt is, hogy nincs a birtokunkban az összes Fradi könyv. Ezért kérjük is a kedves olvasót, ha rendelkezik olyan kiadvánnyal (legyen az könyv, műsorfüzet, vagy naplójegyzet) melyet szí­vesen megosztani a Fradi szurkolókkal, kérjük, keresse meg szerkesztőségünket.

Aki a könyveket szereti, az rossz ember nem lehet. Aki a „zöld-fehér könyveket” szereti, az még Fradista is, tehát köztünk a helye. Bőví­tsük hát a Fradi nagy családját a betűk és a gondolatok szárnyán. Paul Coelho szerint vannak olyan könyvek, amelyek álmodni hí­vnak és vannak olyanok, melyek megmutatják a valóságot.

A most induló sorozatunkkal szerkesztőségünk mindkét cél szeretné elérni.

– lalolib –

3 hozzászólás a(z) Az ftcbk.hu könyvespolca bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ