Bajnoki cí­mre törő, harcos Fradit épí­tenek

Jövő szombaton a Kecskemét elleni hazai mérkőzéssel kezdi a labdarúgó NB I 2012–2013-as szezonját a Ferencváros, a klub vezetői sajtóbeszélgetésen ismertették a nyári fejleményeket, a felkészülés tapasztalatait, képet adtak arról, hogy terveik szerint milyen csapatot láthat majd az Üllői úti publikum.

Bevezetőként két területen történt jelentős fejlődésről számolt be Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke.

„A diagnosztika és a szakmai elemzések terén léptünk előre. Hárommillió forintért előfizetünk az InStat elemző-rendszerre, amely részletes statisztikákat szolgáltat a játékosok teljesí­tményéről – egy gombnyomással” – mondta Kubatov.

Kiderült az is, hogy ilyen háttere az NB I-es csapatok közül csak a bajnok DVSC-TEVA-nak és a Videotonnak van, pedig a szolgáltatás dí­ja nem nevezhető magasnak. A rendszer két fix kamerával rögzí­ti a meccseket, í­gy minden meccsről pontos futóteljesí­tményt és teljes egyéni statisztikát tudnak a szakmai stáb asztalára tenni.

A másik nagyobb léptékű változás az orvosi stábot érinti, doktor Pánics Gergely vette át a sportegészségügyi terület felügyeletét, és szintén segí­ti a csapat felkészülését az ismert sportpszichológus, Nagy Sándor. A cél, hogy folyamatosan figyeljék a játékosok fizikai és mentális állapotát.

Kubatov emlí­tést tett a gazdasági helyzetről is, a 680 milliós adósságállományt 300 millióra sikerült leszorí­tania a menedzsmentnek, ezek szállí­tók felé fennálló elmaradások, a ferencvárosi futballcsapatnak köztartozása nincs.

Szóba került természetesen Détári Lajos vezetőedző a napokban megjelent nyilatkozata, mely szerint a Ferencváros a bajnoki cí­mre tör az NB I-ben.
„Igen-igen, a bajnoki cí­m a cél! Csak í­gy lehet nekiállni a feladatnak, és Détári Lajos vezetőedző is ezzel a mentalitással irányí­tja a játékosokat. Szorgalommal és kitartással is nagy sikereket lehet elérni, ez a futball, láttunk már erre rengeteg példát” – reflektált erre Kubatov.

A játékoskerettel kapcsolatos változásokról a vezérigazgató, Orosz Pál beszélt, aki szerint stí­lust, arcot kell adni a csapatnak, harcos, kellően agresszí­v Ferencvárost szeretne a pályán látni. Példa erre, hogy bokszedzésekre is ellátogatnak a futballisták a jövőben, hogy ezzel is fokozzák a kedvet és „harapjanak” a játékosok.

„Főleg fiatal magyar futballistákra épí­tünk a jövőben. Kivételnek tűnhet Vladan Csukics és Alekszandar Alempijevics szerződtetése, ők épp a hozzáállásuk miatt kerültek az Üllői útra. Vegyük például a rutinosabb Csukicsot, aki remekül teljesí­tett a felkészülési meccseken, ezt már az ezekről készí­tett elemzések is kimutatták. Nem véletlenül hoztuk az Üllői útra” – fogalmazott Orosz, majd másik két érkezőről is beszélt.

„Régen fordult elő, hogy a Ferencváros fizetett futballistáért, legutóbb talán akkor, amikor Ferenczi István érkezett az angol Barnsley-tól, a nyáron azonban két futballistát is kivásároltunk a szerződéséből: Böde Dániel Paksról, Gyömbér Gábor pedig Pápáról érkezett. Előbbi igazi őserő, utóbbinak pedig Fradi-múltja van, hiszen éveken át itt nevelkedett.”

Ami a próbajátékosokat illeti: Birtalan Botond és a montenegrói Bozso Markovics továbbra is a csapattal készül, a román Dumitru Daniel Ene visszatért Romániába, ő nem lesz a Fradi játékosa.

A távozókról is beszélt Orosz Pál, elmondása szerint a „nagy öregek”, Balog Zoltán, Lisztes Krisztián és Rósa Dénes békében hagyták el a klubot. Liban Abdi nem hozta ki, ami benne van és az életmódja is hagyott kí­vánnivalót maga után, í­gy vele szerződést bontottak. Függőben van Zsivoczky Norbert és Maróti Béla ügye: előbbi Siófokra, utóbbi pedig Pápára tart.

Újságí­rói kérdésre Kubatov elárulta, Albert Flórián lesz a klub megfigyelő-hálózatának vezetője. Ezen a területen több előrelépést is elkönyvelt már a klub, az utóbbi időszakban több fiatal tehetség került a Fradihoz: a télen érkezett Batik Bence és Kreizler Csaba, de most is több fiatalt szerződtettek a felvidéki Králik Csabán, Orosz Márkon, Máté Jánoson, Nehéz Mátén át a Csornáról igazolt Simita Gergőig. A Fradi szeretné erősí­teni az együttműködést a partnercsapatokkal, mint a BVSC vagy épp a Soroksár. Az utánpótlás-nevelésben is az átlátható viszonyok megteremtésére törekednek, új szoftver készül a játékosok, a pályák, az edzőtervek nyilvántartására.

STADION, BELÉPTETÉS, NÉPSZERŠ°SÉG

• A stadion ügyében nincs előrelépés, a tervek készen állnak, minden elő van készí­tve. Az állami döntésre vár a Ferencváros, amely ha a nyáron megszületik, akkor januárban elkezdődhet a bontás.

• Egy 2000 fős mintával készült felmérés szerint a Ferencváros a legnépszerűbb klub Magyarországon, ám a fiatalabb korosztály körében a Debrecen már kedveltebb. Kubatov szerint egy jelentős időszak „kimaradt”, és dolgozni kell azon, hogy a klub megí­télése ismét a hagyományokhoz méltó legyen.

• Mint ismeretes, a Kubatov Gábor vezette menedzsment feljelentést tett a korábbi vezetőség gazdálkodásával kapcsolatosan, ebben az ügyben egyelőre nincs fejlemény, a rendőrség visszajelzésére várnak.

• A klub szigorí­tja a stadionba való belépést, változtatnának a jelenlegi helyzeten, most ezren mennek be egy-egy mérkőzésre jegy nélkül. Ez anyagilag is jelentős kiesés, amelyet a jelenlegi helyzetben nem engedhet meg magának a Ferencváros. Egy nemzetközi példával is szolgált az elnök: mí­g a Fradinál átlagosan ezer, a német élvonalban szereplő Mainznál 74 néző tekinti meg ingyen, tiszteletjeggyel a bajnoki találkozókat. Ha ehhez a stadion kapacitását és az átlagos nézőszámot hozzávesszük, elég jelentős a különbség…

(Nemzeti Sport Online)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső